Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prima exploatatie piscicola atestata ecologic din Romania

peste-daniel-constantin-Gheorghe-Stan-640x330Chiar daca pescarii sunt mai degraba reticenti in accesarea fondurilor europene, o exploatatie piscicola din localitatea Bugeac, judetul Constanta, se poate mandri ca deruleaza afaceri de succes in acest sector. Gheorghe Stan, administratorul societatii Complex Grup, a reusit cu ajutorul fondurilor europene, atrase prin Programul Operational de Pescuit, sa migreze de la acvacultura clasica la cea ecologica. In prezent produce anual circa 400 de tone de crap ecologic pe o suprafata de peste 1.200 de hectare.

“Prin Programul Operational de Pescuit am derulat sapte proiecte cu fonduri europene, cele mai importante dintre ele fiind trecerea la acvacultura ecologica. Perioada de implementare a proiectului a fost 2011-2012, aceasta fiind de fapt perioada de tranzitie de la acvacultura traditionatala la cea ecologica. In cei doi ani au fost luate mai multe masuri ce tin de mediu, de calitatea apei. Noi importam reproducatori din Germania, pe care ii populam intr-un bazin ecologic. Avem 24 de bazine cu suprafete intre 5.000 – 10.000 mp in care populam familiile de reproducatori (o femela, doi masculi)”, a explicat Gheorghe Stan, administratorul societatii Complex Grup.

Cei care acceseaza fonduri europene pentru trecerea la acvacultura ecologica primesc suma de 3.000 de lei la hectar. “In cazul nostru, la o suprafata de 1.200 de hectare, au fost 3.600.000 de lei”, a mai spus Gheorghe Stan.

Pentru a primi statutul ecologic, exploatatia trebuie sa respecte un prag maxim de familii de pesti in bazinele de populare. “O conditie foarte importanta pentru acvacultura ecologica este sa nu se depaseasca cantitatea de 1.500 de kg la hectar. Intr-un bazin intra cam 15 familii de crap. Pestele trebuie sa aiba o libertate a lui. Nu trebuie sa-l sufocam de dragul productiei. Noi reusim sa obtinem o cantitate de 300-400 de tone pe cele 1.200 de hectare”, a mai declarat Gheorghe Stan.

Societatea condusa de Gheorghe Stan intentioneaza sa acceseze din nou fonduri europene nerambursabile, pe noul POP 2014-2020, prin intermediul carora sa infiinteze silozuri pentru cerealele folosite la hrana pestilor, precum si pentru modernizarea pepinierei.

Amenajarea piscicola de la Bugeac a fost realizata in anii 60, Gheorghe Stan fiind proprietarul activelor de 10 ani. In prezent, terenul este concesionat pe o perioada de 49 de ani.

Exploatatia reuseste sa vanda crapul numai in tara la un pret de 10 lei kilogramul. Cu toate acestea, Gheorghe Stan atrage atentia ca de cativa ani exista o concurenta foarte mare venita din partea Ungariei, aceasta reusind sa vanda peste mai slab calitativ la un pret de doar 5-6 lei.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor