Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Consultare SRL – SA


In planul sau de actiune pe 2012 privind dreptul european al societatilor comerciale si guvernanta corporativa, Comisia a aratat ca IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) din Europa joaca un rol esential in consolidarea economiei UE, in special in contextul crizei economice. Au fost deja depuse eforturi semnificative pentru a facilita activitatea IMM-urilor intr-o serie de domenii in care acestea par sa intampine dificultati, inclusiv prin actiuni intreprinse ca urmare a revizuirii, in 2011, a initiativei „Small Business Act” pentru Europa. Mai ales in ceea ce priveste dreptul societatilor comerciale, Comisia considera ca IMM-urile au nevoie de conditii mai simple si mai putin impovaratoare pentru desfasurarea activitatii pe teritoriul UE, iar pentru Comisie luarea unor masuri concrete in acest sens ramane o prioritate clara.

Negocierile privind propunerea de statut al societatii private europene (SPE) nu au avansat, iar consultarea publica din 2012 a evidentiat ezitarile partilor interesate legate de continuarea acestora. In acelasi timp, ele s-au aratat dispuse sa exploreze masuri alternative.

Prin aceasta consultare ne propunem sa obtinem informatii mai detaliate care sa ne ajute sa evaluam in ce masura armonizarea legislatiilor nationale cu privire la societatile comerciale cu raspundere limitata si la societatile comerciale pe actiuni cu asociat/actionar unic le-ar permite intreprinderilor, in special IMM-urilor, sa beneficieze de norme simple, flexibile si cunoscute la nivelul UE, care sa conduca la reducerea costurilor pe care le au de suportat in prezent. Raspunsurile vor fi luate in considerare la evaluarea necesitatii si impactului unui nou act juridic.

Existenta societatilor comerciale cu raspundere limitata cu asociat unic este prevazuta de a 12-a directiva privind dreptul societatilor comerciale (Directiva 2009/102/CE in materie de drept al societatilor comerciale privind societatile comerciale cu raspundere limitata cu asociat unic). Directiva ofera insa o armonizare foarte limitata a legislatiilor nationale si nu abordeaza aspecte fundamentale cum ar fi, printre altele, cerintele privind inregistrarea, protejarea creditorilor, transferul de sediu, capitalul minim sau dizolvarea intreprinderilor. Toate acestea raman reglementate la nivel national.

Costurile si riscurile pe care le implica necesitatea conformarii la dispozitiile mai multor sisteme juridice diferite par a impiedica adesea intreprinderile sa isi extinda activitatile in strainatate. In plus, lipsa de incredere in formele juridice ale intreprinderilor straine poate ingreuna participarea IMM-urilor pe piata interna. Masurile existente care faciliteaza mobilitatea intreprinderilor (directiva privind fuziunile transfrontaliere si regulamentul SE sau jurisprudenta Curtii de Justitie) nu sunt in masura sa raspunda tuturor nevoilor IMM-urilor.

Prin urmare, chestionarul contine intrebari despre necesitatea adoptarii unor masuri legislative la nivelul UE, despre ce ar trebui sa contina acestea si despre obstacolele cu care se confrunta in prezent intreprinderile care doresc sa devina mai active pe piata interna.

Va rugam sa raspundeti cat mai exact si mai concis la intrebari si sa ne trimiteti chestionarul completat pana la data de 15.09.2013. Raspunsurile se vor completa on-line.

Contact

Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati Centrul Enterprise Europe Network Bacau; tel: 0234.570.010, int. 144, email: ccibc@ccibc.ro.
Persoana de contact: Catalin BOGHIU. Coordonator local.

Contact

Pentru a deveni membru al Camerei de Comert si Industrie Bacau va sta la dispozitie Biroul Relatii cu Membri tel: 0234.570.010, int. 109, email: ccibc@ccibc.ro sau secretarii Comisiilor de lucru

        Impreuna in lumea afacerilor