Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 04 februarie 2015

IM000060.JPGCapital.ro: Aproape 900 milioane de euro pentru investiţii în ferme în următorii 7 ani

Fermierii români au la dispoziţie, în următorii şapte ani, aproape 900 de milioane de euro din fonduri europene şi naţionale pentru investiţii în ferme, proiectele integrate urmând să fie prioritare în noul Program Naţional Dezvoltarea Rurală (PNDR) 2014 – 2020, iar selecţia va fi realizată pe ‘criterii de calitate’ prin rapoarte lunare sau trimestriale emise de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

”În cadrul acestei submăsuri privind investiţiile în ferme, vom acorda prioritate maximă proiectelor care integrează investiţiile în fermă cu procesarea producţiei proprii. Acestea vor primi punctaj maxim, iar finanţarea poate ajunge şi până la 90%. Iniţial, se pleacă de la 50%, dar se adaugă suplimentar încă 20%, dacă îndeplineşte mai multe criterii, respectiv dacă face parte dintr-o cooperativă sau dacă integrează producţia obţinută în fermă”, a declarat, pentru secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Americanii şi românii au testat peste 50 de tipuri de plante modificate genetic pe teritoriul ţării

Un raport dat publicităţii de către Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii vorbeşte despre testele făcute de marii giganţi americani în România cu plante modificate genetic cultivate pe zeci de hectare. În momentul de faţă, Monsanto şi Pioneer au acceptul Comisiei Europene  de a testa în ţara noastră 7 soiuri de porumb OMG, iar un Institut de Cercetare românesc un soi de prune. Judeţele cu cele mai multe OMG-uri în teste sunt Galaţi, Călăraşi,Teleorman, Brăila şi Buzău. Pe listă sunt şi oraşe: Arad, Satu Mare şi Cluj Napoca.

Unde se testeaza plantele modificate genetic

Începând cu anul 2007, mai mulţi mari producători mondiali din industria agro-alimentară, printre care Monsanto (SUA) şi Pioneer Hi-Bred Seeds (SUA) au avut acceptul UE de a testa aproximativ 50 de soiuri de porumb şi prune modificate genetic pe teritoriul României. Ţara noastră, cunoscută la nivel UE pentru poziţia sa de acceptare faţă de organismele modificate genetic dovedite a fi sigure pentru sănătatea oamenilor şi animalelor, se află printre cele 7 state membre ale Uniunii Europene care făceau la nivelul anului trecut teste în teren deschis, alături de  Belgia, Cehia, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. “Plantele modificate genetic includ soiuri de mere, orz, porumb, bumbac, pere, prune rezistente la virusuri, cartofi, tutun, roşii li grâu”, se arată în raportul potrivit căruia în România s-au testat şi se testează în continuare o multitudine de soirui de porumb modificat genetic, dar şi prune modificate rezistente la virus.

Citeste mai mult…

Zf.ro: EŞEC ÎN INDUSTRIALIZAREA AGRICULTURII: Doar 56 din 3.000 de comune şi-au făcut răcitoare de lapte

Proiectul de 16 milioane de euro prin care ar fi trebuit să fie instalate răcitoare şi tancuri de stocare a laptelui în 3.000 de comune din mediul rural a eşuat la 16 luni de la lansare după ce numai 1% din investiţiile bugetate au fost făcute şi numai 56 de comune au reuşit să strângă documentele necesare şi să găsească spaţii pentru instalarea acestor echipamente.

„S-au aprobat 56 de tancuri de răcire a laptelui pentru 50 de forme asociative cu o capacitate de 48.480 de litri şi o valoare de un milion de lei“, se arată într-un răspuns al Ministerului Agriculturii.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Acționarii Rafo Onești au decis să înceapă procedura de desfacere-vânzare a activelor și utilajelor

RAFO Onești, firmă profilată pe procesarea țițeiului și producția de combustibili, va fi vândută la fier vechi, acționarii companiei decizând să mandateze președintele Consiliului de Administrație, Miroslav Dermendjiev, să informeze Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor programată pe 18 februarie privind “începerea procedurii de desfacere (vânzare) a activelor și utilajelor aferente ale companiei”, se menționează într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ Mărirea şi decăderea RAFO Oneşti. Cum a fost devalizată una dintre cele mai mari rafinării ale României

Compania Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al RAFO Oneşti, a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.

Informaţia se regăseşte în propunerea acţionarului majoritar ce urmează să fie discutată în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, care va avea loc în data de 18 februarie. „Datorită situaţiei financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei“, potrivit unui comunicat al companiei transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti.

Sumele obţinute din vânzarea instalaţiilor vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinerea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice.

Citeste mai mult…

Zf.ro: LECŢIA MAGHIARĂ: Numai un sfert din businessul MOL mai provine din Ungaria

Grupul petrolier ungar MOL, un business de peste 24 mld. $ în care statul deţine în continuare cel mai mare pachet de acţiuni (24,7%), vrea în următori trei ani de zile un loc pe podiumul pieţei petroliere din România, o „afacere“ de peste 9 mld. euro în care MOL ocupă acum locul patru.

În comparaţie cu companiile de stat din România care nu s-au dezvoltat aproape deloc pe pieţele externe, azi circa sfert din businessul MOL este generat de Ungaria, restul fiind adus din alte ţări. Cu excepţia Hidroelectrica, firmă care recent şi-a deschis un bioru de trading la Bu­dapesta, marile companii energetice locale au rămas „captive“ între graniţele României în ciuda potenţialului.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Piaţa autohtonă a certificatelor verzi, deschisă producătorilor străini

Şi operatorii din ţara noastră se vor putea califica la schemele de sprijin din alte ţări. Guvernul a aprobat, pe 21 ianuarie, un memorandum privind deschiderea pieţei autohtone de certificate verzi către operatorii din alte state europene, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Memorandumul nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei Executivului din 21 ianuarie.

Sursele noastre afirmă: “Măsura de deschidere a pieţei autohtone de certificate verzi este impusă de Comisia Europeană. Toate statele membre trebuie să implementeze asemenea măsuri. Astfel, un producător din Ungaria, de exemplu, va putea vinde energie verde în Româ¬nia şi să primească în contul ei certificatele verzi aferente, conform schemei noastre de sprijin. Acest producător nu va mai beneficia de sistemul de sprijin din Ungaria pentru evitarea supracompensării. La rândul lor, producătorii români de energie curată vor putea face exporturi către alte state membre şi să beneficieze de subvenţiile de acolo, fără a mai primi certificate verzi în ţara noastră”.

 Citeste mai mult…  

Bzb.ro: Airbus Helicopters a început să mute echipamentele pentru fabrica Super Puma la Ghimbav

Anunţul a fost făcut de CEO-ul companiei la ceremonia de celebrare a unui an de la schimbarea denumirii concernului din Eurocopter în Airbus Helicopters.

Airbus Helicopters a început să mute echipamentele pentru fabrica Super Puma la Ghimbav

Anunţul oficial al gigantului Airbus Helicopters în ceea ce priveşte luarea deciziei de a investi la Ghimbav într-o fabrică de asamblare a elicopterele Super Puma MK1 se lasă aşteptat. Totuşi, Guillaume Faury, preşedinte şi CEO al Airbus Helicopters, a declarat, la ceremonia de celebrare a unui an de la schimbarea denumirii concernului din Eurocopter în Airbus Helicopters, că o parte din echipamentele de asamblare pentru Super Puma sunt deja mutate la subsidiara din România – Eurocopter România – după ce aceasta a finalizat anul trecut modernizarea 24 de elicoptere Puma pentru Royal Air Force, notează ESDPA – European Security and Defence Press Association.

Citeste mai mult…

Economica.net: Gazoductul Giurgiu-Ruse a eşuat. Contractul constructorului a fost reziliat de Transgaz, licitaţia se va relua

Licitaţia pentru subtraversarea Dunării va fi reluată, însă, acum, nu se poate spune când acest proiect va fi finalizat, pe ambele sale fire.

Transgaz a rupt contractul cu Cala S.A. Târgu-Mureş pentru construcţia gazoductului Giurgiu-Ruse, pentru că firma mureşeană nu a reuşit să facă subtraversarea Dunării nici până la al doilea termen- limită, 30 ianuarie 2015. La doi ani de la semnarea contractului şi începerea lucrărilor, gazoductul, un proiect strategic pentru România şi finanţat parţial din fonduri europene, rămâne în aer, deşi trebuia să fie funcţional încă din toamna lui 2013. Acum, licitaţia va fi reluată, însă nici caietul de sarcini nu este încă gata, aşa că nu se poate spune când acest proiect va fi încheiat

Citeste mai mult…

Zf.ro: Navrom Galaţi a început demersurile pentru stabilirea preţului de retragere

Oficiul Registrului Comerţului din Galaţi l-a desemnat pe Gheorghe Negoescu drept expertul autorizat independent care va stabili preţul acţiunilor pe care compania de navigaţie fluvială Navrom (simbol bursier COVG) îl va plăti acţionarilor care vor solicita retragerea din societate.

Acţionarii Navrom au decis în AGA pe 27 ianuarie să retragă compania de la tranzacţionare pe RASDAQ, piaţă care se va desfiinţa la finele lunii octombrie. Acţionarii care nu sunt de acord cu delistarea au dreptul de a cere retragerea din societate, iar firma are obligaţia să facă demersurile pentru numirea unui expert autorizat care să stabilească preţul de exit al minoritarilor şi apoi să cumpere acţiunile de la persoanele care vor să se retragă.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Doi antreprenori din Neamţ trimit la export 10% din producţia de ferestre şi uşi

Producătorul de tâmplărie PVC Izotec Group din judeţul Neamţ, controlat de Ciprian Chelariu şi Sorin Sârbu, a trimis anul trecut la export ferestre şi uşi cu o valoare de circa 500-600.000 de euro, echivalentul a 10% din cifra de afaceri înregistrată în 2014.

„Dezvoltarea departamentului de export este o consecinţă firească a cererii venite către Izotec din partea firmelor din Italia, Franţa, Germania, Olanda sau Belgia. (…) Con­siderăm că anul acesta vom avea o creştere a exporturilor cu 50% (faţă de 2014 – n.red.)“, a spus Chelariu. Izotec Group are o fabrică la Săvineşti, în apropiere de Piatra Neamţ, şi a bugetat pentru anul acesta o cifră de afaceri de circa 7 milioane de euro.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: În scurt timp, am putea obţine peste un miliard de euro în plus de la UE pentru infrastructură. Ce are de făcut Guvernul

Guvernul mai are timp doar până la 26 februarie pentru a depune proiecte de infrastructură eligbile în vederea obţinerii unor finanţări suplimentare de până la 1,2 miliarde de euro destinate infrastructurii feroviare, navale şi rutiere. UE alocă în total, prin Mecanismul Interconectarea Europei, 11,9 miliarde de euro.

În momentul de faţă, la Bruxelles, este deschis un apel pentru proiecte de infrastructură finanţate prin Mecanismul Interconectarea Europei cu o valoare totală de aproape 12 miliarde de euro. Până pe 26 februarie statele membre trebuie să transmită propunerile lor de proiecte, care vor fi evaluate de către cei de la Comisia Europeană. Apelul vizează proiecte de pe coridoarele prioritare europene, proiecte transfrontaliere sau proiecte pentru sistemele de management al traficului.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Copy-paste”, metoda de succes a lui Sobolewski

Premiile acordate de BVB, importate de la Varşovia.

Omul anului în piaţa de capital, acelaşi Gabriel Dumitraşcu: “Îmi doresc să mă întorc pentru listarea Hidroelectrica, care va fi cel mai mare succes”. Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a ratat toate ocaziile să fie original, la recepţia pe care a găzduit-o, luni seară, pentru inaugurarea anului bursier. Ţinuta impusă de organizatori era fie costumul tradiţional românesc, fie “black tie”, BVB lăudându-se că sărbătoreşte “România, tradiţiile româneşti, precum şi potenţialul pe care îl are România”.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Cornel Marian, Oresa Ventures: Am făcut cei mai mulţi bani din companiile în care am rămas parteneri cu antreprenorii

Cornel Marian, managing director al Oresa Ventures România, spune că firma de investiţii vrea să realizeze două tranzacţii în fiecare an, iar strategia este să ajungă la opt companii, acesta fiind numărul optim din portofoliu pentru o piaţă cum este cea locală.

„Nu cred că putem duce mai mult de două dealuri într-un an. Nici nu ar trebui să fie mai multe. Echipele din fonduri sunt mici. Am adus colegi noi (două noi per­soa­ne – n. red.) şi încercăm să mărim capacitatea de proces, dar suntem şi destul de implicaţi în companii, astfel că nu putem duce mai mult de două-trei tranzacţii pe an. Până nu începem să facem exit-uri nu cred că ar trebui să avem un portofoliu mai mare de opt firme, iar în perioada următoare nu ne gândim să vindem“, a adăugat Cornel Marian.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: NEGOCIERI FĂRĂ PRECEDENT ÎNTRE GREII INDUSTRIEI LOCALE DE COMUNICAŢII: Orange, RCS&RDS, Telekom şi Vodafone discută variante prin care să-şi combine reţelele

Trei variante de alianţe fix – mobil sunt pe masă: Orange cu Telekom, Vodafone cu Telekom sau Vodafone cu RCS&RDS.

Orange, RCS&RDS, grupul Telekom şi Voda­fone, cei mai mari patru jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, sunt angajaţi de opt luni de zile în negocieri pentru încheierea unor alianţe strategice privind utilizarea şi dezvol­tarea în comun a reţelelor, la finele cărora operatorii implicaţi au ca obiectiv să lanseze şi servicii fixe (Orange şi Vodafone) sau să câştige acces la reţele mobile 3G şi 4G (RCS&RDS şi Telekom) fără a mai investi fiecare pe cont propriu zeci de milioane de euro în dezvoltarea propriilor infrastructuri, ci împărţind cheltuielile cu un rival, cu care să utilizeze în comun şi activele pe care le deţine deja.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: De ce crowdfunding-ul generează finanţări de o mie de ori mai mici în România decât în Occident

Roxana Muşoi, partener în cadrul casei de avocatură Rădulescu&Muşoi, specializată în consultanţă juridică în domeniul crowdfunding-ului Antreprenorii români ar putea obţine finanţări de ordinul milioanelor de euro pentru dezvoltarea propriilor proiecte, dacă legea crowdfunding-ului va fi adoptată, potrivit casei de avocatură Rădulescu&Muşoi.

Aflat în stadiu incipient în România, crowdfunding-ul permite viitorilor antreprenori, aflaţi la început de drum şi fără surse de finanţare, să-şi prezinte ideile de business pe platforme online, iar dacă acestea sunt convingătoare pot fi finanţate de unul sau mai mulţi investitori. Aceştia pot primi în schimbul banilor serviciile/produsele generate de proiect, acţiuni în afacerea finanţată sau venituri din dobânzi.

Citeste mai mult…  

Zf.ro: COLECŢIONARII DE DIPLOME: Peste 50.000 de români au făcut o facultate, dar apar în statistici ca şomeri care nu au lucrat niciodată

România este codaşa Europei în ceea ce priveşte ponderea populaţiei cu studii superioare în totalul populaţiei, dar efortul de creştere a numărului de licenţiaţi din ultimii ani a avut ca rezultat doar trecerea multor absolvenţi de pe băncile facultăţilor direct în şomaj.

Astfel, în 2013, aproape 54.000 dintre şomerii număraţi de către cercetătorii Institutului Naţional de Statistică au apărut în statistici la categoria „şomeri cu studii superioare care nu au lucrat niciodată“. Situaţia arată mult mai rău prin comparaţie cu anul 1996, când mai puţin de 9.000 de români aveau facultate şi nu aveau un loc de muncă, dar trebuie menţionat că în acea perioadă promoţiile de licenţiaţi erau mai reduse ca număr.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB ŞI RASDAQ: Lichiditatea bursei, la minimul ultimelor două luni şi jumătate

Bursa de la Bucureşti a închis marţi în urcare uşoară, pe fondul unui interes scăzut din partea investitorilor, în timp ce lichiditatea pieţei a scăzut la minimul ultimelor două luni şi jumătate. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 13,98 milioane de lei (3,17 milioane de euro) şi a fost susţinută, în principal, de Fondul Proprietatea (FP) şi de acţiunile marilor companii energetice. Un rulaj mai redus, de 9,14 milioane de lei (aproape 2,1 milioane de euro), a fost înregistrat pe 19 noiembrie anul trecut.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: De ce avem nevoie de pensii private

Segmentul pensiilor private este cel mai tânăr în peisajul instituţiilor financiare non-bancare din ţara noastră, cu o istorie de numai șase ani, interval în care a demonstrat o dinamică permanent pozitivă. Componenta privată a sistemului de pensii ar putea deveni esenţială în condiţiile în care sistemul de stat dă semne evidente de slăbiciune.

Ponderea activelor nete administrate în sectorul pensiilor private din România în Produsul Intern Brut a atins la finele anului 2013, potrivit raportului ASF, valoarea de 2,35%. Spre comparaţie, ponderea activelor deţinute de companiile de asigurări se ridica la 2,92%, în timp ce gradul de penetrare al asigurărilor, calculat ca pondere a primelor brute subscrise în PIB, era de 1,29%, în scădere abruptă faţă de anii pre-criză, când se apropiase de pragul de 2%. În paralel, capitalizarea bursieră a marcat cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani, urcând la o pondere de 12,54%, în timp ce activele administrate de organismele de plasament colectiv reprezentau 5,7% din PIB. Merită remarcat în acest context faptul că segmentul pensiilor private este cel mai tânăr în peisajul instituţiilor financiare non-bancare din ţara noastră, cu o „istorie” de numai șase ani, interval în care a demonstrat o dinamică permanent pozitivă.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cel mai prost plătite joburi din România

Câştigul salarial mediu net pe economie a ajuns la 1.743 de lei în luna noiembrie a anului trecut, potrivit ultimelor date raportate de Institutul Naţional de Statistică, însă, analizând datele pe domenii de activitate, putem constata că sunt sectoare în care salariul este mult mai mic, cu puţin peste pragul de 1.000 de lei. „Adevărul“ vă prezintă care sunt cele mai prost plătite joburi din România.

  • Chelnerii şi recepţionierii

Salariul mediu net pentru angajaţii din hoteluri şi restaurante a ajuns în luna noiembrie a anului trecut la 1.033 de lei, depăşind pentru prima dată pragul de 1.000 de lei. În ianuarie 2014, un angajat dintr-un hotel sau dintr-un restaurant câştiga, în medie, 972 de lei. Totuşi, trebuie să avem în vedere faptul că angajaţii care activează în acest domeniu îşi rotunjesc, de regulă, veniturile cu bacşişul încasat de la clienţi.

  • Textilist

Câştigul mediu net pentru un angajat din industria fabricării articolelor de îmbrăcăminte a fost de 1.112 lei în luna noiembrie 2014. Însă acesta este mai mare cu peste 70 de lei faţă de nivelul din ianuarie 2014.

  • Angajaţii din industria alimentară

În industria alimentară, salariu mediu net a fost în luna noiembrie a anului trecut de numai 1.161 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Acesta a crescut însă cu aproape 100 de lei în ultimul an. Atenţie, aceasta este doar o medie, ceea ce înseamnă că sunt angajaţi în industria alimentară, în anumite funcţii, care câştigă mult mai mult. Iar asta în funcţie de studii şi calificare. Totuşi, salariul mediu indică faptul că mulţi dintre cei care activează în sector sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, care acum se situează la 975 de lei brut, aproximativ 724 de lei net.

  • Tâmplarii

Un angajat din industria fabricării de mobilă a câştigat, în medie, în luna noiembrie a anului trecut doar 1.214 lei, mai mult cu 150 de lei faţă de nivelul din ianuarie 2014. Industria mobile din România a înregistrat un declin continuu în ultimii 25 de ani, iar acest lucru se resimte şi asupra salariilor pe care le încasează cei care încă activează în domeniu. În plus, având în vedere orientarea populaţiei spre termopane şi uşi metalice, tâmplarul a devenit o specie pe cale de dispariţie.

  • Lucrător forestier

Nici angajaţii care se ocupă de prelucrarea lemnului nu au un salariu mai mare. Câştigul mediu din acest sector a fost în noiembrie de 1.223 de lei.

Citeste mai mult…

Economica.net: E-ON Distribuţie România alocă până la 9,9 milioane lei pentru servicii de telefonie şi transmisie de date

E-ON Distribuţie România va plăti între 2,2 şi 9,9 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de telefonie şi transmisie de date, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de patru ani, conform unui anunţ de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Contractul presupune achiziţia de servicii de telecomunicaţii, respectiv ‘telefonie mobilă, telefonie fixă de tip ISDN, date mobile, date fixe de tip VPN, VPN prin reţeaua de date mobile’, scrie Agerpres. Finanţarea se va face din surse proprii asocierii E.ON Distribuţie România SA şi E.ON Energie România SA, reprezentată prin liderul de asociaţie E.ON Distribuţie România SA.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Loteria bonurilor fiscale: S-a anunţat data primei extrageri. Ce trebuie să ştie românii care vor să participe

La prima extragere ocazională a loteriei bonurilor fiscale, care va fi organizată a doua zi de Paşte, pe 13 aprilie, vor participa bonurile fiscale emise între 2 februarie şi 28 martie, fondul de premiere alocat fiind de 1 milion de lei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finanţelor. Fondul de premiere se va majora cu sumele necesare rotunjirii valorii câştigului aferent unui bon fiscal.

Loteria bonurilor fiscale va consta în extrageri lunare sau ocazionale a bonurilor primite de cumpărători şi cu posibilitatea ca, din martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: ANAF transferă povara colectării taxelor pe umerii cetățenilor

În vreme ce ministrul Finanțelor crede că a găsit soluția miraculoasă pentru reducerea evaziunii fiscale, specialiștii atrag atenția că unele măsuri introduse recent în legislație încurajează furtul și încalcă dreptul de proprietate.

Aplicarea Loteriei bonurilor fiscale, dotarea firmelor cu case de marcat electronice, împreună cu îmbunătățirea activității ANAF vor determina reducerea evaziunii fiscale cu aproximativ 5% anual, începând din 2015. Afirmația aparține ministrului Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, și a fost făcută într-un interviu acordat Radio România Actualități.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Comerţul a crescut cu 7%, recordul ultimilor şase ani. TVA s-a pierdut pe drum

Comerţul cu amănuntul a atins în 2014 cel mai mare avans din ultimii şase ani, după ce vânzările de bunuri nealimentare s-au majorat cu 10,6%, cele de alimente cu 7,5%, iar carburanţii au punctat un plus de 0,3% faţă de 2013, potrivit datelor INS. Unde este atunci TVA?

„Este imposibil ca măcar cineva din Minis­terul de Finanţe să nu dea o explicaţie despre cum putem vorbi de o creştere a cifrei de afaceri din comerţ cu 7%, dar de o scădere a încasărilor din TVA. Ce s-ar fi întâmplat cu TVA dacă cifra de afaceri din comerţ scădea“, a spus pentru ZF Dan Şucu, proprietarul Mobexpert. Şucu este şi preşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR), organizaţie care adună peste 1.200 de magazine şi are o cotă de 53% din piaţa de retail.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEPUTATUL ANDREEA PAUL, DUPĂ DISCUŢIILE DIN COMISIA DE BUGET: “Conversia creditelor din CHF în lei la curs istoric sau mediu, nerealistă”

Surse: Criza creditelor în CHF l-ar aduce pe Guvernatorul BNR în Parlament

Conversia creditelor din franci elveţieni în lei la curs istoric sau la cursul mediu ar fi nerealistă, au opinat, ieri, participanţii la şedinţa din Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor, după cum ne-a spus deputatul PNL Andreea Paul. Domnia sa ne-a precizat că nici în cadrul şedinţei de ieri nu s-a ajuns la vreo concluzie, subliniind că a cerut Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) să răspundă întrebărilor adresate în urmă cu două săptămâni în Comisia de Buget.

Printre altele, deputatul Andreea Paul a solicitat ARB să calculeze ce ar presupune rescadenţarea creditelor în CHF, luând în calcul o diminuare a principalului de circa 10%, fără costuri suplimentare şi la o dobândă redusă.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: S&P a coborât ratingul pentru şase bănci europene, din cauza reducerii sprijinului guvernamental

Ratingurile pentru şase bănci europene, inclusiv Credit Suisse Group AG şi HSBC Holdings Plc, au fost coborâte marţi de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s, potrivit căreia noile reglementări adoptate în UE fac mai puţin probabil acordarea de sprijin guvernamental în perioade de criză, transmite Bloomberg.

În luna aprilie a anului trecut, Uniunea Europeană a adoptat un nou set de reguli destinate să minimizeze riscurile şi costurile provocate de închiderea băncilor cu probleme. A fost creat un nou organism care va închide sau restructura băncile cu probleme precum şi in nou sistem care asigură că creditorii băncii şi nu guvernele vor suferi pierderi atunci când banca de faliment. Regulile au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Parlamentarii discută săptămâna viitoare cu FMI şi BNR despre creditele în franci elveţieni

Comisiile de buget-finanţe se vor întâlni, luni, cu reprezentanţii FMI, iar marţi cu conducerea BNR cu care vor discuta despre situaţia creditelor acordate în franci elveţieni, pentru ca parlamentarii să ia, mai apoi, o decizie privind o soluţie cât mai potrivită la această problemă.

”Vom avea în 9 februarie la ora 13.00 o întâlnire cu reprezentanţii FMI, iar în 10 februarie ora 15.00 vom audia conducerea executivă a BNR. Sunt comisii reunite şi vom putea pune întrebări, apoi cred că se vor întruni toate condiţiile pentru a ne asuma prin vot o soluţie în privinţa creditelor”, a precizat, marţi, preşedintele comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Ştefan Viorel.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Finantele vor discuta cu FMI posibilitatea introducerii unei scheme de compensare pentru imprumutatii in valuta aflati in dificultate financiara

Cele mai recente amendamente sosite la Comisia de buget a Camerei Deputatilor cu privire la modalitatea de sprijin a celor imprumutati  in franci elvetieni propun inlocuirea facilitatilor fiscale cu o compensare fiscala. “Un decont direct intre bugetul de stat si banca. Altfel spus imprumutatul isi negociaza rescadentarea creditului dupa care banca face lunar un decont care include toate creditele rescadentate si solicita in numele imprumutatului compensarea de la bugetul de stat. Mai trebuie sa fac precizarea ca toate aceste amendamente nu vizeaza doar creditele in franci elvetieni, ci toate creditele in valuta”, a explicat marti presedintele comisiei de buget, Viorel Stefan. Asculta mai jos declaratia sefului Comisiei de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor:

Citeste mai mult…

Capital.ro: Soluţii pentru clienţii cu credite în franci elveţieni

Băncile pot uşura povara clienţilor cu credite în franci elveţieni fie de bună-voie, fie obligate de instanţă, dacă în contracte există clauze cu probleme. Pentru fiecare soluţie există avantaje, dar şi riscuri.

Capacitatea de negociere cu banca a unei soluţii avantajoase pentru debitorii cu probleme la plata ratelor lunare este destul de redusă în mod normal. Băncile oferă soluţii oarecum standard pentru reducerea sarcinii datoriei pe o perioadă limitată de timp, însă costurile acestora sunt suportate ulterior tot de către debitor.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF ZF: Leul în iarnă

Nu ştie nimeni decât cei care au riscat banii şi energia lor că este aproape o loterie pur şi simplu să iasă un proiect. Iar când funcţionează şi îşi scoate banii, proprietarii sunt nevoiţi să gândească mai departe. Un milion de euro, 10 milioane, 100 de milioane de euro afaceri. Ce îi face pe aceşti oameni să parieze în continuare, deşi poate că ajung să rişte tot, mai ales într-un mediu de business atât de ostil precum cel de azi din România? Până la urmă, ar putea foarte bine la un moment dat să spună: atât, mă retrag.

Îi face să meargă mai departe chiar acest  sentiment că ceea ce au construit aparţine comunităţii.  Ei vor de fapt să schimbe lumea, iar banii nu sunt decât un mijloc. Ambiţia şi determinarea lor îi duc în fiecare zi mai departe, iar organizaţiile pe care le imaginează sunt de fapt noi lumi.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Vasilescu: BNR n-a scăpat nicio clipă din ochi creditele în valută (1)

Adrian Vasilescu, BNR: Taxa pe târguieli a ajuns la cel mai de jos plafon din 1971 încoace. Subiectul are deja vechime. În anii de boom, un întreg şir de dezbateri, toate aprinse, aveau ca temă creditele în valută. În centrul atenţiei aflându-se BNR, învinuită că voia să blocheze creditarea în valută a populaţiei. Chiar s-o oprească. Banca Naţională a explicat, prin toate vocile care vorbeau în public, că dacă ar fi interzis creditele în valută, ar fi încălcat legea. Dar că vede necesară temperarea acestor credite. Aşadar, creditarea populaţiei prin bănci şi IFN-uri a continuat.

Citeste mai mult…

Economica.net: BNR va reduce rata dobânzii de referinţă la 2,25% azi, cu o “probabilitate ridicată” – Banca Transilvania

Există o “probabilitate ridicată a implementării unor noi măsuri de relaxare a politicii monetare” începând de astăzi, când are loc a doua ședință de politică monetară a BNR din acest an, portivit estimării analiştilor Băncii Transilvania, primită la redacţie ECONOMICA.NET.

Evoluția recentă a inflației și a așteptărilor inflaționiste pe termen mediu indică  “probabilitatea ridicată a implementării unor noi măsuri de relaxare a politicii monetare: atât reducerea ratei de dobândă de referință de la 2,5% la 2,25%, dar și a ratelor rezervelor minime obligatorii, de la 10% la 8% la LEI și de la 14% la 12% la valută”, scrie Andrei Rădulescu, economistul senior al Băncii Transilvania, în raportul BT Daily, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE: Să măsurăm de două ori înainte de a tăia o dată

Aprecierea masiva a francului elvetian ne-a adus aminte despre lectia de baza a oricarei investitii: corelatia stransa dintre risc si castig. Solutiile administrative artificiale pot fi devastatoare pe termen lung, iar creditarea nu are nicio sansa sa isi revina sub amenintarea unor masuri retroactive de natura sa creasca si mai mult pierderile sistemului bancar.

Efectele aprecierii francului elvetian fata de leu ne-au adus aminte in mod brutal ca nu exista “mese gratuite” si ca totul se plateste. Castig mic-risc mic, castig mare-risc mare. Este o relatie care ar trebui scrisa cu litere mari in orice ziar de profil zi de zi, saptamana de saptamana pentru a nu fi uitat. Deoarece in Romania se pare ca uitam prea repede diversele experiente ale ultimilor doua zeci de ani cand oameni obisnuiti care au vazut doar castigul mare promis de o investitie/plasament  ignorand riscul asociat, si el mare, au pierdut multi bani si chiar economii de o viata.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 2,25%, un nou minim istoric

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de miercuri reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric,precum şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2 puncte procentuale.

Astfel, banca centrală va reduce dobânda de politică monetară la 2,25% începând de joi, 5 februarie, aceasta reprezentând a cincea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la începutul acestui an.

Citeste mai mult…

Economica.net: Francul elveţian scade. Euro rămâne la 4,4 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4081 lei/euro, 4,1611 lei/franc elveţian şi 3,8502 lei/dolar. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4018 lei/euro, 4,1912 lei/franc elveţian şi 3,8772 lei/dolar. Coface estimează că moneda naţională va avea o evoluţie stabilă în 2015, cu o bandă de variaţie între 4,4 – 4,5 lei/euro.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Vicepreşedinte ANRE: Vremea proiectelor mari de energie regenerabilă a trecut. E timpul microcapacităţilor

Eliminarea energiilor regenerabile ar majora cu 50% preţul angro al electricităţii, dar vremea proiectelor mari de producţie a energiei eoliene şi fotovoltaice a trecut şi a venit timpul microcapacităţilor pe biomasă şi biogaz, surse de energie neglijate până acum, spune un vicepreşedinte ANRE.

“Simulările noastre, plecând de la mixul energetic pe care îl avem, arată că dacă mâine am scoate regenerabilele din mixul energetic, preţul angro al energiei ar creşte cu 50%, de la 40 la 60 euro pe MWh. (…) Acum, impactul certificatelor verzi în facturi este de 35 lei (8 euro) pe MWh “, a declarat miercuri Emil Calotă, vicepreşedinte în Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la o conferinţă pe tema serviciilor energetice.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Amnistie pentru persoanele fizice cărora ANAF le-a impus nejustificat plata CASS

ANAF va emite din oficiu decizii de anulare a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligaţia acestei plăţi, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor plătite.

Procedura a fost decisă de Guvern printr-un proiect de lege, după ce, la începutul anului, câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe care au alocaţiile pe card au primit înştiinţări de plată de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ANAT cere reducerea TVA la 9% la toate restaurantele, nu doar pentru pachete turistice

TVA ar trebui redusă la toate restaurantele de la 24% la 9%, nu doar la mesele din cadrul pachetelor turistice, măsură care ar determina atât scăderea preţurilor, cât mai ales i-ar face pe toţi proprietarii de restaurante să plătească TVA, într-un sector în care evaziunea e de 50%, potrivit ANAT.

Începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite şi înmâna bon fiscal, cumpărătorul poate să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacţie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Aşadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal, potrivit Ministerului Finanţelor.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Traderii taie 32 de dolari din preţul grâului ca să revină pe piaţa din Egipt: au vândut ieri de 42,8 mil. dolari

Traderii Ameropa (Elveţia) şi Nidera (China/Olanda) au vândut ieri 180.000 de tone de grâu românesc în Egipt pentru 42,8 milioane de dolari la un preţ mediu de 237,87 dolari/tonă C&F (cost şi transport până în portul de destinaţie) la trei luni distanţă de la cele mai recente licitaţii câştigate de marfa românească. Tranzacţia s-a făcut la un preţ mai mic cu 32 dolari/tonă mai mic decât cea mai recentă înţelegere anterioară. Marfa va fi livrată în perioada 1-10 martie.

Declinul este în ton cu evoluţia internaţională a preţului grâului, scenă în care importatorii nu se grăbesc să achiziţioneze cantităţi importante de marfă în condiţiile în care volumele mari din acest sezon au umplut hambarele şi silozurile. În plus, proiecţiile în legătură cu sezonul 2015/2016 sunt optimiste ceea ce înseamnă că traderii sunt nevoiţi să opereze tăieri de preţ pentru a reuşi să parafeze vânzări internaţionale.

Citeste mai mult…

România TV: Declaraţii Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern

Codul Fiscal, vreau după ce îl prezentaţi în guvern să mergeţi în comisiile de specialitate să îl discutaţi, înainte să îl trimitem în mod oficial ca sesizare către parlament, măsurile sociale, tot ceea ce vrem să facem, inclusiv strategia anti-sărăcie vreau să fie dezbătută în parlament, măsurile pe sănătate, pe educaţie.

La fonduri europene, dle ministru, mi-am asumat că trimitem în această sesiune pachetul legislativ cu achiziţiile. E o catastrofă naţională ce se întâmplă cu achiziţiile. Ani de zile stăm, CNSC, Curte de Apel, se retrimite şi ne ajunge cuţitul din 31 decembrie la os şi noi tot suntem în contestări.Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimbă între instanţă, CNSCE şi autorităţile contractante.

Citeste mai mult…

Economica.net: BNR nu trebuie (şi nici nu poate) să mulţumească pe toată lumea

Din data de 15 ianuarie, de când a izbucnit ceea ce astăzi poartă numele de criză a francului elveţian, s- a tot încercat, pe diverse canale, să se determine intervenţia administrativă a BNR pentru uşurarea poverii împrumutaţilor în CHF. Toate aceste, să le spunem „întâmpinări” venite dinspre cei ce par îngrijoraţi de soarta debitorilor, au avut şi încă au drept cheie de boltă o asociere debilă: BNR supraveghează băncile, băncile dau credite, împrumutaţii plătesc rate mai mici sau mai mari, deci BNR trebuie să răspundă dacă ratele golesc buzunarele. Vom reveni cu amănunte.

Deocamdată, să constatăm doar că cimentarea unei asemenea percepţii nu doar false, ci de-a dreptul periculoase, este cu atât mai facilă cu cât se bazează pe exploatarea lipsei de educaţie financiară a multor cetăţeni şi a emoţiei produse de un factor extern, aprecierea francului elveţian.

Citeste mai mult…

Capital.ro: AmCham România: Reforma sistemului de achiziţii publice reprezintă o prioritate pentru mediul de afaceri

Reforma sistemului de achiziţii publice reprezintă o prioritate pentru mediul de afaceri, apreciază reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România,) care salută iniţiativa Guvernului de a elabora Strategia Naţională privind Achiziţiile Publice.

Iniţierea unui amplu proces de consultare cu părţile interesate în vederea elaborării Strategiei Naţionale pentru Achiziţii Publice oferă un cadru adecvat pentru realizarea unei radiografii a tuturor problemelor create de actualul sistem de achiziţii publice, atât pentru sectorul privat cât şi pentru cel public, se precizează într-un comunicat al AmCham România.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Vâlcov: Vineri încercăm să ajungem la consens cu FMI, vom şti dacă avem sau nu în continuare un acord

Guvernul va avea vineri cea mai importantă întâlnire cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la care vor participa toţi miniştrii, pentru “a încerca să ajungă la un consens” cu experţii Fondului, atunci urmând să se ştie “dacă va mai fi sau nu în continuare un acord”, a afirmat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor.

Întrebat, miercuri, de jurnalişti cum decurg discuţiile cu FMI şi dacă la sfârşitul acestei săptămâni va fi semnată scrisoarea de intenţie, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a spus că vineri se va încerca să se ajungă la un consens şi tot atunci se va şti dacă România “are sau nu în continuare un acord” cu Fondul.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Darius Vâlcov: România ar putea amâna emisiunea de eurobonduri pentru a obţine randamente mai mici

România ar putea să aştepte până în a doua jumătate a acestui an pentru a vinde eurobonduri, în condiţiile în care rezerva “mare” de finanţare oferă guvernului de la Bucureşti şansa de a ţinti randamente mai mici, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, pentru Bloomberg.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Vâlcov recomandă păstrarea bonurilor fiscale: Loteria de Crăciun va lua în calcul toate bonurile

Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale, programată pentru 13 aprilie, va lua în calcul bonuri emise în perioada 2 februarie-28 martie 2015, dar tichetele trebuie păstrate în continuare, deoarece Loteria specială de Crăciun va include toate bonurile din acest an, a anunţat ministrul Finanţelor.

“Eu îi încurajez pe români să ţină toate bonurile fiscale, pentru că va veni şi extragerea ocazională din decembrie, de Crăciun, şi atunci se vor lua în calcul toate bonurile emise anul acesta, din 2 februarie până în decembrie, când va fi stabilită data extragerii”, a spus Vâlcov.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Predoiu (PNL): E nevoie de şcoli profesionale în domeniul agriculturii, de comasarea terenurilor

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu susţine că în acest moment nivelul TVA este o problemă majoră pentru producătorii din România şi a arătat că arendarea terenurilor nelucrate ar trebui stimulată.

“În acest moment TVA-ul este o problemă majoră pentru producătorii din România. Foarte multe unităţi de producţie din agricultură se închid sau lucrează pe pierderi datorită faptului că pierd piaţa, pentru că sunt în condiţii defavorizate de concurenţă cu producători din ţările limitrofe. O altă măsură pe care o avem în vedere este stimularea folosirii terenurilor care nu sunt lucrate, stimulare prin politici fiscale. Putem stimula instituţia arendării pentru ca pământul să fie lucrat, putem face politici de stimulare pentru comasarea şi integrarea pe orizontală a serviciilor şi producţiei din agricultură, putem grupa producătorii în clustere de producţie, în agropolisuri, care să scadă costurile de producţie şi să permită mai uşor exportul produselor noastre cu profit pentru producători şi pentru bugetul de stat”, a declarat Predoiu, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă în urma întâlnirii dintre reprezentanţii comisiei de agricultură a PNL şi cei specializaţi în domeniile agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi silvicultură au fost identificate măsuri care să fie incluse în programul de guvernare al liberalilor.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură va plăti peste două milioane lei pentru servicii de cercetare

Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va plăti două milioane lei, fără TVA, pentru servicii de cercetare în vederea realizării studiului “Implementarea Programului Naţional pentru Colectarea, Gestionarea şi Utilizarea Datelor în sectorul pescăresc al României pentru anul 2014 (PNCD)”.

Contractul a fost atribuit în data de 21 ianuarie 2015 Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa, conform unui anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Miliardarul care deţine Franke a investit 16 mil. euro în câmpurile din Timiş în aşteptarea investitorilor în fabrici

Investiţiile au fost realizate prin intermediul Artemis Group, divizia imobiliară a Franke, afacere cu vânzări anuale de peste 2 miliarde de franci elveţieni şi 9.000 de angajaţi.

Miliardarul elveţian Michael Pieper, proprietar al pro­ducă­torului de aparatură pentru bucătării, a investit în ultimii şapte ani aproxi­mativ 16 milioane de euro în terenuri de la marginea Timişoarei pe care vrea să atragă investitori în hale logistice sau industriale, pe fondul îmbunătăţirii infrastructurii din zonă şi al costurilor mai scăzute cu forţa de muncă.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Comisia Juncker pune la dispoziţie un miliard de euro pentru tinerii fără loc de muncă

Comisia Europeană a propus, miercuri, să accelereze deblocarea, încă de anul acesta, a sumei de un miliard de euro din Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Această modificare va duce la majorarea cu de până la 30 de ori a prefinanţării primite de statele membre pentru a stimula ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, de acest lucru urmând să beneficieze până la 650.000 de tineri, care vor putea astfel să îşi găsească mai uşor şi mai rapid un loc de muncă, scrie Agerpres.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Prognoza de inflaţie a BNR pentru finalul acestui an fost revizuită în jos, de la 2,2% la 2,1%

Banca Naţională a României a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016, a anunţat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Prognoza de inflaţie a BNR pentru finalul acestui an fost revizuită în jos, de la 2,2% la 2,1%. Rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,83%, înregistrând un minim record. Creşterea medie a preţurilor a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), şi de 1,4% după indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

La prognoza din noiembrie, BNR a redus estimarea privind inflaţia de la 2,2% la 1,5% pentru 2014 şi de la 3% la 2,2% în 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele anticipate în august.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Mitroi: Decizia BNR de reducere a dobânzii transmite viitorilor debitori să ia credite la dobânzi mici

Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de reducere a dobânzii cheie transmite viitorilor debitori să ia credite la dobânzi mici, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesorul de investiţii şi finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

‘Mesajul este clar: creditare – investiţie – creştere economică, cu protecţia obligatorie a deponenţilor care trebuie să primească ceva randament real şi cu mesajul pentru debitorii viitori, să ia credit la dobânzi ieftine. De debitorii trecuţi ne-am îngrijit suficient mai ales prin mentenanţa cursului. E un echilibru foarte fin prin care trebuie să opereze acum (BNR n.r.). Bârna e atât de îngustă. Mai îngustă decât cea de la gimnastică de 10 centimetri, ca să zic aşa, pe care o Bancă centrală trebuie să meargă. Este şi mai îngustă şi mai înaltă’, a spus Mitroi.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Neacşu, Volksbank: Reducerea dobânzii-cheie este firească în contextul actual. Vor urma noi ajustări

Decizia BNR de astăzi de a reduce dobânda de politică monetară la un minim istoric de 2,25% este firească în contextul unei economii cu un ritrm de creştere sub potenţial, al inflaţiei în scădere şi al mediului economic extern actual, consideră Bogdan Neacşu, vicepreşedinte corporate în cadrul Volksbank.

“Noua reducere a dobânzii este o decizie normală, având în vedere că economia internă evoluează la un ritm sub potenţial, inflaţia se află în scădere rapidă, iar mediul economic extern este favorabil unei asemenea mişcări. Cred că vor mai urma astfel de ajustări în perioada trimestrelor următoare, BNR având spaţiu pentru noi diminuări a dobânzii cheie. O reducere a rezervelor minime obligatorii la lei este, de asemenea, posibilă, având în final un efect de stimulare a creditului în lei”, a precizat Neacşu.

Citeste mai mult…

Economica.net: Copiii vor putea desfăşura activităţi lucrative remunerate în anumite domenii – Guvern

Guvernul a adoptat o hotărâre privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling, informează un comunicat al Guvernului remis AGERPRES.

‘Minorul poate presta activităţi remunerate în domeniile menţionate, în baza unor convenţii care se vor încheia între organizator şi părinţi/ reprezentant legal al copilului, sau direct cu copilul, dacă are peste 14 ani, dar cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor/ reprezentantului legal. Activităţile remunerate pot fi prestate de copii în calitate de actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, alte concursuri sau activităţi de scenă, dar şi la filmări pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio şi televiziune, cu sau fără scopuri publicitare. Copiii mai pot presta activităţi de figurant sau model la şedinţe foto, cu sau fără scopuri publicitare, figurant sau model la prezentări de modă şi sportiv profesionist în sportul de performanţă’, susţine sursa citată.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Recomandarea lui Vâlcov pentru restaurante: Când se aduce mâncarea, să pună alături şi bonul fiscal

Magazinele şi restaurantele vor fi obligate să afişeze la intrare anunţul conform căruia clienţii pot beneficia gratuit de produse dacă nu primesc bon fiscal şi va fi înfiinţată o linie telefonică gratuită către ANAF pentru sesizări, care nu vor genera o acţiune imediată, dar vor declanşa un control.

Caracteristica afişului şi numărul de telefon pentru linia directă către ANAF, care va funcţiona permanent, vor fi stabilite prin norme de către Ministerul Finanţelor, a anunţat ministrul de resort, Darius Vâlcov.

  Citeste mai mult…

Isărescu: Aprecierea leului nu este meritul BNR; avem abilitatea să ne vedem lungul nasului

Aprecierea leului din ultimele 10 zile nu a fost determinată de intervenţii ale Băncii Naţionale a României, ci de mişcările din piaţa internaţională, unde francul s-a depreciat faţă de euro, de la 0,99 franci/euro la 105 – 106 franci/euro, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Potrivit sursei citate, francul ar putea să se deprecieze în continuare în raport cu celelalte valute, dacă se adevereşte scenariul conform căruia Banca Centrală a Elveţiei ţinteşte un coridor de 105 – 110 franci/euro.

 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor