Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 28 ianuarie 2015

Max-media.ro: Intalnire de lucru la CCI Prahova, cu reprezentantii Camerei de Comert Americane

Joi, 5 februarie 2015, incepand cu orele 09.30, Camera de Comert si Industrie Prahova organizeaza la sediul sau din Ploiesti, str. Cuza Voda nr.8 – Sala Europa, o intalnire de lucru cu reprezentantii Camerei de Comert Americane – AmCham Romania, eveniment ce va fi onorat de prezenta Domnului Michael Stewart, Consilier Economic in cadrul Amabsadei S.U.A. in Romania.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Încrederea consumatorului român, pe trend ascendent; temerile privind siguranța locului de muncă rămân ridicate (studiu)

Încrederea consumatorului din România se află în continuare pe un trend ascendent, cu un scor de 77 în ultimul trimestru al anului trecut, de la 73 în precedentele două trimestre, însă temerile cu privire la siguranța locului de muncă rămân la un nivel ridicat, arată un studiu referitor la încrederea consumatorului la nivel global.

Potrivit sursei citate, principalele îngrijorări ale românilor sunt starea sănătății, siguranța locului de muncă, datoriile și creșterea valorii facturilor la utilități.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: UE intenționează să finalizeze uniunea piețelor de capital până în 2019

Uniunea Europeană intenționează să finalizeze uniunea piețelor de capital până în anul 2019, începând prin încurajarea investițiilor directe în companii, potrivit unui document european consulat de Reuters.

Documentul, printre autorii căruia se numără și comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, include pentru prima dată un calendar clar pentru una din politicile prin care Comisia Europeană vrea să relanseze economia blocului comunitar.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Economist BERD: Riscurile cu francul elvețian pentru Europa de Est sunt exagerate

Piețele au reacționat în mod exagerat în fața riscurilor apărute la adresa Europei de Est în urma deciziei Băncii Naționale a Elveției de a renunța la pragul minim al cursului de schimb euro-franc, a declarat luni Piroska Nagy, economist la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg.

Decizia neașteptată din data de 15 ianuarie a Băncii Naționale a Elveției, de a renunța la pragul de 1,20 franci pentru un euro, a provocat o undă de șoc pe piețele valutare iar monedele din Ungaria, Polonia și România s-au depreciat pe fondul îngrijorărilor cu privire la capacitatea debitorilor de a rambursa creditele în franci contractate înaintea crizei financiare din 2008 când cursul de schimb al francului era mult mai mic decât în prezent.

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Autorizaţiile de construcţii pentru clădiri de locuinţe s-au redus cu 0,3% anul trecut

Autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale s-au redus cu 0,3% anul trecut, la 37.672, regres reflectat în special în regiunile Centru şi Nord-Est, iar în decembrie au fost eliberate 2.682 autorizaţii, în scădere cu 1,2% faţă de luna anterioară şi în urcare cu 5,1% faţă de decembrie 2013.

În 2014, autorizaţiile de construcţii eliberate pentru clădiri rezidenţiale s-au diminuat în regiunile Centru (-414 autorizaţii), Nord-Est (-380), Sud-Vest Oltenia (-323), Sud-Muntenia (-263), Vest (-198) şi Sud-Est (-47).

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Construcţia autostrăzii Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş, atribuită pentru 1,2 miliarde lei

Asocierile Strabag-Straco Grup, Straco Grup-Specialist Consulting-Total Road, Lemacons-Vega 93-Arcada Company şi Geiger Transilvania-Wilhekm Geiger au fost desemnate de către CNADNR constructorii autostrăzii Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureş, în lungime de 56,5 km, în valoare de circa 1,2 miliarde lei.

Asocierea dintre compania austriacă Stabag şi firma românească Straco Grup va proiecta şi construi două tronsoane din autostradă, respectiv secţiunile Ogra (judeţul Mureş)- CâmpiaTurzii (judeţul Cluj) , lotul 2 şi Ungheni (judeţul Mureş )- Ogra, lotul 2. Primul tronson, în lungime de 17,9 kilometri, costă 397,7 milioane lei, fără TVA, durata de execuţie fiind de un an şi patru luni. Cel de-al doilea tronson costă 251,3 milioane de lei, fără TVA, şi are o lungime de 10,105 km, urmând să fie executat într-un an.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Cele mai mari 20 de firme ale crizei au 6.000 de angajaţi. Trei dintre ele au ajuns la 400 mil. lei

Serviciile şi comerţul au bătut producţia, iar investitorii străini au fost mai numeroşi decât antreprenorii locali.

Cele mai mari 20 de companii înfiinţate chiar atunci când criza îşi făcea simţită prezenţa şi în România au reuşit să „adune“ împreu­nă câştiguri de peste 3,5 miliarde de lei în primii cinci ani de existenţă.

Doar 25% din acestea au fabrici însă (Lufkin, care a trecut de 110 mil. lei din producţie de echipamente petroliere sau Steinel Electronic cu afaceri de 385 mil. lei din sisteme de iluminat şi senzori), restul businessurilor crizei activând în servicii sau comerţ.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Consiliul Concurenţei are în derulare 56 de investigaţii; majoritatea vizează înţelegeri pe verticală

Consiliul Concurenţei are în derulare 56 de investigaţii de încălcare a legii concurenţei, din care peste jumătate au ca obiect înţelegerile pe verticală între companii, urmate de carteluri, un sfert din total, anul trecut fiind finalizate 17 cazuri şi declanşate 9 investigaţii.

Numărul investigaţiilor în derulare este de 56, cu 11% mai puţine investigaţii de încălcare faţă de anul 2013. Înţelegerile verticale sunt cele mai multe, respectiv 52% din total, 25% sunt carteluri, 11% – abuzul de poziţie dominantă, 7% au obiect multiplu, 3% vizează acte ale administraţiei publice, iar 2% concentrări economice implementate fără notificare, arată datele

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Bancherii se opun conversiei creditelor în franci elveţieni la un curs istoric

FMI a revenit la Bucureşti, iar prima întâlnire a fost la BNR, pe agendă fiind două teme: convertirea creditelor în franci şi legea falimentului personal. Reprezentanţii delegaţiei FMI şi-au început misiunea cu o întâlnire cu guvernatorul Mugur Isărescu, la BNR, între subiectele de discuţie fiind legea insolvenţei personale şi conversia creditelor, pe fondul  discuţiilor publice legate de aprecierea francului elveţian.

Delegaţia FMI se află la Bucureşti între 27 ianuarie şi 10 februarie, pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, aprobat în septembrie 2013.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Cash-ul din economie a urcat la un maxim istoric de aproape 40 de miliarde de lei

Numerarul aflat în circulaţie a urcat în decembrie anul trecut la un maxim istoric de 39,9 miliarde de lei (echivalentul a 8,9 mld. euro), fiind în creştere cu 15% faţă de perioada similară din 2013, potrivit datelor BNR.

Creşterea în termeni nominali a fost de 5 miliarde de lei. Comparativ cu nivelul înregistrat în luna noiembrie, numerarul aflat în circulaţie a fost în creştere cu 3%, respectiv 1,2 miliarde de lei.

Cash-ul din economie a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul deceniu, cu doar câteva excepţii în perioada de criză, astfel că faţă de nivelul din 2004 numerarul aflat în circulaţie este de şase ori mai mare. Nivelul banilor existenţi în economie a crescut accelerat între anii 2004 şi 2007, perioada de boom a economiei, când şi activitatea de creditare creştea spectaculos.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Vânzări masive pe acţiunile băncilor greceşti prezente şi în România

Acţiunile principalelor bănci greceşti Piraeus, Alpha Bank şi National Bank of Greece, tranzacţionate pe bursa din Atena, au scăzut în şedinţa de marţi cu până la 19,7%, continuând astfel corecţiile negative începute luni, când a fost anunţată victoria în alegerile parlamentare din Grecia a partidului de extremă-stânga Syriza, care do­reşte restructurarea datoriei naţionale.

Principalul indice al bursei de la Atena a scăzut marţi cu aproape 5%. În topul scăderilor au fost acţiunile Piraeus Bank, care au pierdut ieri până la 19,75% din valoare. Acţiunile Alpha Bank au scăzut cu până la 18%, iar acţiunile National Bank of Greece, care deţine pe piaţa locală Banca Românească, au scăzut cu până la 15%.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Banca Transilvania îşi răsplăteşte angajaţii cu acţiuni de 251.000 lei

Banca Transilvania (simbol bursier TLV) va distribui angajaţilor cu performanţe profesionale un pachet de 125.560 de acţiuni printr-un program de fidelizare aprobat în luna aprilie a anului trecut. Raportat la preţul din piaţă, acţiunile care vor fi acordate angajaţilor cu titlu gratuit valorează 251.000 lei.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Rulaje record cu acţiunile transportatorului de ţiţei Conpet

Acţiunile transportatorului de ţiţei Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE), controlat de stat, au fost în topul celor mai tranzacţionate cinci acţiuni în şedinţa de ieri. Investitorii au tranzacţionat ieri circa 45.000 de acţiuni COTE, în condiţiile în care rulajele zilnice nu trec de câteva mii de acţiuni COTE. Pachetul de acţiuni tranzacţionat reprezintă 0,5% din capitalul companiei. Valoarea tranzacţiilor cu acţiunile transportatorului a fost ieri de 2,56 milioane de lei, la un preţ de 57,2 lei/titlu, în creştere cu 2,5% faţă de cotaţia de luni. Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a scăzut ieri cu 0,7%.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: STATUL SE ÎMPRUMUTĂ MAI IEFTIN

Riscul de faliment al României, la minimul ultimilor şase ani. “Cred că investitorii şi-au remodelat privirea – ne văd mai bine, ne împrumută mai bine”

Care este legătura dintre BET şi CDS-uri? Cu cât riscul de ţară, măsurat de CDS-uri, este mai mic, cu atât investitorii sunt mai dispuşi să cumpere acţiuni

România a ajuns să fie privită de pieţele externe ca un plasament cu grad mai scăzut de risc, costul asigurării împotriva riscului de default reflectat în cotaţiile CDS-urilor coborând spre 120 de puncte de bază, la minimul ultimilor şase ani, după ce la începutul crizei economice mondiale cotaţia a sărit şi peste 700 de puncte de bază.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Adrian Vasilescu, BNR: Liber să alegi

Titlul comentariului de azi l-am împrumutat. Este titlul cărţii celebre a unuia dintre cei mai importanţi susţinători ai economiei de piaţă, regretatul Milton Friedman, pe care a scris-o în colaborare cu soţia sa Rose Friedman. Am împrumutat titlul fiindcă, în opinia mea, cartea amintită înfăţişează magistral legătura puternică ce s-a statornicit, de-a lungul timpului, între libertate şi bunăstare. Iar în comentariul de faţă plec tocmai de la această legătură istorică, pe care o văd însă ignorată în actualele dezbateri din societatea românească privind efectele scumpirii excesive a francului elveţian. Şi văd cum, pe măsură ce se înteţeşte dezbaterea şi intervin noi înscrieri la cuvânt, prinde tot mai mult contur un laitmotiv. O întrebare ce se repetă şi se tot repetă: „De ce, înainte de criză, Banca Naţională n-a oprit creditarea în franci elveţieni?“…

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Rulmenţi Bârlad angajează 250 de persoane, pe fondul creşterii producţiei cu 30% şi a investiţiilor

Societatea Rulmenţi SA Bârlad, cel mai mare agent economic din judeţul Vaslui, va angaja 250 de persoane, ţn condiţiile creşterii producţiei în acest an cu 30% şi a unui plan de investiţii de patru milioane de dolari, primele 84 de locuri de muncă fiind deja disponibile prin Agenţia de Şomaj Vaslui.

Aproximativ 250 de persoane calificate vor fi angajate de Rulmenţi URB Bârlad, cel mai mare producător de profil din România, după ce patronatul şi-a propus o creştere a producţiei în acest an cu până la 30%, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Viitorul comerţului stă în magazine în franciză. Micii comercianţi nu pot concura la preţ cu retailerii internaţionali

Jucătorii din comerţul modern au început să se concentreze pe magazine de dimensiuni mai mici ca urmare a tendinţei românilor de a merge la cumpărături mai des şi de a cumpăra mai puţin, iar numărul de locaţii de acest tip va creşte în perioada următoare în detrimentul hipermarketurilor.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Erste reduce cu 36% preţul oferit minoritarilor de la BCR, oferta evaluând acum banca la 9,4 mld. lei

Grupul austriac Erste a lansat o nouă ofertă adresată salariaţilor şi acţionarilor minoritari ai BCR, cu excepţia SIF-urilor, pentru achiziţia acţiunilor pe care aceştia le deţin la BCR, la un preţ de 0,58 lei, cu 36% sub cel oferit în aprilie 2014 şi cu 65% mai mic decât cel plătit de austrieci în noiembrie 2006.

Preţul de 0,58 lei evaluează BCR, cea mai mare bancă din sistem, la 9,42 miliarde de lei (2,1 mld. euro). Această evaluare este însă destul de puţin relevantă, pentru că pachetul de acţiuni vizat de oferta Erste este foarte mic (0,124% din capital), iar austriecii sunt dispuşi să ofere un preţ mai mare pentru a strânge acţiunile deţinute de salariaţi şi pentru a reduce numărul de acţionari.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Achiziţiile lui Iaciu şi ale fondurilor străine au urcat acţiunile Impact la maximul ultimilor şase ani şi jumătate

Achiziţiile făcute de omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi de fondurile străine de investiţii au propulsat acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (simbol bursier IMP) la maximul ultimilor şase ani şi jumătate, compania ajungând în prezent la o capitalizare de 416 milioane de lei (93 mil. euro).

Iaciu a preluat controlul Impact în primăvara anului 2013,  cumpărând mai întâi pachetul de acţiuni al lui Dan Ioan Popp, fondatorul firmei, care a fost vândut la licitaţie de Banca Transilvania, şi apoi a mai cumpărat acţiuni de la fondurile de investiţii ale ING. În prezent, omul de afaceri deţine peste 49% din capitalul Impact. Pe parcursul anului trecut, omul de afaceri şi-a majorat participaţia cu un pachet de 4,5% din acţiuni. De la începutul anului 2013, preţul acţiunilor dezvoltatorului imobiliar a crescut de aproape paisprezece ori. Acţiunile IMP se tranzacţionau ieri la un preţ de 1,5 lei, în scădere cu 2%.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditarea se prăbuşeşte, în timp ce depozitele bancare cresc

Băncile locale aveau la finalul anului trecut credite acordate populaţiei şi companiilor de circa 212 miliarde de lei (echivalentul a 47 mld. euro), în scădere cu 7 mld. lei faţă de finalul lui 2013, dinamica fiind influenţată de vânzările slabe de credite în valută şi de procesul de cură­ţare a bilanţurilor de neperformante.

Creditele în lei cu­mu­­lau 93 mld. lei (21 mld. euro), ceea ce în­seam­nă o creştere anu­ală cu 9%, potrivit datelor BNR. Creditele în lei acordate popu­laţiei au crescut cu peste 17% şi au ajuns la 41 mld. lei.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în creştere

Principalii indici bursieri de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază cu 0,82%, fiind cotat la 7.008,35 puncte.

Indicele BETPlus creşte cu 0,77%, la 1.034,6 puncte.

Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se apreciază cu 0,82%, la 7.653,36 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se apreciază cu 0,5%, atingând valoarea de 29.967,85 puncte.

Titlurile Fondului Proprietatea cresc cu 0,53%, la valoarea de 0,8495 lei per acţiune.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS: PENTRU PRIMUL TRIMESTRU,

Managerii se aşteaptă la scăderi în activitatea de construcţii

Managerii societăţilor comerciale se aşteaptă la o tendinţă de scădere în activitatea construcţii pentru primul trimestru din acest an, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit opiniilor exprimate în ianurie, informează astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat trimis redacţiei.

Totodată, managerii prognozează, pentru T1 2015, o tendinţă de relativă stabilitate în industrie şi servicii şi una de scădere moderată în comerţul cu amănuntul, conform indicatorului sold conjunctural. Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau a scăderii valorii unui indicator statistic, precizează INS.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: VÂLCOV A VENIT DEGEABA LA PARLAMENT

Parlamentarii nu dau doi bani pe împrumutaţii în franci

Actualizare 11:45 Andreea Paul, trei propuneri legislative privind executările silite, firmele de recuperare şi situaţiile debitorilor în valute străine

Andreea Paul (PNL), preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, a afirmat, în urmă cu puţin timp, că are trei propuneri legislative “pentru a corecta hibele” legate de executări silite, de societăţile de recuperare şi situaţiile “foarte greu de prevăzut” de către consumatori când aceştia iau credite într-o valută străină.

În acest sens, politicianul a anunţat că, în ţara noastră, există aproximativ 820.000 de persoane fizice aflate în executare silită, cei mai mulţi fiind oameni care au contractat credite, conform cifrelor primite astăzi la comisie din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ghetea (ARB): Conversia in lei a creditelor, indiferent din care valuta, ar putea fi neconstitutionala

Conversia creditelor in lei, indiferent din care valuta, reglementata printr-un act normativ, ar crea un dezechilibru si ar putea fi neconstitutionala, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor /ARB/ si presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, intr-o conferinta de specialitate, scrie Agerpres. Aceasta opinie a bancherilor privind posibila neconstitutionalitate fusese anuntata inca de acum o saptamana de seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, care a spus in cadrul Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor ca “perceptia bancilor este ca solutia de a face conversia la alt curs ar fi neconstitutionala”

  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Finantele au majorat la 17 lei/zi diurna delegatilor in interiorul tarii/ De asemenea, se majoreaza la 45 lei/noapte compensarea cheltuielilor de cazare ale delegatilor care nu se cazeaza in unitati de cazare

In Monitorul oficial de marti, 27 ianuarie 2015, a fost publicat un ordin al Ministrului Finantelor Publice pentru majorarea valorii indemnizatiei zilnice acordata salariatilor din institutiile publice, indicator avut in vedere si de agentii economici din mediul privat, pentru stabilirea diurnei neimpozabile. Practic, majoreaza la valoarea de 17 lei / zi, indemnizatia diurnei zilnice privind delegarea personalului in tara, aplicabila personalului din institutiile publice. Aceasta valoare se va aplica incepand cu platile indemnizatiilor de deplasare din data de 27 ianuarie 2015, data publicarii in Monitorul oficial a actului normativ. O alta modificare introdusa de prezentul ordin este majorarea compensarii cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegatie, cand acesta nu se cazeaza in unitati de cazare, la suma de 45 lei/noapte.

  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: UPDATE Comisarul Cretu, catre ministrul Teodorovici: Pe viitor nu va incurajam sa mai veniti sa va platim cu fonduri UE proiectele prevazute pe finantare nationala. Teodorovici: Cerem bani de la Bruxelles si pentru proiectele bugetare ale primarilor

Comisarul european pentru politica regionala, social-democrata Corina Cretu, i-a atras atentia, marti, la Bruxelles, ministrului roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca nu incurajeaza practica prin care Romania cere Comisiei Europene sa-i acopere cheltuielile efectuate in proiecte de infrastructura care initial erau prevazute sa foloseasca alte fonduri decat cele europene, insa executivul comunitar face eforturi sa accepte si aceasta solutie pentru a creste gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune. In schimb, oficialul european l-a indemnat pe colegul ei de partid sa foloseasca instrumentele financiare europene pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, pe care ministrul PSD le refuzase initial. In schimb, ministrul Eugen Teodorovici insista sa ceara Comisiei Europene finantarea retroactiva nu numai pe lucrarile autoritatilor centrale, ci va solicita bani europeni si pentru proiectele autoritatilor locale altele decat cele europene.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Vâlcov se întâlneşte astăzi cu delegaţia FMI, discuţiile se vor axa pe transporturi şi energie. Nu se pune problema taxelor

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, va avea azi prima întâlnire cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), temele de interes ale instituţiei fiind legate de Ministerul Transporturilor şi cel al Energiei. Pe agendă se afl[ nu aspecte fiscale, a declarat ministrul de resort. „Astăzi vom avea prima întâlnire (cu FMI – n.r.) la Ministerul Finanţelor. Dumnealor vor vedea execuţia pe 2014 şi restul angajamentelor, astfel încât să continuăm acordul până în septembrie anul acesta. În special la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Energiei sunt temele de interes ale FMI în această perioadă“, a afirmat Vâlcov după amânarea şedinţei Comisiei de Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, la care urma să participe.   În ceea ce priveşte scrisoarea trimisă de delegaţia FMI, prin care se opune legii falimentului personal în lipsa unui studiu de impact, ministrul a precizat că reprezentanţii instituţiei internaţionale trebuie să discute aspectele respective cu Parlamentul şi cu Banca Naţională, nu cu Guvernul.   „Punctul de vedere pe care delegaţia trebuie să şi-l exprime sau şi l-a exprimat trebuie să vină cu el în faţa Parlamentului şi nu la Guvern. Şi, bineînţeles, în faţa Băncii Naţionale“, a spus Vâlcov.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Vâlcov cere renegocierea deficitului pe termen mediu, asumat în faţa Comisiei Europene

România trebuie să construiască autostrăzi, astfel că avem nevoie de deficite mari pentru a putea realiza lucrările de infrastructură Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a solicitat marţi, în Consiliul Ecofin, renegociere calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu, celebrul MTO, oficialul cerând reevaluarea pe o perioadă de patru ani. El a cerut astăzi Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor o discuţie săptămâna viitoare pe această temă.

Citeste mai mult… 

Adevarul.ro: România a urcat cinci poziţii într-un clasament mondial al libertăţii economice, dar este sub Botswana, Jamaica, Macedonia sau Armenia

Lupta împotriva corupţiei ne-a propulsat în top DESEN VALI IVAN România a urcat cinci poziţii, până pe locul 57, într-un clasament global al libertăţii economice, însă râmâne în urma unor ţări precum Macedonia, Ungaria sau Bulgaria, potrivit unui studiu realizat de Heritage Foundation în parteneriat cu Wall Street Journal pentru 178 de state. Cu un scor total de 66,6 puncte, România se situează mai sus în clasamentul de anul acesta decât state precum Portugalia, Franţa, Italia, Grecia sau Rusia, însă este devansată, pe lângă majoritatea economiilor dezvoltate din Vest, şi de state precum Georgia, Botswana, Columbia, Armenia, Macedonia, Ungaria, Bulgaria sau Jamaica.

 Citeste mai mult…

Digi24.ro: Cum se pot transfera bani fără comisioane mari

Nu a existat niciodată o evidenţă foarte clară a banilor trimişi acasă de românii de peste hotare. Ca să evite comisioanele mari ale băncilor şi ale companiilor de transfer al numerarului, mulţi preferă să aducă banii în plic în ţară, atunci când îşi vizitează rudele rămase aici. Această situaţie s-ar putea schimba în momentul în care vor fi din ce în ce mai răspândite serviciile de transfer direct al banilor, de la om la om. Sunt servicii care au comisioane foarte mici şi care, pe termen lung, pot să scoată băncile din joc. Asta, desigur, dacă băncile nu iau măsuri şi îşi diminuează comisioanele de transfer, ceea ce ar fi la fel de bine pentru clienţi.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: În lipsa investițiilor, prețul energiei va crește cu 35% până în 2025

Producția de energie electrică din țara noastră este bine diversificată, dar suferă puternic la capitolul eficiență din cauza centralelor pe gaz și pe cărbune vechi și nemodernizate. O problemă care se va intensifica până în 2025.

Sectorul energetic este esențial pentru orice economie și, mai ales, pentru modul în care se va dezvolta în viitor. Țara noastră stă relativ bine la capitolul producție de energie electrică, în sensul că avem capacitatea de a ne asigura consumul intern și chiar să exportăm ceva, numai că multe centrale sunt învechite și au nevoie de investiții. Eficiența este zona în care stăm cel mai prost, iar nerezolvarea acestei probleme se traduce prin scumpirea substanțială a producției în următorii zece ani. Fondul Proprietatea și compania de consultanță AT Kearney au realizat un studiu asupra sectorului de energie electrică, ale cărui concluzii sunt îngrijorătoare în privința viitorului.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: ARB: Legea insolvenţei persoanelor fizice nu se justifică fără un studiu de impact

O lege a insolvenţei persoanelor fizice nu se justifică fără un studiu de impact prealabil şi trebuie să avem grijă să nu creeze un hazard moral, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedintele CEC Bank.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Cum alege Fiscul bobul de neghină: Firmele, supuse unor verificări foarte dure la TVA

Firmele care vor cere Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să fie înregistrate în scopuri de TVA vor fi supuse, de la 1 februarie, unei analize care implică documente şi informaţii complexe, interviu cu inpectorii şi control antifraudă, dacă apar suspiciuni de activităţi evazioniste.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România, prezentă la cea de a XXXV-a ediție a Târgului Internațional de Turism de la Madrid-FITUR

România va fi prezentă cu pavilion național la cea de-a XXXV-a ediție a Târgului Internațional de Turism – FITUR (Feria Internacional de TURismo), care desfășoară în perioada 28 ianuarie-1 februarie 2015, la Madrid.

‘Spania este o piață foarte importantă pentru România, fiind a treia piață generatoare de turiști din lume. Este foarte important pentru noi să fim prezenți aici, la Madrid, Spania fiind pe locul opt în topul țărilor generatoare de turiști pentru România. Suntem prezenți, în acest an, cu un stand de 175,5 metri pătrați poziționați alături de Turcia, Portugalia, Israel, Croația. Avem 27 expozanți români veniți să își promoveze ofertele turistice. Printre expozanții români se află Primăria Clujului, oraș care în acest an este și Capitala europeană a tinerilor, TAROM, dar și multe companii de turism’, a declarat, pentru AGERPRES, Simona Man, președintele Autorității Naționale pentru Turism.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta: Obiectivul pentru acest an este ca, din ianuarie 2016, să reducem TVA la toate produsele

Obiectivul Guvernului pentru acest an este ca, din ianuarie 2016, să fie redusă taxa pe valoarea adăugată (TVA) la toate produsele, a transmis premierul Victor Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern, precizând că-şi va prezenta priorităţile Parlamentului, săptămâna viitoare.

Săptămâna viitoare, voi merge să prezint priorităţile Guvernului în raporturile cu Parlamentul în prima sesiune”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

El a precizat că va prezenta Parlamentului intenţiile Guvernului legate de noul Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală, sistemul redevenţelor, Legea minelor, Master Plan-ul de Transport.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Francul elveţian a scăzut pentru a treia zi consecutiv şi a ajuns la 4,3632 lei

Cursul pentru francul eleveţian anunţat de BNR a scăzut miercuri cu 1,4 %, la 4,3632 lei, consemnând a treia zi de depreciere după maximul istoric de 4,5817 lei atins vineri, în timp ce dolarul a coborât cu aproape 4 bani, la 3,9258 lei, iar euro a scăzut cu 1,24 bani, la 4,4585 lei.

Referinţa pentru franc a scăzut cu 6,37 bani, de la 4,4269 lei marţi la 4,3632 lei, după ce moneda eleveţiană s-a depreciat în partea a doua a zilei de marţi pe pieţele externe şi a recuperat miercuri doar parţial din terenul pierdut. La scăderea cursului francului a contribuit semnificativ şi menţinerea direcţiei leului de apreciere în raport cu euro.

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Bancpost reduce cu 0,8 puncte dobânzile pentru creditele în franci elveţieni

Bancpost va reduce joi dobânzile la creditele în franci elveţieni cu 0,8 puncte procentuale, măsura fiind valabilă până la următorul termen de revizuire a dobânzii, conform clauzelor din fiecare contract, dar va aplica şi soluţii individuale, precum restructurarea sau conversia.

“Bancpost reduce dobânda cu 0,80 puncte procentuale pentru toţi clienţii săi persoane fizice cu credite în franci elveţieni cu dobândă variabilă. Această măsură se va aplica începând din data de 29 ianuarie 2015 şi va fi valabilă până la următorul termen de revizuire a dobânzii, conform clauzelor stipulate în contractul fiecărui client. În plus, Bancpost îşi sprijină clienţii care întâmpină dificultăţi la plata ratelor prin soluţii individuale”, se arată într-un comunicat al instituţiei de credit.

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Vicepreşedinte General Electric: Legislaţia din România trebuie să fie mai clară

România trebuie să lucreze la îmbunătăţirea clarităţii legislaţiei, întrucât investitorii au nevoie de perspective pe termen lung, a declarat John Rice, vicepreşedinte al General Electric (GE), una dintre cele mai mari companii la nivel mondial.

“Trebuie îmbunătăţită claritatea legislaţiei, investitorii vor perspective pe termen lung. Am încuraja Guvernul să lucreze la asta. Sunt importante şi calitatea angajaţilor şi a educaţiei”, a afirmat Rice, la Bucureşti, într-o întâlnire cu presa.

El s-a întâlnit la Bucureşti cu oficiali din guvern şi cu reprezentanţi ai clienţilor şi partenerilor de afaceri ai GE în România.

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Clienţii ar putea să nu achite un produs selectat sau consumat dacă nu au bon fiscal

Guvernul discută varianta, în contextul introducerii Loteriei bonurilor fiscale, ca în restaurante sau magazine să fie afişat public un anunţ conform căruia clientul are dreptul să nu achite contravaloarea produselor selectate sau consumate dacă nu i se înmânează un bon fiscal.

Ministrul Finanţelor a declarat recent că vrea să introducă în legislaţie această modificare, după modelul Greciei, fără teama că această obligaţie va genera un abuz din partea clienţilor, care, într-un restaurant, s-ar ridica repede de la masă, înainte să primească bonul fiscal.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Fără investiţii, fără autostrăzi, dar cu bani în conturi: Guvernul a încheiat 2014 cu un deficit de 1,85%, sub ţintă

Anul 2014 a fost încheiat cu un deficit bugetar de 1,85% din PIB, sub ţinta planificată de 1,97% din PIB, premierul Victor Ponta arătând că aceasta este o veste mai puţin bună, deoarece Guvernul nu a reuşit să cheltuie banii.

“Deja am primit prima veste bună, ANAF şi ministrul de Finanţe mi-au confirmat că şi în luna ianuarie avem încasări bugetare mai mari decât erau previzionate în plan. Vestea mai puţin bună este că nu am făcut 1,97% din PIB deficit, ci am făcut 1,85%. Deci, suntem, după Germania, cei mai disciplinaţi bugetari, dar banii ăia trebuie să-i cheltuim în continuare”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

  Citeste mai mult…

Economica.net: Botănoiu, MADR: Infrastructura principală de irigaţii necesita investiţii de aproape 1 mld. euro, dar şi un acord politic

Infrastructura principala de irigatii are nevoie de investitii de aproape un miliard de euro, dar si de un acord politic, astfel încât 3-4% din bugetul Ministerului Agriculturii sa fie alocat anual în acest scop, a declarat secretarul de stat în ministerul de resort Daniel Botanoiu, într-un interviu acordat scrie Agerpres.

‘Pe infrastructura principala, am solicitat un acord national, un acord politic, pentru ca este de impact major. Ai apa, faci productie. Nu ai apa, ramâi în urma. Acest acord politic prevede ca, indiferent ce guvern va veni la putere, un procentaj din bugetul alocat Ministerului Agriculturii sa fie utilizat pentru infrastructura principala. Este vorba de un miliard de euro ca sa putem sa modernizam infrastructura principala viabila, adica cele 850.000 de hectare, pentru ca din fonduri europene putem sa acordam organizatiilor udatorilor de apa sa faca infrastructura secundara, sa o modernizeze, sa o reabiliteze. În schimb, daca noi nu putem sa reabilitam infrastructura principala, sigur nu pot avea nici ei apa si aceste investitii sunt lipsite de sens’, a precizat Botanoiu.

 Citeste mai mult… 

Economica.net: Secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Ca legumicultor vindeam roșia cu 50 de bani

Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a povestit din experiența lui de legumicultor. Vindea kilogramul de roșii cu 50 de bani și cumpăra de la magazin de 4 ori mai scump.

Am dat roșia cu 50 de bani și cumpăram de la magazin cu 5 lei, pe vremea când eram legumicultor, acum patru ani, a declarat Daniel Botănoiu în cadrul conferinței Think Food Industry.

  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Victor Ponta va prezenta saptamana viitoare in Parlament intentiile Guvernului legate de Codul Fiscal, de legea redeventelor si de legea minelor

 Premierul Victor Ponta a cerut ministrilor, in sedinta de Guvern de miercuri, sa prezinte ultimele observatii legate de noul Cod Fiscal si noul Cod de procedura fiscala, astfel incat acestea sa fie discutate in prima lectura, in cursul lunii ferbruarie. Ponta a mai spus ca, saptamana viitoare, va prezenta Parlamentului, prioritatile Guvernului legate de cele doua coduri, dar si in privinta Legii redeventelor si a Legii Minelor.

Ponta i-a cerut si ministrului Ioan Rus sa prezinte in comisiile parlamentare Masterplanul General de Transport. “Noi ne facem datoria, in rest daca vor circ, e treaba lor. Noi adoptam masterplanul il trikmitem la Bruxelles”, a adaugat Ponta.

Legat de legea minelor, cea care face referire si la exploatarea de la Rosia Montana, reamintim ca presedintele Klaus Iohannis a declarat recent, la Realitatea TV, ca este un proiect care trebuie rediscutat. “Am spus-o si sunt de aceeasi parere: proiectul trebuie rediscutat. Asa cum a fost conceput, nu mi se pare potrivit. Fara o negociere buna, lucrurile nu vor putea fi rezolvate. Aceasta negociere trebuie facuta intre firma care trebuie sa investeasca si reprezentantii Guvernului, nu este treaba presedintelui”, a declarat Klaus Iohannis la Realitatea TV.

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Firmele din farma, transporturi, imobiliare şi construcţii, cele mai expuse insolvenţei în acest an

Companiile din industria farma şi din domeniul transporturilor, dar şi cele din construcţii şi imobiliare sunt cele mai expuse la insolvenţă în acest an, peste 3.000 de companii din aceste sectoare fiind în dificultate sau în stare de insolvenţă iminentă, potrivit CITR.

CITR a analizat situaţia economică actuală, precum şi indicatorii de impact pentru anul în curs, urmărind dinamica fiecărui sector de activitate, modalitatea de finanţare, legislaţia specifică, aspecte legate de consum şi consumatori. Pe baza lor au fost identificate domeniile care au cel mai mare risc de insolvenţă în anul 2015.

 Citeste mai mult…

agerpres.ro: Restanțele la creditele acordate firmelor și populației au scăzut cu peste 11%, în 2014

Restanțele la creditele acordate firmelor și populației se ridicau la peste 28,8 miliarde lei, la finalul anului 2014, suma fiind mai mică cu 11,8% decât cea de la finalul anului precedent, se arată în datele centralizate de Banca Națională a României (BNR).

Din această sumă, peste 12,1 miliarde lei erau restanțe în moneda națională, în scădere cu 6,5%, iar circa 16,6 miliarde lei în valută, acestea fiind mai mici cu 15,4%. Din totalul restanțelor, circa 9,779 miliarde lei proveneau din București.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Loteria Bonurilor Fiscale in 50 de intrebari si raspunsuri

In sedinta de guvern de miercuri a fost aprobata ordonanta privind organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale. Textul supus aprobarii a fost imbunatatit in urma dezbaterilor publice, principalele noutati fiind: extinderea dreptului de participare pentru persoanele de toate varstele (s-a renuntat la pragul minim de varsta de 18 ani), nerestrictionarea la un singur bon fiscal/extragere/persoana,  Ordonanta mai prevede ca incepand cu 1 martie, in cazul refuzului agentului economic de a emite si inmana bon fiscal, cumparatorul sa poata sa nu achite bunul dobandit sau serviciul prestat, avand in vedere ca o tranzactie nefiscalizata nu reprezinta altceva decat o incalcare a legii. Asadar, cumparatorul poate pastra bunul fara sa il mai plateasca in cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fonduri europene. Bani pentru proiecte doar pe terenuri agricole intabulate

Fonduri europene. România pregăteşte intabularea terenurilor agricole Intabularea terenurilor agricole se va face cu fonduri europene şi din bugetul statului, potrivit reprezentaţilor Ministerului Agriculturii. Începând de anul acesta, România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole, pentru că din 2020, fondurile în agricultură se vor acorda doar pe exploataţie, nu şi pe unitatea de suprafaţă.

  Citeste mai mult…

Agerpes.ro: ANAF a încasat aproape 160 milioane lei din amenzi în 2014, în creștere cu 3,2% față de 2013

Valoarea totală a amenzilor încasate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost mai mare cu 3,19% în 2014, comparativ cu anul precedent, ridicându-se la 159,5 milioane lei, se arată într-un comunicat al ANAF remis, miercuri, AGERPRES.

“Au fost aplicate 35.814 amenzi contravenționale, în sumă totală de 138,05 milioane lei (cu 7,36% mai puțin decât în perioada ianuarie — decembrie 2013) și au fost încasate un număr de 50.348 amenzi, în sumă totală de 159,53 milioane lei (cu 3,19% mai mult decât în perioada ianuarie — decembrie 2013). Au fost efectuate 133.309 verificări la contribuabili persoane juridice și fizice (cu 36,31% mai puțin decât în perioada ianuarie — decembrie 2013), urmare cărora au fost atrase la bugetul general consolidat sume suplimentare totale de 14.149,33 milioane lei (cu 26,51% mai mult decât în perioada ianuarie — decembrie 2013) și a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 1.575,52 milioane lei (cu 36,27% mai mult decât în perioada ianuarie — decembrie 2013)”, se arată în comunicat.

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CE a respins solicitarea României de a suplimenta cu 2,1 miliarde lei bugetul pentru apărare

Comisia Europeană a respins solicitarea României de a suplimenta bugetul pe apărare cu 0,3% din PIB, echivalentul a 2,1 miliarde lei (circa 500 de milioane de euro), alocările din acest an ridicându-se la doar 1,4% din PIB.

“În ciuda discuţiilor ce au avut loc anul trecut la nivelul Ecofin (Consiliul miniştrilor de Finanţe – n.r.), Comisia a refuzat să accepte o soluţie referitoare la cheltuielile suplimentare de apărare în cadrul discuţiilor referitoare la deficitul bugetar aferent anului curent, deşi avem o graniţă lungă cu Ucraina”, a declarat într-un comunicat ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: De ce şi-au asumat 75.000 de români riscul valutar al unui credit în franci elveţieni? Pentru credite în euro le trebuia salariu dublu

Doar cine avea un salariu de echivalentul a 1.800 de euro putea lua în 2006 un credit de 50.000 de euro pe 20 de ani pentru a-şi cumpăra o casă pentru că la o dobândă de 9% pe an rata lunară ajungea la circa 500 de euro, iar normele BNR nu permiteau un grad de îndatorare mai mare de 30%. Rata la un credit în franci elveţieni era mai mică cu o treime.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Francul elvețian a fost doar începutul coșmarului. Următoarea valută care aduce disperare pentru mii de români

 Dolarul este mai scump cu circa 20% față de începutul lui 2014.

Pe zi ce trece, cresc îngrijorător restanțele celor aproximativ 5.000 de români care au luat împrumuturi de la bănci în moneda americană. Soluția este aceeași ca și în cazul persoanelor care au credite în franci elvețieni: negocierea cu banca.

  Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Cum recuperezi taxa auto. Paşii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a primi banii daţi pe taxa de poluare din 2012

Taxa auto instituită în anul 2012 a generat nemulţumire în rândul şoferilor români Taxa auto instituită în anul 2012 a fost declarată ilegală de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, printr-o ordonanţă data la începutul lunii februarie a anului trecut. Astfel, cei care au achitat taxa de poluare pot solicita restituirea banilor în instanţă decă depun o serie de documente care să dovedească plata efectuată la Fisc.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: OMV şi Gazprom au modificat contractul de furnizare de gaze naturale

Grupul energetic austriac OMV şi grupul rus Gazprom au căzut de acord să modifice contractul pe termen lung privind furnizarea de gaze naturale ruseşti în Austria, a anunţat miercuri acţionarul majoritar de la Petrom, potrivit Reuters.

Modificările la contract au fost semnate miercuri la Viena de vice-preşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, şi directorul general de la OMV, Gerhard Roiss. Fără a dezvălui alte detalii, OMV a precizat că modificările convenite pun contractul ”pe noi baze care reflectă modificarea condiţiilor de pe piaţă”.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ofertele bancilor de sprijinire a clientilor indatorati in franci elvetieni. Cat de mult ii ajuta de fapt si de ce se plang bancherii si clientii in continuare?

De la aprecierea consistenta a francului elvetian, atat clientii care s-au imprumutat in moneda Elvetiei cat si bancile trec printr-o perioada deloc confortabila. Clientii pentru ca si-au vazut ratele crescand pana la niveluri pe care nu si le pot permite iar bancile pentru ca se vad in situatia de a nu-si mai incasa banii programati pentru a face la randul lor alte plati. Din toata aceasta poveste castig au avocatii care isi fac meseria si speculeaza acest moment. Deocamdata, reactiile celorlalti jucatori implicati in aceasta poveste sunt palide. Banca Nationala ar putea organiza o conferinta publica pe aceasta tema- in fond acesta e subiectul bancar al zilei, iar comisiile de specialitate din Parlament ar putea gandi solutii tehnice fara tenta electorala.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Liviu Pop: Tendința de creștere anuală a salariului minim ar trebui să devină o prioritate națională

Tendința de creștere progresivă și anuală a salariului minim ar trebui să devină o prioritate națională, pe care să și-o asume nu doar un guvern de stânga, ci toate guvernele viitoare ale României, consideră Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, după parcurgerea raportului Comitetului European asupra drepturilor sociale, privind modul în care autoritățile române au pus în practică prevederile Cartei Sociale Europene revizuite.

‘Am luat notă de acest raport, care nu face decât să reconfirme o realitate socială și economică tristă cu care România se confruntă de ani de zile…În România, ponderea lucrătorilor cu venituri sub pragul de risc de sărăcie este cea mai mare din Uniunea Europeană și a crescut alarmant. În același timp, doar o treime din PIB merge către forța de muncă (salarii, indemnizații și contribuții în seama angajatorului), în timp ce peste jumătate din excedentul brut de exploatare revine capitalului. Această situație nu este tolerabilă’, susține Liviu Pop, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor