Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 06 aprilie 2015

Zf.ro:Industria cărnii solicită scăderea TVA la 9% din iunie

Reprezentanţii industriei cărnii solicită premierului să reducă din luna iunie cota TVA la 9% pentru alimentele de bază, printre care carnea şi produsele din carne, în loc de TVA general de 20%, pentru scăderea evaziunii şi a preţurilor la raft, dar şi pentru dezvoltarea afacerilor din acest sector.

“Reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei de 9% la carne şi preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016 nu va rezolva problema stringentă cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate, şi anume reducerea evaziunii fiscale şi relansarea economică a industriei producătoare de carne şi preparate din carne”, se arată într-o scrisoare deschisă obţinută de MEDIAFAX, care va fi transmisă vineri premierului Victor Ponta, semnată de Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: UN PACHET DE LEGI PRIVIND ACHIZIŢIILE PUBLICE PÂNĂ ÎN IUNIE

Teodorovici: “Vom introduce în licitaţii criteriul celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic”

Ţara noastră va avea, pentru cadrul financiar 2014-2020, o nouă legislaţie a achiziţiilor publice, care va prelua prevederile directivelor europene. Strategia naţională de achiziţii publice va fi finalizată până în luna iunie a.c., termen agreat de România cu Comisia Europeană, prin finalizarea şi lansarea în dezbatere publică a patru proiecte de legi.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: PULS CAPITAL: SĂPTĂMÂNA ACEASTA,

BVB: Tranzacţiile cu acţiuni, în coborâre cu 17,2%

Săptămâna aceasta, valoarea tranzacţionată totală a fost de 152,16 milioane lei pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din care schimburile cu acţiuni au cumulat 146,9 milioane lei, cu 17,2% mai puţin decât săptămâna precedentă, potrivit buletinului Puls Capital trimis redacţiei.

     Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Romgaz (SNG, 38,3 milioane lei), Banca Transilvania (TLV, 34,3 milioane lei), Electrica (EL, 16,2 milioane lei), Fondul Proprietatea (FP, 12,5 milioane lei şi OMV Petrom (SNP, 11,8 milioane lei). Tranzacţiile cu produse structurate au totalizat 4,8 milioane lei, cele cu obligaţiuni 400.000 lei, iar cele cu unităţi de fond 40.000 lei.

     În piaţa deal, vânzările s-au ridicat la 19,2 milioane lei.

     Săptămâna aceasta, indicii bursieri au înregistrat evoluţii mixte, cuprinse între -1,48% pe BET-NG (valoarea acestuia la închidere fiind, vineri, de 673,47 puncte) şi 0,54% pe ROTX (până la 13.322,5801 puncte).

     În intervalul analizat, 30 titluri au crescut, 13 au avut evoluţii stabile, iar 30 au fost în declin.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Schimburile comerciale între România și Kazahstan au crescut cu 30%

Volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Kazahstan a fost, la finele anului trecut, de 3,167 mld. dolari, cu 30,16% în creștere, din care exportul a fost 84,35 mil dolari (creştere cu 60,39%), iar importul 3,079 mld. dolari (creştere cu 29,37%), soldul balanţei comerciale fiind negativ pentru România, potrivit datelor Ministerului Economiei. Importurile din Kazahstan sunt reprezentate în proportie de peste 95% din ţiţei.

În România sunt înregistrate 16 societăţi comerciale mixte, cu un capital social subscris în cuantum de 51,5 mii dolari. R.Kazahstan ocupă locul 119 în clasamentul pe ţări de reşedinţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INS: Câștigul salarial mediu net a ajuns la 1.731 lei, în februarie

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost, în februarie, de 2.395 lei, cu 0,5% mai mic decât în luna ianuarie 2015, în timp ce câștigul salarial net a ajuns la 1.731 lei, în scădere cu 9 lei (0,5%) față de luna precedentă, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate luni.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 106,1%.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: CNADNR a desemnat câștigătorul licitației pentru tronsonul Suplacu de Barcău – Borș al Autostrăzii Transilvania

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA a desemnat câștigătorul licitației pentru realizarea tronsonului Suplacu de Barcău – Borș al Autostrăzii Transilvania, valoarea contractului fiind de 701 milioane lei, fără TVA, iar durata de execuție de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNADNR remis, luni, AGERPRES.

        Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Prognoză: Lucrările agricole se vor putea desfăşura în bune condiţii pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului 4

 Orzul şi grâul sunt în faza de înfrăţire în această perioadă Lucrările agricole specifice de sezon se vor desfăşura în bune condiţii, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii, potrivit prognozei agrometeorologice valabilă pentru intervalul 4-10 aprilie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), citată de Agerpres.ro. În perioada menţionată va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole, iar maximele aerului se vor încadra între 3 şi 14 grade Celsius. De asemenea, temperaturile minime vor oscila între—6 şi 5 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, potrivit sursei citate.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Bursa a stat pe loc în primul trimestru: „Nici structura pieţei, nici contextul nu ne sunt favorabile“

Bursa locală a încheiat primele trei luni în stagnare, sub presiunea deprecierii barilului de petrol şi a reorientării atenţiei investitorilor către pieţele ferite de riscuri geopolitice şi ajutate de stimulente monetare din partea băncii centrale a zonei euro.

Începutul de an a subliniat din nou vulnerabilitatea bursei de la Bucureşti la ştirile şi eveni­men­tele din sectorul energetic, de la ieftinirea subită a ţiţeiului la planurile de business ale marilor com­pa­nii din energie. Companiile din pe­trol, gaze şi energie electrică repre­zin­tă împreună în jur de 60% din ca­pita­li­zarea totală a bursei de la Bucureşti.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: INTERVIU ZF – COSTIN BORC, ŞEFUL LAFARGE ROMÂNIA

„Depindem foarte mult de zona rurală şi deci de anul agricol. Dacă se fac pepenii, vindem şi ciment“

Holcim şi Lafarge salvează proiectul de fuziune, dar încă nu s-au pus de acord cine va conduce noul gigant din industria cimentului

„Lucrurile merg bine, anul a început bine, dar să nu ne aşteptăm la o explozie“, susţine Costin Borc, şeful Lafarge România, producător de ciment cu afaceri de anuale de 200 milioane de euro.

Costin Borc (49 de ani), românul care conduce din 2013 producătorul de materiale de construcţii La­farge România, subsidiara locală a grupului francez cu acelaşi nume, spune că începutul de an a adus semnale pozitive în piaţa construcţiilor, însă momentan „grosul“ con-strucţiilor se realizează în zonele urbane sau în cazul proiectelor de infrastructură de transport.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF LIVE

Eugen Voicu, Certinvest: Investiţiile în agricultură au bătut aurul în ultimii 10 ani

Interesul tot mai mare pentru investiţiile în agricultură din ultima perioadă, precum şi avantajul unei pieţe încă subevaluate reprezintă doar două dintre motivele pentru care Certinvest, cel mai mare administrator independent de fonduri mutuale din România, s-a decis să atace şi piaţa fondurilor pentru agricultură.

 „Este vorba de o asociere de tip private equity care va investi în agricultură. Fondurile mu­­tuale pot să fie adiacent nişte surse de fi­nan­­ţare pentru agricultură, dar din motive teh­­nice, legislative, nu putem constitui în Ro­mâ­nia un fond mutual care să deţină şi să ex­ploa­­teze terenuri”, a spus Eugen Voicu, ac­ţio­nar şi fondator al Certinvest, în cadrul ZF Live.

Video:

http://www.zf.ro/zf-live/eugen-voicu-certinvest-investitiile-in-agricultura-au-batut-aurul-in-ultimii-10-ani-14107823

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Tranzacţia dintre Electrica şi FP a căzut, dar analiştii se aşteaptă la reluarea negocierilor

Analiştii se aşteaptă ca Electrica (EL) şi Fondul Proprietatea (FP) să se aşeze din nou la masa negocierilor pe subiectul tranzacţiei de achiziţie a participaţiilor minoritare la filialele de distribuţie şi furnizare. Cele două părţi au interese complementare: Fondul are nevoie de bani, iar grupul energetic are conturile pline de lichidităţi.

Electrica şi FP au anunţat joi seară stoparea negocierilor privind posibila achiziţie de către Electrica a participaţiilor de 22% deţinute de FP în patru dintre filialele sale, deoarece nu s-au înţeles pe preţ.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Alimentele şi carburanţii menţin consumul pe plus. S-a oprit însă motorul din 2014 – produsele nealimentare

Consumul a crescut în februarie cu doar 3,3%, avansul înjumătăţindu-se faţă de prima lună din an pe fondul unei scăderi a vânzărilor de produse nealimentare.

Produsele nealimentare au fost cele care au susţinut creşterea consumului anul trecut, însă în 2015 apetitul pentru mobilă, electrocasnice, cosmetice sau haine a scăzut.

Jucătorii din piaţă spun însă că declinul este doar conjuctural, februarie fiind prin tradiţie o lună slabă pentru vânzările de bunuri nealimentare.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Numărul de insolvenţe a scăzut cu aproape 60% la începutul anului. Trendul de scădere a început însă din a doua jumătate a lui 2014

Numărul dosarelor noi de insolvenţă a scăzut în cea de-a doua jumătate a anului trecut cu 48,5%, iar în primele  două luni din acest an numărul firmelor declarate în incapacitate de plată s-a redus cu 57%, potrivit datelor centralizate de Registrul Comerţului.

Astfel, în cea de-a doua jumătate a anului trecut au fost deschise 7.665 de dosare de insolvenţă, faţă de 14.861 în cel de-al doilea semestru din 2013, în timp ce în ianuarie şi februarie 2015 au fost pronunţate 1.895 de decizii de intrare în insolvenţă, faţă de 4.395 în primele două luni din 2014 şi peste 4.600 în urmă cu doi ani.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Pieţele emergente: sfârşitul dureros al „epocii de aur“ a datoriilor

Crizele valutare care au urmat experimentelor monetare de mii de miliarde de dolari pe care cea mai puternică bancă centrală din lume, Rezerva Federală americană (Fed), le-a făcut pentru a scoate din criză cea mai mare economie a lumii au demonstrat cât de vulnerabile şi nepregătite sunt economiile emergente pentru fluctuaţiile de capital.

Acum, ieşirile de capital din lumea emergentă au ajuns la cel mai ridicat nivel de după apogeul crizei financiare globale, atrage atenţia Financial Times într-o analiză intitulată „Pieţele emergente: Marea destrămare“. Unul din pericolele majore care derivă din această situaţie este implozia economiilor sub povara datoriilor.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditarea, în viziunea lui Virgil Madgearu: „Abuzul de credit poate să prezinte dezavantaje mari“

 „Dacă creditul are o influenţă atât de însemnată asupra dezvoltării vieţii economice, abuzul de credit poate să prezinte dezavantaje mari. În special, ori de câte ori întreprinderile se împrumută peste puterea lor, la primul moment de criză ele se află în situaţia de insolvenţă, care are drept consecinţă pierderi în dauna instituţiilor de credit“, scria Virgil Madgearu în Cursul de economie politică publicat în seria nouă a colecţiei Biblioteca Băncii Naţionale a României. Volumul a fost lansat joi după-amiază la BNR.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Andriescu, UNSICAR: Este posibil ca piaţa de brokeraj să se mai contracte, dar nu semnificativ

Norma privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare, care prevede majorarea capitalului social al brokerilor de şase ori, nu va afecta semnificativ piaţa de brokeraj în asigurări, dar este posibil ca o parte din jucătorii de la talie mică să nu poată face faţă modificărilor, a spus Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări).

„Este posibil să se mai contracte piaţa de brokeraj, dar nu semnificativ. Pe de altă parte, cu această ocazie firmele care nu funcţionează sau funcţionează la un nivel foarte jos se vor orienta, poate se vor transforma în asistenţi de brokeraj. În general, cine face activitatea aceasta poate să îşi majoreze capitalul la acest nivel.“

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât  în şedinţa de miercuri majorarea limitei minime a capitalului social pentru brokerii de asigurare de şase ori, la 150.000 lei, până la finalul anului 2015.

Norma privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare – reasigurare urmează să fie publicată în zilele următoare. Forma iniţială a proiectului de normă prevedea majorarea capitalului social de 10 ori, la 250.000 lei, de la nivelul minim actual de 25.000 lei.

ASF spune că norma urmăreşte îmbu­nătăţirea cadrului legislativ aplicabil şi o mai bună adecvare a activităţii de intermediere la cerinţele existente la nivel european.

În forma iniţială, proiectul de normă prevedea, pe lângă majorarea de capial, ca brokerii să aibă o capacitate financiară (fonduri proprii) la nivelul de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai puţin de 15.000 de euro. Această restricţie nu se regăseşte însă în varianta actuală a normei.

Brokerii de asigurări au intermediat anul trecut prime în valoare de 4,56 mld. lei, în creştere cu 16,3% faţă de 2013, acestea reprezentând peste 56% din totalul primelor brute subscrise pe piaţa de asigurări.

Spre comparaţie, în 2013 brokerii din piaţa de asigurări au intermediat prime de 3,9 mld. lei, gradul de intermediere fiind sub 50%. Ca structură, primele intermediate pentru asigurări generale au fost în valoare de 4,45 mld. lei, în timp ce pe segmentul asigurărilor de viaţă acestea au fost de numai 110 mil. lei.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditarea, în viziunea lui Virgil Madgearu: „Abuzul de credit poate să prezinte dezavantaje mari“

 „Dacă creditul are o influenţă atât de însemnată asupra dezvoltării vieţii economice, abuzul de credit poate să prezinte dezavantaje mari. În special, ori de câte ori întreprinderile se împrumută peste puterea lor, la primul moment de criză ele se află în situaţia de insolvenţă, care are drept consecinţă pierderi în dauna instituţiilor de credit“, scria Virgil Madgearu în Cursul de economie politică publicat în seria nouă a colecţiei Biblioteca Băncii Naţionale a României. Volumul a fost lansat joi după-amiază la BNR.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: 100 de crescători de vaci din Harghita au înfiinţat o fabrică de lapte de 450.000 euro

O fabrică de lapte fondată de peste o sută de crescători de bovine din comuna harghiteană Frumoasa şi realizată din contribuţiile comunităţilor locale a fost inaugurată, joi, în urma unei investiţii de 450.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibor, a declarat, joi, la inaugurarea Cooperativei de prelucrarea laptelui din localitate, că problemele generate de tăierea cotei de lapte de la 1 aprilie nu se rezolvă prin proteste în Capitală, care “oricum nu ar produce efecte în favoarea crescătorilor de bovine”, ci prin asocierea fermierilor la nivel local şi construirea de mini-fabrici care să le garanteze atât o piaţă sigură de desfacere a laptelui, cât şi un preţ rezonabil pe litrul de lapte, în condiţiile în care procesatorii industriali se orientează către materia primă ieftină, din import.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Finanţare de 13,5 mil. dolari pentru Fyusion, un start-up cu origini româneşti

Fyusion, un start-up IT cu sediul în San Francisco, al cărui CEO şi cofondator este românul Radu B. Rusu, a obţi­nut o finanţare de 13,5 mil. dolari de la fondurile New Enterprise Associates (NEA) şi The University of Tokyo Edge Capital (UTEC), scrie presa internaţională, citând un anunţ al companiei.

Fyusion, care a mai obţinut în 2014 o finanţare de 3,4 mil. dolari de la cele două fonduri şi alţi investitori privaţi, a dezvoltat o tehnologie care combină mai multe imagini ale unui subiect pentru a realiza o „fotografie“ 3D şi care este disponibilă şi prin intermediul unei aplicaţii lansate anul trecut pentru smartphone-urile Apple. Aplicaţia a devenit extrem de populară pe mai multe pieţe, printre care SUA sau Japonia. Acest tip de „fotografii“ 3D pot fi publicate online şi le permit utilizatorilor să schimbe perspectiva asupra unui obiect sau să „navigheze“ printr-o încăpere, de exemplu.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Un fost vicepreşedinte al Bancpost a preluat conducerea Băncii Româneşti

Ioannis Kougionas (foto) – bancherul grec care a coordonat până în 2009 operaţiunile corporate ale Bancpost din poziţia de vicepreşedinte, fiind recrutat ulterior de grupul elen National Bank of Greece (rivalul Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost) – şi-a preluat atribuţiile de CEO (director general) al Băncii Româneşti, un jucător de talie medie din sistemul bancar deţinut de NBG. Kougionas fusese desemnat CEO al Băncii Româneşti la finalul anului trecut, potrivit datelor de pe site-ul băncii, dar a trebuit să obţină avizul BNR înainte de a-şi pelua atribuţiile. El îl înlocuieşte pe un alt bancher grec, pe Marinos Stratopoulos, 50 de ani, care a condus banca începând din 2010. Kougionas a condus în ultimii ani din poziţia de director general subsidiara din Albania a grupului NBG.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile au ţinut la BNR în fiecare zi lucrătoare din martie circa 3,6 mld. lei

Băncile au depus la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi aproximativ 3,6 miliarde de lei (800 mil. euro), în fiecare zi lucrătoare din martie, cu 40% mai mult faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Totuşi, faţă de luna anterioară valoarea acestor sume s-a înjumătăţit: media zilnică din februarie a fost de 7 miliarde de lei. Bancherii şi-au plasat banii la banca centrală cu o dobândă de numai 0,25% pe an, în condiţiile în care activitatea de creditare se diminuează de la lună la lună. În februarie, băncile locale aveau un stoc de credite acordate populaţiei şi companiilor de 210 miliarde de lei, în scădere cu 4% faţă de a doua lună a anului trecut, evoluţie care reflectă reticienţa de a finanţa economia.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Rata creditelor neperformante a urcat uşor în februarie la 14,25%

Creditele neperformante au atins la finalul lunii februarie o pondere de 14,3% din totalul împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi companiilor, în urcare cu un sfert de punct procentual faţă de nivelul din ianuarie. Comparativ cu nivelul maxim înregistrat în aprilie anul trecut, rata creditelor neperformante este în scădere cu şase puncte procentuale, potrivit datelor BNR. Creşterea cu un sfert de punct procentual a nivelului creditelor cu probleme a fost determinată şi de clienţii care au contractat credite în franci elveţieni care din cauza aprecierii monedei elveţiene nu au putut să-şi plătească ratele. Aproximativ 75.000 de români au împrumuturi în această monedă. În primăvara anului trecut a fost atins maximul ratei creditelor neperformante, respectiv 20,5%, potrivit metodologiei de raportare utilizată în prezent de BNR.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Proiect de lege pentru afişarea proporţiei de lapte praf în lapte

Deputaţi ai PSD propun ca laptele prospăt pentru consum destinat comercializării să fie obligatoriu etichetat cu avertizarea privind proporţia de lapte praf conţinută, iar nerespectarea acestei prevederi să fie sancţionată cu amendă între 5.000 lei şi 10.000 de lei.

Un grup de cinci deputaţi ai PSD – Liviu Harbuz, Marian Ghiveciu, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Dîrzu – au depus o propunere legislativă care prevede că laptele prospăt pentru consum destinat comercializării, care conţine lapte praf, trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma: “Conţine lapte praf în proporţie de _%”. Laptele proaspăt care nu conţine lapte praf trebuie să prevadă obligatoriu pe etichetă menţiunea: “Nu conţine lapte praf”.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF aprobă mutarea pe ATS pentru nouă „rasdace”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri trecerea de pe RASDAQ pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) a acţiunilor emise de societăţile Iproeb Bistriţa, Reva Simeria, Alum Tulcea, NORD Bucureşti, Sembraz Sibiu, IAMU Blaj, Semrom Oltenia, Serico Bucureşti şi Moldova Vaslui. Cele nouă companii au împreună o capitalizare totală de peste 165 de milioane de lei. Producătorul de cabluri Iproeb Bistriţa (IPRU), una dintre cele mai lichide acţiuni de pe piaţa RASDAQ, are o capitalizare de aproape 38 de milioane de lei. În prezent titurile Iproeb se tranzacţionează la 0,78 lei/ acţiune, cu peste 50% mai mult decât în ultima şedinţă de tranzacţionare din 2014. Cel mai mare acţionar al companiei este Electromontaj Bucureşti, cu o participaţie de 33%. Din acţionariatul Iproeb mai fac parte fondul olandez de investiţii MEI Roemenie en Bulgarije cu 10,3% din titluri şi SIF Banat-Crisana (SIF1) cu o participaţie de 5,1%.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Argus şi-a mărit stocurile de seminţe şi vrea un plus de 27% la profit

Producătorul de ulei Argus Constanţa (UARG), controlat de SIF Oltenia, şi-a majorat cifra de afaceri cu 13% anul trecut, iar pentru 2015 îşi propune să dubleze ritmul de creştere a vânzărilor şi să obţină un câştig mai mare cu 27% faţă de 2014. Compania a încheiat anul trecut cu afaceri de 176,4 milioane de lei, comparativ cu 156,1 milioane de lei în 2013, iar profitul net a crescut uşor la 3,5 milioane de lei. Creşterea profitului a avut loc în pofida scăderii cu 20% a cotaţiei mondiale a uleiului de floarea-soarelui. Argus urmăreşte ca în acest an să depăşească vânzări de 220 milioane de lei şi să încheie exerciţiul cu un profit de 4,4 milioane de lei, potrivit bugetului propus spre aprobare acţionarilor. Ţinta producătorului de ulei se bazează pe stocurile de materii prime constituite din recolta din 2014, când compania a cumpărat de pe piaţă o cantitate dublă de seminţe de rapiţă şi un volum mai mare cu 50% de seminţe de floarea- soarelui comparativ cu sezonul anterior. Compania are o capitalizare bursieră de 102,3 milioane de lei pe piaţa RASDAQ şi se va transfera pe piaţa AeRO.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: REPORTAJ DIN NEW YORK

„Ştiţi cumva vreo companie care vrea să se listeze la noi, la New York Stock Exchange?“

 „Ştiţi cumva vreo companie care vrea să se listeze la noi, la New York Stock Exchange?“ Unul dintre angajaţii NYSE care a condus grupul de vizitatori din România nu mai contenea să ne întrebe ce companie românească ar putea veni pe bursa americană.

La 2.500 de companii listate, din care 500 sunt străine, cu o valoare de 20.000 miliarde de dolari, şi rulaje zilnice cu acţiuni ce ating 76 miliarde de dolari, cam jumătate din PIB-ul României, NYSE nu pierde nicio ocazie de a se vinde.

New Yorkul este un loc unde aproape toată lumea a venit de undeva, cândva pentru a se îmbogăţi sau pentru a începe o viaţă nouă. E centrul financiar al lumii, locul unde eşti considerat mic dacă pe bursă nu valorezi mai mult de 2 miliarde de dolari.

În „Marele măr“, totul se măsoară în superlative: de la taurul („bull“) fără urs („bear“) de pe Wall Street la înălţimea zgârie-norilor (unii ridicaţi în urmă cu aproape un secol), la zahărul din hot dogi, la discrepanţa dintre vitrinele luxoase ale magazinelor de pe Madison Avenue, la tarabele înghesuite din China Town, la diferenţa de decibeli dintre huruitul vagoanelor vechi ale trenurilor de metrou şi „alunecarea“ silenţioasă a limuzinelor negre ce culeg turiştii din faţa hotelurilor.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în urcare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

     Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 0,57% fiind cotat la 7.012,57 puncte.

     Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,56%, la 1.033,46 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 0,08%, atingând valoarea de 30.088,86 puncte.

     Indicele BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se apreciază şi el cu 0,57%, la 7.657,84 puncte.

     Titlurile Fondului Proprietatea urcau, în deschiderea şedinţei de astăzi, cu 0,59%, la valoarea de 0,8500 lei per acţiune.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: International Investment Bank vrea să emită obligaţiuni ca să poată susţine IMM-urile

Vladimir Liventsev: “Rolul băncilor multilaterale de dezvoltare este foarte important în restaurarea încrederii în afaceri”

         International Investment Bank (IIB) este o bancă de dezvoltare multilaterală, fondată în 1970. Misiunea sa este de a sprijini dezvoltarea economică şi cooperarea dintre statele membre, în prezent Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam, Ungaria fiind în procesul de a deveni membru deplin al IIB .

       Domnul Vladimir Liventsev, Vicepreşedinte al IIB, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu despre planurile băncii în ţara noastră.

       Săptămâna trecută, Agricover Credit IFN a contractat un împrumut de 10 milioane de euro de la IIB, cu o perioadă de rambursare de şapte ani, pentru finanţarea fermierilor.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: Cristina Boicu, Raiffeisen: “România nu a mai fost printre favoritele investitorilor internaţionali, în 2015″

Fondul Proprietatea nu va avea o problemă să-şi menţină lichiditatea zilnică, de 2,5 – 3 milioane euro, în piaţa noastră de capital, după listarea anunţată la Bursa din Londra, consideră Cristina Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România, care apreciază că rulajele BVB nu ar trebui să aibă de suferit din cauza acestui eveniment.

       Domnia sa ne-a acordat un interviu despre evoluţia pieţei noastre de capital, analizând atât factorii de influenţă interni, cât şi pe cei externi.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: SIBEX

Lichiditatea, afectată drastic de lipsa market-makerilor

O analiză a evoluţiei pieţei futures de la Sibiu din ultima şedinţă a săptămânii trecute s-ar încheia după o singură frază, în condiţiile în care participanţii au absentat aproape în totalitate de la tranzacţionare. Volumul consemnat a fost de numai 5 contracte, cu o valoare de 17.649 lei, cel mai slab rezultat din acest an. Pentru această situaţie există însă şi o explicaţie: pieţele americane au fost închise vineri, din cauza sărbătorii “Good Friday” (n.a – Vinerea Mare) situaţie în care piaţa sibiană a fost practic lipsită de cel mai important punct de reper pentru market-makeri şi jucători. De altfel, într-un comunicat de pe pagina web, operatorul de piaţă a precizat că market-makerii nu vor asigura deloc cotaţii pentru contractele futures având activele suport Light Sweet Crude OIL şi GOLD respectiv DJIA, EUR/JPY, EUR/USD, GBP/USD, după ora 16.00.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB si RASDAQ

Acţiunile Electrica au închis în scădere cu 4,4%, într-o piaţă în declin

BVB a închis vineri în scădere, pe un rulaj de doar 15 milioane lei, în timp ce titlurile Electrica (EL) şi-au accentuat declinul la peste 4%, în urma anunţului privind încetarea negocierilor pentru achiziţia participaţiilor minoritare deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la filialele sale.

     Indicii BET Plus, de referinţă, a coborât cu 1,74%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, cu 1,82%, după ce au joi au închis cu un avans de 0,4%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

     Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 15,5 milioane de lei (3,5 milioane euro), faţă de 28,3 milioane de lei în şedinţa anterioară.

     Titlurile Electrica au scăzut cu 4,44%, după transferuri de 4,53 milioane de lei.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Care sunt cele mai subevaluate acţiuni de la Bursă, în opinia brokerilor

Câteva dintre acţiunile foarte lichide de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt încă prea puţin preţuite şi au mare potenţial  de creştere. Există şi acţiuni mai puţin căutate care pot produce surprize, dar sunt cu atât mai riscante cu cât se găsesc mai greu de cumpărat şi se vând greu la nevoie. ECONOMICA.NET a consultat patru profesionişti din piaţă şi fiecare a venit cu propriul TOP 3.

“Romgaz (SNG) este acţiunea cea mai atractivă din punctul meu de vedere. Ar mai fi Sicomed (SCD), Elecrtica (EL) şi Petrom (SNP), dacă preţul petrolului revine pe creştere”, propune  Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest. Brokerul de la Estinvest preferă “să nu speculăm pe cine ştie ce revelaţie de pe piaţa Rasdaq, sau pe altele cu lichiditate mică”.

     Citeste mai mult…

Economica.net: Numărul restanţierilor persoane fizice la IFN-uri şi bănci a crescut cu 3,27%, în februarie

Numărul restanţierilor persoane fizice la Instituţiile Financiare Nebancare /IFN/ şi bănci a ajuns, în februarie, la 708.293, cu 3,72% mai mulţi decât la finalul lunii similare din 2014, se arată în datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Potrivit sursei citate, faţă de luna ianuarie 2015, numărul restanţierilor a scăzut cu 0,35%, scrie Agerpres.

        Citeste mai mult…

Economica.net: VTB şi Gazprombank discută restructurarea datoriilor Mechel

VTB, Gazprombank şi alte instituţii financiare ruseşti negociază restructurarea datoriilor companiei miniere ruse Mechel, a anunţat luni Andrei Kostin, şeful VTB, al doilea grup bancar rus, transmite RIA Novosti.

‘Negociem în continuare cu Mechel, există discuţii şi cu alte bănci, inclusiv Gazprombank, încercăm să ajungem la o soluţie dar nu pot anunţa că am ajuns la un acord’, a afirmat Andrei Kostin. Acesta a apreciat că disponibilitatea Mechel de a-şi achita datoriile restante reprezintă o evoluţie pozitivă.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Furnizorii de energie electrică îşi dau rău-platnicii pe mâna recuperatorilor în loc să le taie curentul. DOCUMENT

Decizia de a lăsa pe mâna recuperatorului debitele restante înregistrate de furnizorul de curent se face tot din motive de costuri. Pur şi simplu, funrizorul vrea, dacă poate, să nu cheltuie nimic cu deconectarea şi preavizările rău-platnicilor. Discursul oficial este însă că se gândesc la client, ca acesta, după ce că are debite considerabile de achitat, să mai plătească şi deconectarea, plus reconectarea ulterioară.

Peste 12% din consumatorii casnici de electricitate din România plătesc tarife sociale

       Citeste mai mult…

Capital.ro: Fiscul alungă investitorii: Birocraţii decid cine are voie să deschidă afaceri în România

Investiţii noi şi tranzacţii au fost blocate de ANAF. Afaceri sistate de criză şi repornite acum sunt îngheţate de o legislaţie arbitrară: noua procedură privind codul de TVA. Din cauza birocraţiei excesive care le dă funcţionarilor puterea de a evalua intenţia şi capacitatea companiilor de a avea activitate, sume mari care ar putea intra în economie riscă să fie pierdute.

Această procedură administrativă este un nou exemplu dintr-o serie de hiper reglementări care fac parte din strategia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Susţinând că luptă cu evaziunea, în loc să ţintească fraudele, ANAF impune o legislaţie tot mai restrictivă sperând că, astfel, le pune oprelişte celor incorecţi. Mai multe fronturi deschise recent – înregistrarea codului de TVA, tranzacţiile cu firme inactive (despre care Capital a scris aici), închiderea comercianţilor pentru diferenţe în casa de marcat (despre care Capital a scris aici si aici) – sufocă firmele cu bariere administrative. Dacă acest mod de a trata companiile va continua, rezultatele se vor transmite, pe termen mediu, în toată economia: afaceri falimentate sau împiedicate să intre pe piaţă, locuri de muncă pierdute, venituri micşorate.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fonduri europene 2015 pentru tineri. Tot ce trebuie să ştii pentru o afacere în agricultură

Fonduri europene 2015 pentru tineri se pot acorda deja pe proiecte în agricultură. Începând de săptămâna trecută şi până la sfârşitul lunii octombrie, tinerii pot depune proiecte în agricultură pentru a obţine fonduri europene 2015. Tinerii fermieri sunt aşteptaţi să depună proiectele în agricultură şi să obţină fonduri europene 2015 prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.  Deocamdată au fost lansate doar trei măsuri, iar una dintre ele este Măsura 6.1 „Instalarea tinerilor fermieri”. Prin această submăsură vor fi oferiţi fonduri europene pentru tinerii fermieri în valoare de peste 111 milioane de euro, din care peste 33 de milioane de euro sunt destinaţi zonei montane.

      Citeste mai mult…

Gandul.info: La iarnă, turiştii care merg la schi la Sinaia ar putea avea o surpriză plăcută. Există, însă, câteva detalii pe care trebuie să le ştim

Turiştii ar putea avea la dispoziţie, până la sfârşitul anului, şi cel de-al doilea tronson al telegondolei din Sinaia, care va lega cota 1.400 de pârtiile de schi de la cota 2.000. Noua telegondolă va costa peste 12 milioane de euro şi va fi realizată de o asociere formată din două firme: una cu capital autohton, apropiată de fostul baron PSD de Brăila, Bunea Stancu, condamnat recent la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Mită la PSD, şi una înregistrată în Italia, care a construit telegondola din Vulcan, supranumit de presă şi “oraşul fără turişti”.

      Citeste mai mult…

B1.ro:  Cristian Câmpeanu: Campania ANAF se va dovedi o fâsâială. Statul vrea ca cetățeanul să-și achite obligațiile fără ca el să presteze serviciile pentru care cere bani

Despre acțiunile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și „marile capturi” ale Fiscului scrie jurnalistul Cristian Câmpeanu în România Liberă, ediția online. Câmpeanu susține că intervenția statului prin cererea și impunerea de taxe ar trebui justificată  prin furnizarea de servicii.

„Banii din taxele și impozitele plătite de cătățean trebuie să se regăsească în proiecte comunitare cum ar fi siguranța și ordinea publică și, eventual, de infrastructură, utilități și orice altceva este pe măsura taxelor plătite. Altfel spus, sarcina de a produce o justificare pentru care percepe taxe și impozite aparține statului. De aceea guvernul face un proiect de buget pe care îl propune spre aprobare parlamentului. Ca să justifice intruziunea în viața și activitatea economică a indivizilor. De ce le ia banii și ce face cu ei. Acesta este ABC-ul contractului social și democrației liberale”, scrie jurnalistul.

      Citeste mai mult…

Paginaeuropeana.ro: Germania rămâne cel mai important partener comercial al României

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană anunță cifrele actuale referitoare la schimburile comerciale dintre România și Germania. Conform Institutului Național de Statistică, Germania rămâne și în 2014 partenerul comercial nr. 1 al României. Importurile din Germania au însumat 11,2 miliarde de euro, cu 8,7% mai mult decât în 2013, iar exporturile 10,1 miliarde de euro, în creștere cu 9,8% față de anul precedent. Astfel, creșterea importurilor și a exporturilor germane s-a situat peste creșterea de circa 5% a totalului exporturilor și importurilor românești. Cele mai importante grupe de produse, pe care România le importă din Germania, sunt mașini și aparate, mijloace și materiale de transport, metale comune. În ce privește exporturile către Germania mașinile și aparatele se află de asemenea pe primul loc, urmate de mijloace și materiale de transport și de materiale textile.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta discută cu Isărescu despre reducerea TVA

Premierul Victor Ponta se află la Banca Naţională a României (BNR), unde se consultă cu guvernatorul Mugur Isărescu asupra variantelor de reducere a TVA, şeful Guvernului anunţând anterior, la sediul PSD, că vrea să discute cu Isărescu înainte ca, marţi, să fie luată o decizie pe această temă.

El a precizat că marţi va fi decisă, în Guverm, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea TVA la produse alimentare.

        Citeste mai mult…

Zf.ro : CUM ARATĂ SISTEMUL BANCAR: O PIAŢĂ DEBALANSATĂ

Primele cinci bănci au peste jumătate din active, credite şi depozite

Primele cinci bănci au active de 197 mld. lei, credite de 114 mld. lei şi depozite de 170 mld. lei.

Cele mai mari cinci bănci locale deţineau la finalul anului trecut 54% din acti­vele, creditele şi depozitele din sistemul bancar, iar potrivit unor date de la jumătatea anului următoarele cinci instituţii de credit au o cotă de piaţă de 25%, ceea ce înseamnă că celelalte 30 de bănci trebuie să se lupte pentru o felie din cincimea de pia­ţă rămasă, respectiv active de circa 70 miliarde de lei.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Dolarul scade până la 4,02 lei, francul creşte uşor la 4,23 lei, iar euro rămâne la 4,41 lei, la cursul BNR

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4192 lei/euro, 4,2296 lei/franc elveţian şi 4,0582 lei/dolar.

Dolarul scade cu mai mult de 3 bani (0,83%), până la 4,02 lei. Moneda americană a început să scadă la jumătatea săptămânii trecute de la 4,1121 lei, până la 4,0778 lei, o depreciere semnificativă: 0,83% (aproape 4 bani), într-o singură şedinţă. Vineri, dolarul s-a depreciat cu încă 2 bani şi a ajuns la 4,05 lei.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Fondul de pensii facultative al BCR a depăşit 100.000 de clienţi

Fondul de pensii facultative BCR Plus a depăşit pragul de 100.000 de clienţi, a anunţat luni compania BCR Pensii, care administrează fondul.

Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/, fondul BCR Plus are 100.184 de participanţi, 181,54 milioane lei active nete în administrare şi o rată de rentabilitate anualizată pentru ultimele 24 de luni de 10,6005% la 28 februarie 2015, scrie Agerpres.

        Citeste mai mult…

Economica.net: LafargeHolcim caută încă un director general pentru cel mai mare producător de ciment din lume

Bruno Lafont, şeful companiei franceze Lafarge, doreşte ca o persoană cu experienţă din industria cimentului să fie directorul general al entităţii rezultate în urma fuziunii cu producătorul elveţian de ciment Holcim, a anunţat publicaţia ‘Le Monde’, transmite Reuters.

Alegerea unui director general pentru compania care va fi cel mai mare producător de ciment din lume nu a fost încă rezolvată, scrie Agerpres. În 20 martie, producătorul elveţian de ciment Holcim şi compania franceză Lafarge au acceptat noi termeni ai planificatei lor fuziuni. Anul trecut, Holcim şi Lafarge au anunţat că vor să-şi unească forţele pentru a da naştere unui gigant mondial cu vânzări de 44 de miliarde de dolari pe an. Companiile au stabilit că nouă acţiuni Holcim vor fi schimbate pentru zece titluri Lafarge iar numele noului director general al entităţii combinate va fi dat publicităţii la momentul potrivit.

        Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Hidroelectrica a cumparat un sistem informatic de 1,7 milioane euro

 Consortiul format din societatile Information Business Consulting, Electrica Soluziona si Indra a fost desemnat, pe 31 martie 2015, castigatorul licitatiei organizate de Hidroelectrica privind achizitia unui sistem informatic integrat de tip Enterprise Resource Planning. Potrivit Hidroelectrica, este un sistem “cu instrumente de analiza manageriala de tip Business Intelligence cu un punctaj de 93,65 puncte si valoarea ofertei de 1.703.942,57 euro fara TVA”. La licitatie au participat 11 ofertanti, dintre care 5 ofertanti au participat cu platforma SAP, 5 cu platforma Oracle si 1 producator local.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CEC speră să recupereze două treimi din creditul acordat lui Bucşaru pentru construcţia Green City

Complexul rezidenţial Green City, dezvoltat de firma Green City Construct, controlată de omul de afaceri Dumitru Bucşaru, a fost scos la vânzare de lichidatorul judiciar, care vinde peste 200 de vile şi terenul aferent, individual sau în bloc, în ultimul caz preţul fiind stabilit la 20 de milioane de euro.

Bucşaru este cercetat în arest la domiciliu într-un dosar în care este suspectat de bancrută frauduloasă, respectiv că a contractat un credit de 30 de milioane de euro de la CEC Bank pentru construirea complexului, iar după ce a intrat în insolvenţă ar fi înstrăinat activele, prezentând evidenţe contabile nereale.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Vom face un bilanț al celor trei ani de guvernare

Guvernul va face un bilanț al celor trei ani de activitate, a anunțat luni premierul Victor Ponta, la sediul central la PSD.

“Am discutat cu colegii mei ca în săptămânile următoare să facem pe toate domeniile care țin de actul de guvernare un bilanț al celor trei ani de guvernare, ce am reușit să facem legat de zona economică, de zona socială, de educație, de sănătate, de agricultură, fonduri europene, toate celelalte domenii. Și, practic, după acest bilanț la 3 ani să ne stabilim încă odată prioritățile pentru anul 2016, un an în care cu siguranță ne vom prezenta în fața alegătorilor atât la alegerile locale, cât și cele generale cu ceea ce am reușit să facem din programul pe care l-am propus in 2012 și ce ne dorim pentru perioada 2016 — 2020″, a precizat Ponta la finalul reuniunii Biroului Permanent Național al PSD.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: Alpha Bank acordă primul credit în programul “Prima Maşină”

Alpha Bank Romania a acordat primul credit din cadrul programului Prima Maşină, unui client al sucursalei sale din Piteşti, informează un comunicat al băncii remis redacţiei.

     Alpha Bank participă în programul guvernamental Prima Maşină, oferind clienţilor posibilitatea de a achiziţiona un autovehicul nou, în valoare de maxim 62.000 lei (preţ cu TVA). Creditul este disponibil în lei şi se acordă pe o perioadă de maxim 5 ani, iar avansul solicitat este de minim 5% din valoarea autovehiculului.

     Clienţii pot afla pe loc, în unităţile băncii, suma pe care o pot accesa. Răspunsul din partea băncii cu privire la aprobarea cererii de credit în cadrul programului Prima Maşină este obţinut în 24 de ore de la momentul depunerii documentaţiei complete. Ulterior, dosarul de credit este prezentat spre aprobare Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

       Citeste mai mult…

Economica.net: BNR va propune un mecanism care să se ocupe de soluţionarea litigiilor dintre clienţi şi bănci, în această primăvară

Banca Naţională a României se află în faza de evaluare a propunerilor referitoare la implementarea unui mecanism independent care să încerce să soluţioneze eventualele litigii dintre consumatorii de servicii financiare şi prestatorii acestor servicii înainte de apelarea la instanţă, respectiv mediere, arbitraj sau o instituţie publică independentă, susţine viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu.

‘Va trebui să alegem o cale. O instituţie cu competenţe pe toate domeniile sau constatăm şi în această situaţie existenţa unei specificităţi a industriei financiare şi a serviciilor financiare şi necesitatea separării domeniului pieţelor financiare, care este mai larg decât al serviciilor bancare? Separăm aceste pieţe financiare de zona economiei reale? (…) Sunt întrebări la care trebuie, probabil în această primăvară, să dăm un răspuns şi să facem propuneri de legiferare. Vom aştepta apoi din partea Parlamentului să ne creeze cadrul instituţional în care să putem funcţiona’, a declarat luni Bogdan Olteanu, în cadrul Colocviului cu tema ‘Soluţionarea alternativă a diferendelor în domeniul bancar’.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Consilier prezidential: Cat de liberal este acest Cod Fiscal ramane sa mai discutam

 “Cat de liberal este acest Cod Fiscal ramane sa mai discutam, unele prevederi nu au multe lucruri in comun cu liberalismul, cum ar modul de impozitare a microintreprinderilor si plafonarea contributiilor sociale. In opinia mea liberalismul nu se refera strict la scaderea impozitelor. Este foarte importanta manierea in care se realizeaza aceasta scadere a impozitelor si cat de sustenabila este ea. Credem ca este dezirabil o modificare de asemenea amploare atat timp cat ea nu pune in pericol beneficiile existente – ma refer la consolidarea fiscala. Cred ca trebuie sa ne bucuram cu intelepciune si prudenta de lucrurile bune”, spune consilierul prezidential Cosmin Marinescu, intr-un interviu acordat Ligiei Munteanu (TVR). El admite insa ca economia are nevoie de reducerea TVA, dar sugereaza o regandire a constructiei bugetare.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Premierul afirmă că executivul va lua o decizie în aceste zile referitoare la reducerea TVA

Premierul Victor Ponta a declarat luni că executivul va lua în aceste zile o decizie referitoare la reducerea TVA.

“În cursul zilei de astăzi terminăm toate analizele, voi avea o discuție și cu guvernatorul Băncii Naționale. L-am informat săptămâna trecută pe președintele României asupra datelor pe care le avem pe primul trimestru. Noul ministru, dl. Teodorovici, a discutat deja cu partenerii noștri de la FMI și Comisia Europeană și probabil că în cursul zilei de astăzi sau mâine vom lua o decizie”, a spus Ponta, la sediul central al PSD, întrebat în legătură cu reducerea TVA.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Rezervele valutare globale au scăzut în 7 luni cu 600 miliarde dolari, la 11.600 miliarde dolari

Rezervele valutare ale băncilor centrale au scăzut în martie la 11.600 miliarde de dolari, de la nivelul record de 12.030 miliarde de dolari atins în luna august a anului trecut, marcând întreruperea unei perioade de creştere de zece ani.

Deşi scăderea rezervelor valutare este determinată şi de aprecierea dolarului din ultimele luni, care a redus valoarea deţinerilor în alte monede, inclusiv a celor în euro, aceasta evidenţiază o schimbare în politica băncilor centrale, după o perioadă de zece ani în care instituţiile bancare şi-au majorat rezervele valutare în medie cu 824 miliarde de dolari pe an potrivit calculelor Bloomberg.

       Citeste mai mult…

Economica.net: KPMG: Acţiunile ANAF împotriva evaziunii fiscale sunt normale. Trebuiau să se întâmple zilnic, de 25 de ani

Controalele împotriva evaziunii fiscale derulate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) sunt normale şi trebuiau să se întâmple zilnic, în ultimii 25 de ani, însă, cu toate acestea, sunt aplicate măsuri exagerate în cazul afacerilor unde s-au constatat erori, cum ar fi sume mici neînregistrate, a declarat luni Dragoş Doroş, director în cadrul KPMG România.

‘Antifrauda face ceea ce trebuia să facă de 25 de ani încoace. Din păcate, o vreme îndelungată nu a luat măsuri de amplitudinea celor din prezent. Noi suntem perplecşi de amploarea unor evenimente care de fapt ar fi trebuit să se desfăşoare zilnic, pentru că sunt anumite industrii în România unde bonul fiscal este o raritate. În mod normal, eu m-aş fi aşteptat ca aceste lucruri să se întâmple de 25 de ani, zilnic, în România. Problema este că acum se întâmplă dintr-o dată, brusc, iar mediul de afaceri, aşa cum s-a aşezat el, într-un anumit fel, este surprins şi lovit de anumite măsuri, care sunt exagerate’, a menţionat Dragoş Doroş.

      Citeste mai mult…

Economica.net: MFE: România a avut o absorbţie a fondurilor europene de 53,12%, la finalul lunii martie

România a înregistrat o absorbţie a fondurilor europene, pe cadrul financiar 2007 – 2013, de 53,12% la finalul lunii martie, fiind mai mare cu 0,53 puncte procentuale faţă de nivelul de la finalul lunii februarie, se arată în datele transmise de către Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la CE se ridica la 10,124 miliarde euro, iar valoarea plăţilor intermediate la 9,321 miliarde euro.

     Citeste mai mult…

Adevarul.ro: KMG International, fostul Rompetrol Group, îşi anunţă mâine rezultatele financiare. Conferinţa va fi transmisă pe Adevărul Live

Rompetrol Rafinare asigură, prin rafinăriile Petromidia şi Vega, 40% din capacitatea de prelucrare a ţiţeiului din ţara noastră KMG International, fostul Rompetrol Group, îşi va anunţa mâine rezultatele operaţionale, evenimentul de prezentare urmând a fi transmis în direct pe Adevărul Live. Compania, deţinută integral de către grupul compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, a înregistrat în 2014 rezultate operaţionale şi financiare record, performanţe unice în cei 15 ani de la înfiinţarea sa.   KMG International cuprinde atât benzinăriile şi rafinăriile din ţara noastră, cât şi operaţiunile de distribuţie a carburanţilor din statele aflate în jurul României, dar şi din vestul Europei, în special Franţa şi Spania, acestea din urmă fiind preluate odată cu grupul Dyneff.   Rompetrol Rafinare, al doilea exportator al României

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Trei din patru antreprenori români exclud scăderea businessului în următorii cinci ani. Cei mai optimişti vorbesc de creşteri agresive

Aproape 75% dintre afacerile de familie din România au raportat creşteri ale vânzărilor în ultimul an financiar (2014/2015), iar un procent similar mizează pe creşterea businessului şi în următorii cinci ani, potrivit unui studiu realizat de PwC Romania privind evoluţia afacerilor de familie.

Studiul, aflat la a doua ediţie şi intitulat “Afacerile de familie din România – Primul schimb de generaţii” este parte a unei cercetări realizate de PwC la nivel mondial.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bărbații, cei mai activi cumpărători online în România (studiu)

Majoritatea românilor (66%) care fac cumpărături online sunt bărbați și doar 34% femei, în condițiile în care în Ungaria și în Bulgaria femeile sunt mai active în acest domeniu, conform unui studiu remis, luni, AGERPRES.

Cumpărătorii online din Bulgaria sunt 58% femei și 42% bărbați, iar cei din Ungaria 51% femei și 49% bărbați.

În ceea ce privește obiceiurile de cumpărare ale românilor, conform studiului Compari.ro realizat la începutul lui 2015, au rezultat 6 profile de cumpărători în mediul online: Experții (29%) — cei care cunosc cel mai bine acest sistem, Căutătorii de reduceri (18%), Cei care verifică (16%), Începătorii (13%), Cumpărătorii ocazionali (12%) și Aventurierii (12%). Înainte de a face o achiziție, majoritatea aleg ca sursă de informare principală site-urile de comparare a prețurilor, urmate de magazinele online de unde își cumpără direct produsele.

      Citeste mai mult…

Capital.ro: GDF SUEZ Energy Romania îşi măreşte participaţia în Congaz la 99,72%

GDF SUEZ Energy România îşi mareşte participaţia deţinută în Congaz de la 85,77% la 99,72%, ca urmare a achiziţiei acţiunilor deţinute de Petroconst, o companie de construcţii din Constanţa.

Așadar, după ce a devenit acţionar majoritar în Congaz, în iulie 2014, GDF SUEZ Energy România îşi măreşte participaţia deţinută în companie prin achiziţia unei participaţii de 13,95% deţinute de cel mai mare acţionar minoritar. În urma acestei achiziţii, GDF SUEZ Energy România îşi consolidează poziţia de cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale al pieţei reglementate de gaze naturale din România. Grupul deserveşte în prezent un portofoliu de 1,5 milioane de clienţi şi operează o reţea de 18.500 km în 18 judeţe din partea de sud a ţării şi în municipiul Bucureşti.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Luni: Cotatia petrolului revine pe plus

Cotatia aurului negru este in crestere luni pe bursele asiatice. Un baril de titei “light sweet crude” cu livrare in luna mai a castigat 82 de centi, ajungand la 49,96 dolari, in timp ce barilul Brent din Marea Nordului s-a scumpit cu 81 de centi, pana la 55,76 dolari.

      Citeste mai mult…

Capital.ro: Cotaţia petrolului creşte după ce Arabia Saudită a majorat preţul pentru Asia

Cotaţiile futures la petrol au crescut luni cu peste un dolar, după ce Arabia Saudită a majorat, pentru a doua lună consecutiv, preţul pentru petrolul pe care îl livrează Asiei, semn al îmbunătăţirii cererii de petrol în regiune, transmite Reuters.

În urmă cu câteva luni, Arabia Saudită a redus preţurile pentru Asia cu 90 de cenţi pe baril, cea mai mare reducere de preţ decisă în ultimii 14 ani. Luni, compania petrolieră de stat Saudi Aramco a decis să reducă discountul pentru petrolul livrat în luna mai pe piaţa din Asia cu 60 de cenţi per baril, o majorare cu 30 de cenţi comparativ cu luna aprilie şi a doua majorare lunară consecutivă.

      Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor