Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 30 aprilie 2015

Mytex.ro: Percepţia mediului de afaceri braşovean asupra economiei este foarte bună”

Camera de Comerţ şi Industrie a României a lansat, recent, studiul „Percepţia mediului de afaceri asupra economiei”. Studiul a fost realizat de TNS CSOP pe un eşantion de 500 de firme de la nivelul întregii ţări şi prezintă percepţia oamenilor de afaceri despre fiscalitate, legislaţie, forţa de muncă şi corupţie. „În general, percepţia mediului de afaceri asupra economiei româneşti şi braşovene este foarte bună. Într-o perioadă în care mai persistă criza, să avem optimism, chiar şi moderat sau ponderat, pentru creşterea anului 2015, este un lucru foarte bun.

             Citeste mai mult…

Wowbiz.ro: EXCLUSIV | Se anunta “macel” de 1 mai la mare! ANAF a inchiriat in secret doua hoteluri pe litoral si va deplasa cateva sute de inspectori! Ei au un obiectiv clar: sa taie in carne vie printre comerciantii care nu respecta noul cod fiscal

Vacanta de 1 mai risca sa se transforme intr-un „macel”, dupa ce directia antifrauda din cadrul ANAF pregateste in secret cea mai mare ofensiva impotriva comerciantilor care nu repecta noul cod fiscal.

Cateva sute de agenti ANAF sub acorperire se vor deplasa la sfarsitul acestei saptamani pe litoral. Surse neoficiale au declarat ca ANAF-ul a inchiriat doua hoteluri pentru a-i caza pe inspectorii care au ca obiectiv sa taie in carne vie printre comerciantii suspectati de evaziune fiscala.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Simona Man, eliberată din funcția de președinte al ANT prin decizie a premierului

Premierul Victor Ponta a decis eliberarea din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Turism, cu rang de secretar de stat, a Simonei Man, potrivit unei decizii a prim-ministrului publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Tot prin decizii ale premierului publicate miercuri în Monitorul Oficial, Ciprian Cătălin Nicula și Mihaela Maria Ciciureanu au fost numiți secretari de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Fostul economist-şef al BCE Otmar Issing, invitat special la Conferinţa de Risc de Ţară COFACE

Prof. Otmar Issing, fost economist-şef şi membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, a prezentat, miercuri, la Conferinţa de Risc de Ţară COFACE, sistemul valutar global, cu tema “Războiul mondial al monedelor”, fiind invitatul special al evenimentului.

Prezentarea lui Issing a pornit de la întrebarea “Este războiul valutar o ameninţare reală?”, fostul economist-şef al BCE vorbind despre fluctuaţiile masive ale ratelor, manipularea şi controlul acestora sau intervenţiile de pe piaţa valutară, dând ca exemplu în ceea ce priveşte fluctuaţiile semnificative francul elveţian şi rubla rusească.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Conferinţa COFACE – Iulian Chifu: Instituţiile trebuie să funcţioneze ca un fel de ambulanţe sau SMURD

Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, a declarat la Conferinţa de Risc de Ţară COFACE că la nivel global contează fiabiliatatea, rezilienţa şi capacitatea instituţiilor de a învăţa în timp real, de a funcţiona “ca un fel de ambulanţe sau SMURD”.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Principalele teme şi declaraţii de la Conferinţa de Risc de Ţară COFACE, organizată în parteneriat cu Agenţia de presă Mediafax – FOTO

Prof. Otmar Issing, fost economist-şef şi membru al conducerii Băncii Centrale Europene, a prezentat, miercuri, la Conferinţa Risc de Ţară COFACE, sistemul valutar global, prin tema “Războiul mondial al monedelor”, fiind invitatul special al evenimentului, deschis de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Prezentarea lui Issing a pornit de la întrebarea “Este războiul valutar o ameninţare reală?”, fostul economist-şef al BCE vorbind despre fluctuaţiile masive ale ratelor, manipularea şi controlul acestora sau intervenţiile de pe piaţa valutară, dând ca exemplu în ceea ce priveşte fluctuaţiile semnificative francul elveţian şi rubla rusească.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Eugen Teodorovici: Vrem ca până la finele anului să devină operațională noua bancă de dezvoltare

Vrem ca până la finalul lunii mai să punem pe masa Guvernului cadrul legal al băncii de dezvoltare pe care intenționăm să o înființăm pe scheletul celor două bănci, CEC și EximBank, iar până la sfârșitul anului să devină operațională, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, prezent la un eveniment organizat de Asociația Română a Cărnii.

“Intenționăm să înființăm acea bancă de dezvoltare, pe scheletul celor două bănci, CEC și EximBank, fără ca ele să își atingă activitățile curente, ci doar să acționeze împreună, complementar, sub acest concept nou de bancă de dezvoltare permis de regulamentul european, pentru a spijini câteva domenii prioritare precum infrastructura mare, energie, cercetare, sănătate și mediu privat”, a precizat Eugen Teodorovici.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preşedintele ANT susţine că litoralul este pregătit pentru deschiderea sezonului estival

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Simona Man, susţine, după o vizită făcută în staţiunea Mamaia, că litoralul românesc este pregătit pentru deschiderea sezonului estival, în timp ce hotelierii solicită organelor de control să nu fie verificaţi în minivacanţa de 1 Mai.

Simona Man a verificat, în prima parte a zilei de miercuri staţiunea Mamaia, urmând ca apoi să meargă în sudul litoralului. Preşedintele ANT a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Constanţa, că a fost mulţumită de ceea ce a văzut în Mamaia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara a demisionat

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara, Alexandru Blaj, a demisionat din funcţie, nemulţumit că Ministerul de Finanţe şi al Justiţiei refuză aprobarea acordării unui ajutor de salvare pentru achiziţionarea certificatelor de CO2.

Potrivit unui comunicat de presă, remis miercuri, de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Complexului Energetic Hunedoara, Alexandru Blaj, îşi va încheia mandatul începând cu 1 mai, demisia sa fiind înregistrată, marţi, la cabinetul ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Construcţia magistralei 6 metrou, spre Otopeni, finanţată şi din vânzare de certificate emisii

Guvernul a modificat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care permite vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite României la nivelul Uniunii Europene, în vederea finanţării lucrărilor la magistrala 6 de metrou, care va face legătura cu aeroportul Henri Coandă.

Executivul a modificat în acest sens OU 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Delia Nica (AMRCR): Nu a existat nicio creștere artificială a prețurilor la raft

Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), Delia Nica, a afirmat miercuri că nu a existat nicio creștere artificială a prețurilor la raft după anunțul privind reducerea TVA la alimente, argumentând că orice majorare care ar putea să apară este dictată doar de dinamica unei piețe concurențiale.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: DEZECHILIBRU MAJOR ÎNTRE REGIUNI

Cifrele din spatele dezvoltării Transilvaniei şi a Banatului şi subdezvoltării Moldovei

„Grosul“ investiţiilor statului în autostrăzi şi drumuri naţionale din ultimii cinci ani a ajuns în regiunea Transilvania şi Banat, motiv pentru care şi exporturile din această zonă sunt de 15 ori mai mari comparativ cu Moldova.

Investiţiile statului în infrastructura rutieră în Transil­vania şi Banat au permis aces­tei zone să atragă investitori şi să îşi dezvolte expor­turile, dar la polul opus Moldova a fost lăsată de izbelişte din pers­pectiva proiectelor de şosele.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Profitul Băncii Transilvania a crescut cu 43% în primul trimestru

Banca Transilvania (simbol bursier TLV) a obţinut în primele trei luni un profit brut de 177,19 milioane de lei, în creştere cu 43,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, în condiţiile în care veniturile operaţionale au avansat cu 29%, la 548,2 milioane de lei.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Dobânda Robor urcă peste pragul de 1,5%, maximul ultimelor trei luni

Dobânda Robor la 3 luni, utilizată de bănci ca referinţă pentru costul creditelor în lei acordate persoanelor fizice, a depăşit ieri pragul de 1,5% pe an pentru prima dată într-un interval de trei luni. Acest nivel nu mai fusese atins de la finalul lunii ianuarie.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Marile bănci ale lumii şi-au înteţit asaltul cu şpăgi asupra Bruxelles-ului

Eforturile Comisiei Europene de a transparentiza politica de lobby a companiilor au scos la lumină că… Bruxelles-ul a fost pur şi simplu bombardat anul trecut cu bani de marile bănci.

Goldman Sachs, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare de pe Wall Street, a raportat pentru anul trecut o creştere de 14 ori a sumelor pe care le cheltuie pe activităţi de lobby în Bruxelles, scrie Financial Times. Banca a cheltuit între 700.000 şi 799.000 de euro pe astfe de activităţi

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Lanţ hotelier austriac: Românii sunt turişti care combină cultura cu shoppingul

Turiştii români care ajung în Viena sunt focusaţi, în general, pe oferta culturală, dar o combină şi cu shopping-ul, potrivit unui comunicat al lanţului hotelier austriac K+K transmis joi MEDIAFAX.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Insolvenţele au scăzut la jumătate în T1, dar aceasta este doar statistică: concedierile au crescut cu 24%

În primul trimestru din an numărul insolvenţelor s-a redus cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce anul trecut a scăzut pe ansamblu cu 28%. Însă impactul social şi financiar în economie a fost foarte mare, con­cedierile salariaţilor crescând cu 24%, arată Iancu Guda, analist economic la Coface.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Carpatica a rămas cu numai doi membri în consiliul de supraveghere

Nicolae Petria, preşedintele consiliului de supraveghere al Carpatica, şi Doina Toader, membru al consiliului, şi-au prezentat demisia adunării generale a acţionarilor care s-a întrunit săptămâna aceasta, în timp ce Ioan Trenca, propus pentru prelungirea mandatului de membru, a renunţat la candidatură. Consiliul de administraţie al băncii a rămas astfel cu numai doi membri – Silviu Popa şi Ionuţ Pătrăhău.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Restanţele la credite au scăzut sub 25 mld. lei în martie

Volumul restanţelor la creditele acordate de bănci populaţiei şi companiilor cumula 24,6 miliarde de lei (echivalentul a 5,6 mld. euro), în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Declinul în termeni nominali a fost de 8,6 miliarde de lei, fiind în principal un rezultat al procesului accelerat de curăţare a portofoliilor de credite neperformante derulat de bănci în a doua jumătate a anului trecut.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Guvernul scoate bani din vistierie pentru a compensa întârzierea rambursărilor banilor UE

Guvernul a aprobat ieri alocarea cu titlu temporar a 415 mil. lei (93 mil. euro) proveniţi din privatizări pentru acoperirea necesarului de finanţare în luna mai al autorităţilor de ma­na­gement pentru programele finanţate de UE, confirmând anunţul făcut de Ministerul Fi­nanţelor, anume că bugetul îşi asumă sarcina de a finanţa proiectele derulate cu fonduri neram­bursabile până ce cheltuielile sunt decontate de Comisia Europeană.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Antreprenorii: Acţiunile Fiscului ar putea afecta 400.000 de persoane. „E o derută totală în business”

Trecerea de la statutul de persoană cu profesie liberală la „angajat” ar putea fi o greşeală care ar putea afecta activitatea a 400.000 de liber-profesionişti, spun antreprenorii care au participat ieri la o discuţie organizată de Confederaţia Naţională a Patronatului Român (C.N.P.R.).

„În acest moment în piaţă este o derută totală, atât a antreprenorilor mari cât şi a micilor antreprenori”, a spus Anca Vlad (foto), prim-vicepreşedinte al CNPR şi proprietara distribuitorului de medicamente Fildas şi al lanţului de farmacii Catena. În prezent, spun antreprenorii, există 400.000 de persoane care activează ca persoane fizice independente, în această categorie intrând medicii, arhitecţii, consultanţii fiscali, experţii contabili, medicii veterinari sau farmaciştii.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: ASF angajează încă patru şefi de serviciu. Salariul, 3.000 de euro lunar

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care supraveghează şi reglementeză piaţa de capital, sistemul de pensii private şi asigurările, a scos la concurs patru posturi de şef de serviciu, potrivit unui anunţ al instituţiei. Poziţia de şef de serviciu este remunerată cu echivalentul a 3.000 de euro pe lună, potrivit declaraţiilor de avere ale angajaţilor din ASF cu funcţii similare. Pe lângă poziţia de şef serviciu la serviciul de supraveghere prudenţială pe segmentul instrumentelor şi investiţiilor financiare, instituţia mai are nevoie de oameni pe poziţii similare la serviciul supraveghere intermediari în asigurări, serviciul actuariat şi analiză de piaţă şi serviciul control pensii private.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile de credite de consum şi leasing au pierdut 4.000 de clienţi într-un an

Numărul clienţilor din portofoliile instituţiilor financiare nebancare (IFN) a scăzut în februarie la 83.560, cu aproape 4.000 de debitori sub nivelul înregistrat în aceeaşi periodă anului trecut. Comparativ cu luna ianuarie din acest an, numărul debitorilor este mai mic cu aproape 300 de clienţi, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR. Majoritatea IFN-urilor sunt companii de credite de consum şi firme de leasing. IFN-urile înscrie în registrul special al BNR aveau la finele lunii martie 171.000 de credite acordate, cu 8.400 de credite mai puţin faţă de martie 2014. Valoarea cumulată a creditelor acordate a fost de 16,8 miliarde de lei (3,8 mld. euro) la finalul lunii martie, în scădere cu 700 milioane de lei faţă perioada corespunzătoare de anul trecut.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Raiffeisen Bank vinde credite imobiliare pe zece ani fără ipotecă

Raiffeisen Bank, subsidiara locală a grupului austriac cu acelaşi nume, vinde credite fără ipotecă cu destinaţie imobiliară pe o perioadă de zece ani, suma maximă fiind de 66.000 de lei (15.000 de euro). Pentru accesarea acestui credit, clientul trebuie să deţină un avans de minimum 40% din valoarea proiectului. „Am constatat că aproximativ 50% dintre creditele de nevoi personale pe care le acordăm au ca destinaţie investiţii imobiliare – modernizare, extindere şi renovare”, a declarat Cătălin Munteanu, director executiv aria persoane fizice.

          Citeste mai mult…                

Zf.ro: Finanţele şi ASF vor o listare de stat la toamnă

Guvernul anunţă că a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă, astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: PE aprobă un miliard de euro, pentru 2015, în scopul creării de locuri de muncă destinate tinerilor

Parlamentul European a aprobat miercuri un plan care prevede alocarea a un miliard de euro în cursul anului 2015 pentru stimularea ţărilor Uniunii Europene să creeze 650.000 de locuri de muncă pentru tineri.

Finanţarea este oferită în cadrul Fondului Social European, adăugându-se fondurilor oferite deja în cele 20 de state europene care au regiuni în care rata şomajului tinerilor depăşeşte 25%.

          Citeste mai mult…

zf.ro: ROMÂNIA 5%

Economia ar creşte cu 5% dacă cel puţin 10.000 de români din străinătate s-ar întoarce în ţară să devină antreprenori

România ar putea avea o creştere eco­nomică de 5% pe an dacă măcar 10.000 de români care s-au dus să lucreze în străi­nă­tate sau care şi-au deschis acolo un business ar veni în ţară şi ar pune pe picioare câte o firmă. Aceasta ar fi una dintre concluziile principale la care reprezentanţi ai orga­nizaţiei Romanian Business Leaders (RBL) au ajuns în cadrul evenimentului de lansare a proiectului de repatriere a românilor Re>patriot.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: PGNiG vrea contracte mai flexibile cu Gazprom

Gigantul polonez din domeniul petrolului şi gazelor naturale PGNiG speră să obţină termeni şi condiţii mai flexibile pentru contractele pe care le va încheia cu monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom, potrivit thenews.pl. Ministrul polonez al trezoreriei, Wlodzimierz Karpinski, consideră că din moment ce PGNiG este „un client sigur, stabil şi predictibil“, compania dispune de „argumente solide“ pentru încheierea unui contract care să fie „mai elastic şi mai eficient pentru economia poloneză“. Gazprom a raportat recent scăderea cu 86%, la 159 miliarde de ruble (3,1 mld. dolari) în 2014 printre altele din cauza deprecierii dramatice a rublei.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Cele mai multe multinaţionale din România sunt controlate de nemţi, olandezi şi austrieci

Peste 88% (39.327) dintre grupurile de întreprinderi din România erau multinaţionale la nivelul anului 2013, iar 60 dintre acestea erau controlate din interior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Olanda sau Austria.

În România au fost identificate 44.575 grupuri de întreprinderi, în anul 2013, din care 5.248 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 39.327 de grupuri de întreprinderi multinaţionale.

           Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Legea care faciliteaza investitiile business angels in firme mici, adoptata de Parlament. Noile prevederi

Persoanele care vor investi intre 3.000 si 200.000 de euro in microintreprinderi si inreprinderi mici vor beneficia de anumite facilitati fiscale, potrivit noii legi pentru stimularea investitorilor individuali “business angels”, adoptate miercuri de Parlament.

Legea a fost aprobata de Camera Deputatilor, ca for decizional, cu 265  de voturi pentru, unul impotriva si 4 abtineri, dupa 7 luni de la promovarea proiectului de catre Guvern. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial.

            Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Rata somajului in martie: 6,5%. Statistica a numarat 594.000 de romani in categoria somerilor, din care circa jumatate nu au luctrat niciodata

In martie 2015, rata somajului (in forma ajustata sezonier) a fost de 6,5% , in usoara crestere fata de luna precedenta, dar mai mica cu 0,5 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna martie 2014. Numarul somerilor estimat pentru luna martie din anul curent este de 594.000 persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (597.000 persoane), cat si fata de aceeasi luna din anul anterior (644.000 persoane).

           Citeste mai mult…

Capital.ro: Codul fiscal prezumă că toţi contribuabilii sunt vinovaţi de evaziune fiscală

Poţi să iei parte la evaziune fiscală fără să fi ştiut? Poţi să fii evazionist fără să urmăreşti niciun avantaj? Deşi par absurde, ipotezele de mai sus sunt posibile pentru guvern care, în drumul dintre Palatul Victoria şi Parlament, a strecurat în proiectul Codului fiscal o prevedere care aruncă anatema fraudei asupra întregului mediu de afaceri.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Graba lui Ponta strică treaba reducerii TVA la alimente. Guvernul, în pragul unui război cu marii comercianţi

Comercianţii sunt acuzaţi că măresc acum preţurile pentru a le reduce în iunie ca să creeze o iluzie a ieftinirilor generate de reducerea TVA Anunţarea prea timpurie a reducerii TVA la alimente a lăsat loc de manevră comercianţilor, care au destul timp să mărească şi apoi să scadă preţurile, acuză economiştii. Retailerii se jură că nu practică astfel de scumpiri, dar şeful Guvernului ameninţă cu suprataxarea câştigurilor speculative. Ce poate face un comerciant care află cu şase-şapte săptămâni înainte că Guvernul va scădea TVA? Poate scumpi rapid mărfurile pentru ca apoi – la momentul scăderii taxei – să readucă preţurile la nivelul anterior, creând astfel iluzia unei ieftiniri generate de reducerea TVA.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Fonduri europene 2015 în agricultură. De câţi bani ai nevoie pentru o plantaţie de lavandă

Pentru o plantaţie de lavandă se pot obţine şi fonduri europene 2015 Un vasluian a reuşit să planteze un hectar de lavandă cu o investiţie de 28.000 de lei, iar prima investiţie spune că a recuperat-o în mare parte încă de la prima recoltă. În vara aceasta aşteaptă şi un profit consistent. Plantaţiile de lavandă au început să apară şi la noi după ce agricultorii şi-au dat seama că din punct de vedere financiar este o afacere din care se poate obţine profit destul de repede.  După ce este cultivată, perioada de exploatare a plantaţiei de lavandă este de până la 18 ani. De asemenea, trebuie menţionat şi că o plantaţie de lavandă are cheltuieli minime de întreţinere. Sunt estimări ale unor agricultori care arată că au câştigat chiar şi 8.000 de euro la un hectar de lavandă. Din lavandă se pot obţine numeroase produse.

           Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Noul Cod Fiscal. Dumitru: Dacă aplicăm măsurile din Codul Fiscal trimise în Parlament, toată consolidarea fiscală din ultimii ani ar fi ştearsă cu buretele

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, atrage atenţia că aplicarea măsurilor propuse de Guvern în noul Cod Fiscal ar putea avea efecte negative asupra economiei pe termen lung FOTO Mediafax Noul Cod Fiscal, în forma transmisă de Guvern în Parlament, ar putea şterge cu buretele toată consolidarea fiscală din ultimii ani, deficitul bugetar urmând să crească la 3% în 2016 şi să ajungă la peste 5% în 2019, în condiţiile în care România trebuie să menţină deficitul la 1% din PIB, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. El a mai spus că se observă un exces de responsabilitate din partea Parlamentului, în sensul că nu toate măsurile vor fi aprobate.   „În 2014 am obţinut un deficit de 1,4%.

            Citeste mai mult…

Digi24.ro: Profesor de economie, despre avertismentul premierului pentru hipermarketuri: „Suntem departe de acele momente cu tătucul de la butoane”

Cristian Păun, profesor de economie la ASE, a spus în această seară, la Digi24, că nu există o problemă a creșterii artificiale a prețurilor în hipermarketuri, înainte de scăderea TVA. Aceasta, în condițiile în care premierul Victor Ponta a avertizat că pentru comercianții care cresc prețurile nejustificat vor fi puse „taxe atât de mari încât ce câştigă în mod speculativ să piardă pe partea cealaltă”.

           Citeste mai mult…

Bursa.ro:  BVB

Lichiditate de 4,5 milioane de euro

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de ieri, iar valoarea totală a tranzacţiilor s-a cifrat la 19,95 milioane de lei (4,53 milioane de euro).

Schimburile cu acţiuni au totalizat 17,91 milioane de lei (4,06 milioane de euro), cele mai semnificative fiind tranzacţiile cu acţiunile Fondul Proprietatea (11,9 milioane lei), Banca Transilvania (1,09 milioane lei) şi Transgaz (724,4 mii lei).

          Citeste mai mult…

Ccisv.ro: Invitaţie la Expoziţia pentru Investiţii şi Comerţ, China – iunie 2015

Va transmitem  invitatia de a participa la Expozitia pentru Investitii si Comert dedicata promovarii schimburilor comerciale si cooperarii cu tarile din Europa Centrala si de Est, organizata in perioada 8-12 iunie 2015, la Ningho, in provincia Zhejang, Republica Populara Chineza.

           Citeste mai mult…

Ccisv: Informare evenimentelor internaţionale – Europa şi Asia

Camera de Comert si Industrie a Romaniei are placerea de a va transmite anexat lista evenimentelor internationale, din Europa si Asia, care vor fi organizate in perioada urmatoare, precum si a unor oportunitati de afaceri.

         Citeste mai mult…

Vestic.ro: Cafeneaua Întreprinzătorului la CCIA Arad

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad în parteneriat cu Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România filiala Arad a organizat, miercuri 29 aprilie 2015, la sediul instituției, primul eveniment din seria întâlnirilor sub denumirea “Cafeneaua Întreprinzătorului”.

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute teme referitoare la impozitarea bacșișului, modificările aduse cotei de T.V.A. și propunerea pentru noul Cod fiscal și Codul de procedură fiscală. Discuțiile au fost moderate de președintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, filiala Arad, lect. dr. Petru Horga.

           Citeste mai mult…

Rfi.ro: Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei va începe monitorizarea preţurilor la raft în luna mai

Consiliul Concurenţei nu se culcă pe-o ureche, va fi vigilent şi va monitoriza preţurile din magazine încă din luna mai, înainte de aplicarea TVA-ului scăzut la alimente din luna iunie. O spune la RFI preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. El precizează că dacă vor exista indicii că apar înţelegeri între marile lanţuri de magazine, comercianţii riscă sancţiuni foarte mari, cel puţin duble faţă de cele 35 de milioane de euro primite anul trecut.

Bogdan Chiriţoiu se aşteaptă ca reducerea TVA la 9% la alimente să scadă preţurile la raft cu 12 procente: “Noi ne aşteptăm ca reducerea de preţuri la raft să fie apropiată de nivelul maxim, care e 12%.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: DEŞI CONSILIUL CONCURENŢEI ÎNCĂ NU A AVIZAT TRANZACŢIA

Nextebank se pregăteşte intens să preia activele şi personalul de la Patria  Credit IFN, instituţie financiară nebancară pe care a preluat-o. Declanşarea acţiunii de transfer al angajaţilor de la Patria Credit la Nextebank este preconizată pentru luni, 4 mai, după cum reiese dintr-o scrisoare obţinută de ziarul BURSA, care a fost transmisă de conducerea băncii către Sindicatul Romextera.

             Citeste mai mult…

Bursa.ro: Teraplast vrea profit dublu, de peste 17,61 milioane, în 2015

Compania Teraplast (TRP), procesator de PVC şi producător de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor, estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 284,26 milioane lei, în creştere cu peste 22% faţă de 2014, şi un profit net de peste 17,61 milioane lei, dublu faţă de 9,41 milioane lei în 2014.

Conform estimărilor din bugetul de venituri şi cheltuieli, EBITDA se va cifra anul acesta la aproximativ 35,52 milioane lei, faţă de 26,21 milioane lei în 2014, potrivit unui comunicat al companiei.

               Citeste mai mult…

Economica.net: Producătorii români interzişi în pieţe de la 1 mai. Atestatele de care au nevoie nu au fost tipărite

Agricultorii nu au intrat în posesia atestatelor de producător, fără de care nu mai pot comercializa în pieţele româneşti de la 1 mai. Aceştia cer sprijinul Guvernului pentru a soluţiona problema.

Agricultorii români riscă să îşi piardă accesul în pieţe ,începând cu 1 Mai, de când o lege intrată în vigoare anul trecut îi obligă să deţină un atestat de producător. Reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri susţin că autorităţile nu a tipărit documentele, iar producătorii riscă amenzi dacă vând fără acest document. Ei cer ajutorul Guvernului pentru soluţionarea problemei. “Dacă agricultorii nu vor fi lasați cu marfa în piață, de la 1 mai, vor avea prejudicii imatrense.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Premierul Victor Ponta a avut o întrevedere cu regele Arabiei Saudite

Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcărea, transmite: Premierul Victor Ponta a avut joi o întrevedere cu regele Arabiei Saudite, Salman Bin Abdulaziz Al Saud.

La întâlnirea de la Palatul Regal din Riad, prim-ministrul român a fost însoțit de miniștrii Economiei, Mihai Tudose, Sănătății, Nicolae Bănicioiu, Educației, Sorin Cîmpeanu, de secretarul de stat în MAE pentru analiza politică și relația cu Parlamentul, Radu Podgorean, și de fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, în prezent consilier pe probleme de apărare și securitate al premierului.

             Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preţurile de consum din zona euro s-au stabilizat în aprilie, după scăderile din ultimele luni

Preţurile de consum din zona euro s-au stabilizat în luna aprilie, temperând temerile că intrarea în deflaţie ar putea devia redresarea economică fragilă a regiunii, potrivit datelor Eurostat publicate joi, citate de MarketWatch.

Eurostat a anunţat că preţurile de consum din aprilie au rămas neschimbate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce au înregistrat scăderi în fiecare lună, începând din decembrie.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: România participă în premieră la ediția internațională a competiției World Entrepreneur Of The Year, de la Monte Carlo

România va participa, pentru prima dată, la ediția internațională a competiției World Entrepreneur Of The Year, în iunie 2015, la Monte Carlo, unde va fi reprezentată de câștigătorul programului local Entrepreneur Of The Year, organizat, de asemenea, în premieră, în 2014.

La sfârșitul anului 2014, Mircea Tudor, cel mai renumit inventator român contemporan, cunoscut pentru realizarea primului scanner pentru avioane din lume, a fost desemnat câștigătorul primei ediții a competiției EY Entrepreneur of the Year în România.

              Citeste mai mult…

hotnews.ro: VIDEO Continua campania “Hypermarketul – noul inamic public”. Ministrul Agriculturii a plecat in control prin supermarketuri, pentru a verifica daca sunt majorate preturile inainte de reducerea TVA la alimente

B1 TV continua campania privind presupusele majorari de preturi practicate de comercianti inainte de reducerea TVA la produsele alimentare, prezentandu-l pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in timp ce vizita un supermarket din Bucuresti, unde a afirmat ca cei care au marit deja preturile pentru a le scadea la 1 iunie vor fi pedepsiti conform legii, fara a specifica insa despre ce legi este vorba.

Campania de demonizare a hypermarketurilor a debutat in aceasta saptamana si a fost anuntata de Dan Sultanescu, consilierul premierului Ponta, intr-un articol din Adevarul.

            Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Noţiunea de „bacşiş“ nu se regăseşte în manualele de economie, dar apare în legislaţie. Ce spun profesorii universitari despre impozitarea bacşişului

Orice sumă de bani lăsată în plus, drept recompensă pentru serviciile oferite, va fi impozitată „Adevărul“ a consultat mai mulţi profesori universitari, specializaţi în monedă, comerţ, economia întreprinderii şi dreptul comerţului, pentru a afla dacă termenul „bacşiş“, introdus recent de Guvern în legislaţie, există în manualele de specialitate şi care este părerea acestora despre măsura impozitării popularului, dar mai puţin ştiinţificului „bacşiş“. Aşa cum ne-au explicat profesorii universtari, termenul de „bacşiş“ nu se regăseşte în manualele de specialitate, iar măsura impozitării acestei forme de venit este catalogată drept inoportună şi dificil de pus în practică.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANDREI GEREA:

“Intenţionăm să sprijinim demersurile pe care Romgaz le face în sensul dezvoltării”

Luni, o delegație a Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii condusă de domnul ministru Andrei Gerea s-a aflat în vizită de lucru la Romgaz, la sediul din Mediaș al companiei, ocazie cu care acesta a declarat că Romgaz este una dintre cele mai prețioase companii în care statul român este acționar.

Suntem interesați în mod deosebit de activitatea acesteia și intenționăm să sprijinim demersurile pe care Romgaz le face în sensul dezvoltării. De asemenea, asigurarea unui cadru legislativ care să permită o funcționare optimă a societății pe piața concurențială este, din punctul nostru de vedere, o prioritate”, a afirmat domnul ministru Andrei Gerea.

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: Zona euro a ieşit din deflaţie în luna aprilie

Zona euro a ieşit, la limită, din deflaţie în luna aprilie 2015, când preţurile de consum au înregistrat o creştere anuală de zero procente, după patru luni în care rata anuală a inflaţiei a evoluat în teritoriul negativ, a anunţat joi Oficiul european de statistică (Eurostat), transmite AFP.

Pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, caracterizată printr-o scădere durabilă a preţurilor şi salariilor care afectează relansarea economică, Banca Centrală Europeană a demarat în luna martie un vast program de relaxare cantitativă, care prevede achiziţionarea de obligaţiuni în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro până în luna septembrie 2016, scrie Agerpres.

             Citeste mai mult…

Ziare.com: Modificari cu consecinte fiscale severe si ambigui in reglementarea activitatilor independente

Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica, marti, un proiect de Hotarare de guvern pentru modificarea normelor de aplicare a Codului Fiscal, proiect prin intermediul caruia va fi eliminata restrictia pe care inspectorii ANAF o aveau in reconsiderarea activitatilor independente care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe.

Aceasta decizie va afecta o gama larga de profesii care, potrivit datelor Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, au in total in jur de 400.000 de membri – aproximativ 8% din forta de munca activa pe piata muncii.

             Citeste mai mult...

Agerpes.ro: Constantin: Căutăm cele mai dure sancțiuni dacă lucrurile merg într-o direcție incorectă față de consumatori

Autoritățile avertizează că vor aplica cele mai dure sancțiuni dacă vor constata că lucrurile merg într-o direcție incorectă față de cetățeni și consumatori, după monitorizarea prețurilor la raft pentru alimente care vor avea TVA de 9% din 1 iunie.

“Vom primi toate sesizările cetățenilor și le vom analiza cu responsabilitate, vom vedea dacă se va putea aplica propunerea noastră privind afișarea prețului vechi și a celui nou dar vom efectua și o monitorizare a prețurilor la raft, iar dacă lucrurile vor merge într-o direcție, nu spun ilegală, ci într-o direcție incorectă față de cetățeni și consumatori vom căuta cele mai dure sancțiuni și măsuri astfel încât să ne atingem obiectivele pe care ni le-am asumat în privința reducerii TVA la alimente”, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul vizitei de monitorizare a prețurilor în magazinul Kaufland din Colentina.

              Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INS: Populația activă era de 9,172 milioane persoane în trimestrul IV 2014, 56,8% fiind bărbați

Populația activă a fost de 9,172 milioane persoane în trimestrul IV din 2014, 56,8% fiind bărbați, conform rezultatelor Anchetei asupra forței de muncă în gospodării (AMIGO), informează, joi, Institutul Național de Statistică (INS).

Persoanele în vârstă de muncă (15-64 ani) dețineau, în trimestrul IV din 2014, o pondere de 67,8% în totalul populației rezidente a României. Din totalul persoanelor în vârstă de muncă, persoanele ocupate reprezentau 60,8%, șomerii 4,6%, iar persoanele inactive 34,6%.

              Citeste mai mult…

Zf.ro: Tiberiu Moisa, Banca Transilvania: Moderaţia pe care am văzut-o la antreprenori o consider salutară şi o expresie a ceea ce am învăţat în ultimii ani

„Reticenţa care a existat în cererea de credite s-a transformat în moderaţie. Oamenii se gândesc de două ori înainte să realizeze un proiect investiţional, îşi fac calculele mult mai bine şi ţin cont de experienţele trecutului. Pot spune că reticenţa înlocuită cu moderaţie este un salt calitativ foarte bun în zona antreprenorilor români. Moderaţia pe care am văzut-o la antreprenori o consider salutară şi o expresie a ceea ce am învăţat în ultimii ani”, a spus Tiberiu Moisa, director excutiv al Băncii Tranisilvania, în cadrul emisunii ZF Live.

             Citeste mai mult...

Economica.net: Rompetrol Rafinare va prelucra 4,7 milioane de tone de materie primă, în 2015. Petromidia va avea o lună de pauză, în toamnă

Anul trecut, grupul kazah a prelucrat 5,1 milioane de tone de materii prime. Cantitatea mai scăzută prognozată pentru acest an se poate pune pe seama reviziei tehnice programate, în care Petromidia va intra în septembrie

Rompetrol Rafinare, prin rafinariile Petromidia Năvodari si Vega Ploieşti, dar si prin divizia de petrochimie, şi-au propus, în acest an, prelucrarea unei cantităţi de 4,71 milioane tone de materie primă, mai puţin faţă de  nivelul atins în 2014, de peste 5 milioane tone, potrivit raportului remis Bursei. Diferenţa de 300.000 de tone de materie primă prelucrată faţă de 2014 poate fi pusă pe seama faptului că, în acest an, Rafinăria Petromidia va intra într-o revizie tehnică programată, după cum au anunţat recent kazahii.

            Citeste mai mult…

Economica.net: Un gigant american intră în România prin achiziţia celui mai mare producător de pigment albastru ultramarin din lume

Americanii de la Ferro Corporation, cu vânzări anuale de peste un miliard de dolari, au anunţat semnarea unui acord definitiv cu acţionarii Nubiola Pigmentos, companie cu sediul la Barcelona, pentru achiziţia integrală a afacerii. Nubiola Pigmentos este prezentă pe piaţa din România din 1992 şi a realizat o cifră de afaceri de 16 milioane de euro în 2013, cu un profit de 1,2 milioane de euro.

            Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Dragnea: Programul Național de Cadastru prevede până în 2023 cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară va începe în luna mai a acestui an și prevede până în 2023 realizarea gratuită a planurilor cadastrale ale tuturor imobilelor, deschiderea cărților funciare, precum și certificatele de moștenitor pentru succesiune nedezbătute, a anunțat joi, într-o conferință de presă, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea.

Programul are un buget total estimat de peste 1,2 miliarde de euro. Pentru 2015 sunt prevăzute a intra în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 147 de unități administrativ teritoriale (UAT), bugetul alocat fiind de 158 de milioane de lei.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Băncile nu vor lucra pe 1 Mai cu publicul, cu excepția unor agenții situate în centre comerciale

Majoritatea unităților bancare vor fi închise vineri, 1 Mai, excepție făcând agențiile unor bănci situate în centre comerciale, care vor fi deschise, potrivit informațiilor transmise de bănci.

Sucursalele Băncii Comerciale Române (BCR) de retail și centrele de afaceri corporate nu vor avea program cu publicul în ziua de 1 Mai 2015, având în vedere că este sărbătoare legală, se arată într-un comunicat al băncii.

            Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Salariaţii din restaurante vor declara banii personali, în registru, fără ştersături sau modificări

Angajaţii magazinelor, restaurantelor şi ai tuturor operatorilor care sunt obligaţi să utilizeze case de marcat fiscale îşi vor declara banii în fiecare zi înaintea începerii programului de lucru, într-un registru de bani personali, cu paginile numerotate, completat fără ştersături sau modificări.

Astfel de operatori sunt obligaţi să constituie registrul de bani personali pentru fiecare unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care va fi păstrat în locaţia respectivă pentru a fi prezentat la control inspectorilor fiscali. Pentru fiecare unitate de vânzare se va utiliza un singur astfel de registru, se arată într-un proiect de ordin al ministrului Finanţelor Publice.

          Citeste mai mult…

Economica.net: Legea Business Angel a fost aprobată. Investiţia într-un start-up poate fi între 3.000 şi 200.000 de euro

Legea Business Angel (a Investitorului Individual) a fost aprobată, pe 29 aprilie 2015, la nivelul Camerei Deputaţilor, ca for decizional, cu 265 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 4 abţineri, creând astfel cadrul legislativ pentru sprijinul financiar acordat de către investitori firmelor start-up.

‘Business Angel este cel mai modern instrument legislativ la nivel european pe care l-am creat şi promovat în perioada de activitate guvernamentală. Se stabilesc astfel premisele pentru un cadru antreprenorial favorabil dezvoltării start-up-urilor şi finanţării iniţiativelor debutanţilor. Sunt foarte mândru că am contribuit astfel la ceea ce înseamnă viitorul ideilor inovatoare’, arată Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Investitori din România (PITR).

            Citeste mai mult…

Bursa.ro: MEAT&MILK

Condiţia fermierului român în UE: Rol principal sau figuraţie?

Pregătirea fermierului român de a face faţă concurenţei pieţei europene va fi discutată miercuri, 3 iunie, în cadrul Expo Conferinţei Internaţionale Meat/Milk, de la Poiana Braşov, în cadrul dezbaterii “Condiţia fermierului român în UE: rol principal sau figuraţie?”.

Totodată, conferinţa abordează şi subiecte precum strategiile de succes care se impun a fi implementate, în condiţiile în care fermierii români se află în coada clasamentului UE, cât de mult se pot adapta fermierii români pentru a reuşi să devină jucători de marcă pe piaţa mondială şi “modelul polonez” – este sau nu ţintă imposibil de atins.

         Citeste mai mult…

Realitatea.net: Litoralul românesc nu este pregătit să-şi primească turiştii

Litoralul românesc este pregătit pentru 1 Mai doar în opinia reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Turism. Nu de aceeaşi părere sunt şi patronatele din domeniu, care spun că, în acest moment nici 10% dintre unităţile hoteliere din sudul litoralului nu sunt gata să-şi primească turiştii.

40 de mii de turişti sunt aşteptaţi în acest weekend pe litoral. Însă în cele mai multe staţiuni, ca în fiecare an, turiştii vor fi întâmpinaţi de hoteluri în paragină, plaje neamenajate şi şantiere în plină activitate.

            Citeste mai mult…

Zf.ro: SCUMPIREA ALIMENTELOR ÎNAINTE DE REDUCEREA TVA – CÂT ADEVĂR ŞI CÂT MIT?

Indexul alimentar al ZF: zahărul şi uleiul au avut creşteri de până la 10% în ultimele două săptămâni

ZF a făcut un index al alimentelor prin care a analizat evoluţia preţurilor a 25 de produse în perioada 16 – 29 aprilie în cele mai mari trei magazine online: Carrefour online, Cora Drive şi eMag.ro, care are un supermarket online în parteneriat cu Mega Image.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Grupul Garanti România, venituri de 39,3 milioane euro, în primul trimestru

Grupul financiar Garanti România a înregistrat venituri nete consolidate de 39,3 milioane euro în primul trimestru al anului 2015, în creștere cu 14,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar profitul net consolidat al Grupului a ajuns la 6,9 milioane euro, în timp ce activele totale s-au ridicat la 2,1 miliarde euro.

Garanti Bank a înregistrat venituri nete de 33,2 milioane euro la finalul lunii martie, o creștere de 17,6% de la an la an, precum și un profit net de 4,9 milioane euro. Instituțiile financiare nebancare ale Grupului au înregistrat, la rândul lor, profit net în primul trimestru: Garanti Credite de Consum – 1,3 milioane euro și Garanti Leasing – 0,6 milioane euro.

           Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Raiffeisen restrânge activităţile din Ungaria şi se va concentra pe serviciile oferite companiilor

Divizia din Ungaria a Raiffeisen Bank International (RBI) va reduce la jumătate numărul de sucursale, de la 112 la 67, va restrânge cheltuielile cu 20% şi se va concentra mai mult pe serviciile oferite companiilor şi pe activităţile de private banking, decât pe operaţiunile de retail.

          Citeste mai mult…

Mediafax.ro: INS: 83,6 la sută din populaţia ocupată a României lucrează în sectorul privat

Aproape 70% din populaţia României are vârstă de muncă, însă doar 60,8% este ocupată şi din cei angajaţi, 83,6% lucrează în mediul privat, rezultă din Ancheta asupra forţei de muncă în gospodării, transmisă de Institutul Naţional de Statistică (INS) de 1 Mai.

Potrivit datelor transmise de INS, în trimestrul IV din 2014, persoanele în vârstă de muncă (15 – 64 ani) deţineau o pondere de 67,8 la sută în totalul populaţiei rezidente a ţării. Dintre acestea, 60,8 la sută erau persoane ocupate reprezentau, 4,6 la sută erau şomeri şi 34,6 la sută persoane inactive.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BCE: Măsurile de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro sprijină redresarea solidă a zonei euro

Banca Centrală Europeană a apreciat joi că implementarea măsurilor de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro, combinată cu prețul scăzut al țițeiului și deprecierea euro ‘ar trebui să ajute la redresarea solidă a economiei’, transmit AFP și Ansa.

Piața forței de muncă arată ‘noi semne de îmbunătățire, chiar dacă rata șomajului rămâne ridicată’, se arată în raportul lunar al BCE publicat joi. Așteptările privind rata inflației pe termen lung în zona euro s-au ‘redresat’, după nivelul record scăzut înregistrat în ianuarie, iar îmbunătățirea încrederii consumatorilor din Italia și Spania ‘coincide’ cu scăderea șomajului, a estimat BCE.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: APMR: Industria mobilei din România, amenințată cu dispariția, din cauza exporturilor masive de lemn

Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR) este îngrijorată de agravarea dificultăților legate de procurarea masei lemnoase necesare producătorilor de mobilă din fondul forestier proprietate publică și face apel la Consiliul Concurenței pentru reglementarea acestei situații, se arată într-un comunicat al APMR, remis, joi, AGERPRES.

“Primim numeroase semnale de alarmă din teritoriu de la producătorii de mobilă, membri ai APMR, care denunță creșterea exagerată la licitațiile și achizițiile de masă lemnoasă a prețului oferit de firma Holzindustrie Schweighofer de la Sebeș. Materia primă lemnoasă autohtonă, utilizată și transformată de firma Holzindustrie Schweighofer în cherestea, este exportată ca atare în Japonia, Egipt, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, îngreunând și blocând posibilitatea de aprovizionare a producătorilor de mobilă și alte produse finite din lemn de pe piața autohtonă’, apreciază conducerea APMR.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Costin (BNS): Aproape 20% dintre salariați au salariul minim sau puțin peste acest nivel

Aproape 20% dintre salariații din România sunt plătiți cu salariul minim sau puțin peste acest nivel, iar gradul de acoperire a lucrătorilor prin contracte colective de muncă, în 2014, a fost de numai 36%, a declarat, joi, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

“Astăzi, în România, din ce în ce mai puțini salariați sunt protejați de negocieri colective. În prezent, suntem pe primul loc în spațiul Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de salariați protejați de contracte colective de muncă. Deci, avem cel mai scăzut număr de salariați protejați de contracte sociale de muncă și avem cel mai mare număr de salariați plătiți cu salariul minim pe economie. Cei doi indicatori se leagă unul de celălalt.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Un acord dintre FP şi Guvern prevede listarea Hidroelectrica la Londra

Fondul Proprietatea (FP) are un acord cu Guvernul conform căruia listarea Hidroelectrica din 2016 va fi duală, şi la Bursa din Bucureşti şi la cea din Londra, potrivit managerului FP, Greg Konieczny.  Miercuri, FP s-a listat la Bursa din Londra, prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR), iar Konieczny speră ca, acolo, investitorii străini să cumpere astfel echivalentul a cel puţin 15% din totalul acţiunilor FP.

        Citeste mai mult…

Ziare.com: 9 din 10 romani considera reducerea TVA la alimente o masura buna – sondaj CSCI

Scaderea TVA la alimente este considerata o masura buna de 90% dintre participantii la un sondaj de opinie national, potrivit rezultatelor studiului CSCI realizat in perioada 20-24 aprilie 2015.

“90% din respondenti au considerat ca scaderea cotei TVA la alimente este o masura buna, in timp ce doar 7% afirma ca este una proasta, iar 3% nu au oferit un raspuns sau nu au stiu ce sa raspunda (NS/NR). Aproximativ 9 din 10 romani considera ca scaderea TVA la alimente este buna pentru ca va duce la scaderea preturilor, iar 8 din 10 au declarat ca aceasta masura va ajuta economia prin cresterea consumului populatiei. De asemenea, 7 din 10 respondenti sunt de parere ca masura va ajuta firmele romanesti”, releva concluziile cercetarii sociologice.

         Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor