Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum rezista pe piata de mai bine de 15 ani o ferma de struti din Bihor

pui_de_strutiIn urma cu zece ani, sute de fermieri romani, mai mici sau mai mari, sperau sa se imbogateasca din cresterea strutilor. Pasarile exotice erau descrise atunci ca fiind putin pretentioase si capabile sa aduca profituri frumoase celor care aleg sa investeasca in acest domeniu. Realitatea s-a dovedit insa alta, iar in prezent doar cateva zeci de asemenea ferme mai functioneaza in Romania. Unul dintre cei care se ocupa cu succes de cresterea strutilor este Florian Bala, un bihorean care a investit nu mai putin de 50.000 de euro pentru a porni o asemenea afacere.

Deoarece sectorul in care lucra nu mai avea niciun viitor, Florian Bala, de profesie inginer silvic, si-a cumparat in anul 2000 o familie tanara de struti si 50 de pui.

„Lucram la stat, aveam un salariu, dar sectorul era amenintat de restructurari masive. Din 100 de angajati ramasesera 5. Mi-am dat seama ca nu mai am ce face, prin urmare m-am gandit ce pot sa fac. M-am documentat un an cum se cresc strutii, iar dupa cateva luni am avut sansa si sa vad o ferma de acest gen in Tenerife. M-a uimit rapiditatea cu care cresteau. Era ca si cum cineva i-ar intinde cu mana. Asa m-am hotarat sa cumpar initial 50 de pui si o familie tanara”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Florian Bala, administratorul fermei „Struti Tinca”, din judetul Bihor.

Investitia initiala a lui Florian Bala s-a ridicat la 50.000 de euro, aceasta suma fiind pentru cumpararea terenului, a pasarilor (5.000 de euro), precum si a lucrarilor de amenajare a fermei. „Eu cand am pornit cu intentia clara de a face ferma, nu crescatorie, de aceea investitia a fost una destul de serioasa. Cu acesti bani am achizitionat terenul, am facut imprejmuiri, am cumparat strutii si am construit o locuinta de serviciu”, afirma Florian Bala.

In prezent, administratorul fermei de struti de la Tinca are 15 familii care produc oua pentru incubatie, reusind sa produca aproape 500 de pui pe an. Dintre acestia, jumatate sunt vanduti in Germania si Italia iar restul sunt crescuti pentru a-i vinde la sacrificare, atunci cand ating varsta de un an.

Unul dintre motivele pentru care afacerile cu struti se pot dovedi riscante este ca preturile de tranzactionare a animalelor in viu din Europa, si implicit din Romania, depind foarte mult de situatia acestui sector din Africa de Sud.

„In aceasta afacere depindem foarte mult de situatia crescatorilor de struti din Africa de Sud. De aici provin toate animalele care se cresc in Europa. Ei au deseori probleme cu virusul gripei aviare, prin urmare primesc interdictie, circa 1-2 ani, de a mai livra animale pe piata europeana. Asa se formeaza un varf sa spunem de pret, precum si un interes tot mai mare pentru cresterea strutilor. Cand africanii reintra pe piata, automat pretul din Europa scade”, explica Florian Bala.

Cel mai bun pret pe care un crescator de struti il poate primi pentru o pasare vanduta in viu este de circa 3,2 euro pe kilogram, potrivit administratorul fermei de struti de la Tinca.

Un strut poate ajunge la varsta de un an sa aiba o greutate de aproape 120 de kilograme. Pentru a atinge aceasta masa, crescatorii le ofere furaje suculente, formate din lucerna, grau secara, precum si concentrate cu un adaos de circa 20% proteine. „Un strut are nevoie de circa 6 kg de furaj ca sa aiba un kilogram de spor crestere. Daca mergi pe un sistem de crestere traditional, ai nevoie de 15-16 luni ca sa ajunga strutul la 100 de kg. Pe de alta parte, daca ai un furaj cu un nivel de proteina de 18-19% poti sa ai un strut de 120 kg in 10-12 luni. In general, strutii adulti consuma circa 1,3-1,8 kg de hrana pe zi.”, afirma Florian Bala.

Cei care intentioneaza sa investeasca intr-o asemenea afacere trebuie sa tina cont si de faptul ca strutii au nevoie de un spatiu generos, de aproape 800-1.000 de metri patrati.

“O familie adulta de struti are nevoie de un spatiu mare, de minim 500 mp. Cel mai bine ar fi sa aiba cam 1.000 de mp. Eu am realizat pentru ei un adapost simplu, de scandura. Fiecare familie are un tarca imprejmuit si un padoc acoperit pentru perioada de iarna sau pentru momentele in care ploua. Strutii sunt foarte sensibili la umezeala, nu le place deloc”, povesteste administratorul fermei de struti de la Tinca.

Strutii sunt de asemenea niste pasari deosebit de sensibile la stres. Din acest punct de vedere, crescatorul trebuie sa se asigure ca in preajma fermei nu exista surse de zgomot care pot perturba linistea strutilor.

“Strutul este un animal semi-salbatic, nu este un animal domestic. Nu te poti imprieteni cu el. Trebuie sa le transmiti niste reguli, astfel incat el sa se simta in locul respectiv ca si in mediul lui natural. Trebuie sa inteleaga, sa stie zgomotele locului. Stresul este un dusman pentru strut. Este chiar un factor decisiv intre a reusi sau nu. De exemplu, daca un caine al fermai tale latra, strutul doar se uita la el. In schimb, daca un alt caine strain vine la gardul fermei tale si latra, atunci poti fi sigur ca vei avea in ziua respectiva cateva mortalitati. Locul in care se instaleaza ferma trebuie sa fie unul linistit”, mai spune Florian Bala.

Intr-un an, intretinerea unui strut poate costa circa 90 de euro, in conditiile in care un crescator isi cumpara cerealele imediat dupa recoltare, in momentul in care pretul este cel mai mic.

“E foarte important sa ai rabdare si ferma convingere ca vei reusi. Timpul pana cand vei ajunge sa reusesti e destul de mare. Poti lucra si 3 ani fara sa ai profit. Cei care nu au reusit in aceasta afacere, pot spune ca 99% dintre ei au vrut sa se imbogateasca peste noapte. La noi, nu se promoveaza crestere strutilor in Romania. Daca ar avea subventie, ar fi un element in plus”, mai afirma administratorul fermei de struti de la Tinca.

In Romania, Florian Bala estimeaza ca mai exista in prezent intre 70 si 100 de ferme de struti.

 Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor