Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Noile reguli privind Registrul de evidenta fiscala in 2015

8004111pozaPrin OUG 80/2014 s-au adus modificari Titlului III “Impozit pe venit” din Codul fiscal.
Contribuabilii care desfasoara activitati independente pentru care venitul anual se determina in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, ca document in vederea stabilirii venitului net anual, in loc de Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar.
Modelul Registrului de evidenta fiscala va fi aprobat prin Ordin al ministrului finantelor publice (art. 48 alin. (8) din Codul fiscal).
Cine trebuie sa completeze Registrul de evidenta fiscala:

  • contribuabilii care desfasoara activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit – numai partea referitoare la venituri. Acesti contribuabili nu au obligatii privind evidenta contabila; (art. 49 alin. (8) din Codul fiscal).
  • contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea camerelor in scop turistic – in cazul in care au optat pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate [art. 62^2 alin. (1) din Codul fiscal)
  • persoanele fizice care realizeaza venituri din silvicultura si piscicultura, precum si cei care obtin venituri din agricultura pentru care nu au fost stabilite norme de venit (art. 71 alin. (3) si (5) din Codul fiscal).

Atentie! Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii pot completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala sau isi indeplinesc obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit. (art. 50 alin. (4) din Codul fiscal).
Nu au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala si de a conduce evidenta contabila:

  • persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si determina venitul net pe baza cotei forfetare de cheltuieli (art. 63, alin. (3) din Codul fiscal)
  • persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea camerelor in scop turistic determinate pe baza normei anuale de venit (art. 62^1 alin. (8) din Codul fiscal)
  •  persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole determinate pe baza normei anuale de venit (art. 73 alin. (5) din Codul fiscal)
  • persoanele fizice care obtin venituri din alte surse (art. 78 alin. (3) din Codul fiscal)

De asemenea, urmare a modificarilor aduse prin OUG 80/2014, nu mai regasim in contextul Titlului III “Impozit pe venit” din Codul fiscal expresia “contabilitate in partida simpla”, respectiv “evidenta contabila in partida simpla”, ci expresia “contabilitate”, respectiv “evidenta contabila”.

Sursa:www.conta.ro

        Impreuna in lumea afacerilor