Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

7 modificari esentiale din Codul fiscal, valabile din 2016

61636012Cele sapte masuri pe care vi le prezentam prin cele ce urmeaza au un efect semnificativ asupra mediului de afaceri si asupra economiei autohtone pe termen lung. Printre acestea se numara reducerea TVA-ului de la 24% la 19%, reducerea impozitului pe dividende la 5%, cota de impozitare de 3% din venituri plus 1530 lei trimestrial pentru microintreprinderile fara salariati, cota de impozitare de 35 pentru cele cu un salariat si 1% pentru cele cu doi angajati, introducerea taxarii inverse la livrarea de cladiri si alte modificari pe care le regasiti mai jos.

  • Cota standard de TVA se reduce de la 24% la 19%.
    “Scaderea TVA poate avea un impact de antrenare in economie, iar scaderea incasarilor din TVA poate fi contrabalansata de incasari mai mari din impozit pe profit, dar si din cresterea volumelor de vanzari”, sustin unii analisti.
  • Se renunta la impozitul pe constructii speciale si la acciza de 7 eurocenti/litru la carburanti.
    Chiar daca pentru marile companii masura este buna, renuntarea din 2016 la taxa pe stalp se va traduce printr-o lipsa la buget de 1,6 miliarde lei. Ministerul Finantelor considera ca aproximativ 850 milioane lei vor fi recuperate din TVA, contributii sociale, impozite pe salarii si alte taxe, informeaza aceeasi sursa.
  • Se aplica taxarea inversa pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri.
    Pentru cladirile si terenurile la care se aplica pana in prezent regimul de taxare de TVA se va aplica taxarea inversa. Practic, se aplica TVA-ul prin acest sistem mult mai simplu al carui obiectiv este si combaterea evaziunii.
  • Impozitul pe dividende se reduce la 5%
    S-a stabilit o cota de impozitare de 5% pentru dividendele platite de o firma locala catre o alta firma. “In cazul persoanelor fizice impozitul pe dividende ramane zero si de asemenea, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta venitul in bani sau in natura, distribuit de persoana juridica, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut (art.175 alin 2)”, anunta sursa citata.
  • Se trece la o cota de impozit pentru cladiri rezidentiale de 0.08% – 0.2%, o cota de impozit pentru cladiri nerezidentiale de 0.2%-1.3% si o cota de impozit pentru cladiri nerezidentiale destinate terenului agricol de 0.4%. Impozitul diferentiat se stabileste in functie de destinatia proprietatii cladiri – rezidentiale si cladiri nerezidentiale. Astfel, conform prevederilor din noul Cod fiscal, cota impozitului pe cladiri rezidentiale va fi cuprinsa intre 0,08 %- 0.2%, cu precizarea ca pentru persoanele fizice baza de calcul va fi valoarea impozabila a cladirii, determinata tabelar, iar in cazul persoanelor juridice valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare. Cota impozitului pe cladiri nerezidentiale va fi cuprinsa intre 0,2%-1,3%, iar baza impozabila va fi valoarea impozabila. In cazul persoanelor fizice, autoritatile publice locale sunt obligate sa-si stabileasca valorile impozabile pe tipuri de cladiri si pe zone in cadrul localitatii, urmare a evaluarilor rezultate dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat si aprobate prin hotarare a consiliului local. Retineti ca pentru persoanele juridice, valoarea impozabila este cea rezultata dintr-un raport de evaluare, intocmit de un evaluator autorizat. In situatia in care la adresa cladirii, o persoana fizica are inregistrata o companie, aceasta va avea regimul fiscal nerezidential numai in situatia cand se deduc cheltuielile cu utilitatile. Noul Cod fiscal introduce pentru terenurile situate in intravilan limite minime si maxime, pe ranguri de localitati si zone, limita minima fiind determinata prin reducerea cu 20% a actualului nivel. Limita maxima este dublu actualului nivel.
  • Se plateste CASS si pentru veniturile din investitii financiare.
    Sunt incluse veniturile din investitii financiare in categoria surselor de venit pentru care se aplica CASS, iar baza anuala minima de calcul pentru CASS se mentine la salariul anual minim (pensionarii, tinerii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afectiuni grave, femeile insarcinate sunt exonerati), conform precizarilor facute de sursa amintita.
  • Pentru microintreprinderile fara salariati se aplica o cota de impozitare de 3% din venituri si 1530 RON/trimestru.
    Raman valabile pentru microintreprinderi prevederile referitoare la cotele de impozitare. In plus, se mai aplica o cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderile cu un salariat si de 1% pentru cele cu cel putin doi salariati.

Sursa: www.conta.ro

        Impreuna in lumea afacerilor