Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Agricultura la zi: mai putin de jumatate din suprafata arabila este asigurata

terenuri-agricole

Prognozele privind productia agricola din acest an indica rezultate mai slabe comparativ cu 2014. Deja seceta, grindina si inundatiile au generat pagube importante, iar fermierii cer despagubiri de la stat.

Pentru a vedea cum se prezinta situatia in teritoriu, StiriAgricole.ro a stat de vorba cu Ciprian Raicu, Manager Subscriere Asigurari Agricole in cadrul Groupama Asigurari.

StiriAgricole.ro: Comisia Europeana a prognozat scaderi masive ale productiei agricole in 2015, fata de 2014. Romania s-a confruntat cu caderi de grindina, inundatii, seceta. Cum se vede agricultura romaneasca din punctul de vedere al asiguratorului?

Ciprian Raicu: Fermierii din Romania se confrunta in fiecare an cu evenimente naturale cum sunt caderile de grindina, inundatiile sau seceta, care pot avea diferite grade de intensitate. Au fost ani in care aceste evenimente s-au manifestat pe arii intinse, avand un rezultat catastrofal asupra culturilor, dar si ani in care manifestarea a fost punctuala, doar pe zone restranse. Prin parteneriatul pe care l-am construit alaturi de clientii nostri, am reusit sa le oferim continuitate in cazul producerii unor evenimente neprevazute ce le-au afectat culturile, cum ar fi furtuni, vijelii, grindina, ingheturi.

Cea mai mare problema in Romania, din punctul nostru de vedere, o reprezinta seceta, a carei solutie merge mai departe de noi, de asiguratori. Exista o nevoie acuta de investitii in irigatii care sa puna culturile agricole la adapost de fenomene ca seceta, risc ce nu poate fi asigurat, dar combatut.

StiriAgricole.ro: Desi statul a oferit anumite stimulente pentru a incuraja fermierii sa isi asigure culturile, ponderea asigurarilor agricole ramane scazuta fata de alte state europene. Cum se explica aceasta situatie?

Ciprian Raicu: Asigurarile non-viata sunt cuprinse in 18 clase de asigurari, iar asigurarile agricole sunt incluse in Clasa IX a asigurarilor generale, denumita „Daune la proprietati” (pe langa agro, Clasa IX include si alte forme de asigurari, ca de exemplu asigurarea de avarii accidentale ale masinilor si utilajelor). Daca facem referire la ponderea asigurarilor agricole din totalul asigurarilor non-viata, conform datelor ASF, in anul 2013, ponderea Clasei IX pe piata a fost de 2,66%. In anul agricol in curs, Groupama a asigurat culturi agricole pe o suprafata de 700.000 hectare, fiind liderul de piata pe linia agro.

Daca ne referim la raportul de suprafata asigurata fata de suprafata exploatata, nu exista o statistica oficiala. Insa, dupa estimarile noastre, aproximativ 35%-50% din suprafata arabila este asigurata.

In ceea ce priveste stimulentele oferite de stat pentru a incuraja fermierii sa isi acest smoment nu mai exista niciun astfel de stimulent. In trecut, au existat subventii la prima de asigurare, insa pentru acest an acestea nu s-au mai acordat si nu stim daca se vor acorda in viitor. Acordarea de subventii la prima de asigurare, consituie, desigur, un ajutor pentru fermieri, insa consideram ca nu acesta este argumentul hotarator in optiunea fermierului de a incheia sau nu o polita de asigurare.

StiriAgricole.ro: Care sunt, din perspectiva numarului si volumului de cereri de despagubire, cele mai periculoase zone agricole?

In fiecare an, frecventa evenimentelor de grindina, furtuna si ploi torentiale se modifica, iar ceea ce anul acesta poate fi considerata o zona periculoasa, anul viitor poate fi exclusa din aceasta categorie. Din pacate, exista un trend crescator al frecventei si al violentei acestor fenomene in ultimii ani. In astfel de conditii, consideram ca trebuie sa existe o relatie mutual benefica intre Groupama si clientii sai, bazandu-ne pe valorile noastre: proximitate, responsabilitate si solidaritate.

StiriAgricole.ro: Din punctul Dvs. de vedere, cum estimati ca va evolua piata asigurarilor agricole? Estimati, in contextul lansarii PNDR 2020, cresteri pe anumite segmente, cum ar fi cel al asigurarilor pentru utilaje agricole?

Ciprian Raicu: Avand in vedere evolutia fenomenelor naturale despre care am discutat anterior si procesul de comasare a suprafetelor exploatate, anticipam o crestere a cererii de asigurare pentru culturile agricole.

In ceea ce priveste alte tipuri de asigurari destinate fermierilor, nu putem spune ca anticipam evolutii spectaculoase. In general, nevoia de asigurare a utilajelor agricole reiese din conditiile impuse de catre finantatori.

Din punctul de vedere al companiei, dorim sa ne mentinem pozitia de lideri de piata atat in Romania, cat si la nivel international in clasamentul asiguratorilor pe linia agro.

Sursa: www.Stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor