Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Cum va evolua in urmatorii 6 ani comertul net al UE cu produse agricole vegetale si animale

subventie-motorina1-640x330Producatorii din UE vor fi nevoiti in urmatorii ani sa se orienteze mai mult spre satisfacerea cererii alimentare din tarile non-europene, in contextul in care pietele comunitare vor oferi posibilitati limitate de extindere.

Acest lucru va fi mai pregnant pentru produsele din carne si produsele lactate, care se bucura de o cerere stabila din partea economiilor mari din Asia, America Latina si Orientul Mijlociu. Per ansamblu, UE ar trebui sa ramana un exportator net de carne pana in 2022, cu o balanta comerciala pozitiva neta determinata de carnea de pasare si de porc, arata o proiectie realizata de Comisia Europeana si publicata in Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung orizont 2020 – 2030.

In ceea ce priveste produsele lactate, cererea mondiala de branzeturi din UE va creste considerabil in principalele tari importatoare (de exemplu cu 65% in Statele Unite, cu 52% in Mexic si cu 33% in Rusia), in timp ce pentru laptele praf degresat din UE, este de asteptat sa creasca cu 90% in China si 27% in Rusia.

Perspective mai putin promitatoare au o serie de culturi arabile. De exemplu, chiar daca UE va continua sa fie un exportator net de grau, este de asteptat ca blocul comunitar sa-si mareasca deficitul comercial la porumb si seminte oleaginoase.

In interiorul Uniunii Europene, cererea de alimente si furaje va fi supusa unei cresteri lente, cu exceptia notabila a biocarburantilor, care vor continua sa fie un segment de piata dinamic.

De asemenea, pe piata UE semintele oleaginoase prezinta o perspectiva pozitiva pe termen mediu determinata de cererea puternica, dar carnea (in special cea rosie) si produsele lactate sunt de asteptat sa scada.


Aceste previziuni pentru produsele de origine animala reflecta intr-o mare masura efectele negative ale recesiunii economice recente din Europa, dar si inasprirea cerintelor privind bunastarea animalelor si reducerea emisiilor de carbon (in special in sectorul cresterii bovinelor, porcilor si pasarilor), se mai noteaza in Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung orizont 2020 – 2030.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor