Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Formularul 394 modificat si termenul limita stabilit la 1 iulie 2016. Ce alte conditii de depunere sunt obligatorii?

196929_articolVa aducem la cunostinta, prin cele ce urmeaza, unele dintre cele mai importante aspecte privind Declaratia 394. Mentiona astfel ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.242/2016, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1105//2016 (OANAF 1105//2016) privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Termenul de intrare in vigoare a Ordinului A.N.A.F. nr. 3769/2015 a a fost amanat pana la 1 iulie 2016. Pe noul formular 394 se vor declara operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu luna iulie 2016 si operatorii economici nu vor mai declara inca o data facturile emise sau primite de persoanele impozabile in perioada ianuarie-iunie a anului 2016.

Formularul 394 “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA” se completeaza si se depune de catre:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt obligate la plata taxei conform art.307 alin. (1), (2), (6) si (7) din Codul fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 268 alin.(1) si taxabile cu cota prevazuta de Codul Fiscal.

Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform Titlului VII din Codul Fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.

Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea “taxare inversa” sau “TVA la incasare”.

De asemenea, in declaratie se inscriu:

  • baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare.
  • valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
  1. b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul Fiscal, care realizeaza in Romania achizitii de bunuri sau servicii.

Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea “taxare inversa” sau “TVA la incasare”, precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice si/sau contracte incheiate cu persoane fizice.

De asemenea, in declaratie se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul Fiscal, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

In perioada 1 iulie 2016- 31 decembrie 2016:

  • pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA;
  • pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, catre persoane fizice, pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total al facturilor emise si valoarea acestora cu TVA inclusa.

Incepand cu data de 1.01.2017 vor fi cuprinse in lista de detaliu toate facturile emise catre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora.

Referitor la mentionarea CNP/NIF si adresa furnizor/beneficiar, persoana fizica, completarea CNP/NIF este obligatorie in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si imobile etc.). In lipsa acestuia se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.

in ce priveste declararea operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, persoana impozabila din Romania va declara operatiunile derulate pe teritoriul national (Romania), care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile /acchizitiile/prestarile intracomunitare, respectiv formularul 390.

Referitor la declararea operatiunilor desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene nu vor fi declarate operatiunile de import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA).

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei.

In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori.

Declaratia se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF., care are atasat un fisier XML., a carui structura este disponibila pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) .

Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta sau in format electronic, insotita de anexa nr.1 la ordin –formularul 394, in format hartie (doar prima pagina), semnata si stampilata, conform legii.

Sursa: conta.ro

        Impreuna in lumea afacerilor