Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Ghidul de prevenire a conditiilor artificiale trebuie imbunatatit

fonduri-europene-nerambursabile-pndr-640x330Reprezentantul Comisiei Europene, Peter Baader, care ocupa functia de consilierul antifrauda in cadrul DG-AGRI, a fost prezent de curand in Romania pentru a dezbate, alaturi de Ministerul Agriculturii si AFIR, modul in care autoritatile romane pot gestiona mai eficient fenomenul conditiilor artificiale in accesarea fondurilor europene.

„Trebuie sa fie o preocupare constanta pentru AFIR ca angajatii sai sa fie bine pregatiti ca sa judece in acelasi fel situatii similare. Consider ca AFIR a avut o idee buna in a redacta Ghidul pentru evitarea conditiilor artificiale, dar acest document trebuie sa fie imbunatatit si sa fie pus la dispozitia nu numai a personalului Agentiei, ci si a solicitantilor” a declarat Peter Baader, consilierul antifrauda de la nivelul DG-AGRI.

Ideile principale desprinse din cadrul discutiilor au vizat explicarea conceptului de conditii artificiale, modalitatea de abordare a verificarilor si a controalelor pe teren, precum si imbunatatirea variantei actuale a Ghidului pentru evitarea conditiilor artificiale in accesarea fondurilor europene si implementarea proiectelor derulate prin intermediul PNDR 2020.

„Dorinta noastra este aceea de a stabili de comun acord criterii si obiective clare care sa ofere atat beneficiarilor, cat si expertilor Agentiei sprijin real pentru identificarea si evaluarea corecta si fara echivoc a acestor situatii. In acelasi timp, alaturi de partenerii sociali, dorim sa analizam viziunea Comisiei Europene in mod direct, pentru a asigura o intelegere a fenomenului in contextul economic si social de la nivelul mediului rural din Romania, precum si sa prezentam punctele noastre de vedere. Dar cel mai important in acest moment consider ca este stabilirea unei abordari unitare la nivelul factorilor de decizie si de control care sa vina in sprijinul beneficiarului de buna credinta si care sa elimine suspiciunea unei interpretari subiective a conditiilor create in mod artificial de catre beneficiari. Vrem ca aceste reguli sa fie stipulate in mod clar pentru fiecare Submasura in parte si si, de ce nu, sa faca parte integranta din Ghidul solicitantului”, a subliniat Directorul General al AFIR, Andras Szakal, in cadrul intalnirii.

In urma discutiilor, Peter Baader a tinut sa afirme deschiderea Comisiei Europene fata de situatiile aparute si a precizat ca toate propunerile rezultate din aceasta intalnire vor fi inaintate DG-AGRI pentru a fi analizate.

Evenimentul organizat de AFIR incheie seria dezbaterilor legate de consolidarea Ghidului pentru evitarea conditiilor artificiale si a procedurilor interne ale AFIR, o versiune consultativa a acestui document fiind in curs de elaborare pentru a fi facuta publica in cel mai scurt timp.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor