Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Fermierii se reprofilieaza pe cresterea bovinelor pentru carne. Hereford, rasa cu unul dintre cele mai mari randamente de crestere

vacautePretul mic de comercializare al laptelui ii face pe multi fermieri romani sa se reorienteze catre rasele de carne, una dintre cele mai recunoscute fiind Hereford, originara din Irlanda. Aceste bovine sunt apreciate de catre fermierii romani datorita randamentul de crestere mult mai mare fata de rasele autohtone.

Rasa de bovine Hereford este una masiva, cu o greutate de circa 650 kg, in cazul femelei, si de 1.100 de kg, pentru tauri, sporul mediu zilnic ajungand la 1,3 kg. Cateva caracteristici morfologice ale acestei rase sunt trunchiul larg, capul scurt, membrele puternice, precum si spinarea si salele duble. De asemenea, rasa Hereford are un uger slab dezvoltat, laptele fiind consumat doar de vitei.

Bovinele din rasa Hereford se sacrifica cel mai bine pe la 14 luni, atunci cand au o greutate de 240 kg, pentru carnea premium. Asa fermierul poate obtine un pret mai mare pe kilogram. Randamentul in carcasa este de circa 65%, iar din acesta putem spune ca 20% este reprezentat de carne premium, declara, pentru StiriAgricole.ro, Silvius Cornean, presedintele Asociatiei Hereford Romania.

Rasa Hereford este rezistenta si se adapteaza bine diferitelor climate. Caracteristica sa distincta este fata alba si blana rosie. Vacile Hereford sunt renumite pentru temperamentul docil, usurinta cu care sunt manuite, precum si fatari usoare. Au o buna reputatie in privinta duratei de viata, care poate ajunge pana la 11 ani.

Rasa se adapteaza foarte usor. Sunt anumite diferente care ar putea rezulta din alimentatie. Este adus de la o alta ferma, unde este invatat cu un anumit stil, un anumit program de mancare. Aici ar putea fi niste mici diferente, insa din punct de vedere al climei sau mediului, nu au probleme de adaptare. Hereford este o rasa calma, seamana mai mult cu Baltata Romaneasca. Pe pasune, animalele nu sunt pretentioase, valorifica aproape tot, mai spune Silvius Cornean.

Animalele din rasa Hereford hranite cu iarba inainte de taiere produc o carne cu aspect marmorat, aceasta avand o cerere ridicata pe piata datorita calitatilor sale gustative. Restaurantele care servesc carne premium Hereford sunt nevoite sa importe in acest moment din tari precum Argentina, Canada, Germania.

Chiar daca pretul de comercializare nu este unul foarte mare la noi (intre 9 lei si 13 lei/kg), cel putin in prezent, fermerii care aleg sa creasca bovine din rasa Hereford sunt avantajati datorita randamentului de crestere mult mai mare la vitei, fata de celelalte rase.

„Pretul de comercializare este de circa 8,5 lei pe kg. E un pret oferit de firmele care intermediaza si vand mai departe la export, nefacand neaparat o diferenta foarte mare intre rase. Pretul nu e foarte mare, insa avantajul cel mai mare al fermierului, la aceste rase, este ca are randamentul de crestere mult mai mare la vitei. Pe piata europeana, pretul cel mai bun se regaseste in Anglia, cu 4,5 euro pe kg”, afirma Silvius Cornean.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor