Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 03 februarie 2015

1Zf.ro: Victor Ponta a prezentat în fata Camerei Deputaţilor priorităţile de guvernare ale primului semestru al anului 2015

Doamnelor şi domnilor deputaţi, vreau să vă mulţumesc în numele Guvernului pentru oportunitatea de a prezenta câteva dintre priorităţile legislative ale Guvernului în această sesiune, proiecte pe care le vom transmite spre dezbatere şi spre aprobare în spiritul programului de guvernare şi al angajamentelor pe care ni le-am asumat ultima dată, în data de 15 decembrie, atunci când am cerut votul de încredere al parlamentului.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Proiectul cablului submarin de înaltă tensiune între România și Turcia este strategic pentru noi

Premierul Victor Ponta a declarat marți că proiectul cablului submarin de transport de energie între România și Turcia este unul strategic pentru țara noastră, pentru că poate asigura o piață externă importantă pentru energia electrică produsă în România.

Șeful Guvernului a participat marți la semnarea Memorandumului de Înțelegere între Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA și compania italiană Prysmian PowerLink, cu privire la dezvoltarea studiului de fezabilitate al proiectului cablului submarin care ar urma să lege România și Turcia.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta: Parlamentul să stabilească prevederi clare privind redevenţele şi exploatările

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Parlamentul trebuie să stabilescu prevederi legislative clare privind redevenţele şi exploatările care se vor aplica sau face în următorii zece sau cinsprezece ani în România, pentru a avea predictibilitate în această zonă şi a evita procesele în instanţe.

”Sunt două legi importante, două proiecte de legi care vin în Parlament şi la care Parlamentul trebuie să se pronunţe – anume Legea redevenţelor, a ceea ce primim din exploatarea resurselor naturale, care trebuie să aibă două obiective: în primul rând să încurajăm investiţiile, altfel degeaba punem taxe mari şi nu mai vine nimeni – vedeţi cât e barilul pe plan mondial – deci trebuie să fie un bussiness de succes, să încurajăm investiţiile, să aducem bani mai mulţi la buget; în al doilea rând, trebuie să avem o prevedere clară: în România se mai exploatează sau nu aurul? Dacă spunem <Nu>, scriem în lege nu şi nu ne mai dă nimeni în judecată”, a spus Ponta.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Ministerul Muncii va prezenta spre dezbatere primele măsuri de reașezare a salariilor din domeniul bugetar

Ministerul Muncii va prezenta spre dezbatere primele măsuri de reașezare a salariilor din domeniul bugetar, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaților, premierul Victor Ponta, care a apreciat că în acest moment există un dezechilibru între anumite categorii bugetare.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Chevron a încetat să mai caute gaze de șist în Polonia

Grupul petrolier american Chevron a informat, luni, că a decis să oprească lucrările pentru explorarea resurselor de gaze de șist din Polonia, în conformitate cu strategia sa de reducere a investițiilor pe fondul scăderii prețului la petrol, transmite AFP.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Domeniul economic și fiscal și măsurile sociale, printre obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune legislativă

Domeniul economic și fiscal și măsurile sociale se numără între obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune legislativă care au fost prezentate de premierul Victor Ponta în plenul Camerei Deputaților.

“Cele 12 domenii pe care le prezint Camerei Deputaților, principalele obiective, se referă la atribuțiile guvernului, în special în domeniul economic, social și al sistemelor fundamentale — sănătate, educație. (…) Aceste priorități pornesc de la premisa unei stabilități și colaborări între Parlament — Guvern, stabilitate și colaborare care au făcut ca în ultimii trei ani să avem creștere economică, o reducere a șomajului. Numai în 2014 numărul șomerilor s-a redus cu 140.000 de cetățeni români, care au un loc de MUNCĂ în plus. Inflația din 2014, de 1%, a fost de natură să păstreze prețurile sub acest nivel al inflației”, a subliniat șeful Executivului.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Inflaţia sub aşteptări şi decizia BCE de relaxare cantitativă stimulează BNR să reducă mâine dobânda-cheie la un nou minim istoric, de 2,25%

Inflaţia mai scăzută decât aşteptările, posibila menţinere a creditării totale în teritoriul negativ, nivelul redus la care au coborât dobânzile la nivel european şi decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a arunca BANIieftini pe pieţe prin politica de relaxare cantitativă pot determina BNR să continue mâine ciclul de relaxare a politicii monetare printr-o nouă ajustare a dobânzii-cheie la un nou minim istoric de 2,25%.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: INS: Afacerile din comerţ au crescut cu 7% anul trecut

Cifra de AFACERI din comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, a crescut cu 7% anul trecut, ca serie brută, fiind susţinută de avansul vânzărilor de produse nealimentare, alimente, băuturi, tutun şi carburanţi.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Preţurile producţiei industriale au scăzut în decembrie cu 1,1%

Preţurile producţiei industriale din România au scăzut în decembrie cu 1,1% faţă de luna precedentă şi cu 1,4% comparativ cu decembrie 2013, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scăderi de preţuri s-au înregistrat atât pe piaţa internă (1% faţă de noiembrie), cât şi pe piaţa externă (cu 1,5%).

“Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+0,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,2%) şi industria bunurilor de capital (+0,1%). Scăderi de preţuri s-au constatat în industria energetică (-4,7%)”, se arată într-un comunicat al INS.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Sosirile în unităţi turistice au crescut anul trecut cu 6,6%

Sosirile şi înnoptările în structurile turistice au crescut anul trecut cu 6,6%, respectiv cu 4,8%, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, sosirile au ajuns la 8,44 milioane, iar înnoptările 20,23 milioane.

Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 77,4%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,6%, ponderi apropiate de cele din anul 2013.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,2% din total turişti străini), iar din aceştia 85,5% au fost din ţările Uniunii Europene.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Ce acţiuni au cumpărat fondurile lui Mark Mobius pe bursa de la Bucureşti

Fondurile de investiţii Frontier Markets şi Eastern Europe, administrate de divizia de pieţe emergente a grupului american Franklin Templeton (administratorul Fondului Proprietatea), care este condus de Mark Mobius, şi-au redus expunerea pe acţiunile Banca Transilvania şi BRD în al doilea semestru al anului trecut, şi au cumpărat acţiuni la Romgaz.

 Investiţiile pe bursa de la Bucureşti ale celor două fonduri, cu active nete cumulate de aproape 2 miliarde de dolari, au ajuns astfel la 65 milioane de dolari (circa 255 mil.lei) la finalul anului trecut, potrivit calculelor ZF în baza rapoartelor cu deţinerile detaliate emise de administrator.

Citeste mai mult…

Zf.ro: TRANZACŢIA DECENIULUI ÎN CONSTRUCŢII PRODUCE EFECTE ŞI ÎN ROMÂNIA

Două fabrici ale Lafarge trec la irlandezii de la CRH. Miza: 1.000 de oameni şi 200 mil. € pe an

 „Nu vor avea de ce să fie schimbări majore pe piaţa locală a cimentului. Tot trei competitori vor fi, tot oligopol va fi.“

Irlandezii de la CRH vor intra pe piaţa locală a cimentului prin preluarea fabricilor francezilor de la Lafarge, în urma unei tranzacţii estimate la 500 de milioane de euro pe plan local.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Brokerii asistă neputincioşi la delistările pe bandă rulantă de pe RASDAQ

Patru dintre cele mai mari companii listate pe piaţa RASDAQ, cu o capitalizare cumulată de peste 476 mil. lei, au preferat să se delisteze decât să se transfere pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti. Din 2008, bursa nu a mai atras nicio companie privată, bazându-se exclusiv pe listările companiilor de stat.

Pe piaţa RASDAQ sunt lis­tate circa 900 de com­panii, provenite în urma pri­vatizărilor în masă derulate la începutul anilor ’90. Până în octombrie, companiile listate pe piaţa RASDAQ trebuie să decidă dacă se mută pe piaţa principală a bursei, dacă se transferă pe un sistem alternativ sau dacă se delistează. RASDAQ se va desfiinţa în octombrie.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: 30.000 DE CLIENŢI CU CREDITE IPOTECARE SUNT ÎN EXECUTARE SILITĂ

„Scopul executării silite nu e vânzarea imobilului. Se pot negocia soluţii cu băncile“

Legea insolvenţei persoanelor fizice trebuie bine explicată populaţiei, pentru că ea nu înseamnă doar ştergerea datoriilor, ci şi o serie de obligaţii şi restricţii, inclusiv lichidarea patrimoniului debitorului şi limitarea cheltuielilor pe care el le poate face pe o perioadă de timp, a declarat la emisiunea ZF Live executorul judecătoresc Ionuţ Sandu.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: HR INSIDER, EDIŢIA A XV-A:

Ce locuri de muncă se vor căuta în România în următorul deceniu?

Inginerii, programatorii, contabilii, muncitorii din producţie, dar şi oamenii cu profesii sau meserii tradiţionale din sectorul medical, din educaţie sau din agricultură vor fi la mare căutare şi în următorii zece ani – aceasta a fost una dintre concluziile celei de-a XV-a ediţii a dezbaterilor HR Insider, întâlnirile lunare organizate de ZF Corporate, serviciul online de ştiri cu plată al Ziarului Financiar.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Vicepreşedintele Rompetrol: Ne bucurăm de petrolul ieftin

Cătălin Dumitru, vicepreşedintele KMG International, fostul grup Rompetrol, crede că ieftinirea barilului de petrol va duce la rezultate operaţionale mai bune la rafinăria Petromidia, cea mai mare unitate de procesare a petrolului din ţară.

Deşi la nivel de cerere piaţa carburanţilor nu va produce surprize anul acesta, continuându-şi cel mai probabil scăderea, Dumitru vorbeşte în schimb despre repornirea unor instalaţii de pe platforma petrochimică de la Năvodari odată cu spaţiul creat în piaţă de închiderea unor rivali. Barilul de petrol trece printr-o uşoară revenire, tranzacţionându-se în prezent peste pragul de 50 de dolari, nivel mult sub maximul anului trecut, de 115 dolari.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Euro coboară la 4,4 lei după cea mai amplă mişcare a cursului din ultimul an

Euro s-a depreciat ieri cu trei BANI, cea mai amplă mişcare zilnică a cursului de schimb din ultimul an, şi a ajuns aproape de pragul de 4,4 lei, un nivel care nu mai fusese atins din octombrie anul trecut, volumele tranzacţionate fiind peste media unei zile obişnuite.

Cotaţia oficială afişată ieri de BNR a scăzut la 4,4109 lei/euro, comparativ cu un nivel de 4,4424 lei/ euro în ziua precedentă. Euro, care urcase peste 4,5 lei la jumătatea lunii ianuarie, are o tendinţă de depreciere de aproape două săptă­mâni, perioadă în care a pierdut peste zece BANI.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondul Proprietatea finalizează al patrulea program de răscumpărări

Teste de stres pentru asigurări, lege nouă pentru SIF-uri şi Fondul Proprietatea, pensii private mai flexibile în investiţii

Fondul Proprietatea (FP) mai avea de cumpărat ieri un număr de până la 1,49 milioane de acţiuni proprii în cadrul celui de-al patrulea program de răscumpărări de acţiuni, demarat pe 1 octombrie 2014 şi care a vizat achiziţia unui pachet de până la 990,8 milioane de titluri FP.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Cheltuielile cu bugetarii au depăşit în 2014 nivelul din anii de boom, trecând de 50 mld. lei

Cheltuielile de personal din bugetul general consolidat au crescut în 2014 pentru al treilea an consecutiv şi au ajuns la un maxim, depăşind pragul de 50 mld. lei, conform datelor disponibile la Ministerul Finanţelor.

Creşterea cheltuielilor de personal cu 8,7% faţă de anul precedent a fost determinată de majorarea salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie 2014 şi la 900 lei de la 1 iulie 2014, precum şi de plata drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, conform explicaţiilor Ministerului Finanţelor.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Selecţia consultantului pentru reconfigurarea sectorului nuclear – în aprilie

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a decalat cu trei luni, până în aprilie, termenul limită al licitaţiei prin care intenţionează să cumpere un studiu pe baza căruia să reorganizeze sectorul nuclear.

Producătorul de energie va aştepta până pe 21 aprilie 2015, ora 10.30, oferte pentru procedura de achiziţie a studiului tehnico-economic şi juridic privind reor­ganizarea sectorului de exploatare, prelucrare a minereului de uraniu şi producerea com­bustibilului nuclear. Termenul iniţial a fost vineri, 30 ianuarie 2015, însă compania a decis să-l decaleze după primirea mai multor solicitări din partea consultanţilor interesaţi.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţiunile BT au coborât luni cu peste 3%

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au înregistrat luni o corecţie de 3,1%, dar rămân pe plus cu peste 10% de la începutul anului, într-o piaţă care a închis în scădere uşoară, cu variaţii reduse pentru cele mai multe dintre acţiunile lichide.

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,2%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,3% după ce la deschidere au urcat cu 0,2%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE BOGDAN CĂPRARU, CONF. UNIV. DR. LA UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IAŞI

Soluţii pentru criza creditelor în franci elveţieni

De curând, asistăm din nou la o inflamare pe tema creditelor în franci elveţieni, ca urmare a deprecierii substanţiale a leului în raport cu moneda elveţiană. Cauza o reprezintă decizia băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la pragul minim de curs de 1,2 franci/euro, în vigoare din 2011. Peste noapte, cei cu credite în franci s-au trezit cu rate mai mari cu aproximativ 20%, unii fiind în imposibilitatea de a le mai plăti.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR a pierdut luna trecută 1,6 mld. euro din rezervă

Rezerva valutară administrată de BNR însuma 30,6 mld. euro luna trecută, fiind în scădere cu 1,6 miliarde de euro comparativ cu finalul anului 2014. Intrările în rezervă au cumulat 1,6 mld. euro luna trecută, în timp ce ieşirile au depăşit 3,2 mld. euro.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Oil Terminal vrea să fie din nou „magazie“ scutită de accize

Veniturile Oil Terminal stagnează de mai mulţi ani la circa 110 milioane de lei, iar compania se aşteaptă să încheie anul 2014 cu PROFIT zero, la fel ca în 2013

Operatorul portual Oil Terminal (sim­bol bursier OIL) încearcă să se autorizeze din nou ca antrepozit fiscal, adică un fel de „re­fu­giu“ de la plata accizelor pe produse petroliere im­portate în UE sau exportate de rafinăriile euro­pene. Compania ar ţinti venituri supli­men­tare de un milion de lei din acest segment, po­trivit planului de adminis­trare propus de ac­tualul CA, însă respins de acţionari în decem­brie anul trecut.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: FLORIN CÎŢU, DESPRE PROBLEMA CREDITELOR ÎN CHF:

“Orice discuţie cu banca se face cu executarea silită pe masă”

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că suntem sub ţări din Asia, ca educaţie financiară, dar multe administraţii din Europa au luat credite în CHF. Orice discuţie pe care un client împrumutat în franci elveţieni o are, în acest moment, cu banca de la care a contractat creditul se face “cu executarea silită pe masă”, este de părere analistul economic Florin Cîţu.

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care atât băncile, cât şi oficialii BNR recomandă debitorilor să meargă să negocieze individual cu reprezentanţii băncii, considerând că o măsură general valabilă care să fie luată pentru rezolvarea crizei împrumuturilor în CHF, excluzând “Electorata”, nu există.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: DOCUMENT Comisia Europeană critică societăţile de stat din România: prea multe, prost conduse, cu pierderi mari şi datorii imense

Sectorul energetic este cel mai profitabil pentru stat, cele mai multe pierderi sunt produse în domeniul transporturilor România are mai multe companii şi regii de stat decât media europeană, iar acestea generează 8% din producţia ţării şi 4% din forţa de muncă, însă funcţionează „suboptimal“ în ţara noastră, cu profitabilitate mică şi datorii, având 50% din arieratele către buget, arată Comisia Europeană într-un raport.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Idei de afaceri: Aţi auzit de triticale? Sunt mai profitabile decât grâul

Rentabilitatea acestei culturi agricole noi este determinată mai ales de producţiile superioare celei obţinute la grâu în condiţii identice. Totdată, se elimină costurile cu erbicidarea

Studiu şi ghid de caz: Cristian Lungu, cel care mărturiseşte că “am obţinut un profit mai bun decât la grâu”. Unul dintre primii agricultori care s-a aventurat să cultive triticale la noi în ţară este Cristian Lungu, cunoscut mai ales prin prisma calităţii sale de preşedinte al Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România. După experienţa anilor trecuţi când a obţinut un PROFIT bun din această cultură agricolă, anul acest, Lungu a semănat în toamnă peste 50 de hectare cu triticale, scrie Agrointel.ro.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: EXCLUSIV Guvernul va infiinta o agentie pentru antreprenoriat care sa gestioneze fondurile destinate tinerilor, inclusiv “Garantia pentru tineret” a Uniunii Europene

​​Infiintarea Agentiei Nationale pentru Antreprenoriat si Implementarea Programelor pentru Tineri face obiectul unui memorandum discutat deja in Guvern, potrivit unui document obtinut de EurActiv.ro. Noua institutie ar urma sa preia gestionarea celor doua componente din viitorul Program Operational Capital Uman destinate tinerilor care nu sunt angajati, nici in educatie sau training (NEET) si va avea rolul de “administrator de global grant” pentru aceste linii de finantare care insumeaza peste 600 milioane de euro in urmatorii 7 ani. De asemenea, noua agentie va prelua oficiile teritoriale pentru IMM-uri si Directia de programe din cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor si Mediului de AFACERI.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: BNR vrea să achiziţioneze un sistem firewall cu 681.122 lei, fără TVA

Banca Naţională a României (BNR) vrea să achiziţioneze, printr-o licitaţie deschisă, un sistem firewall de protecţie a aplicaţiilor web cu 681.122 lei, fără TVA, potrivit unui anunţ de participare, postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Anunţul implică un contract de achiziţii publice, termenul de finalizare fiind de 36 luni începând de la data atribuirii acestuia. Contractul trebuie să conţină server management, firewall principal/secundar, servicii de instalare, instruire, suport şi mentenanţă şi acces la serviciul de update.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Datoriile pot pica din cer: Cum te consideră Fiscul anunțat, deși nu ai luat la cunoștință

Dacă descoperiți o datorie la Fisc, dar nu ați primit nicio hârtie, sunteți buni de plată pentru că deciziile de impunere sau somațiile pot fi comunicate și prin publicitate, adică prin afișarea la sediul și pe site-ul ANAF. Legal, este varianta folosită în ultimă instanță, când contribuabilul este de negăsit, dar în practică, pot apărea abuzuri.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Scutirea de impozit a profitului reinvestit în echipamente tehnologice, aprobată de Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a aprobat marți, în calitate de for decizional, cu 121 voturi pentru, o abținere și două împotrivă, OUG 19/2014 pentru modificarea Codului fiscal în sensul scutirii de impozit a profitului reinvestit în echipamente tehnologice folosite în scopul desfășurării de activități economice.

Potrivit actului normativ, facilitatea se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă și se aplică pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice produse și/sau achiziționate după 1 iulie 2014 și puse în funcțiune până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Cheltuielile cu cardurile Visa au crescut în anul fiscal 2014 cu 9%, la 21 miliarde euro

Românii au cheltuit cu 9% mai mult pe cardurile Visa în anul fiscal trecut, încheiat în septembrie 2014, ajungând la 21 miliarde euro, iar plăţile la comercianţi au depăşit 10 milioane de euro zilnic în medie, în condiţiile unei creşteri cu 12,4% a cheltuielilor la POS, potrivit datelor Visa Europe.

Cheltuielile totale includ tranzacţiile la terminalele electronice (POS), cele online, precum şi retragerile de numerar.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comercianții mici și mijlocii cer Avocatului Poporului să sesizeze neconstituționalitatea Loteriei bonurilor fiscale

Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) a solicitat Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale întrucât încalcă dreptul de proprietate, potrivit unui comunicat al asociației. Conform reprezentanților asociației, Ordonanța de urgență pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale încalcă dreptul de proprietate prin oferirea posibilității unui cumpărător de a pleca cu un produs fără sa îl plătească.

‘Tehnic, bonul fiscal se poate elibera de casa de marcat doar după ce s-a făcut plata. Este posibil ca cetățenii să înțeleagă că au dreptul să primească bonul fiscal înainte și atunci, între el și vânzător apar altercații, verbale sau chiar fizice. Considerăm că forțele de ordine chiar au suficientă treabă, nu mai trebuie puse să păzească magazinele’, a declarat Cora Muntean, secretar executiv al ANCMMR, într-un comunicat remis AGERPRES.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Taxa clawback a ajuns la 25% din vânzări. Producătorii de generice solicită intervenţia corpului de control al Primului Ministru pentru verificarea activităţii CNAS

Cuantumul taxei clawback a ajuns la 25,23% din vânzările de medicamente compensate pe care producătorii le-au avut în trimestrul patru din 2014, a arătat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), care susţine că datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe baza cărora a fost calculat acest nivel al taxei sunt greşite. APMGR solicită un control al Guvernului asupra activităţii CNAS.

„Este nevoie de intervenţia Corpului de Control al Primului Ministru pentru verificarea imediată a activităţii CNAS în condiţiile în care creşterea coeficientului “p” din calculul taxei clawback la 25% în trimestrul 4 al anului 2014, cel mai mare nivel calculat până în prezent, nu este corelată în niciun fel cu cu datele interne ale companiilor privind creşterea consumului de medicamente. Mai mult, la nivelul anului 2014 creşterea coeficientului „p” este de circa 50% faţă de 2013, fapt care nu poate fi explicat prin creşterea consumului,” a declarat Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.

 Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income. Corupţia, mâna lungă din bugetul statului. “Companiile care fac business cu statul truchează licitaţiile”

Asistăm la un tsunami declanşat de procurorii anticorupţie care agită apele atât în sfera politică, cât şi în cea economică. Oamenii de afaceri implicaţi în dosarele despre care se discută în ultima vreme s-au jucat cu banii statului, bani cotizaţi de români lună de lună. Omul de afaceri Liviu Nistoran a vorbit în ediţia de marţi a emisiunii Daily Income despre cazurile de corupţie din lumea afacerilor din România.

„Modul în care s-au făcut afaceri în ultimii ani în România este unul incorect. Nu a existat o competiţie corectă pentru că, pe de o parte, companiile care fac business cu statul truchează licitaţiile cu complicitatea factorilor de decizie din respectivele instituţii de stat. Pe de altă parte, pe piaţa privată, foarte multe companii care nu lucrează cu statul fac evaziune fiscală: nu plătesc TVA, nu plătesc alte taxe. Chiar şi în domeniul telefoniei mobile, al electronicelor, acest fenomen este unul larg răspândit”, a declarat Liviu Nistoran.

Citeste mai mult…

Economica.net: Leul, la maximul ultimelor patru luni faţă de euro. Curs BNR: 4,4018 lei/euro. Francul creşte până la 4,19 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4018 lei/euro, 4,1912 lei/franc elveţian şi 3,8772 lei/dolar. Leul nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa monedei europene de la 26 septembrie 2014 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4018lei/euro, iar pe 24 septembrie o cotaţie de 4,4012 lei/euro.

Leul s-a apreciat în faţa euro pe piaţa interbancară încă de dimineaţă şi a coborât la 4,39 lei. Este a noua zi de apreciere a monedei naţionale în faţa euro. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4109 lei/euro, 4,1766 lei/franc elveţian şi 3,8885 lei/dolar. Coface estimează că moneda naţională va avea o evoluţie stabilă în 2015, cu o bandă de variaţie între 4,4 – 4,5 lei/euro.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Vâlcov: Loteria bonurilor fiscale, casele de marcat electronice și restructurarea ANAF vor reduce evaziunea fiscală cu 5% anual

Aplicarea Loteriei bonurilor fiscale, dotarea firmelor cu case de marcat electronice, împreună cu îmbunătățirea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor determina reducerea evaziunii fiscale cu aproximativ 5% anual, începând din 2015, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, într-un interviu acordat Radio România Actualități.

‘Noi gândim totul ca un pachet. Practic, loteria nu este singura, ea este într-un pachet mai amplu împreună cu casele de marcat cu jurnal electronic, împreună cu această posibilitate de a nu plăti bunul pe care l-ai achiziționat dacă nu ți se emite bon fiscal, împreună cu o mai bună activitate a ANAF. Noi sperăm ca, din 2015 încă, să avem o reducere a evaziunii până la 5% anual. Ar însemna mult mai mult decât aceste cheltuieli inițiale cu loteria și cu celelalte investiții care trebuie făcute’, a explicat Vâlcov.

Citeste mai mult…

Gandul.info: Realitatea bate programul de guvernare: Ce s-a ales de „MILIONUL” lui Victor Ponta

În ciuda promisiunilor ambiţioase făcute de guvernanţi, românii nu se bucură de mai multe locuri de muncă. Din perioada crizei economice şi până în 2013, numărul mediu de salariaţi a scăzut cu 0,6 milioane de persoane, reiese din cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). PSD s-a angajat, în programul de guvernare, să creeze un milion de noi locuri de muncă. Cifrele Statisticii arată nu numai că cele patru guverne Ponta nu au respectat promisiunea privind noile oportunităţi de angajare, dar şi că pierdem anual multe locuri de muncă din domenii-cheie, domenii de natură să contribuie semnificativ la creşterea economică a României, în timp ce joburile în plus apar (cu excepţia IT&C) în domenii mai prost plătite şi sunt, de multe ori, sezoniere.

Numărul mediu de salariaţi a crescut în 2013 cu 689 de persoane, un avans de 0,02% faţă de 2012, reiese din cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Aceasta în condiţiile în care premierul Victor Ponta a promis, în programul de guvernare, nu mai puţin de un milion de noi locuri de muncă.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Transelectrica şi firma italiană Prysmian au semnat un acord pentru cablul submarin România-Turcia

Transelectrica şi firma italiană Prysmian PowerLink vor forma o echipă de experţi şi specialişti care să elaboreze studii şi analize ale implicaţiilor tehnice, comerciale, financiare şi juridice aferente finanţării şi construirii cablului submarin de transport electricitate între România şi Turcia.

Operaţiunea va fi efectuată în baza unui memorandum semnat, marţi, la Guvern, document prin care se urmăreşte analizarea pre-fezabilităţii proiectului deja elaborat de Transelectrica, în 2008-2012, stabilirea celor mai bune condiţii în care să fie identificate acţiunile pentru realizarea studiilor şi elaborării raportului final de fezabilitate, precum şi pentru prospectarea proiectului, pentru investitorii potenţiali.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Petrolul CREŞTE uşor

Preţurile petrolului s-au regrupat din nou în această dimineață, atât Brent cât și West Texas Intermediate părăsind vechile cotaţii la viteză maximă. La ora 12 ţiţeiul Brent a fost tranzacţionat cu 56.72 dolari barilul, în crestere cu 3,24% faţă de valoarea sa anterioară. La aceeaşi oră, petrolul WTI Crude a fost cotat la 51.03 dolari, câștigând de asemenea aproximativ 3% faţă de seara trecută. Aceste creşteri se produc după două zile pozitive pentru cotaţiile petroliere, vineri și luni. Vinerea trecută, ţiţeiul Brent a crescut cu 8%, cel mai mare câștig înregistrat într-o singură zi, din 2009.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Rafinăria RAFO Oneşti va fi vândută la fier vechi

Firma Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al RAFO Oneşti (RAF), a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.

“Datorită situaţiei financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei”, potrivit unui comunicat al companiei transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti. Sumnele obţinute din vânzarea instalaţiilor RAFO vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: TOP: Companiile de stat cu cele mai mari profituri

Companiile de stat care generează cele mai mari cinci profituri câștigă peste 2,5 miliarde de lei net pe an și își desfășoară activitatea în sectorul energetic, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor pentru anul 2013. Aceste companii sunt Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz și Electrocentrale București. Iată cele mai mari profituri ale companiilor românești de stat:

  • Romgaz: 995.554.378 lei net
  • Hidroelectrica: 718.827.131 lei net
  • Nuclearelectrica: 423.391.480 lei net
  • Transgaz: 334.491.415 lei net
  • Electrocentrale București: 51.579.629 lei net

TOTAL profituri: 2.523.844.033 lei net

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: MOL: Piaţa de carburanţi din România ar putea creşte uşor în 2015, dar este posibil şi să stagneze

Piaţa de carburanţi din România ar putea stagna sau creşte uşor în acest an, susţinută de factori precum avansul vânzărilor de maşini noi, a declarat Kinga Daradics, directorul general al MOL România. “Suntem precauţi, dar şi optimişti în privinţa evoluţiei pieţei în 2015. Credem că este posibilă o stagnare a vânzărilor de carburanţi în volum, sau chiar o uşoară creştere. Este greu de făcut previziuni. Spre exemplu, anul trecut am văzut cum estimările despre piaţa carburanţilor vehiculate pe parcursul anului au variat de la minus 3% la minus 13%”, a afirmat Daradics într-o întâlnire cu presa.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Tradeville – Importurile din China, mai scumpe cu 17-18%

Importurile din China ar trebui să se scumpească în total cu 17-18%, dacă se iau în calcul atât evoluțiile cursurilor valutare din ultimul an, cât și cele anticipate pentru 2015. Astfel, ajustările valutare din ultimul an ar trebui să se reflecte într-o scumpire cu 12-13% a produselor chinezești în Europa, dar anticipările privind cursurile de schimb arată o majorare de preț suplimentară de aproximativ 5%, potrivit lui Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.

Importurile locale în dolari americani, inclusiv cele din China și alte economii asiatice, vor deveni tot mai scumpe în condițiile în care aprecierea globală a dolarului este abia la debut, iar deprecierea euro față de dolar va rămâne mai puternică decât cea a monedelor asiatice. Astfel, deși un dolar tot mai puternic va cumpăra mărfuri chinezești tot mai multe, un euro tot mai slab va cumpăra tot mai puțini dolari și tot mai puține mărfuri chinezești.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Site-ul de job-uri Smartdreamers.ro ia o investiţie pentru extinderea în străinătate

Platforma de recrutare online smartdreamers.ro, lansată anul trecut cu susţinerea companiei Tjobs, a reuşit să obţină o finanţare de câteva sute de mii de euro  din partea a trei investitori – Radu Atanasiu, Danu Temelie şi Mălin-Iulian Ştefănescu, pentru a putea dezvolta start-up-ul la nivel internaţional.

“”Investiţia ajută smartdreamers.ro să îşi atingă mai repede scopul de a rezolva din problemele care există în piaţa muncii în general şi în recrutarea online în mod special, atât pe plan local, în România, cât şi în afara graniţelor. Aşadar, în scurt timp site-ul va fi lansat în mai multe ţări din Europa, conform strategiei noastre de internaţionalizare”, a declarat Adrian Cernat, CEO-ul şi unul dintre fondatorii SmartDreamers, alături de Marius Huza şi Mihai Ceuşan.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Trei bănci greceşti au primit de urgenţă două miliarde de euro de la Banca centrală. Printre ele, Eurobank şi Alpha Bank

Trei din cele mai mari patru bănci greceşti au început să acceseze linia de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA), după ce diminuarea depozitelor le-a redus nivelul de lichiditate, au declarat marţi pentru Reuters două surse din interiorul Băncii Centrale.

Potrivit acestora, cele trei bănci au împrumutat aproximativ două miliarde de euro de la Banca Centrală a Greciei după data de 21 ianuarie 2015, când utilizarea facilităţii ELA a fost aprobată de Banca Centrală Europeană. Sursele au refuzat să dezvăluie identitatea băncilor care au recurs la această facilitate.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Protest al debitorilor cu credite în CHF în faţa Parlamentului

Actualizare 14:27 Protestatar: “Parlamentarii ne sfidează cu aroganţă”

Un protestatar ne-a declarat, în urmă cu puţin timp, că este nemulţumit de absenţa parlamentarilor de la dezbaterile privind problema creditelor în franci elveţieni, adăugând că banca de la care a contractat împrumutul nu i-a pus la dispoziţie un grafic de rambursare. Participantul la protest a afirmat: “Noi venim aici să protestăm şi avem trei joburi, iar parlamentarii, aleşii noştri, nu se sinchisesc să vină la muncă, să dezbată această problemă. Ne sfidează cu aroganţă”.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Pariul Barclays: Dolarul ajunge la egalitate cu Euro până la finalul anului, pentru prima oară din 2002

Moneda euro va ajunge la paritate cu dolarul până la finalul acestui an, pentru prima oară din 2002, când euro a intrat în circulaţie, pe fondul reacţiei pieţei valutare în urma anunţării programului de achiziţii de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană, potrivit analiştilor Barclays. Banca britanică estimează că moneda europeană se va deprecia la 1,08 dolari pe unitate până în luna iunie şi la 1,05 dolari pe unitate până la sfârşitul lunii septembrie.

“În condiţiile în care perspectiva economică pentru Statele Unite este una pozitivă, iar BCE este tot mai activă, vedem în continuare o scădere semnificativă a monedei euro faţă de dolar”, se arată într-o notă a băncii.

Citeste mai mult...

Bursa.ro: Sorin Encuţescu, numit secretar de stat la Economie

Sorin Encuţescu a fost trecut din postul de consilier de stat în Cancelaria premierului în cel de secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, prin decizie semnată de premierul Victor Ponta, transmit surse din presă. Encuţescu era consilier al lui Ponta din mai 2012, imediat după instalarea Guvernului USL, anterior, în Guvernul Adrian Năstase, lucrând ca secretar de stat în Ministerul Apărării.

Tot într-o funcţie de secretar de stat în Ministerul Economiei a fost numit Florin Vodiţă, fost consilier al premierului Tăriceanu, şef al Protocolului prezidenţial în mandatul lui Emil Constantinescu, consilier general al României şi ambasador.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: MFP a împrumutat marţi 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, marţi, 90 de milioane de lei de la băncile comerciale, suplimentar la licitaţia de obligaţiuni de stat de luni, la un randament mediu de 2,94%, cel mai redus obţinut de statul român pentru obligaţiuni cu scadenţa mai mare de 10 ani. Valoarea de referinţă a licitaţiei a fost de 90 de milioane de lei, dar cele şase bănci participante au subscris oferte de 153 de milioane de lei.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN JURUL OREI 15: Lichiditate de peste 2,6 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 11.617.550,63 lei (2.633.827,70 euro). În jurul orei 15, toţi cei opt indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 0,3%, până la 7.035,94 puncte.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ANALIZĂ: Prinţul Charles a adus în România mai mulţi turişti asiatici, sud-americani şi africani

Turiştii America de Nord şi de Sud, Asia şi Africa au fost mai mulţi cu 30% anul trecut în România, dar europenii ocupă 92% din total, Bucureştiul şi marile oraşe fiind principalele atracţii, în timp ce litoralul strânge doar 1,6% dintre turiştii străini, iar în Deltă ajung doar 0,7%. Anul trecut, s-au cazat în România 8,4 milioane de turişti, cu 6,6% mai mult decât în anul precedent. Numărul turiştilor străini a crescut cu 11,5%, până la 1,9 milioane, iar cel al românilor cu 5,3%, la 6,5 milioane.

“Creşterile pe piaţa externă se explică prin campaniile de promovare făcute de România pe pieţele internaţionale. A fost şi campania internaţională pe televiziunea Travel Channel, în care a apărut prinţul Charles, şi care a contribuit decisiv la creşterea numărului de turişti străini în România, chiar şi pentru America de Sud sau Africa. Nu doar datorită lui au fost creşterile, pentru că am avut şi alte campanii, dar prinţul este cunoscut în întreaga lume şi imaginea lui a atras turişti”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Simona Man, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

 Citeste mai mult…

Evz.ro: Compania CRH va prelua activele HOLCIM şi LAFARGE pentru 6,5 miliarde de EURO

Producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a anunţat că a ajuns la un acord privind achiziţionarea unor active de 6,5 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari) scoase la vânzare de Lafarge şi Holcim, scrie Agerpres.

Vânzarea activelor din Europa, Canada şi alte regiuni este o precondiţie pentru ca Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în vederea realizării fuziunii lor, care va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari). Tranzacţia va permite companiei irlandeze să intre pe noi pieţe şi să se extindă pe cele unde este deja prezentă. CRH operează în 35 de ţări, are aproximativ 76.000 de angajaţi şi vânzări anuale de 18 miliarde de euro.

Citeste mai mult…

Economica.net: Decizie definitivă. Creditele în franci nu pot fi convertite la cursul istoric

Tribunalul Ialomiţa şi, mai apoi, Curtea de Apel Bucureşti au arătat că nu este posibilă convertirea creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric, adică cel din data acordării creditului. Potrivit instanţei, clauza de risc valutar nu poate fi considerată abuzivă din moment ce apelantul a avut pregătirea necesară pentru a înţelege riscurile la care s-a supus când a contractat împrumutul.

Un client al Volksbank din Slobozia, judeţul Ialomiţa, a obţinut în instanţă eliminarea comisionului de risc din contractul său dar a ” beneficiat” şi de prima decizie definitivă care respinge posibilitatea convertirii unui împrumut din franci elveţieni în lei la cursul din momentul acordării. Potrivit publicaţiei www.bankingnews.ro, decizia pronunţată iniţial de Tribunalul Ialomiţa a fost confirmată, în noiembrie anul trecut, şi de Curtea de Apel Bucureşti.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Familia Tănăsoiu a cumpărat un teren în zona Dorobanţi din Capitală şi intră pe rezidenţial

Primavera Development, companie controlată de familia Tănăsoiu şi de olandezul Eelko Kortaweg, va începe anul acesta dezvoltarea unui prim proiect rezidenţial în nordul Capitalei şi îşi propune ca până la finalul anului să deschidă şantiere şi pentru două clădiri de birouri, una dintre acestea urmând să fie dezvoltată pe un teren de 2.200 mp cumpărat recent pe Calea Dorobanţilor.

Primavera a dezvoltat mai multe pro­iecte de birouri pe piaţa locală, cel mai mare dintre acestea fiind parcul de afaceri S-Park din zona Piaţa Presei Libere, proiect vândut pentru circa 100 de milioane de euro fondului austriac de investiţii Immofinanz.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Romgaz a încheiat patru contracte pentru vânzarea gazelor naturale; valoarea trece de 841 de milioane lei

Romgaz a încheiat patru contracte în valoare de peste 841 milioane de lei cu TVA pentru vânzarea gazelor naturale cu Electrocentrale București și Electrocentrale Galați, potrivit unui raport transmis marți Bursei de Valori București. Astfel, Romgaz a încheiat cu Electrocentrale București două contracte, unul în valoare de 580.828.772 lei și altul în valoare de 230.463.007,36 lei, ambele cu TVA. Acestea prevăd plata la 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii și un nivel al penalizării de 0,05% pe zi. Perioada de livrare este ianuarie-septembrie 2015.

 Citeste mai mult…

Agrointel.ro, preluat de Adevarul.ro: Un afacerist român propune o soluţie pentru a stopa importul de legume: “Ne-ar costa 200 de milioane de euro, dar am avea viitorul asigurat”

România ar putea, dacă s-ar dori acest lucru, să îşi producă singură toate legumele şi să devină independentă de importuri. Este convingerea antreprenorului Marian Miluţ, preşedintele Prefab Călăraşi, care apreciază că ar fi nevoie de o investiţie totală de 200 de milioane de euro pentru ca ţara noastră să devină independentă de importuri. „Cu 200 de milioane de euro am putea avea 2 000 de sere, în toată ţara, care să ne asigure independenţa legumicolă. Pentru început însă aş vrea să văd măcar 10-20 de baterii de sere ca a noastră, conectate la centralele termice din marile oraşe sau cu alimentare separată, pe gaz, care să asigure încălzirea prin nişte suflante”, a declarat Marian Petre Miluţ pentru “România rurală”, publicaţie editată din fonduri europene.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Compania italiană Prysmian va investi la Slatina 30 milioane euro, în două fabrici de cabluri

Compania italiană Prysmian va investi aproximativ 30 milioane de euro în construcţia unei fabrici de cabluri pentru transportul energiei şi în extinderea capacităţii unei unităţi de producţie a cablurilor optice, ambele proiecte urmând să fie derulate la Slatina. Începerea producţiei de cabluri de înaltă tensiune este estimată pentru luna iulie. Prysmian va extinde de asemenea capacitatea de producţie a unei fabrici de cabluri optice construită în 2013 la Slatina în urma unei investiţii de 20 milioane de euro.

Citeste mai mult…

Gandul.info: Ţara care a ajuns pe primul loc în topul celor mai bune destinaţii pentru investiţii străine directe în 2014

China a devenit cea mai bună destinaţie pentru investiţii străine directe în 2014, devansând SUA, pentru prima oară în ultimii 12 ani. Anul trecut, firmele străine au investit 128 miliarde dolari în China şi 86 miliarde dolari în SUA, arată datele Conferinţei de Comerţ şi Dezvoltare din cadrul ONU, citate de BBC.

La nivel global, investiţiile străine au scăzut cu 8% în 2014, la 1,26 trilioane dolari. Acesta a fost al doilea cel mai scăzut nivel de la începutul crizei financiare, pe fondul „fragilităţii” economiei globale şi a riscurilor geopolitice.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Piaţa farmaceutică în România: Câte farmacii sunt în Bucureşti şi în ţară şi ce valoare au afacerile

Retailul farmaceutic din România, reprezentat de peste 8.200 de farmacii, a crescut anul trecut cu 1,7% comparativ cu nivelul din 2013, la 10,5 miliarde lei (2,4 miliarde euro), potrivit estimărilor companiei de cercetare de piaţă PMR, care prognozează pentru acest an un avans de 4,3%.

Numărul total de farmacii a rămas relativ constant anul trecut comparativ cu 2013. Conform datelor Ministerului Sănătăţii, cele mai multe farmacii se regăsesc în Bucureşti (circa 1.000), Constanţa (circa 430) şi Iaşi (415), iar cele mai puţine în judeţele Covasna (60), Caraş-Severin (74) şi Sălaj (75).

Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor