Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

APIA: de ce lucruri trebuie sa tineti cont la depunerea cererii unice

cadastru-subventie-640x330De la 1 martie, fermierii pot depune la centrele teritoriale APIA cererile unice de plata pe suprafata pentru anul 2016. In cazul in care au descoperit ca au facut o greseala, agricultorii au posibilitatea sa opereze modificari in cererile unice pana la data de 15 mai. Si dupa acest termen se pot face modificari, insa fermierii vor fi penalizati cu 1% din valoarea subventiilor pentru fiecare zi calendaristica de intarziere, potrivit noilor reguli.

Pentru ca intregul proces sa se deruleze cat mai usor, APIA recomanda fermierilor sa respecte programarea in privinta depunerii cererilor unice de plata. Agentia va trimite chiar sms-uri agricultorilor prin care ii va anunta in ce zi si la ce ora sunt asteptati pentru a depune cererile unice.

Inainte de a se prezenta la APIA, este important ca fermierul sa isi verifice documentele. In primul rand, acesta trebuie sa se asigure ca extrasul de cont este activ, iar ca datele declarate in registrul agricol sunt exacte.

Un alt punct deosebit de important este legat de identificarea corecta a parcelei. Chiar daca in actuala legislatie nu mai exista prevederea care ii obliga pe fermieri sa identifice fara echivoc a parcelei, fermierii trebuie sa acorde o atentie deosebita amplasarii locatiei parcelei in blocul fizic, evitand astfel suprapunerea acestora, se arata in documentele consultate de StiriAgricole.ro.

Subventii doar pentru culturile cu samanta certificata!

O modificare importanta care este in vigoare incepand din acest an precizeaza faptul ca fermierii romani, care beneficiaza de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada ca au infiintat culturile agricole doar cu samanta certificata.

Astfel, potrivit Ordinului 619/2015, samanta certificata trebuie utilizata pentru culturile de soia, lucerna, fasole boabe pentru industrializare, canepa pentru ulei si fibre, orez, cartof, sfecla la zahar, tomate destinate industrializarii, castravetilor destinati industrializarii, legumelor cultivate in sera (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata sau destinati industrializarii, ardei si varza pentru consum in stare proaspata) si legume cultivate in solarii (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata, castraveti destinati industrializarii, ardei,varza, vinete pentru consum in stare proaspata).

In majoritatea cazurilor, fermierii pot face dovada ca utilizeaza samanta certificata prin factura fiscala de la achizitie, precum si prin documentul de certificare a lotului de samanta, potrivit APIA. Reglementarea nu se aplica culturilor de paiase, precum porumbul, ci doar culturilor mentionate in Ordinul 619/2015 pentru care se acorda sprijin cuplat.

Culturile care necesita samanta certificata din 2016 – citeste aici mai multe!

In cadrul depunerii cererilor unice se solicita doar adeverinta emisa de primarie conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere si, dupa caz, contractele de inchiriere /concesiune/ arenda incheiate intre fermier si UAT/ADS, potrivit noii variante a Ordinului MADR nr. 619/2015.

Mai exact din acest an nu se mai solicita urmatoarele documente:

  1. copia de pe filele din Registrul Agricol referitoare la Cap II b, Cap III si Cap XV a,
  2. copie a titlului de proprietate si, in lipsa acestuia, declaratia pe propria raspundere a fermierului privind motivul lipsei acestui document,
  3. tabelul centralizator cu contracte (de arendare, inchiriere, comodat, asociere in participatiune), odata cu abrogarea anexei 11 <Tabel centralizator al documentelor doveditoare ale utilizarii terenului si pentru identificarea fara echivoc a parcelelor agricole utilizate.

Solicitarile depuse dupa data de 10 iunie 2016 nu mai sunt admise la calculiar beneficiarului nu i se acorda niciun fel de plata sau de sprijin. Si in Campania 2016, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic folosind aplicatia IPA Online.

Finalizarea si inchiderea cererii unice de plata in IPA Online se face numai in centrele APIA, in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.

Cererile unice de plata se depun la centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol. Fermierii vor depune o singura cerere, chiar daca detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete.

De asemenea, din acest an vor fi declarate ca fiind neeligibile doar suprafetele notate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata, si nu intreaga cerere, deoarece in cererea unica de plata sunt incluse, dupa caz, si animale.

Intrucat digitizarea parcelelor agricole cu suprafete sub 0,1 ha este foarte laborioasa, in sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, li se da posibilitatea fermierilor care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata, sa nu le declare, cu conditia ca respectivele parcele sa nu depaseasca un hectar.

Documentele pe care fermierii trebuie sa le prezinte la APIA, pentru plata pe suprafata sunt: copie de pe buletin, extras de cont, adeverinta de la primarie, iar daca au pasuni concesionate de la primarii, o copie a contractului.

Depunerea cererii unice pentru crescatorii de animale

Procedura de completare a cererii unice de plata a fost simplificata pentru solicitantii care au obtinut dreptul la prima in anii anteriori, in cazul schemei decuplata de productie la specia bovine in sectorul carne, in sensul ca nu se mai prezinta detaliat pe coduri unice de identificare efectivul de animale purtatoare de prima. Totodata, a fost eliminata din adeverinta emisa de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit mentiunea „actiunile prevazute sunt efectuate la zi”, avand in vedere, atat termenul de depunere a cererii unice de plata, cat si faptul ca aceste actiuni se desfasoara pe tot parcursul anului.

O alta modificare importanta prevede ca tineretul mascul si/sau femel nu trebuie obligatoriu sa fie inscris in Registrul genealogic al rasei, pentru a beneficia de subventii, intrucat acesta este destinat sacrificarii in abatoare autorizate. Animalele catre trebuie sa fie inscrise in Registrul Genealogic al Rasei sunt vacile de carne si/sau vacile metise cu rase de carne si/sau taurii de reproductie din rase de carne.

S-a eliminat de asemenea adeverinta prin care se recunoaste statutul de crescator de bovine/ovine/caprine al solicitantului, eliberata de catre o organizatie/ asociatie a crescatorilor de bovine/ovine/caprine, in cazul ANTZ, schemele decuplate de productie, specia bovine, in sectoarele lapte si carne, precum si schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine. Se considera ca daca solicitantul este inregistrat cu animale in baza nationala de date – Registrul National al Exploatatiilor – si indeplineste conditiile de eligibilitate corespunzatoare schemei accesate, acesta este crescator de animale.

In cazul in care fermierul nu poate sa se prezinte personal la sediul APIA, poate desemna o alta persoana sa depuna cererea unica. In cazul persoanelor fizice, acest lucru se poate realiza prin imputernicirea cu procura notariala. In cazul unei societati comerciale, doar administratorul poate sa imputerniceasca un angajat de exemplu pentru a depune cererea unica.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor