Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

PNDR 2014-2020: Ce risca proiectele de finantare supraevaluate cu mai mult de 20% din punctajul real

Ghid fonduri agriculturaCei care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 trebuie sa stie ca proiectele de finantare supraevaluate cu mai mult de 20% din punctajul real vor fi trecute automat pe ultimele pozitii din clasament, riscand sa nu mai beneficieze de finantare in acea sesiune, a anuntat, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Atunci cand depune proiectul, beneficiarul isi face o autoevaluare a punctajului, in baza caruia proiectul este prioritizat in evaluare sau nu. Proiectele sunt ordonate de catre sistem descrescator, in functie de autoevaluarea pe care si-o face beneficiarul. Cele cu punctaj superior, intra primele in evaluare. Daca punctajul este supraevaluat cu mai mult de 20% din punctajul real, proiectul merge automat pe ultimul loc, si se selecteaza, daca mai prinde finantare in ultima luna.

Noua modalitate de selectie are scopul de a prioritiza proiectele care au cele mai mari sanse sa primeasca finantare prin noul PNDR 2014-2020. Cu toate acestea, cei care isi supraevalueaza din greseala sau intentionat proiectul au posibilitatea sa primeasca finantari in urmatoarele sesiuni.

Nu este o sanctiune aceasta mutare a lui pe ultima pozitie, deoarece nu il declari ca fiind neeligibil, nu il respingi. Pur si simplu cade pe ultimul loc, riscand sa nu mai prinda finantare pentru anul respectiv.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, subliniaza ca fermeriul al carui proiect nu a fost selectat pentru evaluare, nu va fi nevoit sa il redepuna pentru urmatoarele sesiuni.

Un alt avantaj al sistemului este ca proiectele care nu sunt selectate, raman in sistem, si intra automat in urmatoarele sesiuni. Intra automat in luna urmatoare sau in viitoarele sesiuni din urmatorul an. Nu mai trebuie ca potentialul beneficiar sa isi retraga proiectul, sa il redepuna. Poate daca intra dintr-un an in altul, si se modifica modalitatea de acordare a punctajului, fermierul va fi nevoit sa faca o noua autoevaluare pentru proiectul respectiv, la inceputul urmatoarei sesiuni.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

Sursa: stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor