Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Din februarie incepe plata subventiilor pentru bovine

2Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent ca valoarea platilor pentru vacile de carne va fi de 435 de lei pe cap de animal, iar in cazul vacilor de lapte se vor adauga 21 de euro pe tona livrata.

Asteptarea crescatorilor de bovine in ceea ce priveste plata subventiilor aferenta anului 2014 se va sfarsi in luna februarie, cand APIA va incepe efectuarea acestor plati, dupa cum a dat asigurari ministrul Daniel Constantin.

Daniel Constantin a promis fermierilor ca plata subventiilor la bovine va fi efectuata  incepand de luna viitoare, imediat ce Guvernul va aproba o hotarare in acest sens.

Ministrul a precizat si care sunt sumele pe care le vor incasa crescatorii de vaci de lapte sau de carne. „In luna februarie, platim pentru fiecare animal din categoria vaca de carne 435 de lei pe cap. Pentru vacile de lapte, pe langa cei 435 de lei se aduga 21 de euro pentru tona livrata si ajungem astfel la un sprijin intre 700 si 1.300 de lei pe cap”, a declarat Daniel Constantin.

Anterior, el anuntase ca, in total pentur sectorul zootehnic, cumulat cu subventia pentru ovine si caprine, Guvernul isi va da acordul pentru plati totale in valoare de 60 de milioane de lei, iar conform datelor publicate de APIA in Ghidul solicitantulu, banii trebuie sa ajunga la toti fermierii pana pe 30 iunie 2015.
Conform aceluiasi document, de subventia aferenta anului 2014 beneficiaza doar fermierii care au depus cereri de plata anul trecut, respectand termenul-limita anuntat de APIA.

Referitor la cererile de plata pentru a primi subventia la bovine aferenta anului 2015, seful de la MADR a precizat ca nu vor fi modificari de conditii pentru a beneficia de acest sprijin financiar. „Regulile nu se schimba vis-a vis de numarul de animale. Asa cum a fost in 2014 o sa avem si in 2015. Introducem din 2015, pe langa cererea clasica pe care o cunosc beneficiarii, posibilitatea de a solicita un ajutor cuplat pentru vacile de lapte si vacile de carne. Inca nu avem raspunsul Comisiei Europene. Eu sper sa fie favorabil pentru ca este un an delicat sub aspectul productiei de lapte. Vrem sa sprijinim foarte mult sectorul, in general sectorul zootehnic vrem sa il sprijinim pentru ca incepusem foarte bine; de 3 ani, efectivele de ovine au crescut foarte mult, iar efectivele de bovine nu au mai scazut asa de mult ca in alti ani”, a mai spus ministrul agriculturii.

Referitor la acest sprijin cuplat ce se acorda pentru 2015, valoarea propusa pentru plata lui este de 250 de euro/cap pentru vaca de lapte, 300/cap pentru vaca de carne, 190/cap pentru bivolitele de lapte, 7 euro pentru ovine si caprine de carne, 35 de euro pentru viermii de matase (10 g oua)

In privinta platilor pe care fermierii le primeau pentru ca faceau agricultura in zonele defavorizate, plata suplimentara pe cap de animal urmeaza a fi eliminata din 2015. In acest sens, ministrul Constantin a dat exemplu cresterea ovinelor: „Pana acum in ultimul an, s-a primit o plata pe cap de animal de 38 de lei, la care se adauga sprijinul pentru zona defavorizata . Din anul 2015, in acord cu asociatiile, vrem sa introducem sprijinul cuplat platit din fonduri europene nu doar pentru fermierii din zonele defavorizate, deci nu doar 1,6 milioane de ovine, ci in jur de 3 milioane de ovine, care sa primeasca o plata de 7 euro/cap pentru fiecare animal”.

El a precizat ca sprijinul cuplat va fi achitat doar catre crescatorii de ovine care au efective intre 150 si 1.000 de capete, in timp ce sprijinul privind ajutorul national tranzitoriu se va acorda in continuare pentru fermierii cu peste 50 de capete de ovine.
La bovine, de sprijinul cuplat platit din fonduri europene vor putea beneficia doar fermierii care au efective intre 10 si 250 de animale, pastrandu-se si aici politica sprijinirii fermelor de tip familial si incurajarea micilor crescatori sa isi mareasca efectivele pentru a deveni profitabili.

Noua masura de sprijin vine sa sustina cresterea efectivelor de rasa pura, astfel ca plata cuplata este legata de Registrul genealogic, iar daca fermierul are metisi F3, aceste animale vor intra cu 75% in cuantumul sprijinului petru animalul de rasa pura. Baltata romaneasca nu mai este asimilata la rasele pentru carne, ca in vechea schema de sprijin. Baltata intra la metise, asa ca primeste 50% daca e metisata cu rasa pura de carne.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor