Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 09 aprilie 2015

Agerpres.ro (flux știri), preluat de economica.net, bizlawyer.ro: AmCham şi CCIR au parafat un acord de cooperare pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale între România şi SUA

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Camera de Comerţ Româno-Americană /AmCham România/ au semnat un acord de cooperare pentru intensificarea investiţiilor private şi consolidarea relaţiilor comerciale între România şi SUA.

Acordul, care reafirmă cooperarea dintre cele două organizaţii începută în 1995, stabileşte o colaborare mutuală în contextul negocierilor privind acordul de liber-schimb (TTIP) între SUA şi Uniunea Europeană. Camera de Comerţ şi Industrie a României şi AmCham România au ca obiectiv intensificarea cooperării bilaterale prin proiecte comune adresate companiilor româneşti şi americane, scrie Agerpres.

‘Acordul dintre cele două organizaţii are în vedere oportunităţile create de actualul context al economiei globale. Prin acest acord, vrem să creăm sinergii între iniţiativele din sectorul public şi privat şi să amplificăm cooperarea bilaterală româno-americană’, a declarat Mihai Daraban, preşedintele CCIR.

La rândul său, Mark A. Meyer, preşedintele AmCham, a precizat că ‘programul Camerei de Comerţ Americane în România şi evenimentele legate de investiţii vizează peste 25.000 de companii din SUA care sunt determinate să facă afaceri în Europa’.

‘Suntem în special încântaţi de reafirmarea acordului de cooperare cu CCIR în timpul celei de-a 25-a aniversări a înfiinţării AmCham. Programul Camerei de Comerţ Americane în România şi evenimentele legate de investiţii vizează peste 25.000 de companii din SUA care sunt determinate să facă afaceri în Europa. Membrii CCIR şi AmCham se pot aştepta să beneficieze de pe urma întării cooperării noastre’, a afirmat Meyer.

AmCham România este cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de către un grup de companii americane, dar care reuneşte în prezent 370 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 200.000 de locuri de muncă.

Imaginearomaniei.ro: CCIRO Italia a inaugurat un nou sediu la București

Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) a inaugurat începând cu data de 12 martie 2015, la București în sediul Camerei de Comerț și Industrie a României, un nou sediu operativ. Pentru organizația noastră, deschiderea noului birou reprezintă un obiectiv îndeplinit care va permite accesul tuturor antreprenorilor români din Italia și investitorilor italieni la o gamă completă de servicii, oferite în colaborare cu cel mai important for de reprezentare a oamenilor de afaceri români din ultimii 150 de ani și exponent al economiei libere de piață și anume Camera de Comerț și Industrie a României care contribuie activ la dezvoltarea mediului de afaceri și, implicit, a României.

     Citeste mai mult…

Capital.ro: EXCLUSIV: Bacşişul va fi impozitat. Firma decide dacă îl păstrează sau îl dă angajaţilor

Bacşişul va fi trecut pe un bon fiscal separat, fără TVA şi va fi impozitat fie ca profit al companiei, în cazul în care nu este dat salariaţilor, fie ca venit al angajaţilor, în cazul în care le este împărţit acestora, se arată în proiectul de modificare a OUG 28/1999, obţinut de Capital şi discutat marţi în guvern.

Cum va fi reglementat bacşişul?

Bacșișul  va fi fiscalizat, evidenţiat pe bonul fiscal şi delimitat clar de veniturile încasate din livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.

Vânzarea bunurilor sau a serviciilor nu va putea fi condiţionată de bacşiş care trebuie marcat pe un bon fiscal distinct.

      Citeste mai mult…

Capital.ro: Fermierii pot depune cererile de plată pe suprafaţă

Ordinul privind depunerea cererilor de plată pe suprafaţă a fost publicat luni seara în Monitorul Oficial, iar de miercuri dimineaţa se primesc deja cereri, a declarat, miercuri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“Deja se pot depune cereri. Ordinul a fost publicat luni seara în Monitorul Oficial, ieri (marţi n.r.) au fost testate toate operaţiunile şi de astăzi, de dimineaţă, se primesc deja cereri”, a spus Daniel Constantin.

     Citeste mai mult…

Capital.ro: Cum ar putea evolua evaziunea fiscală la alimente pe fondul scăderii TVA şi al controalelor ANAF

Evaziunea fiscală în industria alimentară s-ar putea diminua cu 30-40% după reducerea TVA la alimente la 9%, dar s-ar putea ajunge şi la aproape 70%, dacă ANAF va continua controalele şi va înăspri amenzile, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară “Sindalimenta”, Dragoş Frumosu.

“Reducerea TVA la alimente este o măsură foarte bună, generic spus, pentru toată omenirea şi este păcat să fie compromisă de şmecheri. Consider că evaziunea fiscală în industria alimentară s-ar putea reduce după introducerea cotei reduse de TVA cu 30-40%. Dacă ANAF îşi înteţeşte controalele, vor fi mai multe şi permanente, dar fără a exagera, şi dacă ar face şi amenzile mai drastice, cred că se poate ajunge la o reducere a evaziunii fiscale cu 60 – 70%, ceea ce înseamnă destul de mult. Va rămâne fără niciun dubiu evaziune 10 – 15% pentru că multe produse vin din import”, a spus Frumosu.

     Citeste mai mult…

Capital.ro: Codul Fiscal: Ce îngrijorări are Comisia Europeană

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri că a primit asigurări de la ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, că, dacă este necesar, vor fi propuse măsuri compensatorii în ceea ce priveşte implementarea noului Cod Fiscal.

“Am avut şi oportunitatea să discutăm despre preocupările pe care le are Comisia Europeană, ca şi FMI, în ceea ce priveşte planurile privind noul Cod Fiscal şi reducerea TVA. Ministrul m-a asigurat că paşii vor fi evaluaţi cu atenţie şi, dacă este necesar, vor fi propuse măsuri compensatorii pentru a nu submina sustenabilitatea fiscală a bugetului”, a spus Dombrovskis, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu Eugen Teodorovici, la sediul Ministerului Finanţelor.

      Citeste mai mult…

Capital.ro: Codul Fiscal din România, luat în discuţie de FMI, CE şi BM

O delegaţie a Ministerului Finanţelor Publice (MFP) va efectua săptămâna viitoare o vizită, la Washington, unde va discuta cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale despre măsurile Guvenului în ceea ce priveşte Codul Fiscal, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, la finalul unei întrevederi cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.

     Citeste mai mult…

Capital.ro: De ce crede FMI că băncile au devenit mai sigure

Băncile acordă mai puţine credite peste hotare după criza financiară din 2008, pe măsură ce băncile europene şi-au redus ambiţiile globale, iar organismele de reglementare încurajează finanţarea domestică, arată un nou studiu publicat miercuri de Fondul Monetar Internaţional, transmite Bloomberg.

Creditarea transfrontalieră a scăzut până la 51% din solicitările externe ale băncile, de la 57% în 2007, susţine FMI în raportul său semi-anual privind stabilitatea financiară mondială. În schimb, creditele în moneda locală acordate prin diviziile din străinătate au rămas practic neschimbate, susţine FMI.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Astra are conturile blocate şi va plăti CNADNR suma de 95 de milioane de lei în baza executării unei poliţe

Astra Asigurări va plăti CNADNR în perioada următoare suma de 95 milioane de lei, în baza executării unei poliţe, după ce marţi toate conturile asigurătorului au fost blocate în urma declanşării procedurii de executare silită prin înfiinţarea popririi asupra acestora.

“CNADNR a obţinut în justiţie o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie care a obligă Astra la plata sume de 95 milioane de lei, în baza unei poliţe. KPMG, în calitate de administrator special al societăţii Astra Asigurări, a informat ASF că un executor judecătoresc a blocat marţi conturile Astra prin înfiinţarea popririi asupra acestora. În perioada următoare, Astra va efectua plata acestei sume. Astra a atacat sentinţa prin recurs, care nu s-a încheiat”, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca-Constantinescu.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Loteria Română alocă 573.110 de euro, fără TVA, pentru 28 de milioane de lozuri răzuibile

Compania Națională Loteria Română vrea să cumpere, din surse proprii, 28 de milioane de lozuri instant răzuibile, contractul în valoare de 573.110 euro (fără TVA) urmând să fie încheiat pentru o perioadă de 24 de luni, se arată în anunțul de participare, postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Potrivit documentului, compania care câștigă licitația trebuie să furnizeze ‘imprimate nefalsificabile constând în lozuri instant răzuibile’. Ofertanții trebuie să facă dovada că au înregistrat o cifră medie de afaceri globală pe ultimii trei ani, respectiv 2012, 2013, 2014, de cel puțin un milion de euro.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: INS: Resursele de energie electrică au crescut cu 3,9% în primele două luni din 2015

Resursele de energie primară au scăzut cu 0,3% în primele două luni din acest an, iar cele de energie electrică au fost mai mari cu 3,9%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Principalele resurse de energie primară au totalizat 5,3 milioane tone echivalent petrol (tep), iar resursele de energie electrică s-au ridicat la 11,5 miliarde KWh.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut în primele două luni cu 0,4%

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia vânzărilor auto, a crescut în primele două luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută, cu 0,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,5%, a anunţat joi INS.

Evoluţia a fost influenţată de creşterile înregistrate de comerţul cu ridicata nespecializat (9,5%), comerţul produselor agricole brute şi al animalelor vii (9,2%), comerţul altor maşini, echipamente şi furnituri (4,6%) şi comerţul echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (1,7%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (3,6%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (3%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (0,7%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (0,4%).

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Deficit comercial de 384 mil. euro în februarie; importurile au crescut mai mult decât exporturile

Exporturile au crescut în februarie cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 4,39 miliarde euro, iar importurile au avansat cu 2,6%, la 4,77 miliarde euro, astfel că deficitul comercial s-a plasat la 384 milioane euro, cu 68,8 milioane euro peste decât cel din februarie 2014, arată INS.

Faţă de luna ianuarie, exporturile au crescut cu 4,9%, iar importurile cu 9,4%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În primele două luni, exporturile FOB au însumat 8,57 miliarde euro, cu 3,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile CIF au totalizat 9,13 miliarde euro, în creştere cu 3,3%.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Producţia industrială a crescut în februarie cu 3,2% faţă de aceeaşi lună din 2014

Producţia industrială a crescut în februarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu 3,2% ca serie brută şi cu 3,1% ca serie ajustată, susţinută de industria prelucrătoare, iar per ansamblul primelor două luni avansul a fost de 2,4% şi, respectiv, 3,3%, potrivit datelor INS.

Astfel, producţia în industria prelucrătoare a crescut cu 4,7% ca serie brută şi cu 4,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

      Citeste mai mult…

Zf.ro : Românii au pus în ultimul an 2 mld. lei în depozite pe termen lung

Depozitele bancare cu scadenţa mai mare de un an constituite de persoanele fizice cumulau la finele lunii februarie 13 miliarde de lei (echivalentul a 3 mld. euro), în creştere cu 2,3 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Economisirile pe termen lung reprezentau în a doua lună a anului 12% din totalul depozitelor la termen, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR. Spre comparaţie, anul trecut ponderea era de 10%.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile au datorii de aproape 190 miliarde de euro. Topul celor mai îndatorate zece sectoare din economia românească

Gradul mediu de îndatorare al companiilor locale, calculat ca raport între datorii totale şi active totale, este de 66%, nivel cu 4 procente mai bun faţă de 2012.

Extracţia cărbunelului este cel mai în­datorat sector de activitate din Ro­mânia, cu un nivel de 411%. Pre­zenţa acestei industrii în care mai lucrează 3.000 de oameni faţă de 21.000 în anul 2008 nu este o surpriză în condiţiile în care Com­pania Naţională a Huilei (CNH) a figurat în ultimii ani în mai toate clasamentele marilor datornici.

Şi în 2013, CNH este pe primul loc în topul companiilor cu datorii mai mici de un an, cu aproape 5 miliarde de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Criza a tăiat 120.000 de locuri de muncă din industria textilă

Criza financiară şi ascensiunea rapidă a pieţelor din Asia au dus la dispariţia a peste 120.000 de locuri de muncă din industriile de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte în perioada 2007-2014. În aceeaşi perioadă însă, salariile celor peste 220.000 de angajaţi rămaşi în domeniu au crescut cu aproape 80%, făcând paşi timizi către media pe economie.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Clasamentul pierderilor şi profiturilor din sistemul bancar local

BCR şi Volksbank au adunat două treimi din pierderile de 6,2 miliarde de lei raportate de băncile locale anul trecut, iar următoarele şase bănci din clasamentul rezultatelor negative au cumulat pierderi de peste un miliard de lei.

La polul opus, Raiffeisen şi Banca Transilvania au avut profituri cumulate de 950 miloane de lei, adică jumătate din câştigurile din sistemul bancar. Doar olandezii de la ING Bank au mai reuşit să obţină un profit de peste o sută de milioane de lei, respectiv 290 mil. lei.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Ieftinirea petrolului i-a pus pe furnizorii petroliştilor „on hold“

Furnizorii de echipamente şi servicii pentru sectorul petrolier se aşteaptă la un an prost, cu afaceri în scădere sau în stagnare, în condiţiile în care preţul mic al petrolului i-a determinat pe clienţi, producătorii de ţiţei şi gaze, să-şi reducă investiţiile.

„Este o perioadă de conservare, nu văd cum am putea discuta de companii petroliere care să crească acum“, spune Claudiu Mureşan, directorul general al constructorului de magistrale petroliere Condmag (COMI). Compania a încheiat anul 2014 cu afaceri de 173 mil. lei şi îşi propune o ţintă „optimistă“ de venituri de 165 mil. lei. „Înainte aveai de ales între mai mulţi clienţi, erau OMV, Chevron, Romgaz, dar şi Stratum sau NIS. Acum toţi fac un pas înapoi din cauza preţului petrolului“, mai spune Mureşan, care este şi membru în boardul companiei de foraj Dafora (DAFR).

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Ponta şi-a delegat către Oprea atribuţiile de coordonare a Guvernului, pentru vacanţa de Paşti

Premierul Victor Ponta şi-a delegat din nou, prin decizie, atribuţiile de coordonare a Guvernului către vicepremierul Gabriel Oprea, pentru perioada 9-13 aprilie 2015, în care se va afla în vacanţă de Paşti.

Ponta a anunţat anterior că Guvernul îşi va relua activitatea normală marţi, 14 aprilie, după Sărbători.

Întrebat de presă unde va petrece Paştele, în contextul în care informaţia era că acesta va pleca în SUA, premierul Ponta a răspuns că va sta cu familia într-un loc în care speră sa nu fie găsit.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Managerii de fonduri cer Parlamentului excluderea veniturilor din investiţii de la CASS: Este o măsură păguboasă prin care statul se împuşcă singur în picior

Introducerea contribuţiei la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din investiţii şi impunerea unui plafon minim de plată de circa 800 de lei pe an descurajează economisirea populaţiei şi va duce la apariţia unor situaţii în care investitorul sau deponentul la bancă, care nu este nici salariat şi nici pensionar, va avea de plătit o taxă mai mare decât venitul încasat, susţin managerii de fonduri mutuale, cu active în gestiune de peste 19 miliarde de lei. Ei cer Parlamentului să elimine această prevedere din proiectul de Cod fiscal.

În prezent, proiectul de Cod fiscal propus de Ministerul Finanţelor şi aprobat de Guvern este pe masa senatorilor din Comisia de buget-finanţe. Alături de eliminarea impozitului pe dividende, acest proiect introduce obligaţia ca persoanele care nu înregistrează venituri din salarii şi pensii să plătească contribuţie la asigurările sociale de sănătate (CASS) în cuantum de 5,5% din veniturile din investiţii. În această categorie de venituri s-ar încadra veniturile obţi­nute din investiţii pe bursă, în fonduri mutuale, tranzacţii valutare, dar şi cele din dobânzile bancare. În prezent, aceste venituri sunt impozitate cu 16% (cota unică) şi sunt excluse de la plata CASS. Mai mult, faţă de varianta proiectului de Cod fiscal supusă dezbaterii publice, în proiectul de Cod fiscal aprobat de Guvern şi transmis spre aprobare Parlamentului este prevăzută şi pentru venitul din investiţii o „bază anuală minimă de calcul al CASS“ egală cu salariul anual minim. Ţinând cont de valoarea prognozată a salariului de bază minim pe ţară, baza minimă de calcul al CASS  va fi de 14.400 de lei (12 luni înmulţit cu 1.200 lei salariu minim în 2016), respectiv o valoare minimă de plată a CASS de 792 de lei.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: EUFORIA A TRECUT, APAR ÎNTREBĂRILE

Va conduce cu adevărat reducerea TVA la relansarea consumului de care are nevoie economia?

La o zi după euforia legată de anunţul reducerii TVA la toate alimentele, băuturile nonalcoolice şi servicii de alimentaţie publică de la 24% la 9% de la 1 iunie, întrebările încep să-şi facă loc în dezbaterea privind efectele măsurii. Va creşte cu adevărat consumul? Scădere va fi transferată în preţurile la raft? Ce se va întâmpla cu bugetul? Va scădea cu adevărat evaziunea? Nici guvernul nu a oferit public o analiză amă­nun­ţită sau o simulare a efectelor, ci doar câteva cifre estimative privind efectele asupra bugetului. Pentru comparaţie, ar fi putut să ofere date despre ce s-a întâmplat din 2013, după reducerea TVA la 9% la pâine şi produse de panificaţie, dar nu a făcut-o.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile au mai mulţi restanţieri, dar valoarea creditelor cu probleme se micşorează

Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare a ajuns la finele lunii februarie la 708.000, în creştere cu 3% faţă de aceeaşi peri­oadă a anului trecut. Creşterea în termeni nominali a fost de 23.000 de restanţieri, potrivit datelor BNR.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Efectul reducerii TVA la pâine în septembrie 2013: În primele două luni întreaga reducere de taxă s-a văzut în preţ. Apoi preţurile au reînceput să urce

Efectul reducerii TVA la pâine şi la produsele de panificaţie de la 24% la 9% în septembrie 2013 este destul de confuz pentru că piaţa este una destul de încurcată, iar reducerea de taxă s-a făcut doar pe câteva segmente.

Un lucru este cert şi este reflectat din datele Statisticii: în primele două luni de după reducerea TVA preţul pânii a scăzut cu aproape 12%, ceea ce înseamnă că întreaga reducere de 15 puncte a fost transferată în preţ. Apoi preţurile au a început să crească uşor, lună la lună, cu valori ce oscilează între 0,1 şi 0,7%. Efectul pe preţ în urma reducerii TVA la pâine şi la produsele de panificaţie, o piaţă de peste 2 mld. euro, poate fi doar aproximat, pentru că preţul final depinde foarte mult de cel al grâului, iar piaţa este foarte fragmentată.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondurile străine au vândut acţiuni FP de 163 mil. lei în T1

Fondurile străine de investiţii şi-auredus deţinerile la Fondul Proprietatea (FP) cu 191 milioane de acţiuni în primul trimestru, ajungând să deţină 51,29% din capitalul social subscris al fondului la 31 martie, potrivit raportărilor emise de administrator.

Raportat la un preţ mediu de 0,858 lei/titlu al acţiunilor FP în primele trei luni ale anului, ar rezulta o valoare estimată a vânzărilor de 163 milioane de lei. Printre cumpărătorii de acţiuni FP este însuşi Fondul Proprietatea care în prezent derulează cel de-al cincilea program de răscumpărări. La 31 martie, FP deţinea 1,05 miliarde de acţiuni proprii, reprezentând 8,63% din capital social subscris. În cadrul celui de-al cincilea program, fondul va răscumpăra 226 milioane de acţiuni, din care circa 65 milioane de titluri au fost deja achiziţionate din piaţă.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

O întrebare care nu s-a pus: Nu cumva scăderea preţurilor alimentează deflaţia?

Asistăm de ceva vreme la propuneri, unele dintre ele pe cale de concretizare, de diminuare a fiscalităţii în România, fie că este vorba de cea directă, fie de cea indirectă. Truismul corelaţiei directe dintre nivelul taxelor şi impozitelor din economia reală, pe de o parte, şi dinamica economiei subterane, pe de altă parte, este evident şi nu poate fi contestat.

Unul din motoarele în măsură să determine creşterea economică este consumul. Astfel ar fi încurajată crearea de noi locuri de muncă în economia reală, creându-se un cerc sinergetic favorabil. Ratele de politică monetară sunt mai peste tot pe glob apropiate de zero, băncile centrale epuizându-şi în fapt acest canal de stimulare economică. Pe cale de consecinţă, economisirea este inhibată, dobânzile pasive tinzând spre valori negative. În fapt omenirea se îndreaptă spre modelul atipic formalizat în Japonia deceniului pierdut: dobânzi nominale negative care, în condiţii de deflaţie, conduc spre dobânzi reale pozitive.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: POLEMICI

Ce spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, despre reducerea TVA la alimente

Preşedintele Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru şi şeful Fiscului Gelu Diaconu au intrat într-o polemică prin intermediul ZF legată de nivelul peste aşteptări al colectării bugetare din primele trei luni, care stă la baza deciziei guvernului de reducere a TVA la produsele alimentare. Dumitru susţine că nu există o garanţie că scăderea de taxe aduce automat şi reducerea evaziunii fiscale şi spune că nu este clar cât din majorarea veniturilor din primele luni reflectă îmbunătăţirea colectării şi cât creşterea consumului. Diaconu susţine că preşedintele Consiliului Fiscal „se situează în afara realităţii“.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Cel mai mare fond închis a cumpărat acţiuni europene de 30 de milioane de lei

Fondul de investiţii STK Emergent, cel mai mare fond închis listat la bursă, şi-a crescut expunerea pe acţiuni de la 3 milioane lei în februarie până la 33,4 milioane de lei la finalul lunii martie, achiziţionând acţiuni ale companiilor listate pe bursele europene.

Fondul dispune de active de 66 milioane de lei, din care jumătate sunt plasate în acţiuni la finalul lunii martie. În februarie, doar 4,6% din active erau plasate în acţiuni tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti, mare parte din active fiind plasate în depozite bancare. Administratorul se aştepta la corecţii negative.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Tensiunea de pe piaţa monetară s-a calmat: dobânda Robor la 3 luni testează din nou nivelul de 1,4% pe an

Indicatorul Robor cu scadenţa la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut ieri de la 1,46% la 1,42% pe an, cel mai mare declin în ultima lună, după ce în ultimele două săptămâni se stabilizase aproape de pragul de 1,5% pe an, potrivit datelor BNR. În ultimele opt zile lucrătoare, Robor se stabilizase în jurul nivelului de 1,47%-1,49% pe an. Cele mai multe bănci şi-au ajustat dobânzile în concordanţă cu evoluţia Robor în luna martie, când Robor a închis la 1,5% pe an.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Firma de leasing a BRD a oprit erodarea portofoliului şi a crescut numărul de clienţi la 2.900

BRD Sogelease, compania de leasing financiar afiliată celei de-a doua bănci locale după active, şi-a crescut numărul de clienţi cu 9% anul trecut, la 2.900, şi a oprit astfel procesul de erodare a portofoliului de finanţări din anii anteriori. Portofoliul de finanţări a ajuns la 636 milioane de lei (141 mil. euro), cu circa 3 milioane de lei peste nivelul din 2013, potrivit situaţiilor financiare publicate de BRD şi suspuse aprobării acţionarilor în adunarea generală de astăzi.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: 60% din companiile străine aşteaptă creşterea afacerilor cu 15%

Peste 60% din companiile străine se aşteaptă la o creştere a veniturilor cu aproape 15%, avans susţinut mai degrabă de piaţa internă decât de exporturi, iar pe de altă parte 40% consideră că investiţiile de capital în România nu sunt competitive, arată un studiu al Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Un acord nuclear iranian ar putea ieftini petrolul cu 15 dolari/baril

Preţurile petrolului s-ar putea reduce cu 15 dolari pe baril anul viitor dacă sunt ridicate sancţiunile internaţionale impuse Iranului datorită ajungerii la un acord privind limitarea dezvoltării industriei nucleare din această ţară, potrivit Agenţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei. Iran şi marile puteri ale lumii au ajuns pe 2 aprilie la un acord preliminar care stabileşte parametrii următoarelor negocieri necesare încheierii unui acord până pe 30 iunie. Reintrarea pe piaţa internaţională supraalimentată a petrolului iranian ar putea pune presiuni descendente şi mai mari pe preţul ţiţeiului.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Atenor a luat de la Garanti un credit de 30 mil.euro pentru birourile Hermes Business Campus

Grupul belgian Atenor a obţinut un credit de 30 de milioane de euro pentru refinanţarea primei clădiri din complexul de birouri Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu, a anunţat compania de consultanţă imobiliară JLL, care a reprezentat dezvoltatorul în obţinerea împrumutului.

Grupul belgian Atenor a obţinut un credit de 30 de milioane de euro pentru refinanţarea primei clădiri din complexul de birouri Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu, a anunţat compania de consultanţă imobiliară JLL, care a reprezentat dezvoltatorul în obţinerea împrumutului.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţionarii Oscar Downstream au 10 milioane de euro pentru investiţii în depozite, creşterea flotei şi noi puncte de vânzare

Oscar Downstream, a doua cea mai mare companie antreprenorială după cifra de afaceri din 2013, prezentă în distribuţia de carburanţi, şi-a construit bugetul din acest an pe o creştere de minimum 10%, avans susţinut de investiţiile în logistică şi de creşterea prezenţei companiei la nivel naţional, dar şi de o potenţială creştere a pieţei după scăderea destul de mare din 2014.

În 2014, compania a avut afaceri de 429 mil. euro, potrivit revistei Business Magazin (www.bmag.ro).

    Citeste mai mult…

Zf.ro: CEO-ul momentului: primeşte 43 mil. dolari pentru „deranjul“ făcut de afacerea deceniului

Helge Lund, directorul executiv al producătorului britanic de petrol BG, care probabil se va retrage din funcţie după ce se va finaliza preluarea companiei sale de către Royal Dutch Shell, ar putea încasa până la 43 de milioane de dolari pentru „deranjul” pe care i-l provoacă afacerea.

Achiziţia, de 70 de miliarde de dolari, va fi cea mai mare tranzacţie din sectorul de petrol şi gaze naturale din cel puţin ultimul deceniu, scrie Bloomberg. Lund, fost CEO al grupului petrolier norvegian Statoil, a provocat controverse cu remuneraţia propusă iniţială. Venit la BG

9 februarie, el are dreptul la compensaţii echivalente cu salariul brut pe un an la care se adaugă 30% din remuneraţia de bază.

     Citeste mai mult…

bursa.ro: Exporturile ne-au scumpit energia pe piaţa spot

Electricitatea tranzacţionată pe piaţa spot PZU a înregistrat o majorare de circa 12% a preţului mediu, de la 144,62 lei/MWh în trimestrul I din 2014 la 161,7 lei/MWh în primul trimestru al acestui an, conform statisticilor OPCOM.

Mai mulţi furnizori ne-au spus că această creştere a preţului a fost cauzată de creşterea importantă a exporturilor de electricitate din primele trei luni ale acestui an: “Supraproducţia de energie din ţara noastră şi-a găsit debuşeu peste graniţă. Cererea pentru energia autohtonă fiind în creştere consistentă, este normal să apară şi această majorare de preţ de pe bursă, chiar dacă s-a menţinut aproape constant consumul intern”.

Potrivit datelor care au intrat în posesia ziarului BURSA, ţara noastră a exportat, în primul trimestru, circa 1,7 milioane MWh, o cantitate cu aproape 40% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Ţara noastră a raportat şi în 2014 un record de exporturi de electricitate, care au survenit în special în partea a doua a anului. Numai că acest fenomen nu a determinat şi o creştere a tarifelor energiei tranzacţionate pe piaţa liberă autohtonă.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: Unitatea 1 de la Cernavodă a fost reconectată

Unitatea 1 a centralei nucleare Cernavodă a fost reconectată, ieri seară, la Sistemul Energetic Naţional, după ce fusese deconectată, luni, pentru remedierea unui sistem auxiliar aferent părţii clasice a întreprinderii, a anunţat astăzi Nuclearelectrica (SNN), într-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Realizarea lucrărilor şi a testelor de verificare aferente, precum şi reconectarea la Sistemul Energetic Naţional s-au desfăşurat respectând procedurile centralei şi normele de protecţie şi securitate, fără niciun impact advers asupra populaţiei, personalului, instalaţiilor şi a mediului înconjurător, se mai arată în documentul citat.

Nuclearelectrica precizează că opririle neplanificate sunt controlate (conform procedurilor de securitate nucleară) şi au loc cu ocazia unor lucrări punctuale de remediere la unele echipamente.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: ONUR GUVEN, KASTAMONU:

“Plănuim să investim în România, dar autorităţile ne blochează”

Turcii de la Kastamonu aşteaptă, de trei ani, permisul pentru o fabrică de adezivi, iar răbdarea lor este pe sfârşite

*  Compania opreşte pentru o lună producţia la fabrica de prelucrare a lemnului din Reghin

Turcii din grupul Kastamonu, proprietarul fabricii Kastamonu România (fosta fabrică Prolemn Reghin), se plâng că aşteaptă de trei ani aprobarea pentru o nouă fabrică de adezivi, ceea ce le-ar reduce costurile şi ar creşte profitabilitatea.

De investiţia de aproximativ 10 milioane de euro depind şi planurile companiei în ţara noastră, după cum ne-a spus Onur Guven, vicepreşedinte al grupului, care precizează că, din această lună, va fi nevoit să închidă o parte din facilităţile din România.

Onur Guven consideră că acţiunile autorităţilor locale nu sunt logice, în contextul în care competitorii Kastamonu au propriile fabrici de adezivi la noi în ţară, iar astfel de facilităţi există peste tot în Europa: “Plănuim să investim în România, dar ne blochează”.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Băncile au susţinut creşterea uşoară de la începutul zilei de ieri

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, în prima parte a şedinţei de ieri, fiind susţinută de cotaţiile BRD – Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), în timp ce titlurile din energie au tras în jos piaţa.

Cu o zi înainte, TLV a încheiat tranzacţia de achiziţionare a Volksbank şi a prezentat de planul de conversie a creditelor acordate în CHF de banca austriacă.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se aflau în urcare cu 0,3% la mijlocul zilei, la fel ca în deschiderea pieţei. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea schimburilor cu acţiuni s-a ridicat la 4,48 milioane de lei (1,01 milioane de euro), până la ora 14:00.

Rulaj mai ridicat de 1 milion de lei a înregistrat doar Romgaz (SNG), dar la limită, cu schimburi de numai 1,08 milioane de lei. Cotaţia producătorului de gaze naturale a scăzut cu 0,1%.

Avansul principalilor indici ai bursei a fost alimentat de creşterea acţiunilor BRD şi Banca Transilvania, cu 1,8%, respectiv 1,3%.

      Citeste mai mult…

Bura.ro: SIBEX

Lichiditatea, din nou către minime

Un total de numai 10 contracte futures, cu o valoare de 178.175 de lei, era tot ce oferea piaţa Sibex după jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii, care continua pe aceeaşi linie din ziua anterioară, când volumul a fost unul modest. În acest context, nici la capitolul produse situaţia nu putea fi una diferită, derivatul pe Dow Jones fiind sigurul tranzacţionat după şapte ore de la startul programului.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Exces de energie în România. Eolienele închid termocentrale din cauza legii

Rafalele de vânt din ultimele două zile au învârtit la maxim moriştile miilor de eoliene din România şi au generat o cantitate de energie aproape de limita de suportabilitate a sistemului de transport. Drept urmare, pentru că eolienele trebuie lăsate să producă cât pot ele de mult, prin lege, unele termocentrale din ţară vor fi închise temporar, pentru ca Sistemul Energetic Naţional să nu intre în colaps.

Reactorul 1 al Centralei Nucleare de Cernavodă a fost reconectat la Sistemul Energetic Naţional miercuri seară, după încheierea lucrărilor executate la un sistem auxiliar, a anunţat, joi, Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. (SNN).

Ieri şi alaltăieri, Sistemul Energetic Naţional a înregistrat vârfuri de producţie de 10.500 -10.600 de MWh, cu o medie zilnică orară de peste 8.500 de MW, “vinovatul” fiind sectorul de producere a energiei din surse regenerabile. Parcurile eoliene şi fotovoltaice au ajuns la o producţie cumulată şi de 3.000 MWh, un record istoric, ceea ce, coroborat cu faptul că Hidroelectrica a înregistrat debite mari pe râurile interioare şi Dunăre, a testat limitele de suportabilitate ale SEN, care nu poate prelua mai mult de 11.000 de MWh.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Predoiu e contra reducerii TVA; este consecvent modului de gândire al pedeliștilor

Premierul Victor Ponta afirmă că prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu este contra măsurii de reducere a TVA anunțată de Guvern în baza unor argumente “ori false ori chiar stupide” și a unui mod de gândire “al pedeliștilor”, care în 2010 au crescut taxa pe valoarea adăugată de la 19% la 24% “distrugând economia românească”.

“Premierul-fantomă (‘to be elected’) al PNL-PDL, dl. Cătălin Predoiu, și-a prezentat la un post TV poziția asupra reducerii TVA — el este contra!!! Argumentele prezentate fiind ori false ori chiar stupide, toți oamenii normali ar considera că este vorba de miopie politică și economică, de invidie că am luat noi această măsură, sau pur și simplu de lipsă de inteligență!”, a scris premierul joi pe pagina sa de Facebook.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Bursa a închis în creştere în şedinţa de tranzacţionare de miercuri

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti/ BVB/, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în creştere cu 1,01% şedinţa de tranzacţionare de miercuri.

Rulajul total al pieţei s-a situat la 3,53 milioane euro, din care tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 3,23 milioane euro, iar tranzacţiile cu certificate au însumat 207.942 euro.

Cele mai mari rulaje au fost înregistrate cu acţiunile BRD (2,276 milioane lei), Banca Transilvania (2,275 milioane lei) şi Romgaz (2,166 milioane lei).

      Citeste mai mult…

Zf.ro: IOSIF POP, PRIMUL PREŞEDINTE AL BT:

Cred că acţiunile Băncii Transilvania valorează mai mult decât sunt tranzacţionate acum pe bursă

Banca Transilvania a făcut „un deal“ bun din achiziţia Volksbank România, iar pe baza ci­­frelor din propriul bilanţ pre­­­ţul acţiunilor ar trebui să fie mai mare, după calculele me­le, undeva la 2,4 – 2,5 lei/ acţi­u­ne, spune Iosif Pop, primul preşedinte al BT şi cel care a condus-o din 1994 până în 2002.

„Înclin să cred că da, este o tranzacţie bună, dacă etapa de curăţenie a bilanţului Volksbank a fost făcută gospodăreşte… este meritul echipei din spate şi, bineînţeles, al lui Horea Ciorcilă şi Omer Tetik, pentru că au fost negociatori abili“, a menţionat el.

Miercuri, pe bursă, la o zi după ce Banca Transilvania a intrat în posesia Volksbank România, pentru care a semnat o notă de plată de 711 milioane euro, acţiunile băncii au urcat cu până la 4,5% la o cotaţie de 2,239 lei, ceea ce indică o valoare de piaţă de 5,83 miliarde lei, adică 1,32 miliarde euro.

      Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Reactiile bancilor la negocierile cu clientii indatorati in franci: Volksbank, Raiffeisen, Credit Europe si Piraeus- ok, in vreme ce  OTP, Bancpost  si Banca Romaneasca- atutudine  deloc constructiva (raport AURSF)

Trei banci din cele sapte carora li s-a adresat Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) pentru a media o intalnire intre clientii imprumutati in franci si bancheri au dat dovada de o atitudine neconstructiva, se arata intr-un raport remis joi de Asociatie. “Fie ca nu ne-au raspuns deloc, cum a procedat din pacate Banca Romaneasca, fie ca ne-au transmis ca nu considera oportun sa ne intalnim, cel putin in acest moment, asa cum au reactionat reprezentantii Bancpost si OTP Bank”, se arata in Raport. “Raiffeisen Bank ne-a invitat la sediul sau, scopul intalnirii fiind acela de a purta o discutie in care partile sa isi prezinte punctele de vedere si propriile abordari ale solutiilor pe care le vad posibile. Intalnirea a avut loc in dupa-amiaza zilei de 3 aprilie, pe durata a aproape 3 ore”, mai spun autorii documentului.

        Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income: Cu cât scad preţurile după reducerea TVA

Scăderea TVA la 9% la alimente a fost subiectul abordat de Adrian Măniuţiu, joi, în emisiunea Daily Income.

Analistul economic Răzvan Orăşanu a explicat că o scădere de taxe are, în primul rând, efectul de a aduce mai puţini bani la buget.

“O scădere de taxe are primul efect – mai puţini bani la buget. Într-o primă etapă. După aceea, trebuie văzut care este comportamentul producătorilor şi al comercianţilor. În general, ce am văzut din scăderea TVA la pâine a fost foarte puţine scăderi la preţ şi o mare parte dintre profituri vor fi încasate de către furnizori. Deci vor fi preţuri mai mici, dar diferenţele vor merge, în mare parte, către producători.”

Orăşanu a explicat că există un singur precedent în acest sens, care a însemnat reducerea TVA la pâine şi produsele din panificaţie, măsură care nu a avut un efect foarte puternic, cel puţin din punct de vedere al imaginii.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Şi producătorii de mobilă vor o reducere de TVA încă din luna iunie: 20% pentru bunurile de folosinţă îndelungată

În industria lemnului lucrează 100.000 de salariaţi Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) consideră că noul Cod Fiscal şi noul Cod de Procedură Fiscală „trebuie să fie un pachet legislativ care să contribuie la crearea unei fiscalităţi eficiente“ şi solicită „imperios“ reducerea încă din iunie a cotei de TVA de la 24% la 20% pentru bunurile de folosinţă îndelungată.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Scăderea preţului petrolului duce la o nouă tranzacţie-gigant: Shell va cumpăra British Gas pentru 70 de miliarde de dolari

Rezervele de petrol şi gaze ale Shell vor creşte cu 28% în urma preluării BG Group Gigantul petrolier Shell va cumpăra grupul British Gas (BG) pentru 70 de miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie din industrie din ultimii zece ani, noua companie urmând să depăşească Chevron ca valoare de piaţă, scrie Bloomberg. Achiziţia reprezintă cel mai important răspuns al companiilor din domeniul petrolier la declinul preţului ţiţeiuluiui, în condiţiile în care grupurile din industrie caută modalităţi pentru a reduce costurile şi a-şi stabiliza profiturile.   Shell va plăti suma în numerar şi acţiuni, preţul pe acţiune fiind cu 50% mai mare decât preţul acţiunilor BG la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi. Noua companie va deveni cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate, potrivit lui Ben van Beurden, directorul executiv al Shell.   Shell încearcă să-şi revină după ce anul trecut producţia s-a situat la cel mai slab nivel din ultimii 17 ani, urmând ca rezervele de petrol şi gaze naturale ale companiei să crească cu 28% în urma preluării BG.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: INTERVIU VIDEO Vicepresedinte al Comisiei Europene: Am discutat cu premierul Ponta si cu Parlamentul despre scaderea TVA, suntem ingrijorati pentru stabilitatea financiara si sustenabilitatea finantelor publice / Cat este de fezabila aderarea Romaniei la zona euro in 2019

Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a declarat, miercuri, la Bucuresti, intr-un interviu acordat HotNews, ca executivul comunitar are ingrijorari fata de noul Cod fiscal propus de Guvernul Romaniei si de scadarea TVA. Oficialul de la Bruxelles a avut discutii cu premierul Ponta si cu Parlamentul, dar este in continuare ingrijorat pentru stabilitatea financiara si sustenabilitatea finantelor publice ale Romaniei, in contextul scaderii substantiale de TVA.  Reamintim ca Guvernul a adoptat, prin ordonanta de urgenta, scaderea TVA la toate alimentele de la 24% la 9%, din 1 iunie 2015 si a propus un nou cod fiscal care prevede reducerea TVA standard de la 24% la 20% din 1 ianuarie 2016.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=y_OY2tmSNp0

      Citeste mai mult..

Romania-actualitati.ro: Acord de cooperare pentru intensificarea relațiilor comerciale cu SUA

Camera de Comerţ şi Industrie a României şi cea româno-americană, AmCham, au semnat un nou acord de cooperare.

Camera de Comerţ şi Industrie a României şi cea româno-americană, AmCham, au semnat un nou acord de cooperare în vederea intensificării investiţiilor şi relaţiilor comerciale între ţara noastră şi Statele Unite.

Programul AmCham în România şi evenimentele legate de investiţii vizează peste 25.000 de companii americane hotărâte să facă afaceri în Europa – a precizat preşedintele asociaţiei, Mark A. Meyer.

       Citeste mai mult…

Realitatea.net, preluat de ro.newshub.org: Lavinia Şandru, membru de onoare al Asociaţiei Românilor din Italia: Este vocea diasporei

Lavinia Şandru a devenit membru de onoare al Asociaţiei Românilor din Italia, alăturându-se astfel galeriei de personalităţi care au primit de-a lungul anilor acest titlu, între care Karol Wojtyła şi Joseph Ratzinger, Gianni Alemanno, Flavio Tosi sau Ion Iliescu.

Diploma de membru de onoare i-a fost înmânată Laviniei Şandru de preşedintele ARI, Eugen Terteleac, în cadrul emisiunii “Români pentru Români” de la Dacia TV de duminică, 5 aprilie.

În emisiune a fost făcută o trecere în revistă a activităţilor şi proiectelor susţinute în Italia şi în diaspora de realizatorul TV Lavinia Şandru.

       Citeste mai mult…

uzp.org.ro: CCIRO Italia a inaugurat un nou sediu la București

Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) a inaugurat începând cu data de 12 martie 2015, la București în sediul Camerei de Comerț și Industrie a României, un nou sediu operativ. Pentru organizația noastră, deschiderea noului birou reprezintă un obiectiv îndeplinit care va permite accesul tuturor antreprenorilor români din Italia și investitorilor italieni la o gamă completă de servicii, oferite în colaborare cu cel mai important for de reprezentare a oamenilor de afaceri români din ultimii 150 de ani și exponent al economiei libere de piață și anume Camera de Comerț și Industrie a României care contribuie activ la dezvoltarea mediului de afaceri și, implicit, a României.

       Citeste mai mult…

Renasterea.ro: Patrimoniul viu bănăţean, o resursă de exploatat

O hartă turistică a Banatului istoric este în capul listei produselor rezultate dintr-un proiect amplu, al cărui rost este impulsionarea activităţilor de acest gen, pe aceste meleaguri. Universitatea de Vest Timişoara, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, Institutul Intercultural Timişoara şi Primăria Oraşului Kikinda sunt partenerii care au dus la bun sfârşit proiectul ale cărui concluzii au fost trase, ieri, în mod oficial.

 Potrivit celor afirmate de Otilia Hedeşan, managerul proiectului, cercetarea a aproape 60 de localităţi din partea românească, respectiv sârbească a Banatului a condus la adunarea unei cantităţi impresionante de informaţii, atât în formă scrisă, cât şi în fişiere foto, audio şi video.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Peste 12.000 de români merg în vacanţe la mare în străinătate mai ieftine de 100 de euro

Mai mult de 12.000 de români merg în vacanţe cu autocarul în străinătate, în general în extrasezon, pentru care plătesc sub 100 de euro, iar cererea pentru acest segment este de zece ori mai mare decât oferta, a declarat agenţiei MEDIAFAX Teodor Călimănescu, acţionar al agenţiei Europa Travel.

“Peste 12.000 de români pleacă anual în astfel de vacanţe, în principal în Grecia, Turcia şi Bulgaria, iar preţul include transportul cu autocarul şi cazarea pentru o săptămână la un hotel de două stele sau la o vilă”, a explicat reprezentantul Europa Travel, agenţie specializată în vacanţe low cost.

     Citeste mai mult…

Mediafax.ro : Asociaţie: Vânzările de ouă au crescut cu 50% înaintea Paştelui

Vânzările de ouă au crescut cu peste 50% în luna dinaintea Paştelui, ajungând la 180 de milioane de bucăţi, iar suma alocată de români pentru ouă în această perioadă se apropie de 7 milioane de euro, a declarat agenţiei MEDIAFAX Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări.

El spune că într-o lună obişnuită se vând în România aproximativ 120 de milioane de ouă, dar cu o lună înainte de Paşte vânzările cresc cu 50%.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: AURSF:”Bancpost şi OTP refuză negocierile cu împrumutaţii în CHF”

Bancpost şi OTP Bank nu consideră “oportun” să se întâlnească, în acest moment, cu reprezentanţii Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) pentru a participa la negocierile dintre cei cu credite în CHF şi bănci, potrivit unui comunicat transmis redacţiei de AURSF.

     Banca Românească nu a răspuns cererii AURSF pentru a participa la negocieri.

     Volksbank a fost prima bancă care a răspuns şi a salutat iniţiativa AURSF de a găsi o cale de dialog între clienţi şi bănci în legătură cu împrumuturile în franci elveţieni.

     Conducătorii băncii au solicitat AURSF ca întâlnirea să aibă loc după data de 10 aprilie, când se finalizează schimbarea de acţionariat.

      Citeste mai mult…

Evz.ro: Evazioniştii se vor lăsa de meserie!

Evaziunea fiscală în industria alimentară s-ar putea diminua cu 30-40% după reducerea TVA la alimente la 9%.

Această scădere ar putea ajunge şi la aproape 70%, dacă ANAF va continua controalele şi va înăspri amenzile, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară “Sindalimenta”, Dragoş Frumosu.

      Citeste mai mult…

Capital.ro: ANAF rambursează în aprilie TVA în valoare de peste 1,3 miliarde lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează, în luna aprilie, TVA în valoare de 1,33 miliarde de lei.

“În selecţia lunii aprilie 2015 au fost cuprinse, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 20 februarie 2015, excepţie făcând deconturile de TVA aferente operaţiunilor de import soluţionate până la 25 martie 2015″, se menţionează în comunicat.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cum arată fabrica de ciment Lafarge Medgidia, unul dintre motoarele de business din estul României

Fabrica de ciment din Medgidia a fost pusă în funcţiune pentru prima dată în anii 1950 Considerată una dintre cele mai puternice zone industriale din Dobrogea, fabrica Lafarge din Medgidia este în momentul de faţă uzina de ciment cu cea mai mare capacitate de producţie din România, o facilitate de producţie cu istorie, dar mai ales cu un potenţial economic zonal extrem de ridicat. Fabrica Lafarge Medgidia nu este doar locul de muncă a 700 de locuitori ai oraşului Medgidia, fiind principalul angajator din zonă, dar este şi un important jucător economic în regiune.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Transgaz, investigată de Comunitatea Energiei pentru nerespectarea reglementărilor UE

Comunitatea Energiei a cerut Transgaz să explice motivele pentru care nu respectă reglementările UE legate de publicarea datelor despre gazele transportate, instituţia europeană urmând să evalueze cazul alături de Comisia Europeană.

“Este inacceptabil pentru un membru UE să nu publice date transparente. Se poate ca Transgaz să fi încălcat reglementările din cel de-al treilea pachet energetic”, a declarat Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunităţii Energiei, pentru site-ul ICIS, specializat în ştiri din domeniul energiei.

     Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Eurostat: Excedentul de cont curent al României s-a menținut la 0,1 miliarde euro, în trimestrul IV din 2014

Excedentul de cont curent al României s-a situat, în trimestrul IV din 2014, la 0,1 miliarde euro, similar cu nivelul înregistrat în precedentele trei luni, și în comparație cu un deficit de 0,8 miliarde euro, în perioada similară din 2013, potrivit datelor publicate, joi, de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Excedentul în comerțul cu servicii a urcat la 1,6 miliarde euro, de la 1,2 miliarde euro, în perioada octombrie-decembrie 2013.

În același timp, excedentul de cont curent al celor 28 de state membre ale Uniunii Europene a ajuns la 38,7 miliarde euro (1,1% din PIB), în trimestrul patru din 2014, comparativ cu un plus de 43 miliarde euro (1,3% din PIB) înregistrat în perioada similară din 2013.

     Citeste mai mult…

Capital.ro: Autostrada Sibiu-Pitești, o ”prioritate” pentru Ministerul Transporturilor

Evaluat la peste 1,6 mild. euro, proiectul autostrăzii Sibiu – Pitești figurează în Master Planul General de Transport pe primul loc la proiectele de autostrăzi cu un punctaj general de 112,22 (n.r. – după observațiile de la Comisia Europeană).

”Ministerul Transporturilor întreprinde toate demersurile necesare în vederea finalizării proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești până în anul 2020, acesta fiind prioritar pentru infrastructura rutieră din România, urmând să deservească în condiţii bune, traficul de tranzit internaţional, de mărfuri şi persoane”, reiese dintr-un comunicat al instituției. De asemenea, Ministerul Transporturilor precizează că autostrada Sibiu – Pitești figurează în MPGT ca prioritate zero, urmând a fi construită în perioada de implementare a proiectelor 2014-2020.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Proiectul Ele.C.Tra – provocări privind electromobilitatea în Suceava

SC Relians Corp SRL, partener în cadrul  proiectul Ele.C.Tra – Electric City Transport finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului IEE 2012, s-a implicat în creşterea gradului de conştientizare asupra mobilităţii electrice în rândul instituţiilor publice, companiilor şi părţilor interesate pe plan local, regional si naţional.   Astfel au fost realizate 2 întâlniri de lucru la Suceava şi un eveniment regional în cadrul cărora au fost discutate proiectele care se derulează în Suceava în acest domeniu, Planul Local de Acţiune Suceava pentru promovarea şi implementarea vehiculelor electrice şi a infrastructurii de încărcare în municipiu, proiecte aflate în contractare şi proiecte viitoare. Provocările identificate au vizat în principal: lipsa infrastructurii de încărcare, lipsa de politici naţionale/locale cu referire la vehiculele electrice, costul ridicat al vehiculelor electrice, mentalitatea populaţiei, etc.

       Citeste mai mult…

Adevarul.ro: INS: Consumul de electricitate a scăzut cu 4,1% în primele două luni ale anului, dar exporturile au crescut cu 90%. Sectorul termo este aproape de colaps

Termocentralele şi mineritul sunt un punct fierbinte în negocierile Guvernului cu FMI Consumul final de electricitate a scăzut cu 4,1% în primele două luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 8,3 TWh, în principal din cauza scăderii consumului din economie, însă producţia a urcat, stimulată de exporturile de energie, potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, consumul total de energie s-a situat la 8,38 TWh, însă producţia totală a ajuns la 11,38 TWh. Deşi iluminatul public a crescut cu 20,5%, iar consumul populaţiei a urcat cu 5,3%, consumul din economie a scăzut cu 7,4%, până la 6,13 TWh.   Concomitent, deşi producţia a urcat cu 3,2% faţă de primele două luni ale anului 2014, acest lucru a fost determinat de creşterea exporturilor, care s-au situat la 1,6 TWh, în urcare cu 90% faţă de perioada corespunzătoare de anul trecut.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANALIZĂ BERD: ÎN ROMÂNIA,

Fiscalitatea, corupţia şi instabilitatea politică – obstacole pentru afaceri

Administrarea fiscală, corupţia şi instabilitatea politică tot mai mare sunt cele mai severe obstacole pentru mediul de afaceri din ţara noastră, arată o analiză a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

     Marile firme se plâng cel mai des de practicile competitorilor în economia gri. Pe de altă parte, societăţile nou-înfiinţate sunt nemulţumite mai degrabă de accesul inadecvat la o forţă de muncă bine calificată. Conform analizei precedente a BERD, competenţele de specialitate se regăseau printre cele mai importante trei obstacole, indiferent de prezenţa corupţiei în acest top.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: STUDIU DTZ RESEARCH:

Tranzacţiile de investiţii în centre comerciale, prognozate să atingă un nivel record în 2015

 În 2015, un volum de investiții record de 52 de miliarde euro este așteptat în sectorul de retail în Europa, potrivit ultimului studiu DTZ Research.
Previziunea că actualul record de 50,2 miliarde euro înregistrat în 2006 va fi depășit vine pe fondul unui mediu economic european ameliorat, a unei creșteri a fluxurilor de capital investițional în regiune și a unei cereri puternice pentru sectorul de retail din partea investitorilor. Aproape jumătate (45%) dintre fondurile de investiții care au ca strategie să investească într-un singur sector imobiliar se concentrează pe active de retail.
Această previziune se bazează pe volumul de investiții de 46 miliarde euro în sectorul de retail în 2014, ce arată o creștere de 27% față de anul anterior. Datele confirmă, astfel, o revenire la volumul de activitate anterior crizei, 2014 fiind al treilea cel mai activ an din 2000.

     Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comisia Europeană a dat publicității noile reguli de plantare a viței de vie în UE

Comisia Europeană (CE) a publicat joi regulile pentru o nouă schemă de autorizare a plantărilor de viță de vie în Uniunea Europeană, reguli care permit o creștere anuală moderată a suprafeței viticole din UE, informează un comunicat de presă al CE.

Așa cum s-a convenit în reforma din 2013 a Politicii Agricole Comune, noua schemă se va aplica de la 1 ianuarie 2016 și va înlocui regimul tranzitoriu al drepturilor de plantare.

     Citeste mai mult…

Economica.net: ASF permite listarea Fondului Proprietatea la Bursa de la Londra

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat miercuri Regulamentul privind listarea pe o piaţă din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România, informează ASF printr-un comunicat remis Agerpres.

“Adoptarea Regulamentului vine ca o continuare firească a unor măsuri, adoptate în perioada octombrie 2014-martie 2015, care au vizat creşterea lichidităţii pe piaţa de capital din România, precum şi atragerea investitorilor străini. În urma consultărilor publice au fost primite comentarii tehnice de la Depozitarul Central, precum şi observaţii de principiu de la Bursa de Valori Bucureşti. Consiliul ASF a luat notă de comentariile BVB legate de riscul potenţial al migrării tranzacţiilor pentru societăţile strategice româneşti din portofoliul Fondului Proprietatea pe Bursă de la Londra, deşi de regulă migrarea are loc în sens invers. Pentru a contracara acest efect, Consiliul a elaborat anterior o propunere de listare a mai multor societăţi strategice pe BVB în care statul deţine poziţii minoritare”, se menţionează în comunicat.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de peste 3,4 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 15.019.917,60 lei (3.409.742,93 euro).

     În jurul orei 14:30, toţi cei nouă indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 1,2%, până la 7.186,1 puncte, iar indicele BET Plus creştea cu 1,14%, la 1.057,59 puncte.

     Totodată, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majora cu 0,49%, către 30.603,83 puncte.

     Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) se apreciau cu 0,41%, la 0,8595 lei/unitate.

     Pe de altă parte, preţul titlurilor Romgaz (simbol SNG) scădea, cu 0,03%, până la 34,93 lei/unitate. Pe bursa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz se menţineau la 8,5 dolari/unitate.

      Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Finantari UE de cate 25.000 de euro pentru tineri care isi deschid o afacere, disponibile la CJ Ilfov. Unde si cum se fac inscrierile

40 de idei de afaceri initiate de tineri vor beneficia de finantari de cate 25.000 de euro, pana la sfarsitul anului 2015, printr-un proiect finantat din fonduri europene, derulat de Consiliul Judetean Ilfov, in parteneriat cu doua asociatii.

Potrivit unui comunicat emis, miercuri, de CJ Ilfov, proiectul “Antreprenoriatul – sansa unui viitor mai bun pentru tineri”, derulat in parteneriat cu asociatiile Travel Focus si Excelsior ofera  educatie antreprenoriala pentru 400 de tineri, iar 40 de idei de afaceri vor fi selectionate pentru a primi finantarea de cate 25.000 de euro.

Proiectul, finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, urmeaza sa aiba 2 etape principale:

Selectarea a 400 de tineri care isi doresc sa fie antreprenori –  40 de ore  de cursuri pe parcursul a doua saptamani, in care tinerii vor invata inclusiv cum sa scrie un plan de afaceri bun.

      Citeste mai mult…

Hotnews.ro:  De luna viitoare, platile si incasarile cash efectuate de firme si persoane fizice vor fi limitate

Platile din avansuri spre decontare vor putea fi facute in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare, se arata in Legea pentru intarirea disciplinei financiare prinvind incasarile si platile, publicata joi in Monitorul Oficial. Documentul limiteaza si platile facute intre persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro la cursul de joi al BNR). Cu alte cuvinte, orice vanzare, cumparare/imprumut intre doua persoane fizice poate fi facuta cash doar pana la acest plafon, restul prin banca. Legea va intra in vigoare peste 30 de zile. Limitarea platilor in numerar include si persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, cele familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

     Citeste mai mult…

Economica.net: Ministerul Transporturilor: Autostrada Sibiu-Piteşti va fi construită până în 2020. Va costa 2 miliarde de euro

Autostrada Sibiu – Piteşti figurează în Master Planul General de Transport (MPGT) ca prioritate zero, astfel că va fi construită în perioada de implementare a proiectelor 2014-2020, proiectul fiind evaluat la 1,6 miliarde euro, potrivit Ministerului Transporturilor (MT).

‘Autostrada are o lungime de 120 de kilometri, din care 20 de kilometri sunt în zona de munte. Proiectul este evaluat la 1,6 miliarde euro, fără TVA, iar execuţia lucrărilor este prevăzută în perioada 2017-2020′, se arată intr-un comunicat al MT.

    Citeste mai mult…

Capital.ro: Pierderi de 323 milioane de euro pentru Raiffeisen

Raiffeisen Zentralbank (RZB) nu va plăti dividende pentru 2014, când a înregistrat pierderi de 323 milioane de euro (347,7 milioane de dolari), comparativ cu un profit de 422 milioane de euro în 2013.

Raiffeisen Zentralbank (RZB), banca mamă a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent şi pe piaţa din România, a anunţat joi scăderea profitului operaţional cu 5% în 2014, la 5,73 miliarde de euro. Deja RBI a raportat pierderi de 493 milioane de euro în – primele din istoria băncii – şi a anunţat că nu va plăti dividende.

      Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ANAF: Birocratia, procesele de partaj, lipsa de bunuri a condamnatilor, comunicarea tardiva a solutiilor – motive pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilor

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) spune ca recuperarea prejudiciilor decise de instante este ingreunata din mai multe motive: birocratia, procesele de partaj in care sunt implicati condamnati penal, comunicarea tarzie a deciziilor de catre unele instante, lipsa de bunuri sau bani a unor condamnati (exemplul cel mai flagrant este impresarul Ioan Becali). ANAF da exemple de astfel de cauzri intr-un comunciat de presa, in care arata si faptul ca in 2014 a primit pentru executare silita 2140 de sentinte cu valoare totala a prejudiciului de 1,9 miliarde lei, din care 53% constituie “un prejudiciu nerecuperabil”. ANAF da detalii si despre recuperarea prejudiciului in dosarul Voiculescu – ICA, aratand ca unul dintre imobile nu poate fi valorificat pentru ca nu era inscris in Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

    Citeste mai mult…

Hotnews.ro: EXCLUSIV Care sunt autostrazile si drumurile expres prioritare pana in 2020 in varianta finala a MasterPlanului ce va fi retransmis Comisiei Europene: Sibiu – Pitesti, pe primul loc. PLUS: Ce decizie majora este asteptata de la Ministerul Finantelor

Master Planul pe Transport si Strategia de Implementare – documentul care stabileste prioritizarea proiectelor – au fost modificate pentru a tine cont de observatiile Comisiei Europene si sunt aproape gata sa fie retransmise oficialilor europeni pentru o aprobare finala. Astfel, in ceea ce priveste prioritizarea proiectelor rutiere pana in anul 2020, pe primul loc se afla autostrada Sibiu – Pitesti, iar pe doi e autostrada Bacau – Pascani. Alte proiecte care apar prioritare sunt autostrazile Sibiu-Brasov, Brasov-Ploiesti, Cluj Napoca – Bors si Pitesti-Craiova. La drumurile expres, legatura Nord-Sud in Moldova pe ruta Ploiesti-Buzau-Focsani-Bacau capata prioritate. Toate proiectele rutiere sunt gandite sa fie implementate prin mixul de fonduri europene – buget – imprumuturi, iar pana la retransmiterea Master Planului finalizat Comisiei Europene mai e nevoie ca Ministerul Finantelor sa aprobe spatiul fiscal suplimentar in deficitul national pentru urmatorii ani, necesar pentru angajarea unor imprumuturi de 7 miliarde de euro care sa completeze fondurile europene disponibile.

     Citeste mai mult…

Capital.ro: Ionuţ Dumitru: “Reducerea TVA se va transmite în preţ în proporţie de 50%-60% Inflaţia va fi aproape de zero la finalul anului”

Reducerea TVA la produsele alimentare la 9%, de la 1 iunie, nu se va transmite complet în scăderea preţurilor, ci doar 50% – 60%, ceea ce va duce la o inflaţie aproape de zero la finalul anului 2015, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: Nuclearelectrica a constituit un depozit la Eximbank în valoare de 60 milioane de lei

Societatea Naţionala Nuclearelectrica (SNN) a constituit, la data de 6 aprilie, un depozit la termen la, fără prelungire, la Eximbank, pentru suma de 60 de milioane de lei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

     Rata procentuală a dobânzii care se aplica depozitului este de 1,42% pe an. Scadenţa depozitului va fi la data de 6 iulie 2015.

     SNN a mai constituit depozite la Eximbank şi în martie şi în februarie, ambele în valoare de 20 de milioane de lei.

     Citeste mai mult…

Bursa.ro: PRIVATIZAREA ELECTRICA OLTENIA

“Majoritatea” pretenţiilor Electrica în procesul cu CEZ, respinse de Curtea de Arbitraj din Paris

Curtea Internațională de Arbitraj din Paris a respins “majoritatea” pretenţiilor Electrica şi SAPE în procesul în care au solicitat grupului ceh CEZ daune de 81 milioane euro pentru nerespectarea unor clauze din contractul de privatizare a Electrica Oltenia.

     În 2013, Electrica şi-a majorat pretenţiile faţă de CEZ de la 18 la 82 milioane euro, pe baza unei presupuse încălcări a acordului de privatizare (în special în ceea ce priveşte obligaţia de a transmite informaţii). Curtea a admis modificarea pretenţiilor în septembrie 2013.

     Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor