Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

La inceputul lunii iunie se face prima evaluare a productiei vegetale din acest an

ws_Green_corn_field_1680x1050 (2)Oficialii din MADR au dat asigurari ca nu exista riscul de a avea productii care sa nu acopere necesarul de consum. In maxim doua saptamani, adica la inceputul lunii viitoare, MADR va face o prima evaluare a productiei agricole vegetale din acest an, anuntul fiind facut zilele acestea de secretarul de stat Daniel Botanoiu.

Acesta spune ca evaluarea va fi facuta atat in cazul culturilor insamantate in toamna cat si in cazul celor de primavara, culturi care au fost influentate in acest an de mai multi factori. Indiferent care vor fi concluziile la finalul evaluarii, Botanoiu a mai dat asigurari ca nu exista riscul ca productia vegetala din acest an sa nu acopere necesarul de consum.

„Nu putem spune ca stam rau, desi se putea si mai bine, insa in mod sigur nu o sa fim in situatia de a avea productii care nu pot sa ne asigure necesarul de consum. Toate fermele vegetale care au aplicat tehnologii nu vor avea probleme, insa pentru cei care nu au avut utilaje si dotari corespunzatoare productiile nu vor fi in acest an prea imbucuratoare. Sunt insa cateva culturi care arata foarte bine, iar unele care inca mai pot recupera. O evaluare a productiei vegetale se va face la sfarsitul lunii mai, in cel mult doua saptamani, atat pentru culturile insamantate in toamna cat si pentru cele din primavara”, a precizat in acest sens secretarul de stat.

Se pare ca in acest an, variatiile mari de temperatura de pe timpul zilei si de pe timpul noptii vor influenta cel mai mult nivelul productiei, desi pana acum, factorul principal care avea influenta in acest sens era inghetul de pe timpul iernii.

„Suntem sub media care se distrugea in iarna si care era de regula intre 100.000 — 150.000 de hectare, anul acesta nu au disparut din cauza inghetului ci din cauza variatiilor de temperatura. Au fost foarte multi factori care au influentat culturile. De exemplu, in iarna au fost precipitatii foarte multe pe zonele principale de cultura, iar in alte zone nu au cazut precipitatii. In Transilvania, poate au avut conditii mai bune, dar au avut inghet, in sud nu a fost inghet dar au fost inundatii. In Moldova nu au fost nici inundatii si nici inghet, dar a fost o lipsa de precipitatii. Este un mozaic cu ceea ce s-a intamplat cu fiecare cultura in parte”, a explicat Botanoiu.

Acesta a mai precizat ca nivelul productiilor depinde si de ce se va intampla in perioada urmatoare, nu numai din punct de vedere al precipitatiilor ci si din cel al temperaturilor.

„Depinde de ceea ce se va intampla in perioada urmatoare nu numai din punct de vedere al precipitatiilor ci si al temperaturilor. Temperaturile ridicate brusc influenteaza si duc si la stafidirea bobului. La ora actuala exista si seceta pedologica, dar nu pe arii extinse, mai mult in Dobrogea si Moldova, in anumite judete” mai spune secretarul de stat.

Pana acum, insamantarile de primavara au ajuns la 97% din suprafata programata la floarea soarelui, 81% la porumb si 80% la soia, in timp ce la cartof a fost depasit programul.

Suprafata agricola programata pentru insamantari in primavara acestui an se ridica la 4,6 milioane hectare, mai mult de jumatate, respectiv 2,61 milioane hectare, vor fi ocupate cu porumb, iar 1,06 milioane hectare cu floarea-soarelui. In toamna au fost insamantate cu grau, orz, orzoaica si rapita circa 2,9 milioane hectare, din care graul reprezinta 2,11 milioane hectare.

Sursa:   agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor