Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 02 februarie 2015

revista125Stiripesurse.ro:Posibil cutremur în noul PNL: Chemare la DNA pentru un important lider

Surse judiciare susțin pentru stiripesurse.ro că unul din cei mai importanți lideri ai PNL a fost chemat la DNA pentru a da explicații despre aspecte cu caracter infracțional dintr-un dosar instrumentat de ceva timp de procurorii anticorupție.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: APIA: 30 iunie 2015, termen limită pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură

Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV din 2014 va fi plătit agricultorilor până la data de 30 iunie 2015, în limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane de litri. În cazul în care solicitările depășesc cantitățile prevăzute, cuantumul plăților se reduc proporțional.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Termenul limită pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură

Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV din 2014 va fi plătit agricultorilor până la data de 30 iunie 2015, în limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Citeste mai mult…

Agepres.ro: ROMATSA va avea unul dintre cele mai moderne sisteme de management al traficului; investiție de 26 milioane euro

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA va avea, la finele anului 2016, unul dintre cele mai moderne sisteme din Europa de management al traficului aerian, o INVESTIȚIE din fonduri proprii de aproape 26 de milioane de euro, a declarat, pentru AGERPRES, directorul instituției, Ion-Aurel Stanciu.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Fără surse proprii de gaze, statele est-europene pregătesc conducte pe hârtie şi cer României să pregătească exportul de gaze din Marea Neagră

Marea Neagră este deocamdată cea mai concretă sursă alternativă de gaze naturale pentru Europa, iar România trebuie să-şi joace bine cărţile pentru a profita cât mai mult de potenţialul de viitor exportator. Celelalte state din centrul şi sudul Europei nu pot decât să pună pe hârtie propuneri de conducte prin care speră să evite cât mai mult Rusia.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Romgaz discută cu Sterling o nouă achiziţie la Marea Neagră

Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) discută preluarea unei cote de 32,5% în două câmpuri petroliere offshore concesionate către compania canadiană Sterling Resources, ale cărei explorări în zonă, derulate începând din 2007, au evidenţiat rezultate pozitive.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Topul câştigurilor pe bursă în ianuarie: randamente şi de 13%

Acţiunile companiilor lichide precum cele ale BVB, BRD şi Banca Transilvania au adus profituri de până la 13% în ianua­rie, investitorii care au fost dispuşi să îşi asume riscuri reu­şind astfel să câştige într-o lună cât dobanda la bancă în patru ani.

„În următoarele luni, acţiunile bancare ar putea fi avantajat de infuziile de capital pe care Banca Centrală Europeană va începe să le facă din luna martie în zona euro, după modelul băncii centrale din SUA“, a spus Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial.

Citeste mai mult…

Agepres.ro: ROMATSA va avea unul dintre cele mai moderne sisteme de management al traficului; investiție de 26 milioane euro

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA va avea, la finele anului 2016, unul dintre cele mai moderne sisteme din Europa de management al traficului aerian, o INVESTIȚIE din fonduri proprii de aproape 26 de milioane de euro, a declarat, pentru AGERPRES, directorul instituției, Ion-Aurel Stanciu.

“Pentru îndeplinirea obiectivelor Cerului Unic European, ROMATSA trebuie să investească în infrastructura rețelei de management al traficului aerian și o facem în prezent. Avem un program care se numește ATM 2015+ și suntem în plină desfășurare. Vom avea la sfârșitul acestui program, la sfârșitul anului 2016, când sperăm să-l avem în full power, unul dintre cele mai moderne sisteme de management al traficului aerian din Europa”, a spus Stanciu, la un eveniment de specialitate.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Bursa vrea să crească lichiditatea prin tranzacţii după modelul licitaţiei

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va introduce din 23 februarie un nou model de tranzacţionare, prin licitaţie, care se bazează pe concentrarea ordinelor la momente specifice de timp în decursul şedinţei de tranzacţionare.

Acest model nou constă în sesiuni distincte pentru introducerea şi administrarea ordinelor, fără înregistrarea tranzacţiilor, fiecare dintre acestea fiind urmată de o sesiune în care algoritmul de fixing este aplicat şi tranzacţiile sunt înregistrate, dacă sunt îndeplinite condiţiile de execuţie. Bursa vrea ca prin acest model de tranzacţionare să îmbunătăţească situaţia acţiunilor cu lichiditate mai redusă, oferind premise pentru o metodă echilibrată de descoperire a preţului.

Citeste mai mult...

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF ZF

Investitorii străini au sunat retragerea din România: pe primele 11 luni din 2014 au scos din ţară cu 600 milioane de euro mai mult decât au adus

Pentru prima dată de când sunt măsurate investiţiile străine directe (ISD) în România, banii aduşi de investitorii străini pe piaţa locală – 2,1 mld. euro pe primele 11 luni de anul trecut – sunt mai puţini decât cei scoşi din ţară de nerezidenţi – 2,7 mld. euro.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Gheţea, ARB: Nu vrem legea insolvenţei fără un studiu de impact

Radu Gheţea, preşedinte al CEC şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), spune că o lege a insolvenţei persoanelor fizice trebuie adoptată doar după efectuarea unui studiu de impact din care să rezulte forma în care legea trebuie adoptată.  „La nivelul Asociaţiei Române a Băncilor considerăm că este nevoie de o astfel de lege, dar trebuie să avem grijă ca prin aceasta să nu se creeze un hazard moral, în sensul că unii dintre împrumutaţi să nu profite nejustificat de pe urma legii“, a spus pentru ZF Radu Gheţea. Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a confirmat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei personale. Un proiect de lege în acest sens se află în prezent în dezbatere în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor după ce a fost adoptată în mod tacit de Senat.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Ungurii de la OTP au vândut anul trecut 4.000 de carduri de credit

OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar ungar, a vândut anul trecut aproximativ 4.000 de carduri de credit, cu 3.000 de unităţi mai puţin faţă de 2013. La finalul lunii decembrie, OTP Bank avea în portofoliu circa 12.000 de carduri de credit, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de circa 0,5% pe acest segment. La nivelul sistemului bancar, numărul cardurilor de credit s-a dublat în perioada de criză şi a ajuns la circa 2,2 milioane de unităţi la sfârşitul lunii septembrie 2014, potrivit datelor BNR. OTP Bank nu a precizat valoarea sumelor acordate pe cardurile de credit şi nici valoarea restanţelor. Dobânda medie la un card de credit standard cu o limită de credit de 5.000 de lei ajunge la aproximativ 25% pe an.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preşedintele şi directorul general de la Eurobank, care controlează Bancpost, au demisionat

Preşedintele şi directorul general al Eurobank, una dintre cele mai mari bănci din Grecia, cu operaţiuni şi în România, au demisionat şi au fost imediat înlocuiţi cu alţi membri din conducerea băncii.

Preşedintele Panayotis Aristidis Thomopoulos şi directorul general Christos Megalou vor fi înlocuiţi cu directorul adjunct Nikolaos Karamouzis şi, respectiv, managerul general Fokion Karavias.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Proiectul de 1 mld. euro de la Tarniţa-Lăpuşteşti prinde contur: cinci investitori au depus oferte neangajante

Compania Hidro Tarniţa, care încearcă de câţiva ani să atragă investitori pentru construcţia hidrocentralei de peste 1 miliard de euro din judeţul Cluj, a primit vineri, la termenul limită, oferte de la cinci investitori interesaţi de proiect.

„Cinci companii au depus oferte preliminare şi nean­gajante în cadrul acestei etape de precalificare pentru dez­vol­tarea Tarniţa-Lăpuşteşti. Urmează ca în următoarele săptă­mâni să analizăm documentaţia depusă pentru a verifica dacă toate elementele sunt în acord cu prevederile procedurii de selecţie. Conform principiului transparenţei, lista investi­to­rilor precalificaţi va fi publicată după analizarea documen­ta­ţiei depuse, urmând să intrăm în următoarea fază a etapei de pre­calificare, cea de negociere“, a declarat Ovidiu De­me­trescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa. Aceasta este prima fază a procesului de selectare a investorilor, cele cinci companii depunând documentele necesare pentru etapa de precalificare.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: ASOCIAŢIA ANALIŞTILOR FINANCIAR-BANCARI DIN ROMÂNIA:

“Dobânda-cheie ar putea fi redusă din nou în februarie”

Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie (CA) de miercuri, 4 februarie 2015, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii ar putea fi menţinute constante în luna februarie, atât la pasivele în lei, cât şi la cele în valută, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA:

“Sunt bănci care, pentru creditarea în CHF, s-au împrumutat cu miliardele în euro”

Mugur Isărescu: “BNR este pentru împărţirea poverii, dar într-o manieră calculată”. *Alin Iacob: “Pierderile sunt mult mai mari când băncile vând împrumuturi neperformante cu discount de 98%, decât în cazul unei conversii la curs istoric plus 20%”

În rândul împrumutaţilor în CHF circulă suspiciunea potrivit căreia băncile ar fi speculat în jurul unor condiţii de creditare, mulţi dintre consumatori susţinând că, în momentul în care au contractat împrumuturile în CHF şi-ar fi primit banii fie în lei, fie în euro.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Statul român trebuie să acţioneze şi să reacţioneze în problema creditelor în franci”

“Fără îndoială, FMI reprezintă, mai mult sau mai puţin voalat, interesele creditorilor, în cazul de faţă aceştia fiind băncile”

“Insolvenţa este cea mai drastică măsură: odată intrată persoana fizică în faliment, greu mai poate reveni la o viaţă normală”

*(Interviu cu domnul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii)

Reporter: Potrivit site-ului BNR, la secţiunea “rolul BNR”, se spune: “Este necesară identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor întregului sistem financiar, în ansamblul său şi pe componentele sale, deoarece monitorizarea stabilităţii financiare este preventivă. Apariţia şi dezvoltarea unor disfuncţionalităţi, precum evaluarea incorectă a riscurilor şi ineficienţa alocării capitalului, pot afecta stabilitatea sistemului financiar şi stabilitatea economică”.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: PAWEŁ OLECHNOWICZ, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI POLONEZE CEEP:

“România are şanse mari să devină pilonul securităţii energetice a Europei”

Coridorul energetic nord-sud, promovat intens de Polonia, are un rol crucial în diversificarea resurselor Europei, arată un raport elaborat recent de Atlantic Council şi asociaţia Central Europe Energy Partners (CEEP). Coordonatorii proiectului – generalul James Jones, fost consilier de stat în SUA pe probleme de securitate naţională, şi Paweł Olechnowicz, preşedintele asociaţiei CEEP – consideră că acest coridor trebuie să fie finanţat prioritar de către Uniunea Europeană, întrucât diversifică sursele de aprovizionare cu gaze a Europei Centrale şi de Est, în prezent dependentă de Rusia. Coridorul Nord-Sud are rolul de a lega Marea Baltică de Marea Adriatică şi de Marea Neagră.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ADRIAN TĂNASE, ING PENSII:

“Nu este uşor să facem investiţii importante, având în vedere stadiul de dezvoltare a bursei”

În lipsa unor listări importante, nu este uşor de făcut investiţii importante, având în vedere stadiul actual de dezvoltare al pieţei locale de capital, consideră Adrian Tănase, Director de Investiţii al ING Pensii.

În opinia sa, implementarea unor măsuri care să conducă la creşterea lichidităţii emitenţilor deja listaţi ar fi, în acest context, benefică şi dezirabilă.Potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI, următoarele companii energetice care ar trebui listate la bursă sunt Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia. Prima dintre cele două companii este însă în insolvenţă, iar cealaltă are dificultăţi în privinţa producţiei şi vânzării electricităţii.

Astfel, este puţin probabil ca, în acest an, să mai ajungă pe Bursă companii de stat.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: CIUREL:

“FMI a cerut Complexului Oltenia un plan de închidere a unităţilor nerentabile”

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut, vineri, Complexului Energetic Oltenia un plan de închidere a unităţilor de producţie a electricităţii nerentabile, care nu mai pot fi revitalizate, ne-a declarat directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel.

Domnia sa ne-a explicat: “Discuţiile cu reprezentanţii FMI au mers bine. Am prezentat situaţia companiei sucursală cu sucursală şi măsurile de eficientizare aplicate până acum. Oficialii Fondului ne-au solicitat ca, într-o săptămână, să le prezentăm un plan cu mai multe scenarii de închidere a unităţilor nerentabile, iar noi le-am pus la dispoziţie propunerea noastră de reducere a costurilor salariale, pe care le negociem cu sindicatele”.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Scădere record pentru preţurile de consum din zona euro

Preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,6% în ianuarie 2015, comparativ cu aceeaşi lună din 2014, potrivit estimărilor Eurostat. Evoluţia, determinată de diminuarea cu 8,9% a preţului energiei, a depăşit estimările analiştilor, care anticipau o inflaţie anuală de -0,5% în ianuarie.

Un nivel similar al inflaţiei, de -0,6%, s-a mai înregistrat în zona euro doar în luna iulie 2009, în timpul recesiunii economice.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Rata şomajului din zona euro se diminuează

Rata şomajului din zona euro a scăzut la 11,4% în decembrie 2014, de la 11,5% în luna precedentă, nivelul consemnat în ultima lună a anului trecut fiind cel mai redus din august 2012 până acum, potrivit Eurostat.

În Uniunea Europeană, rata şomajului a scăzut la 9,9% în decembrie, de la 10% în noiembrie. Este pentru prima dată din octombrie 2011 când nivelul şomajului scade sub 10%.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: VIDEO A aparut Ordonanta privind Loteria fiscala: Daca se refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal, clientul beneficiaza de bunul cumparat fara sa plateasca contravaloarea lui

In Monitorul oficial de vineri, 30 ianuarie 2015, a fost publicata ordonanta de aprobare a loteriei bonurilor fiscale, loterie la care participa bonurile fiscale detinute de persoane fizice rezidente si nerezidente, atestand cumpararea de bunuri sau servicii pe teritoriul Romaniei. Pot participa la aceasta loterie, bonurile fiscale emise in luna calendaristica anterioara organizarii extragerii. Extragerile se realizeaza in prima duminica de dupa data de 15 a fiecarei luni pentru luna anterioara. Prima extragere va avea loc a doua zi de Paste (13 aprilie) si va dispune de un premiu de 1 milion de lei.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: DOCUMENTE Ce spunea Guvernul Ponta în urmă cu un an despre intervenţia statului în problema creditelor în franci: Aduce prejudicii abuzive băncilor

Premierul Victor Ponta manifestă în spaţiul public înţelegere faţă de cei cu credite în franci, însă dezaprobă măsurile de sprijin pentru aceştia în punctele de vedere emise asupra propunerilor legislative În toamna lui 2013, un grup de parlamentari au înaintat la Senat o propunere legislativă ce viza măsuri de sprijin pentru românii cu credite în franci elveţieni. În punctul de vedere al Guvernului asupra acestei propuneri se arată că „o intervenţie a legiuitorului prin amânare şi scutire de la plata dobânzilor ar aduce prejudeicii abuzive creditorilor“.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Rata de încetare a contractelor de muncă a crescut la 16,4%, anul trecut (studiu)

Rata de încetare a contractelor de muncă în România a fost de 16,4% anul trecut, în creștere cu 0,2% față de anul precedent, potrivit studiului PwC Saratoga 2014, citat într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Valoarea este ușor mai ridicată față de media din Europa Centrală și de Est de 14,9% și cea din Europa de 14,3%.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ernst & Young: România poate fi o atracţie turistică pentru noile generaţii, care caută destinaţii izolate

România poate fi o destinaţie preferată de turiştii care caută experienţe autentice, respectiv cei din noile generaţii (generaţia Y), pentru care lipsa infrastructurii nu este un impediment, ci dimpotrivă o atracţie, potrivit Ernst & Young.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România, o destinație atractivă pentru turiștii care caută experiențe autentice, în mijlocul unor comunități tradiționale (studiu)

România poate fi o destinație atractivă pentru turiștii din generația Y (cei născuți între 1981 și 2000 – n.r.) care caută experiențe autentice în mijlocul unor comunități tradiționale, conform studiului Global hospitality insights: Top thoughts for 2015.

‘Turiștii din generația milennialls (generația Y — n.r.) și cei care au adoptat comportamentul acestora nu caută experiențele sau hotelurile preferate de părinții lor, ci sunt foarte atenți la costurile pe care și le asumă. Totodată, sunt mult mai concentrați pe experiențele trăite, fie că e vorba de o călătorie de agrement sau de business. România poate fi din această perspectivă o destinație atractivă pentru turiștii care caută experiențe autentice, în mijlocul unor comunități tradiționale. Pentru acești turiști, lipsa infrastructurii nu mai este un impediment, ci, dimpotrivă, o atracție, ei căutând destinații izolate de cotidianul aglomerărilor urbane’, spun reprezentanții companiei de consultanță.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Băncile pot accesa garanții în valoare totală de 2,64 miliarde de lei pentru Prima Casă, în 2015

Băncile au la dispoziție un plafon total de garantare de 2,64 miliarde de lei în cadrul programului Prima Casă în 2015, sumă care include plafonul alocat pentru anul în curs, la care se adaugă diferența rămasă neutilizată din plafonul anului 2014, se arată într-un comunicat al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) transmis, luni, AGERPRES.

Instituția a anunțat demararea etapei a șaptea a programului, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului ministrului finanțelor publice nr.98/ 2015, în data de 30 ianuarie 2015, care stabilește comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garanții la același nivel cu cel anterior, respectiv 0,49%/an aplicat la soldul finanțării.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Mişcare neaşteptată pe piaţa valutară: euro a scăzut aproape de 4,4 lei

Cotaţiile de pe piaţa valutară au coborât la 4,41 lei/euro în această dimineaţă, cu trei bani sub nivelul de la finalul săptămânii trecute, aceasta fiind cea mai amplă mişcare înregistrată de cursul de schimb într-o singură şedinţă. Vineri, euro încheiase şedinţa de tranzacţionare la peste 4,44 lei/euro.

“BNR a intervenit vineri pe piaţa valutară şi probabil că mişcarea de astăzi este o consecinţă a acestei intervenţii. Probabil că jucătorii din piaţă au considerat că banca centrală favorizează un curs mai scăzut”, a comentat Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Guvernul dă liber la furat: Cum poţi să faci cumpărături fără să plăteşti

Guvernul a emis o ordonanţă, intrată azi în vigoare, care prevede că, în cazul în care magazinele sau restaurantele refuză să emită bon fiscal, clientul are dreptul să beneficieze de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii. Actul normativ nu arată, însă, cum ar trebui procedat în astfel de cazuri care riscă să dea naştere la abuzuri pe bandă rulantă.

Chiar dacă neemiterea bonului fiscal este o încălcare a legii, această practică nu poate fi sancţionată de cetăţeni pentru că păstrarea bunurilor echivalează cu furtul. Ordonanţa nu prevede cum ar trebui să acţioneze propriu zis cei care nu primesc bonul. Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al guvernului a spus că nu există o procedură concretă şi a spus că, după părerea sa, cetăţenii ar putea apela Sistemul Unic de Apeluri de Urgenţă 112 sau reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Citeste mai mult…

Capital.ro: Grupul MOL a finalizat achiziția benzinăriilor ENI în România

Grupul MOL a încheiat achiziția celor 42 de benzinării ENI, amplasate în zone cu trafic intens. În cursul anului 2015, rețeaua de distribuție a Grupului MOL în România va ajunge la aproximativ  200 de stații de alimentare, urmând ca cele 42 de unități preluate să funcționeze sub marca MOL.

“Această tranzacție contribuie în mod semnificativ la atingerea obiectivului Grupului MOL de a-și spori cota de piață și acoperirea în regiunea Europei Centrale și de Est și în special în România. Suntem hotărâți să dezvoltăm pe termen lung operațiunile din această țară”, a declarat Lars Höglund, Senior Vice-President al diviziei de Retail a Grupului MOL.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Licitaţii CNAS de 163,3 milioane de lei pentru sisteme IT destinate reţetelor necompensate şi concediilor

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va organiza, în martie, licitaţii pentru două sisteme IT care vor gestiona reţetele medicale necompensate şi pentru substanţe stupefiante, precum şi concediile medicale şi biletele de trimitere, contractele cumulând 163,3 milioane de lei, cu TVA.

Prima licitaţie are termen de deschidere a ofertelor data de 16 martie şi are ca obiectiv achiziţionarea de sisteme informatice pentru gestionarea reţetelor medicale necompensate şi a reţetelor pentru substanţe stupefiante şi psihotrope, conectarea la DES (Dosarul Electronic de Sănătate) a furnizorilor de servicii de laboratoare medicale, stomatologie, dispozitive medicale şi ambulante.

Citeste mai mult…

Economica.net: Record pentru MFP: A împrumutat 600 de milioane lei de la bănci, pe 12 ani şi jumătate, la un randament de 2,94%

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat, luni, 600 de milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o licitaţie de obligaţiuni de stat cu maturitate reziduală la 12 ani şi jumătate, la un randament mediu de 2,94%, cel mai redus obţinut de statul român pentru obligaţiuni cu scadenţa mai mare de 10 ani.

Valoarea de referinţă a licitaţiei a fost de 600 de milioane de lei, dar cele nouă bănci participante au subscris oferte de peste un miliard de lei, scrie Agerpres.

Marţi, va fi organizată o sesiune suplimentară aferentă licitaţiei de obligaţiuni de luni, prin care MFP vrea să împrumute alte 90 de milioane de lei, la randamentul stabilit deja în licitaţie.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ANALIZĂ: Producătorii de ţigarete exportă între 50 şi 80% din producţie

Producătorii de ţigarete sunt printre cei mai mari exportatori din România, iar în ultimii cinci ani companiile aproape şi-au dublat atât exporturile, cât şi capacităţile, livrând la extern între 50 şi 80% din producţie, cu o valoare cumulată de 563,5 milioane de euro în primele zece luni din 2014.

Cei mai importanţi producători de ţigarete de pe piaţa românească unităţi de producţie sunt British American Tobacco (BAT), care are o fabrică la Ploieşti, Japan Tobacco International (JTI), care are o unitate de producţie în Bucureşti, şi Philip Morris International (PMI), cu o fabrică în Otopeni, judeţul Ilfov.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Lucrările la proiectul Mega Mall din Pantelimon au intrat pe ultima sută de metri: 2.000 de muncitori lucrează la amenajarea magazinelor

Proiectul Mega Mall din cartierul bucureştean Pantelimon, cel mai important centru comercial dezvoltat în Capitală în ultimii cinci ani, a intrat pe ultima sută de metri, deschiderea fiind programată în mai puţin de trei luni, pe 23 aprilie.

Dezvoltat de grupul sud-african NEPI şi austriecii de la Real4You printr-o investiţie de circa 165 de milioane de euro, Mega Mall va avea o suprafaţă închiriabilă de 72.000 mp, intrând în categoria mallurilor mari din Bucureşti, alături de AFI Palace Cotroceni, Sun Plaza şi Băneasa Shopping City.

 Citeste mai mult…

Agepres.ro: Francul elvețian la minimul ultimelor două săptămâni pe fondul speculațiilor privind implicarea SNB

Cursul de schimb al francului elvețian a atins luni cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, în raport cu dolarul și moneda euro, pe fondul speculațiilor privind implicarea Băncii Naționale a Elveției pentru a slăbi valoarea francului prin țintirea unui nou interval de variație, transmite Reuters.

Decizia neașteptată din data de 15 ianuarie a Băncii Naționale a Elveției, de a renunța la pragul de 1,20 franci pentru un euro, a provocat o undă de șoc pe piețele valutare în condițiile în care francul s-a apreciat cu 30% în raport cu moneda euro.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Lipsiţi de sprijinul statului, micii antreprenori au găsit soluţia pentru a rămâne în business: scot corporaţiile din joc şi încheie contracte între ei

Crearea unui ecosistem de mici businessuri îi ajută pe antreprenorii aflaţi la început de drum să se dezvolte şi să rămână în business.

Micii antreprenori din pro­ducţie, retail sau HoReCa încearcă să îşi dezvolte bu­sinessurile prin parteneriate cu alte afaceri de la zero, punându-se astfel la adăpost de influenţa cor­poraţiilor care vin la pachet într-un parteneriat şi cu o serie de costuri. Astfel, marile reţele de magazine cer diferite taxe – de raft, de marketing etc. -, în timp ce marii producători de sucuri sau bere merg în multe cazuri pe contracte de exclusivitate.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Peste 155.000 de foşti investitori la FNI mai au de primit despăgubiri. Plăţile depind de veniturile obţinute

Un număr de 155.132 de foşti investitori la FNI mai au de primit bani de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), instituţia precizând că plăţile se află în strânsă dependenţă cu veniturile obţinute, potrivit datelor furnizate de AAAS la solicitarea Agerpres.

‘Sunt 24.334 de persoane, din întreaga ţara, cu drepturi de despăgubire, conferite de 20 de sentinţe civile şi 130.798 de persoane cu drepturi de despăgubire conferite de sentinţa penală nr. 423/2007 şi deciziile subsecvente. În total sunt 155.132 de persoane. Reluarea procedurilor de plata a despăgubirilor către foştii deponenţi FNI este în strânsă legătură cu veniturile realizate de AAAS. Autoritatea trebuie sa onoreze atât cererile de despăgubire depuse de către creditori în baza sentinţelor civile pronunţate până în prezent cât şi cererile de despăgubire care au fost şi urmează să fie depuse de către creditori în baza sentinţei penale nr. 423/20.03.2007, preluată de la C.N.V.M. de către autoritate, în virtutea legii nr.113/23.04.2013, precum şi alte creanţe deţinute împotriva AAAS – în afara celor privind drepturile creditorilor FNI’, potrivit AAAS.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Riscul deflaţiei creşte probabilitatea unor noi măsuri de stimulare din partea băncilor centrale

Companiile din Europa şi China au redus preţurile în ianuarie, pe fondul stagnării producţiei, riscurile deflaţiei la nivel mondial sporind probabilitatea unui nou val de măsuri de stimulare din partea băncilor centrale, în acest an.

Activităţile economice sunt mai alerte în alte părţi ale lumii, precum Japonia, India şi Coreea de Sud, dar şi aceste state înregistrează încetiniri ale inflaţiei.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Valoarea creditelor vândute de băncile europene s-ar putea ridica la 100 de miliarde de euro anul acesta

Băncile din Europa ar putea vinde în acest an portofolii de credite cu o valoare de peste 100 miliarde de euro, potrivit estimărilor PwC, care notează că tranzacţiile demarate de la începutul anului se situează în prezent la circa 40 miliarde de euro.

În 2014, piaţa de portofolii de credite a crescut la 91 de miliarde de euro, de la 64 miliarde de euro în anul anterior, se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Idei de afaceri. Trei proiecte în agricultură uşor de realizat

Idei de afaceri Vă propunem trei idei de afaceri în agricultură care sunt ceva mai simplu de realizat şi cu fonduri de început mai mici. Cei care caută idei de afaceri şi vor să investească în agricultură au la îndemână şi proiecte ceva mai uşor de realizat. Iată trei proiecte care nu necesită investiţii foarte mari şi care ar putea fi realizate şi prin fonduri europene pentru agricultură. Idei de afaceri în agricultură. Ferma de capre Ferma de capre poţi să o treci cu siguranţă pe lista de idei de afaceri în agricultură. În primul an ai avea nevoie de aproximativ 15.000 de lei, iar banii i-ai putea recupera chiar din prima lună.    O capră costă în jur de 300 de lei. Ca să duci a bun sfârşit o astfel de idee de afacere în agricultură ai avea nevoie de aproximativ 30 de capre, iar investiţia este aproximativ 9.000 de lei.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: PwC:Rata de incetare a contractelor de munca a crescut la 16,4% anul trecut

Rata de incetare a contractelor de munca in Romania a fost de 16,4% anul trecut, in crestere cu 0,2% fata de anul precedent, potrivit studiului PwC Saratoga 2014. Valoarea este usor mai ridicata fata de media din Europa Centrala si de Est de 14,9% si cea din Europa de 14,3%.ceasta rata de incetare se calculeaza ca numar de contracte de munca incetate (prin demisie, disponibilizari sau contracte de munca pe perioada determinata ajunse la maturitate) la 100 de contracte de munca incheiate. Fluctuatia de personal presupune doua elemente: plecari si intrari de personal, exprimata ca suma acestora in modul. Daca adunarea dintre iesiri (-) cu intrari (+) este pozitiva, doar atunci se poate spune ca o companie/ sector/ economie a crescut.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB şi RASDAQ

Acţiunile băncilor, în creştere, Fondul Proprietatea, în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis joi în stagnare, după o şedinţă cu variaţii reduse, în care piaţa a fost susţinută de acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD), în timp ce titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avut un impact negativ. Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în stagnare. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 24,77 milioane de lei (5,57 milioane de euro).

Citeste mai mult…

Economica.net: Hidroelectrica scoate la vânzare 20 de microhidrocentrale şi grupuri de microhidrocentrale

Hidroelectrica vrea să obţină cel puţin 84,699 milioane de lei, fără TVA, din vânzarea prin licitaţie deschisă, cu strigare, a unui număr de 20 de microhidrocentrale şi grupuri de microhidrocentrale, potrivit unui anunţ postat pe pagina de internet a companiei.

Preţurile de strigare pornesc de la 156.602 lei, fără TVA, pentru o microhidrocentrala CHEMP Fălticeni, din judeţul Suceava, până la 15,495 milioane de lei, fără TVA, pentru un grup de microhidrocentrale din bazinul râului Târlung, judeţul Braşov.

Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor