Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Tratamente fitosanitare pentru combaterea atacurilor de rozatoare

terenuri-agricole-640x330

Specialistii din cadrul Oficiului Fitosanitar Mures recomanda fermierilor care se confrunta cu atacuri de rozatoare in plantatiile pomicole sau lucerniere sa foloseasca urmatoarele substante chimice pentru combaterea acestora.

Astfel, in plantatii pomicole, lucerniere, trifoisti, pajisti cultivate, pasuni si alte culturi agricole, unde se semnaleaza atac puternic de rozatoare (Microtus arvalis – peste 10 colonii populate/ha) se recomanda aplicarea substantei chimice Bromakol- 25- 50 gr.momeli/galerie activa sau alte produse omologate cu efect similar.

Momelile se schimba dupa 7 zile, aplicandu-se altele, folosind aceleasi doze. Pentru protectia vanatului si prevenirea degradarii in urma ploilor recomandam ca momelile toxice sa se aplice in tuburi confectionate din materiale impermeabile.

In ceea ce priveste daunatorii de depozit, precum gargaritele sau moliile, specialistii din cadrul Oficiului Fitosanitar Mures recomanda agricultorilor sa dezinfecteze spatiile de depozitare a cerealelor prin urmatoarele etape.

In prima faza se recomanda golirea spatiilor, igienizarea si varuirea lor. Dupa aceea, cea de-a doua etapa presupune dezinfectia spatiilor (dupa etanseizarea lor) prin stropire folosind unul dintre urmatoarele insecticide cu actiune indelungata:

  • ACTELLIC 50 EC-1% (50 – 100 ml sol./mp)
  • K’OBIOL 25 EC – 50 ml/ 5 l apa pentru 100 mp spatiu depozitare
  • K’OBIOL 25 EC –100ml/99 l apa pentru 100 t cereale
  • RELDAN 22 EC – 22 ml/t ( in 0,75-1,5 l apa/t).

Oficiul Fitosanitar Mures recomanda pentru suprafetele netede (metal, lemn) aplicarea a 50-100 ml solutie preparata/m. De asemenea, pentru suprafetele poroase (beton, zid varuit) se va aplica 100-200 ml solutie preparata/m2.

Dupa executarea tratamentului prin stropire, spatiile se inchid ermetic si se tin inchise 3-4 zile, dupa care se deschid si se aerisesc. Pentru tratamentele mentionate se pot folosi si alte produse omologate, cu efect similar.

Specialistii recomanda totodata sa nu existe portiuni nedezinfectate in magazii sau alte spatii de depozitare (saci, prelate, unelte, utilaje sau alte obiecte). De asemenea, se vor dezinfecta inclusiv podurile si spatiile de langa magazii.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor