Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Productia mondiala de lapte va creste cu 23% pana in 2024

646x404Peste 400 de producatori si procesatori din industria laptelui, alaturi de reprezentanti importanti din acest sector, au participat saptamana trecuta, la Kiev, la Forumul Est-European pentru Initiativa in Sectorul Laptelui (East-European Dairy Initiative Forum).

Evenimentul a permis celor prezenti sa impartaseasca povesti de succes din domeniul lactelor, dar si sa analizeze constrangerile si problemele actuale din acest sector.

Discursul de deschidere a fost tinut de Andriy Dykun, consilier agricol din Ucraina, care a subliniat provocarile actuale ale sectorului lapte din tara vecina, printre care cel mai mic pret din lume pentru materia prima, puterea de cumparare redusa a ucrainenilor, precum si efectele dure ale embargoului rus.

In acest context, Andriy Yarmak, din partea Organizației pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), a facut o analiza cu privire la oferta de lapte si fluctuatiile cererii din Ucraina. Acesta a precizat in cadrul conferintei ca exista in Ucraina 1 milion de tone de lapte suplimentar, care ar putea fi exportat catre piata internationala. Cu toate acestea, exportul FAO a evidentiat ca Ucraina poseda o experienta scazuta in materie de exporturi, fiind necesare progrese importante.

Dificultatile in sectorul produselor lactate s-ar putea adanci in viitor, potrivit lui Nico van Belzen, de la Federatia Internationala pentru produsele lactate (Belgia). Acesta este de parere ca productia mondiala de lapte va creste cu circa 23% pana in 2024. India isi va consolida pozitia de exportator al produselor lactate, ceea ce va pune o presiune si mai mare pe tarile est-europene, a mai spus Nico van Belzen.

In cadrul conferintei, Oleg Dubish, de la Camera de Comert poloneza-ucraineana, a subliniat experienta Poloniei in ceea ce priveste modernizarea standardelor de prelucrare si procesare a produselor lactate, precizand ca Polonia, inainte de a se alatura UE, era un importator net de lapte, reusind astazi sa exporte 30% din productia interna.

De asemenea, participantii la conferinta East-European Dairy Initiative Forum au discutat si despre importanta cooperativelor in sectorul laptelui.

Forumul Est-European pentru Initiativa in Sectorul Laptelui a fost organizat cu suportul Ministerului ucrainean al Agriculturii, al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, precum si cu sprijinul Bancii Europene.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor