Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 15 aprilie 2015

B1 TV: Declaraţii ale premierului, Victor Ponta, în cadrul şedinţei de guvern

Victor Ponta: O să vă rog să facem în continuare ce am făcut în perioada aceasta şi anume, să ne ocupăm de partea economică şi socială. Asta e treaba guvernului, în principal, celelalte lucruri ţin de parlament, de justiţie, de preşedinte. Noi avem treabă cu economia şi cu socialul şi, slavă Domnului, lucrurile merg bine. Vreau să pregătim toate condiţiile pentru intrarea în vigoare a reducerii TVA la 1 iunie. Vreau să aveţi pregătite, fiecare, toate celelalte proiecte şi să arătăm că predicţia FMI, 2,7% creştere economică, e, ca în fiecare an, prea puţin optimistă şi că putem să ajungem din nou la creştere 3%, aşa cum am mai făcut-o. Mă bucur foarte mult de veştile bune legate de investiţiile străine directe şi de sectorul construcţiilor şi asta înseamnă că începem treaba la Transporturi, la Dezvoltare Regională, la toate celelalte proiecte pe care le avem în derulare.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: OMC și-a redus estimările privind creșterea comerțului mondial în 2015 și 2016

Comerțul mondial cu bunuri va înregistra în acest an și anul viitor o creștere mai mică decât se preconiza anterior, în principal din cauza unei creșteri modeste a economiei mondiale, a anunțat marți Organizația Mondială a Comerțului (OMC), transmite Reuters.

Economiștii de la OMC estimează că în acest an comerțul mondial va înregistra o creștere de 3,3%, urmată de un avans de 4% în 2016, în ambele cazuri fiind vorba de un avans mai mic decât cel preconizat anterior. În prima fază OMC miza în 2015 pe o creștere a comerțului mondial de 5%, însă această prognoză a fost revizuită la 4% în luna septembrie a anului trecut.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Top 30 plăţi făcute de CNADNR pentru 2014. Doar 30% din banii de drumuri au intrat anul trecut în buzunarele constructorilor români. Umbrărescu rămâne cel mai bine plătit drumar

Cel mai bine plătit drumar român rămâne Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition, care a încasat anul trecut 583 milioane de lei Altădată constructori de top, Romstrade şi Tehnologica Radion au dispărut de pe lista celor mai bine plătiţi drumari Italienii de la Astaldi şi austriecii de la Strabag fac jocurile din ce în ce mai mult.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Cine sunt cei mai mari acţionari ai Băncii Transilvania

Horia Ciorcilă, preşedintele BT, deţine direct şi indirect un pachet de 5,1% din acţiunile băncii. În ultimii ani, Ciorcilă şi Banca Transilvania au încercat o apropiere de SIF-uri. În prezent, Banca Transilvania are pachete importante de acţiuni la SIF Moldova.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Investitorii în cele mai mari bănci listate la Bucureşti sunt mai bogaţi cu 2 mld. lei

Acţiunile celor mai mari două bănci listate, BRD SocGen (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), au bătut noi recorduri pe bursă. Titlurile BRD au atins în şedinţa de ieri cotaţia de 9,92 lei, maximul ultimilor trei ani, iar titlurile TLV au urcat până la un nou maxim istoric de 2,49 lei.

Analiştii spun că investitorii consideră cele două bănci atractive pentru că se aşteaptă în acest an la începerea unui nou ciclu de creditare, iar BRD şi TLV sunt mai ieftine decât băncile poloneze.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Radiografia revenirii economice lasă loc de incertitudini. Europa va putea fi sigură că a ieşit din criză doar când investiţiile şi exporturile vor lua locul consumului

Preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, spune că „se conturează tot mai mult o revenire economică sustenabilă“, în timp ce factorii de decizie din Berlin şi Bruxelles se cramponează de semnele de viaţă din Spania şi Irlanda, pe care le consideră dovezi că terapia cu austeritate funcţionează. Foto: AFP

Strat după strat, optimismul se aşterne peste zona euro. În Germania salariile înregistrează creşteri record, iar în economiile periferice şi-au încetat scăderea, la şase ani de la criză băncile au început să relaxeze condiţiile de creditare pentru companii şi populaţie, iar industria produce mai mult.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Este suficient un singur motor – consumul – pentru o creştere economică solidă?

Carrefour, gigantul francez din retail, a anunţat creşterea vânzărilor la nivel de grup (incluzând România) în T1 cu peste 6% an/an. Uzina Dacia din Piteşti, parte a grupului Renault, a raportat şi ea o creştere a vânzărilor pe piaţa internă în acelaşi interval cu 33%.

Consumul intern şi-a continuat avansul în primele două luni şi a crescut cu 4,8%. Constructorii se aşteaptă la un avans al construcţiilor inginereşti de 6% în primele trei luni din an (după o creştere a pieţei construcţiilor de 12,2% în ianuarie). Iar analiştii economici îmbunătăţesc rând pe rând prognozele de creştere economică pe fondul veştilor bune care vin din Europa, optimism sprijinit şi de datele culese din economia locală în primele trei luni din an care s-au scurs deja.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Constantin Hariton, Saint-Gobain: Primul trimestru a adus semne bune în industria construcţiilor

Constantin Hariton, directorul general al Saint-Gobain Construction Products România şi delegat general adjunct al grupului francez Saint-Gobain pe piaţa loca­lă, spune că primul trimestru a adus semne bune în industria construcţiilor, însă deocamdată este dificil de estimat dacă această tendinţă de re­ve­nire se va menţine tot anul.

„Sectorul dedicat lucrărilor in­ginereşti de drumuri, po­­duri, re­ţe­le utilitare va avea creşterea cea mai mare, pro­babil peste 6%. Dar, pentru moment, după doar trei luni, este greu de tras o concluzie valabilă pentru întreg anul. Nu există certitudini cu privire la evoluţia economică, la performanţa din agricultură, care are efecte şi asupra con­struc­ţiilor din mediul rural, din exporturi, la ritmul şi valoarea inves­ti­ţiilor.“

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Teama că reducerea TVA ar aduce deflaţie reală e absurdă

Am comentat, miercurea trecută, decizia Guvernului privind „scăderea TVA la 9 la sută la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie 2015“. Populaţia şi economia vor primi o gură de aer. Mă voi referi, acum, la cea de-a doua faţă a medaliei. Două posibile şocuri provoacă nedumeriri, chiar temeri.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: „PANĂ“ DE RAPORT CURENT

Electrica dă erată de opt pagini la primul raport anual după listare

Grupul de distribuţie Electrica (simbol bursier EL) a transmis ieri burselor din Bucureşti şi Londra câte un document de nouă pagini cu scopul de a corecta mai multe erori, printre care structura investiţiilor din anii următori şi valoarea datoriilor şi a capitalurilor, din raportul consolidat pe 2014, primul document care reflectă activitatea şi rezultatele companiei după listarea pe bursă.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Billa: Vânzările de Paşte sunt 5% din încasările anuale

Lanţul de supermarketuri Billa, prezent pe piaţa locală cu peste 80 de ma­gazine, a obţinut în perioada săr­bă­torilor pascale din acest an o creştere de sub 10% a vân­zărilor comparativ cu pe­rioada si­milară din 2014.

„Categoriile cu cele mai mari creşteri de vân­zări comparativ cu 2014 au fost carnea, dul­ciu­rile, băuturile, legu­mele şi fructele“, spun repre­zen­tanţii Billa.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Adomniţei: Realizarea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş după 2020, o catastrofă pentru toată Moldova

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei (PNL), susţine că realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş după anul 2020 reprezintă “o catastrofă din punct de vedere social şi economic pentru toată Moldova”, acuzând PSD de “fariseism” şi “minciună grosolană”.

Cristian Adomniţei a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că, în ultima formă a Masterplanului General de Transport, autostrada Moldova-Transilvania a dispărut de pe lista priorităţilor şi că astfel Iaşiul şi Moldova sunt condamnate la izolare.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Cu riscul de faliment la minime istorice şi cu ratingurile reconfirmate, Finanţele pot privi cu calm acoperirea deficitului şi rostogolirea datoriei

Care este legătura dintre BET şi CDS-uri? Cu cât riscul de ţară, măsurat de CDS-uri, este mai mic, cu atât investitorii sunt mai dispuşi să cumpere acţiuni

Cu CDS-urile (asigurările împotriva riscului de default – faliment) la nivelul minim al ultimilor şapte ani şi cu reconfirmarea ratingurilor de ţară cu perspectivă stabilă, guvernul şi Ministerul de Finanţe pot să privească cu mai multă lejeritate finan­ţarea deficitului şi a datoriei publice.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Dolarul urcă spre 4,2 lei, iar francul creşte din nou la nivelul din ianuarie

Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a ajuns ieri la 4,17 lei, în creştere cu aproape doi bani faţă de şedinţa precedentă, ca urmare a aprecierii monedei americane pe pieţele externe, în timp ce euro a stagnat la 4,41 lei.

Dolarul a atins astfel maximul ultimei luni. O valoare mai ridicată fusese afişată de BNR pe 12 martie, când cotaţia era de 4,18 lei pe unitate. Şi francul elveţian a atins maximul ultimelor două luni şi jumătate, de 4,27 lei.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: ING taxează cu 1,5 lei retragerile de la ATM-uri proprii din conturi deschise după 23 martie

ING Bank, sucursală locală a grupului olandez cu acelaşi nume, a introdus pe 23 martie un comision fix de 1,5 lei pentru retragerile de numerar de la bancomate din reţeaua proprie, indiferent de sumă.

„Dacă încasaţi venituri recurente conform contract sau contul s-a deschis înainte de 23 martie 2015, comisionul este 0 lei. Dacă nu încasaţi venituri recurente conform contract şi contul s-a deschis începând cu data de 23 martie, comisionul este 1,5 lei“, conform unui mesaj afişat pe ecranele ATM-urilor ING.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Turiştii au cheltuit peste 31 mil. lei pe cazare şi masă în minivacanţa de Paşte

Cei peste 105.000 de români care şi-au petrecut Paştele în staţiunile din ţară au lăsat pe masă şi cazare peste 31 de milioane de lei, potrivit datelor centralizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).  Cele mai căutate unităţi de cazare au fost în acest an pensiunile, unde aproximativ 65.000 de români au petrecut Paştele.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Firmele în insolvenţă şi faliment au restanţe de 900 mil. lei la creditele luate de la IFN-uri

Firmele aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau la finele lunii februarie restanţe în valoare de 900 de milioane de lei (203 mil. euro) în contul creditelor contractate de la instituţiile financiare nebancare (IFN), ceea ce reprezintă 42% din totalul sumelor restante la IFN-uri ale debitorilor firme. Sumele restante sunt în creştere cu aproximativ 120 de milioane de lei faţă de luna precedentă, iar comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, acestea sunt mai mici cu 5%, respectiv 40 de milioane de lei, potrivit datelor BNR

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Devine realitate: băncile au ajuns să-şi plătească datornicii

Dobânzile negative din Europa au pus unele bănci în poziţia cândva de neimaginat de a datora bani celor cărora le-au dat împrumuturi.

În Danemarca, Eva Christiansen a devenit un fel de vedetă. Specialista în terapie sexuală a fost propulsată în centrul atenţiei nu de cariera sa, ci de un împrumut pe care l-a contractat de la Realkredit Danmark, cea mai mare bancă a ţării, scrie Financial Times. Domnişoara Christiansen a obţinut o dobândă negativă pentru creditul ei pe trei ani, ceea ce înseamnă că banca, parte a Danske Bank, o plăteşte pentru a-i împrumuta bani. Rata de dobândă este de -0,0172%, ceea ce înseamnă că terapeuta primeşte de la bancă 7 coroane daneze în fiecare lună.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Fondul Proprietatea a înregistrat pierderi de 668 milioane de lei în primul trimestru

Fondul Proprietatea a înregistrat pierderi de 668,7 milioane lei (151,6 milioane euro) în primul trimestru, de opt ori şi jumătate mai mari faţă de rezultatul negativ din ianuarie-martie 2014, în contextul reevaluării la standarde internaţionale de contabilitate IFRS a portofoliului acţiuni cotate.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Noi semne că preţul combustibilului ar putea creşte

Investiţiile în zăcăminte mature de petrol şi gaze opresc scăderea producţiei

Cotaţiile petrolului pe piaţa internaţională au continuat să crească marţi pentru a patra zi consecutivă, în condiţiile în care investitorii estimează că producţia din SUA va scădea în următoarele luni, ceea ce va duce la reducerea stocurilor din depozite, trasmite MarketWatch.

Preţul contractelor futures pentru petrolul WTI cu livrare în mai a crescut cu 2,22% la 53,31 dolari/baril, în timp ce preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a avansat cu 0,74%, la 58,76 dolari/baril.

Potrivit unui raport publicat luni de Departamentul pentru Energie al SUA, producţia de petrol de şist este estimată să scadă în mai cu 57.000 de barili/zi raportat la nivelul din aprilie.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: HelloHungry: Reducerea TVA va ajuta la creşterea pieţei de comenzi online de mâncare

Piaţa locală de comenzi online de mâncare, estimată în prezent la circa 3 mil. euro, va creşte într-un ritm mai alert după intrarea în vigoare a deciziei guvernului de a reduce  TVA pentru produsele alimentare şi băuturi nonalcoolice de la 24% la doar 9%, potrivit oficialilor grupului bulgar HelloHungry, care deţine pe plan local platformele online Quicky.ro şi Oliviera.ro.

              Citeste mai mult…

Bursa.ro: PREMIERĂ ÎN SISTEMUL BANCAR

Piperea va negocia cu Banca Transilvania pentru împrumutaţii în CHF

Piperea: “Ideea este să se renunţe la dosarele din instanţă şi să se meargă pe negociere”

*  “Dacă BT face conversia la cursul din decembrie 2014, atunci «discountul» sare binişor de 40%”

În timp ce majoritatea băncilor se luptă în instanţă cu Gheorghe Piperea (care-i reprezintă pe consumatori în dosare legate de clauze considerate abuzive şi de conversia creditelor în franci elveţieni), Banca Transilvania (BT) a acceptat să colaboreze cu avocatul în problema împrumuturilor în CHF.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: AVOCAT, DESPRE OFERTA BT PENTRU ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF:

“Ratele rezultate din noua înțelegere ar putea să ajungă la nivelul celor vechi”

Avocatul Coltuc Marius Vicenţiu îi avertizează pe clienţii cu credite în CHF ai Volksbank, bancă preluată recent de Banca Transilvania, că în ciuda conversiei cu discount de 22,5% și a eliminării comisionului de risc, ratele rezultate din noua înțelegere ar putea să ajungă la nivelul celor vechi.

Avocatul notează: “Oferta Băncii Transilvania (BT) pentru clienții cu credite în franci elvețieni (CHF) ai băncii recent preluate, Volksbank, rămasă deocamdată singulară în piață, a stârnit reacții dintre cele mai diverse. Datornicii și specialiștii au analizat-o din diferite puncte de vedere pentru a vedea în ce măsură va reduce povara ratelor, mai ales că pare mult mai bună decât propunerea guvernului în acest domeniu.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC (FPTR):

Pensiunile rurale, locul întâi în topul preferinţelor privind petrecerea sărbătorilor pascale

Circa 105.600 de cetăţeni au petrecut minivacanţa de Paşte în diverse staţiuni din ţară, cheltuind 31,2 milioane de lei doar pe servicii turistice (cazare şi mâncare), cele mai căutate fiind pensiunile, care au primit în acest an aproximativ 65.000 de turişti, potrivit datelor prelucrate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Ofertele au fost pentru toate categoriile, de la pachetele turistice oferite de pensiunile din zona rurală până la city break-uri, ideale pentru minivacanţa de Paşte. Numărul aproximativ de locuri puse la dispoziţie în cadrul structurilor de cazare din România a ajuns la 136.400, dintre care 105.600 reprezintă numărul aproximativ de locuri vândute pentru sărbătorile de Paşte din acest an.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB

Acţiunile Banca Transilvania, în topul tranzacţiilor, pe o creştere de 2,97%

Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de ieri în creştere, pe cel mai ridicat rulaj din ultimele două săptămâni, piaţa fiind susţinută în principal de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au atins un nou maxim record în cursul zilei, dar şi de titlurile BRD – Societe Generale (BRD).

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au avansat cu 1,1%, după ce vineri au urcat cu 0,6%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine. Bursa de Valori Bucureşti a fost închisă luni.

             Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Finante: Reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% pentru produsele alimentare si serviciile de restaurant va crea 20.000 de noi locuri de munca (proiect)

Finantele au pregatit un proiect de Ordonanta de Urgenta cu masuri care vor stimula cererea interna inca din prima luna de aplicare, spun autorii documentului. “Ca urmare a cererii interne suplimentare produsul intern brut poate inregistra in anul 2015 o crestere aditionala de 0,2 puncte procentuale, iar consumul populatiei se estimeaza ca se va majora suplimentar cu 0,3 puncte procentuale. In anul 2016, cresterea reala a produsului intern brut se va majora suplimentar cu circa 0,4 puncte procentuale. Un impact semnificativ se va inregistra si in cazul inflatiei. Inflatia medie anuala se va reduce cu 1,1 puncte procentuale in primul an de aplicare a propunerilor de reducere a TVA”, se arata in Nota de Fundamentare a proiectului de OUG.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Cine sunt cei mai mari acţionari ai Băncii Transilvania

Horia Ciorcilă, preşedintele BT, deţine direct şi indirect un pachet de 5,1% din acţiunile băncii. În ultimii ani, Ciorcilă şi Banca Transilvania au încercat o apropiere de SIF-uri. În prezent, Banca Transilvania are pachete importante de acţiuni la SIF Moldova.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare (BERD) este cel mai mare acţionar al băncii cu 14,33% din capital. Participaţia BERD valorează în prezent 917 milioane de lei (219 mil. dolari), cu peste 210 milioane de dolari mai mult decât suma pe care instituţia a plătit-o în 2001 pentru achiziţia unui pachet de 15% din capital.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Atenţie la curs: BNR va vinde lei, dacă moneda naţională continuă să se aprecieze – Erste Research

„Dacă persistă presiunile de apreciere a leului, este probabil ca BNR să-şi menţină prezenţa în piaţa valutară, pentru a ameliora volatilităţile extreme”, scriu analiştii de la Erste Group Reserch în cel mai recent raport primit la redacţia ECONOMICA.NET.

BNR poate reacţiona la vârfurile tendinţei de apreciere a leului, prin vânzări de monedă naţională pe piaţă. O apreciere prea mare a leului va afecta valoarea exporturilor, companiile încasând mai puţini lei.

             Citeste mai mult…

Economica.net: Saxo Bank îşi consolidează capitalul de bază cu 77,5 milioane de euro

Saxo Bank, bancă specializată în investiţii şi trading online, şi-a consolidat capitalul de bază, prin emiterea de bancnote convertibile de nivel 2, în schimbul a 46,25 milioane de euro şi prin extinderea capitalului de acţiuni cu 31,25 milioane de euro, au anunţat, miercuri, reprezentanţi ai băncii.

CarVal Investors, un lider global de fund management, cu asseturi de peste 10 miliarde de dolari în administrare, a devenit proprietarul bancnotelor şi acţionar minoritar, prin preluarea controlului asupra a 2,5% din capital, înainte de această nouă extindere, scrie Agerpres.

             Citeste mai mult…

Economica.net: “Vrei un credit acum, pe loc?” Ce capcane ascund împrumuturile rapide

Aproape 48% din utilizatorii de credite rapide susţin că au obţinut “informaţii complete” de la creditori, înainte de a fi de acord cu condiţiile foarte severe de rambursare a acestor tipuri de împrumuturi, potrivit unui sondaj realizat de FinZoom. Totuşi, doar 4% spun au primit informaţii despre DAE (dobânda anuală efectivă, indicatorul cel mai apropiat de costul real al unui credit).

“Surprinzător, dar condiţiile ascunse în contractele de împrumut rapid s-ar putea dovedi a fi un mit”, presupun realizatorii sondajului FinZoom.ro. Aproape 48% dintre respondenţi spun că “informarea lor precontractuală a fost completă”. Sondajul “arată că cei care au apelat la împrumuturile rapide nu sunt îngrijoraţi” de faptul că creditorul “le-ar putea ascunde informaţii importante”.

            Citeste mai mult…

capital.ro: 2015, anul în care se cern rafinăriile din România      

De mai bine de un sfert de secol, prelucrarea petrolului în țara noastră traversează o criză amplă. O parte își închid din instalații, altele investesc în retehnologizare și modernizare. Anul acesta e însă decisiv. Deja, din luna februarie, au început să apară veștile proaste.

Începutul anului nu a fost tocmai fericit dacă ne raportăm la informațiile referitoare la una dintre cele mai vechi industrii din țara noastră – rafinarea țițeiului. Sute sau chiar mii de persoane care au activat în acest sector se văd nevoite să pună capăt carierei de rafinor. Pentru a putea observa impactul major al ultimelor decizii, vom face o trecere în revistă a istoriei sectorului de rafinare.

             Citeste mai mult…

Gandul.info: După ce a tăiat banii de cercetare pentru că „rata de succes a fost neobişnuit de mare”, Guvernul are acum o PROBLEMĂ TEHNICĂ

După ce anul trecut i-a lăsat pe cercetători fără bani, invocând „rata de succes neobişnuit de mare”, Guvernul blochează şi acum fondurile pentru cercetare pe motiv că nu are suficient de mulţi experţi care să evalueze proiectele. O amânare de peste un an şi jumătate care pune sute de cercetători în situaţia de a-şi închide proiectele din cauza lipsurilor financiare. „Problema este de natură tehnică. Pentru 3.000 de proiecte ne trebuie foarte mulţi evaluatori, care de fapt nu există. Trebuie să găsim 9.000 de evaluatori care să nu se afle în conflict de interese”, a explicat pentru gândul Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru cercetare la Ministerul Educaţiei.

              Citeste mai mult…

B1.ro: Eugen Teodorovici: Controalele ANAF vor fi intensificate. Nu sunt de acord cu închiderea firmei de la prima abatere (VIDEO)

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marți, în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt”, de pe B1 TV că va propune, în următoarea perioadă, accelerarea investițiilor locale. Totodată, ministrul a precizat că vor fi intensificate controalele ANAF și că a fost înregistrat un succes clar al campaniei ANAF.

             Citeste mai mult…

Digi24.ro: România, cea mai risipitoare ţară din UE

România este cea mai ineficientă ţară din Uniunea Europeană – productivitatea resurselor folosite în ţara noastră e de aproape patru ori mai mică decât media europeană. Pe cap de locuitor, consumul este de aproape 23 de tone de materii prime, cam tot ce înseamnă de la resurse energetice până la lemn si nisip. Aici suntem cam în vârful clasamentului, consumăm mai mult decât nemţii, numai că nu susţinem o industrie ca a lor.

             Citeste mai mult…

Adevarul.ro: UPDATE Euro bate la uşă, România nu este pregătită. Ministerul de Finanţe spune că transmiterea Programului de Convergenţă este în termen

Premierul Victor Ponta şi Eugen Teodorovici (dreapta), ministrul Finanţelor, trebuie să stabilească termenul-ţintă pentru trecerea la euro FOTO Marian Iliescu Executivul trebuie să trimită la Bruxelles un nou program de convergenţă, în care să se precizeze foarte clar dacă România îşi menţine sau nu termenul-ţintă de aderare la moneda euro, stabilit pentru 1 ianuarie 2019. Economiştii nu cred că acest obiectiv este realist. Guvernul trebuie să trimită până la finele lunii aprilie, la Bruxelles, un nou program de convergenţă care să statueze data exactă la care ţara noastră va face trecerea la euro, în condiţiile în care actualul termen asumat de adoptare a monedei unice, de 1 ianuarie 2019, nu mai este unul realist, iar economiştii nu cred că va putea fi pus în practică.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cum şi pe cine afectează plafonarea plăţilor cu bani cash. Ce modificări aduce legea ce intră în vigoare din

Manevrarea numerarului va fi, şi în România, un „sport“ pe cale de dispariţie Plăţile de ordinul zecilor de mii de lei între persoanele fizice şi juridice, care acum se pot face în numerar fără limite, vor fi efectuate obligatoriu prin intermediul băncilor, potrivit noii legi de întărire a disciplinei financiare. Noua lege „pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi“ (nr. 70/2015), publicată în Monitorul Oficial din 10 aprilie, introduce o serie de măsuri prin care se plafonează manevrarea banilor în numerar.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Şoferilor de camioane grele li se pregătesc noi taxe: pe tonaj şi pe claxon sau pe gălăgia pe care o fac motoarele

Camioanele care distrug drumurile cu greutatea lor, fac mult zgomot şi fac multă poluare vor fi taxate suplimentar Consiliul Regiunilor, unul dintre organismele importante ale Uniunii Europene, va lua în dezbatere, la reuniunea din 16 şi 17 aprilie (Bruxelles), mai multe teme de interes general cum ar fi Cartea Albă a Transportuirilor Europene. Acest document prevede, între altele, schimbarea modului de taxare a utilizatorilor de drumuri. Printre cele mai interesante schimbări preconizate în documentul citat se numără impozitarea şi în funcţie de noxele emise de motoare, dar şi în funcţie de poluarea fonică sau de gradul în care vehiculul uzează infrastructura.

               Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fonduri europene pentru livezi. Cât te costă utilajele

Fonduri europene pentru livezi. O livadă de meri ar aduce un profit destul de consistent O livadă de cinci hectare de meri şi de peri ar putea aduce un profit de aproximativ 50.000 de euro, estimează specialiştii în pomicultură. Pentru a începe o livadă aţi avea nevoie, pe lângă teren, de un tractor horticultor (aproximativ 25.000 de euro), freză palpator (aprox. 8.000 de lei), maşină de stropit (aproximativ 9.000 de lei), echipament de fertilizare (aprox. 2.500 de lei), o motocositoare (2.000 de lei), foarfecă electrică (aprox. 1.000 de lei) şi o remorcă pentru transport (aprox. 6.000 de lei).

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Comunicat de presă – europarlamentar Maria Grapini

EUROPARLAMENTARUL MARIA GRAPINI:

‘Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul si mediul privat au datoria sa gaseasca solutii cât mai repede si cât mai adecvate, astfel încât IMM-urile europene sa se poata dezvolta, pentru a crea noi locuri de munca sustenabile’, a declarat europarlamentarul PC Maria Grapini, în cadrul dezbaterii ‘Improving SME Business Environment—What Next ?’, organizata si moderata de europarlamentarul roman în Parlamentul European.

‘Stiu ca IMM-urile au înca probleme cu accesul la finantare, cu costurile finantarii, cu concurenta în piata în raport cu marile companii si de aceea trebuie sa le sprijim  si sa înlaturam obstacolele birocratice din procesul de finantare al acestora. Stim cu totii ca IMM-urile sunt cea mai importanta sursa de noi locuri de munca, dar acestea pot fi creata doar daca IMM-urile au conditii sa se dezvolte’, a adaugat Maria Grapini.

              Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Lichidări de stocuri, la Târgul Primăverii de la Expo

De la târg nu vor lipsi florile Flori şi produse de grădinărit, oferte turistice, piese de mobilier, activităţi de recreere, precum şi lichidări de stocuri, toate acestea se pot găsi timp de patru zile la Târgul Primăverii organizat la Expo Arad. Organizatorul evenimentului, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad anunţă un număr de 60 de participanţi din România şi Ungaria care îşi vor prezenta produsele şi serviciile în două pavilioane expoziţionale şi pe spaţiul exterior din cadrul Complexului Expo Arad, în perioada 16 – 19 aprilie 2015. „Pentru prima dată la Expo Arad vom organiza Salonul Lichidărilor de Stocuri, noutatea ediţiei Târgului Primăverii din acest an.

              Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Studiu de caz: Exporturi de cereale valorând miliarde de euro, impozitate ca un butic

Deşi fac afaceri de miliarde de euro în România, exportând cereale cumpărate ieftin de pe piaţa locală, marii traderi din domeniu plătesc impozite modice, raportat cu veniturile înregistrate. Aşa-numitele optimizări fiscale, prin care marile companii plătesc taxe reduse, au intrat şi în atenţia fiscului românesc, după ce în alte ţări europene au stârnit dezbateri importante în spaţiul public.

               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ultima zi pentru Early Booking la ediţia a XI-a a Conferinţei de Risc de Ţară Coface

Conferinţa de Risc de Ţară Coface, devenită un eveniment de tradiţie şi de referinţă pentru comunitatea de business din România, îl va avea ca invitat special pe renumitul economist Prof. Otmar ISSING, specializat în politica monetară, una dintre personalităţile cele mai influente din cadrul Băncii Centrale Europene. Până pe 15 aprilie biletele de participare pot fi achiziţionate la preţ de Early Booking, cu 15% discount din preţul întreg.

Citeste mai mult…

Ziare.com: Tranzactie uriasa in piata IT: Nokia va deveni nr.1? Cumpara Alcatel cu 15,6 miliarde de euro

Tranzactie uriasa in piata IT: Nokia va deveni nr.1? Cumpara Alcatel cu 15,6 miliarde de euroFoto: Rappler.com

Nokia a anuntat ca va achizitiona compania franceza de echipamente de telecomunicatii Alcatel-Lucent pentru suma de 15,6 miliarde de euro.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Romanii cu averi mari au declarat Fiscului venituri obtinute in strainatate in valoare de 32 de milioane de euro

Veniturile din strainatate declarate in 2014 (obtinute asadar in 2013) de romanii cu averi mari au fost de peste 7 ori mai mari decat cele declarate in 2013, crescand de la 18,27 milioane de lei la 144,27 milioane de lei (cca 32 milioane de euro), arata datele transmise miercuri de ANAF. Reamintim ca programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu  averi mari are in vedere, intr-o prima faza, un grup de aproximativ 400 de persoane, atat din Bucuresti cat si din restul tarii.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat, în 2014, licitaţii estimate la 846 de milioane de euro

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a anulat anul trecut licitaţii în valoare estimată de 846,3 milioane de euro, în creştere cu 47% faţă de 2013, în contextul în care numărul contestaţiilor înregistrate s-a diminuat cu aproape 35%.

CNSC a înregistrat anul precedent 3.753 de contestaţii formulate de firme, din care majoritatea (65,5%) au fost îndreptate împotriva rezultatului licitaţiilor, iar restul au vizat documentaţia de atribuire.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Corina Crețu: Comisia Europeană vrea îmbunătățirea infrastructurii mai ales în statele mai puțin dezvoltate

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a afirmat miercuri, pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda, că din partea Comisiei Europene este interes pentru construirea infrastructurii “mai ales în statele mai puțin dezvoltate și care au această nevoie stringentă de dezvoltare a infrastructurii rutiere”.

De asemenea, Corina Crețu a vorbit și despre importanța tronsonului de autostradă Sebeș-Turda. “Pentru Comisia Europeană este o prioritate în special aceea de a asigura construirea drumurilor și culoarelor pan-europene. Rețeaua europeană TNT are prioritate pentru CE și mă bucur că pot vizita acest tronson Sebeș-Turda, care practic va asigura legătura dintre Autostrada Transilvania și Culoarul IV european de transport care va duce la Marea Neagră. Cred că este un proiect important căruia mă bucur că și autoritățile române îi asigură prioritate”, a menționat Corina Crețu.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Premierii României, Bulgariei şi Serbiei se întâlnesc din nou, înaintea şedinţei româno-bulgare

Premierii României, Bulgariei şi Serbiei vor avea discuţii comune pe 24 aprilie, la Craiova, iar reuniunea tripartită va fi urmată de o şedinţă comună a guvernelor român şi bulgar în care vor fi discutate probleme legate de turism, finanţe şi despre construcţia podului Turnu Măgurele-Nicopole.

   Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că premierii României, Serbiei şi Bulgariei vor avea o întâlnire tripartită, pe 24 aprilie, discuţiile fiind urmate de o şedinţă de guvern româno-bulgară.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ialomiteanu: Ponta strecoara in Codul Fiscal o prevedere prin care fimele devin investigatori fiscali

Deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu il acuza pe Victor Ponta ca a “strecurat” in noul Cod Fiscal transmis Parlamentului o prevedere potrivit careia agentii economici de buna credinta trebuie sa se transforme in investigatori fiscali pentru a evita sanctiuni din partea organelor fiscale ale ANAF-ului. Codul Fiscal al lui Victor Ponta prevede la articolul 11, alineatul 12, posibilitatea organelor fiscale de a refuza dreptul de deducere al TVA-ului pentru achizitiile unei persoane impozabile conditionand respectiva persoana sa afle daca furnizorul, prin aceasta operatiune, savarseste o fapta de evaziune fiscala. Potrivit acestei prevederi se instituie obligatia tuturor agentilor economici care achizitioneaza bunuri sa afle dace furnizorii lor au intentia sa faca evaziune fiscala”, precizeaza Ialomiteanu, intr-un comunicat de presa citat de Mediafax.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Eurostat: România pe locul cinci în UE la creşterea preţurilor locuinţelor în trimestrul IV 2014

Preţurile locuinţelor din România au crescut cu 1,8% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de trimestrul al treilea, în condiţiile în care în Uniunea Europeană preţurile locuinţelor au stagnat iar în zona euro au scăzut cu 0,1%, arată datele publicate miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

               Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Potera fiscală a găsit 11 bogătaşi cu diferenţe mari între veniturile reale şi cele declarate

ANAF are în vizor 400 de persoane cu averi mari Fiscul a declanşat 30 de verificări fiscale prealabile în cazul unor persoane fizice cu averi mari şi a descoperit „diferenţe semnificative“ între veniturile declarate şi cele estimate în cazul a 11 persoane, a anunţat instituţia, într-un comunicat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are în vedere 400 de persoane cu averi mari.

                 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Premierul l-a primit pe ministrul norvegian responsabil pentru SEE și afaceri europene

Premierul Victor Ponta l-a primit miercuri la Palatul Victoria pe ministrul norvegian responsabil pentru Spațiul Economic European (SEE) și afaceri europene, Vidar Helgesen, aflat în vizită oficială în România, în cadrul întrevederii fiind evidențiată prezența ascendentă a investițiilor norvegiene în țara noastră în diverse domenii, precum construcția de vapoare, industria de petrol și gaze, IT, energia regenerabilă.

               Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Comisia de buget-finanţe din Senat a amânat discuţiile pe Codul Fiscal pentru săptămâna viitoare

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat a amânat pentru săptămâna viitoare şedinţa pe Codul Fiscal, întrucât marţi au fost depuse zeci de amendamente care trebuie analizate în detaliu împreună cu Ministerul Finanţelor, precum şi impactul bugetar al acestora.

“Propun să decalăm termenul de discuţie pentru Codul Fiscal pentru că sunt foarte multe amendamente. Ar fi bine să lucrăm şi săptămâna viitoare, mâine încercăm să rezolvăm problema Codului de procedură fiscală, iar săptămâna viitoare să rezolvăm amendamentele pe Codul Fiscal”, le-a spus senatorilor preşedintele comisiei, Viorel Arcaş, la începutul şedinţei.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: LOTERIA BONURILOR FISCALE: Bonuri pentru vin cumpărat de pe pârtie sau unguent împotriva durerii, depuse de buzoieni

Cei mai mulţi dintre buzoienii care au depus, până miercuri, cereri prin care revendică premii la Loteria fiscală sunt pensionari, majoritatea câştigând cu bonuri pentru produse alimentare, însă sunt şi persoane care au bonuri pentru vin cumpărat de pe pârtie sau pentru unguent de la farmacie.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Finanţelor Publice Buzău, 69 de persoane au venit, marţi, în prima zi, la sediul instituţiei pentru a depune cereri prin care revendică premii la Loteria bonurilor fiscale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Piscicultorii reclamă pierderi de 18 milioane de euro anual din cauza cormoranilor, pelicanilor şi vidrelor

Amenajările piscicole din România pierd în fiecare an circa 6.000 de tone de peşte, în valoare de 18 milioane euro, o treime din producţie, din cauza păsărilor şi animalelor protejate, în special a cormoranilor, pelicanilor şi vidrelor, potrivit Asociaţiei Producătorilor din Pescărie Romfish.

“An de an, sute de specii de păsări poposesc în amenajările piscicole, locuri în care găsesc şi hrana disponibilă şi zone adăpostite pentru reproducere şi cuibărire. Ȋnsă dintre sutele de specii de păsări şi mamifere care însoţesc ciclic activitatea dintr-o fermă piscicolă, există şi câteva care pun sub semnul întrebării scopul activităţii de piscicultură prin pagubele pe care le generează”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Cătălin Platon, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie “Romfish”.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Finanţări rapide de până la 50.000 de euro pentru firme şi PFA, de la Garanti, pentru leasing auto

Garanti Leasing lansează Auto Rapid, un nou tip de finanţare pentru companii şi persoane fizice autorizate, prin care clienţii pot accesa maxim 50.000 de euro pentru a achiziţiona în leasing autovehicule, vehicule comerciale şi motostivuitoare, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit companiei, pentru acest tip de finanţare, analiza dosarului durează mai puţin de 2 ore, iar contractul poate fi semnat în 24 de ore, scrie Agerpres.

              Citeste mai mult…

Capital.ro: BNS solicită adoptarea în regim de urgenţă a Master Planului General de Transport

Blocul Naţional Sindical (BNS) cere Guvernului României să organizeze o dezbatere serioasă şi responsabilă care să ducă la adoptarea, în regim de urgenţă, a Master Planului General de Transport, în care să fie incluse soluţiile politice, strategice şi financiare pentru consolidarea unei infrastructuri de transport moderne.

BNS solicită totodată Parlamentului României să ia în discuţie în regim de urgenţă iniţiativele legislative depuse pe Proiectul de Cod al Muncii, Proiectul Legii Contractelor Colective de Muncă, Proiectul Legii Conflictelor de Muncă, potrivit unui comunicat de presă.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Românii au cumpărat aproximativ 3,5 milioane de miei de Paşte, faţă de 2,5-3 milioane anul trecut

 Românii au cumpărat de Paşte aproximativ 3,5 milioane de miei, faţă de 2,5-3 milioane anul trecut, a anunţat Asociaţia Română a Cărnii (ARC).

“Este dificil de stabilit numărul exact al mieilor vânduţi în perioada premergătoare Paştelui din cauză că foarte mulţi crescători au comercializat direct către consumator. Anul acesta am avut o situaţie specială în care apreciem că circa 2.500 de miei au fost comandaţi prin intermediul unui singur site de anunţuri. Pe baza cifrelor estimate de membrii ARC, putem, însă, să avem o imagine generală a consumului de carne de Paşti şi să observăm că, în raport cu anul trecut, a existat o cerere mai mare în piaţă, o cerere satisfăcută de producătorii români”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

                Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Comuna din Vâlcea unde oamenii nu vor să muncească. Singurii care au răspuns anunţurilor disperate ale primarului au fost muncitorii din Bangladesh

Muncitoarele din Bangladesh, la mare căutare în comuna vâlceană Bărbăteşti. Autorităţile sunt nevoite să angajeze croitorese din Asia întrucât localnicii refuză să muncească pe salariul minim pe economie. Muncitoarele din Bangladesh sunt ateptate cu mare interes la fabrica de confecţii textile din comuna Bărbăteşti, care a fost deschisă în urmă cu un an. Tot de atâta timp, patronii şi primarul din localitate încearcă să recruteze persoane care să confecţioneze haine pentru englezi.  „Când am adus acest investitor în Bărbăteşti am crezut că se vor bate oamenii pe cele 300 de locuri de muncă. Din păcate, nu a fost aşa. Fabrica are acum doar 28 de angajaţi din toată zona, de pe lângă Horezu. Degeaba am lipit afişe prin staţiile de autobuz şi am mers prin comune, pe la primării, să le spunem că avem locuri de muncă, că organizăm cursuri de calificare.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dan Manolescu (MFP): Peste 1.000 de bonuri au fost depuse până în prezent la Loteria bonurilor fiscale

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Dan Manolescu a precizat miercuri că până în prezent au fost depuse peste 1.000 de bonuri după prima extragere a Loteriei fiscale.

“Se depun bonurile fiscale. Se analizează dacă aceste bonuri sunt într-adevăr emise de către aparate de marcat înregistrate fiscal și se validează bonul. ANAF va face această verificare. Depinde foarte mult și de numărul de bonuri depuse. Înțeleg că până în prezent sunt peste 1.000 de bonuri. În funcție de numărul acestora vedem dacă e posibilă verificarea tuturor acestor bonuri și se va face această verificare bon cu bon”, a explicat la Senat Dan Manolescu.

              Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Rus: Am putea rezolva interconectivitatea între regiunile istorice în următorii patru ani

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, speră ca până la sfârşitul lunii mai să primească aprobarea de la CE pentru Masterplanul de transport, el adăugând că interconectivitatea între regiunile istorice s-ar putea rezolva în următorii patru ani, atât din punctul de vedere rutier cât şi feroviar.

Ioan Rus a spus, miercuri, în cadrul unei vizite la lotul 4 al şantierului autostrăzii Turda – Sebeş, alături de comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, că speră să primească în cel mai scurt timp, până la sfârşitul lunii mai, aprobarea din partea CE pentru Masterplanul general de transport, transmite corespondentul MEDIAFAX.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Francul atinge un nou maxim al ultimelor două luni şi jumătate. Euro creşte la 4,42 lei – Curs BNR

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4202 lei/euro, 4,2773 lei/franc elveţian şi 4,1720 lei/dolar.

Francul atinge un nou maxim al ultimelor două luni şi jumătate. Moneda elveţiană nu a mai ajuns la o valoare atât de ridicată în faţa leului din 29 ianuarie 2015 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,2748 lei.

               Citeste mai mult…

Capital.ro: Şeful OECD laudă băncile centrale pentru politicile monetare ultrarelaxate

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), Angel Gurria, a apreciat miercuri că politicile monetare ultrarelaxate adoptate de băncile centrale din întreaga lume au permis evitarea unui colaps al economiei mondiale, dar a avertizat că acum a venit rândul guvernelor să stimuleze creşterea, potrivit AFP.

                Citeste mai mult…

Evz.ro: 11 DINTRE bogații ROMÂNIEI au fost luați în vizor de FISC pentru diferențe MARI între avere și venituri. În total, 400 de persoane sunt cercetate

ANAF a emis notificări către persoanele care alcătuiesc grupul grupul de personae fizice cu averi mari, prin care le-au au fost aduse la cunoștință obligațiile fiscale de declarare a acestor venituri, solicitarea de informații privind veniturile din străinătate și efectuarea de verificări extinse, a anunțat astăzi ANAF. Potrivit ANAF, programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari are în vedere, într-o primă fază, un grup de aproximativ 400 de persoane, atât din Bucureşti cât şi din restul ţării.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 0,05%

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, în linie cu aşteptările analiştilor.

“Consiliul Guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,20%”, se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

              Citeste mai mult…

Zf.ro:  Deschiderea Mega Mall, cel mai mare centru comercial din Capitală din ultimii cinci ani, s-a amânat cu trei săptămâni

Centrul comercial Mega Mall, dezvoltat de fondul sud-african de investiţii NEPI şi austriecii de la Real4You, va fi deschis pe 14 mai, cu trei săptămâni întârziere faţă de termenul anunţat iniţial, 23 aprilie.

Proiectul Mega Mall din cartierul bucureştean Pantelimon este cel mai important centru comercial dezvoltat în Capitală în ultimii cinci ani, iar în ultimele săptămâni în Bucureşti au apărut mai multe panouri stradale care promovau data de 23 aprilie, fără a preciza însă exact despre ce e vorba sau ce se va întâmpla în acea zi. Inclusiv în dreptul centrului comercial AFI Palace Cotroceni a fost “plantat” un astfel de panou.

               Citeste mai mult…

agerpres.ro: Gorghiu: Îi cer lui Ponta să desecretizeze Master Planul pe Transporturi

Copreședintele Partidului Național Liberal Alina Gorghiu îi solicită premierului Victor Ponta să desecretizeze Master Planul pe Transporturi.

“Pe mine mă miră, ca și pe colegii mei, cum este posibil să ajungi să te lauzi tu PSD cu mai mulți kilometri făcuți decât are România. Cum este posibil să ai 650 de km de autostradă în România și tu să spui că ai făcut 700 nu știu? Cum am ajuns în situația în care Bulgaria care are jumătate din teritoriul României și jumătate din populație să ajungă să ne depășească la kilometri nu știu? Îi cer astăzi lui Victor Ponta în calitate de premier să desecretizeze Master Planul pe Transporturi”, a declarat miercuri Gorghiu, la Parlament, înainte de ședința conducerii vechiului PNL.

                 Citeste mai mult…

Capital.ro: Investitorii de pe Bursă acuză evaluatorii: „O bătaie de joc fără precedent în istoria pieței de capital”

Asociaţia Investitorilor denunţă o serie de evaluări pentru companiile care se retrag de pe piaţa Rasdaq. „Evaluatorii ANEVAR s-au lansat într-o cursă iresponsabilă și frauduloasă de a obține cel mai mic preț posibil în evaluare în dauna acționarilor minoritari și în avantajul societăților evaluate”, spun ei.

                Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de peste 7,16 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 31.588.841,15 lei (7.162.352,88 euro).

     În jurul orei 14, toţi cei nouă indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 0,45%, până la 7.369,23 puncte, iar indicele BETPlus creştea cu 0,44%, la 1.083,73 puncte.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Oficial: Bacşişul va fi impozitat cu 16%, la angajat sau la angajator. Nu va purta TVA şi nici contribuţii sociale

Un proiect apărut acum pe site-ul Finanţelor arată că bacşişul va fi reglementat şi impozitat. Legea va lăsa la decizia agentului economic impozitarea bacşişului pe firmă sau la angajat, în cazul din urmă, persoana fizică având obligaţia să-l declare la fisc şi să plătească impozit pe venituri din alte surse, de 16%.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Loteria fiscală: 4.245 de persoane au depus cereri de revendicare a premiului. Cât valorează acum un bon câştigător

Un număr de 4.245 de persoane a depus ieri, 14 aprilie, și astăzi, 15 aprilie (până la ora 10.00), la sediile teritoriale ale administrației fiscale cereri de revendicare a premiului oferit de Loteria bonurilor fiscale. Astfel, valoarea unui bon fiscal câştigător, în acest moment, este de 235 de lei.

Situația pe regionale este următoarea:

DGRFP Iași – 709 persoane

DGRFP Brașov – 651 persoane

DGRFP Galați – 568 persoane

DGRFP București – 548 persoane

               Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

Limitarea încasărilor şi plăţilor în numerar: care sunt optiunile legale la plata cash pentru diferite tranzacţii financiare

 Autor: drd. Daniel MOREANU. Cu o experienta de peste 9 ani in domeniul juridic, Daniel MOREANU este avocat reprezentand, pe parcursul carierei, companii multinationale de top, precum Deutsche Bank, Millennium Bank, NBGI, Oracle, Ford etc. Totodata, este autor al mai multor articole/studii de specialitate publicate in cele mai reputate reviste de drept din Romania. Pentru mai multe detalii,  www.moreanulaw.com

La finalul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 70/2015 prin care se limiteaza la anumite plafoane platile si incasarile in numerar atat de la/intre persoanele juridice, cat si intre persoanele fizice.

               Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Corina Crețu: Master Planul de Transport trebuie să aibă susținerea partidelor politice și a societății românești

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că este important ca Master Planul de Transport să aibă susținerea tuturor forțelor politice și să fie sprijinit de toată societatea românească, deoarece Comisia Europeană vrea să aibă garanția stabilității.

“Din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, este important ca acest Master Plan de Transport să fie agreat de toate forțele politice, pentru că vorbim despre investițiile care vor marca dezvoltarea UE pe următorii 7-10 ani. Din punctul nostru de vedere, acest Master Plan trebuie să fie stabil și să avem o garanție că va fi sprijinit de toată societatea”, a subliniat Corina Crețu.

              Citeste mai mult…

Economica.net: Ruşii ocolesc pe la sud de Dunăre: Gazoductul Turkish Stream ar putea fi prelungit până în Austria. Nu va trece prin România

Gazoductul Turkish Stream, destinat să livreze gaze naturale din Rusia până în Turcia, ar putea fi prelungit până în Austria, prin Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria, a declarat, marţi, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite RIA Novosti.

“Ştiu că multe ţări sunt interesate de acest proiect. De exemplu, o rută pentru livrarea de gaze naturale până la hub-ul de la Baumgartner (Austria) via Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria este posibilă”, a declarat Alexander Novak, potrivit Agerpres.

               Citeste mai mult…

Zf.ro:  Unul dintre reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al Petrom, revocat din funcţie

Lucian-Dan Vlădescu, membru al consiliului de supraveghere al Petrom, numit în această poziţie pe 22 aprilie 2013 din partea Ministerului Economiei, va fi revocat din funcţie la solicitarea Ministerului Energiei, structură desprinsă din Ministerul Economiei, care administrează acum companiile energetice locale şi participaţiile statului la companiile privatizate. Ministerul Energiei nu a decis cine-l va înlocui pe Lucian-Dan Vlădescu în consiliului de supraveghere al Petrom, structură care practic supervizează deciziile directoraului singurului producător local de petrol şi gaze.

              Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Compania de IT Bittnet Systems s-a listat pe sistemul alternativ de tranzactionare AeRO al BVB

 Compania de training IT Bittnet Systems s-a listat miercuri pe sistemul alternativ de tranzactionare AeRO operat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Astfel, Bittnet Systems a devenit prima companie IT din Romania ale carei actiuni se tranzactioneaza pe o piata operata de BVB, arata un comunicat al companiei.

Bittnet Systems este cel mai mare furnizor local de servicii de training IT&C, cu o cifra de afaceri de 8,2 mil. lei (circa 1,8 milioane de euro) inregistrata in 2014. Prin aceasta listare, compania are in vedere mentinerea si consolidarea pozitiei de lider pe piata locala de training IT, dezvoltarea portofoliului de cursuri si parteneriate cu firme puternice din industria IT&C, deschiderea de noi birouri regionale (minimum patru in orase importante ale tarii) si, implicit, cresterea cifrei de afaceri si a profitului.

                Citeste mai mult…

Mediafax.ro: PROIECT: Guvernul legiferează bacşişul, impozitat ca venit al salariaţilor sau ca profit al firmei

Guvernul vrea să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat, firma urmând să aleagă dacă sumele suplimentare vor fi contabilizate ca profit sau vor fi distribuite salariaţilor, iar impozitul aplicat va fi de 16% pe profitul firmei sau pe câştigul angajatului, după caz.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

               Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Mario Draghi: Programul de 60 de miliarde de euro lunar nu va incetini si nu va fi oprit. Banca Centrala Europeana vrea sa ridice inflatia de la -0,1% spre 2%

Banca Centrala Europeana nu are nicio intentie sa incetineasca sau sa scurteze programul de tiparire de bani, desi se asteapta ca revenirea economica din zona euro sa se extinda si sa se intareasca.

Luna trecuta BCE a demarat un program de achizitie de active bancare in valoare de 60 de miliarde de euro, programat sa se desfasoare cel putin pana in septembrei 2016.

               Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor