Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Fermierii romani cultiva plante energetice pe o suprafata totala de 5.000 hectare

salcie-energetica-640x330Romania a avut anul trecut un numar de 442 de cultivatori de plante energetice, cu circa 120 mai mult decat in 2014, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul conferintei „Noi cai de obtinere a independentei energetice a Romaniei: biomasa”, organizata de New Strategy Center.

„Numarul cultivatorilor de plante energetice a crescut an de an. Astfel, conform bazei de date a APIA, in anul 2015 fata de 2014 numarul acestora a crescut la 442 de la 320 in 2014, iar suprafata totala solicitata la plata in 2015 a fost de circa 5.000 ha. Ministerul Agriculturii vine in sprijinul investitorilor care isi propun sa activeze in productia de biomasa prin masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, care ofera posibilitatea finantarii investitiilor in producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile. Acestea vor contribui la realizarea  obiectivelor transversale legate de protectia mediului, de atenuarea efectelor schimbarilor climatice si de adaptare la acestea, dar si la cresterea numarului fermierilor care vor opta pentru culturile energetice”, a spus ministrul Achim Irimescu.

In interventia sa, ministrul Achim Irimescu a afirmat ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin politicile sale, sprijina dezvoltarea agriculturii si culturile energetice, conform cadrului legal conferit de Politica Agricola Comuna. Ca si in cazul celorlalte culturi agricole (grau, porumb, floarea soarelui etc.), culturile de plante energetice sunt eligibile atat la scheme de plati directe din fonduri europene, cat si la ajutorul national tranzitoriu finantat din bugetul national. Cuantumul/ha al acestor plati, se stabileste anual prin Hotarare a Guvernului, dupa determinarea suprafetelor eligibile la plata de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, pana la finalul lunii martie. Tot din bugetul national, cultivatorii de plante energetice nonalimentare beneficiaza de rambursarea sumelor care reprezinta diferenta dintre acciza standard si acciza redusa de 21 euro/1000 litri motorina. Cuantumul nominal al sprijinului pentru anul 2016 este de cca. 1,8 lei litru, iar cantitatea maxima anuala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 100 litri/ha.

Masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 care sprijina proiectele de obtinere a energiei din resurse regenerabile sunt:

Masura 4 ”Investitii in active fizice” sprijina printre altele si investitii in instalatii pentru producerea de energie electrica si/sau termica, prin utilizarea biomasei. Alocarea financiara totala pentru perioada 2014-2020 este de 2,4 miliarde euro.

Masura 6 ”Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor” sprijina investitiile in productia de combustibili din biomasa. Unul din domeniile de diversificare acoperite in cadrul sub-masurilor 6.2 ” Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” si 6.4 ” Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” este productia de combustibil din biomasa (ex.: fabricare de peleti si brichete), in vederea comercializarii, producerii si utilizarii energiei din surse regenerabile pentru desfasurarea propriei activitati. Alocarea financiara aferenta submasurii 6.2 este de 117,8 milioane euro, iar pentru masura 6.4 este de 152,6 milioane euro.

Prin intermediul sub-masurii 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite” se acorda sprijin pentru impadurirea terenurilor agricole si neagricole, printre speciile eligibile pentru impadurire se regasesc inclusiv salcamul si 3 specii de salcie: Salcie alba, Salcie capreasca, Salcie plesnitoare. Aceasta submasura beneficiaza de o alocare financiara de cca. 124,5 milioane euro.

Prin masurile de interes local ce ar putea fi finantate prin masura 19 ”Dezvoltarea Locala LEADER” sunt incurajate printre altele si investitiile ce vizeaza promovarea utilizarii surselor de caldura pe baza de biomasa, crearea si dezvoltarea de sisteme de producere si distributie a biogazului la nivel de comunitate. Alocarea publica totala pentru 2014-2020 este de 563,5 milioane euro.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor