Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Reuniunea arhitectilor si urbanistilor din Romania si Republica Moldova la Forumul MOLDOVA REPER 2030

bacau_stefan_cel_mareFiliala Teritorială Bacău – Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România a organizat, în perioada 5-7 iunie 2015, primul forum zonal de arhitectură şi urbanism dedicat proiecţiei de viitor a teritoriului Moldovei, limita de Est a Europei de pe ambele maluri ale Prutului.

Scopul evenimentului a fost să aducă în atenţia opiniei publice, a specialiştilor şi factorilor decizionali vasta problematică a organizării teritoriale, a căilor de comunicaţie, a stării demografice şi a condiţiilor de mediu specifice acestei zone geografice, considerată la ora actuală unul din polii sărăciei în Europa.

La eveniment au participat si sustinut prezentari specialisti din domeniul arhitecturii și urbanismului din România şi Republica Moldova, intreprinzatori și reprezentanti ai autoritaţilor si institutiilor dintre care mentionam:

  • dr. arh. Mircea GRIGOROVSCHI – Coordonator Biroul Teritorial Nord-Est al Registrul Urbaniștilor din România, Prodecan la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” Iași;
  • Iurie POVAR – Preşedinte al Uniunii Arhitecţilor din Republica Moldova,-Chişinău. Director Institutul Național de Cercetări și Proiectări „Urbanproiect” Chișinău.
  • Anca GINAVAR – Şef serviciu Amenajarea Teritoriului si Urbansim – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice;
  • arh. urb. Nicolae ŢARĂLUNGĂ – Director IHS România;
  • Sorin GABREA – Director General Western Outdoor, șeful Comisiei Tehnice de Urbanism Arh. Mihail KAREŢKI – Arh. Şef Institutul Municipal de Proiectări „Chişinăuproiect” Republica Moldova;
  • urb. Alexandru ŢĂRANU – Arh. Şef Oraş Orhei Republica Moldova;
  • arh. Sorin NISTOR – Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” Iaşi;
  • Constantin AMÂIEI – Director VANEL-EXIM Bacău;

Dezbaterile forumului au relevat necesitatea implicarii accentuate a tuturor factorilor de decizie: autoritati, institutii publice, reprezentati mediu de afaceri – Camere de Comert, patronate, arhitecti – Ordinul Arhitectilor si societatea civila in elaborarea strategiilor de dezvoltare urbana a localitatilor si regiunii in vederea recuperarii decalajelor fata de restul teritoriilor din Europa, influentand semnificativ dezvoltarea durabila a societatii noastre, a dezvoltarii economice sustenabile si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor.

Avand in vedere ca arhitectura si urbanismul sunt considerate aspecte esentiale ale calitatii vietii, menite sa ofere directii aplicabile pentru dezvoltarea durabila a societatii pe termen mediu si lung, si ca, in prezent, in Romania si Republica Moldova, principiile consacrate ale arhitecturii si urbanismului nu sunt intelese si cunoscute si, in consecinta, neaplicate, arhitectii si urbanistii din Romania si Republica Moldova prezenti la Forumul MOLDOVA REPER 2030 au elaborat si transmis factorilor de decizie politica si administrativa DECLARATIA DE LA BACAU ce cuprinde propunerile rezultate din comunicatiile si dezbaterile reuniunii.

Informatii suplimentare sunt disponibile la Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Bacau si Neamt, tel: 0234/522 124, fax: 0334/815 195, email: filiala@oar-bacauneamt.ro.

        Impreuna in lumea afacerilor