Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

10 sfaturi pentru a-ti face propria gradina de legume bio

bio

Realizarea unei gradini de legume poate fi o actiune deosebit de usoara si placuta atata vreme cat tinem cont de o serie de reguli. Mai mult decat atat, prin intermediul unei gradini vom avea posibilitatea sa mancam doar legume proaspete.

  • Conditii necesare pentru plante

Dezvoltarea oricarei plante necesita cateva lucruri deosebit de importante. In primul rand, este vorba de a avea gradina amplasata intr-o zona cu soare, cu cel putin 6 ore de lumina solara directa pe zi. In cazul gradinilor cu umbra, dezvoltarea plantelor va fi putin mai dificila.

Totodata, atunci cand vorbim de conditii necesare pentru plante trebuie sa ne gandim si la solul pe care il avem la dispozitie, in gradina. In cazul unui teren mai sarac, inainte de a planta, este indicat sa il imbogatim cu o serie de materii organice, cum ar fi compostul (ingrasamant agricol natural).

  • Dimensiunea unei gradini de legume

Atunci cand dorim sa realizam o gradina de legume, trebuie sa avem in vedere nu doar densitatea plantelor, ci si locurile de acces la fiecare rasad in parte.
De asemenea, este recomandat sa evitam o plantare prea apropiata a legumelor una de alta. Fluxurile de aer dintre plante ajuta la prevenirea mai multor tipuri de boli provocate de spori.

  • Alegerea plantelor

Avand in vedere ca dorim sa realizam o gradina cu legume bio, este important sa stim ca in cazul aparitiei unor boli sau a unor daunatori, nu vom putea sa stropim plantele cu substante toxice. Astfel, este bine ca inca de la inceput sa alegem niste legume care sunt in mod natural mai putin sensibile la boli sau daunatori.

  • Fertilizarea naturala a legumelor

Chiar daca nu vei dori neaparat sa ai o productie prea mare, fertilizarea plantelor este importanta deoarece le va ajuta sa creasca mai repede. Pentru o fertilizare naturala a legumelor poti apela de exemplu la resturile de la animalele erbivore (iepuri, cai, oi, gaini, vaci).

  • Planteaza putine legume la inceput

Multi oameni devin foarte entuziasmati atunci cand incep sa planteze pentru prima data legume in gradina lor. Acest lucru ii poate face sa planteze mai multe legume decat ar avea nevoie cu adevarat familia lor.

De aceea, este important sa plantam cantitati mici la inceput. Totodata, trebuie sa stim ca tomatele sau ardeiul de exemplu ne pot oferi legume pe durata intregului an, in timp ce morcovul sau ridichea produc o singura data.

  • Rotatia culturilor

Pentru a proteja gradina de boli sau daunatori este important sa practicam rotatia culturilor, adica sa plantam legume in locuri diferite, in fiecare sezon.
Multe plante inrudite pot fi infectate de aceeasi boala, de aceea trebuie sa evitam plantarea lor in locurile in care s-au aflat „rudele” lor in urma cu un an.

  • Cum putem iriga eficient gradina

Irigarea este un capitol deosebit de important pentru orice cultura, indiferent cat de mica este. De aceea, trebuie sa avem in vedere ca frunzele umede, mai ales dupa-amiaza sau seara, poate provoca o serie de boli plantelor tale. Din acest motiv, este recomandata udarea legumelor nu cu un aspersor, ci mai degraba cu un furtun, direct la radacina plantelor. In acest fel se poate face si o economie substantiala de apa.

  • Curatarea gradinei

Frunzisul uscat, chiar daca poate avea si beneficii, are capacitatea de a transmite boli legumelor din gradina noastra. Pentru a proteja plantele, este recomandat sa pastram o gradina cat se poate de curata. De aceea, cel putin o data pe saptamana este bine sa adunam ramurile si frunzele cazute. Mai mult decat atat, daca vedem o frunza infestata este bine sa o rupem si sa o aruncam la cosul de gunoi.

  • Cum ne ajuta florile

Florile ne vor ajuta nu doar sa avem o gradina mai frumoasa, ci si sa o ajutam intr-un mod cat se poate de direct. Florile au capacitatea sa atraga o serie de insecte benefice, care vor ataca insectele daunatoare din gradina ta. Astfel, vei reusi sa realizezi un microsistem prin intermediul caruia plantele tale vor avea numai de castigat.

  • Imprejmuirea gradinei

Imprejmuirea gradinei cu un gard este deosebit de importanta daca avem in cadrul proprietatii si animale. De asemenea, este recomandata folosirea unor garduri si in adancime, de cel putin 15 cm.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor