Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 10 – 16 noiembrie 2015: vreme mai calda, in aproape toata tara

prognoza-meteo1-640x330In intervalul 10 – 16 noiembrie 2015 va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 5…16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 9…21°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 0…12°C la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 4…15°C in toate zonele de cultura, favorabile continuarii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de toamna.

Se prognozeaza ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 10 – 16 noiembrie 2015

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare si local apropiate de optim, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in nordul si nord-estul Moldovei, centrul si sudul Dobrogei, estul Munteniei, nord-estul Banatului, sud-vestul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 10 – 16 noiembrie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafetelor agricole, starea de vegetatie a plantelor fiind in general buna si medie.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna vor inregistra fazele de germinare (60-100%), rasarire (30-100%), aparitia frunzei a treia (20-100%) si infratire (10-40%).

Sub aspect fenologic, rapita semanata in epoca optima se va afla la rasarire (20-100%) si infrunzire (4-13 frunze), in aproape toate regiunile agricole.

Speciile pomicole si viticole isi vor continua maturarea lemnului/coardelor si ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor, in toate plantatiile.

Lucrarile agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, araturi de toamna, fertilizari) se vor desfasura in conditii bune.

Pentru perioada 10 – 16 noiembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  1. Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale si continuarea araturilor adanci de toamna;
  2. Efectuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi (tratamente fito-sanitare, lucrari de taiere si incorporarea gunoiului de grajd);
  3. Aplicarea ingrasamintelor cu minerale complexe la culturile de toamna infiintate in epoca optima.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor