Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum se vor impozita veniturile administratorilor daca nu au contracte de munca?

646x404In mod normal, administratorul unei societati comerciale isi desfasoara activitatea in temeiul unui contract de mandat.

Exista insa o exceptie: in cazul societatii cu raspundere limitata, administratorul poate avea calitatea de salariat – astfel incât i se vor calcula, retine si plati toate contributiile obligatorii si impozitul pe salarii pe care le datoreaza oricare alt salariat.

Ocupatia de administrator societate comeciala a fost introdusa in Clasificarea Ocupatiilor din România – cod COR 214945.

In cazul celorlalte categorii de societati comerciale, angajarea cu contract de munca este exclusa. Se ridica atunci intrebarea: daca nu au contracte de munca, cum se vor impozita veniturile administratorilor?

In temeiul art. 55 alin. (2) lit. j) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si remuneratiei administratorilor de societate. Remuneratia administratorului este impozabila in mod similar veniturilor de natura salariala, iar societatea platitoare a remuneratiei are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16%, aplicabila asupra bazei de calcul.

Astfel, pentru a determina venitul impozabil si impozitul lunar se va proceda in felul urmator:

  • Din venitul brut se scad toate contributiile obligatorii datorate. Rezultatul reprezinta venitul net.
  • In aceste situatii nu se acorda deduceri personale, venitul net identificându-se cu baza de calcul al impozitului lunar pe veniturile din salarii.
  • Impozitul lunar se determina pe fiecare loc de realizare a acestuia prin aplicarea cotei de 16% asupra acestei baze de calcul.

Societatea platitoare a remuneratiei administratorului, in calitate de entitate asimilata angajatorului are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira contributiile sociale obligatorii. Dar care sunt acestea?

Contributia la sistemul asigurarilor de stat se datoreaza.

Baza lunara de calcul a acesteia o reprezinta remuneratia bruta acordata administratorului. in perioada in care administratorul beneficiaza de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate potrivit OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul al contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de stat o reprezinta suma de 35% din câstigul salarial mediu brut corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

Asadar: Baza = 2415 x 35% = 845 lei, unde 2415 lei este câstigul salarial mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015.

Si contributia pentru concedii si indemnizatii se datoreaza. De altfel, administratorul va beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale acordate in baza OUG 158/2005, daca indeplineste conditia stagiului de cotizare.

Contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj nu se datoreaza.

De asemenea, nu se datoreaza de catre societate contributia pentru accidente de munca si boli profesionale.

Bineinteles, administratorul se poate asigura facultativ. Atentie asadar la tipul de contract incheiat cu administratorul societatii si la respectarea regulilor privind contributiile datorate de acesta.

Sursa: www.clublegislatiamuncii.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor