Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Micii fermieri care aleg sa isi arendeze sau sa isi vanda terenul pot primi 200 de euro/hectar

fermieriUna dintre cele mai acute probleme din agricultura romaneasca este faramitarea terenurilor agricole. Pentru a-i determina pe fermierii mici sa arendeze sau sa-si vanda terenul, Ministerul Agriculturii doreste sa introduca din 2016 o plata din fonduri europene pentru stimularea comasarii terenurilor.

Astfel, Romania a notificat de curand Comisia Europeana pentru a transfera o suma de 100 de milioane de euro de la pilonul I catre pilonul II, pentru a putea finanta masura de stimulare a comasarii terenului.

“Am realizat deja solicitarea catre Comisia Europeana pentru a transfera o suma de bani catre pilonul II. Acesti bani ne vor fi utili pentru a activa o masura incepand cu 2016 prin care sa stimulam micii fermieri, cei care au intre 1 si 5 hectare, sa arendeze sau sa vanda terenul. Acesti fermieri vor primi o suma de 120% din valoare platii pe suprafata, pentru 5 ani, in jur de 200 euro pe hectar, chiar daca cedeaza terenul”, a declarat Daniel Constantin.

In cazul in care se va obtine acordul Comisiei Europene, masura ar urma sa intre in vigoare incepand cu anul 2016 si sa fie disponibila pana in 2020.

Fermierii cu suprafete agricole de pana in 5 hectare pot accesa astfel Submasura 6.5 – Schema pentru micii fermieri, prin intermediul careia se doreste sprijinirea agricultorilor care au participat la schema de mici fermieri din Pilonul 1 (plati directe catre fermieri) pentru cel putin un an si care se angajeaza sa transfere definitiv altui fermier intreaga lor exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare.

Obiectivele Submasurii 6.5 – Schema pentru micii fermieri sunt:

  1. cedarea terenurilor in mod voluntar de catre unii fermieri in favoarea altor fermieri, in scopul facilitarii comasarii terenurilor si, in consecinta, alaturi de alte masuri conduce la restructurarea fermelor;
  2. prioritizarea fermierilor care cedeaza o exploatatie cu o suprafata mai mare si in acele zone in care terenul are un potential ridicat;
  3. submasura are o puternica legatura cu masurile care vizeaza investitiile in ferme, sprijinindu-le in favoarea restructurarii si cresterii competitivitatii.

Sprijinul nerambursabil aferent Submasurii 6.5 – Schema pentru micii fermieri este echivalentul a 120% din cuantumul anual al sprijinului acordat pe schema de micii fermieri din Pilonul 1.

Sursa:StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor