Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prima masina de recoltat lavanda realizata in Romania

masina-de-recoltat-lavandaDeoarece tot mai multi fermieri au inceput sa cultive lavanda in Romania, cercetatorii de la noi s-au gandit sa le vina in ajutor si sa realizeze o masina de recoltat special proiectata pentru „aurul mov”. Astfel, specialistii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii (INMA) au livrat luna trecuta primul echipamentul de recoltat lavanda produs in tara noastra.

Inspirat dintr-un model realizat in Noua Zeelanda, masina de recoltat lavanda este compusa dintr-o cositoare instalata pe un şasiu cu posibilitati de rulare care sustine şi un sac pentru colectarea materialului recoltat. Echipamentul are un cost de 3.850 de euro plus TVA si este produs doar la comanda.

„Ne-am inspirat de la o masina de recoltat realizata in Noua Zeelanda. Echipamentul este de fapt o cositoare curba, cu dublu cutit, folosita in strainatate pentru recoltarea frunzelor de ceai. Am vazut-o de asemenea folosita si pentru alt gen de culturi, inclusiv de trandafiri. Ne-am gandit ca putem sa o adaptam putin pentru lavanda, ceea ce am si reusit. Am incercat totodata si sa aducem cateva imbunatatiri. De exemplu, masina de recoltat dezvoltata de noi ii permite fermierului sa regleze ecartamentul în functie de distanta dintre randurile culturilor”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adriana Muscalu, inginer in cadrul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii (INMA) si responsabilul acestui proiect.

Deoarece costul producerii unui astfel de echipament este destul de mare, masina de recoltata lavanda se realizeaza doar la comanda.

„Cositoarea o aducem din import, este produsa de Kawasaki. Astfel, cel care doreste un astfel de echipament trebuie sa plateasca un avans. Cu banii respectivi demaram lucrarea. Se incheie un contract ferm, iar in momentul in care e gata masina de recoltat se achita si restul. Perioada de realizare este de 3-4 luni”, mai afirma Adriana Muscalu.

Modul de functionare a masinii de recoltat lavanda este unul cat se poate de simplu: cositoarea instalata pe echipament are o suflanta care sufla inflorescentele taiate intr-un sac care se sprijina pe o prelata. Tot ansamblul este fixat pe un cadru dreptunghiular din tevi de otel, astfel incat sa fie manevrat chiar si de o persoana. Actionarea cositoarei este asigurata de un motor cu aprindere cu scanteie, în doi timpi, racit cu aer, model T320, produs de firma Mitsubishi.

In ceea ce priveste destinatia acestui echipament, el se adreseaza doar cultivatorilor de lavanda care au suprafete de maximum 4-5 hectare.

„Perioada de recolatare, la plantele medicinale, nu este foarte mare. De aceea, este foarte important sa fie facuta la momentul optim, adica atunci cand plantele acumuleaza toate substantele bio-active. Un astfel de echipament ajuta cultivatorul nu doar sa recolteze mai repede, dar si mai bine, adica sa aiba o productivitate mult mai buna. Cu toate acestea, pentru a valorifica cat mai bine productia, fermierul ar trebui sa dispuna si de o instalatie de extractie. Uleiul de lavanda este mult mai valoros decat lavanda uscata. Uleiul se extrage in procent mai mare daca lavanda este proaspata”, mai spune Adriana Muscalu.

Pentru a dezvolta acest echipament de recoltat lavanda, ing. Adriana Muscalu a beneficiat de ajutorul si expertiza mai multor specialisti, inclusiv a directorului stiintific al Institutului.

„Am lucrat cu un coleg care a iesit la pensie. El s-a ocupat de motorul acesteia si l-a descris, pentru manualul de utilizare. Este un inginer foarte bun. Ceilalti au fost echipa de la executie. Noi ne stim de foarte multi ani. De asemenea, si cu domnul director stiintific ne intelegem foarte bine, mai ales ca este o persoana tanara si cu un orizont larg. Ne-a ajutat foarte mult. Avem contact si cu marii, dar si cu micii fermieri. Plantele medicinale intodeauna au constituit un interes pentru noi. Astazi, putine societati se incumeta sa realizeze echipamente pentru astfel de culturi, mai ales pentru micii fermieri. Se gandesc ca nu vor avea desfacere, insa adevarul este ca acestia, micii fermieri, chiar sunt interesati de astfel de masini de recoltat”, mai spune Adriana Muscalu.

Caracteristici tehnice

  1. lungime: max. 2370 mm (cu rotile pivotante orientate spre spate);
  2. latime: 1525 mm;
  3. înaltime: 1300 mm;
  4. ecartament fata: 1400 mm;
  5. ecartament spate: 1238 mm;
  6. ampatament: max. 1917 mm (cu rotile pivotante orientate spre spate);
  7. înaltimea de taiere (la extremitatile aparatului): reglabila, 100 …550 mm;
  8. latimea de taiere: 900 mm.
  9. motorul – producator: Mitsubishi, Japonia;
  10. model: T320;
  11. tip: motor monocilindric, cu aprindere prin scanteie şi racire cu aer;
  12. cilindree: 46 cm3;
  13. putere maxima: 2,2 kW.

Sursa: StiriAgricole.ro 

        Impreuna in lumea afacerilor