Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Lucrari de camp specifice lunii februarie

teren-arabilIn aceasta luna se finalizeaza programul general de activitate al exploatatiei pe anul agricol respectiv, program care urmeaza a fi imbunatatit pe parcursul anului in functie de situatiile concrete. Se intocmeste in linii mari programul de activitate pentru campania de primavara, incluzand culturile ce se vor infiinta si lucrarile prevazute pentru fiecare cultura, in ordinea fireasca stabilita prin tehnologiile de cultura cadru.
Se continua procurarea de inputuri necesare in campania de primavara (ingrasaminte chimice si organice, seminte, pesticide, etc)

Pentru cultura mare, se incheie reparatiile la masinile si uneltele agricole, in ordinea in care acestea se vor folosi in campaniile agricole.
In camp, se efectueaza controlul semanaturilor de toamna (din 15 în 15 zile), iar in situatiile deosebite (ger puternic, crusta de gheata, polei, baltiri de apa) controlul se face si mai des. In functie de cele constatate, se iau masuri de spargere a crustei de gheata, inlaturare a poleiului, evacuarea apei prin santuri de scurgere.
O alta lucrare este transportul gunoiului de grajd in camp, iar cand temperaturile depasesc 2-3 grade C se efectueaza lucrarea de administrare, conform planului de fertilizare.

In locurile de depozitare a produselor (magazii, patule, silozuri), se face controlul produselor depozitate si se iau masuri de corectie a eventualelor nereguli. Astfel, acoperirea suplimentara sau dezvelirea partiala a silozurilor, in functie de temperatura (desfacerea silozurilor si sortarea produselor depozitate cand se constată prezenta mucegaiurilor), lopatarea produselor si aerisirea in magazii.
In acelasi timp se efectueaza lucrari pregatitoare pentru campania agricola de primavara, care se refera la analiza semintelor, conditionarea si tratarea acestora, stabilirea cantitatilor de samanta necesara pe specii si soiuri.

Adeseori, in zona de campie din sudul si vestul tarii, incep lucrarile de camp, putandu-se efectua fertilizarea, tavalugirea culturilor de toamna la iesirea din iarna (acolo unde se semnaleaza fenomenul de descaltare), proba semanatorilor si a masinilor de administrat ingrasaminte chimice, pregatirea terenului pentru semanat si insamantarea primelor suprafete de culturi din epoca I, urgenta I, precum ovaz, mazare, borceag de primavara, lucerna, etc.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor