Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Comisia Europeana aloca 66 mld. € in promovare si dezvoltare economica

gmagazine_roComisia Europeana a adoptat 40 de noi programe de coeziune si dezvoltare sociala de-a lungul Europei. Un supliment de 10 programe vor fi adoptate inainte de sfarsitul acestei luni. Cele 50 programe vor valora mai mult de 66 miliarde euro.

Datorita acestor decizii, 266 programe de coeziune care valoreaza mai mult de 256 miliarde euro au fost acum aprobate pentru bugetul perioadei 2014 – 2020.

Aceste programe sunt vitale pentru dezvoltarea UE, investitiile ghidate in performanta avand un rol important in viata oamenilor de zi cu zi.

Ele ajuta la cresterea competitivitatii economice, consolidarea cercetarii si inovarii, combaterea somajului, lupta impotriva excluderii sociale si sprijina trecerea la o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon in Europa. 

Corina Cretu, Comisarul pentru Politici Regionale spune: “Suntem mandri de acest ecou si de programele  de perspectiva. Acesta se concentreaza pe masuri cheie pentru a aduce inapoi incredere si crestere economica in regiunile si orasele din Europa:  oameni de legatura, aptitudini si job-uri. Mi-as dori ca autoritatile nationale si regionale sa aiba succes in implementarea acestor programe cat mai repede posibil si sa asigure impactul lor pozitiv”.

Marianne Thyssen, Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri  sociale, competente si mobilitate a adaugat: “Fondul Social European va contribui la crearea unor noi locuri de munca pentru oameni din diferite zone ale U.E. Prin promovarea ocuparii fortei de munca, in special pentru  tineri, investind in educatie si aptitudini, promovand includerea sociala si imbunatatind administratia publica, finantarea va imbunatati  calitatea vietii a multor cetateni europeni. Investitiile vor avea de asemenea o contributie importanta la promovarea reformelor structurale pentru a spori competitivitatea pietii Europene in statele membre”.

Comisia va adapta programele ramase in cel mai scurt timp posibil. Cu un buget de 351,8 miliarde de euro pentru un total de 387 programe pentru perioada 2014 – 2020, Fondurile Structurale Europene sunt principalele politici investititonale in E.U.

Politica de coeziune a fost livrata prin intermediul a trei fonduri principale:

  • Fondul European Regional de Dezvoltare
  • Fondul de Coeziune
  • Fondul European Social

Fondul European Regional de Dezvoltare are drept scop consolidarea coeziunii economice si sociale in Uniunea Europeana prin corectarea dezechilibrelor dintre regiunile sale.

Fondul European de Coeziune  a fost infiintat  sa ofere o contributie la proiecte in mediul de activitate si retelele trans-Europene in domeniul infrastructurii de transport. Acesta este destinat pentru tarile ale caror Produs Intern Brut (PiB) este sub 90 % din media comunitara.

Fondul European Social sprijina mai mult de 15 milioane de oameni in fiecare an, ajutandu-i sa-si perfectioneze aptitudinile, facilitand integrarea lor pe piata fortei de munca, lupta impotriva excluderii sociale si a saraciei, crescand eficienta administratiei publice.

Programele operationale rezulta din Acordurile de Parteneriat semnate intre Comisia Europeana  si fiecare membru de stat in parte pentru o perioada de 7 ani. La randul sau, prioritatile strategice cuprind  acordurile de parteneriat in actiuni concrete. Fiecare program, chiar daca isi propune să sprijine un sector specific, pentru a ajuta o anumită regiune sau pentru a promova cooperarea transfrontalieră, are obiective clar definite, care sa corespunda nevoilor de dezvoltare si provocarile identificate la nivel local.

Cu recenta adoptare si ramanand 10 programe sa fie rezolvate pana la sfarsitul acestei luni, negocierile prin politica de Coeziune se vor finaliza pentru 20 de state membre (toate, exceptand Regatul Unit, Romania, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Spania, Itaila si Suedia).

 

Sursa. ADR Nord Est

 

        Impreuna in lumea afacerilor