Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cresterea porcilor: cele mai productive rase de porcine

Ferme-de-porci

Fermierii care doresc sa investeasca in ferme de cresterea porcilor au la dispozitie peste 72 de milioane de euro numai in 2015, prin intermediul submasurii 4.1 – Investitii in exploatatii agricole din cadrul PNDR 2014-2020.

In acest context, va prezentam scurte descrieri ale celor mai productive rase de porci.

  • Rasa de porci Yorkshire

Caracteristicile rasei de porci Yorkshire sunt comune multor altor rase, exemplarele fiind asemanatoare cu cele din rasa Marele Alb, dar deosebindu-se de acestea prin profilul capului mai concav si linia superioara usor convexa. Porcii Yorkshire sunt porci mari, în special în lungime, ceea ce permite ca exemplarele să fie comercializate la greutati mai mari, fără pierderi de eficiență. Rasa specializata pe carne de calitate, exemplarele din rasa de porci Yorkshire ajung la o greutate de 260 de kilograme – masculii, si 200 de kilograme – femelele. Acestea fata 10-11 purceii viabili. Sporul zilnic este de 640-660 de grame.

Porcii din rasa Yorkshire se remarca prin longevitatea productiva mare.

  • Rasa de porci Duroc

Rasa de porci Duroc are o crestere rapida, sporul zilnic fiind considerabil, datorita eficientei in asimilarea furajelor. Daca sunt bine furajati, ating o greutate de 200 de kilograme intr-un an, procentul de grasime fiind de 20%, cu conditia ca exemplarele din rasa Duroc sa fie protejate de expunerea prelungita la frig si ca, in amestecul de furaje, continutul de grau sa nu fie ridicat. Stratul de grasime la aceasta rasa se situeaza intre valorile 13 si 17 mm.

Datorita structurii anatomice, rasa de porci Duroc se adapteaza bine aproape la toate mediile de crestere, exemplarele fiind utilizate cu succes in programele de obtinere a metisilor industriali, in special sub forma de vieri terminali.

Rasa de porci Hampshire

Porcii din rasa Hampshire se remarca prin colorit (culoarea neagra cu o banda albicioasa pe la mijloc, care acopera picioarele din fata), urechile ridicate, dar si prin dezvoltare rapida, productivitate si o calitate foarte buna a carcasei, datorita continutului redus de grasime. Desi masculii pot deveni agresiv, femelele si-au capatat reputatia de mame bune, ceea ce conduce la o productivitate ridicata.

La 181 de zile, vierusii ating 92 kg, iar scrofitele 90 kg.

  • Rasa de porci Linia Sintetica – 345 Peris

Fermierii care vor sa faca investitii prin submasura 4.1 din PNDR vor primi punctaj suplimentar daca folosesc genetica romaneasca. Una dintre rasele locale este Rasa de porci Linia Sintetica – 345 Peris. Porcinele din rasa Linia Sintetica – 345 Peris sunt in general de culoare alba (uneori si cu pete), lungimea si talia mijlocie spre mare, capul este mic, urechile nu sunt prea mari, acestea atarnand in fata, jamboanele sunt foarte bine dezvoltate, membrele sunt solide, aplomburi corecte, constitutia este robusta si foarte bine adaptate la conditiile de exploatare la nuvel industrial, dar si in sistemul gospodaresc.

Prolificitatea este buna, 10,5-11 purcei/fatare, scroafele sunt bune mame si au o capacitate de alaptare buna.

La 181 de zile, vierusii ating o greutate de 106 kg, iar scrofitele de 100 kg. Stratul mediu de slanina este, la vierusi, de 12,57 mm, iar la scrofite de 15,64 mm.

Porcul romanesc de carne (de Rusetu)

Exemplarele din aceasta rasa au pielea nepigmentata (uneori cu baltaturi), ating o talie de 75-85 cm. Lungimea corpului este de 140-160 cm, iar greutatea vie este de 180-220 de kg. Prolificitatea este ridicata, 10-12 purcei. Purceii ating la 6 luni 50-60 kg, iar la 12 luni 120-140 kg. Maturitatea reproductie are loc la varsta de 8-10 luni.

  • Rasa de porci Landrace

Porcii din rasa Landrace sunt de talie mijlocie spre mare, cu o conformatie corporala fina, sub forma de para, de culoare alba, cu o imbracaminte piloasa, dar nu prea abundenta. Capul porcului din rasa Landrace este relativ mic, are un profil usor concav, aproape drept si cu urechi mari si lungi, aplecate spre fata. Linia spinarii este dreapta-ascendenta sau putin concava, iar trunchiul este lung, avand 1-2 vertebre dosare in plus. Are crupa orizontala, foarte lunga si larga cu sunci bine dezvoltate.

Pentru obtinerea de femele F1, sunt crescuti in incrucisari cu Marele Alb, dar si in rasa pura in unitati de elita. Pentru obtinerea de scroafe si vieri F1, unele populatii se folosesc in incrucisari cu Duroc sau Hampshire.

La 181 zile, greutatea vierusilor este de 107 kg, iar la scrofite de 100 kg. La maturitate, stratul mediu slanina este de 12,76 mm la vierusi si, respectiv, de 16,32 mm la scrofite.

  • Rasa de porci Pietrain

Rasa de porci Pietrain este rasa specifica pentru carne, exemplarele avand corpul cilindric, cu spetele largi si bine dezvoltate, jamboanele globuloase, membrele scurte, cu osatura fina, rezistente. Culoarea este baltata, alba cu pete negre.

Prolificitatea este buna, 9-10 purcei/fatare, scroafele nu sunt bune mame si au o capacitate de alaptare mai redusa.

Calitatea carcasei exemplarelor din Rasa de porci Pietrain este foarte buna, proportia de carne in carcasa fiind de peste 70 %, iar ochiul muschiului are o suprafata de peste 40 cm². Rasa Pietrain este foarte sensibila la stres, de multe ori la sacrificare carnea este palida, exudativa. Din acest motiv este folosit de marile companii pentru producerea metisilor comerciali.

  • Rasa de porci Marele Alb

Exemplarele din rasa de porci Marele Alb au insusiri valoroase, precum si o capacitate de aclimatizare foarte buna.

Porcinele din rasa Marele Alb sunt de talie mare, robuste si au o conformatie armonioasa, capul este potrivit de mare, larg, cu profil usor concav, urechile sunt de marime mijlocie purtate drept, inainte si lateral. Trunchiul de forma cilindrica are linia superioara dreapta, spinarea si crupa sunt lungi si largi iar suncile au o descindere buna. Membrele sunt puternice, rezistente, cu osatura bine dezvoltata. Pielea si parul sunt de culoare alba.

Prolificitatea este ridicata, obtinandu-se in medie 10-11 purcei la fatare, iar scroafele sunt bune mame, avand si o capacitate buna de alaptare. Precocitate este buna, varsta introducerii la reproductie este de 6-8 luni, iar greutatea pentru sacrificare este atinsa la varsta de 7-8 luni, cu un consum specific de 2,9-3,05 kg furaj/kg spor de greutate.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor