Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Fonduri europene nerambursabile pentru o plantatie ecologica de 50.000 de afini in satul brasovean Copacel

afini

Prin proiectul Infiintare plantatie de afin ecologic, finantat prin Axa 1 a PNDR 2007-2013, Masura 121 -Modernizarea exploatatiilor agricole, un brasovean a obtinut fonduri europene nerambursabile de peste 1,65 de milioane de lei.

Ideea de a cultiva afin a pornit de la faptul ca ambii parinti ai beneficiarului, Mircea Octavian Bica, sunt ingineri silvici, ceea ce i-a insuflat acestuia dragoste fata de padure si de produsele ei. La ideea de afacere a contribuit si faptul ca doar 3% din cantitatea de afine consumate in Europa provine din Romania. Exista, astfel, o cerere foarte mare de afine atat in tara, cat si in strainatate.

La momentul depunerii proiectului, solicitantul finanțarii detinea, pe aproximativ patru hectare de teren, o plantatie de afin cu o vechime de circa 40 de ani. El a dorit sa infiinteze o noua plantatie, pe o suprafata mai mare si care sa aiba de la inceput material genetic superior. Totodata, a dorit ca aceasta noua plantatie sa fie ecologica.

Obiectivul general al proiectului implementat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR in satul Copacel, comuna Harseni, consta in cresterea competitivitatii exploatatiei agricole printr-o mai buna utilizare a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si comunitare, prin infiintarea unei plantatii ecologice de afin, cea mai mare din Romania in acest moment. Obiectivul specific a fost reprezentat de plantarea afinilor pe 15 hectare, ingradirea terenului, cumpararea si instalarea unui sistem de irigatii si achizitionarea de utilaje pentru desfasurarea activitatii.

Activitatile principale ale proiectului au fost pregatirea terenului (au fost necesare cateva sute de camioane de turba acida, ingrasamant de animale etc.), achizitionarea si plantarea propriu-zisa a afinilor, instalarea sistemului de irigatii cu picurator la fiecare planta, construirea gardului de imprejmuire si cumpararea unui tractor cu anexe: sapa, plug, freza, tocator, coasa, burghiu mecanic si remorca.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor