Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Noi reguli la suspendarea contractelor de munca

Modificarea-contractului-de-munca--cand-folosim-act-aditional--cand-decizie-a-angajatoruluiAnul trecut, prin Decizia nr. 279/2015 publicata in Monitorul Oficial nr. 431 din 17 iunie 2015, Curtea Constitutionala a apreciat ca suspendarea contractului de munca din initiativa angajatorului, in cazul in care acesta a formulat plangere penala impotriva salariatului – este neconstitutionala.

Astfel, Curtea a statuat ca dispozitiile art. 52 lit. b) din Codul muncii, teza I, sunt in dezacord cu legea fundamentala si a mentinut in vigoare numai posibilitatea angajatorului de a suspenda contractul de munca atunci cand salariatul este efectiv trimis in judecata.

Cu alte cuvinte, cat timp salariatul era numai urmarit penal, suspendarea nu era posibila.
Bun. Contractul nu putea fi suspendat pe acest temei, in schimb suspendarea putea interveni in temeiul art. 52 lit. a), anume pe parcursul cercetarii disciplinare. Deci angajatorul putea sa nu suspende contractul de munca al salariatului cu privire la care a formulat o plangere penala, dar sa declanseze procedura disciplinara, suspendand pe parcursul acesteia contractul de munca.

Dar iata ca, din nou, Curtea Constitutionala a intervenit. Pe 5 mai, ea a statuat ca angajatorul nu mai poate suspenda contractul de munca nici pe parcursul cercetarii disciplinare. Astfel, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstitutionale.

Curtea a considerat ca masura suspendarii contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, prevazut in art. 41 alin. (1) din Constitutie.

Aceasta reprezinta deja o decizie extrem de importanta, care poate sa produca un impact substantial asupra raporturilor de munca. Daca formularea de plangeri penale nu era foarte uzuala, de aceasta data avem de a face cu o situatie intalnita in aproape toate unitatile de productie: savarsirea de abateri disciplinare.

Ce va putea face de acum angajatorul atunci cand va constata, spre exemplu, ca salariatul lui fura de la locul de munca?

Va trebui sa continue raportul de munca, sa il primeasca in continuare in activitate, zi de zi, expunandu-se la repetarea acestei abateri (si lasam la o parte caracterul infractional al faptei). Pana la finalizarea cercetarii disciplinare, respectiv pana la finalizarea urmariri penale, cand salariatul va putea fi trimis in judecata, contractul de munca nu e suspendat, ci continua!

Credem ca impactul acestei decizii a Curtii Constitutionale va fi unul profund negativ asupra raporturilor disciplinare din toate entitatile economice. Nu numai ca salariatul va avea drept de acces in unitate, dar va avea si dreptul la salariu – desi a savarsit o abatere, poate grava – deoarece nu mai poate interveni suspendarea contractului.

Singura solutie este grabirea cercetarii disciplinare, astfel incat salariatul sa poate fi cat mai curand concediat disciplinar, doar ca daca este realizata pe graba – cercetarea disciplinara poate deveni incorecta procedural.

Sursa:E-news LegislatiaMuncii

        Impreuna in lumea afacerilor