Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 12 iunie 2015

Radiotransilvania.ro: FORUM ECONOMIC ROMÂNIA-ITALIA “Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”, Câmpia Turzii, 9 Iunie 2015

În data de 9 iunie 2015, a avul loc în municipiul Câmpia Turzii, Forumul Economic România-Italia, desfășurat sub sloganul: ”Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”. Camera de Comerț și Industrie a României în Italia (CCIRO Italia), a lansat în România o nouă serie de forumuri economice care se vor desfășura în diverse orașe din România, Câmpia Turzii fiind primul municipiu care a găzduit acest eveniment.

         Citeste mai mult…

Debanat.ro: Oportunitati de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (P)

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în 19 iunie, de la ora 10, în Sala CEDO a sediul CCIAT din Piața Victoriei 3, conferința de informare privind Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, adresată fermierilor, investitorilor și autorităților locale care pot beneficia de fondurile europene acordate pentru dezvoltare rurală.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Enel întrerupe alimentarea cu energie electrică în anumite zone din București și din județele Ilfov și Giurgiu

Enel Distribuție Muntenia va întrerupe, vineri, alimentarea cu energie electrică în unele zone din Capitală și din județele Ilfov și Giurgiu, în vederea efectuării lucrărilor planificate de revizii, reparații și modernizări în rețeaua de distribuție.

În municipiul București, între orele 5,00 — 7,00, în următoarele zone vor avea loc mai multe întreruperi de scurtă durată: Splaiul Independenței — între Piața Operei și Șos. Grozăvești, Bd. Eroilor, Bd. Eroii Sanitari, Șos. Cotroceni și străzi adiacente; între orele 8,00 — 16,00 se va interveni pe str. Dirijorului, str. Aiud, str. Nadeș și străzi adiacente.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Victor Ponta: Criza politică din România ar putea afecta ritmul de creștere al economiei (Bloomberg)

O criză politică prelungită în România riscă să obstrucționeze ritmul de creștere al economiei României – cel mai rapid din Uniunea Europeană – a declarat joi premierul Victor Ponta, citat de Bloomberg.

Deoarece Guvernul caută să mențină ritmul anual de creștere al PIB-ului din primul trimestru, de 4,3%, are nevoie de stabilitate pentru a obține aprobarea planului său de stimulare, a afirmat prim-ministrul României, care vineri se va confrunta cu o moțiune de cenzură. Premierul a adăugat că măsurile de relaxare fiscală, programate pentru 2016, au nevoie de aprobarea Parlamentului, luna viitoare.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Prețul gazelor pentru clienții casnici va crește la 60 lei/MWh de la 1 iulie și ar putea ajunge la 90 lei/MWh în 2020 (proiect)

Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică va crește, începând cu 1 iulie, la 60 lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh în prezent, și ar putea ajunge la 90 lei/MWh în 2020, conform unui proiect de HG publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.

Conform noului calendar de liberalizare stabilit cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, prețul gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică va crește de la 1 iulie 2016 la 66 lei/MWh, de la 1 aprilie 2017 la 72 lei/MWh, 1 aprilie 2018 — 78 lei/MWh, 1 aprilie 2019 — 84 lei/MWh și 1 aprilie 2020 — 90 lei/MWh.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BVB a lansat o aplicație prin care investitorii află prețurile primelor tranzacții înaintea deschiderii ședinței

Bursa de Valori București (BVB) a lansat o aplicație prin care investitorii și viitorii investitori află în timp real, înaintea deschiderii ședinței bursiere, la ce prețuri ar putea fi efectuate primele tranzacții din ziua respectivă, potrivit unui comunicat al BVB, remis, joi, AGERPRES.

“În fiecare zi de tranzacționare, începând cu ora 9,30, timp de 15 minute, pe website-ul Bursei este publicată, în partea stângă a paginii, o fereastră ‘Watch Pre-Open LIVE’, unde sunt prezentate live prețurile la care ar putea fi realizate tranzacții când începe sesiunea propriu-zisă de tranzacționare”, se spune în comunicat.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Brummell: România poate ajuta îmbunătățirea nivelului schimburilor comerciale prin continuarea luptei anti-corupție

Nivelul relațiilor comerciale între România și Marea Britanie a ajuns la un nivel bun și poate fi îmbunătățit în continuare, autoritățile de la București putând să contribuie în acest sens prin continuarea luptei anticorupție și crearea unei platforme pentru investiții mai transparentă și mai clară, a declarat joi ambasadorul Paul Brummell, la recepția organizată cu ocazia zilei de naștere a Reginei Elisabeta a II-a.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Nanu (MFP): Programul Fidelis este un proiect pilot, putem reduce valoarea nominală la următoarele emisiuni

Emisiunea de titluri de stat adresată populației în cadrul programului Fidelis este un proiect pilot și, în funcție de cererea care va exista, va fi stabilită o strategie în privința următoarele emisiuni și, de asemenea, ar putea fi redusă valoarea nominală a unui titlu, a declarat joi directorul de trezorerie în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), Ștefan Nanu, la Bursa de Valori București (BVB).

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INS: Consumul final de energie electrică a scăzut cu 3,9%, în primele 4 luni; în economie, consumul s-a redus cu 7%

Consumul final de energie electrică a fost de peste 16,287 miliarde KWh, în primele 4 luni din acest an, în scădere cu 3,9% față de aceeași perioadă a anului 2014, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică remis, vineri, AGERPRES.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Borza: Sârbii au recunoscut că sunt în culpă la utilizarea potenţialului hidroenergetic al Dunării

Administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza respinge acuzaţiile şefului Sindicatului Porţile de Fier, spunând că nu s-au mai plătit compensaţii Serbiei după ce aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţiile, iar acum sârbii au recunoscut culpa la utilizarea potenţialului hidroenergetic al Dunării.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ministerul Energiei va vinde 27% din acţiunile Rompetrol Rafinare, pentru minim 200 mil. dolari

Ministerul Energiei va vinde 26,69% din tilurile Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 de milioane de dolari, acţionarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemţiune asupra acestei participaţii.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Raiffeisen Bank răsplăteşte acţionarii cu dividende de 138 milioane euro, peste dublu faţă de 2014

Raiffeisen Bank va acorda acţionarilor dividende în valoare de 606 milioane lei (138 milioane euro), mai mult decât dublu faţă de anul trecut, 471,58 milioane lei din sumă provenind din profitul aferent anului 2014 şi 134,4 milioane lei din rezultatul reportat.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: ANALIZĂ: MasterPlanul şi incertitudinile privind Comarnic – Braşov au guvernat mandatul lui Rus la Ministerul Transporturilor

Elaborarea MasterPlanului de transport, document care aşteaptă însă aprobarea CE, incertitudinile privind proiectul de construcţie a autostrăzii Comarnic-Braşov şi trecerea CFR-urilor pe profit sunt câteva dintre temele care au marcat mandatul lui Ioan Rus la conducerea Ministerului Transporturilor.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEZBATEREA BURSA – VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / MIRCEA URSACHE, VICEPREŞEDINTE ASF:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îşi doreşte o lege care să reglementeze fondurile de investiţii şi în care un întreg capitol va fi dedicat eliminării pragului de deţinere la SIF-uri, a declarat pentru ziarul BURSA, vicepreşedintele instituţiei, Mircea Ursache.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în stagnare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în stagnare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.   Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, se menţine, de asemenea, la 1.081,97 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, însă, cu 0,17%, atingând valoarea de 30.467,15 puncte.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEZBATEREA BURSA – VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / BOGDAN DRĂGOI, SIF BANAT-CRIŞANA:

Piaţa de capital din ţara noastră nu are un viitor strălucit, dacă nu se va dezvolta şi dacă nu îşi va creşte volumul tranzacţiilor, este de părere domnul Bogdan Drăgoi, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, care atrage atenţia că este crucial să fie aduse pe piaţă întreprinderile mici, medii şi mari, pentru finanţare şi dezvoltare.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS: Cu 14 mii de pensionari mai puţini în trimestrul I

În trimestrul I 2015, numărul mediu de pensionari a fost de 5,33 milioane persoane, în scădere cu 14 mii persoane faţă de trimestrul precedent, transmite Institutul Naţional de Statistică (INS).

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEZBATEREA BURSA – VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / IULIAN STAN, SIF TRANSILVANIA:

Pentru un viitor coerent al Fondului Proprietatea şi al Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), acestea ar trebui să creeze performanţă la societăţile din portofoliu şi lichiditate pentru acţionarii lor, este de părere Iulian Stan, vicepreşedinte executiv şi director general adjunct al SIF Transilvania.

În opinia domniei sale, voinţa acţionarilor rămâne prioritară în dezvoltarea SIF-urilor, care constituie adevărata problemă a Societăţilor de Investiţii Financiare, epuizarea potenţialului de business şi desfiinţarea SIF-urilor reprezentând “problema falsă, sau mai bine zis discutabilă” a acestor societăţi.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEZBATEREA BURSA – VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / CLAUDIU DOROŞ, VICEPREŞEDINTE SIF MOLDOVA:

Toate SIF-urile trebuie să pună umărul la dezvoltarea pieţei de capital, însă rolul principal al mangementului unei societăţi de investiţii este să sporească averea acţionarilor săi, a declarat Claudiu Doroş, Vicepreşedinte SIF Moldova.

SIF Moldova doreşte precizarea clară a cadrului investiţional şi de risc permis, a declarat Claudiu Doroş, care a precizat că acesta trebuie să fie generos şi să ofere posibilităţi de investiţii în diferite clase de active.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEZBATEREA BURSA – VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP/ FLORIN POGONARU, CENTRAL EUROPEAN FINANCIAL SERVICES:

Pe piaţă există ideologii diferite privind SIF-urile, ca vechi instituţii care au fost create, spune domnul Florin Pogonaru, preşedintele Central European Financial Services, arătând că de o parte sunt cei care spun că SIF-urile trebuie să aibă un rol economic naţional, să ajute la transformarea României, iar de cealaltă parte, cei care consideră că SIF-urile răspund în faţa acţionarilor, “stăpânul lor fiind acţionarul”.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEZBATEREA BURSA – VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / CRISTIAN AGALOPOL, CITIBANK:

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) ar trebui să se implice mai mult în dezvoltarea pieţei de capital, este de părere Cristian Agalopol, vicepreşedintele Citibank, care a arătat că SIF-urile se numără, prin deţinerile lor cumulate, printre cei mai importanţi acţionari ai pieţei de capital.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEZBATEREA BURSA – VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / CRISTIAN DUŢESCU, AVOCAT COORDONATOR DUŢESCU ŞI ASOCIAŢII:

Acţionarii sunt singurii care pot decide forma de administrare a unei societăţi, iar legiuitorul nu ar trebui să intervină, întrucât ar institui o limitare care nu este prevăzută în actul normativ al Uniunii Europene, a comentat Cristian Duţescu, avocat coordonator în cadrul “Duţescu şi Asociaţii”.

În contextul în care pe piaţa noastră de capital se vorbeşte despre o lege specială pentru SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), avocatul a declarat că singurul articol pe care aceasta trebuie să îl conţină este eliminarea pragului de deţinere.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEZBATEREA BURSA – VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / SEBASTIAN TCACIUC, PRIVATE EQUITY CONSULTANT:

Principiul fundamental în administrarea unei societăţi de investiţii este guvernanţa corporativă, iar prin aceasta acţionarul trebuie să fie întotdeauna prioritar, a declarat Sebastian Tcaciuc, Private Equity Consultant.

Potrivit domniei sale, în acest sens este nevoie de o mai bună reprezentare a acţionarilor în Adunările Generale, precum şi un mecanism de exercitare a votului, care să nu implice procuri. Sebastian Tcaciuc a menţionat că această problemă se manifestă nu numai la SIF-uri, ci în întreaga piaţă de capital.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Top 5 credite ipotecare in lei

Preturile la apartamente s-au stabilizat, iar dobânzile la creditele imobiliare şi ipotecare sunt în continuă scădere, fie datorită reducerii indicelui ROBOR, fie graţie ofertelor promovate de instituţiile financiare, cu dobânzi fixe din ce în ce mai mici.

Preturile la apartamente s-au stabilizat, iar dobânzile la creditele imobiliare şi ipotecare sunt în continuă scădere

        Citeste mai mult…

Economica.net: Ce afaceri au avut anul trecut firmele deţinute de irlandezii de la CRH, cei care cumpără fabricile Lafarge din România

Irlandezii de la CRH vor urca direct pe locul trei în tipul mondial al producătorilor de ciment după ce vor plăti 6,5 miliarde de euro pe fabricile scoase la vânzare de Lafarge şi Holcim.

Lista cu fabrici scoase la vânzare de Lafarge şi Holcim, active de care trebuiau să scape pentru a putea fuziona, a stârnit interesul mai multor investitori: ruşi, turci sau fonduri de investiţii.

        Citeste mai mult…

Economica.net: OMV lucrează la un nou proiect “Nabucco”: Gaze din Rusia prin Turcia – presă

Proiectul gazoductului ‘Nabucco’, care a fost abandonat în 2013, ar putea fi reînviat, susţine un articol publicat joi în cotidianul austriac ‘Die Presse’, potrivit căruia se analizează posibilitatea unui ‘nou Nabucco’ iar diferenţa faţă de cel vechi este că în loc să aducă gaze naturale din regiunea Mării Caspice, noua conductă va transporta gaze naturale din Rusia prin Turcia.

Citând mai multe surse din interiorul grupului austriac OMV, ‘Die Presse’ susţine că de noul proiect ar urma să se ocupe fostul director general al consorţiului Nabucco, Reinhard Mitschek.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Fodurile româneşti de investiţii au atras în mai 52 milioane euro de la investitori

Subscrierile nete (diferenţa între subscrieri şi răscumpărări) înregistrate de fondurile locale de investiţii au însumat 52 de milioane de euro în luna mai, fiind cu circa 4 milioane de euro sub nivelul înregistrat în aprilie, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România /AAF/.

        Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Top inedit al celor mai mari profituri din companiile româneşti: firme falimentare, printre giganţi la câştiguri

Topul companiilor deţinute de oameni de afaceri români cu cel mai mare profit include şi în acest an firme antreprenoriale importante ca Dedeman, Fan Courier şi Transavia, însa în top sunt incluse şi entităţi „schelet“, companii aflate în faliment, care nu mai au activitate sau au activitate redusă şi unde profitul a venit din vânzări de active.

        Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cine „a uitat“ să scadă preţurile după reducerea TVA şi profită din plin de măsura Guvernului

Cele mai multe dintre unităţile fast-food s-au bucurat de reducerea TVA la alimente, dar n-au împărtăşit-o şi clienţilor Lanţurile de magazine fast-food, restaurantele, dar şi o parte dintre micile magazine n-a redus preţurile în linie cu reducerea TVA la alimente. În multe cazuri, preţurile nu au coborât deloc, iar în altele reducerea a fost mult mai mică faţă de mult-aşteptata ieftinire cu 12%. În timp ce toată ţara şi mai ales autorităţile au stat cu ochii pe marii retaileri pentru a vedea dacă scăderea TVA la alimente se simte în buzunar, foarte multe restaurante, lanţuri de magazine fast-food, firme de catering şi mare parte din buticari au „uitat“ să reducă preţurile cu 12%, cât ar fi trebuit după reducerea TVA de la 24% la 9% de la 1 iunie.

        Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Hidroelectrica a câştigat pe fond şi ultimul proces cu „băieţii deştepţi“

Tribunalul Bucureşti a respins în data de 8 iunie contestaţia Alpiq Romindustries la denunţarea contractului de vânzare a energiei pe care compania l-a avut cu Hidroelectrica, în acest moment toate contestaţiile traderilor fiind respinse de instanţă, a anunţat producătorul de stat. Potrivit Hidroelectrica, pe rolul instanţelor se mai află aflându-se 16 litigii dintr-un total iniţial de 75, având ca obiect contestaţii împotriva tabelului preliminar de creanţe, contestaţii la forţa majoră din 2012 şi acţiuni în despagubire.   Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a încercat în anul 2012 renegocierea tuturor contractelor bilaterale în vigoare la data deschiderii procedurii de insolvenţă, în scopul alinierii preţului contractual la condiţiile pieţei, preţul fiind la acel moment dublu faţă de cel practicat în contracte.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Micile afaceri de care Fiscul n-are habar

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în România trăiesc în prezent cam 19,9 milioane de persoane. Circa 4,8 milioane sunt salariaţi, undeva în jur de 200.000 sunt patroni, în timp ce circa 700.000 prestează activităţi independente (PFA, drepturi de proprietate intelectuală, avocaţi etc.). În total, cam 5,7 milioane de persoane care câştigă oficial bani în schimbul muncii prestate. Spre comparaţie, în 1990, când România avea 23 de milioane de locuitori (mai mult cu 15% faţă de prezent), numărul salariaţilor şi al liber întreprinzătorilor era de 8,3 milioane (plus 45% faţă de cel de azi).

         Citeste mai mult…

Digi24.ro: Cifre rușinoase pentru guvernele României. Cât au costat puținele drumuri construite în ultimii 25 de ani

Nu avem autostrăzi prea lungi, dar avem autostrăzi prea scumpe. 14 miliarde de lei au costat cei 570 de kilometri construiţi de la Revoluţie încoace. Dacă drumurile s-au făcut cu viteza melcului, banii au dispărut cu viteza luminii. După 25 de ani şi investiţii grase în infrastructură, România are astăzi o reţea de autostrăzi de două ori mai mică decât a vecinilor unguri şi e incapabilă să se lege la drumurile de mare viteză ale Europei.

         Citeste mai mult…

Digi24.ro: Facturile mari umflă profiturile companiilor de utilități

Românii finanţează din taxe şi facturi companiile de stat şi firmele private care livrează energia electrică şi gazele naturale. Dovadă – profiturile pe care le-au obţinut anul trecut. Unele chiar şi-au dublat câştigurile într-un singur an, după măsurile statului de creştere a preţurilor la utilităţi.

Majoritatea carburanţilor pe care îi cumpărăm vin de la OMV Petrom: compania a avut 2,5 miliarde de lei profit anul trecut. Jumătate din rezervele de gaz ale României sunt extrase de Romgaz: câştigul raportat: 1,7 miliarde de lei. Cel mai mare producător de energie electrică din ţară, Hidroelectrica, a obţinut profit de 1,2 miliarde de lei într-un an.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Afacerile pentru comerţul cu ridicata şi amănuntul au crescut cu 6,1% în primele patru luni

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut în primele patru luni cu 6,1%, serie brută, datorită avansului la comerţul cu autovehicule (14,7%) şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor (6,8%).

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Cinteză, BNR: Sistemul bancar a avut un profit de 800 mil. lei în T1

Profitul la nivelul întregului sistem bancar a ajuns la sfârşitul primului trimestru la 800 mil. lei, iar rezultatul rămâne în teritoriul pozitiv şi în aprilie, a declarat pentru ZF Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Cei mai mari investitori în România, aruncaţi la gunoi de „soluţia-minune“ a PSD pentru Transporturi, Ioan Rus

 „Soluţia-minune“ a premierului Victor Ponta de la Ministerul Transporturilor, Ioan Rus, nu a rezistat decât un an în fotoliul de ministru, dar nu a fost concediat din cauza blocajului în construcţia de autostrăzi sau a nenumăratelor sale răzgândiri în privinţa „Masterplanului de transport“, ci a unei fraze pronunţate într-un moment nepotrivit în care şi aşa partidul din care face parte este ţinta multor critici.

          Citeste mai mult…

Zf.ro : Restanţele de peste un an la credite cumulează 6 mld. euro, adică 85% din total

Ratele restante la creditele acordate populaţiei şi companiilor cu întârziere mai mare de un an cumulau 26,6 miliarde de lei (echivalentul a 6 mld. euro) la finele lunii aprilie, ceea ce reprezintă 85% din totalul întârzierilor la rambursarea creditelor, potrivit datelor BNR.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Răsvan Radu, UniCredit: Creşterea organică a devenit foarte scumpă

 „Mai sunt bănci de cumpărat, dar nu există interes, interes apare doar în cazul în care la vânzare sunt scoase bănci mari. Nu mă aştept la fuziuni sau achiziţii în viitorul apropiat.“

Modelul de creştere organică bazată pe extinderea propriului business şi a bazei de clienţi nu mai este viabil pentru bancheri, deoarece vine la pachet cu costuri operaţionale foarte mari, a declarat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit ’15 care a avut loc zilele trecute.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: România ocupă locul opt în Europa la investiţii directe străine

România ocupă locul opt în Europa, la egalitate cu Turcia şi Irlanda, în funcţie de valoarea investiţiilor directe străine primite anul trecut, de 5 miliarde de dolari, într-un clasament în care lideri sunt Marea Britanie, Rusia şi Spania. Topul are la bază calcule ale revistei fDi Magazine a Financial Times.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: „Fierari-betoniştii“ lui Ioan Rus, cei mai mari investitori în România

În vreme ce guvernul nu găseşte în vistierie 1,6 miliarde de euro pentru această autostradă şi nu poate convinge un investitor nici român, nici străin să-şi asume finanţarea acesteia în regim public – privat, românii din străinătate au trimis de la debutul crizei în ţară 29 de miliarde de euro, dublu cât toate investiţiile străine realizate în aceeaşi perioadă, 14 miliarde de euro.

Din 2000 şi până la finele anului trecut investiţiile străine au fost de 56 de miliarde de euro, dar banii trimişi de românii din străinătate au fost cu 5 miliarde de euro mai mulţi – 61,6 miliarde de euro până în septembrie 2014.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Termoficarea Bucureştiului are nevoie de 1,2 mld. euro, mai mult decât tot bugetul Primăriei Capitalei

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) care asigură încălzirea pentru jumătate din Bucureşti a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) majorarea preţului gigacaloriei, iar Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA al RADET, previzionează „vremuri grele“ pentru iarna ce vine dacă primăria nu dă bani pentru mentenanţa reţelelor. Peste 1,2 mld. euro este necesarul total de investiţii în reţele şi capacităţile de producţie, arată el.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

BRD Asset Management pariază cu un fond pe aprecierea dolarului

BRD Asset Management, al treilea manager de fonduri de pe piaţa locală, cu active în gestiune de 2,7 mld. lei, se aşteap­tă la continuarea aprecierii dolarului american în raport cu euro pe un orizont mediu de timp şi vrea să ia parte la raliu cu un fond deschis de investiţii denominat în dolari.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondurile de private equity au investit 78 de milioane de euro în companiile româneşti anul trecut

Fondurile de private equity au investit 78 milioane de euro în companiile româneşti anul trecut, cu 11% mai mult decât în 2013, fiind încă departe de maximele din 2008 când sumele plasate local erau de circa 300 milioane de euro, potrivit statisticilor emise de asociaţia europeană de profil EVCA.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: IFN-urile înlocuiesc treptat creditele în valută cu cele în lei, stocul total scade

Creditele acordate şi angajamentele asumate de instituţiile financiare nebancare (IFN-uri) cumulau 27,3 miliarde de lei (echivalentul a 6 mld. euro) la finele lunii aprilie, în scădere cu 700 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Din totalul creditelor şi angajamentelor asumate, 85% erau în euro, respectiv 24 mld. lei, în scădere cu 1,3 mld. lei faţă de aprilie 2014.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Fondurile de bonduri au retrageri pentru prima oară din 2011

Investitorii au retras 58 milioane de lei din fondurile locale de obligaţiuni în luna mai, aceasta fiind prima lună din decem­brie 2011 în care acest tip de fonduri raportează ieşiri nete, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Ad­minis­tra­torilor de Fonduri (AAF). Ani de-a rândul, fondurile de obli­gaţiuni au fost pe primul loc în topul celor mai vândute fonduri mutuale.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Avicola Slobozia vrea să strângă bani de pe bursă

Producătorul de carne de pasăre Avicola Slobozia (simbol bursier AVSL) a renunţat la planul de delistare de pe RASDAQ din cauza pericolului că-şi va seca lichi­dităţile răscumpărând acţiunile deţinătorilor mi­no­ritari. Acum, compania cu capitalizarea de 21 milioane de lei ia în calcul o ofertă publică pe bursă pentru a strânge fonduri de dezvoltare.

         Citeste mai mult…

Jurnalul.ro: Sprijinul pentru IMM-uri: mai mult încurcă decât încurajează

Pentru a deschide o firmă în Marea Britanie, este nevoie doar de o zi, iar în Bulgaria, de patru zile. De altfel, patru zile este şi media de înfiinţare a unei firme în Uniunea Europeană. La noi, durează de două ori mai mult. Aceasta este doar una dintre situaţiile în care statul român mai mult îi încurcă decât îi ajută pe antreprenorii locali.

         Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Vești bune în sectorul construcțiilor. Volumul lucrărilor a a crescut cu 12,2%

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 12,2% în primele patru luni, ca serie brută, evoluţie susţinută de avansul înregistrat de construcţiile de clădiri rezidenţiale, informează Mediafax.

Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 19,3 %, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 10%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Tariful reglementat de transport gaze a crescut cu 43%, din 2009. Scumpirea s-a dus direct în facturi

Preţul perceput de Transgaz pentru transportul gazelor pe teritoriul României a fost ajustat mereu în plus de ANRE începând cu 2009. Compania risca altfel să facă pierderi, ceea ce, pentru un monopol natural, ar fi aproape de neconceput. Majorarea de tarife s-a dus direct în facturile noastre la gaz, cu un impact de circa 5%.

Tariful de transport al gazului prin conductele Transgaz a crescut, în perioada 1 septembrie 2009 – 31 august 2014, cu 43%, de la 7,98 lei/MWh la 11,40 lei/MWh, potrivit raportului ANRE pe 2014. Numai din creşterea aceasta de tarif, preţul final al gazului plătit de populaţie a crescut, din 2009, cu 4 -5%, dat fiind faptul că transportul contează în proporţie de circa 10% în factura la gaz, fără TVA.

        Citeste mai mult...

Portalsm.ro: Județul Satu Mare participă la Forumul Internațional pentru Dezvoltarea Afacerilor-Futurallia 2015

Județul Satu Mare participă zilele acestea la Forumul Internațional pentru Dezvoltarea Afacerilor-Futurallia 2015. Futurallia este cel mai important forum pentru dezvoltarea afacerilor, dedicat celor care își doresc dezvoltarea de parteneriate comerciale, industriale, financiare sau tehnologice, punând în același timp la dispoziție și o rețea globală de contacte. Cea de a 20-a ediție a forumului are loc la București în perioada 10-12 iunie 2015, în timp ce edițiile anterioare au fost organizate în state precum Franța, Polonia, Canada, Turcia, Qatar.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comunicat de presă – Consiliul Județean Sibiu

Conferința Internațională ‘Invest In Sibiu’ prezintă ateliere de mare atractivitate

Primele patru ateliere programate în cadrul Conferinței Internaționale ‘Oportunități de investiții în județul Sibiu — Valoare adăugată afacerii tale — Invest In Sibiu’ au adus participanților informații extrem de interesante din diverse domenii.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: ANRE a aprobat contractele-cadru de furnizare a energiei electrice la clientii casnici si noncasnici ai furnizorilor de ultima instanta

Comitetul de Reglementare al Autoritatii  Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, in sedinta din 10 mai 2015, Ordinul ANRE 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clientii casnici si noncasnici ai furnizorilor de ultima instanta. De asemenea, au fost aprobate si conditiile generale pentru furnizarea energiei electrice la clientii finali ai furnizorilor de ultima instanta, a modelului facturii de energie electrica si a modelului conventiei de consum energie electrica, utilizate de furnizorii de ultima instanta, care abroga Decizia ANRE nr. 57/1999 de aprobare a contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Iulian Matache, secretar de stat la Transporturi, un prim nume vehiculat ca înlocuitor al lui Rus

Iulian Matache, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi fost director al Direcţiei Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, este primul nume vehiculat în PSD ca posibil înlocuitor al lui Ioan Rus la conducerea Ministerului Transporturilor, conform unor surse politice.

Acesta a condus Direcţia Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea până în mai 2012, când USL a preluat guvernarea, iar el a fost numit atunci secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

           Citeste mai mult…

Economica.net: CE: Contractele dintre Hidroelectrica şi unii clienţi nu constituie ajutoare de stat

Contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de firma de stat Hidroelectrica cu unii traderi de electricitate şi consumatori industriali nu au implicat acordarea de ajutoare de stat în sensul normelor UE, a decis Comisia Europeană, după o anchetă amănunţită demarată în luna aprilie 2012, informează un comunicat al Executivului comunitar publicat vineri.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Banca Transilvania Italia lansează primul credit imobiliar pentru cumpararea de locuinţe în România

Banca Transilvania, prin Sucursala BT Italia, lansează primul credit imobiliar dedicat persoanelor cu rezidenţă în Italia, care doresc să cumpere imobile în România, au anunţat, vineri, reprezentanţi ai băncii.

Cetăţenii români sau italieni care locuiesc în Italia şi obţin venituri în ţara respectivă sau în România pot achiziţiona imobile în România, accesând împrumuturi de la Sucursala BT Italia. Pe siteul BT Italia, în secţiunea Simulator credite, cei interesaţi pot afla online valoarea orientativă a ratei împrumutului, pe baza valorii creditului şi a termenului de rambursare indicat. De asemenea, aceştia pot aplica online pentru un astfel de credit, au precizat reprezentanţi ai Băncii Transilvania, într-un comunicat.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Reactorul 1 de la Cernavodă a fost repornit vineri dimineaţă

Deconectarea controlată a avut loc în data de 10 iunie 2015 pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere corectivă la calea de evacuare a puterii electrice, cu menţinerea reactorului la putere.

Reprezentanţii SNN subliniază că opririle neplanificate reprezintă acţiuni de oprire controlată a centralei pentru efectuarea unor lucrări punctuale de remediere la unele echipamente, acţiuni adiţionale programului anual de mentenanţă corectivă din cadrul opririlor planificate.

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Magistrala de metrou Gara de Nord-Otopeni mai așteaptă

Începerea lucrărilor la magistrala de metrou care va lega Gara de Nord de aeroportul Otopeni întârzie.

După ce la jumătatea lunii mai ministrul Transporturilor, Ioan Rus, declara că există toţi banii necesari, conducerea Metrorex spune acum că fondurile ajung doar pentru proiectare şi o treime din lucrări.

          Citeste mai mult…

Digi24.ro: Lanțul de hipermarketuri cu cea mai mare cifră de afaceri din România

Cu sute de magazine aşezate în cartiere şi preţuri mai mici decât cele practicate de tradiţionalele buticuri, marile lanţuri de retail au ajuns în topul celor mai mari 20 de jucători din economie. Două companii din Germania şi două din Franţa controlează comerţul modern din România, adică o piaţă cu o valoare totală de 18 miliarde de euro.

          Citeste mai mult…

Ziare.com: O banca din Romania incurajeaza IMM-urile printr-un nou produs de creditare

Creditul Simplu IMM se adreseaza firmelor cu o cifra de afaceri de pana la 4 milioane de lei si poate fi folosit fie pentru a face investitii, fie pentru a sustine activitatea de zi cu zi, prin plata cheltuielilor lunare: facturi la furnizori, cheltuieli la bugetul de stat etc.

IMM-urile pot obtine de la Libra Internet Bank pana la 100.000 lei, fara garantii imobiliare, pe o perioada de maxim 3 ani, informeaza un comunicat remis vineri Ziare.com.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MFE: Discuții cu Comisia Europeană despre stadiul implementării programelor operaționale

Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene (MFE) și cei ai Comisiei Europene (CE) poartă discuții despre stadiul implementării programelor operaționale 2007 – 2013, pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea evitării dezangajării și asigurarea absorbției conform țintelor propuse în acest an, potrivit ministrului de resort, Marius Nica.

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Enel Distribuţie Dobrogea alocă circa 5 milioane lei pentru lucrări la o staţie de transformare

Enel Distribuţie Dobrogea SA alocă, din surse proprii, între 1,65 milioane lei şi 5,08 milioane lei, fără TVA, pentru lucrări la o staţie electrică de transformare, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de opt luni de la data atribuirii, potrivit unui anunţ de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

           Citeste mai mult…

Economica.net: Protest al creditaţilor în CHF. EXCLUSIV de la BNR: Situaţia la zi a rezolvării cererilor clienţilor împrumutaţi în franci

Grupului clienţilor cu credite în CHF va organiza un miting în Piaţa Victoriei din Bucureşti, duminică, 14 iunie. Organizatorii se aşteaptă la un număr mare de participanţi, fiind organizate transporturi de protestatari din toate judeţele. Surse din Banca Naţională au  pus la dispoziţia ECONOMICA.NET cifre care sugerează că protestul reprezintă interesele unui grup restrâns de clienţi şi indică faptul că peste jumătate dintre creditaţii în franci elveţieni s-au mobilizat încă din primele zile ale crizei CHF, primind soluţii de la băncile creditoare.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Programul naţional de implementare a contoarelor inteligente în România se află în fază de proiect pilot – ANRE

Programul de implementare a contoarelor inteligente în România se află în faza de proiect pilot, evaluarea va avea loc la finalul anului, iar în primul semestru din 2016 vor exista elemente pentru a contura un program naţional de contoare inteligente, a declarat vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă. E.ON România şi CEZ Distribuţie au început deja montarea contoarelor inteligente în mai multe zone.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Iulian Iancu: România ocupă locul al doilea în Europa, după Bulgaria, la ineficienţă energetică

România se află pe locul al doilea în Europa, după Bulgaria, în ceea ce priveşte ineficienţa energetică, situaţia fiind foarte gravă şi ruşinoasă, a declarat vineri Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, într-o conferinţă de presă.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Programul naţional de implementare a contoarelor inteligente în România se află în fază de proiect pilot – ANRE

Programul de implementare a contoarelor inteligente în România se află în faza de proiect pilot, evaluarea va avea loc la finalul anului, iar în primul semestru din 2016 vor exista elemente pentru a contura un program naţional de contoare inteligente, a declarat vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă. E.ON România şi CEZ Distribuţie au început deja montarea contoarelor inteligente în mai multe zone.

           Citeste mai mult…

Economica.net: Un noul model de factură la energia electrică din 2016

Comitetului de Reglementare al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat noul model de factură de energie electrică pe care îl vom folosi în România şi care va fi acelaşi indiferent de operator, a declarat, vineri, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, prezent la o conferinţă privind eficienţa energetică, potrivit Agerpres.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎN ULTIMII 25 DE ANI,

Centrul de Comunicare al Fermierilor din România informează că, în România, culturile de sfeclă de zahăr ocupă, în prezent, 9,17% din suprafața înregistrată în 1989, iar din cele 33 de fabrici de procesare au mai rămas 4, ceea ce înseamnă că România este obligată să acopere cea mai mare parte a consumului din importuri, potrivit unui comunicat transmis azi redacţiei.

Sorin Chelmu, directorul executiv al Centrului de Comunicare al Fermierilor din România, a declarat: “Fermierul român are nevoie de expertiză tehnologică pentru a ține pasul cu vremurile și a performa corespunzător. Înainte de Revoluție, în România existau 255.900 ha cultivate cu sfeclă de zahăr, acum avem 23.580 ha, adică mai puțin de o zecime. Dar, din punctul de vedere al producției pe ha, 2014 a fost un an record”.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI,

Lichiditate de aproximativ 10 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 10 milioane lei (2,2 milioane euro).

La orele prânzului, BET-FI era în creştere. Indicele BET coboară cu 0,12%, ajungând la valoarea de 7.346,08 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se micşorează cu 0,13%, la 8.01,05 puncte. BET-FI se apreciază cu 0,62%, până la 30.604,2 puncte.

            Citeste mai mult…

jurnalul.ro: Cele 15 megaproiecte ratate ale României

Țara noastră concurează cu cele şapte minuni ale lumii: lucruri de uimire, marile proiecte irealizabile sau aşteptate îndelung ne pot aduce un loc de cinste în Cartea Recordu¬rilor. Cu bugete de cel puţin 18 miliarde de euro, acestea s-au dovedit fie inutile, fie fanteziste. Cele de infrastructură, foarte bune, par a nu se mai realiza niciodată. Toate acestea fac parte din minunile României postdecembriste.

            Citeste mai mult…

 

        Impreuna in lumea afacerilor