Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Apicultorii vor beneficia in 2016 de sprijin financiar in valoare 30,2 milioane de lei Programul National Apicol

apicultorIn sedinta Guvernului din 13 aprilie a fost aprobata o hotarare prin care apicultorii vor primi in cursul anului 2016 sprijin financiar in suma de 30,204 milioane de lei prin Programul National Apicol pentru perioada 2014-2016, din care 15,102 milioane de lei alocate de la bugetul de stat, iar 15,102 milioane de lei din fonduri europene.

Scopul de baza al Programului este sprijinirea apicultorilor pentru achizitionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de matci, roiuri pe faguri si/sau familii de albine, precum si pentru decontarea analizelor fizico-chimice care sa ateste calitatea mierii.

Valoarea totala a sprijinului financiar acordat prin acest program in perioada 2014-2016 este de 44,8 milioane de lei, din care 50% din fonduri europene si 50% din fonduri nationale. In primii doi ani de aplicare, de sprijinul financiar au beneficiat aproximativ 5.500 de apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si familiale.

Actul normativ adoptat faciliteaza accesul beneficiarilor la aceasta forma de sprijin si extinde programul astfel incat sa poata fi decontate mai multe activitati. Astfel, se introduce in program decontarea medicamentelor folosite pentru tratarea nosemozei la albine si se elimina realizarea sistemului informativ pentru inregistrarea stupilor, care va fi finantata din fonduri de la bugetul de stat.

Alte modificari vizeaza clarificari referitoare la documentele de achizitie a produselor, a medicamentelor sau reglementari ale controalelor la fata locului. Pentru a facilita accesul apicultorilor la aceasta forma de sprijin, se elimina conditia de eligibilitate si documentul justificativ referitor la faptul ca tratamentele familiilor de albine cu medicamente trebuie sa se desfasoare pe baza unui calendar intocmit anual de apicultor, aprobat si urmarit de reprezentantii formei asociative.

Modificarea este propusa de reprezentantii asociatiilor deoarece, conform prospectului medicamentului si in functie de anotimp, fiecare apicultor isi realizeaza singur calendarul tratamentelor.

Sursa: fonduri-structurale.ro

        Impreuna in lumea afacerilor