Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 1 iunie 2015

Agerpres.ro: CNP a îmbunătățit prognoza de creștere a producției industriale la 4,3%, în 2015, de la 3,4% în varianta de iarnă

Comisia Națională de Prognoză a revizuit în urcare, la 4,3%, de la 3,4%, estimarea privind creșterea producției industriale în 2015, potrivit Prognozei pe termen mediu 2015 – 2018 – varianta de primăvară, publicată vineri pe site-ul instituției.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Van Bonzel: Internetul din România e rapid pentru că oligarhii nu l-au păstrat pentru ei în anii ’90

Creşterea economică merge mână în mână cu dezvoltarea statului de drept şi a justiţiei, iar România are potenţial de creştere, a declarat ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, explicând că un domeniu ca internetul a avut succes deoarece n-a existat în comunism, iar oligarhii nu l-au păstrat pentru ei în anii ’90.

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, a declarat, vineri, la cea de-a treia ediţie a forumului Eurosfat, că Europa va fi “o singură familie” dacă va respecta regulile stabilite.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Situaţia şantierelor de pe autostrăzi din România la finalul lunii mai

Cei aproape 200 de kilometri de autostrăzi care se află în lucru în prezent în România şi care costă circa 5 mi­liarde de lei au avansat în medie în ulti­mele două luni cu 7%, arată o ana­liză a ZF pe baza datelor transmise de CNADNR.

Ritmul de construire este mai mic decât în lunile similare ale anilor ante­riori, când în general şantierele de auto­străzi înaintau cu 5-7% pe lună, deci în medie cu 10-14% la fiecare do­uă luni.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Indemnizaţiile anuale încasate de administratorii principalelor companii de pe bursă

Fişa postului unui membru de consiliu de administraţie sau consiliu de supraveghere tipic este monitorizarea deciziilor conducerii executive şi apărarea intereselor companiei şi ale acţionarilor. Boardul este, de obicei, cel care angajează şi demite directorii, şi care le fixează salariile şi ţintele de performan­ţă, având la rândul lor obiective trasate de acţionari. În cazul celor mai multe companii de pe bur­să, administratorii au responsabilitatea de a se întruni „cel puţin o dată la trei luni“.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Cât te costă vacanţa pe cele mai bune cinci plaje din Grecia

Cu mii de insule şi plaje în Grecia, e greu să te decizi unde anume să te relaxezi în vacanţă. ECONOMICA.NET îţi spune care sunt cele mai bune şi apreciate plaje din insulele greceşti, dar şi cât te costă o vacanţă acolo.

Cea mai mare insulă grecească este Creta. Deşi are numeroase plaje, se pare că turiştilor le-a plăcut cel mai mult plaja din Elafonissi, potrivit topului realizat de TripAdvisor.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: De unde provine laptele din magazine

Aproape 90% din cantitatea de lapte din magazine provine de la producătorii români. Cum s-a întâmplat acest lucru? Din două motive: preţul scăzut de la poarta fermei şi creşterea producţiei interne.

Dacă în urmă cu trei ani, aproape 30% din cantitatea de lapte comercializată în magazine provenea din import, în 2014 acest procentaj s-a redus la 10%, susţine Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

         Citeste mai mult…

Economic.net: Ahmet Buyukhanli, Cosmopolis: Cred că acum este o cerere reală pe piața locuințelor

Primele lucrările la proiectul rezidențial din Ștefăneștii de Jos au început în 2007. De atunci, turcii de la Opus Land Development au construit peste 1.700 de locuințe din cele 5.000 planificate inițial. Totuși, dezvoltatorul va construi mai multe locuințe. Și totul pe fondul crizei care a dus la diminuarea suprafețelor apartamentelor construite.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INTERVIU/ Jianu (PTIR): România poate deveni un actor regional puternic, atrăgând start-up-uri din toată regiunea de Sud-Est a Europei

România va deveni o țară atractivă din punct de vedere al investițiilor odată cu introducerea noului Cod Fiscal, însă nu trebuie neglijate în momentul de față simplificările administrative privind afacerile, apreciază Florin Jianu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), într-un interviu acordat AGERPRES.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Socol: Reducerea TVA la alimente va contribui la mărirea potențialului de creștere economică de la 3% la 4% în 2015

Măsura reducerii TVA la alimente va contribui la creșterea puterii de cumpărare și la mărirea potențialului de creștere economică, de la 3% la 4% în 2015, prin impulsionarea consumului și a investițiilor, susține consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: Surse: Iohannis a promulgat Legea măririi alocaţiilor

Surse apropiate Administraţiei Prezidenţiale susţin că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii la 84 de lei, potrivit site-ului stiripesurse.

Potrivit surselor, documentaţia a sosit la Administraţia Prezidenţială în cursul zilei de vineri, iar anunţul oficial va fi făcut astăzi, urmând ca documentul să fie publicat în Monitorul Oficial.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: REVIZUIRE POZITIVĂ A DATELOR MACROECONOMICE PENTRU PERIOADA 2015 – 2018

Economia românească creşte mai repede decât prognozele analiştilor

Pentru 2015 prognoza oficială de creştere economică a fost revizuită de la 2,8% la 3,3%. Unii analişti bancari cred că economia României va creşte cu peste 4% în acest an. În T1 ritmul de creştere a fost de 4,3%.

La Bucureşti, Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit datele pentru acest an de la o creştere de 2,8% la 3,3%, iar ritmul va accelera în anii ur­mă­tori, până la un plus de 4% în 2018.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Vânzarea primelor serii de titluri de stat pentru populaţie ar putea începe pe 8 iunie

Subscrierile în cadrul primei oferte de titluri de stat destinate populaţiei ce va fi listată la bursa din Bucureşti ar urma înceapă pe 8 iunie, potrivit unor surse apropiate tran­zacţiei.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Acţiunile „mici“ şi-au luat revanşa în luna mai cu creşteri şi de 28%

Titlurile companiilor Teraplast (TRP), Zentiva (SCD) şi Aerostar (ARS), denumite şi „small-caps“ din cauza capitalizării şi lichidităţii reduse, au surprins plăcut investitorii cu randamente de până la 28% luna trecută, în condiţiile în care prin­cipalii indici bur­­sieri au stagnat, iar titlurile companiilor lichide şi-au luat un respiro după „mini-raliul“ de pe bursă din aprilie.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: România a trimis peste graniţe cu 25% mai multă energie în T1, din care jumătate s-a dus la bulgari

România a trimis peste graniţe cu 25% mai multă energie comparativ cu perioada similară a anului trecut, anul 2014 devenind de altfel unul record datorită contextului regional favorabil.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Petrom pregăteşte camerele de date pentru 30 de zăcăminte la care vrea să renunţe

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze local, spune că este în etapa de organizare a camerelor de date pentru 30 de zăcăminte onshore la care compania a anunţat la finalul anului trecut că vrea să renunţe. În această etapă, investitorii au acces la documente relevante despre activele scoase la licitaţie de Petrom.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Cinci companii de bursă ies de sub aripa ING şi intră sub cea a grupului NN

Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB), producătorul de componente auto Compa (CMP), producătorul de medicamente Zentiva (SCD), producătorul de carton Vrancart (VNC) şi cel de aluminiu Alumil (ALU) au raportat pe bursă faptul că grupul NN, desprins din grupul olandez ING, a ajuns să deţină pachete de peste 5% din capital, după ce ING şi-a redus sub 50% participaţia din grupul NN. Mai exact, NN Group este noua societate-mamă a fondurilor de pensii private administrate local, faţă de grupul ING în trecut.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Transgaz a pus 40 mil. lei la Eximbank pentru o dobândă de 1% pe an

Transgaz (simbol bursier TGN), operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale, a plasat pe 26 mai suma de 40 milioane de lei într-un depozit deschis la Eximbank, pentru o lună. Dobânda anuală este 1,05%, echivalentul unui câştig lunar de 0,08%.

Transportatorul, controlat de statul român, este una dintre cele mai „lichide“ companii listate la bursa din Bu­cureşti. La 31 martie, numerarul şi echivalentul de numerar de care dispunea Transgaz era de 689 mil. lei, reprezentând peste 20% din capitalizarea bursieră a companiei.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Oil Terminal reia plata dividendelor după doi ani de pauză

Conducerea operatorului portuar Oil Terminal (sim­bol bursier OIL), controlat de statul român în proporţie de 60%, a propus distribuţia unui dividend brut de 0,00044967 lei/titlu din profit făcut de companie anul trecut. Suma totală a dividendelor se ridică la o valoare brută de 261.000 de lei, reprezentând 53% din rezultatul net înre­gistrat de companie anul trecut.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Firmele de leasing încep să-şi revină. Vânzările sunt cu 25% mai mari decât recuperările

Companiile de leasing financiar, care au avut afaceri de 350 mil. euro în primul trimestru din acest an, au recuperat  în perioada ianuarie-martie circa 700 de autovehicule şi echipamente de la clienţii care nu şi-au mai achitat ratele lunare şi în acelaşi interval de timp au vândut aproximativ 560 de bunuri din stocul de active reposedate, potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare – ALB.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: OPTIMISM DE LA COMISIA DE PROGNOZĂ

PIB-ul va creşte cu peste 3% în 2015-2017, exporturile trec de 60 mld. € în 2016, iar cursul va rămâne în jurul a 4,4 lei/euro

Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările privind principalii indicatori macroeconomici în perioada 2015-2018, în ton cu optimismul instituţiilor financiare internaţionale care văd România printre campionii creşterii economice.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Alpha Bank a înregistrat în România pierderi de 6,5 milioane de euro în primul trimestru

Alpha Bank a înregistrat în România pierderi înainte de taxe de 6,5 milioane de euro în primul trimestru, după un rezultat negativ de 58,5 milioane de euro pe ansamblul anului trecut, potrivit datelor publicate de instituţia financiară elenă.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Cash-ul din economie au ajuns la 41 miliarde de lei în luna aprilie, în uşoară creştere faţă de martie

Numerarul aflat în circulaţie în afara sistemului bancar a ajuns la 41,2 miliarde de lei (9,3 mld. euro) la finele lunii aprilie, cu 600 milioane de lei mai mult faţă de nivelul atins în luna precedentă. Comparativ cu nivelul din aprilie 2014, nivelul banilor existenţi în economie este cu 15% mai mare, respectiv 7 miliarde de lei.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Restanţele la credite au scăzut la minimul ultimilor trei ani

Valoarea ratelor restante aferente creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor ajungea la aproape 24 miliarde de lei (echivalentul a 5,4 mld. euro) la finalul lunii aprilie, în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR. Declinul în termeni nominali a fost de 9 miliarde de lei. Ponderea restanţelor la lei şi valută în total credite acordate de bănci era de 11,3% la finalul lunii aprilie, un minim al ultimilor trei ani.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministrul finanţelor: Discutăm în continuare cu FMI şi Comisia Europeană la finalul lui iunie şi sperăm să reluăm acordul

Discuţiile guvernului cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene vor continua în perioada 19-30 iunie, a declarat ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, care speră să se reia acordul la finalul acestora, astfel încât să poată fi încheiat cu succes în septembrie. “După cum ştiţi, au fost discuţii cu cei de la FMI, Comisia Europeană (CE) şi vor continua între 19 şi 30 iunie, perioadă la sfârşitul căreia sperăm să avem un rezultat pozitiv din partea partenerilor internaţionali, ceea ce înseamnă că acordul cu instituţiile va fi din nou în curs, astfel încât în septembrie să-l încheiem cu succes”, a afirmat vineri Teodorovici după o conferinţă.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Vinexpert: vindem 20% din total pe online, cât un magazin bun de-al nostru

Vinexpert, unul dintre cei mai importanţi retaileri de pe piaţa de vinuri premium din România, a ajuns la o cotă de vânzări de 20% din total prin intermediul magazinului online, afirmă Florin Bejan, proprietarul companiei.

“Un procent de 20% din totalul vânzărilor se realizează prin magazinul online, iar potenţialul pe acest segment este mare. Vindem pe online cât într-un magazin mare de-al nostru”, a declarat Bejan.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Petrom îşi face şcoală profesională pentru viitori petrolişti

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a semnat un parteneriat cu trei instituţii de învăţământ din judeţele Argeş, Bacău şi Dâmboviţa pentru a pregăti tineri care vor să lucreze în industria de petrol şi gaze. Programul “Şcoala Petroliştilor” se derulează pe o perioadă de trei ani şi îşi propune să formeze tineri meseriaşi pentru poziţii de operator extracţie ţiţei şi gaze şi operator de sonde, potrivit informaţiilor publicate de Petrom pe site-ul proiectului de responsabilitate socială Ţara lui Andrei.

        Citeste mai mult…

Gandul.info: De astăzi intră în vigoare TVA de 9% la alimente. Cu câţi bani ar trebui să rămâneţi în buzunar la ieşirea din hypermarket

Taxa pe valoarea adăugată se reduce luni de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor, iar preţurile produselor ar trebui să scadă cu 12%, marii retaileri anunţând că vor transfera integral diferenţa clienţilor. Teoretic, de azi, o gospodărie va cheltui, în medie, cu 87 de lei mai puţin pe mâncare, dacă reducerea TVA cu 15 puncte procentuale la alimente va fi transferată integral în preţul mâncării.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Odinioară hrănea Bucureştiul. Ce a mai rămas “agricol” din Sectorul Agricol Ilfov

Dezvoltarea imobiliară din zonele limitrofe Bucureştiului face din sectorul Ilfov o prelungire a Capitalei, cu locuitori care lucrează în Bucureşti şi au un stil de viaţă urban. De asemenea, în judeţ există o multitudine de centre logistice, depozite sau clădiri de birouri. Dezvoltarea nu a oprit însă definitiv o activitate extrem de prezentă în zonă acum mulţi ani: agricultura.

       Citeste mai mult…

capital.ro: TVA de 9%, cel mai mare şoc de la cota unică

TVA la alimente eliberează peste un miliard de euro anual din mâinile statului. O miză mare pentru care se luptă producătorii, comercianţii şi populaţia. Fiecare încearcă să câştige cât mai mult, aşa că singura aşteptare publică a ajuns să fie micşorarea preţurilor la raft. Există, însă, un efect invizibil imediat, dar foarte important pe termen lung: extinderea afacerilor cu noi locuri de muncă şi venituri sporite. Condiţia este ca, în goana după bani la buget, guvernul să nu sufoce antreprenorii cu măsuri toxice, aşa cum a fost agresiva campanie a Antifraudei

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Copiii care fac afaceri în România: Comerţul cu amănuntul se află pe primul loc

Cel puțin, așa arată o analiză realizată de agenţia de servicii financiare şi credit risk management KeysFin, care citează datele de la Registrul Comerţului. Statistica arată că, în intervalul 2009-2014, circa 556 de minori au fost înregistraţi oficial că acţionari la 153 de firme din diverse domenii de activitate. Recordul în materie a fost atins în 2014, când erau înregistraţi 379 de copii-acţionari. Analiza citată remarcă faptul că, de la an la an, numărul copiilor implicaţi în afaceri a crescut exponenţial, de la 25 înregistraţi în 2009, la 32 în 2012 şi 77 în 2013.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Bursa a închis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de tranzacţionare de vineri

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a închis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de tranzacţionare de vineri, iar valoarea totală a tranzacţiilor s-a cifrat la 30,79 milioane lei (6,93 milioane de euro).

Schimburile cu acţiuni au totalizat 28,87 milioane de lei (6,50 milioane de euro), iar tranzacţiile cu certificate au ajuns la 1,91 milioane lei (431.119 euro).

        Citeste mai mult…

Economica.net: Micii acţionari ai firmelor de pe fosta Rasdaq, duşi cu vorba de patroni. Miza: zeci de milioane de lei

S-au înmulţit cazurile de abuzuri la care legea desfiinţării pieţei Rasdaq i-a expus pe micii acţionari ai firmelor fugare de la Bursă. Miza este de zeci de milioane de lei şi acţionarii minoritari pot fi înşelaţi cu acte în regulă dacă vor să vândă acţiunile companiei la care nu vor să rămână prizonieri. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis „atenţionări” la contravenienţi şi amenzi la trei companii, dar la opt luni de la intrarea în vigoare a legii nu poate estima amploarea abuzurilor.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Interviu Schweighofer Holzindustrie: Codul Silvic nu protejează pădurile, ci distruge afaceri şi încalcă legislaţia UE

Proiectul de Cod Silvic ce va deveni lege odată cu promulgarea lui de către preşedintele Klaus Iohannis este văzut de Parlament şi de majoritatea românilor ca instrumentul prin care se va stopa tăierea ilegală de păduri. Legea, în forma ei de acum, produce efecte negative asupra firmelor cu afaceri în procesare lemnului, pentru că le limitează capacitatea de achiziţionare de materie primă, susţin unii jucători din piaţă.

       Citeste mai mult…

Digi24.ro: ROMÂNIA MEA. Orașele campioane la exporturi

Specialiştii IT, apropierea de graniţă şi diversitatea culturală au transformat jumătatea vestică a ţării în vârful de lance al economiei româneşti. O confirmă specialiştii Forbes, care au analizat mediul de afaceri şi atractivitatea pentru investitorii străini în cele 40 de municipii reşedinţă de judeţ. Au stabilit că pe primul loc în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri este Timişoara. Cluj-Napoca şi Oradea ocupă locurile trei, respectiv cinci.

         Citeste mai mult…

Digi24.ro: G. Maior: Dezbaterea pe gaze de șist va continua în România. Alte companii ar putea fi interesate

Fostul șef al SRI, George Maior, care va pleca ambasador al României la Washington, spune că după retragerea companiei Chevron din România, dezbaterea pe tema gazelor de șist trebuie să continue, pentru că și alte companii americane ar putea fi interesate să vină să investească în acest domeniu. Cu gaze de șist sau nu, România și-ar putea obține independența energetică în 2019, a estimat George Maior.

          Citeste mai mult…

B1.ro: Guvernul a lansat programul “A doua casă”: Aproape 140.000 de români care au în derulare un credit luat prin “Prima Casa” vor putea beneficia de această inițiativă

Guvernul a lansat programul “A doua casă”, inițiativă ce  îi vizează pe cei care şi-au cumpărat o locuinţă prin “Prima Casă” şi vor să se mute într-o locuinţă mai mare, informează B1 TV.

Normele de aplicare au fost adoptate în şedinţa săptămânală a Executivului. De noul program vor putea beneficia aproape 140.000 de români care au în derulare un credit luat prin Prima Casa.

        Citeste mai mult…

Evz.ro: Cum ratează România cea mai mare piață de desfacere din lume

Relațiile economice dintre țara noastră și China sunt cu mult sub potențial, spun oamenii de afaceri. Asta în ciuda creșterii exporturilor noastre către chinezi, în ultimii ani și a reducerii deficitului comercial.

În ciuda încercărilor Guvernului de a întări legăturile economice ale României cu China, lucrurile nu s-au modificat notabil în ultimii ani. Vestea bună este, totuși, că schimbările care pot fi observate sunt în favoarea țării noastre. Cel puțin cele de pe hârtie.

       Citeste mai mult…

Economica.net: Porumboiu a învins Ministerul Agriculturii: instanţa a suspendat “amenda” Comcereal Vaslui

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis în favoarea Comcereal Vaslui, compania care exploatează a doua cea mai mare suprafaţă arabilă a ţării, în procesul împotriva APIA Vaslui. Firma omului de afaceri Adrian Porumboiu a atacat în instanţă o amendă a APIA Vaslui în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Constantin: Dacă reușim să relansăm consumul agricultura va avea de câștigat

Agricultura va avea de câștigat dacă se relansează consumul, iar consumatorii vor putea beneficia de reducerea prețului prin reducerea TVA la alimente, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în Parcul Herăstrău din București.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: România, al cincilea cultivator cu viţă-de-vie în UE, exportă vin de 20 mil. €, la jumătate faţă de Bulgaria

Cu un nivel al exporturilor de 20 mil. euro, România se află pe locul 19 în Uniunea Europeană, în condiţiile în care marile puteri exportatoare, Franţa şi Italia, realizează fiecare peste 5 mld. euro din vinul pe care îl livrează pe pieţele externe.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Propunere: Supermarketurile să doneze unor ONG-uri umanitare alimentele aflate la expirare

Senatorul UNPR Marian Vasiliev propune, în două proiecte de lege, ca 16 octombrie să fie Ziua naţională pentru combaterea risipei alimentare, iar supermarketurile să încheie contracte cu organizaţii umanitare sau de protecţia animalelor pentru a dona alimentele aflate aproape de data expirării.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro : Ţările cu cel mai mare progres al bunăstării: unde se plasează România

Cum a evoluat nivelul de trai al românilor în ultimii ani? Boston Consulting Group a realizat un studiu care arată cum a evoluat bunăstarea cetăţenilor din 149 de state din întreaga lume, pe baza a 43 de indicatori, printre care evoluţia PIB-ului, sănătate, educaţie sau infrastructură, în perioada 2006-2013. www.wall-street.ro va prezinta tarile europene cu cele mai mari salturi pe scara progresului si cea mai buna capacitate de a trasforma cresterea in bunastare pentru cetateni.

         Citeste mai mult…

Digi24.ro: Letonia, o lecţie de economie pe timp de criză

Letonia, o ţară fostă sovietică, intrată în Uniunea Europeană cu trei ani înaintea României a ştiut să-şi stabilească prorităţile şi a pus repede la punct strategii eficiente. Guvernul de la Riga a trecut de la o politică orientată pe schimburi comerciale cu estul rusesc la încurajarea industriei IT şi dezvoltarea relaţiilor economice cu vestul. Schimbarea de politică economică a fost urmată şi de adoptarea monedei euro, perioadă în care oficialii de la Riga au oferit condiţii optime pentru dezvoltarea noilor industrii.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR: Există potenţial de companii bancabile pe piaţă, dar băncile trebuie să-şi schimbe modelul de afaceri, iar bancherii să fie mai bine pregătiţi

În România există un potenţial important de companii bancabile, care ar asigura o reluare sustenabilă a creditării, însă pentru fructificarea acestui potenţial este nevoie de o schimbare a modelului de afaceri al băncilor, ceea ce implică îmbunătăţirea structurii şi a calităţii creditelor, precum şi o creştere a pregătirii profesionale a salariaţilor din bănci, consideră Florian Neagu, şef serviciu riscuri macroprudenţiale la Direcţia Stabilitate Financiară din BNR.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live. Bogdan Chiriac, Raiffeisen: Statul ar putea face economii majore dacă ar centraliza achiziţiile publice

Statul alocă anul 10-12 miliarde euro pentru achiziţii publice de bunuri sau servicii, dar ar putea face economii importante dacă ar centraliza sistemul, a spus la ZF Live Bogdan Chiriac, responsabil cu achiziţiile la Raiffeisen Bank.

“La privat, pierderile din zona de achiziţii sunt mai mici. Eficienţa e în zona achizitiilor centralizate. Cum este ca un spital să cumpere de la un furnizor un pansament şi cum este să cumperi două pansamente. E vorba de economii de scală pe care le-ar putea obţine statul dacă s-ar centraliza achiziţiile, să se unească mai multe judeţe de exemplu”.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live. Dir. gen. Immochan: Sper ca investiţia la Coresi Braşov să fie amortizată în 9-10 ani

Sperăm ca investiţia în dezvoltarea centrului comercial Coresi Braşov să fie amortizată în 9-10 ani, aceasta fiind rentabilitatea pe care o permite astăzi piaţa românească, a spus la ZF Live   Tatian Diaconu, director general Immochan România.

„Am cumpărat 8% din suprafaţa utilă a Braşovului, 100 de hectare, în 2012. Am plătit circa 20 mil.euro fostului propreitar, un fond de investiţii. Am dezvoltat partea comercială şi va urma zona  rezidenţială, am vrea din 2016”.

        Citeste mai mult…

capital.ro: Importurile de ciocolată şi produse din cacao au crescut cu 12,5% în primele două luni ale anului

România a importat peste 7.602 tone de ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao, în primele două luni din acest an, valoarea totală a acestor importuri ridicându-se la peste 29,2 milioane euro, în creştere cu 12,54%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Victor Ponta anunță pe Twitter că sunt fonduri pentru plata alocațiilor majorate

Premierul Victor Ponta a salutat luni, într-un mesaj publicat pe Twitter, promulgarea legii care dublează alocațiile copiilor, adăugând că sunt fonduri pentru plata acestora.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Producţia de ţiţei a OPEC atinge în mai cel mai înalt nivel din 2012

Producţia de ţiţei a OPEC în luna mai a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani întrucât creşterea exporturilor Angolei şi o producţie record a Arabiei Saudite şi Irakului au contrabalansat stagnarea producătorilor mai mici, arată un studiu realizat de Reuters.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a înregistrat o creştere a producţiei peste plafonul de 30 de milioane de barili pe zi, subliniind concentrarea exportatorului principal Arabia Saudită şi a altor membri cheie pe cota de piaţă.

       Citeste mai mult…

Hotnews.ro: VIDEO Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene, vizeaza posibilitatea de a muta mai usor banii din programe catre domeniile cu absorbtie performanta

„Trebuie sa trecem de la batalia cifrelor la sustenabilitatea proiectelor, la dezvoltarea acelor proiecte care pot aduce un plus de valoare adaugata in economie”. In acest sens, se lucreaza in prezent la un sistem de prioritizare a investitiilor si domeniilor care pot atrage mai rapid fonduri, a subliniat Ministrul Nica in discursul sustinut la conferinta #RoFinLarge.

        Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Valoarea tichetului de masă a fost majorată la 9,41 lei

Salariaţii au posibilitatea de a primi de la angajatori o alocaţie individuală de hrană sub formă de tichete de masă Valoarea bonurilor de masă, acordate de salariaţilor drept alocaţie individuală pentru hrană, a crescut din luna mai, potrivit unui ordin al ministrului Muncii publicat în Monitorul Oficial, astfel că tichetele de masă primite în luna iunie vor avea o valoare de 9,41 lei pe bucată.

      Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor