Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 24 aprilie 2015

Evz.ro: Guvernul acordă o nouă subvenţie pentru IMM-uri

Guvernul României acordă o subvenţie de 70% din taxa de participare pentru primele 100 de societăţi mici şi mijlocii înscrise la Forumul Futurallia.

Acesta se va desfăşura în perioada 10-12 iunie la centrul expoziţional Romexpo din Capitală, a declarat, joi, secretarul general adjunct al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Vlad Dumitru, citat de Agerpres.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Cea mai recentă analiză a FMI arată că România are politici macroeconomice solide

România are politici macroeconomice solide iar PIB-ul a revenit la nivelul de dinaintea crizei, a scris premierul Victor Ponta pe Facebook, vineri, preluând câteva date din cea mai recentă analiză a Fondului Monetar Internațional (FMI).

“Câteva dintre punctele tari ale României în domeniul macroeconomic (cea mai recentă analiză a FMI): România are politici macroeconomice solide iar PIB-ul a revenit la nivelul de dinaintea crizei. Politica fiscală sănătoasă a redus vulnerabilitățile iar scenariul de bază al echipei de evaluare proiectează creștere susținută — va ajunge la aproximativ 3% pe termen mediu”, a precizat prim-ministrul.

                Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum pot găsi companiile locale finanţare pentru dezvoltare în condiţiile reducerii expunerii băncilor străine pe piaţa locală? Urmăriţi emisiunea ZF Live de vineri, 24 aprilie, de la ora 12:00, o discuţie cu Laurenţiu Mitrache
Cum pot găsi companiile locale finanţare pentru dezvoltare în condiţiile reducerii expunerii băncilor străine pe piaţa locală? Urmăriţi emisiunea ZF Live de vineri, 24 aprilie, de la ora 12:00, o discuţie cu Laurenţiu Mitrache, preşedinte executiv al Leumi Bank, despre piaţa bancară.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Când vor intra noile redevenţe la petrol şi gaz în vigoare şi ce câştigă România din Uniunea Energetică? Urmăriţi emisiunea ZF Live de vineri, 24 aprilie, de la ora 12:30, o discuţie cu Răzvan Nicolescu

Când vor intra noile redevenţe la petrol şi gaz în vigoare şi ce câştigă România din Uniunea Energetică? Urmăriţi emisiunea ZF Live de vineri, 24 aprilie, de la ora 12:30, o discuţie cu Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: VIDEO ZF Live: Cât costă şi cât durează să dezvolţi o staţie GPL într-un sat din România?

Am reuşit să cumpărăm terenrile aferente a cinci locaţii din zona rurală, dar ne lovim de birocraţie. După calculele noastre perioada în care reuşim să ducem la final o astfel de investiţie variază între 5 luni şi un an. Toate cele 5 locaţii sunt în zona Moldova, dar vom încerca să fim la nivel national, a declarat la ZF Live Răzvan Mitu, CEO Bulromgas.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: România, printre cele mai mici deficite bugetare din UE. Este bine să fii mai catolic decât Franţa şi Italia?

România a avut în 2014 al treilea cel mai mic deficit bugetar din Uniunea Europeană.

Datele Eurostat, oficiul de statistică al UE, sunt clare: Franţa – datorie publică de 95% din PIB şi deficit bugetar de 4%, Italia – datorie publică de 132% din PIB şi deficit bugetar de 3% din PIB, Marea Britanie – datorie publică de 89% din PIB şi deficit bugetar de 5,7% din PIB.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful CFR SA: Lucrările la calea ferată trebuie accelerate, dar în afară de bani europeni nu prea avem nimic

Calea ferată din România – unde trenurile de călători merg cu viteze mai mici decât înainte de cel de-al doilea război mondial – are nevoie de investiţii urgente, dar modalitatea de finanţare principală a acestora rămân fondurile europene, este de părere Dan Costescu, directorul general al CFR SA.

„În actualul context socio-economic, fondurile europene reprezintă soluţia vitală pentru revigorarea infrastructurii feroviare, iar absorbţia sumelor alocate este una dintre cele mai importante surse de sprijin pentru calea ferată. Avem nevoie de un progres rapid, ceea ce înseamnă accelerarea ritmului în procedurile de execuţie a lucrărilor“, spune  Costescu. România a atras prin programul POS-T circa 58% din suma pusă la dispoziţie de Bruxelles în perioada 2007-2013, adică circa 2,3 miliarde de euro. Banii de la POS-T merg însă nu doar către infrastructura feroviară, ci şi către rutier, naval, aeroporturi sau metrou.

            Citeste mai mult…

ziare.com: Toti ochii atintiti pe Marea Neagra: Romania ar putea salva regiunea de “jugul” energetic al Rusiei

Toti ochii atintiti pe Marea Neagra: Romania ar putea salva regiunea de “jugul” energetic al Rusiei

Activitatea in Marea Neagra se va inteti in acest an, avand in vedere ca firmele din domeniul energetic vor incepe sa exploateze resursele de acolo, cum ar fi cele din perimetrul Domino, arata analistii companiei de cercetare Wood Mackenzie.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Listarea la Londra a urcat cu 3% acţiunile Fondului Proprietatea

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 3,3% în această săp­tă­mână, până la o cotaţie de 0,9225 lei/titlu, animate de anunţul că listarea se­cun­dară la bursa din Londra este pe ultima sută de metri.

Franklin Templeton, adminis­tra­torul activelor de 12,6 miliarde de lei ale fondului, a anunţat luni, 20 aprilie, că listarea este preconizată a avea loc pe 29 aprilie. Ieri, administratorul a mai anunţat că prospectul aferent listării a fost aprobat de autoritatea de supra­veghere a pieţelor din Marea Britanie, Fi­nancial Conduct Authority, şi a recon­firmat data de 29 aprilie drept data preconizată a listării la Londra. Fondul se va lista pe segmentul Spe­cialist Fund Market operat de bursa de la Londra prin intermediul certifica­telor de depozit (Global Depositary Receipts – GDR). Bank of New York Mellon este banca depozitară a GDR-urilor. Un GDR va avea în spate 50 de acţiuni FP.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Apelul lui Adomniței către parlamentari pe tema autostrăzii Iași-Târgu Mureș este halucinant

Premierul Victor Ponta califică drept “halucinant” apelul lansat de președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, prin care acesta le cere parlamentarilor să nu aprobe Master Planul General de Transport decât cu includerea, printre proiectele prioritare ale României în intervalul 2015-2020, a Autostrăzii Moldova – Transilvania.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: MOL a rebranduit şase benzinării Agip

Grupul ungar MOL a investit “câteva sute de mii de euro” în rebranduirea a şase benzinării Agip, în Bucureşti şi Constanţa, din reţeaua de staţii cumpăarată de la compania italiană Eni.

“Alte staţii sunt aproape de finalizarea introducerii elementelor specifice mărcii MOL”, potrivit unui comunicat al companiei.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Adomniţei cere parlamentarilor să aprobe Masterplanul de Transport doar cu autostrada Iaşi-Tg. Mureş

Şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a adresat, joi, o scrisoare deschisă tuturor parlamentarilor, cerându-le să aprobe varianta revizuită a Masterplanului General de Transport doar dacă autostrada Iaşi-Târgu Mureş va fi inclusă în document ca proiect prioritar pentru a fi realizat până în 2020.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: O explicaţie statistică a şomajului scăzut din România: 380.000 de români nu au loc de muncă, dar nici nu îşi caută. Dacă ar fi luaţi în calcul şi aceştia, şomajul ar ajunge la un milion de persoane

În România sunt 629.000 de şomeri (la o rată de 6,8%), dar mai sunt şi alţi 380.000 de români care nu figurează în statisticile de şomaj. Ei spun că îşi doresc un loc de muncă, dar nu fac nimic pentru a se angaja. Pentru a fi şomer, din punct de vedere statistic, trebuie să îţi cauţi activ un loc de muncă.

Anul trecut, 380.000 de români îşi doreau să aibă un loc de muncă, dar nu făceau niciun efort pentru a-şi găsi o slujbă sau nu doreau să înceapă programul de lucru în viitorul apropiat, arată un indicator comunicat ieri pentru prima dată de către reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică.

             Citeste mai mult...

Zf.ro: Contract de 1,6 mil. euro pentru un studiu de fezabilitate pentru un pod peste Dunăre, la Brăila

CNADNR a semnat joi un contract de 6,98 milioane lei (1,58 milioane euro), cu TVA, pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru un pod suspendat peste Dunăre, în zona Brăila.

Acordul a fost atribuit asocierii SC I.S.P.C.F. SA – SC E.D.IN SRL – SC S.T.E. SRL – SC Pegaso Ingegneria SRL.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Criza a generat o listă lungă de rebrandinguri în sistemul bancar

Nouă bănci, companii de asigurări şi firme de leasing au fost redenumite în ultimii cinci ani pentru că şi-au schimbat proprietarul sau pentru că au vrut să se reinventeze şi să scape de vreo pată pe imagine prin trecut. Lista rebrandingurilor a început însă încă din 2008, când grecii de la Egnatia au fost preluaţi de grupul cipriot Marfin, iar banca şi compania de leasing locale au preluat identitatea noului acţionar.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: De ce nu creşte mai mult piaţa de asigurări: este afectată de neîncredere şi lipsa educaţiei financiare

Industria locală de asigurări, o piaţă de 1,8 mld. euro, este subdezvoltată din cauza neîncrederii clienţilor, a lipsei de educaţie în acest domeniu, dar şi a veniturilor scăzute ale populaţiei, iar autorităţile ar trebui să sprijine campanii de informare şi conştientizare, spun jucătorii din acest sector.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: AGROBUSINESS

Moldovenii de la Trans-Oil au 200 mil. dolari pentru investiţii în agricultura românească

Trans-Oil se implică deja activ în cadrul grupul Racova, deţinut de Adrian Porumboiu. Ei au închiriat fabrica de ulei Ulerom şi lucrează deja pe terenurile agricole ale fostului arbitru de fotbal

Grupul Trans-Oil, controlat de magnatul ame­rican cu origini gruzine Vaja Jhashi, şi-a bugetat investiţii de 200 milioane de dolari în agricultura locală după ce şi-a făcut intrarea pe plan local în urmă cu un an prin preluarea fabricii de ulei Ultex.

             Citeste mai mult…

Zf.ro: Analiştii Erste: Cele mai interesante acţiuni din România sunt Transgaz şi Romgaz

Analiştii de la Erste Group con­sideră că, în mo­men­tul de faţă, cele mai interesante acţiuni din România sunt cele ale Trans­gaz (TGN) şi Romgaz (SNG), sus­ţinute de randamentele solide ale divi­dendelor de 8-9%, profitabilitate sta­bilă şi de un flux de informaţii po­zi­tive anticipate pe termen scurt şi mediu.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Japan Credit Rating Agency a îmbunătățit perspectiva ratingului României de la stabilă la pozitivă

Japan Credit Rating Agency (JCRA) a anunțat îmbunătățirea perspectivei de la stabilă la pozitivă aferentă rating-ului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung în valuta și în moneda locală, BBB-/BBB, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice transmis, joi, AGERPRES.

‘Decizia agenției de a îmbunătăți perspectiva de rating de la stabil la pozitiv reflectă eforturile guvernului privind reducerea deficitului bugetar și a deficitului de cont curent, nivelului redus al datoriei publice și eforturile depuse în creșterea absorbției fondurilor europene și a nivelului investițiilor străine directe’, se precizează în comunicat.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Premieră: primăria Arad construieşte locuinţe pentru angajaţii investitorilor

Primăria Arad va definitiva, în urmă­toarele două luni, un plan de atragere a investiţiilor, în perspectiva înfiinţării unui pol de dezvoltare Arad – Timişoara, oferta municipalităţii arădene cuprinzând locuinţe pentru angajaţii marilor companii şi facilităţi la plata impozitelor.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Un fond al Franklin Templeton a lichidat acţiuni Petrom de 3,86 mil. lei

Fondul de investiţii Franklin Templeton Frontier Markets Fund, gestionat de aceeaşi companie care administrează şi Fondul Proprietatea, a vândut 10 milioane de acţiuni OMV Petrom (0,017% din capitalul companiei) pentru 3,8 milioane de lei în şedinţa de ieri.

Preţul mediu al tranzacţiei a fost de 0,3865 lei/acţiune, similar cu cel din piaţă. Acţiunile Petrom au închis ieri în creştere cu 1,7%.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Majorarea de capital la Nuclearelectrica rămâne în picioare. FP va fi diluat

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) a pierdut procesul în care a încercat să blocheze majorarea de capital a Nuclearelectrica (SNN), prin care statul şi-a consolidat controlul asupra companiei, mărindu-şi deţinerea de la 81,27% din acţiuni la 82,48%. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, astfel că participaţia Fondului în acţionariatul producătorului de energie va fi diluată de la 9,72% la 9,1%, iar ponderea acţiunilor libere la tranzacţionare ale Nuclearelectrica, numită free-float, va scădea astfel de la 9% la 8,42%. Rolul majorării de capital era de a recunoaşte cheltuielile realizate de statul român în perioada 2006-2009 pentru a aproviziona cu apă grea Unitatea 2 de la

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Bogdan Olteanu, BNR: La intrarea în anticamera zonei euro politica monetară naţională este constrânsă, iar atunci când se adoptă euro este „eliminată“

Politica monetară naţională este „constrân­să“ atunci când o ţară intră în anticamera zonei euro (ERM II), iar atunci când este adoptată efec­tiv moneda europeană este practic eliminată, consideră Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.

Înainte de adoptarea propriu-zisă a euro, ţările candidate trebuie să treacă printr-o perioadă intermediară de cel puţin doi ani, denumită mecanismul de schimb valutar (ERM II), interval în care este testată stabilitatea monedei naţionale. Astfel, cursul trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat. Celelalte criterii de convergenţă sunt legate de stabilitatea fiscală, stabilitatea preţurilor şi a ratelor dobânzilor.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Robor la 3 luni a stagnat la 1,47%

Indicatorul Robor cu scadenţa la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei a stagnat ieri la 1,47% pe an, potrivit datelor BNR. În ultima săptămână indicatorul a înregistrat creşteri, după ce la 17 aprilie acesta se situa la 1,32%. Cele mai multe bănci şi-au ajustat dobânzile în concordanţă cu evoluţia Robor în luna martie, când Robor a închis la 1,5% pe an. Robor a urcat spre finalul lunii martie din cauza regularizărilor impozitelor pe profit aferente anului trecut. Totuşi faţă de decembrie – când avusese loc ajustarea anterioară a dobânzilor – indicatorul 3 luni a fost mai mic cu 0,2 puncte procentuale. Următoarea rundă de actualizare a dobânzilor la creditele în lei va fi în luna iunie.

           Citeste mai mult…

  Zf.ro: ArcelorMittal Galaţi a finalizat o investiţie de 1,8 milioane de euro

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a finalizat o investiţie în valoare de 1,8 milioane de euro, care îi va permite companiei să reutilizeze o parte din materia primă folosită în producţie şi să scadă consumul de apă.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: KMG International a împrumutat 360 milioane de dolari de la patru bănci

KMG International (fostul Rompetrol Group) a contractat un credit multivalută de 360 milioane de dolari de la BCR, UniCredit Ţiriac Bank, Raiffeisen şi ING Bank, banii urmând să fie folosiţi pentru finanţarea activităţii Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream, KazMunayGas Trading şi KMG Rompetrol.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro : Fiscalitatea pe înţelesul tuturor

Guvernul, în răscolitoarea goană după resurse (inexplicabil de greu identificabile  într-o economie care duduie în damf de prosperitate iminentă ), a decis să  impoziteze tot.

Bacşişul, ultima redută a neglijenţei permisive a aparatului colector, a căzut    sub asaltul de nestăvilit al determinării Statului.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA NIVEL EUROPEAN

Comerţul ilegal cu tutun conduce la costuri anuale de 10 miliarde euro

Ţigaretele ilegale reprezintă un produs “potrivit” pentru demararea unor afaceri periculoase, este de părere profesorul Ernesto Savona, Director Transcrime.

Potrivit domniei sale, “se întâmplă ca, în anumite ţări în care resursele ilegale lipsesc, grupurile criminale să recurgă la comerţul ilicit cu produse din tutun, unde profitul este mare, iar riscul – scăzut”. Acest lucru s-a întâmplat în cazul Mafiei Siciliene, după al Doilea Război Mondial, şi se întâmplă şi astăzi, ne-a precizat domnul Savona.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: CONSILIUL DE CONDUCERE AL CONSILIULUI NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR:

“Noua lege a achiziţiilor publice ar putea complica viaţa constructorilor”

ANRMAP: “Contestaţiile, soluţionate prin verificarea prealabilă a caietelor de sarcini”  Antreprenorii şi firmele din domeniul construcţiilor aşteaptă cu sufletul la gură noua legislaţie privind achiziţiile publice, ce va prelua directivele europene şi care le poate influenţa semnificativ activitatea în următorii ani.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ruşinea infrastructurii româneşti: 15 kilometri de drum naţional de pământ. Mergând pe ele fără rovinietă, şoferii riscă amenzi usturătoare

Nu au fost niciodată asfaltate, nu sunt nici măcar pietruite, dar au statutul oficial de drum naţional FOTO Adevărul În România există 15 kilometri de drum naţional „de pământ“ şi încă 224 de kilometri de drum naţionat „pietruit“, dintr-un total de 17.272 de kilometri de drumuri naţionale, arată datele transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). La sfârşitul anului trecut, reţeaua de drumuri publice totaliza 85.362 de kilometri, din care 17.272 km (20,2%) erau drumuri naţionale, 35.505 kilometri (41,6%) –  drumuri judeţene, iar 32.585 de kilometri (38,2%) – drumuri comunale.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ Fiscalizarea bacşişului, misiune imposibilă. De ce este inaplicabilă iniţiativa Guvernului

Până la lămurirea procedurilor de fiscalizare a bacşişului, ospătarii sunt sfătuiţi să nu mai primească bani în plus de la clienţi Comercianţii şi prestatorii de servicii spun că aplicarea ordonanţei care introduce impozitul pe bacşiş va fi împiedicată de costurile prea mari de implementare şi de lipsa tehnologiei necesare contabilizării separate, astfel că au în vedere să nu mai primească bonusuri de la clienţi până la clarificarea procedurilor

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: BNR către bănci: Nu vă mai plângeţi de reducerea comisioanelor la carduri; dacă nu puteţi oferi servicii vor veni bănci din afară care să ofere mai ieftin

BNR critică tentativele băncilor de a menţine marje foarte mari de profit pe segmentul cardurilor, în condiţiile în care în alte state europene comisioanele la tranzacţii sunt zero Băncile din statele dezvoltate pe plăţile electronice ar putea intra în doi-trei ani pe piaţa din România doar printr-o notificare, pentru a-şi oferi serviciile pe segmentul cardurilor, luând locul instituţiilor de credit locale datorită costurilor mai mici, avetizează Banca Naţională a României (BNR). Un studiu al Consiliului Concurenţei din 2013 a arătat că, în România, comisioanele interbancare aplicate la tranzacţiile cu carduri sunt printre cele mai mari comparativ cu restul Europei.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Creşterea dolarului şi influenţa acestuia la nivel economic

Dacă în aceeaşi perioada a anului 2014 valoarea unui dolar american la cursul de schimb BNR era de aproximativ 3,2 lei, acum vedem o valoare cu aproape 1 leu mai mare, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 30%. Ascensiunea puternica a monedei americane a inceput in luna decembrie, atunci cand masuram o valoare medie de aproximativ 3,6 lei si se pare ca nu are de gand sa se opreasca, mai multi analisti financiari fiind de parere ca acesta poate depasi moneda europeana in scurt timp.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Avem idei de afaceri, pornim un startup. Dar ne putem baza pe banci?

Grigore e un fost profesor de informatica din Dambovita, care si-a facut o firma de publicitate. Omul stia sa lucreze bine in cateva programe de grafica si, decat sa predea unor elevi dezinteresati pentru 1200 de lei lunar, a discutat cu cativa oameni de afaceri locali care i-au promis sprijinul, mai exact ca ii vor asigura mici comenzi. Asa incat Grigore si-a cumparat un computer nou nout, cu o placa grafica de invidiat, licente pentru programele pe care urma sa le utilizeze si a decis sa ia si un imprumut bancar mic, de vreo 7000 de euro, care sa-i asigure linistea financiara pentru cateva luni.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor