Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 25 iunie 2015

Mediafax.ro: Protocol între Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ pentru remodelarea sistemului de învăţământ din România după modelul german

Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ au semnat, miercuri, un protocol prin care promit să promoveze în rândul elevilor din România sistemul de învăţământ dual, cunoscut şi sub “eticheta” de model german de educaţie.

Iniţiativa vine în contextul în care tot mai mulţi angajatori din România susţin că tinerii care ies de pe băncile facultăţilor nu sunt suficient de bine pregătiţi nici din punct de vedere teoretic, dar mai ales practic, pentru a fi recrutaţi.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro, preluat de ziarulfaclia.ro: Protocol între MECȘ și CCIR în domeniul formării și certificării profesionale

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, au semnat miercuri un protocol de colaborare în domeniul formării și certificării profesionale, care are ca obiectiv general optimizarea sistemului de formare profesională inițială prin promovarea învățământului profesional în sistem dual.

           Citeste mai mult…

Ziare.com: Mai multe sanse pentru absolventii de profesionale: Protocol intre CCIR si Ministerul Educatiei

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, si ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, au semnat miercuri un protocol de colaborare in domeniul formarii si certificarii profesionale, cu scopul de a sprijini dezvoltarea invatamantului profesional in Romania.

           Citeste mai mult…

Romaniatv.net  Protocol între Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ în domeniul formării şi certificării profesionale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul formării și certificării profesionale, care are ca obiectiv general optimizarea sistemului de formare profesională inițială prin promovarea învățământului profesional în sistem dual.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro : Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ au semnat un protocol pentru remodelarea sistemului de învăţământ profesional

Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ au semnat, miercuri, un protocol prin care promit să promoveze în rândul elevilor din România sistemul de învăţământ dual. Protocolul a fost semnat în contextul în care tot mai mulţi angajatori din România susţin că tinerii care ies de pe băncile facultăţilor nu sunt suficient de bine pregătiţi teoretic şi practic, pentru a fi recrutaţi de angajatori.

          Citeste mai mult…

Ziuaconstanta.ro,: SE VA REMODELA SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN ROMÂNIA DUPĂ MODELUL GERMAN?

Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ au semnat, astăzi, un protocol prin care promit să promoveze în rândul elevilor din România sistemul de învăţământ dual, cunoscut şi sub “eticheta” de model german de educaţie. Iniţiativa vine în contextul în care tot mai mulţi angajatori din România susţin că tinerii care ies de pe băncile facultăţilor nu sunt suficient de bine pregătiţi nici din punct de vedere teoretic, dar mai ales practic, pentru a fi recrutaţi.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ si-au propus să remodeleze sistemul de învăţământ după modelul german

Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ au semnat astăzi un protocol prin care promit să promoveze în rândul elevilor din România sistemul de învaăţământ dual, cunoscut şi sub “eticheta” de model german de educaţie.

Iniţiativa vine în contextul în care tot mai mulţi angajatori din România susţin că tinerii care ies de pe băncile facultăţilor nu sunt suficient de bine pregătiţi nici din punct de vedere teoretic, dar mai ales practic, pentru a fi recrutaţi.

          Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income. Pact pentru educaţie, soluţii pentru tineri

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a vorbit în ediţia de joi a emisiunii Daily Income despre un protocol extrem de important referitor la educaţia duală.

          Citeste mai mult…

Eoficial.ro:CCIR și ministerul Educației, protocol pentru revitalizarea învățământului profesional

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au semnat miercuri un protocol de colaborare în domeniul formării și certificării profesionale, cu scopul de a sprijini dezvoltarea învățământului profesional în România.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Crescătorii de vaci de lapte din zone defavorizate primesc ajutor majorat cu un total de 3 milioane de euro

Crescătorii de vaci de lapte din zonele defavorizate vor primi un ajutor specific majorat cu fonduri totale de trei milioane de euro, a decis, miercuri, Guvernul, suma totală acordată acestei categorii de fermieri urmând să ajungă la 25,4 milioane de euro.

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o hotărâre, majorarea cu 3 milioane de euro a plafonului alocat ajutorului specific pentru crescătorii de vaci de lapte din zone defavorizate. Astfel, suma totală alocată categoriei vaci de lapte din zone defavorizate creşte de la 22,4 milioane de euro la 25,4 milioane de euro.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Mai merită să păstrezi banii la bancă? Băncile mari au intrat sub 1% cu dobânzile la depozitele în lei pe termen scurt

Bancherii au tăiat drastic ratele de dobândă pentru că piaţa este inundată de lichiditate, iar inflaţia se apropie de zero.

Cinci dintre cele mai mari zece bănci afi­şea­ză dobânzi de sub 1% pe an la depozitele cu scadenţa la o lună, în timp ce depozitele pe un an sunt bonificate cu dobânzi cuprinse între 0,7% şi 2,7% pe an, în condi­ţi­ile în care piaţa este inundată de lichi­ditate, iar bancherii vor să com­pen­seze volumele mici de credite noi cu mar­je de dobândă mai ridicate.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: 10 ani de la lansarea „leului greu“: Investitorii străini au adus bani până în 2008, după care şi-au închis puşculiţa

10 ani de la lansarea „leului greu“: Salariul mediu a crescut de 2,5 ori. În ce industrii lucrează marii câştigători şi ce salarii primesc

De şase ani numărul de afaceri înfiinţate de investitorii străini în Ro­mâ­nia nu mai trece de 6.800 de companii, în condiţiile în care imediat după inte­grarea în Uniunea Europeană străinii porneau pe piaţa locală 15.700 de firme (în 2007), respectiv 12.200 de companii în 2008.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Relaxarea fiscală s-a temperat: cota unică şi CAS nu se mai reduc, dar TVA scade mai mult

Codul fiscal, care a intrat în vi­goare la începutul anu­lui 2004 şi a suferit de-a lungul timpului nume­roase modificări, a fost rescris şi a fost aprobat ieri de Parla­ment, însă doar o parte din măsurile de relaxare fiscală propuse de guvern au primit girul legislativului.

Cota standard de TVA va reveni începând de anul viitor la 19%, „taxa pe stâlp“ şi taxa de 7 eurocenţi vor fi eliminate, iar impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%. Însă planurile guvernului de reducere a cotei unice şi a CAS nu au primit acordul parlamen­tarilor, figurând la amendamente respinse.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Legea amnistiei fiscale a trecut de Parlament şi merge la promulgare. Cine sunt beneficiarii

Camera Deputaţilor a aprobat ieri pro­iectul de lege privind anularea unor obligaţii fiscale stabilite de organele fiscale cu ocazia reîncadrării unor activităţi indepen­dente drept activităţi dependente.

Practic, obligaţiile de plată dictate de ANAF ca urmare a reîncadrării activităţilor independente în activităţi dependente până la data de 1 iunie vor fi şterse, guvernul, iniţiatorul măsurii, admiţând că normele legislative nu au fost foarte clare în momentul în care unele activităţi au fost înregistrate ca independente (beneficiind de unele scutiri fiscale) în loc de dependente.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Scăderea bilanţului Bancpost a încetinit: banca a încheiat anul trecut cu active de 11,6 mld. lei

Bancpost, subsidiara locală a grupului elen cu acelaşi nume, a încheiat anul trecut cu active de 11,6 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), în scădere cu circa 200 de milioane de lei faţă de anul precedent, ceea ce poziţiona instituţia de credit cu acţionariat elen pe poziţia a zecea a sistemului bancar, cu o cotă de piaţă de 3,3%. Scăderea activelor din ultimii doi ani este de 600 mil. lei, ceea ce înseamnă că procesul de subţiere a bilanţului a încetinit în 2014.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF vrea un singur institut pentru formarea profesioniştilor din pieţele pe care le supraveghează

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis fuziunea dintre Institutul de Management în Asigurări (IMA) şi Institutul de Asigurări (IA) şi crearea unui organism care să să se ocupe de formarea de profesionişti în toate domeniile acoperite de ASF (asigurări, pensii, piaţa de capital). Noua instituţie va lua denumirea de Institutul de Studii Financiare. „E o decizie normală, pentru că într-o piaţă de dimensiunea celei din România nu se justifica existenţa a două institute care aveau scopuri similare. În pieţe dezvoltate precum cele din Franţa sau Germania există un singur astfel de institut. Se doreşte extinderea atribuţiilor noului institut astfel încât să acopere toate sectoarele pe care ASF le supraveghează”, a declarat pentru ZF Dumitru Badea, directorul executiv al IMA.

           Citeste mai mult…

Zf.ro Deputat PNL, membru al Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, despre noul Cod Fiscal.

Urmăriţi emisiunea ZF Live de joi, 25 iunie, de la ora 12:30, cu Andreea Paul, deputat PNL, vicepreşedinte al Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, despre noul Cod Fiscal

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Electrica împlineşte un an de la listarea la Bursă. Investitorii încă aşteaptă ca banii să le fie puşi la lucru

Pe 25 iunie 2014 se încheia oferta de vânzare a 51% din acţiunile Electrica (EL), prin care compania de distribuţie şi furnizare a energiei a strâns din piaţă aproape 2 miliarde de lei, o sumă record. Un an mai târziu, acţiunile sunt mai scumpe cu 10%, dar banii sunt încă în conturi.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Preţul cuprului scade pe burse până aproape de minimele anului de criză 2008

Cotaţia internaţională a cuprului, unul dintre cele mai importante metale industriale, a scăzut brusc în luna iunie sub pragul de 5.800 de dolari/tonă, după ce în luna mai metalul s-a tranzacţionat la o medie de 6.300 dolari/tonă. Preţul actual aminteşte de minimele atinse în 2008, anul de debut al crizei, când blocajul sectorului construcţiilor a creat rapid un decalaj uriaş între producţia şi cererea mon­dială.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditarea a scăzut cu 2% în mai, în timp ce depozitele au urcat cu 6%

Băncile locale aveau în luna mai credite acordate populaţiei şi companiilor de aproximativ 213 miliarde de lei (echivalentul a 48 mld. euro), în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Creditele în monedă naţională acordate populaţiei cumulau 43,8 mld. lei, în urcare cu 20% faţă de mai 2014, în timp ce finanţările în lei care au mers către companii au urcat cu 3% la 55 mld. lei.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Investitorii FNI care trebuiau despăgubiţi de CNVM au rămas cu ochii în soare

Investitorii la FNI care trebuiau despăgubiţi de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare, conform unei sentinţe penale din 2007, nu au primit nici o plată, deşi, în 2013, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) anunţa că aceştia pot depune cereri de despăgubire, potrivit lui Mihail Nicolaevici, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor (ANPI).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, coboară cu 0,27% fiind cotat la 7.230,21 puncte.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: CODUL FISCAL ŞI CODUL DE PROCEDURĂ FISCALĂ, APROBATE DE PARLAMENT

Domnia sa arată că, azi, România este campioană europeană la neîncasarea TVA. “Adică avem cea mai mare diferenţa între TVA care ar trebui încasat şi cel efectiv colectat. Concret, România cu o cota de TVA de 24% încasează circa 8% din PIB. Bulgaria cu o cota TVA de 20% încasează 9% din PIB. Aşadar, cu un TVA mai mic, bulgarii colectează mai mult. Se poate şi în România!”, scrie oficialul PNL.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro: Negocierile cu creditorii se împiedică în diferenţe majore privind pensiile şi taxele

Negocierile pentru menţinerea solvabilităţii Greciei se împiedică în diferenţe majore de opinie legate de reducerea pensiilor şi alte condiţii impuse de creditori în schimbul deblocării ajutorului financiar, relatează Wall Street Journal.

Reuniunea de miercuri a miniştrilor de Finanţe a fost oprită după o oră şi ceva, participanţii afirmând că liderii eleni trebuie mai întâi să cadă de acord cu reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi FMI asupra măsurilor necesare. Şi această întâlnire a fost însă întreruptă joi dimineaţă, cele două părţi afirmând că se vor întâlni din nou în cursul zilei în speranţa unui acord.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut cu 6,4 puncte, în mai

Majorarea s-a datorat ambelor componente ale indicatorului, care au consemnat noi maxime istorice, scrie Agerpres.

Indicatorul condiţiilor curente a fost de 64,5, în creştere cu 4,7 puncte faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior, iar indicatorul anticipaţiilor s-a majorat la 83,3, cu 7,2 puncte peste nivelul înregistrat în aprilie 2015.

          Citeste mai mult…

Economica.net: România şi tragedia greacă: Exporturile şi investiţiile străine, în pericol. Ratingul de ţară şi băncile sunt în siguranţă

Europa aşteaptă ca pe ace deznodământul bătăliei zgomotoase de la Bruxelles între Grecia şi creditorii săi. În balanţă sunt soarta Greciei, a euro şi a proiectului european, girat cu entuziasm şi de România prin aderarea la UE şi angajamentul de a trece, la un moment dat, la moneda unică. În încercarea de înţelege pericolul la care ar fi expusă România în eventualitatea ieşirii Greciei din euro, ECONOMICA.NET a vorbit cu analistul Mathias Angonin de la Moody’s, una dintre cele trei mari agenţii de rating.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Hotărârea de Guvern privind majorarea preţului la gaze pentru populaţie, analizată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare

Hotărârea de Guvern privind majorarea preţului la gaze naturale pentru populaţie va fi introdusă în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, prezent la ‘Bucharest Forum Energy 2015′.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de miercuri

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de miercuri, valoarea totală a tranzacţiilor cifrându-se la 39,84 milioane lei (8,9 milioane de euro).

Schimburile cu acţiuni au totalizat 38,36 milioane de lei (8,57 milioane de euro), iar tranzacţiile cu certificate au ajuns la 1,21 milioane lei (271.377 euro).

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Sapte noutati  ale noului Cod Fiscal

 Masurile prevazute in noul Cod Fiscal ar putea duce la o accelerare a investitiilor si a consumului privat,  cu impact pentru cresterea PIB-ului (crestere medie anuala in accelerare la peste 5% in 2016), scriu analistii Bancii Trabnsilvania intr-un raport destinat investitorilor si transmis acestora joi dimineata. De asemenea, se mai arata in Raport, reducerea impozitarii indirecte va oferi mai mult spatiu sectorului privat (pentru investitii si consum), putand contribui la accelerarea procesului de convergenta economica catre media UE. Pe de alta parte, masurile privind impozitarea microintreprinderilor ar putea conduce la un proces de consolidare.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: BNR a trecut pe plus. In 2014 a realizat un profit operational de 1,27 miliarde de lei

 Banca Nationala a Romaniei a inregistrat in 2014 un profit operational de 1,27 miliarde de lei dupa ce in 2013 avusese o pierdere operationala de 224,1 milioane le, se arata in Raportul anual al institutiei conduse de Mugur Isarescu. “O contributie semnificativa la rezultatul operational obtinut a revenit activitatii de administrare a activelor si pasivelor in valuta, care a generat un castig de 1,84 miliarde de lei (comparativ cu 330,9 milioane lei in 2013″, se mai arata in document. Potrivit legii, principala destinatie a rezultatului financiar inregistrat a constituit-o acoperirea pierderii reportate aferente exercitiului financiar precedent.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: EXCLUSIV Fiscul ia la puricat veniturile mari nedeclarate de români. Vor fi urmărite „persoanele fizice cu risc fiscal“

Persoanele fizice cu cheltuieli mult prea mari faţă de venituri vor da cu subsemnatul la Fisc ANAF pregăteşte o structură internă care se va ocupa de persoanele fizice cu risc fiscal şi va investiga diferenţele dintre cheltuielile afişate şi veniturile declarate ale contribuabililor. Direcţia Verificări Fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care acum se ocupă inclusiv de românii cu averi mari, va avea în componenţă o nouă structură, numită Direcţia Persoane Fizice cu Risc Fiscal, au declarat pentru „Adevărul“ surse oficiale din cadrul ANAF.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: LUKoil va fora două puţuri în platoul continental al României în 2015

În luna februarie 2011, un consorţiu condus de Lukoil Overseas, subsidiară a grupului petrolier Lukoil, a semnat cu ANRM un acord de concesiune pentru explorarea şi dezvoltarea blocurilor petrolifere Est Rapsodia şi Trident amplasate în sectorul românesc al Mării Negre. Blocurile Est Rapsodia şi Trident sunt localizate sub ape cu adâncimi între 90 şi 1.000 metri, la o distanţă de 60-100 kilometri de coastă.

           Citeste mai mult…

Digi24.ro: Gaze aduse pe Marea Neagră. Proiectul prin care gazele din Azerbaidjan ajung în România a fost deblocat

România va aduce gaze naturale cu vaporul, pe Marea Neagră. Autorităţile au şters praful de pe un proiect vechi de cinci ani, AGRI, care aduce metanul din Azerbaidjan. La Constanţa ar urma să se construiască în următorii ani un terminal care va costa peste un miliard de dolari.

           Citeste mai mult…

Ziare.com: Se intoarce roata? Va creste din nou TVA in cativa ani? Ce nu ne spune Guvernul Interviu

Noul Cod Fiscal a fost adoptat, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional, asa ca mingea e in terenul presedintelui Klaus Iohannis. Insa s-a grabit Guvernul cu reducerea TVA la 19%? Si ce alte capcane mai ascunde acest document?

Pentru a raspunde la aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu analistul Aurelian Dochia, care ne-a precizat ca e posibil ca Romania sa revina la TVA de 24% in urmatorii ani.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Tudorel Andrei (INS): Estimăm o reducere a populației rezidente la nivelul anului 2014 în raport cu 2013

Institutul Național de Statistică (INS) estimează o reducere a populației rezidente la nivelul anului 2014, în raport cu 2013, din cauza plecărilor sau sosirilor și a diferenței dintre numărul de nașteri și decese, a declarat, joi, președintele instituției Tudorel Andrei, în cadrul unei mese rotunde pe tema recalculării principalilor indicatori din cercetarea asupra forței de muncă în contextul Strategiei Europa 2020.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: STUDIU MasterCard: Plăţile la comercianţi în străinătate sunt mai ieftine decât schimburile valutare

Românii care călătoresc în Austria economisesc 32% din costuri dacă plătesc cu cardul de debit decât dacă ar efectua schimb valutar în aeroportul-destinaţie, iar în Italia cumpărarea de valută la casele de schimb pentru achitarea unor produse de 100 euro costă cu 7% mai mult, potrivit unui studiu.

Cea mai costisitoare metodă de plată este, în majoritatea cazurilor, conversia la casele de schimb valutar din aeroporturile-destinaţie, pe când cea mai ieftină, în 65% dintre situaţiile analizate, o reprezintă tranzacţiile cu cardul în cazul locuitorilor din Europa Centrală şi de Est în timpul călătoriilor internaţionale, se arată într-un comunicat al operatorului MasterCard.

           Citeste mai mult…

Antena3.ro: Bloomberg: Ponta reduce taxe şi ignoră avertismentele internaţionale pentru a câştiga capital politic

Guvernul României a redus taxe, ignorând avertismentele creditorilor internaţionali, în efortul premierului Victor Ponta de a stimula economia, de a câştiga capital politic şi a-şi creşte popularitatea, în contextul în care este afectat de un scandal de corupţie, comentează agenţia Bloomberg.

           Citeste mai mult…

Evz.ro: Învățământul profesional, pliat pe nevoile angajatorilor

Șefii Ministerului Educației și Camerei de Comerț și Industrie a României au semnat un protocol în baza căruia învățământul profesional se va adapta necesităților economiei dintr-o zonă sau alta

            Citeste mai mult…      

Romania-actualitati.ro: Rolul Camerei de Comerţ şi Industrie pe scena economiei româneşti 

Problematica mediului de afaceri într-o abordare directă la RRA; Radu Dobriţoiu în dialog cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Româniaie, Mihai Daraban.

Antreprenoriatul şi dezvoltarea mediului de afaceri reprezintă motoare ale unei dezvoltări economice moderne, într-un context internaţional din ce în ce mai aspru, cu sectoare de activitate mai puţin acoperite pe plan intern.

          Citeste mai mult…

Sibiul.ro: Pozitia Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Sibiu in legatura cu infiintarea unei Curti de Arbitraj institutional private de catre Casa de Comert Balcanica

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu, in calitate de organizatie autonoma, neguvernamentala, apolitica, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica, functionand in baza Legii 335/2007, in scopul de a reprezenta, apara si sustine interesele membrilor sai si ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate, saluta orice initiativa asociativa a comerciantilor, indiferent cat de puternic este interesul sau potentiala influenta politica care a stat la baza respectivei initiative.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Iulian Iancu: Cred că astăzi suntem sub Cod Roșu privind alimentarea centralizată cu apă caldă și căldură

România se află sub Cod roșu în privința alimentării cu apă caldă și căldură în sistem centralizat iar noua lege a energiei termice reprezintă cel mai sensibil subiect de pe agenda energetică a țării, consideră Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților

         Citeste mai mult…

Economica.net: 70% dintre afacerile de familie iau în considerare numirea unei femei în fruntea companiei – studiu EY

Afacerile de familie se concentrează în mod natural, pe incluziune, longevitate, sustenabilitate şi creştere, dar ceea ce le diferenţiază în mod clar faţă de alte tipuri de organizaţii de business este incluziunea semnificativă a femeilor la nivel executiv, arată un studiu EY.

Afacerile de familie se numără între cele mai mari şi mai durabile afaceri din economia globală, reuşind să se menţină inovatoare, flexibile, concentrate pe ceea ce fac şi pe creştere timp de decenii, dacă nu chiar de secole. Acestea deţin un procent mai mare de femei – din familie sau din afara acesteia – în echipa de conducere şi în consiliul de administraţie faţă de oricare alt tip de companie.

         Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Lectia de facut bani a BNR. Cum a facut Banca Nationala profit din administrarea valutei in 2014: 

Fata de 2013, in 2014 structura rezervelor valutare administrare de cei 11 membri ai CARI (Comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale) condusi de insusi Guvernatorul Isarescu s-a schimbat consistent. Componenta in dolari a urcat la peste un sfert (de la 21%), cea in euro a urcat cu aproape 10 puncte procentuale, in vreme ce ponderea celorlalte valute a coborat simtitor. In plus, expunerea BNR pe titlurile emise de alte guverrne a coborat cu aproape 5p.p., pana la 57,5%. Partea de numerar si-a redus si ea ponderea in rezervele valutare la aproape jumatate, la 17,5% (de la aproape 30% in 2013).

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: OMV, despre memorandumul cu Gazprom privind schimbul de bunuri: Este doar un memorandum de intelegere care defineste intentia de a investiga posibilitatea incheierii unui acord

 ​Stirea ca austriecii de la OMV au incheiat cu rusii de la Gazprom un memorandum de intelegere care ar viza si “un posibil schimb de asseturi” a starnit nelinisti in Romania. Care ar putea fi acele bunuri care sa faca obiectul unui schimb cu rusii? Sa fie cumva si unele din Romania? Sunt intrebari care au aparut automat dupa anuntul de saptamana trecuta facut de grupul OMV printr-un comunicat de presa. Intrebati daca aceasta intelegere are in vedere si asseturi din Romania, reprezentantii OMV au spus pentru HotNews.ro ca “acesta este doar un memorandum de intelegere care defineste intentia de a investiga posibilitatea incheierii unui acord”.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BNR: Este de așteptat ca, pe termen mediu, ponderea datoriei publice în PIB să se înscrie pe o traiectorie descendentă

Banca Națională a României (BNR) se așteaptă ca ponderea datoriei publice în PIB să scadă, pe termen mediu, dacă se menține o creștere economică robustă, iar orientarea politicilor economice asigură prezervarea câștigurilor de consolidare fiscală, se arată în raportul anual de activitate publicat pe site-ul instituției.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Falsurile de bancnote românești expertizate la BNR, în creștere cu 122%; bancnota de 100 lei, cel mai mare număr de falsuri

Falsurile de bancnote românești expertizate la BNR în 2014 au totalizat 2.631 bucăți, în creștere cu 122% față de anul 2013, potrivit raportului anual Băncii Naționale a României pentru 2014.

Din numărul total de bancnote false, 229 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, 2.402 falsuri fiind depistate în circulație (cu 225% mai multe decât în anul 2013).

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Băncile cu capital austriac, francez și grecesc domină piața bancară din România (BNR)

Instituțiile de credit cu acționariat majoritar străin domină piața bancară românească, cu peste 90% din activele bancare brute înregistrate la finele lunii decembrie 2014, potrivit raportului anual al Băncii Naționale a României pentru 2014.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: AOAR: Codul Fiscal va “înviora” mediul de afaceri, dar lipseşte consolidarea fiscală a grupurilor

Modificarea Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală va “înviora” mediul de afaceri, a declarat preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, care însă acuză lipsa prevederilor privind consolidarea fiscală pentru grupurile româneşti.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Topul băncilor din România la sfârşitul lui 2014: cine a crescut pe o piaţă care bate pasul pe loc

 Primele 10 bănci din sistem din cele 39 deţineau la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă cumulată de 78% Cele mai mari cinci bănci din România aveau la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă cumulată de aproape 55%, echivalentul unui volum de active de 197,27 miliarde de lei (44 miliarde de euro), potrivit Raportului anual 2014 elaborat de Banca Naţională a României. Deşi anul trecut s-au consemnat evenimente notabile pentru piaţa bancară locală, cum ar fi cumpărarea Millennnium Bank de către OTP Bank şi a Volksbank de către Banca Transilvania, clasamentul băncilor din România nu a suferit încă modificări pentru că tranzacţiile nu au fost finalizate până la sfârşitul lui 2014.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Vom avea vreodata autostrada Pitesti – Sibiu? CNADNR are alte planuri decat Ministerul Transporturilor si muta din pix traseul pe la Ramnicu Valcea, pe amplasamentul caii ferate Valcea – Valcele

 Compania de Autostrazi vrea sa mute traseul autostrazii Pitesti – Sibiu prin Ramnicu Valcea, desi planurile originale prevad ca drumul de mare viteza sa treaca pe la Curtea de Arges. CNADNR vrea sa construiasca autostrada pe amplasamentul caii ferate Ramnicu Valcea – Valcele, asta desi ruta feroviara este trecuta in Master Planul de Transport ca unul din proiectele prioritare spre reabilitare. Surse avizate au precizat pentru HotNews.ro ca ideea schimbarii traseului prin Ramnicu Valcea este a directorului CNADNR, Narcis Neaga, iar surse guvernamentale spun ca intentia nu a fost discutata la nivelul Ministerului Transporturilor si nici agreata cu partenerii europeni.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: FIC: Adoptarea Codului Fiscal este un pas înainte însă în privința Codului de Procedură sunt aspecte de clarificat

Adoptarea Codului Fiscal reprezintă un pas înainte în clarificarea regimului fiscal aplicabil în România, însă în privința Codului de Procedură Fiscală mai sunt o serie de aspecte de clarificat, a declarat joi vicepreședintele Consiliului Invetitorilor Străini (FIC), Daniel Anghel, în cadrul unei conferințe de presă.

‘Noi nu am făcut propuneri în zona de cote de impozitare ci pe zona tehnică, din perspectiva clarificării unor aspecte din cele două Coduri. Spre exemplu, pe zona de Cod Fiscal credem că este un pas înainte. Vom vedea dacă și Codul de Procedură Fiscală, unde mai avem câteva rețineri. (…) La Codul Fiscal am solicitat plafonarea bazei de calcul la contribuțiile de asigurări sociale, în așa fel încât să fie la un nivel rezonabil. Noi am cerut la trei salarii medii pe economie’, a explicat Anghel.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CNADNR a găsit soluţia de îmbunătăţire a imaginii – angajează comunicatori în gestionarea crizelor

CNADNR, un mamut cu peste 6.000 de salariaţi, admite într-un plan de acţiune de aproape 30 de pagini că are o problemă de imagine, că “relaţiile de colaborare din interior sunt dezechilibrate”, iar soluţia este angajarea de personal specializat în comunicare publică şi gestionarea crizelor.

O instituţie cu un buget anual de peste 1,5 miliarde euro, dar care nu reuşeşte să construiască nici 100 km de autostradă pe an, publică la jumătatea anului planul de acţiune pentru 2015. Faţă de fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, şeful CNADNR Narcis Neaga se angaja la începutul anului că va redacta până la finele lunii februarie un plan de management al companiei pe care o conduce din 2013.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Expunerea băncilor-mamă faţă de filialele lor din România s-a redus cu circa 16%, în 2014 – raport BNR

‘Dezintermedierea financiară transfrontalieră s-a accentuat pe parcursul anului, dar şi-a menţinut caracterul ordonat. Expunerea băncilor-mamă faţă de filialele lor din România s-a redus cu circa 16% în anul 2014. În schimb, depozitele atrase de pe piaţa locală – principala sursă de finanţare a băncilor – şi-au păstrat trendul ascendent (+7,3 la sută, variaţie reală), evoluţie care, coroborată cu restrângerea creditului acordat sectorului privat, a condus la o nouă diminuare a raportului dintre credite şi depozite, până la un nivel care nu mai generează presiuni din punct de vedere macroprudenţial (90,5% la sfârşitul anului 2014)’, informează BNR.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Andrioaiei (PSC): Investiţiile publice mari trebuie să dea impulsul principal pentru revirimentul pieţei construcţiilor

Investiţiile publice mari trebuie să dea impulsul principal pentru revirimentul pieţei construcţiilor, pentru că ele au şi un impact social important, dar şi unul economic pe orizontală, a afirmat, luni, Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), cu ocazia dezbaterii “Construcţii şi Infrastructură pentru o Românie Durabilă”.

            Citeste mai mult…

Capital.ro: Wizz Air: România este a doua cea mai mare țară unde avem baze operaționale

România reprezintă una dintre cele mai mari țări pentru compania aeriană Wizz Air, până astăzi fiind transportați 20 de milioane de pasageri.

”Numai anul trecut am transportat aproape 4 milioane de pasageri din și spre România, cu 19,9% mai mult față de 2013”, spun reprezentanții operatorului aerian low-cost. Potrivit acestora, România este a doua cea mai mare țară unde compania are baze operaționale, în contextul în care tocmai a fost depășit volumul populației țării, de la lansarea operațiunilor locale, în 2007.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Teodorovici: Pe un un singur punct nu ne-am înțeles cu Comisia Europeană: Codul Fiscal; FMI nu mai vine în iulie

Comisia Europeană nu a ajuns la un acord cu autoritățile române în privința Codului Fiscal, dar va decide în cadrul întâlnirii miniștrilor de Finanțe (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu România, iar Fondul Monetar Internațional nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru că va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

           Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor