Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ce prevede noua Lege a Pietelor, intrata in vigoare la 1 mai

taraba-piata-0Pentru a face mai bine cunoscute prevederile noii legi, la MADR a fost organizata o conferinta de presa in cadrul careia ministrul Daniel Constantin a vorbit pe larg despre acest subiect aducand si unele lamuriri in privinta anumitor aspecte.

Daniel Constantin si-a inceput expunerea prin a preciza ca aceasta lege a fost creata in mod special pentru a-i proteja pe adevaratii producatori si nu pentru a-i supune unor noi sanctiuni, acestea fiind indreptate inspre comerciantii ilegali de produse agricole.

Agricultorii care doresc sa isi comercializeze produsele in piete au nevoie in acest sens doar de noile atestate de producator si de carnetul de comercializare, ministrul precizand ca acestia nu trebuie sa se teama ca vor fi dublu impozitati, pentru ca platesc deja impozit pe norma de venit.

Potrivit noii legi, exista doua situatii, una in care producatorul care detine atestat vinde singur in piete produsele proprii si in spatiul destinat special producatorilor, iar o doua vizeaza vanzarea marfii catre un intermediar. In primul caz, producatorul nu trebuie sa emita bon fiscal, insa in cel de-al doilea, cel care vinde are aceasta obligatie prin noua lege.

„Exista doua situatii, una in care producatorii care vor vrea sa comercializeze direct in piete vor avea acces la minimum 40% din spatiul din piete, destinat celor care au atestat si carnet. Daca producatorii decid sa comercializeze marfa la piata, o pot face daca pe acel carnet de comercializare este completata de fiecare data cantitatea care se comercializeaza, produsul si locul la care merge cu marfa. Sunt lucruri extrem de simple pe care le poate completa oricine. In schimb, daca acel producator decide sa vanda marfa, trebuie sa elibereze catre cel care cumpara — persoana fizica autorizata sau societate comerciala — o fila din carnetul de comercializare pe care il are dispozitie, cu care acel comerciant merge la piata. De asemenea, el trebuie sa emita un bon fiscal, deci trebuie sa aiba casa de marcat. Astfel, se va face diferenta nu numai prin locurile in care vinde producatorul in piata, ci si prin faptul ca producatorul vinde fara bon fiscal, iar intermediarul trebuie sa elibereze bon fiscal”, a explicat  ministrul.

Legea mai prevede ca producatorii agricoli au obligatia sa afiseze eticheta de produs, care contine informatii cu privire la denumirea acestuia, localitatea de origine, data obtinerii sale si pretul de vanzare. Cei care utilizeaza carnetul de comercializare fara sa respecte regimul de utilizare a filelor pot fi sanctionati cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei. Comerciantii care nu afiseaza eticheta de produs sunt pasibili de o amenda cuprinsa intre 100 lei si 300 lei.

Amenzile cresc daca producatorii comercializeaza produse fara atestat de producator valabil si un carnet de comercializare a produselor. In aceasta situatie, amenzile sunt intre 15.000 lei si 22.500 lei.

In cazul in care producatorii vand, in baza carnetului de comercializare, alte produse decat cele din productia proprie, atunci fapta constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca legea a fost aprobata in 2014 si a intrat in vigoare pe 1 mai 2015, existand o perioada de 180 de zile in care certificatul de producator pe care il aveau inainte a fost valabil fara probleme.
„Noul atestat este eliberat de primarie si este avizat si de asociatia de profil, daca exista pe raza localitatii respective. Daca nu, el este avizat de directia agricola sau camera agricola unde s-a infiintat, adica avizeaza suprafetele si datele inscrise in atestatul de producator. Elementul suplimentar este carnetul de comercializare, care ofera informatii vizavi de produsele care se comercializeaza, dar ofera si protectie producatorilor agricoli”, a adaugat seful MADR.

Atestatul de producator reprezinta documentul eliberat persoanei fizice care desfasoara activitate economica in sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, si care atesta calitatea de producator agricol persoana fizica. Atestatul contine numele si prenumele producatorului agricol, denumirea produselor, suprafata de teren exploatata, respectiv efectivele de animale, care sunt inregistrate in registrul agricol organizat de autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza se afla terenul/ferma/gospodaria. Atestatul este valabil un an calendaristic de la data emiterii.

Potrivit legii, carnetul de comercializare contine informatii privind identitatea producatorului agricol ca titular si, dupa caz, a sotului/sotiei, rudelor/afinilor de gradul I, informatii privind suprafetele cultivate, structurile corespunzatoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, vita-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care sa reflecte productiile estimate a fi destinate comercializarii.

Vanzarea produselor cumparate de la terte persoane in baza carnetului de comercializare este interzisa. Carnetul de comercializare se utilizeaza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum si pentru produse apicole.

Sursa: www.agromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor