Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Noi domenii de activitate in agricultura in care pot fi folositi zilierii

cheltuieli-deductibile-640x330Zilierii vor putea lucra in noi domenii de activitate ale agriculturii, precum cresterea plantelor ornamentale sau cresterea animalelor in sistem semi-liber sau traditional, potrivit unui nou act normativ aprobat de Parlament.

Mai exact, din aceasta luna, zilierii pot desfasura noi activitati cu caracter ocazional in domenii precum cresterea plantelor ornamentale, operatiuni de ingrijire/curatare a pomilor, activitati ale pepinierelor, cu exceptia arborilor de padure, cat si in activitati de intretinere peisagistica – plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini.

De asemenea, zilierii pot de acum sa se ocupe si de cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale, precum si de activitati de cercetare-dezvoltare in biotehnologie.

Cele mai recente modificari sunt notate in Legea nr. 254/2015 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 18/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, precum si pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, conform lege5.ro.

Evidenta activitatii zilierilor se realizeaza prin completarea Registrului special de evidenta a zilierilor, formular cu regim special, in care se completeaza in ordine cronologica toate angajarile de zilieri.

Registrul se achizitioneaza de la inspectoratul teritorial de munca si va fi numerotat, parafat si legat. Inregistrarea unui ziler in registru se face folosind litere mari de tipar cu mentiunea numelui si prenumelui, respectiv a initialei tatalui. Registrul se intocmeste zilnic cu exceptia perioadelor in care nu se apeleaza la zilieri, fara a se lasa pagini sau pozitii libere in curpinsul registrului.

Plata zilierului se face in fiecare zi lucrata, la sfarsitul programului de lucru. Prin exceptie, partile pot agrea plata remuneratiei zilierului fie la sfarsitul saptamanii, fie la sfarsitul perioadei de angajare, caz in care se va semna un acord intre angajator si zilier.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor