Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 29 ianuarie 2015

revista-presei-6-300x225Adevarul.ro: Fonduri în agricultură pentru tineri. Ce condiţii trebuie îndeplinite

Tinerii care vor să se apuce de agricultură pot obţine până la 50.000 de euro. Trebuie să se mute la ţară şi să aibă un plan de afaceri în agricultură.

Ministerul Agriculturii a anunţat că vrea să-şi asume răspunderea pentru a acorda fonduri proiectelor fermierilor români începând din următoarea perioadă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la Bruxelles, după o întâlnire pe care a avut-o cu comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, că vrea să pună la dispoziţia fermierilor primele fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 din primele luni ale anului 2015.

Acest lucru ar urma să se întâmple pe răspunderea statutului român, pentru că în acest moment nu se aşteaptă ca proiectul ministerului să fie aprobat de Comisia Europeană, întrucât nu s-a adoptat un buget al Uniunii Europene pe 2015. Fonduri în agricultură pentru tineri de până la 50.000 de euro pentru fiecare proiect Un capitol important în ceea ce priveşte aceste fonduri se referă la tinerii fermieri care rămân în mediul rural. Pentru o perioadă de 5 ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agricol va primi 50.000 de euro.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Agricultorii români au productivitatea la porumb la jumătate faţă de unguri: „Fiecare fermier maghiar investeşte în îngrăşăminte şi seminţe“

Fermierii români au strâns toamna trecută în medie 4,5 tone de pe fiecare hec­ar de porumb, în timp ce agricultorii din Ungaria au recoltat cu 50% mai mult deşi calitatea terenului sau condiţiile meteo sunt comparabile. Diferenţa este făcută de structura fermelor şi de consumul de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe.

„Totul pleacă din tehnologie. Fermele din Ungaria sunt mult mai uniforme decât cele din România. La noi fermele mari fac 10-12 tone/hectar, în timp cele mici fac şi sub 4 tone/hectar. Sunt diferenţe mari între ferme“, spune Alin Mihalache, şef de fermă al Agrimondo, o fermă de 1.000 de hectare din Timiş.

În ultimii de 25 de ani, fermierii români nu au reuşit să depăşească nici măcar o dată productivitatea din exploataţiile agricole ungureşti, iar maghiarii au reuşit chiar şi recolte la hectar de 2,6 ori mai mari decât cele locale. „Totul pleacă din investiţia pe hectar. Ca să reuşeşti să faci producţii mari, investiţia trebuie să fie de aproximativ 3.000-3.500 lei/hectar“, spune Mihalache.

 Citeste mai mult…

Gandul.info: Soluţia Slovaciei, României şi Bulgariei ca să scape de dependenţa de Rusia

Transportatorul naţional de gaze din Slovacia, Eustream, se aşteaptă ca în următoarele două săptămâni să încheie un memorandum de înţelegere cu companiile similare din România şi Bulgaria, pentru construcţia unui gazoduct care să reducă dependenţa regiunii balcanice de Rusia. Eustream a propus livrarea de gaze din terminalele europene prin sistemul de conducte al Slovaciei, în Ucraina şi de acolo în România şi Bulgaria, relatează Reuters.

Susţinătorii proiectului spun că acesta va face ca state precum Bulgaria şi Serbia să poată primi gaze chiar dacă Rusia întrerupe livrările către Ucraina.”Anticipăm că vom semna un memorandum de înţelegere atât cu România, cât şi cu Bulgaria în decurs, să zicem, de două săptămâni”, a declarat preşedintele Eustream, Tomas Marecek, la o conferinţă pe tema gazelor de la Viena. El a adăugat că Eustream acţionează ca promotor principal al acestui proiect, dar discută cu multe alte părţi care ar putea, teoretic, să participe ca acţionari. În ultimii 10 ani Rusia a întrerupt de trei ori livrările de gaze către Ucraina, măsură care a afectat în special regiunea balcanică, unde multe ţări depind aproape în totalitate de gazele ruseşti primite printr-o singură rută de tranzit.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: OMV si Gazprom semneaza un acord privind un amendament la contractul de furnizare a gazelor in Austria

Gigantul rus Gazprom si grupul austriac OMV (prin subsidiara sa, EconGas) au ajuns ieri la un acord privind un amendament la contractul existent de furnizare a gazului natural, in vederea consolidarii parteneriatului lor pe termen lung, se arata intr-un comunicat al OMV. Compania sustine ca acest contract pe termen lung a fost plasat pe o noua baza care reflecta conditiile variabile ale pietei. Amendamentul la acest contract a fost semnat miercuri, la Viena, de catre Alexander Medvedev, Vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Gazprom si Directorul General Executiv al OMV, Gerhard Roiss. Ambele parti au fost de acord sa nu divulge detaliile contractului.

“Astazi, Gazprom si OMV au facut un pas important pentru a securiza furnizarea de gaz pe termen lung, catre Austria. La semnarea contractului, ambele parti au subliniat rolul Baumgarten ca hub esential pentru exporturile de gaz din Rusia”, a declarat directorul General Executiv al OMV, Gerhard Roiss.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: OMV reduce investiţiile din cauza scăderii preţului petrolului, şi va rata ţinta de producţie

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom (SNP), a anunţat joi că din cauza scăderii preţului petrolului îşi va reduce programul de investiţii pentru perioada 2015-2017, astfel că va rata ţinta de producţie stabilită pentru 2016. Investiţiile vor fi reduse la 2,5-3 miliarde de euro, iar 80% din sumă va viza activitatea de upstream.

Grupul austriac arată, într-un raport transmis joi, că nu va reuşi să îşi atingă obiectivul ca în 2016 să ajungă la o producţie de 400.000 berili echivalent petrol pe zi, din cauza reducerii preţului petrolului şi a programului de investiţii.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Vânzările de gaze ale OMV Petrom au crescut cu 5% în ultimul trimestru din 2014

Vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom au crescut în ultimul trimestru al anului trecut cu 5%, la 14,31 TWh, de la 13,56 TWh în perioada similară a anului 2013, iar producţia de hidrocarburi a înregistrat un avans uşor.

În perioada octombrie-decembrie 2014, producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a crescut la 182.000 berili echivalent petrol (bep) pe zi, de la 181.000 bep, potrivit unui comunicat al OMV. La nivelul grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, vânzările de gaze au crescut cu 24%, la 147,19 TWh, de la 118,4 TWh în octombrie-decembrie 2013.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful OMV susţine în continuare ca gazul românesc să plece direct din Marea Neagră în Occident

Interesele întregii Europe Centrale şi de Sud-Est trebuie să aibă prioritate faţă de abordările strict naţionale (adică ale României – n.red.) de a asigura aprovizio­narea cu gaze naturale, iar regiunea are nevoie de o conductă care să se lege de resursele din Marea Neagră, a declarat Gerhard Roiss, CEO al grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (simbol bursier SNP).

Nu este clar cine ar trebui să construiască această conductă şi sub al cui control va fi, în condiţiile în care controlul asupra conductelor de gaz s-a dovedit o miză uriaşă în ultimii ani.  Pe de altă parte, chiar dacă în prezent România foloseşte sub 10% din consum din import, peste 10 ani este posibil să ajungă la peste 50-60% din importuri, iar gazul din Marea Neagră trebuie să ajungă în primul rând în sistemul românesc de conducte. Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a atras atenţia asupra intenţiei OMV de a transfera direct în Austria gazul din Marea Neagră.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Rulaje record cu acţiunile transportatorului de ţiţei Conpet

Acţiunile transportatorului de ţiţei Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE), controlat de stat, au fost în topul celor mai tranzacţionate cinci acţiuni în şedinţa de ieri. Investitorii au tranzacţionat ieri circa 45.000 de acţiuni COTE, în condiţiile în care rulajele zilnice nu trec de câteva mii de acţiuni COTE.

Pachetul de acţiuni tranzacţionat reprezintă 0,5% din capitalul companiei. Valoarea tranzacţiilor cu acţiunile transportatorului a fost ieri de 2,56 milioane de lei, la un preţ de 57,2 lei/titlu, în creştere cu 2,5% faţă de cotaţia de luni. Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a scăzut ieri cu 0,7%.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Rezumatul lunii ianuarie în energie: petrolul scade, conductele trans-europene de gaz se amână, de urmărit planurile anticorupţie ale boardului Electrica

Preţul petrolului a continuat să scadă în ianuarie, Uniunea Energetică din Europa nu face paşi concreţi, alegerile din Grecia ar putea avea un impact negativ asupra proiectului construcţiei conductei de gaz din Balcani iar temerile privind creşterea tarifelor la gaz în România nu s-a adeverit.

Luna ianuarie a fost mai liniştită din perspectiva dezvoltărilor din energie, datorita perioadei de vacanţă. Cu toate acestea, mediul internaţional a fost sub impactul scăderii cotaţiilor internaţionale la petrol. S-a comunicat foarte mult despre acest subiect. Ar fi de menţionat doar ca SUA, cu cele 4 milioane barili produşi zilnic din surse neconvenţionale, a început sa submineze vizibil influenta asupra cotaţiilor de preţ pe care OPEC a avut-o in trecut. Producţia SUA, coroborata cu o producţie peste aşteptări in Irak si Libia si cu dorinţa Arabiei Saudite de a-si menţine cota actuala de piaţa sunt factorii majori care au generat scăderea de preţ.

 Citeste mai mult…

Antena3.ro: Daily Income: Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, despre dezechilibrele existente pe piaţa petrolieră. CAUZE şi EFECTE

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie, a comentat, în ediţia de joi a emisiunii “Daily Income”, dezechilibrele existente pe piaţa ţiţeiului, dezechilibre care se văd inclusiv în preţul carburanţilor la pompă. Preţul barilului de petrol a scăzut cu mai mult de 50 la sută. Asta înseamnă o scădere la pompă (a combustibililor – n.r.), în cazul unei ţări ca România, de aproximativ 25 la sută”, a afirmat fostul ministru.

Răzvan Nicolescu a arătat că principala cauză a acestei scăderi “este producţia oarecum record înregistrată în SUA”, fiind vorba despre o producţie de ţitei din surse neconvenţionale, precum petrolul de şist, căreia i se adaugă producţiile “neaşteptat de mari” din Irak şi Libia.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Lichiditatea Romgaz, cât cea a întregii Burse într-o şedinţă obişnuită

Tranzacţiile efectuate, ieri, cu acţiuni “Romgaz” (SNG) au însumat 35,81 milioane lei, cam cât lichiditatea obişnuită a unei şedinţe bursiere, la acestea adăugându-se şi două dealuri de 5,13 milioane de lei. Cotaţia SNG au urcat cu 0,97%, la 34,35 lei/unitate. Per total, rulajul Romgaz, care a însemnat peste jumătate din totalul şedinţei, de 76,3 milioane de lei (17,11 milioane de euro), a fost impulsionat de un schimb cu un pachet de 1 milion de acţiuni (0,25% din companie).

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,7%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,8%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

 Citeste mai mult…

Gandul.info: Cea mai mare companie de pe Rasdaq se delistează

Navrom Galaţi (COVG), compania cu cea mai mare capitalizare pe piaţa Rasdaq, se va retrage de la tranzacţionare, în contextul procesului de defiinţare a acestei secţiuni a Bursei, pentru că acţionarii au respins transferul pe o altă piaţă. Acţionarii au respins propunerile de transfer pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare, situaţie în care, conform legii, societatea se retrage de pe bursă. “Ca urmare a hotărârii adoptată de acţionari la art 1 şi art 2 din prezenta hotărâre, acţiunile societăţii vor fi retrase de la tranzacţionare, iar societatea se va delista”, se arată în raportul cu deciziile AGA transmis de Navrom Galaţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania are o capitalizare de 186 milioane de lei (41,6 milioane de euro) la cotaţia de 10,9 lei/acţiune de la ora transmiterii acestei ştiri, în urcare cu 9% faţă de marţi. Titlurile Navrom au crescut cu 26,6% marţi, când a avut loc AGA în care s-a luat decizia de retragere de la tranzacţionare.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Soluție de avarie în criza francului elveţian: Planul de redresare a debitorului

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine că, deşi francul elveţian s-a întărit în raport cu toate monedele, doar ţările emergente statelor dezvoltate din UE se confruntă cu problema creditelor în monedă exotică.

„Sunt mult prea multe coincidenţe în spaţiul est-european. Ar putea fi vorba de grupuri organizate infracţionale transfrontaliere, iar statul român are datoria să cerceteze dacă nu cumva cetăţenii români au căzut pradă acestora. Francul elveţian s-a întărit în raport cu toate monedele, dar cum problema creditelor se confruntă doar Croaţia, Ungaria, Polonia, Cehia şi România, ţări care au monedă proprie uşor de manevrat. Este inexplicabil cum milioane de oameni din aceste ţări se confruntă cu aceeaşi problemă, iar aceleaşi bănci sunt implicate în scandalul creditelor. În Ungaria există plângeri penale de înşelătorie, ale unor cetăţeni împotriva băncilor, şi există şi condamnări penale”, a precizat, pentru „România liberă“, reprezentantul CSM. Acesta arată că intrarea în insolvenţă a persoanelor fizice nu va rezolva problema.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Comisia Europeana ingrijorata de ponderea “foarte mare” a suspiciunilor de achizitii trucate la fondurile UE din Romania

Comisia Europeana este ingrijorata de ponderea “foarte mare” a plangerilor privind posibile achizitii publice trucate in proiectele finantate din fonduri europene, in totalul reclamatiilor pe achizitiile publice, se arata in Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie, adoptat miercuri de executivul comunitar.

“Din plangerile legate de achizitiile publice din Romania, aproape 40% se refera la achizitii publice finantate din fonduri UE, dupa cum se mentioneaza cel mai recent raport al Coniliului National pentru Solutionarea Contestatiilor. La nivel local si regional, potrivit DNA Cluj-Napoca, fraude legate de proiectele mari pe fonduri UE rareori se refera la totalitatea proiectului, ci la parti din el. De exemplu, circa 20 – 30 de cazuri grave sunt descoperite in fiecare an numai in aceasta regiune”, arata Comisia in aparatuk tehnic al Raportului MCV.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bugetul general consolidat încheie anul 2014 cu un deficit de 1,85% din PIB, sub ținta de 2,2%

Bugetul general consolidat a încheiat anul 2014 cu un deficit în scădere la 1,85% din PIB, în condițiile realizării unor venituri de 213,9 miliarde lei (31,7% din PIB) și efectuării unor cheltuieli de 226,4 miliarde lei (33,6% din PIB), potrivit execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

În 2013, deficitul bugetului general consolidat (cash) s-a cifrat la 2,5% din PIB, iar pentru 2015 ținta fixată de autorități este de 1,83% din PIB. Potrivit Ministerului Finanțelor, deficitul bugetului general consolidat pentru anul trecut se încadrează în ținta stabilită la 2,2% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au fost, anul trecut, cu 6,7% mai mari în termeni nominali față de anul precedent, iar cheltuielile au crescut în termeni nominali cu 4,7%, dar s-au redus cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În ceea ce privește veniturile, s-au înregistrat creșteri la încasările din contribuțiile de asigurări sociale (plus 3,229 miliarde de lei), accize (+2,989 miliarde de lei), impozite și taxe pe proprietate (+1,782 miliarde de lei), impozitul pe profit (+1,312 miliarde de lei), impozit pe venit și salarii (+956 milioane de lei).

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Rovana Plumb: În jur de două milioane de bugetari ar putea beneficia de creșteri salariale de la 1 ianuarie 2016

În jur de două milioane de bugetari ar putea beneficia de creșteri salariale începând cu 1 ianuarie 2016, în urma revizuirii Legii salarizării unitare, a estimat, joi, ministrul Muncii, Rovana Plumb. Potrivit acesteia, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai ministerelor Muncii, Finanțelor, Dezvoltării și Administrației pentru a lucra la acest proiect.

“Deocamdată, noi am constituit un grup de lucru format din Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării și al Administrației, astfel încât să vedem cum putem să reușim ca, de la 1 ianuarie 2016, salarizarea în sectorul bugetar să fie una corectă. În momentul în care vom avea o formă finală în urma discuțiilor vom putea veni cu mai multe clarificări”, a declarat ministrul Rovana Plumb, la România TV.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Coface estimează că economia României va creşte în acest an cu 2,7%

Coface estimează că economia României va creşte în acest an cu 2,7%, într-un scenariu de bază, faţă de maxim 2,5% în 2014, nivelul de anul trecut depinzând de consumul din luna decembrie.

Creşterea din 2015 va fi susţinută de consumul privat, aportul mai important al formării brute de capital, atât în mediul privat cât şi public, un aport 0 la creşterea economică din partea agriculturii şi aportul negativ din partea relaţiilor comerciale externe, arată Coface.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Recordul negativ al ultimilor şapte ani: numărul de companii noi a scăzut cu 19%

Numărul de companii nou-înfiinţate (persoane fizice şi juridice) a fost anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani, după un declin de 19% faţă de 2013, până la 101.000 de companii noi, arată datele Registrului Co­merţului.

Spre comparaţie, în 2008, an în care economia locală creştea cu peste 7%, numărul firmelor înfiinţate ajungea la aproape 145.000 de unităţi. În prezent în economia românească sunt în jur de 650.000 de companii (doar persoane juridice), din care în jur de 200.000 au cifră de afaceri zero. Businessul cumulat al firmelor locale este de 1.130 miliarde de lei (250 miliarde de euro) anual..

Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în urcare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în urcare şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 0,15% fiind cotat la 7.017,69 puncte. Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, urcă, de asemenea, cu 0,14%, la 1.035,69 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, se majorează, totodată, cu 0,30%, atingând valoarea de 29.811,59 puncte.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Firmele estimează stagnare sau scădere

Managerii companiilor estimează pentru perioada ianuarie-martie stagnarea activităţii în industrie şi servicii şi scăderi pentru comerţ şi construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS. În cadrul anchetei de conjunctură din ianuarie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).

Producţia va fi mai mare în ceea ce priveşte fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural +19%), fabricarea mijloacelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor şi a produselor farmaceutice de bază şi preparatelor farmaceutice (solduri conjuncturale +18%). Preţurile se vor menţine la nivelurile de la finele anului trecut (sold conjunctural +3%), ca şi numărul de salariaţi (sold conjunctural -1%). În construcţii producţia se va reduce (sold conjunctural -22%). Aceeaşi evoluţie va fi înregistrată de numărul de salariaţi (sold conjunctural -20%) şi de stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural -17%).

 Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Ce obiective are CFR Marfă în acest an

Compania CFR Marfă, deținută de statul român vrea ca în acest an să obțină un profit brut de 3 milioane de lei și să facă investiții în valoarede 73 de milioane de lei, în condițiile unor venitruri de 877,165 de milioane de lei şi a unor cheltuieli de 874,165 de milioane de lei, reiese din proiectul de hotărâre ppentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015.

În același timp, cheltuielile cu personalul sunt prevăzute să ajungă la 288,182 de milioane de lei, întrucât numărul de salariați va fi menținut la 6.476 de persoane care vor câștiga un salariu mediu lunar de 2.695 lei, cu 220 de lei mai mult față de anul 2014, scrie Agerpres.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Piaţa auto românească a crescut în 2014, după 6 ani de declin. Producţia a scăzut cu 4,8%

Piaţa auto românească a crescut în 2014, după şase ani de scăderi accentuate, vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale urcând cu 21,5%, la 100.330 unităţi, dar livrările sunt departe de recordul din 2007, producţia a scăzut cu 4,8% faţă de 2013, iar exporturile au urcat cu doar 0,4%.

“În continuare vânzările sunt susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice, acestea reprezentând 73% din vânzări. În interiorul acestei valori medii anuale ar fi de remarcat faptul că ponderea achiziţiilor realizate de către persoanele fizice a scăzut de la 41% în luna mai la 15% în luna decembrie. Această fluctuaţie se datorează în mod evident programului Rabla, a cărei perioadă de maxim a fost mai-iulie. (…) Doar circa 25% din vânzările către persoane fizice nu au fost realizate prin Programul Rabla, respectiv circa 5.600 unităţi”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilui Auto (APIA).

Citeste mai mult…

Zf.ro: Primul producător local care face o fabrică în străinătate: Compania craioveană Softronic va produce locomotive în Ungaria

Producătorul de material rulant Softronic din Cra­iova, cu afaceri de 20 mil. euro, a semnat o înţelegere cu com­pania ungară LAC Holding prin care a pus bazele unui joint-venture în vederea  demarării producţiei de locomotive în Ungaria. Softronic va controla 51% din fabrica din Ungaria. Prezenţa antreprenorilor români peste hotare este redusă, până acum nu au mai fost producători locali care să construiască fabrici în alte ţări.

Este un pas extraordinar, am reuşit să ne extindem pe piaţa din Ungaria, având în vedere că puţine companii româneşti reuşesc acest lucru.  Ungurii şi-au exprimat posibilitatea de a face locomotive pentru alte ţări, ei au apropieri culturale, comerciale, pe care noi nu le avem. În România nu există comenzi în momentul de faţă nici din partea operatorilor cu capital privat, nici din partea companiilor de stat“, a spus Radu Zlatian, un oficial al companiei din Craiova.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Elveţienii de la Nestlé au adus 55 mil. lei la Timişoara

Nestlé România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa dulciurilor şi a cafelei, a primit în luna decembrie a anului trecut o infuzie de capital de 55 milioane de lei (12,3 mil. euro), arată datele de la Registrul Comerţului.

Aceasta este a doua cea mai mare infuzie de capital primită anul trecut de un jucător din industria dulciurilor, după capitalul primit de ETI European Food, filiala locală a grupului turc ETI care construieşte o fabrică de dulciuri în Craiova. „Infuzia de capital din decembrie reprezintă o consolidare a capitalului social al companiei. Invesţiile ce vor fi făcute anul acesta acoperă mai multe arii de activitate, inclusiv fabrica din Timişoara, prin extinderea capacităţii de producţie a acesteia“, spun reprezentanţii Nestlé.

Infuzia de capital primită de Nestlé România vine în contextul în care la finalul anului 2013 Herve de Froment, direc­orul general al companiei, spunea într-un interviu acordat ZF că societatea pregăteşte o investiţie „importantă” în fabrica din Timişoara şi că „va creşte cu siguranţă producţia”.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Constructorul Delta ACM 93, cu lucrări în Gabon şi Austria, vede afaceri de peste 450 mil. lei

Constructorul bucureştean Delta ACM 93, controlat de omul de afaceri Florea Diaconu, estimează pentru anul acesta o cifră de afaceri similară celei înre­gistrate în 2014, de circa 450 mil. lei (100-105 mil. euro).

„În 2015 sperăm să păstrăm linia de anul trecut (în materie de cifră de afaceri şi profitabilitate – n.red.). În 2014, am avut o profitabilitate de 7-8%. Anul trecut a fost dificil din cauza sincopelor cu încasările“, spune Florea Diaconu.

Delta ACM 93 este una dintre firmele locale care au mizat în ultimii ani pe extinderea în străinătate, în contextul în care piaţa locală a construcţiilor a înregistrat un declin de circa 45% pe timp de criză, iar proiectele noi, fie de stat sau private, au fost din ce în ce mai puţine. După ce compania şi-a adjudecat proiecte în ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa, compania a decis anul trecut să înfiinţeze subsidiare în Austria şi Germania, prin care să intre în domeniul construcţiei de case pasive, cu consum redus de energie. „În Austria am început lucrări relativ mici, de sub 5 milioane de euro. Austria e o piaţă cu reguli bine puse la punct şi trebuie să le înveţi bine, altfel rişti să faci greşeli“, afirmă Diaconu.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Marea cedează teren. 11.000 de metri pătraţi de pământ nou „au apărut“ în Portul Constanţa

A fost nevoie de 62.000 de tone de piatră şi 24 milioane de lei, dar de ieri Portul Constanţa e mai mare. Teritoriul care până anul trecut era stăpânit de ape a fost transformat într-o dană de gabare. Noul teritoriu al portului are aproape 11.000 metri pătraţi. Zona ar putea fi folosită atât pentru descărcarea celor mai mari nave care ajung la noi cât şi pentru construcţia de spaţii de birouri.    Vasele cu marfuri care ajung în Dana de gabare vor avea un nou cheu de 170 metri liniari.    Ideea de la care s-a pornit în realizarea proiectului a fost aceea a atragerii de noi investitori şi mărirea traficului de nave. Dana de gabare extinsă vine cu un nou cheu care are un front de acostare de 171 metri liniari.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial în Transporturi (POS-T 2007 – 2013), Axa prioritară 2 – „Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara axelor prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem naţional de transport”, domeniul major de investiţie 2.3 – „Modernizarea şi dezvoltarea porturilor maritime şi fluviale”.

Citeste mai mult…

Cursdeguvernare.ro: De unde competitivitate? Eurostat: cantitativ și calitativ, România e pe ultimul loc în UE la inovare

În perioada 2010 – 2012, România s-a situat pe ultimul loc în rândul statelor membre UE la proporția întreprinderilor cu activitate de inovare, cu un procentaj de 20,7%. Raportul Eurostat dat publicității săptămîna trecută plasează în topul inovării la nivel european Germania (66,9%), Luxemburg (66,1%) și Irlanda (58,7%). Alături de noi, la coada clasamentului, apar Polonia (23,0%) și Bulgaria (27,4%).

Datele sunt prelucrate pe o perioadă de doi ani după trecerea perioadei de referință pentru a se asigura acuratețea și comparabilitatea datelor strânse la nivel național. De remarcat că țara noastră a pierdut în mod constant teren în raport cu celelalte state europene. În intervalul 2006 – 2008 (când am avut un procentaj de 33,3%), în urma noastră se situau cinci state (Letonia, Lituania, Bulgaria, Polonia și Bulgaria) iar în perioada 2008 – 2010 (procentaj 30,8%)mai erau doar două (Letonia și Bulgaria).

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: „Este nevoie de reducerea TVA ca de aer“

Guvernul doreşte ca din ianuarie 2016 să reducă taxa pe valoarea adăugată (TVA) la toate produsele, le-a spus miercuri premierul Victor Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Anunţul vine într-un moment delicat. Ieri, delegaţia FMI a început o vizită de două săptămâni în România, care va dura până în 10 februarie. Scopul este a treia evaluare a acordului stand-by cu România, aprobat în septembrie 2013. Chiar dacă actualul acord preventiv expiră în luna septembrie a acestui an, anunţul premierului riscă să nu fie pe placul FMI. Aceasta, deoarece Guvernul cochetează cu ipoteza semnării unui nou acord cu FMI, începând de anul viitor, după modelul polonez. O decizie definitivă de reducere a TVA pentru 2016 va pune Fondul în faţa faptului împlinit şi, în general, economiştii FMI nu văd cu ochi buni astfel de reduceri ce afectează, la prima vedere, resursele bugetare.

Măsura va fi prezentată ca prioritate de către premier Parlamentului săptămâna viitoare, alături de alte planuri. „Săptămâna viitoare, voi merge să prezint priorităţile Guvernului în raportul cu Parlamentul în prima sesiune“, le-a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de Guvern. Încă nu se ştie cu siguranţă care va fi viitorul TVA generală, însă vineri, premierul Ponta a afirmat că este posibilă reducerea generală a TVA cu cel mult trei puncte procentuale sau scăderea TVA la categorii de produse, în special cele alimentare. Guvernul a redus de la 1 septembrie 2013 TVA la pâine de la 24% la 9%.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: România a avut nevoie de şase ani să repare politicile fiscale hazardate din câteva luni. Ce învăţăminte pot trage autorităţile pentru perioada post-FMI?

Lecţiile evoluţiei CDS-urilor (riscul de faliment) din 2008-2014 pentru viitor. Piețele externe nu mai privesc România ca un plasament cu grad ridicat de risc, însă a fost nevoie de şase ani ca să fie „reparate“ politicile fiscale şi economice hazardate realizate în doar câteva luni şi să vedem costul asigurării împotriva riscului de default reflectat în cotaţiile CDS-urilor revenind la un nivel minim, afirmă analiştii economici. În condiţiile în care, în curând, nu vom mai avea nevoie de FMI, acesta ar fi un „prilej de reflecţie“ ca să evităm greşelile majore din trecut, astfel că România nu are prea mult spaţiu de relaxare şi cu atât mai puţin de reversare a reformelor, consideră econo­miştii.

Costul asigurării împotriva riscului de default reflectat în cotaţiile CDS-urilor a coborând spre 120 de puncte de bază, la minimul ultimilor şase ani, după ce la începutul crizei economice mondiale cotaţia a sărit şi peste 700 de puncte de bază.

„Evoluţia CDS-urilor României în intervalul 2008-2014 este cu siguranţă o veste bună favorizând finanţarea datoriei externe a României la costuri în scădere. Pe de altă parte, o atentă analiză a evoluţiei lor ar trebui să fie un prilej de reflecţie care să ne ajute să evităm din nou erori majore făcute în trecut“, spune Radu Crăciun, economistul-şef al BCR.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEŞI ANAF S-A RESTRUCTURAT CA SĂ FIE MAI EFICIENTĂ, Contrabanda cu ţigări – pe culmea ultimilor patru ani

  1. Gilda Lazăr, JTI: “Deciziile fiscale sunt punctuale, circumstanţiale, insuficient analizate, ca să arătăm FMI creşteri de venituri pe hârtie”.
  2. Adrian Popa: BAT: “Procentul de 15,9% înregistrat de piaţa neagră înseamnă peste 500 de milioane de euro pierderi anualizate”
  3. Sorana Mantho, PMI: “În industria tutunului este nevoie de coerenţă în materie de reglementare şi taxare”

Contrabanda cu ţigări a atins recordul ultimilor patru ani, la finalul 2014, în ciuda restructurării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu bani de la Banca Mondială, şi a declaraţiilor repetate făcute de reprezentanţii fiscului, care spuneau, printre altele, că vor elimina din piaţă comerţul ilicit cu produse din tutun.

Încă din luna decembrie 2013, inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), înfiinţată ca urmare a restructurării ANAF, anunţau că şi-au început lucrul. Obiectivele urmărite în demersul restructurării fiscului erau creşterea capacităţii administraţiei pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi creşterea gradului de conformare voluntară la plată în vederea îmbunătăţirii substanţiale a colectării impozitelor şi a contribuţiilor sociale.

 Citeste mai mult…

Ziare.com: La cat va ajunge in 2016 salariul minim in Romania

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca salariul minim brut pe tara va ajunge la 1.200 de lei in 2016. Anuntul a fost facut in cadrul dezbaterii pe tema Planului National Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale 2014-2020, organizata de Fundatia Friedrich Ebert Romania.

“In 2011, (salariul minim – n.red.) era 675 de lei, anul acesta, la 1 iulie, va fi de 1.050. Vrem si cu siguranta il vom duce anul viitor la 1.200 (de lei – n.red.). Avem angajati platiti foarte prost, nu e vorba de un venit exagerat, cred cu adevarat ca stabilirea unei limite din ce in ce mai mare a venitului minim care poate fi acordat pentru munca implicand taxe si alte lucruri reprezinta o masura cu care putem sa miscam niste lucruri in aceasta directie”, a precizat seful Guvernului.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Guvernul a publicat in Monitorul Oficial extinderea scutirea la impozit pentru veniturile realizate de persoane fizice cu handicap si corecteaza o eroare din legislatia privind TVA

In Monitorul oficial de miercuri a fost publicata un act normativ prin care se extinde scutirea la impozit pentru veniturile realizate de persoane fizice cu handicap grav sau accentuat iar o ultima tematica se refera la taxa pe valoarea adaugata. Noutatea consta in enumerarea punctuala a Legii nr. 85/2014 privind falimentul ca temei al procedurii insolventei si falimentului. Tot din punctul de vedere al TVA, se corecteaza eroarea legislativa introdusa de OUG nr. 92/2014 prin care s-a abrogat art. 150 din Codul fiscal privind obligatia platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri. In acest sens, legiuitorul introduce un nou articol in Codul fiscal, art. 150^1, cu prevederi similare, aproape identice cu cele abrogate.

De asemenea, actul normativ enumera categoriile de persoane fizice scutite la plata contributiei pentru asigurarile de sanatate iar o ultima tematica adoptata de legiuitor se refera la taxa pe valoarea adaugata.Prin actul normativ analizat astazi legiuitorul pune in aplicare o decizie recenta a Curtii Constitutionale prin care se extinde scutirea la impozit pentru veniturile realizate de persoane fizice cu handicap grav sau accentuat.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: BNR ii raspunde Andreei Paul: Numarul debitorilor persoane fizice ce au credite in CHF la banci este de 75.412/ Se poate estima ca ar fi fost externalizate 23000 de credite in CHF acordate populatiei

“Numarul debitorilor persoane fizice ce au credite in CHF la banci este de 75.412, iar numarul creditelor in CHF ale persoanelor fizice este de 80.275 (noiembrie 2014, conform informatiilor de la Centrala Riscurilor de Credit si Biroul de Credit). Incepand cu anul 2010, bancile raporteaza inclusiv date referitoare la soldul creditelor externalizate.Acest sold era, in noiembrie 2014, de 6,1 miliarde lei, din care 2,76 mld. aferente creditelor in alte valute decat euro. O estimare a numarului creditelor populatiei  in CHF externalizate s-ar putea realiza utilizand urmatoarele ipoteze: (i) creditele in alte valute externalizate se considera a fi denominate in CHF; (ii) valoarea medie a creditelor in CHF externalizate este aceeasi ca si in cazul creditelor in CHF ale populatiei existente in bilantul bancilor. Pe baza acestor ipoteze, se poate estima ca ar fi fost externalizate 23.000 de credite in CHF acordate populatiei”, ii transmite purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, prim-vicepresedintelui PNL Andreea Paul, care adresase un set de intrebari Bancii Centrale in problema creditelor in chf. Vezi in text raspunsurile punctuale ale BNR.

Intrebarea1.In anul 2007, BNR a emis reglementari care au ridicat gradul maxim de indatorare a persoanei fizice, de la 40% la 70%. Pentru creditele in franci francezi ati permis bancilor sa isi stabileasca singure praguri de indatorare maxime, prin norme interne, supuse unei aprobari prealabile a BNR. De pilda, banci ca Volskbank (care a facut publice raportari cu privire la aceste aspecte) sa ridice pragul la 90% si, uneori, sa renunte, pur si simplu, la pragurile de indatorare, ajungand ca acestea sa fie de 100% sau chiar mai mult, ceea ce inseamna ca persoana imprumutata nu numai ca nu isi mai acoperea din venituri ratele, dar trebuia sa aiba resurse adiacente suplimentare. Considerati ca ati stimulat apetitul pentru risc al bancilor? Considera BNR ca a permis bancilor ca, prin reclame infrumusetate, agresive, deceptive, sa racoleze un numar enorm de mare de consumatori de credite in franci elvetieni?)

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Andreea Paul: BNR a răspuns evaziv și mă uimește

Andreea Paul (membru în conducerea Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor) ne-a declarat, în această dimineaţă, că BNR a răspuns evaziv la una dintre întrebările pe care i le adresase (cea privind avertizarea în legătură cu potenţialul pericol al creditelor în CHF), parlamentarul susţinând că BNR are, în organigramă, un serviciu special de educare a populaţiei în legătură cu contractarea de credite.

Deputatul PNL a afirmat: “BNR a răspuns evaziv şi mă uimeşte, în condiţiile în care Banca Centrală are, în organigramă, un serviciu special de educare a populaţiei în legătură cu contractarea de credite, dar ei trimit oamenii de rând să citească studiile de specialitate ale BNR şi rapoartele lor anuale, ceea ce nu o fac nici măcar specialiştii, în integralitatea lor”.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Expunerea băncilor străine pe România a scăzut în 12 luni cu 10,5%, la 39,6 miliarde dolari

Expunerea directă a băncilor străine pe economia românească a scăzut cu 10,5% într-o perioadă de 12 luni încheiată în septembrie 2014, de la 44,24 miliarde de dolari la 39,58 miliarde de dolari, potrivit datelor Iniţiativei de la Viena. În trimestrul al treilea raportat la trimestrul anterior, expunerea băncilor străine a scăzut cu 898 milioane de dolari, după un declin de 488 milioane în precedentele trei luni.

Expunerile băncilor au scăzut într-un ritm mai accelerat în primul trimestru al anului, declinul consemnat fiind de 1,73 miliarde de dolari, peste reducerea de 1,54 miliarde de dolari din ultimele trei luni ale anului 2013.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Costul leilor este la un nou minim istoric şi împinge în jos ratele la credite

Dobânda Robor la 3 luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri la un minim istoric de 1,53% pe an, continuând astfel trendul descendent înregistrat în ultimele patru luni. Scăderea a fost chiar mai accentuată faţă de zilele precedente Dobânzile interbancare s-au redus cu aproape două puncte procentuale în ultimele patru luni, ceea ce s-a reflectat în rate mai mici la credite începând din luna ianuarie.

Dobânzile celor mai multe credite de retail în lei au fost modificate la finele lunii decembrie, când Robor ajunsese la 1,7% pe an. Comparativ cu nivelul de la sfârşitul lunii septembrie, când a avut loc precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, indicatorul Robor la 3 luni era cu aproape 1,5 puncte procentuale mai mic.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Banca Transilvania poate să intervină în problema francilor de la Volksbank

Banca Transilvania se va putea implica în activitatea subsidiarei locale a Volksbank înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă pentru preluarea acesteia, potrivit unei decizii de derogare de la prevederile legii emisă de Consiliul Concurenţei.

„Am luat această decizie având în vedere situaţia dificilă în care se află o mare parte a clienţilor Volksbank care au contractat credite în franci elveţieni. Banca Tran­ilvania are posibilitatea de a se implica rapid pentru a găsi soluţii în favoarea consumatorilor afectaţi“, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: BĂNCILE O ŢIN PE A LOR: CPBR: “Conversia creditelor în valută trebuie făcută la cursul pieţei”

Reprezentanţii băncilor îndeamnă clienţii cu probleme reale să se adreseze băncilor unde au contractat împrumuturile pentru a găsi soluţii fezabile.

CPBR: “Legea insolvenţei persoanelor fizice poate fi un instrument de soluţionare pentru cazurile extreme doar în măsura în care va fi bine definită”

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizaţia patronală a sectorului bancar românesc, consideră că orice iniţiativă privind conversia creditelor în valută trebuie să ţină cont de principiile stipulate de Directiva europeană nr. 17 din 2014, care stabileşte că operaţiunile de conversie se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia, potrivit unui comunicat de presă.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF VOR SĂ CHEME BĂNCILE ÎN JUDECATĂ, PE MOTIVE PENALE; Avocaţii: “Sunt posibile şi acţiuni penale, în problema creditelor în CHF”

Dacă parlamentarii au “lăsat-o mai moale” în problema creditelor în franci elveţieni (ieri a fost amânată pentru a doua oară Comisia de buget din Camera Deputaţilor, din lipsă de cvorum), împrumutaţii în această monedă îşi continuă cu înverşunare acţiunile de protest, arătându-se extrem de organizaţi (de pildă, merg la proteste pe rând, ca să nu obosească) şi anunţând că-şi vor diversifica operaţiunile pornite împotriva băncilor.

Membrii unuia din grupurile create pe paginile de socializare puneau, ieri, la cale acţiuni în instanţă pe partea penală, invocând articolul 215 din Codul Penal (Înşelăciunea).

Acesta face referire la “inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate”.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Bancile romanesti se pregatesc de inceperea testelor de stres dupa metodologia Bancii Centrale Europene

Sistemul bancar din Romania va trece in 2015 printr-o evaluare sub supravegherea Bancii Nationale a Romaniei, iar unele banci au inceput deja sa se pregateasca pentru acest exercitiu folosind lectiile invatate de la recentele teste de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) la nivel comunitar, transmite PwC intr-un comunicat transmis joi.

Testele de stres BCE, care au culminat cu publicarea rezultatelor in luna octombrie 2014, au aratat bancilor amploarea reformelor de reglementare ce vor urma de acum inainte. De asemenea, provocarile cu care s-au confruntat bancile in cadrul acestor teste de stres au generat o lunga lista de masuri pe care bancile vor trebui sa le adreseze in perioada urmatoare. Cerintele de a furniza cantitati uriase de date catre autoritatile de reglementare implicate in evaluari s-au dovedit impovaratoare pentru bancile participante, ceea ce ar putea rezulta in regandirea arhitecturii IT a bancilor din punct de vedere al procesarii si agregarii datelor pentru a putea gestiona cat mai bine astfel de exercitii pe viitor.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Reprezentant Neckermann: Peste 80% dintre străinii care vin în circuite în România sunt pensionari

Mai mult de 80% dintre turiştii străini care vin în România cu grupuri organizate prin agenţiile de turism sunt pensionari, cu vârste de peste 65 de ani, a declarat agenţiei MEDIAFAX Alexandru Mărginean, director în cadrul agenţiei Karpaten Turism, reprezentantul Neckermann în România.

“Peste 80% dintre turiştii străini care ajung în România în vacanţe organizate prin agenţiile de turism sunt în vârstă, depăşind 65 de ani. Vin în grupuri de 30-40 de persoane, în general pentru circuite culturale în Transilvania sau croaziere pe Dunăre, care pleacă din Austria sau Germania”, a afirmat Mărginean, prezent la târgul internaţional de turism FITUR, care se desfăşoară în perioada 28 ianuarie-1 februarie la Madrid.

El a afirmat că vârsta străinilor care ajung în România în croaziere pe Dunăre este chiar mai ridicată decât a celor care ajung pe circuite, depăşind în cele mai multe cazuri 75 de ani. Pe astfel de croaziere au venit şi turişti de 90-95 de ani.

Citeste mai mult…

Zf.ro: România devine singurul centru de dezvoltare software pentru grupul german Metro

Metro, unul dintre cele mai mari lanţuri de comerţ din Europa, a transferat în doi ani operaţiunile de dezvoltare software din Germania în România, în­treaga activitate fiind preluată de Metro Sys­ems România, divizia IT care gestionează infrastructura IT a grupului din toate ţările. Astfel, compania îşi va mări echipa din cele două centre locale – Bucureşti şi Braşov, cu circa 80 de persoane.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: STROESCU, DATANET SYSTEMS: “Estimăm o creştere de peste 3% a cifrei de afaceri, în 2015″

Firma locală de IT Datanet Systems estimează o creştere de peste 3% a cifrei de afaceri, în acest an, a declarat, ieri, directorul executiv al companiei, Dragoş Stroescu. Anul trecut, Datanet Systems a atins o cifră de afaceri de 20,8 milioane euro, în urcare cu 3,4% faţă de 2013 şi o creştere cu 10% a profitabilităţii, în urma acţiunilor de eficientizare a costurilor interne, potrivit unui comunicat de presă.

Dragoş Stroescu a precizat: “Am atins aceşti indicatori financiari în urma creşterii numărului de proiecte de infrastructură de date şi telefonie, precum şi a intensificării activităţii pe noi linii de business. În plus, numărul de angajaţi ai companiei a ajuns la 56, în creştere cu 20% faţă de anul anterior”.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: LOGOFĂTU, BITTNET SYSTEMS: “Analizăm posibilitatea listării pe AeRO din 25 februarie”

Firma autohtonă de IT Bittnet Systems analizează mai multe oportunităţi de atragere de investiţii pentru dezvoltarea companiei, inclusiv listarea la BVB, pe piaţa AeRO, începând din 25 februarie, ne-a declarat, ieri, Mihai Logofătu, directorul executiv al firmei.

Domnia sa ne-a precizat că bugetul de investiţii al companiei va fi de cel puţin 100.000 de euro în acest an, fiind luată în calcul extinderea activităţii companiei şi reinvestirea profitului în acest sens.

Mihai Logofătu consideră că piaţa AeRO întruneşte elementele necesare pentru a deveni un succes şi subliniază că urmăreşte acţiunile BVB şi regulamentele pentru această piaţă. “Suntem în contact permanent cu mai mulţi consultanţi autorizaţi pentru a ne atinge scopul principal, respectiv accesul Bittnet Systems la capital”, a menţionat Mihai Logofătu.

Citeste mai mult…

Bursa.ro, preluat de Allbiz.ro, Ziareaz.ro, Saptamana.com, Revistapresei.com, Stiri.astazi.ro: CCIR şi UNPR, parteneriat pentru mediul de afaceri

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) au semnat, marţi, un parteneriat pentru mediul de afaceri, reprezentanţii celor două entităţi susţinând că orgoliile celor care conduc confederaţiile patronale autohtone s-au dovedit neproductive, slăbind mişcarea patronală din ţara noastră.

Preşedintele UNPR, Ioan Lucian, a declarat, într-un comunicat trimis redacţiei: “Am convenit împreună cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, domnul Mihai Daraban, că un parteneriat viabil, ancorat în realităţile cu care se confruntă mediul de afaceri din România, între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Uniunea Naţională a Patronatului Român, ar fi un bun exemplu de colaborare pentru apărarea intereselor companiilor private din România”.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: România are cele mai multe exploataţii agricole din UE, dar cu suprafaţă utilizată în scădere

Suprafaţa agricolă utilizată a României a scăzut în 2013 cu aproape un milion de hectare faţă de anul 2002, în condiţiile în care România rămâne cu cele mai multe exploataţii agricole la nivelul Uniunii Europene, dar cu o pondere a suprafaţei agricole utilizate redusă, potrivit unui studiu al INS.

Astfel, suprafaţa agricolă utilizată s-a redus cu 875.000 de hectare, de la 13,93 milioane hectare în 2002 la 13,05 milioane hectare la finalul anului 2013, reiese din datele Anchetei Structura în Agricultură 2013 realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

  Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Jumătate din agricultura de subzistență din UE se face în România

Peste jumătate din numărul gradinilor familiale din Uniunea Europeană, adică acele culturi agricole denumite de subzistență, din care gospodăriile își duc traiul, se află în România. Este vorba despre un procent de 52,1%, în condițiile în care țara noastră este pe locul 6 în UE din punct de vedere al suprafeței agricole utilizate și ocupă locuri fruntașe din punct de vedere al culturilor de porumb, floarea soarelui și grâu. La nivelul Uniunii Europene, suprafața terenurilor agricole utilizate cu scop de grădini familiale este de 0,2% din total, însă 52,1% din aceste grădini familiale se găsesc în România, în condițiile în care media pe țară este de 1,2%.

Potrivit datelor furnizate de Insitutul Național de Statistică (INS), restul suprafețelor agricole din România sunt:

  • Terenuri arabile, în proporție de 63% (60% ponderea medie în UE)
  • Pășuni, în proporție de 33,3% – 33,7% (34% ponderea medie în UE)
  • Culturi permanente, în proporție de 2,3% (6,1% ponderea medie în UE)

Faptul că cea mai mare parte a agriculturii de subzistență din Uniunea Europeană se realizaează în România reiese și din gradul de fragmentarea a exploatațiilor agricole. Astfel, suprafața agricolă utilizată în medie de o exploatație agricolă din România este de numai 3,6%, în vreme ce în Uniunea Europeană media este de peste 4 ori mai mare și în unele state ajunge la medii greu de imaginat pentru noi:

  • Cehia: 152 ha
  • Franța: 54 ha
  • Marea Britanie: 90 ha
  • Germania: 56 ha
  • Italia: 79 ha

  Citeste mai mult…

Zf.ro: România e pe ultimul loc în UE la productivitatea culturilor la porumb, jumătate faţă de Germania şi Franţa

România ocupă ultimul loc în UE la productivitatea medie a culturilor de porumb, la jumătate faţă de Franţa şi Germania de exemplu, cauzele fiind polarizarea suprafeţelor agricole şi lipsa exploatării eficiente a acestora.

România are nouă milioane de hectare, dar încă nu am reuşit să-l comasăm şi să exploatăm eficient. Tehnologia se aplică doar în fermele mai mari. De aceea rezultatele comparativ cu ale Ungariei sunt cele care sunt. Ungaria a beneficiat de fonduri UE, statul a ajutat mai bine fermierii, au intrat în UE mai devreme. Aşa se explică situaţia actuală, a spus la ZF Live Ioan Andru, fermier cu 700 de hectare în Arad.

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta vorbeşte de neajunsurile fiscalităţii reduse şi de creşterea numărului de contribuabili

Fiscalitatea redusă presupune servicii sociale mai mici, iar un număr limitat de contribuabili nu poate genera venituri suficiente, a afirmat premierul Victor Ponta, arătând că este necesară creşterea numărului de contribuabili şi punctând că impozitarea unică depinde de ce îşi doreşte societatea.

“Întrebarea este cum putem cu 16% să avem şcoli şi spitale ca în Germania, unde plătesc 48%? Un grad foarte scăzut de fiscalitate – şi România are un grad scăzut de fiscalitate – presupune servicii sociale mai mici. Nu a găsit nimeni soluţia magică, cât timp nu avem petrolul celor din Golf sau alte resurse, în care să ai din ce în ce mai mici taxe şi din ce în ce mai mari cheltuieli sociale. Nu ai cum acest lucru”, a spus Ponta la o conferinţă pe tema Planului de combatere a sărăciei. Numărul angajaţilor a scăzut constant după 1990, în timp ce numărul pensionarilor crescut. Dacă în 1990 erau 8,1 milioane de salariaţi şi 3,6 milioane de pensionari, în prezent sunt 4,5 milioane de salariaţi şi 5,3 milioane de pensionari.

  Citeste mai mult…

Evz.ro: Ponta despre TAXE: Ar fi bine dacă și cei din diaspora ar achita contribuții sociale

Avem, o realitate, trei milioane din populația dinamică cu capacitate de muncă din România este în afara țării și nu plătește niciun ban, a spus astăzi premierul Victor Ponta în cadrul unei dezbateri despre combaterea sărăciei. “Închipuiți-vă dacă cei trei milioane ar cotiza cu 10 euro pe lună, ar fi o contribuție pe care am simți-o. Creșterea numărului de contribuabili este o discuție sustenabilă”.

Ponta a mai spus că, în viziunea sa, indexarea pensiilor, creşterea alocaţiilor nu reprezintă  pomeni electorale. Acesta a spus că dacă fiscalizarea este scăzută atunci și banii pentru servicii sociale vor fi puțini. Premierul a mai reamintit despre planul lui Barack Obama, care vizează impozitarea celor cu venituri foarte mari, spunând că o societate modernă are diverse modalități de a îi impozita pe cei competitivi.

  Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preşedinte ANT: Hotelierii trebuie să reducă tarifele cu 15%. Vom promova în străinătate aceste reduceri

Hotelierii trebuie să scadă tarifele cu 15%, după reducerea TVA, iar statul va promova în străinătate aceste reduceri, atrăgând astfel cu 25% mai mulţi turişti, a declarat agenţiei MEDIAFAX Simona Man, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

“Noi le recomandăm hotelierilor să reducă tarifele cu 15%, pentru că au solicitat statului scăderea de TVA de la 24% la 9% motivând că vor scădea astfel tarifele. Ei s-au plâns că au tarife mari pentru că TVA este mare, iar statul a făcut eforturi şi i-a ajutat”, a spus Man, prezentă la târgul de turism FITUR care se desfăşoară în perioada 28 ianuarie – 1 februarie la Madrid.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Activitatea de creditare în zona euro a continuat să scadă și în luna decembrie

Creditele acordate companiilor și gospodăriilor din zona euro au scăzut cu 0,5% în decembrie, dar într-un ritm mai lent decât luna precedentă, după ce Banca Centrală Europeană a confirmat lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro menite să prevină stagnarea economiei zonei euro, transmite Reuters.

Potrivit datelor publicate joi de BCE, creditele acordate sectorului privat au scăzut cu 0,5% în decembrie, după o contracție de 0,9% în luna precedentă. În schimb, masa monetară M3, un indicator al lichidității existente în economie, a crescut cu 3,6% în ritm anual în luna decembrie.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Raiffeisen Bank, a doua mare bancă din Europa Centrală şi de Est, renunţă la active riscante de 15 mld. euro

Raiffeisen Bank International (RBI), a doua mare bancă din Europa Centrală şi de Est, va renunţa la 20% dintre activele considerate riscante pe care le deţine, pentru a-şi consolida capitalul, transmite Bloomberg. Activele considerate riscante însumau 79,4 miliarde de euro la finalul lunii septembrie a anului trecut, relatează Bloomberg.

“Prin această acţiune, RBI va începe o etapă în care se va concentra pe afacerile relevante din punct de vedere strategic şi a căror profitabilitate poate fi susţinută”, se arată într-un comunicat al băncii. Renunţarea la o parte din active va determina creşterea capitalului comun de rangul 1 (CET 1), care se situa la 10% la sfârşitul anului trecut. De altfel, grupul austriac a anunţat că nu are în plan o majorare de capital. Martin Gruell, directorul financiar al RBI, a afirmat că vânzarea activelor este un proiect pe termen mediu şi că “nu există nicio grabă” pentru a lansa această acţiune, potrivit Reuters.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Coface a păstrat calificativul de țară B pentru România: mediu economic și politic instabil

Coface a păstrat calificativul privind riscul de țară pentru România la B, clasa de risc ce indică un mediu economic și politic instabil, “capabil să afecteze în continuare un istoric al plăților deja sărac”, se arată în Raportul Macroeconomic România 2014.

“România rămâne vulnerabilă ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor externe și interne, precum și necesarului ridicat de finanțare pe fondul unei economisiri interne insuficiente. Sistemul bancar rămâne afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante”, se arată în raport.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Liviu Pop: Sunt analizate două variante de salarizare pentru sistemul bugetar

Două variante de salarizare pentru sistemul bugetar sunt analizate în prezent de o comisie interministerială, un proiect de lege în acest domeniu urmând să fie pus în dezbatere publică până la sfârșitul lunii februarie, a anunțat joi, la Pitești, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

“Este la nivelul Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării o comisie tehnică, unde astăzi se analizează două variante de salarizare pentru tot sistemul bugetar, inclusiv pentru administrația locală. Odată cu finalizarea acestui proiect de lege, undeva la mijlocul sau finalul lunii februarie, va fi pus în dezbatere publică. Cert este că toată lumea va lua salariu mai mare și vom avea și pârghiile prin care să încercăm să motivăm performanța în sistemul bugetar”, a afirmat Liviu Pop în deschiderea ședinței filialei județene Argeș a Asociației Comunelor din România. El le-a transmis primarilor prezenți că noul act normativ va asigura o salarizare corectă și pentru angajații din administrația publică locală.

  Citeste mai mult…

Economica.net: Inflaţia va creşte către ţinta BNR de 2,5%, în a doua parte a anului – Coface

Specialiştii Coface estimează că inflaţia va înregistra un trend crescător, către ţinta Băncii Naţionale a României (BNR) de 2,5%, în a doua parte a anului, potrivit datelor prezentate, joi, într-o conferinţă de presă.

‘Anul 2015 va debuta cu o inflaţie anuală sub 1%, urmând să înregistreze un trend crescător către ţinta BNR de 2,5% în a doua jumătate a anului. Astfel, în scenariul de bază, inflaţia medie anualizată pentru 2015 nu va depăşi 2%, însă surprize pot apărea din partea ofertei (‘supply side inflation’) sau a rezultatului producţiei agricole, ambele având un grad ridicat de incertitudine’, estimează specialiştii Coface. Ei sunt de părere că politica monetară din ultimul an ar trebui să aibă un efect favorabil asupra perspectivelor de relansare a finanţării şi susţinerii creşterii economice, scrie Agerpres.

  Citeste mai mult…

Ponta: Avem funcţionari prost plătiţi faţă de cei care îi controlează, rămânem doar cu “câini de pază”

Sărăcia este o cauză a corupţiei, iar angajaţii din sistemul public sunt prost plătiţi spre deosebire de cei din instituţiile care îi controlează pe aceştia, a afirmat premierul Victor Ponta, arătând că se va ajunge la situaţia în care vor rămâne doar “câinii de pază”, deoarece “oile” mor de foame.

Într-o conferinţă dedicată combaterii sărăciei, şeful Guvernului s-a referit la situaţia salarială a angajaţilor din sistemul public, susţinând că aproximativ 1 milion din totalul celor 1,2 milioane persoane au salarii lunare sub 1.200 lei. El a apreciat că un sistem public foarte prost plătit conduce la corupţie şi la “rezistenţa pasivă”, pe principiul că nu se greşeşte dacă nu se munceşte. Premierul şi-a argumentat afirmaţia prezentând şi o serie de cifre din care rezultă că funcţionarii din ministere, pe care i-a denumit plastic “oi”, sunt remuneraţi sub media din sistem, în timp ce angajaţii din instituţiile de control, denumiţi de premier tot metaforic “câini de pază”, au salarii care depăşesc cu mult media salarială, din această categorie făcând parte inclusiv şoferii, secretarele şi dactilografele.

  Citeste mai mult…

Gandul.info: Coface estimează un “număr mare” de insolvenţe. “Pericolul vine din zona companiilor medii, mari”

Scăderea semnificativă a numărului de insolvenţe în 2014 comparativ cu anul anterior este relevantă doar strict din punct de vedere statistic, dinamica fiind înregistrată pe fondul unui efect de bază, precum şi al reducerii numărului de insolvenţe în rândul companiilor foarte mici, apreciază Coface.

Numărul insolvenţelor nou deschise în anul 2014 a scăzut cu 28%, la circa 21.800 de firme, potrivit estimărilor Coface, în linie cu nivelul anunţat de ONRC. “Este un semnal bun scăderea insolvenţelor? Nu credem, pentru că cea mai mare parte a scăderii insolvenţelor vine de la firme mici şi mijlocii. Este îngrijorător pentru că noi estimăm şi pentru 2015 un număr mare de insolvenţe, cu efecte asupra numărului de locuri de muncă şi a economiei în general. Pericolul vine din zona companiilor medii, mari. Rămâne aceeaşi îngrijorare pentru economia românească, vom asista la insolvenţe medii, mari, mai ales pe fondul controalelor ANAF, al cazurilor de evaziune fiscală”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Constantin Coman, director de ţară Coface România.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: AOAR solicită CE aprobarea Master Planului de Transport

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită în mod expres aprobarea de către Comisia Europeană a unui Master Plan de Transport, “care să aducă România către nivelul mediu European atât în domeniul transportului rutier (în special autostrăzi, dar şi drumuri naţionale de mare interes) cât şi feroviar sau fluvial”, arată un comunicat remis redacţiei.

 Potrivit documentului, aceasta ar fi o dovadă concretă că CE susţine cu bani şi nu doar cu vorbe, conferinţe şi vizite, punerea în aplicare a Strategiei Europene de Dezvoltare a Dunării. România resimte, alături de UE, consecinţele negative ale inconsistenţei susţinerii de către CE a proiectului Nabucco, arată AOAR.

Asociaţia apreciază că fără dezvoltare economică, condiţionată tot mai mult de situaţia infrastructurii, măsurile de austeritate îşi epuizează resursele, generând încetinire economică şi mărirea decalajelor în toate domeniile între România şi media UE.

AOAR susţine astfel ferm cererea formulată de Guvernul României prin intermediul Ministrului de Finanţe, domnul Darius Vâlcov, faţă de necesitatea iniţierii unor negocieri bilaterale directe şi pe baza de proiecte concrete cu reprezentanţii Comisiei Europene, ţinând cont că aceste proiecte trebuie finanţate suplimentar din Bugetul de Stat.

  Citeste mai mult…

Radio România Actualități: Fragment discurs Klaus Iohannis referitor la parteneriatele economice cu țări din Asia, la întâlnirea cu reprezentanţii Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti în cadrul tradiţionalei întâlniri anuale cu ambasadorii:

Avem un interes special şi în dezvoltarea relaţiilor cu statele din Asia Centrală, intenţionând consolidarea dialogului politic şi intensificarea cooperării energetice şi economice. Asia Centrală poate juca un rol-cheie în diversificarea surselor de aprovizionare cu hidrocarburi ale Europei. De asemenea, dorim să facilităm fluxurile comerciale în şi dinspre Europa prin realizarea unui coridor de mărfuri între Marea Neagră şi Marea Caspică, care să conecteze Asia Centrală la Europa şi mai departe spre est, spre China.

Portul Constanţa, coridorul dunărean sunt atuuri importante pe care România le va folosi în acest demers. România şi-a dezvoltat şi va continua să caute noi căi de a aprofunda şi diversifica o reţea dinamică de parteneriate, cu rezultate în bună măsură substanţiale, ca instrumente de susţinere a unor interese pragmatice, dar şi de coalizare în jurul unor obiective strategice împărtăşite, în primul rând, din unghiul apartenenţei euroatlantice. Vom urmări căi mai eficiente de a da un nou impuls, substanţă suplimentară, valoare economică adăugată şi avantaje mutuale extinse în relaţiile cu actorii emergenţi, cu statele din spaţiile extraeuropene şi extraatlantice în general.

  Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Delegaţia FMI s-a dus la Guvern, pentru o întâlnire cu premierul Victor Ponta

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a ajuns la Palatul Victoria, pentru o primă discuţie cu premierul Victor Ponta în cadrul actualei misiuni de evaluare a acordului cu România.

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a avut o primă rundă de discuţii legată de situaţia macroeconomică a României, dar şi în domeniile Transporturilor şi Energiei.

 Citeste mai mult…

Gandul.info: Guvernul a ratat ţinta de venituri cu 3,8 miliarde de euro în 2014. Cum au fost cheltuiţi banii anul trecut

Guvernul a ratat ţinta de venituri pe 2014 cu 3,8 miliarde de euro. Mai mult, s-a încadra într-un deficit de 1,85% din PIB, însă nu datorită unor economii la bunuri şi servicii, spre exemplu, ci prin reducerea investiţiilor din bani publici. Ministerul Finanţelor Publice a publicat joi execuţia bugetului general consolidat pe anul trecut, execuţie din care reiese că la anumite capitole importante, precum TVA, executivul a avut probleme de colectare.

Bugetul pe 2014 s-a închis cu un deficit de 1,85% din PIB, diferenţa dintre veniturile colectate de stat şi cheltuielile aparatului administrativ fiind de 12,49 miliarde de lei, echivalentul a 2,8 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,4446 lei/euro, reiese din execuţia bugetară publicată joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

  Citeste mai mult…

Radio Romania Actualitati: Fragment referitor la energie din declaratia lui Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţii Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti în cadrul tradiţionalei întâlniri anuale cu ambasadorii:

Abordarea pe principiile seriozităţii şi perseverenţei trebuie să marcheze relaţia dintre România şi statele membre ale UE, dar şi pe cea dintre toate statele membre şi cele vecine UE. Multe dintre ţările care vor deţine preşedinţia UE provin din zona Europei Centrale şi de Est, prilej extraordinar de stabilire a unor numitori comuni. La începutul unei noi preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene doresc să urez succes Letoniei şi să o asigur de deplina noastră susţinere în realizarea priorităţilor stabilite pentru o UE mai competitivă.

Vor fi de gestionat provocări multiple în plan intern, în vecinătatea estică şi sudică a UE, dar şi provocări cu caracter transversal, precum combaterea terorismului sau fenomenul migraţionist.

  Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Plumb: Pentru combaterea sărăciei este nevoie de o nouă viziune care să includă și venituri minime de inserție

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, declară că 22% din totalul celor 4,7 milioane de persoane care trăiesc în pragul sărăciei relative au nevoie de venituri minime de inserție, necesare reîncadrării pe piața muncii. “Sărăcia poate fi combătută nu doar prin măsuri punctuale, ci este nevoie de politici publice și o nouă viziune, care să includă și venituri minime de inserție, pentru a-i determina pe cei care au nevoie de ajutorul statului să se reîncadreze pe piața muncii”, a precizat, joi, ministrul Muncii, la dezbaterea organizată de Fundația “Friedrich Ebert” cu tema “Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014-2020″.

Potrivit Rovanei Plumb, politica de combatere a sărăciei trebuie să fie parte a strategiei de securitate a României, pentru că acest fenomen “paralizează” comunități întregi și generează inclusiv corupție.

  Citeste mai mult…

Capital.ro: Încrederea în economia zonei euro a crescut uşor în luna ianuarie

Încrederea în economia zonei euro a crescut uşor în ianuarie, după trei luni de stagnare, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a confirmat lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro, menite să evite recesiunea în zona euro, transmite DPA. Potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeană, în luna ianuarie, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut cu 0,6 puncte, până la 101,20 puncte. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor, care se aşteptau la un avans până la 101,60 puncte.

‘Creşterea încrederii în economia zonei euro a fost provocată ‘de majorarea semnificativă a încrederii consumatorilor şi în sectorul comerţului cu amănuntul, fiind doar parţial compensată de declinul în sectorul serviciilor industrie şi în construcţii’, a explicat Executivul comunitar.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Paradoxul sistemului bancar: există depozite şi capital, dar robinetul creditării rămâne închis

Băncile au capital şi resurse să accelereze creditarea, dar au fost mai preocupate de curăţarea portofoliilor de neperformante decât de vânzările de împrumuturi. Depozitele depăşeau la finalul anului trecut cu echivalentul a 20 miliarde de lei stocul creditelor acordate popu­laţiei şi firmelor, iar rata de solvabilitate la nivelul întregului sistem bancar depăşea 17%, un maxim istoric, iar în aceste condiţii prăbuşirea creditării de anul trecut devine un paradox.

Volumul depozitelor atrase de bănci a crescut cu peste 16 miliarde de lei anul trecut şi a ajuns la 232 miliarde de lei (52 mld. euro), în timp ce creditarea a scăzut cu 7 miliarde de lei, pe fondul vânzărilor slabe de împrumuturi în valută şi al procesului de curăţare a bilanţurilor de neperformante.

  Citeste mai mult…

Bursa.ro: BANCA NAŢIONALĂ REACŢIONEAZĂ LA CRIZA CREDITELOR ÎN CHF: “BNR protejează stabilitatea sistemului bancar şi, prin aceasta, milioanele de deponenţi”

Banca Națională “protejează stabilitatea sistemului financiar bancar din România și, prin aceasta, protejează interesele milioanelor de deponenți care au depozite în băncile comerciale”, transmite BNR într-un comunicat remis redacţiei, în urma întâlnirii de lucru între conducerea executivă a băncii, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elvețieni (CHF) și conducerea Asociației Române a Băncilor.

“BNR și băncile comerciale sunt preocupate de problema creditelor în CHF, pentru a găsi o serie de soluții de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectați de turbulențele recente de pe piața financiară internațională determinate de decizia Băncii Centrale a Elveției”, mai notează sursa citată.

  Citeste mai mult…

Hotnews.ro: BNR, in scandalul francului elvetian: Nu exista o solutie general valabila. negocierea trebuie tintita catre persoanele care au o reala nevoie de a fi sprijinite. Vineri, Guvernatorul va sustine o conferinta de presa pe aceasta tema

Dupa ce conducerea BNR s-a intalnit cu sefii bancilor comerciale si cu cu executivii Asociatiei Romane a Bbancilor, oficialii Bancii Nationale au transmis joi un comunicat in care se propune ca solutiile in scandalul aprecierii francului elvetian sa aiba in vedere: mentinerea ratelor lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014 pentru debitorii in chf, conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei si reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF pentru a compensa efectul aprecierii CHF. flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor Ordonantei 46/2014, cu modificarile avute in vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia; simplificarea procedurilor administrative; intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca (astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garantii).. Vineri, la sediul BNR Guvernatorul Isarescu va sustine o conferinta de presa pe acest subiect.

Redam mai jos comunicatul BNR de joi:

“In data de 29.01.2015, la sediul Bancii Nationale a Romaniei a avut loc o intalnire de lucru intre conducerea executiva a BNR, conducerile bancilor comerciale care au acordat credite in franci elvtieni (CHF) si conducerea Asociatiei Romane a Bancilor.

BNR si bancile comerciale sunt preocupate de problema creditelor in CHF, pentru a gasi o serie de solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulentele recente de pe piata financiara internationala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Germania a înregistrat inflaţie negativă în ianuarie, pentru prima oară după 2009

Germania a înregistrat inflaţie negativă în ianuarie pentru prima oară în ultimii cinci ani, contribuind la agravarea declinului preţurilor în zona euro, evoluţie care scoate în evidenţă necesitatea programului Băncii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichidităţilor.

Preţurile de consum din cea mai mare economie a lumii au scăzut în ianuarie cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,3% comparativ cu luna decembrie, potrivit Biroului Federal de Statistică. Analiştii anticipau un declin al preţurilor de 0,2% faţă de ianuarie 2014 şi de 1% faţă de decembrie, transmite Bloomberg.

  Citeste mai mult…

Capital.ro: Firmele din parcurile industriale trebuie să plătească impozit local pentru a fi scutite de impozit pe construcţii

Companiile care activează în parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice şi sunt scutite de plata impozitului pe clădiri ar trebui să negocieze cu primăria plata unui impozit la nivel local, fie şi unul modic, pentru a nu fi obligate să plătească taxa pe construcţiile speciale, susţine Alexander Milcev, partener Asistenţă Fiscală şi Juridică EY România.

‘Multe parcuri au beneficiat de scutire totală de la impozitul pe clădiri, deci impozite locale. Avem şi legislaţie în acest sens. Însă mulţi nu şi-au dat seama că acest impozit pe construcţii de fapt înlocuieşte taxa locală. S-a presupus (că taxa nu se aplică în acest caz – n.r.), pentru că se vorbeşte de un deceniu despre regimul fiscal preferenţial pentru aceste parcuri. Mulţi nu şi-au dat seama decât prin mai – iunie 2014 că au un impozit de plătit. Şi s-a ajuns la situaţia paradoxală că erai motivat să te duci la autorităţile locale şi să negociezi cu ei o creştere a impozitului de la zero la zero şi ceva doar să fie un impozit. Pentru că dacă aveai zero, plăteai 1% (taxa pe construcţii speciale -n.r.). Dacă aveai un impozit de zero şi ceva la sută erai scutit de impozit pe construcţii speciale. Este un joc cumva ciudat, dar de care unii nu şi-au dat seama la timp’, a explicat Milcev în cadrul unei conferinţe de specialitate.

  Citeste mai mult…

Capital.ro: BCE cere băncilor să dea dovadă de reţinere când este vorba de dividende şi bonusuri

Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat joi băncile din zona euro să dea dovadă de reţinere când este vorba de dividende adăugând că în scurt timp va analiza politicile de recompensare a personalului pentru a se asigura că respectă obiectivele de capital, transmite Bloomberg. Aceasta este prima recomandare venită de la BCE cu privire la politica de remunerare a băncilor de la preluarea atribuţiilor de supervizor bancar în zona euro, în luna noiembrie 2014.

Băncile ar trebui să-şi bazeze politicile de dividende pe ipoteze conservatoare şi prudente astfel încât să îşi poată acoperi în totalitate necesităţile de fonduri proprii şi să să se pregătească pentru norme de capital şi mai stricte’, a declarat preşedintele Consiliului de supraveghere al Mecanismului Unic de Supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: La două zile după ce ZF a semnalat problemele de pe “ciotul” de drum de la intrarea pe autostrada Bucureşti-Ploieşti, Rus face o vizită pe şantier. “Şoseaua nu poate fi folosită aşa cum ar trebui”

Ministrul transporturilor Ioan Rus a verificat astăzi stadiul lucrărilor pe autostrada Bucureşti-Ploieşti, unde lipseşte un tronson de 6,5 kilometri pentru ca şoseaua să fie gata, concluzionând că CNADNR trebuie să găsească “de urgenţă” soluţii pentru finalizarea acestui proiect.

“Ştiu că CNADNR s-a confruntat cu o situaţie nedorită în cazul construcţiei autostrăzii Bucureşti-Ploieşti şi în momentul acesta autostrada nu poate fi folosită aşa cum ar trebui, pentru că nu este făcută încă legătura cu Bucureştiul. Din acest motiv am solicitat conducerii CNADNR să identifice de urgenţă cele mai bune soluţii pentru finalizarea acestui proiect”, a spus Rus.

Vizita lui Rus pe această autostradă vine la două zile după ce ZF a scris despre situaţia “ciotului” de 6,5 kilometri dintre Şoseaua Petricani şi centura Capitalei, ce ar urma să întregească autostrada Bucureşti-Ploieşti.

   Citeste mai mult…

Capital.ro: Ponta: Dacă nu avem o economie din ce în ce mai performantă, va fi greu să avem resurse pentru a reduce inegalităţile

Premierul Victor Ponta a afirmat că inegalităţile din societate pot fi reduse numai atunci când economia performează, prin intervenţia statului şi a societăţii civile.

 “Dacă nu avem o economie din ce în ce mai performantă, va fi foarte greu să avem resurse pentru a reduce inegalităţile, dar în momentul în care economia este mai competitivă, cred că este absolut necesară intervenţia statului, a societăţii civile, pentru a încerca să folosească aceste momente economice pozitive în reducerea inegalităţilor. Altfel, nu ne vor folosi la nimic şi, ca orice ciclu economic, la un moment dat se va opri şi va porni în partea de jos, după care, în perioada de criză, de unde tăiem? De la săraci tăiem, nu? Tăiem beneficiile sociale, creştem taxele, dar nu pentru toată lumea şi nu cele doar pentru cei foarte bogaţi. Deci, de fiecare dată când este criză, tăiem de la cei amărâţi. Când este creştere economică, câştigă cei puternici. Este o lege a junglei sociale care, printr-o strategie şi prin voinţă politică, trebuie, cu siguranţă, dacă nu va putea fi eliminată, dar oricum îmblânzită”, a spus joi Ponta la o dezbatere organizată de Fundaţia “Friedrich Ebert” cu tema “Strategia Naţională privind Incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei 2014-2020.

 Citeste mai mult…

Hotnews.ro: George Ciamba, secretar de stat MAE, a discutat de comisarul european pentru afaceri Pierre Moscovici despre incadrarea Romaniei in tintele macroeconomice si situatia din Grecia

Romania isi mentine angajamentele asumate privind deficitul bugetar si datoria publica, a spus secretarul de stat in MAE George Ciamba intr-o intalnire cu comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului de Externe.

Cei doi oficiali au discutat si despre situatia din Grecia, unde noul guvern instalat a anuntat o serie de masuri (stoparea privatizarilor, intentia de a renegocia acordurile cu finantatorii, re-angajarea bugetarilor concediati) care au dus la o reactie negativa a pietelor si a creditorilor.

 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor