Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 30 ianuarie 2015

images-qpr-608x280Zf.ro: Românii au cele mai multe ferme din UE, dar peste jumătate sunt de subzistenţă

Suprafaţa agricolă utilizată a României a scăzut în 2013 cu aproape un milion de hectare faţă de anul 2002, în condiţiile în care România rămâne cu cele mai multe exploataţii agricole la nivelul Uniunii Europene, dar cu o pondere a suprafaţei agricole utilizate redusă, potrivit unui studiu al INS.

Astfel, suprafaţa agricolă utilizată s-a redus cu 875.000 de hectare, de la 13,93 milioane hectare în 2002 la 13,05 milioane hectare la finalul anului 2013, reiese din datele Anchetei Structura în Agricultură 2013 realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Guvernul a spart puşculiţa bugetară în Luna Cadourilor

În luna decembrie 2014, cheltuielile bugetare au crescut brusc, însumând peste 31 de miliarde de lei, cele mai mari alocări revenind programelor de asistenţă socială şi salariilor personalului.

Ziua şi miliardul de lei – acesta a fost ritmul mediu de cheltuire a banilor din bugetul de stat în decembrie 2014: Guvernul a cheltuit 31 de miliarde de lei în cele 31 de zile ale Lunii Cadourilor.

Concret, dacă la 11 luni cheltuielile bugetare însumau 195,2 miliarde de lei, la 12 luni totalul a urcat la 226,3 miliarde de lei, reprezentând 33,6% din Produsul Intern Brut (PIB). Şi, cum veniturile bugetare au totalizat doar 213,8 miliarde de lei (31,7% din PIB), a rezultat un deficit bugetar de 12,5 miliarde de lei (1,85% din PIB), întregul decalaj fiind provocat în luna decembrie. Deficitul bugetar din 2014 se plasează astfel sub ţinta agreată cu instituţiile financiare internaţionale, de 2,2% din PIB.

Citeste mai mult…

Zf.ro: VENITURILE DIN TVA AU SCĂZUT ÎN 2014 PENTRU PRIMA DATĂ DIN 2009 ÎNCOACE: Guvernul a strâns cu 4 miliarde de lei mai puţin TVA decât şi-a asumat în buget

ANAF a colectat TVA de doar 50,8 mld. lei, deşi prognozase că va aduna 54,6 mld. lei. Consumul însă a crescut cu 7,2% anul trecut.

Administraţia Naţională a Finanţelor Publice a strâns la buget în 2014 doar 50,8 mld. lei, deşi conform bugetului ar fi trebuit să strângă 54,6 mld. lei.

Astfel, veniturile din TVA au scă­zut în 2014 pentru prima dată din 2009 încoace, anul crizei profunde, când economia s-a contractat cu 7,2%. Po­trivit execuţiei bugetului general consolidat, veniturile din TVA s-au contractat în 2014 cu 1,8%, iar explicaţia Fi­nanţelor este că au crescut rambursările de TVA.

Economiştii spun însă că problema nu este cea a rambursărilor de TVA, ci, în continuare, a slabei colectări, mai ales la TVA unde încasările au scăzut, în ciuda faptului că consumul a crescut.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Creșterea salariului minim, bomba așezată sub economie?

Premierul Victor Ponta a intrat în epoca promisiunilor economice menite să îi aducă popularitate, în condiţiile în care opoziţia pune presiune din ce în ce mai mare pentru schimbarea cabinetului actual. Miercuri, premierul a anunţat o posibilă scădere a TVA generală de anul viitor cu cel mult trei la sută – măsură agreată de economişti după cum am arătat în ediţia de ieri a cotidianului nostru, după care joi premierul a vorbit de majorarea, anul viitor, a salariului minim la un nivel de 1.200 de lei. Salariul minim brut va fi majorat anul viitor de la 1.050 lei, cât va fi începând cu luna iulie a acestui an, la 1.200 lei, a anunţat premierul Victor Ponta. De la 1 ianuarie acest an, salariul minim brut a fost fixat la 975 lei şi urmează să fie majorat cu încă 75 lei din luna iulie. „Cred că stabilirea unei limite din ce în ce mai ridicate a venitului minim care poate fi acordat pentru muncă, implicând mai departe taxe, este o măsură cu care putem mişca în mod concret nişte lucruri“, a spus Ponta, la o conferinţă pe tema Planului de Combatere a Sărăciei.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Multinaţionalele vor fi mai mult în vizorul autorităţilor fiscale

Autorităţile fiscale vor avea în anii următori la dispoziţie mult mai multe informaţii despre contribuabili, iar tranzacţiile realizate între multinaţionale vor fi mai mult în vizorul autorităţilor fiscale în toată lumea, nu doar în România, iar controalele ar urma să devină mai riguroase.

„Se doreşte creşterea transparenţei prin furnizarea de informaţii pentru autorităţile fiscale, pentru ca acestea să aibă la dispoziţie mijloace să facă analize de risc. În anii următori autorităţile fiscale vor avea la dispoziţie mult mai multe informaţii decât în prezent. Brusc, autorităţile fiscale vor avea acces la informaţii legate de întregul lanţ de valoare, vor vedea unde se înregistrează profituri şi unde pierderi, potenţialele transferuri de profit dintr-o ţară în alta. Va fi bucuria guvernelor şi teama multinaţionalelor“, a declarat Adrian Rus, partener şi lider al departamentului de preţuri de transfer la firma de audit şi consultanţă EY România.

Citeste mai mult…

Ziare.com: Guvernul Ponta si evazionistii: Un pas inainte, doi inapoi

Guvernul a dat unda verde organizarii Loteriei bonurilor fiscale, insa specialistii atrag atentia ca implementarea ei ar putea fi anevoioasa si ca ar putea exista tentative de frauda.

Masura are scopul de “a contribui la combaterea evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea si responsabilizarea cetatenilor in fiscalizarea veniturilor realizate de comercianti din vanzarea bunurilor si prestarea serviciilor direct catre populatie”, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre Guvern.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Şeful Băncii Angliei critică austeritatea din zona euro

Guvernele din zona euro trebuie să relaxeze măsurile de austeritate pentru a promova creşterea şi normalizarea economiei din regiune, consideră guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, relatează CNBC.

“Politica fiscală din zona euro este mai strictă decât în Marea Britanie, chiar dacă Europa nu are alte mecanisme de împărţire a riscurilor şi este relativ inflexibilă. O politică fiscală mai flexibilă ar contribui la reincluderea în circuitul economic a economiilor private şi ar preveni riscul stagnării”, a spus Carney, citat de CNBC, într-un discurs la Dublin. Aceste politici ar compensa impactul reformelor structurale asupra cheltuielilor şi ar corespunde cu obiectivul pe termen lung de creştere a integrării, a adăugat bancherul.

Citeste mai mult…

Economica.net: Foraje petroliere de anvergură în Marea Neagră? O firmă americană a adus 900 de milioane de dolari în România

Cea mai mare majorare de capital operată de o firmă străină în România, în luna decembrie a anului trecut, a fost de 890 de milioane de dolari (728 de milioane de euro) şi a fost făcută de firma Vantage Driller Rocco SRL, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Ţara de rezidenţă a investitorului este Cipru, potrivit aceleiaşi surse, ţară cunoscută drept paradis fiscal.

Vantage Driller Rocco SRL este deţinută de o companie americană de foraje offshore, Vantage. Compania americană a înregistrat în 2013 venituri de 721 de milioane de dolari, şi un profit operaţional EBITDA de 363 de milioane de dolari, din contracte de foraj cu mari companii petroliere internaţionale, ca Petrobras, Total sau Petronas. Vantage operează în acest moment şapte unităţi de foraj marine, dintre care patru platforme fixe şi trei mobile, iar o alta este în construcţie. Trei dintre ele forau în largul coastelor Africii de Vest, una lângă India şi trei în Asia de Sud Est, în zona Indoneziei, potrivit unei prezenzări a companiei din toamna trecută.

Citeste mai mult…

Economicat.net: Cărbunele românesc merge în Serbia: Complexul Energetic Oltenia a câştigat un contract de export de 16 milioane de euro

Contractul presupune livrarea a 1,2 milioane de tone de lignit, în şase luni. Profitul CEO este de circa 2,5 euro pe tonă, adică aproximativ 3,7 milioane de euro.

Complexul Energetic Oltenia a câştigat o licitaţie în Serbia pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de lignit într-un termen de şase luni, dimensiunea contractului fiind de 16 milioane de euro. Informaţia a fost furnizată, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET de Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere a CEO.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Marea Neagră, la adăpost de „furtuna“ tăierii investiţiilor OMV

Programul de explorare din Marea Neagră derulat de Petrom alături de americanii de la ExxonMobil este deocamdată ferit de „furtuna“ care s-a abătut asupra bugetului de investiţii al austriecilor de la OMV, grupul care controlează 51% din acţiunile singurului producător local de petrol şi gaze din România.

Deşi OMV vorbeşte despre schimbări de proporţii seismice în industrie, după prăbuşirea barilului de la 115 dolari la sub 50 de dolari, dar şi de o volatilitate puternică, oficialii de la Bucureşti spun că investiţiile în 2015 stabilite pentru Marea Neagră vor merge mai departe. „Explorarea Neptun Deep este un proiect strategic atât pentru OMV Petrom, cât şi pentru România. La acest moment nu estimăm un impact asupra planurilor curente (2015)“, au spus oficialii Petrom.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Romgaz îl aduce în board pe “regele locurilor de joacă”

Romgaz (simbol bursier SNG) l-a numit provizoriu în Consiliul de Administraţie pe Dragoş Dorcioman, proprietarul unei firme specializate pe construcţia locurilor de joacă, al cărui mandat va începe pe 2 februarie şi va dura până la următoarea adunare generală a acţionarilor.

Dorcioman îl înlocuieşte în boardul producătorului de gaze naturale pe Sergiu Manea, vicepreşedinte la BCR, care şi-a înaintat demisia la sfârşitul anului trecut, după remanierea guvernamentală în urma căreia ministrul energiei Răzvan Nicolescu a fost schimbat cu Andrei Gerea.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: UNTRR cere Guvernului să solicite Germaniei introducerea unui moratoriu privind salariul minim

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cere Guvernului să solicite autorităţilor germane introducerea unui moratoriu pentru transportatorii români privind aplicarea legii salariului minim din Germania.

Germania a introdus, de la 1 ianuarie, salariul minim, în valoare brută de 8,5 euro pe oră, aplicat şi în cazul şoferilor profesionişti străni care efectuează operaţiuni de transport internaţional de marfă şi persoane către şi din Germania, cabotaj sau tranzit pe teritoriul ţării.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Companiile listate pe piața Rasdaq trebuie să își aleagă opțiunea de listare până la 27 octombrie 2015

Companiile listate pe piața Rasdaq și din piața valorilor mobiliare necotate trebuie să își aleagă opțiunea de listare până la 27 octombrie 2015 când încetează de drept activitatea acestor companii, în conformitate cu Legea 151/2014, potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

Legea 151/2014 prevede ca activitatea pieței Rasdaq și a pieței valorilor mobiliare necotate încetează de drept la 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, respectiv în data de 27 octombrie 2015. Astfel, companiile de pe piața RASDAQ și de pe piața valorilor mobiliare necotate trebuie să decidă în perioada următoare dacă se vor muta pe piața reglementata sau pe ATS sau dacă se vor delista.

Această schimbare este foarte importantă pentru întreaga piața de capital. Emitenții de pe Rasdaq sunt foarte importanți pentru noi, acei emitenți care vor decide să deschidă acest nou capitol la bursa vor fi sprijiniți cu orice ajutor și sfat care le poate fi oferit de BVB, precum și de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Depozitarul Central și specialiștii implicați pentru ca aceasta tranziție să fie cât mai lină posibil. (…) Atât emitenții care vor rămâne pe scena pieței de capital, cât și cei care vor părăsi această scenă sunt foarte importanți pentru noi’, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Bursa de la Bucureşti a închis joi în creştere

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în creştere cu 0,05% şedinţa de tranzacţionare de joi. Rulajul total al pieţei a depăşit 8,3 milioane de euro, din care tranzacţiile cu acţiuni au totalizat circa 5,67 milioane de euro, iar tranzacţiile cu obligaţiuni au însumat 2,25 milioane euro.

Cele mai mari rulaje au fost înregistrate cu acţiunile Fondul Proprietatea, cu 5,069 milioane lei, BRD – 2,05 milioane lei şi Erste Group Bank – 1,808 milioane lei. Indicele BET-TR a urcat cu 0,05%, în timp ce indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a stagnat în şedinţa de joi.

Citeste mai mult…

Gandul.info: CNADNR a încheiat contracte de aproape 250.000 de euro cu o casă de avocatură din Timişoara. Iată cine e doamna avocat care a primit aceşti bani

Aproximativ 1,1 milioane de lei, cu TVA inclus, echivalentul a 246.000 de euro, reprezintă valoarea contractelor pe care CNADNR le-a încheiat în ultimii ani cu cabinetul individual de avocatură Claudia Sorina Chirilă din Timişoara. Avocata este soţia lui Alexandru Chirilă, consilier personal al primarului Timişoarei, care a avut mai multe funcţii publice, precum consilier al fostului preşedinte al CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, fost subprefect de Timiş şi fost director general al Aeroportului Internaţional Timişoara. Cabinetul de avocatură Claudia Sorina Chirilă a semnat recent un nou contract cu CNADNR.

CNADNR a atribuit miercuri un contract de 46.000 de lei, fără TVA, cabinetului individual de avocat Chirilă Claudia Sorina din Timişoara pentru servicii de asistenţă juridică aferente exproprierii imobilelor situate pe amplasamentul lucrării de reabilitare DN76 Deva-Oradea, sector Ioneşti-Vârfurile, în judeţul Arad.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: O veste bună pentru exporturile României: Economia Germaniei se mişcă mai bine, iar cererea internă creşte

În Germania domneşte un relativ optimism în legătură cu evoluţia economiei. După un an 2014 care a cunoscut o creştere a PIB cu 1,5%, adică mai mult decât era prevăzut în toamna trecută, guvernul german a modificat miercuri, oficial, previziunile de creştere a economiei de la 1,3 la 1,5%.

Mersul economiei germane este fundamental pentru România. Germania este principalul partener comercial al României, atât la export, cât şi la import. În 2013, exporturile româneşti în Germania au însemnat 18,6% (4,9 mld. euro) din totalul exporturilor, iar importurile tot 18,6% (5,5 mld. euro) din totalul importurilor.

La nouă luni din 2014, ponderea exporturilor către Germania în total exporturi a crescut la 19,4% (3,9 mld. euro), iar ponderea importurilor în total importuri a avansat la 19% (4,3 mld. euro). Evoluţia economiei germane este unul dintre motivele pentru care exporturile româneşti vor atinge foarte probabil un record în 2014, peste 50 de miliarde de euro.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Cum să construieşti judeţe puternice economic când familii cu şase copii se îngrămădesc într-o singură încăpere ca să nu moară de frig?

Drama subdezvoltării României atinge cote maxime în Vâlcea, Gorj şi Vaslui, judeţe în care doar unu din cinci locuitori lucrează, direcţiile de asistenţă socială se află printre marii angajatori, investiţiile private lipsesc, iar peste aceşti indicatori economici dezastruoşi se suprapun tragedii în care victimele sunt copii şi care anulează orice şansă de redresare economică locală. Ieri, într-o comună din Vâlcea, o mamă şi cei şase copii ai săi au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon. În urmă cu două săptămâni, şase copii şi tatăl lor au murit într-o garsonieră din Gorj, iar în noaptea de Revelion un alt copil şi patru adulţi şi-au pierdut viaţa într-o stână din Vaslui, din aceeaşi cauză.

Copiii reprezintă principala resursă a unei ţări, însă această categorie de populaţie este neglijată, iar cauzele sunt multiple: de la plecarea a două milioane de părinţi în străinătate din cauza sărăciei (în oglindă cu creşterea ratei abandonului şcolar la liceu de la 3% în 2009 la peste 4% în 2012) până la indiferenţa înalţilor oficiali faţă de condiţiile de locuit sau de sănătate în care cresc cei care trebuie să contribuie la dezvoltarea ţării.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Acţiunile băncilor, în creştere, Fondul Proprietatea, în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis joi în stagnare, după o şedinţă cu variaţii reduse, în care piaţa a fost susţinută de acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD), în timp ce titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avut un impact negativ.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în stagnare. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Rata şomajului a scăzut în decembrie la 6,4%

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost în decembrie de 6,4%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de noiembrie şi cu 0,6 puncte comparativ cu decembrie 2013, numărul şomerilor ajungând la 604.000 persoane, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) a fost mai mic în decembrie atât faţă de luna precedentă (617.000), cât şi faţă de ultima lună a anului precedent (649.000 persoane).

“Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,0% în cazul celor de sex feminin)”, arată INS, într-un comunicat.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Ultima zi pentru chinezi să vină cu o ofertă pentru Tarniţa

Chinezii sunt aşteptaţi mâine cu oferta pentru hidrocentala pe pompaj de la Tarniţa, proiect în valoare de 1,2 miliarde de euro, în condiţiile în care termenul de depunere a documentelor expiră în data de 30 ianuarie, ora 10.00.

Trei companii internaţionale au depus scrisori de intenţie pentru proi… Anterior, la termenul din data de 27 noiembrie 2014, Hidro Tarniţa – compania care se ocupă cu dezvoltarea proiectului, anunţa că prelungeşte perioada „ca urmare a creşterii interesului investitorilor pentru proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti şi a solicitării acestora“.   Mai multe companii din China s-au declarat în ultimii ani interesate de realizarea proiectului din judeţul Cluj, ultima dintre acestea fiind Sinhydro.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: O companie americană va deschide o fabrică la Timişoara

Compania americană Kimball Electronics, furnizor de componente electronice pentru industrie, sectorul auto şi medical, va deschide o fabrică la Timişoara, a doua unitate din Europa a grupului, după cea din Polonia, informează Mediafax.

“Suntem încântaţi că vom face această investiţie în România. Noua fabrică din România va completa activitatea noastră din Polonia şi va oferi clienţilor noştri soluţii suplimentare”, a declarat, într-un comunicat, Janusz Kasprzyk, vicepreşedintele operaţiunilor din Europa ale companiei. Fabrică va fi amplasată în apropierea Aeroportului Timişoara într-un spaţiu de 6.000 de metri pătraţi şi va avea mai multe linii de producţie. Compania intenţionează să înceapă angajările pentru unitatea din Timişoara în trimestrul al treilea din acest an.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Soluția Transporturilor pentru ambuteiajele de pe DN1

Ministerul Transporturilor are în vedere modernizarea Drumului Județean Câmpina – Valea Doftanei – Săcele pentru ca acesta să devină o alternativă viabilă pentru Drumul Național 1, precum și realizarea unor centuri ocolitoare la Comarnic și Bușteni.

”Drumul Județean 102 I, Câmpina – Valea Doftanei – Săcele, are lungimea de aproximativ 60 km și reprezintă o alternativă viabilă, având în vedere că acest drum ar putea fi modernizat în perioada următoare”, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus în timpul unei vizite la Ploiești în cadrul căreia a discutat, alături de conducerea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), cu liderii Consiliului Județean Prahova.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Piaţa auto locală revine la volume de peste 1,5 miliarde de euro în 2015

Vânzările de autovehicule au crescut anul trecut cu 21,5% faţă de 2013, la 100.336 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), fiind pentru prima dată după anul 2011 când este depăşit pragul de 100.000 de unităţi, piaţa fiind susţinută de programul de casare. Valoarea cumulată a maşinilor noi vândute a fost de peste 1,5 mld. euro, luând în calcul un preţ mediu de 15.000 de euro.

„Anul trecut programul Rabla a avut efecte pozitive în piaţă, prin care s-au vândut peste 20.000 de maşini noi. În 2015 noi nu ar trebui să mai avem un astfel de program deoarece introduce distorsiuni în piaţă, însă anul trecut şi-a arătat utilitatea. În continuare, acest program ar trebui realizat astfel încât să se facă o diferenţiere în funcţie de combustibili şi clase de emisii“, a spus Brent Valmar, vicepreşedintele APIA.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Vicepreşedintele GE: Dacă vă bazaţi pe educaţie, vor veni şi investiţiile. Niciodată nu sunt prea mulţi ingineri

Pe termen lung, bătălia pentru atragerea investiţiilor va fi câştigată de ţările cu o forţă de muncă educată, în contextul în care oricum costurile sunt pe un trend ascendent. Lupta se duce acum pentru ingineri, dar şi pentru specialişti în software capabili să descifreze o nouă „specie“ de internet, internetul industrial.

„Dacă vă bazaţi pe educaţia de calitate, vor veni şi in­ves­tiţiile.“ Aceasta ar fi una dintre recomandările pe care le face John Rice, vicepreşedinte şi preşe­dinte al diviziei de operaţiuni glo­bale din cadrul conglo­me­ratului ame­rican Ge­neral Electric (GE), un business de 146 de mi­liarde de dolari cu ope­raţiuni răspândite în sec­toare precum petrol, gaze, energie, infra­structură sau sănătate.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: MARCEL BĂRBUŢ, PROPRIETARUL ADEPLAST: “Este obligatoriu ca în acest an să avem o deblocare a investiţiilor publice”

Omul de afaceri spune că, în 2015, este interesat de achiziţionarea unor companii. “Investiţia în fabrica de vată bazaltică este momentan în stand-by, dar cu siguranţă se va face”. Interviu cu domnul Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast, producător de materiale de construcţii

AdePlast este un important producător român de materiale de construcţii cu trei platforme industriale situate în Oradea, Ploieşti şi Roman. Controlată de omul de afaceri Marcel Bărbuţ şi cu un capital 100% românesc, AdePlast a cunoscut o dezvoltare continuă, atât în România, cât şi în ţari către care exportă, precum ţările arabe, Germania, Moldova, Austria, Ungaria sau Ucraina. Cele trei platforme industriale ale AdePlast produc diverse materiale de construcţii: adezivi şi mortare, polistiren şi vopsele în trei regiuni strategice ale ţări: Ploieşti (Centru-Sud), Oradea (Vest), Roman (Est). De-a lungul timpului, AdePlast a preluat operaţiunile Düfa pentru piaţa din România şi Bulgaria, dar şi operaţiunile din ţara noastră ale producătorului german Schomburg.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Autostrada Câmpia Turzii – –Târgu Mureş sau cum Guvernul ignoră în continuare realitatea blocajelor de pe Centura Capitalei

Planurile şi mai ales deciziile şi proiectele demarate de Ministerul Transporturilor prin Compania Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) cu greu mai pot fi explicate raţional în condiţiile în care Guvernul preferă în continuare să construiască autostrăzi acolo unde nu este nevoie urgentă de acestea şi să menţină blocate proiecte urgente unde se formează în fiecare zi ambuteiaje.

Spre exemplu, Ministerul Transporturilor a anunţat săptămâna aceasta faptul că firma austriacă Strabag precum şi constructorul local Straco Grup (controlat de fraţii Alexandru şi Traian Horpos), care au mai lucrat împreună la autostrada Deva-Orăştie, şi-au adjudecat o mare parte din cele cinci contracte în valoare totală de aproape 1,2 miliarde de lei pentru construcţia autostrăzii Câmpia Turzii – Ogra – Târgu-Mureş, cu o lungime totală de circa 57 de kilometri.

 Citeste mai mult…

Presidency.ro: Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Recepției organizate de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 29 ianuarie a.c., un mesaj cu prilejul Recepției de Anul Nou organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, mesaj adresat participanților la eveniment de către domnul Cosmin Marinescu, consilier prezidențial pentru politici economice.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Derogări BNR de la regulamente pentru programul “Electorata” şi conversia creditelor în valută

BNR va relaxa cerinţele prudenţiale şi de clasificare a creditelor pentru restructurările operate în cadrul programului guvernamental cunoscut sub numele “Electorata” şi pentru creditele care sunt convertite în moneda în care debitorul încasează sau are indexate veniturile.

Banca centrală a publicat joi două proiecte de regulamente care vor modifica Regulamentul 17/2012 privind unele condiţii de creditare, precum şi Regulamentul 16/2012 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Banca Transilvania pregăteşte soluţii pentru clienţii Volksbank România care au credite în franci

Banca Transilvania pregăteşte un set de măsuri pentru clienţii Volksbank România care au credite în franci elveţieni şi care sunt afectaţi de aprecierea puternică a monedei elveţiene, estimând că va putea oferi soluţii viabile în aproximativ trei luni, după finalizarea preluării Volksbank.

Consiliul Concurenţei a emis, la cererea Băncii Transilvania, o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei, astfel încât instituţia de credit să se poată implica în activitatea Volksbank România şi Volksbank Services România înainte de obţinerea autorizaţiei din partea autorităţii de concurenţă pentru preluarea acestora.

“Salutăm decizia Consiliului Concurenţei de a ne acorda mai repede accesul la datele clienţilor Volksbank România. Dorim să ajutăm clienţii Volksbank România care s-au împrumutat în franci. Practic, vrem să replicăm bunele practici ale Băncii Transilvania în relaţia cu aceşti noi clienţi,” a declarat joi într-un comunicat Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Andreea Paul, PNL: Am insotit azi un client creditat in franci elvetieni la banca. “La orice intrebare tehnica, raspunsurile ofiterului de credite au fost “Nu stiu. Intrebati la centrala”, desi aveau sesizarea de o saptamana

“Am insotit azi un client creditat in franci elvetieni la banca Raiffeisen – sucursala din Crangasi. Familia sa risca sa ramana in strada cu doi copii mici”, ne transmite joi Andreea Paul, prim-vicepresedintele PNL si membru in Comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor. Cateva concluzii legate de discutia avuta, spune Paul: ” la orice intrebare tehnica, raspunsurile ofiterului de credite au fost “Nu stiu. Intrebati la centrala”, desi fusese depusa deja o sesizare adresata Centralei cu o saptamana in urma. Alternativele bancii pentru clientul ale carui venituri nu mai acopera rata au fost: rata dobanzii diminuata cu 0,5% sau restructurarea creditului, dar fara niciun detaliu legat de impactul efectiv asupra platitorului sau datoriei finale, mai adauga deputatul liberal.

Creditul a fost acordat dupa o discutie de principiu, inca una pentru depunerea documentelor si semnarea contractului de creditare, fara niciun avans; in vremuri bune, banca iti da umbrela, cand vine ploaia, banca ti-o ia, cum spune avocatul Razvan Vladulescu, care ne-a insotit pro-bono;

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Directiva creditelor ipotecare în cazul conversiei împrumuturilor

O nouă legislație comunitară, pe care România ar trebui să o transpună cel târziu anul viitor, reglementează problema celor îndatorați în valută. Printre altele, descâlcește și spinoasa conversie a creditelor.

Directiva europeană privind contractele de credit pentru bunuri imobiliare rezidențiale este utilizată ca argument în lupta dintre bănci și cei creditați în valută. În timp ce Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) susține că directiva stabileşte că operaţiunile de conversie se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia, avocații vin cu argumente contra, în favoarea clienților băncilor.

„Orice iniţiativă privind conversia creditelor în valută trebuie să ţină cont de principiile stipulate de directiva europeană 17 din 2014, care stabileşte că operaţiunile de conversie se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia. Aşa cum a anunţat încă din luna septembrie 2014, deşi directiva are ca termen de aplicabilitate luna martie 2016, CPBR consideră că elaborarea unei legislaţii naţionale care să se armonizeze cu principiile directivei este posibilă chiar din acest an, aşa încât orice operaţiune de conversie ulterioară acesteia să se bucure de garanţia respectării principiilor directivei“, se arată într-un comunicat al CPBR.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Financial Times: Modelul unguresc de preschimbare a creditelor în franci nu este pentru „toată lumea“

Neil Buckley, economist la Financial Times, atrage atenţia asupra adoptării modelului unguresc de conversie a creditelor în franci, care poate să nu fie un avantaj pentru vecinii Ungariei, fie din cauză că rezervele valutare sunt insuficiente, fie din cauză că dobânzile bancare sunt mult prea mari pentru a face rentabilă preschimbarea.

Economistul aminteşte că în 2011 programul de plată anticipată a creditelor în franci i-a favorizat pe cei mai bogaţi dintre contractanţii împrumuturilor, în timp ce restul au avut de pierdut din cauza deprecierii cursului, scrie Portfolio.

Mişcarea Băncii Naţionale a Elveţiei din urmă cu două săptămâni, de a abandona pragul fix de schimb valutar în raport cu euro, a adus linişte autorităţilor, cât şi cetăţenilor din Ungaria după ce în noiembrie anul trecut guvernul de la Budapesta a reuşit să ajungă la o înţelegere cu băncile locale şi să preschimbe toate împrumuturil în forinţi la cursul de atunci. În acest timp, în ţări precum Polonia, România, Croaţia sau Serbia ratele la aceste împrumuturi au crescut peste noapte cu 20%.

Citeste mai mult…

Zf.ro: PwC: Băncile vor vinde anul acesta credite neperformante de circa 2 miliarde de euro

Procesul de curăţare a bilanţurilor bancare ar putea continua cel puţin trei ani, iar în 2015 ar putea fi vândute portofolii de credite neperformante de circa 2 mld. euro, estimează Jonathan Wheatley, şeful pe Europa Centrală şi de Est al echi­pei de consultanţă pentru tranzacţii bancare şi portofolii de neperformante în cadrul firmei de consultanţă şi audit PwC.

„Având în vedere că procesul de vânzare a creditelor neperformante este de abia la început şi rămân credite neperformante de peste 12 miliarde de euro în sistemul bancar din România, estimăm că procesul de curăţare a bilanţurilor va continua pentru cel puţin trei ani de acum înainte“, a spus Wheatley într-un interviu pentru ZF.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANALIŞTII, DESPRE CRIZA CREDITELOR ÎN FRANCI ELVEŢIENI: “Este clar că BNR ar fi putut şi ar putea să intervină”

Deşi au trecut două săptămâni de la izbucnirea crizei creditelor în franci elveţieni (CHF), autorităţile nu au luat, încă, nicio măsură, mulţumindu-se să arunce problema de la una la cealaltă.

Conducerea executivă a BNR a anunţat, ieri, că astăzi va susţine o conferinţă de presă. Potrivit surselor noastre, guvernatorul BNR Mugur Isărescu va vorbi, în cadrul evenimentului, despre problema creditelor în CHF.

Buzduganul l-a aruncat încă de ieri, când a transmis un comunicat de presă în care a precizat, printre altele, că “situaţia creditării în CHF nu reprezintă un risc sistemic (din perspectiva ponderii reduse în PIB), dar adoptarea unor măsuri inadecvate poate induce un astfel de risc”.

Afirmaţia a fost interpretată în mod diferit de analiştii economici, unii considerând corect ceea ce spune Banca Centrală, iar alţii, dimpotrivă, sesizând o contradicţie în cadrul frazei de mai sus.

Aceştia din urmă susţin: “Este o asimetrie în declaraţia BNR. Când faci o analiză de risc, te bazezi pe anumiţi indicatori, iar situaţia creditelor în CHF este un risc sistemic în sine. Soluţiile pot rezolva sau agrava situaţia”.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: MUGUR ISĂRESCU FACE DECLARAŢII DESPRE CREDITELE ÎN FRANCI ELVEŢIENI:

“Dacă s-ar face conversia la curs istoric, cine ar suporta diferenţa de curs? Poate domnul Piperea?”

*Isărescu: “Noi am atras atenţia băncilor să trateze cu delicateţe problema persoanelor fizice”

BNR a atras atenţia băncilor comerciale să trateze “cu delicateţe” problema persoanelor fizice împrumutate în franci elveţieni, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.

Domnia sa a explicat: “Băncile ne-au transmis că sunt instituţii cu responsabilitate socială (nu protecţie socială) şi că sunt gata să împartă riscul. Noi am atras atenţia băncilor să trateze chiar cu delicateţe problema persoanelor fizice”. Guvernatorul BNR a dat ca exemplu trei angajaţi ai instituţiei, care aveau credite în franci.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Mugur Isărescu: Dacă BNR intervine puternic şi aduce cursul francului elveţian la 3,7 lei am putea avea consecinţe horror

Măsurile luate în pripă în cazul crizei creditelor în franci elveţieni pot fi foarte dăunătoare, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-o conferinţă. El a făcut referire la faptul că săptămâna trecută se cerea o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru fixarea cursului.

“Probema este că în lumea de astăzi se face arbitraj instantaneu, în timp real, pe 0,001%. Apeşi pe un buton şi platformele de tranzacţionare echilibrează cursurile. Cum să funcţioneze o diferenţă de 20%? Dacă BNR intervine puternic şi aduce cursul francului elveţian cum era înainte de 14 ianuarie, vom avea consecinţele de rigoare. Prima consecinţă ar fi că leul s-ar aprecia la 3,7 faţă de euro, un scenariu horror, cu consecinţe asupra exportatorilor. Practim am reteza 20% din veniturile exportatorilor şi am trimite economia în recesiune”, a spus Isărescu.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Finanţele vor să împrumute 5 miliarde de lei în februarie, cea mai mare sumă lunară din ultimii patru ani

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute în luna februarie prin vânzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începând din februarie 2011 şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an.

În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul vrea să obţină 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în cadrul cărora vinde titluri în condiţiile stabilite în cadrul licitaţiilor de referinţă, intenţionează să atragă 480 de milioane de lei.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Germania suspendă salariul minim pentru șoferii străini în tranzit, prevedere legală reclamată la CE și de România

Guvernul german a decis vineri să suspende temporar aplicarea noului său salariu minim în cazul șoferilor, în principal din Europa de Est, când aceștia tranzitează țara, aspect reclamat la Comisia Europeană de mai multe țări, printre care Polonia, România și Ungaria, relatează AFP.

“Din considerație pentru vecinii săi” — în condițiile în care în Polonia firmele de transport și guvernul s-au angajat într-o veritabilă campanie împotriva noului sistem — guvernul a decis să suspende dispoziția privitoare la transportul de tranzit până la “clarificarea chestiunii juridice europene”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de la Berlin ministrul muncii, Andrea Nahles, la finalul unei întrevederi cu omologul polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: Inflaţia din zona euro a înregistrat un declin record în ianuarie

Preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,6% în luna ianuarie comparativ cu aceeaşi lună din 2014, consemnând cel mai important declin de la înfiinţarea zonei euro, în 1999, până în prezent, potrivit primelor estimări ale Eurostat.

Un nivel similar al inflaţiei, de -0,6%, s-a mai înregistrat în zona euro doar în luna iulie a anului 2009, în timpul recesiunii economice, relatează Bloomberg şi Reuters.

 Citeste mai mult…

Economica.net: Azerii de la SOCAR deschid încă o benzinărie. Au ajuns la 32 de unităţi în România

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR, deschide a 32-a benzinărie din România în judeţul Sibiu, în urma unei investiţii de circa 1 milion de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

‘SOCAR deschide prima benzinărie din 2015 în judeţul Sibiu continuând investiţiile din anul precedent, ca parte a planului de business privind dezvoltarea reţelei pentru a acoperi o cât mai mare suprafaţă a României. În acest an, vom investi şi în alte benzinării pentru a ne creşte cota de piaţă, venind mereu cu produse şi servicii noi pentru clienţii noştri’, a declarat Hamza Karimov, CEO SOCAR România.

  Citeste mai mult…

Zf.ro: Top 20 contracte CNADNR în ultimii 5 ani: peste 2 miliarde de euro puse la bătaie pentru autostrăzi şi drumuri naţionale. Cu ce şosele ne-am ales

Cele mai mari 20 de contracte semnate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în perioada 2010-2014 tota­lizează circa 2,1 miliarde de euro, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor trans­mise de CNADNR de-a lungul timpului, dar şi a datelor de pe site-ul e-licitatie.ro. În aceeaşi perioadă, compania de drumuri a avut un buget cumulat de peste 8 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Printre cele mai mari 20 de contracte semnate de CNADNR în ultimii 5 ani se numără 16 proiecte de construcţie de autostrăzi, cu o lungime totală de 312 kilometri.

 Citeste mai mult…

Capital.ro: Datele bugetului explică lipsa autostrăzilor: Guvernul a anulat 2 mld euro de la investiţii, dar a cheltuit în plus cu aparatul funcţionăresc

Execuţia bugetului pentru 2014, publicată vineri de Ministerul de Finanţe, arată că guvernul a cheltuit în 2014 pentru investiţii, atât din surse interne, cât şi externe, doar 32,4 miliarde lei, deşi prin buget programase 40 miliarde lei.

Rezultatul bugetar este în contradicţie cu obiectivul guvernului pentru 2014. “Bugetul anului 2014 este un buget bazat pe investiţii”, anunţa guvernul Ponta în urmă cu un an. Datele publicate, acum, de Finanţe dovedesc că acest oiectiv a fost ratat.  Blocarea proiectelor de drumuri şi autostrăzi şi, implicit, absorbţia foarte slabă a fondurilor europene, în special pentru transporturi, se oglindesc în execuţia bugetului.

 Citeste mai mult…

Business24.ro: EXPERTUL CARE A PREZIS PRETUL DE 50 DOLARI/BARIL: Piata este inundata de petrol. Barilul va deveni un chilipir!

Cat de jos poate cobori pretul petrolului? Aceasta este intrebarea care framanta de cateva luni analisti economici, investitori si sefi de guverne, care privesc siderati cum pretul barilului coboara de parca ar aluneca pe o pata de ulei.

In toamna, cand toata lumea astepta o reducere a productiei de petrol in tarile OPEC care sa regleze piata, Shawn Driscoll, managerul fondului mutual T. Rowe Price New Era, a prezis un plafon minim de 50 de dolari/baril atins in urmatorii 10 ani. In doar doua luni si jumatate, barilul a atins pretul de 48 de dolari, iar Driscol se vede nevoit sa-si revizuiasca predictia, intr-un nou intrerviu acordat Market Watch.

Shawn Driscoll recunoaste ca s-a inselat amarnic mizand pe interventia OPEC pentru stabilizarea pietei. “Sincer, ma asteptam ca Arabia Saudita sa reduca productia. Din momentul in care nu a facut acest lucru era clar ca vor fi probleme”, admite Driscoll.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Exportul de energie din 2014 a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani

Volumul de energie exportată anul trecut de România, echivalentul a 15% din producţie, a înregistrat cel mai mare nivel din ultimii zece ani, fiind impulsionat atât de un preţ mai mic faţă de media europeană, cât şi de o serie de circumstanţe externe, potrivit datelor Transelectrica.

Valoarea energiei exportate anul trecut se ridică la 355 milioane de euro. Exporturile de electricitate a ajuns anul trecut la 9.936 GWh, depăşind de două ori nivelul din 2013.

Potrivit Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, excedentul de producţie a condus la scăderea preţurilor energiei, făcând-o mai competitivă pe pieţele din ţările vecine.

 Citeste mai mult…

Eoficial.ro, preluat de Prahova24.ro, Valcea24.ro, Sinaiaexpres.ro: CCIR, recepție în onoarea Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a organizat joi, la Romexpo, o Recepţie în onoarea Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, se arată într-un comunicat al CCIR.

Potrivit comunicatului menționat, evenimentul a marcat contribuţia deosebită a diplomaţilor străini la dezvoltarea economiei naţionale, prin sprijinul acordat relaţiilor comerciale bilaterale dintre România şi diverse state ale lumii.

Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a mulţumit Ambasadorilor şi reprezentanţilor Misiunilor Diplomatice pentru implicarea acestora în intensificarea cooperării economice internaţionale şi stimularea investiţiilor globale și a subliniat importanţa parteneriatului dintre Camera de Comerţ şi Ambasadele străine din Bucureşti, care contribuie la dezvoltarea afacerilor, se mai arată în comunicatul citat.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: DGAF verifică societăţile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA

Noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA a persoanelor impozabile, menită să reducă şi să prevină frauda în domeniul TVA, va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2015, arată un comunicat al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).

Decizia de acordare a codului de TVA aparţine Administraţiei fiscale judeţene competente teritorial şi depinde de rezultatul analizei de risc fiscal, care verifică, printre altele corectitudinea şi veridicitatea informaţiilor furnizate în declaraţia 088 de către reprezentantul societăţii, care solicita înregistrarea. De asemenea,această verifică dacă asociaţii/administratorul deţin sau au deţinut societăţi cu obligaţii neachitate la bugetul de stat, la momentul cesionării părţilor sociale, şi dacă aceştia deţin sau au deţinut societăţi lichidate sau radiate, la care a fost declanşată procedura insolvenţei sau au fost declarate inactive fiscal.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI: Lichiditate de peste 10 milioane euro pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de 44.732.021,55 lei (10.063.220,52 euro).

În jurul orei 14:30, şapte dintre cei opt indici ai BVB erau în creştere. Astfel, indicele BET urca procentual cu 0,53%, până la 7.047,96 puncte.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Licitaţie SRI de 70 milioane de lei pentru interoperabilitatea bazelor de date ale statului

Serviciul Român de Informaţii (SRI) va organiza, în martie, o licitaţie pentru achiziţionarea de echipamente IT necesare realizării unui sistem informatic care va permite interoperabilitatea bazelor de datele ale principalelor instituţii ale statului, contract estimat la 70 milioane de lei (cu TVA).

Termenul limită pentru depunerea ofertelor va expira la 16 martie, ora 10.00, două ore mai târziu urmând să fie deschise, conform anunţului de participare publicat de Unitatea Militară 0929 Bucureşti pe www.e-licitatie.ro.

 Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Cinci oferte pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa. Cum va arăta proiectul de 1 miliard de euro

Compania Hidro Tarniţa, care încearcă de câţiva ani să atragă investitori pentru construcţia hidrocentralei de peste 1 miliard de euro din judeţul Cluj, a primit vineri, la termenul limită, oferte de la cinci investitori interesaţi de proiect.

“Cinci companii au depus oferte preliminare şi neangajante în cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea Tarniţa-Lăpuşteşti. Urmează ca în următoarele săptămâni să analizăm documentaţia depusă pentru a verifica dacă toate elementele sunt în acord cu prevederile procedurii de selecţie. Conform principiului transparenţei, lista investitorilor precalificaţi va fi publicată după analizarea documentaţiei depuse, urmând să intrăm în următoarea fază a etapei de precalificare, cea de negociere”, a declarat într-un comunicat Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa.

 Citeste mai mult…

Bursa.ro: Germania suspendă temporar salariul minim pentru transportatorii care traversează ţara; UNTRR salută decizia și consideră că este un prim pas spre soluționarea acestei problematici

Guvernul german a decis astăzi să suspende temporar noul salariu minim pentru transportatorii care tranzitează această ţară şi care viza, în special, şoferii din Europa de Est, scrie AFP. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România salută decizia Germaniei și consideră că este un prim pas spre soluționarea acestei problematici.

 UNTRR s-a implicat activ în soluționarea acestei legislații care prevedea ca începând cu 1 ianuarie 2015, introducerea unui salariu minim legal în valoare brută de 8,50 euro pe oră, care se va aplica și șoferilor profesioniști străini care efectuează operațiuni de transport internațional de marfă și persoane către și din Germania, cabotaj sau tranzit pe teritoriul Germaniei. Pentru fiecare oră lucrată de un șofer român pe teritoriul german, se va aplica salariul minim din Germania – și nu cel din România. Amenda pentru nerespectarea salariului minim în Germania poate ajunge până la 500.000 euro.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Voi prezenta în fața Parlamentului prioritățile de guvernare ale primului semestru

Premierul Victor Ponta, președintele PSD, a declarat vineri, la Sinaia, că va veni în fața Parlamentului pentru a prezenta prioritățile de guvernare ale primului semestru, acestea fiind discutate în cadrul reuniunii Comitetului Executiv Național al PSD.

“Am reiterat dorința de a veni în fața Parlamentului cu o prezentare la începutul sesiunii parlamentare a priorităților primului semestru, axate pe ceea ce este esențial legat de viața oamenilor: continuarea creșterii economice, scăderea șomajului, creșterea în continuare a investițiilor în dezvoltarea comunităților locale, în așa fel încât creșterea economică să fie simțită și în viața de zi cu zi a oamenilor și în special a categoriilor defavorizate. Combaterea sărăciei și o mai echilibrată distribuție a creșterii economice este obiectivul fundamental al guvernului pe care îl conduc, lucru care se poate face continuând măsurile de stimulare a creșterii economice, de creare de locuri de muncă în zona privată, măsuri care anul trecut au inclus reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit și care au ca obiectiv punctual pentru anul 2016 scăderea taxei pe valoarea adăugată, continuarea investițiilor în sănătate, educație, energie și în programe de reinserție socială, lucruri pe care le putem face doar prin colaborarea Guvernului cu Parlamentul”, a detaliat premierul Ponta.

 Citeste mai mult…

Bizlawyer.ro: ANRE instituie Registrul national al participantilor la piata angro de energie, din 18 martie 2015

Participantii la piata angro de energie din România au obligatia sa se înregistreze în Registrul national al participantilor la piata angro de energie instituit la Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), începând cu data de 18 martie 2015, sau sa prezinte ANRE confirmarea în scris a înregistrarii în registre similare, potrivit unui Ordin al presedintelui institutiei publicat în Monitorul Oficial.

“Începând cu 18 martie 2015 se instituie Registrul national al participantilor la piata angro de energie la ANRE care centralizeaza, valideaza si actualizeaza permanent informatiile din acest registru. (…) Participantii la piata angro de energie din România au obligatia sa se înregistreze în acest registru sau sa prezinte ANRE confirmarea în scris a înregistrarii în registre similare, anterior efectuarii unei tranzactii pe piata angro de energie din România care trebuie raportata Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor din Domeniul Energiei (ACER)”, se arata în document.

  Citeste mai mult…

Bizlawyer.ro: România va detine, pentru o perioada de 2 ani, functia de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA

România a obtinut, pentru o perioada de doi ani, functia de Secretar General al Secretariatului Permanent al CIG TRACECA, cu sediul la Baku (Azerbaidjan), a anuntat vineri Ministerul Transporturilor (MT). Ministerul Transporturilor precizeaza ca, în data de 29 ianuarie 2015, au avut loc la Istanbul (Turcia) lucrarile celei de-a XI-a Conferinte Anuale a Comisiei Interguvernamentale TRACECA (CIG TRACECA). La aceasta data, Turcia a preluat presedintia în exercitiu în cadrul acestei structuri de la Tadjikistan.

La Conferinta CIG TRACECA au participat reprezentantii Ministerelor Transporturilor din cele 13 state ale spatiului TRACECA: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Iran, Kîrgîzstan, Kazahstan, R. Moldova, România, Tadjikistan, Turcia, Ucraina si Uzbekistan si reprezentantul DG NEAR din cadrul Comisiei Europene, Stefaan Bil.

 Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Victoria Syriza, posibil ghinion pentru băncile greceşti din România

Rolul pe care băncile greceşti îl joacă în sistemul bancar românesc va fi tot mai mic, spune pentru Adevărul Financiar Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners.

Măsurile anti-austeritate ale noului guvern grec sperie pieţele Deciziile economice majore ale Greciei Victoria Syriza în alegerile de la Atena şi criza francului elveţian sunt doar doi dintre factorii care accelerează diminuarea cotei de piaţă a băncilor elene în România, apreciază bancherul. În urmă cu un deceniu, Lionăchescu a fost director general adjunct la Bancpost, controlată de banca grecească Eurobank, iar înainte de criză a fost pe punctul de a-şi vinde compania de investiţii către o altă bancă grecească, Piraeus Bank.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bogdan Hossu: Reprezentanții FMI sunt nemulțumiți de absența reformelor din administrația publică

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) sunt nemulțumiți de absența reformelor la nivelul administrației publice și al companiilor de stat, a declarat, vineri, Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa, după discuțiile avute cu reprezentanții FMI.

“Pe parcursul discuțiilor purtate, reprezentanții FMI s-au arătat nemulțumiți de absența reformelor la nivelul administrației publice și al companiilor de stat. Ne-au anunțat că vor urma negocieri cu guvernului, în cadrul cărora specialiștii FMI vor pune accent pe realizarea reformelor convenite în acordurile anterioare”, a spus Hossu.

Totodată, președintele CNS Cartel Alfa a precizat că discuțiile cu reprezentanții FMI au avut în vedere problematica salariului minim, evoluția locurilor de muncă, impactul reducerii CAS și legislația muncii — structură și perspective.

 Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor