Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Botanoiu, MADR: Odata cu exportul de materie prima, exportam si subventia, ceea ce nu e in regula

grau]

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, se declara ingrijorat de faptul ca Romania exporta in prezent materie prima si nu produse agricole finite, cea mai mare problema fiind ca in acest mod „se exporta si subventia” incasata de fermieri.

„Noi am dori ca exporturile sa se faca sub forma produsului finit. In aceasta varianta, avem si valoare adaugata mai mare. Totodata, veniturile care se intorc in ferma sunt mult mai mari decat in cazurile exporturilor de materii prime: animale vii, grau, porumb, tutun, rapita, floarea soarelui. Ce ne ingrijoreaza este ca odata cu exportul de materie prima se exporta si subventia, ceea ce nu este in regula. Este destul de delicat sa exporti materie prima si dupa aceea sa importi produse finite. De exemplu, exporti grau si importi biscuiti. E un dezechilibru in aceasta filosofie a exporturilor”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

Oficialul MADR a precizat ca, in acest context, fermierii care acceseaza fonduri europene, in cadrul noului Program National de Dezvoltare Rurala (2014-2020), vor primi un punctaj suplimentar in cazul unei productii integrate.

„In cadrul noului PNDR am dat punctaj suplimentar in situatia

 in care productia materiei prime este integrata, adica ajunge de la producator la consumator, dar in forma finita. In acest mod, poti avea si o predictibilitate mult mai mare asupra afacerilor agricole”, a mai spus Daniel Botanoiu.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, atrage atentia ca producatorii romani nu fac fata mereu cererii venite din partea pietelor externe.

„Rolul nostru este de a deschide noi piete, de a gasi actori, de a gasi noi solutii de export, dar de aici si pana la a realiza exportul este o cale destul de lunga. Organizatiile de producatori nu fac fata de foarte multe ori volumului solicitat de aceste piete. Dar este un inceput. Aici as reaminti relatiile din ultima perioada cu statele arabe. De asemenea, imbunatatirea relatiilor si exporturile realizate in China”, a mai afirmat Daniel Botanoiu.

In ultimii ani, exporturile de cereale au devenit tot mai profitabile, graul si porumbul romanesc fiind printre cele mai cautate produse agricole pe piata externa. Doar in primele noua luni din 2014, peste 5,5 milioane de tone de grau si porumb romanesc au fost exportate, cu 25% mai mult fata de cantitatile livrate in 2013.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor