Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 31 martie 2015

Cursdeguvernare.ro: Live-Video / IMM-urile și statutul lor în economie: o abordare comparativă cu alte țări din UE

Publicația cursdeguvernare.ro organizează la conferința ” IMM-urile și locul lor în economie : O abordare comparativă cu alte țări UE. Drumul de la problemele noastre la soluțiile lor”, cu sprijinul Camerei de Comerț și industrie a României(CCIR) și al Camerei de Comerț Italiană pentru România.

Evenimentul are loc marți, 31 martie 2015, între orele 10:00 și 14,00, în sala Al. I. Cuza de la sediul Camerei de Comerț și industrie a României, Blvd. Octavian Goga nr. 2, București.

Conferința își propune să abordeze problemele MM-urilor nu doar în cheia lipsei de finanțare.

Prezentările speakerilor (vedeti mai jos Agenda) vor configura un tablou mai complex al abordării și răspunsuri directe la întrebările simple legate de complicata situație și demersul insistent de-a găsi soluțiile potrivite pentru problemele IMM-urilor din România.

     Citeste mai mult...

Alleventsin.ro: ROMANIA – TURKEY BUSINESS FORUM

Pe 1 aprilie 2015, începând cu ora 12:00, CCIR Business Center va găzdui Forumul Economic România – Turcia, cea mai importantă manifestare de profil, care se va bucura de prezenţa unui număr important de companii turceşti reprezentate la cel mai înalt nivel.

Pentru companiile interesate de participare, principalele sectoare de activitate pretabile dezvoltării cooperării între cele două medii de afaceri sunt: construcţii, turism, fabricarea şi distribuirea de piese auto, electronice, produse de oţel, domeniul financiar, produse forestiere şi agricultură, logistică şi transport.

          Citeste mai mult…

Gazetadenavadari.ro: Parteneriat româno-turc la Constanța

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, prin Centrul Enterprise Europe Network Constanţa, în colaborare cu TIM – Asociaţia Exportatorilor din Istanbul Turcia şi cu sprijinul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanta şi al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, organizează, mâine, la Hotel Del Mar din Mamaia, Parteneriatul de afaceri româno-turc.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Ponta: Consiliul Fiscal ne-a dat mereu avize negative, a susţinut politica lui Băsescu şi Boc

Consiliul Fiscal a acordat mereu avize negative actualului guvern, deoarece a fost înfiinţat în 2010 de preşedintele şi premierul de atunci, Traian Băsescu şi Emil Boc, şi gândeşte economia în parametrii construiţi de aceştia, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

“Consiliul Fiscal întotdeauna dă avize negative de când suntem noi. Ei sunt din 2010, au susţinut politica economică a lui Băsescu şi Boc, au o altă gândire, ce să facem. Din câte ştiu eu, au dat aviz negativ şi când am redus TVA la pâine, şi când am redus CAS. Dacă ei gândesc economia aşa cum au făcut-o Boc şi Băsescu, e normal să nu ne întâlnim pe aceeaşi….ne respectăm şi cu asta basta”, a spus Ponta.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Creditul guvernamental a ajuns la 30% din totalul împrumuturilor. Acum şapte ani ponderea era de 6%

Creditele acordate de bănci statului cumulau la finele lunii februarie 91 mld. lei (echivalentul a 21 mld. euro), ceea ce reprezintă o pondere de 30% din totalul creditului intern, care a ajuns la 300 mld. lei, potrivit datelor BNR. Spre comparaţie, în a doua lună din 2008 ponderea creditului neguvernamental era de 6% din totalul împrumuturilor.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Cel mai prost martie de la criză pentru BVB

Bursa de la Bucureşti a avut în luna martie una dintre cele mai proaste evoluţii din regiune, indicele BET de referinţă înregistrând o scădere de 2%, în timp ce bursele din zona euro au crescut şi cu 4%. Doar în 2008, anul în care a izbucnit criza financiară, a fost mai rău.

Programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, prin care instituţia va achiziţiona cantităţi masive de obligaţiuni şi alte titluri de valoare denominate în euro, a împins în sus acţiunile din zona euro.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU, REDACTOR-ŞEF ZF

Reducerea TVA trebuie susţinută mai departe

Lipsa de credibilitate a guvernului Ponta subminează o idee bună: reducerea TVA de la 24% la 20% din 2016 şi la 9% pentru produsele din carne, peşte, legume, fructe, lapte, ouă şi pentru evenimentele sportive.

În pofida tuturor petelor care apar pe reputaţia acestui guvern, clasa antreprenorială ar trebui să sprijine reducerea TVA aşa cum este astăzi propusă prin noul Cod fiscal.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Aeroportul Otopeni are printre cele mai slabe legături de transport public din regiune

Sofia se laudă cu metrou, Varşovia are cinci linii de autobuze, iar Bucureştiul speră la metrou din 2020. Până atunci sunt două linii de autobuz şi un tren care însă nu ajunge la aeroport.

Aeroportul Henri Coandă (Oto­peni), principala poartă de intrare în România, cu un trafic de 8,3 milioane de pasageri anul trecut, are printre cele mai slabe legături de transport public din rândul capitalelor din Europa Centrală şi de Est, având în vedere că doar două linii de autobuz, 780 şi 783, deservesc acest aeroport, la care se adaugă un tren care face legătura cu Gara de Nord, dar care nu se poate lua direct din ae­roport, ci după ce se face un tran­sfer cu autobuzul.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF LIVE

Pe terenul fostelor sere din Berceni vor fi construite 15.000 de apartamente în cinci ani

Sudul Bucureştiului nu va ajunge din urmă nordul ca dezvoltare, dar zona este tot mai căutată de cei care vor să cum­pere un aparta­ment, da­torită accesului rapid la me­trou şi preţurilor mai mici la locuinţe, a declarat luni la ZF Live Că­tălin Grigore, manager general al agenţiei imobiliare Sud Rezidenţial.

VIDEO:

http://www.zf.ro/zf-live/pe-terenul-fostelor-sere-din-berceni-vor-fi-construite-15-000-de-apartamente-in-cinci-ani-14086674

      Citeste mai mult…

mediafax.ro: ANAF susţine că presa prezintă în mod eronat “eforturile depuse de Direcţia Antifraudă”: Informaţiile despre evaziunea de 3 lei şi confiscarea “urzicilor unei bătrânici” sunt false

ANAF consideră că “selecţia prin omisiune” a acţiunilor instituţiei în vederea “conceperii materialelor de presă” nu face altceva decât să contribuie “într-o manieră consistentă” la informarea defectuoasă, prezentând “în mod eronat eforturile depuse de Direcţia Antifraudă”.

“Reiterăm pe această cale şi faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundarã de activitate a ANAF, tratatã însã cu aceeaşi seriozitate de către ANAF. Linia prioritarã de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activităţii Direcţiei Antifraudă în 2014 şi în primele două luni din acest an.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Gazprom a cerut acordul Moscovei pentru a livra gaze la preţ redus Ucrainei timp de trei luni

Compania rusă de stat Gazprom a cerut aviz guvernului de la Moscova pentru acordarea unei reduceri de preţ pentru gazele naturale care vor fi furnizate Ucrainei în următoarele trei luni, relatează Itar-TASS.

“Gazprom a cerut guvernului Federaţiei Ruse o reducere de preţ pentru Ucraina pentru o perioadă de trei luni”, a declarat luni directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Fitch: Revenirea crizei în zona euro reprezintă cea mai mare amenințare la adresa economiei globale

Revenirea crizei în zona euro reprezintă cea mai mare amenințare la adresa economiei globale, se arată într-un raport publicat luni de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite MarketWatch.

Într-un sondaj de opinie realizat de Fitch, 41% dintre cei intervievați în Hong Kong și 45% în Singapore au declarat că revenirea instabilității în zona euro este cel mai probabil eveniment care ar putea afecta redresarea economiei mondiale.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INS: Rata șomajului a scăzut la 6,4% în februarie 2015

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 6,4% în luna februarie 2015, mai mică cu 0,1% față de luna ianuarie, și cu 0,6% față de nivelul înregistrat în februarie 2014, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna februarie 2015, este de 597.000 persoane, în scădere atât față de luna precedentă (607.000 persoane), cât și față de aceeași lună din anul anterior (644.000 persoane).

      Citeste mai mult…

Zf.ro: „AM AJUNS LA 3.100 DE OAMENI ŞI CONTINUĂM CREŞTEREA“

Mîndruţescu, Oracle: Nu atacaţi multinaţionalele, nu recrutăm „copii“ care răspund la telefoane

Sorin Mîn­druţescu: „Totul este ca un trunchi, totul pleacă de la şcoală, este în continuare o bătălie pe resurse nu doar pentru că este o dezvoltare substanţială a industriei, dar poate şi pentru că este o problemă a felului în care şcoala găseşte împreună cu mediul privat cele mai bune metode de a face faţă

România are nevoie şi de multinaţionale, şi de start-up-uri, şi de firme locale şi de exportatori de soft şi servicii dacă vrea să majoreze ponderea IT-ului în PIB, afirmă şeful Oracle România.

       Citeste mai mult…

zf.ro: ZF TOP TRANZACŢII 2015

Avocat Silviu Stoica: Din păcate în piaţa de tranzacţii nu vedem încă investitori strategici străini

Anul acesta a fost marcat în principal de trazacţii domestice, atât private eqiuty cât şi strategice, dar încă nu avem intrări de fresh capital de la investitori strategici străini, iar atractivitatea unei pieţe de aici vine, a declarat marţi avocatul Silviu Stoica la ZF TOP Tranzacţii.

“Eu sunt optimist şi văd acest lucru ca un semnal încurajator. O parte din investitorii strategici au decis să rămână în ţară, ceea ce eu prefer să văd ca o veste bună, un semnal că nu este poate cel mai bun moment să vândă aici”.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Vulnerabilităţile Petrom au „anulat“ 2,8 mld. lei din profit

Litigiile cu miile de angajaţi care au părăsit compania, evoluţia sub aşteptări a unor investiţii sau insuccesul unor proiecte de explorare şi producţie au fost elementele care au marcat profitul Petrom în perioada 2011-2014, provizioanele făcute de companie înregistrând în 2014 maximul ultimilor patru ani.

În 2014, profitul net al Petrom s-a înjumătăţit faţă de recordul din 2013, în timp ce vânzările s-au redus cu 11%, cel mai important factor care a atacat câştigul firmei fiind elementele speciale. Ce sunt aceste elemente speciale, categorie care în ultimii patru ani a „rupt“ circa 2,8 miliarde de lei din profitul Petrom?

     Citeste mai mult…

Zf.ro : INFRASTRUCTURĂ

Autostrăzile la început de primăvară: Nădlac – Arad şi Timişoara – Lugoj, cele mai avansate şantiere. Pe Sebeş – Turda s-au făcut sub 10% din lucrări

Aproape 200 km autostrăzi, care vor costa 5 mld. lei, sunt programaţi să fie finalizaţi până în 2016.

Compania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a intrat în primăvară cu aproa­pe 200 km auto­străzi care se află în lucru, în prin­cipal în ju­mă­tatea de vest a ţării, iar în pe­rioada ur­mătoare ar tre­bui să înceapă con­strucţia a altor 40 de ki­lometri în cen­trul ţării, lângă Târgu-Mureş.

Cel mai înaintat şan­tier din punctul de vedere al execuţiei este în acest moment lotul al doilea al auto­străzii Nădlac – Arad, între Pecica şi Arad, în cazul căruia lucrările sunt fina­lizate în proporţie de aproape 91%, potrivit datelor transmise de CNADNR. De altfel, şase din cei 16 kilometri ai acestui tronson au fost deja des­chişi circulaţiei la sfâr­şitul anului trecut, când şi pri­mul lot al autostrăzii Nădlac – Arad, între Nădlac şi Pecica, a fost inau­gurat.

    Citeste mai mult…

Zf.ro: Polonezii construiesc una dintre cele mai mari uzine petrochimice din Europa. 60% din producţie vor lua calea exportului

În timp ce în România după Revoluţie nu a mai fost pusă în funcţiune nicio fabrică petro­chi­mică mare nouă, grupul polonez Grupa Azoty, al doilea mare producător de fertili­za­tori chimici din Europa, va construi cea mai ma­re uzină de propilenă din Uniunea Europeană, o investiţie de 415 milioane de euro.

Propilena este o materie primă de bază în industria chimică, folosită, printre altele, la fabricarea maselor plastice, a combustibililor, a vopselelor şi solvenţilor. Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea foloseşte ca materie primă propilena, obţinută din combustibili fosili. Unele estimări duc la 1.000 de tone pe an deficitul pe care Europa îl are pentru această substanţă. Grupa Azoty estimează deficitul pentru Germania, cea mai mare economie europeană, la 850.000 de tone pe an, iar pe cel din Polonia la 150.000 de tone pe an.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: EURO -2%, DOLARUL +10%, FRANCUL ELVEŢIAN +13% FAŢĂ DE LEU

Leul s-a apreciat doar faţă de euro în T1. Faţă de dolar şi franc a pierdut peste 10%

Cursul anunţat de BNR a fost ieri de 4,4 lei/euro, în condiţiile în care săptămâna trecută monedă naţională s-a apreciat datorită întăririi valutelor din regiune în raport cu moneda europeană. Comparativ cu primăvara anului trecut, euro a pierdut 1% faţă de leu, respectiv cinci bani, potrivit calculelor efectuate de ZF.

Faţă de moneda americană leul a pierdut 25% într-un an, doar în primele trei luni din acest an deprecierea fiind de 10%. Dolarul american a închis ieri la 4,06 lei pe unitate. Pe 4 martie, dolarul american a depăşit pragul de 4 lei pe unitate, pentru ca doar peste câteva zile paritatea să atingă maximul istoric de 4,2 lei pe unitate.

Pe pieţele internaţionale raportul eu­ro/dolar a scăzut la 1,08, iar la jumă­ta­tea acestei luni raportul ajungea la 1,05, evoluţie care se reflectă şi asupra leului.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Nuclearelectrica vrea să renunţe la Tarniţa şi cablul submarin

Producătorul de energie Nuclear­elec­trica (simbol bursier SNN) va cere acţionarilor să aprobe retragerea din proiectele hidro­cen­tralei de pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti şi cablului submarin până în Turcia, pentru a canaliza fondurile şi aşa limitate ale companiei către investiţii mai importante, cum ar fi extinderea centralei de la Cernavodă.

La iniţiativa acţionarului majoritar, statul, Nuclearelectrica a fost cooptată în companiile de proiect pentru hidrocentrala Tarniţa, o investiţie evaluată la peste un miliard de euro, şi pentru cablul submarin Constanţa-Turcia, care ar urma să coste jumătate de miliard de euro. Producătorul de energie ar fi trebuit să contribuie financiar la capitalul acestor vehicule de investiţii cu circa 4 milioane de euro, în primă fază, sumă din care s-ar fi acoperit probabil studiile de fezabilitate.

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Cererea de credite de valori mari a scăzut cu 6.000 de solicitări în ianuarie

Băncile au solicitat în ianuarie circa 67.000 de rapoarte pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali de la Centrala Riscului de Credit (CRC), în scădere cu circa 6.200 de interogări faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de BNR. Numărul interogărilor pentru clienţii potenţiali este strâns corelat cu cererea de credite, băncile verificând fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: O treime din creditele noi date de IFN-uri a mers anul trecut către clienţii cu vârsta peste 55 de ani

O treime din clienţii care au contractat anul trecut un credit nou de consum de la instituţiile financiare nebancare (IFN-uri) au vârsta peste 55 de ani, ceea ce reprezintă cea mai mare pondere a creditelor nou acordate după vârstă clienţilor, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB). Comparativ cu nivelul din 2013, ponderea este la un nivel asemănător. Clienţii cu vârsta între 35 şi 45 de ani care au contractat un credit nou de consum au avut o pondere de 25% din total, în scădere uşoară faţă de anul 2013. Cea mai mică pondere din total în funcţie de vârsta clienţilor la finele anului 2015 este reprezentată de cei cu o vârstă mai mică 25 de ani, respectiv 3% din totalul clienţilor.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Clienţii Raiffeisen pot plăti facturile Orange prin aplicaţia de internet banking

Clienţii Raiffeisen Bank pot plăti facturile emise de operatorul de telefonie mobilă Orange prin aplicaţia de internet banking a băncii, fără a mai fi necesară introducerea elementelor din factură. Astfel, clienţii Raiffeisen pot plăti facturile Orange, pot vizualiza sumele de plată şi pot valida codul de abonat online. De asemenea, noua soluţie permite interogarea sumei minime de plată pentru facturile restante, în scopul deblocării apelurilor. Raiffeisen are în prezent aproximativ 650.000 de utilizatori ai aplicaţiei Raiffeisen Online. Anul trecut, volumele plăţilor de facturi colectate de bancă au atins 685 mil. lei (150 mil. euro), din care 65% au fost achitate prin canale electronice.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Care sunt vulnerabilităţile din Noul Cod Fiscal? Urmăriţi emisiunea ZF Live de marţi, 31 martie, de la ora 12:30, o analiză cu Alin Irimia, consultat fiscal

Care sunt vulnerabilităţile din Noul Cod Fiscal? Urmăriţi emisiunea ZF Live de marţi, 31 martie, de la ora 12:30, o analiză cu Alin Irimia, consultat fiscal.

Urmăriţi emisiunea ZF Live aici de la ora 12:30

       Citeste mai mult…

Zf.ro: De ce nu creşte bursa? Ce mai poate face ASF pentru piaţa de capital? Urmăriţi emisiunea ZF Live de marţi, 31 martie, de la ora 12:00, o discuţie cu Mircea Ursache

De ce nu creşte bursa? Ce mai poate face ASF pentru piaţa de capital? Urmăriţi emisiunea ZF Live de marţi, 31 martie, de la ora 12:00, o discuţie cu Mircea Ursache, prim-vicepreşedinte ASF.

Urmăriţi emisiunea ZF Live aici de la ora 12:00

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Statul s-a împrumutat în martie mai scump pe termen lung, costurile depăşind 3%

2014, anul premierelor la categoria bonduri externe: Ministerul Finanţelor a lansat în premieră titluri în dolari pe 30 de ani şi s-a împrumutat în euro la un cost mai mic de 3%

Statul s-a împrumutat mai scump pe termen lung în luna martie, costurile depăşind 3%, după ce în primele două luni ale anului randamentele la titlurile de stat au fost în scădere şi au atins noi minime istorice.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Americanii spun despre România că poate deveni “lider regional”

România are potenţial pentru a deveni un lider regional, dar trebuie să mai facă progrese în privinţa climatului investiţional, a declarat, luni, însărcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson,precizând, totodată, că firmele de stat trebuie conduse de manageri privaţi, numiţi fără influenţe politice.

România are potenţial pentru a deveni un lider regional, dar trebuie să mai facă progrese în privinţa climatului investiţional, a declarat, luni, însărcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson,precizând, totodată, că firmele de stat trebuie conduse de manageri privaţi, numiţi fără influenţe politice.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Producţia de cereale pentru boabe a crescut anul trecut cu 3,4%

Producţia de cereale pentru boabe a fost anul trecut cu 3,4% mai mare faţă de 2013, datorită creşterii randamentelor la hectar la porumb, orz, orzoaică, ovăz şi grâu, iar la legume, fructe şi struguri producţia a scăzut, potrivit datelor INS.

Astfel, randamentul (producţia medie la hectar) a fost de 7,2% la porumb, 6,3% la orz şi orzoaică, 3,8% la grâu si 1,5% la ovăz.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2014 reprezintă 45,9% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39%.

      Citeste mai mult…

Bursa.ro: ALERT / CONFERINŢA “CODUL INSOLVENŢEI”

Alin Antochi, Ministerul Justiţiei: “Avem reacţii pozitive din aplicarea Codului Insolvenţei”

Ministerul Justiţiei a primit reacţii pozitive din aplicarea Codului Insolvenţei, care a fost adoptat în urmă cu aproape un an, a declarat Alin Antochi, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Domnia sa a adăugat: “Sigur, este un pic prea devreme să avem bilanţul primului an de aplicare, dar avem primele reacţii pozitive. Ministerul doreşte să afle care sunt problemele în aplicarea Codului, ca să le putem îndrepta şi să avem o legislaţie în domeniu clară şi simplu de aplicat”.

Secretarul de stat a amintit că subiectele tratate de Codul Insolvenţei sunt finanţarea companiilor aflate în cadrul procedurii, schimbarea filosofiei de protecţie a intereselor creditorilor, egalizarea regimului de deschidere a procedurii, limitarea perioadei de observaţie şi introducerea votului pe categorii de creditori.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: “Lipseşte voinţa politică pentru aprobarea Legii insolvenţei persoanelor fizice”

 [ document ataşat – click aici ]

*  Interviu cu avocatul Gheorghe Piperea

*  “În prima perioadă de aplicare a procedurii insolvenţei simplilor particulari, circa 100.000 de persoane vor cere protecţia Tribunalului”

Reporter: Cum apreciaţi proiectul privind Legea insolvenţei persoanelor fizice, care este acum dezbatută în Camera Deputaţilor?

Gheorghe Piperea: Proiectul de lege este unul extrem de important, atât pentru persoanele fizice beneficiare, cât şi pentru creditorii acestora. Pentru debitori, măsura este una extrem de importantă, efectele economice şi sociale fiind evidente. Astfel, persoanele supraîndatorate reintră în viaţa economică, contribuind la bunăstarea societăţii. Prin descărcarea de datorii (în ipoteza insolvenţei scuzabile), spiritul antreprenorial este relansat, societatea câştigând un contribuabil apt să îşi achite noi taxe şi impozitele. Şi pentru creditori o astfel de procedură este de bun augur, întrucât la finalul insolvenţei aceştia se văd, fie că doar în parte, cu creanţele recuperate sau, ca efect la închiderii procedurii, pot înregistra creanţele răma Citeste mai mult..

se neachitate drept cheltuieli deductibile.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: BET-FI deschide în scădere

Indicele bursier BET-FI de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se apreciază uşor cu 0,09%, fiind cotat la 7.073,37 puncte.

Indicele BETPlus creşte uşor cu 0,09%, la 1.041,81 puncte.

Noul indice BET Total Return, introdus pe 23 septembrie, se apreciază uşor cu 0,09%, la 7.724,33 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea “free-float”-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

        Citeste mai mult..

Bursa.ro: DAN SCHWARTZ, RSM SCOTT:

“Codul de Procedură Fiscală – imposibil de aplicat în forma actuală”

Băncile, notarii, agenţii imobiliari, cazinourile, obligaţi să raporteze, zilnic, către ANAF operaţiunile de peste 5.000 euro

*  Ristea, Nexia: “În primul rând, ne trebuie un sistem informatic «beton», iar noi ne cârpim”

*  Constantinescu, AOCR: “Codul Fiscal blochează întreaga activitate din domeniul jocurilor de noroc”

*  Cleciu, ARAI: “Oamenii nu vin cu bani la noi, ei semnează la notar şi plătesc la bancă”

Proiectul Codului de Procedură Fiscală va fi extrem de dificil sau chiar imposibil de respectat dacă va fi aprobat în forma actuală, este de părere Dan Schwartz, managing partner RSM Scott.

Domnia sa subliniază că, acest proiect, asemenea celui de Cod Fiscal, conţine o serie de prevederi greu de aplicat.

Domnul Schwartz face referire, printre altele, la faptul că noile reglementări din domeniul fiscalităţii obligă operatorii bancari, cazinourile, notarii, agenţii imobiliari, consultanţii, dar nu numai, să raporteze zilnic, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), operaţiunile sau tranzacţiile de minim 5.000 de euro.

      Citeste mai mult..

Bursa.ro: DRAGOŞ NEACŞU, ERSTE ASSET MANAGEMENT:

“Există apetit pentru înlocuirea capitalului grecesc în sistemul bancar”

“Riscul ieşirii Greciei din zona Euro este cel mai ridicat, după 2008″

*  “Capitalul grecesc poate fi înlocuit, ordonat, cu alt capital – românesc sau din alte state”

Riscul ieşirii Greciei din zona Euro este, în acest moment, cel mai ridicat, după 2008, potrivit analizelor economice şi politice, ne-a spus Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management.

“Problema care se pune este în ce măsură grecii, nu doar guvernul Tsipras, îşi doresc să facă pasul înafara zonei Euro”, a comentat domnia sa, adăugând: “Acesta este mai degrabă scenariul, şi nu cel din urmă cu 3-4 ani, când se discuta, în premieră, despre posibilitatea ca un stat să fie scos în afara zonei euro de către ceilalţi membri”.

Potrivit BNR, la finalul anului trecut, cota capitalului grecesc în sistemul bancar era de 17,6%, în timp ce nivelul acţionariatului elen în totalul capitalului bancar străin se ridica la 21,8%.

Dragoş Neacşu apreciază că ieşirea grecilor din sistemul nostru bancar se poate face ordonat.

       Citeste mai mult..

Bursa.ro: BVB

Aprecieri pentru titlurile energetice

Acţiunile Romgaz (SNG) şi Electrica (EL) au închis luni în urcare cu peste 2% şi au contribuit, alături de OMV Petrom (SNP), la creşterea bursei de la Bucureşti, în timp ce la polul opus titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 2,7%.

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,9%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni a urcat cu 1%, după ce vineri au scăzut cu 0,2%, respectiv 0,1%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a ridicat la 18,9 milioane de lei (4,28 milioane de euro).

       Citeste mai mult..

Bursa.ro: BVB împinge antreprenorii spre listarea pe AeRO

Companiile prezente ieri în faţa investitorilor nu s-au înghesuit să vorbească despre intrarea la cotă

Sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, redenumit AeRO, nu se simte prea bine la mai bine de o lună după lansare, lichiditatea atingând nivelul minim în şedinţa de vineri, iar echipa BVB face eforturi să închege cât mai repede un portofoliu de companii atractive pentru investitori. În nota cu care ne-a obişnuit, BVB a organizat ieri încă un eveniment, al patrulea de acest fel, prin care IMM-urile au fost invitate să se prezinte în faţa investitorilor. Mai puţin obişnuită a fost absenţa directorului general BVB, Ludwik Sobolewski, care, la precedentele întâlniri, a ţinut un scurt discurs în faţa audienţei înainte de prezentările propriu-zise. Astfel, Laurenţiu Avram a fost primul antreprenor care a deschis festivităţile prin prezentarea conceptului de magazine Scoop Shop.

        Citeste mai mult..

Bursa.ro : Fondurile de investiţii au finanţat 5,7% din datoria publică

Fondurile deţin 10% din free-floatul de la BVB

Fondurile de investiţii au finanţat 5,7% din totalul datoriei publice (emisiunile obligaţiunilor de stat româneşti), potrivit datelor de la finalul anului trecut, de aproape trei ori mai mult faţă de 2011, a precizat, ieri, Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management.

Potrivit domniei sale, obligaţiunile de stat reprezintă peste 53% din totalul activelor fondurilor de investiţii, la finalul anului trecut.

Erste Asset Management a finanţat 2,5% din datoria publică, potrivit datelor de la finalul anului trecut.

Domnul Neacşu a precizat că, în 2006-2007, când Guvernul nu s-a mai finanţat prin obligaţiuni, au avut loc zeci de oferte ale unor companii pe piaţa din Luxemburg în sumă de 1,5 – 2 miliarde de euro.

        Citeste mai mult..

Economica.net: Negriţoiu, ASF: Cinci investitori sunt interesaţi de Astra Asigurări. Care este planul de avarie dacă preluarea va eşua

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, spune că există investitori interesaţi de preluarea Astra Asigurări. Dacă până în iunie nimeni nu va prelua compania, soluţia este administrarea de către stat a acesteia, prin Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

“Avem o stare de fapt şi una de drept. Suntem pe drumul cel bun, avem o majorare de capital deschisă la investitori strategici şi instituţionali, urmărim această etapă de 420 milioane de lei (valoarea majorării de capital n.red.), este deschisă banca de date, între 3-5 investitori vizitează banca de date, deci există interes. Să vedem ce se va concretiza, nu este o majorare de capital uşoară, majorarea urmareşte cumpărarea majoritară sau totală a businesului, pe noi ne interesează să salvăm businessu. La finele lunii mai sau începutul lunii iunie vom vedea rezultatele acestei majorări, în iunie vom avea nişte concluzii după închiderea analizei activelor şi pasivelor” a declarat Negriţoiu.

În cazul în care nu va exista interes din partea vreunul investitor, şeful ASF spune că există o soluţie.

       Citeste mai mult..

Economica.net: Un IT-ist mizează pe Delta Dunării şi vrea să ducă 3.000 de turişti în Ţara Apelor

Delta Dunării, supranumită Ţara Apelor, era vizitată în 1989 de 155.000 de turişti. În 2014, numărul celor care au ajuns aici a scăzut la 55.000. O agenţie de turism a lansat pachete ieftine pentru cei care nu au fost încă în Delta Dunării.

Pe sistemul vacanţelor Litoralul pentru toţi, agenţia de turism Genius Travel a lansat pachete pentru Delta Dunării cu preţuri ce pornesc de la 349 lei/persoană, cu transportul şi mesele incluse.

      Citeste mai mult..

Hotnews.ro: Cat interes prezinta gazele din Marea Neagra pentru Gazprom? O cronologie a unor evenimente de la esecul Nabucco pana la numirea unui apropiat al rusilor ca sef OMV

Numirea lui Rainer Seele ca CEO al companiei austriece OMV ridica multe semne de intrebare, mai ales ca acesta a fost pana acum presedinte al Camerei de comert Germania- Rusia si partener de afaceri traditional al Gazprom. Seele il va inlocui pe Gerhard Roiss, o persoana despre care fostul presedinte Traian Basescu spunea, chiar in ultimele zile din mandatul sau, “slava Domnului ca pleaca”, deoarece “South Stream e supra-sustinut de OMV”. Insa, ca o ironie, pleaca un sef OMV care s-a apropiat in ultimul an foarte tare de Gazprom si vine un sef care a lucrat multi ani cu gigantul rus. De altfel, Traian Basescu a atras atentia inca septembrie 2014 ca “OMV pare a lansa in politici care nu sunt in favoarea statului roman”. Fostul presedinte se referea la relatiile dintre OMV si Gazprom.

      Citeste mai mult..

Hotnews.ro: Ministerul Dezvoltarii vrea sa implementeze un sistem IT de management al activitatii in valoare estimata de peste 2,6 milioane de euro

Caiet de sarcini_Ministerul Dezvoltarii

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a demarat o licitatie deschisa pentru implementarea unui sistem integrat de management al activitatilor de investitii, control si integritate in cadrul institutiei, contract in valoare estimata cu TVA de peste 11,7 milioane lei (peste 2,6 milioane euro), conform unui anunt publicat marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Proiectul este finantat din fonduri UE care mai pot fi accesate pana la sfarsitul acestui an.

       Citeste mai mult..

Hotnews.ro: Dragos Petrescu, City Grill, despre controalele ANAF: Am inceput discutii cu conducerea Directiei Antifrauda/ Vrem sa modificam pragul diferentelor de casa pentru care ti se suspenda activitatea

Presedintele Asociatiei Restaurantelor din Romania dar si proprietarul City Grill Dragos Petrescu a declarat marti ca Asociatia pe care o reprezinta a inceput discutii cu conducerea reprezentantilor Antifrauda si cu Dan Manolescu in vederea modificarii legislatiei astfel incat restaurantele sa nu mai fie inchise pentru 10-15 lei diferente de casa. “Azi, ANAF e obligata sa iti suspende activitatea pe minim 30 de zile daca constata o diferenta de casa de 10-15 lei. Noi ne dorim ca acest prag sa fie in functie de cifra de afaceri a restaurantului, iar perioada de suspendare sa poata cobori si sub 30 de zile”, a spus marti Petrescu la o conferinta organizata de Romanian Business Leaders.

      Citeste mai mult..

Adevarul.ro: Fonduri europene pentru o plantaţie de roşii

Cei care vor să facă o afacere în agricultură pot obţine fonduri europene pentru o plantaţie de roşii Cei care vor să obţină fonduri europene pentru o plantaţie de roşii trebuie să se grăbească cu proiectul întrucât ar fi nevoie să înceapă lucrările. Roşiile se plantează din primăvară, cam pe la sfârşitul lunii aprilie, dacă e vorba de culturile de vară. De asemenea, plantaţiile care dau recolta toamna se pun până la sfârşitul lunii mai. La o suprafaţă de două hectare, pentru pregătirea terenului, adică arătura, discuitul şi îngrăşăminte ar trebui un buget de aproximativ 2.000 de lei.

       Citeste mai mult..

Adevarul.ro: SONDAJ Managerii se aşteaptă la creşteri pe linie ale afacerilor în această primăvară

Industriaşii se aşteaptă la o creştere a numărului de salariaţi Şefii companiilor se aşteaptă, pentru perioada martie-mai, la creşteri ale afacerilor în industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi în servicii şi la o relativă stabilitate a preţurilor, cu excepţia celor de vânzare cu amănuntul, care urmează să crească moderat, potrivit datelor INS. Managerii din industria prelucrătoare preconizează creşterea volumului producţiei (sold conjunctural +20%), mai accentuată pentru fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (sold conjunctural +48%) şi fabricarea băuturilor (sold conjunctural +46%), relevă ancheta de conjunctură din martie transmisă de Institutul Naţional de Statistică (INS).

       Citeste mai mult..

Capital.ro: Iată de ce prăbuşirea petrolului sub 30 de dolari barilul este un lucru bun

Cotaţiile petroliere s-ar putea rostogoli spre 20 de dolari barilul. Dacă istoria este un ghid, acesta ar putea fi un scenariu pozitiv pentru stocuri, pe măsură ce veniturile corporative și ale consumatorilor culeg roadele prețurilor mai mici la energie, a declarat Scott Minerd, șef Investiții globale la Guggenheim Partners, citat de site-ul MarketWatch.com.

      Citeste mai mult..

Capital.ro: Guvernul, Consiliul Fiscal și evazivul multiplicator fiscal

În acest moment există o dispută între Consiliul Fiscal și Guvern în ceea ce privește efectele deciziilor incluse în noul Cod fiscal pentru economie. Pe de-o parte Guvernul susține că impactul acestor decizii o să fie pozitiv pentru creșterea economică și nu o să destabilizeze finanțele publice. Pe de altă parte CF prezintă un scenariu în care efectele pozitive nu sunt așa de mari și finanțele publice sunt afectate. Și mai simplu CF estimează venituri la buget mai mici și un impact redus pentru creșterea economică.

        Citeste mai mult..

Capital.ro: Mişu Negriţoiu: Creditele în franci elveţieni au fost vândute fără instrucţiuni de folosire. Nici măcar o asigurare RCA nu trebuie vândută fără instrucţiuni

“Nu intamplator creditele in franci elvetieni produc acum emotii. Se intampla pentru ca nu au fost evidentiate clientilor riscurile potentiale, au fost vandute fara instructiuni de folosire”, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, la Conferinta Nationala a Brokerilor de Asigurari si Pensii. Spre deosebire de Banca Nationala a Romaniei care supravegheaza si reglementeaza piata bancara, dar nu are atributii legale de protectie a consumatorului in domeniu, ASF are in statut astfel de responsabilitati pentru pietele supravegheate (asigurari, pensii private, piata de capital).

       Citeste mai mult..

Mediafax.ro: CONFERINŢA MEDIAFAX – LAPAR: România stă printre cel mai prost din UE la media producţiei de cereale

România se situează foarte jos în Uniunea Europeană la media producţiei de cereale, cu 3,5 tone la hectare la grâu şi 4,5 tone la porumb, a declarat marţi Nicolae Sitaru, vicepreşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

“Eu văd din teren altfel decât vede ministrul de la Bucureşti. Ne situăm cu media producţiilor la un nivel foarte jos, la grâu – 3,5 tone la hectar şi la porumb – 4,5 tone”, a spus Sitaru, după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că România se clasează pe locuri fruntaşe în Europa la producţia de cereale.

          Citeste mai mult..

Mediafax.ro : CONFERINŢA MEDIAFAX – Constantin: Exporturile de produse agro-alimentare în ţările arabe au crescut cu 70% în ultimii an

România încearcă să deschidă noi pieţe pentru exportul cu produse agro-alimentare, având o creştere în ultimii ani de peste 70% pentru comerţul cu ţările arabe, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

“Anul 2014 fost unul foarte bun pentru agricultură şi al doilea an consecutiv cu balanţă agricolă pozitivă. În 2013, excedentul a ajuns la peste 300 de milionae de euro, iar în 2014 la peste 500 de milioane de euro”, a spus ministrul.

        Citeste mai mult..

Mediafax.ro: CONFERINŢA MEDIAFAX – Constantin: Cei care depun proiecte pentru fonduri europene vor primi un răspuns în 37 de zile

Fermierii care vor depune proiecte finanţate cu fonduri europene vor primi un răspuns în 37 de zile, plus-minus 10 zile, autorităţile încercând astfel să crească gradul de absorbţie a fondurilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

Pentru noul PNDR, 2014-2020, care se derulează începând cu acest an, fermierii vor trebui să depună o cerere de plată unică pe suprafaţă.

        Citeste mai mult..

Mediafax.ro: CONFERINŢA MEDIAFAX – Constantin: Scăderea TVA la lapte va relansa consumul şi va reduce preţurile

Scăderea TVA la lapte şi produse lactate va creşte consumul şi este posibil să scadă preţurile la poarta fermei, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

Referitor la îngrijorările faţă de eliminarea cotelor de lapte de la 1 aprilie şi de pericolul ca România să importe lapte mai ieftin din alte ţări, Constantin spune că fermierii nu au motive de îngrijorare, pentru că previziunile la nivel european arată o creştere a producţiei de lapte cu 1% în UE.

      Citeste mai mult..

Romanialibera.ro: Consiliul Fiscal: Propunerile fiscale ne întorc la dezechilibrele din 2010

Consiliul Fiscal a avizat negativ propunerea de modificare a Codului Fiscal, avertizând că reducerile de taxe vizate ar duce la deviații de proporții de la țintele bugetare pe termen mediu, cu deficite efective de peste 3% până în 2019, când deficitul structural va ajunge aproape de nivelul din 2010.

Consiliul Fiscal a respins ieri propunerile de relaxare fiscală făcute de Guvern în proiectul noului Cod Fiscal afirmând, în principal, că aceste propuneri vor creşte deficitul bugetar structural peste limitele propuse şi convenite cu UE, în condiţiile în care estimările privind creşterea încasărilor bugetare ca urmare a ameliorării activităţii Fiscului şi creşterii economice sunt îndoielnice.

       Citeste mai mult..

Ziare.com : De ce e Fiscul cu ochii pe banii tai: Bancile sau avocatii, obligati sa raporteze zilnic tranzactii – Interviu

Bancile, cazinourile, notarii, avocatii si agentii imobiliari vor fi obligati sa trimita zilnic la Fisc o lista a persoanelor sau firmelor care au facut tranzactii de peste 5.000 de euro. Insa ce efecte va avea aceasta masura?

Prevederea este inclusa in proiectul noului Cod de Procedura Fiscala, aprobat de Guvern saptamana trecuta.

Cod Procedura Fiscala

Documentul arata ca institutiile financiare sunt obligate sa comunice, zilnic, organului fiscal central, “operatiunile in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele”.

Prin operatiuni ce par a avea o legatura intre ele se intelege “operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgand dintr-un singur contract sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 5.000 euro ori echivalentul in lei, atunci cand acestea sunt efectuate in cursul aceleiasi zile bancare”.

     Citeste mai mult...

Agerpres.ro: Comunicat de presă – MAE

Semnarea de către ministrul Bogdan Aurescu și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României a Protocolului de colaborare între MAE și CICR

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), au semnat marți, 31 martie 2015, la sediul MAE, un nou protocol de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe și Camera de Comerț și Industrie a României.

Documentul prevede că Ministerul Afacerilor Externe și Camera de Comerț și Industrie a României vor coopera pentru a crește performanța economică externă  a României, în actualul context european și global. Obiectivul celor două instituții este să susțină dezvoltarea spiritului antreprenorial și promovarea pe plan extern a produselor, serviciilor și valorilor mediului de afaceri românesc, precum și a oportunităților oferite de economia românească pentru investiții străine.

       Citeste mai mult…

mae.ro: Semnarea de către ministrul Bogdan Aurescu şi preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a Protocolului de colaborare între MAE şi CCIR

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=8wDQWowMcbQ

      Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Protocol de colaborare între MAE şi Camera de Comerţ şi Industrie a României

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) Mihai Daraban au semnat, marţi, un nou protocol de colaborare, pentru creşterea performanţei economice externe a României, informează Mediafax.

”Documentul pe care l-am semnat are rolul de a actualiza parteneriatul dintre instituţiile noastre, capitalizând experienţa comună de lucru şi bunele practici de dialog inter-instituţional desfăşurat până în prezent şi, totodată, de a deschide perspectiva extinderii cadrului bilateral de cooperare în vederea promovării eficiente a intereselor economice româneşti, într-un mediu internațional foarte competitiv. Prin componenta de diplomaţie economică, MAE este un partener tradiţional al comunităţii de afaceri din România, promovând interesele economice externe ale acesteia, în mod deschis, echidistant şi, mai ales, transparent”, a declarat cu prilejul semnării protocolului ministrul Bogdan Aurescu.

      Citeste mai mult…

Ziuaconstanta.ro, preluat de realitatea.net, ziarelive.ro: BOGDAN AURESCU ŞI MIHAI DARABAN COLABOREAZĂ PENTRU CREŞTEREA PERFORMANŢEI ECONOMICE EXTERNE A ROMÂNIEI

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), au semnat azi, la sediul MAE, un nou protocol de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, se arată într-un comunicat al ministerului, remis azi redacţiei.

Documentul prevede că Ministerul Afacerilor Externe şi Camera de Comerţ şi Industrie a României vor coopera pentru a creşte performanţa economică externă  a României, în actualul context european şi global. Obiectivul celor două instituții este să susţină dezvoltarea spiritului antreprenorial şi promovarea pe plan extern a produselor, serviciilor şi valorilor mediului de afaceri românesc, precum şi a oportunităţilor oferite de economia românească pentru investiţii străine.

        Citeste mai mult…

Bizlawyer.ro: Ionut Dumitru: Cea mai mare problema pentru IMM-urile din România este reglementarea ineficienta

Întreprinderile mici si mijlocii din România se confrunta în special cu o reglementare ineficienta, însa nu trebuie uitata nici problema subcapitalizarii cronice a companiilor, a declarat marti Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, în cadrul Conferintei ‘IMM-urile si locul lor în economie: O abordare comparativa cu alte tari UE. Drumul de la problemele noastre la solutiile lor’.

‘Cea mai importanta problema pentru întreprinderile mici si mijlocii din România este partea de reglementare, realizata într-un mod ineficient, asa cum reiese si din sondajele efectuate la nivelul întreprinzatorilor. Pe locul doi în topul problemelor este competitia din partea concurentei, iar pe locul trei accesul la finantare. De fapt, în tara noastra exista o problema a subcapitalizarii cronice a companiilor, iar în acest sens trebuie facute mai multe demersuri pentru a facilita accesul firmelor la finantare prin pietele de capital. Acest lucru este necesar mai ales atunci când firma în cauza are o idee de afaceri interesanta, însa mai riscanta, iar banca nu doreste sa-si asume acest risc’, a afirmat Ionut Dumitru.

Potrivit acestuia, finantarea bancara în România este acompaniata de un efort birocratic foarte mare.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Florin Jianu (CNIPMMR): Controalele ANAF au o abordare de secol 18

Controalele efectuate în ultima perioadă de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au o abordare care ține de secolul 18 sau 19, deoarece nu se iau în considerare consecințele economice grave pe care le are închiderea chiar și a unei singure firme, a declarat marți Florin Jianu, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul Conferinței ‘IMM-urile și locul lor în economie: O abordare comparativă cu alte țări UE. Drumul de la problemele noastre la soluțiile lor’.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor: Controalele ANAF sunt o metodă de secolul al XIX-lea, închiderea unei firme este o tragedie

Florin Jianu este preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători, iar anul trecut a fost, timp de zece luni, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism

Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului până în luna decembrie, a criticat recentele controale ale Direcţiei Antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma cărora mai multe unităţi au fost închise pentru sume infime. „Controalele ANAF sunt metode de secol XVIII-XIX. Închiderea unei firme este o tragedie şi pentru patron şi pentru angajaţi.

       Citeste mai mult…

Agerpres.ro, preluat de capital.ro: Ionuț Dumitru: Cea mai mare problemă pentru IMM-urile din România este reglementarea ineficientă

Întreprinderile mici și mijlocii din România se confruntă în special cu o reglementare ineficientă, însă nu trebuie uitată nici problema subcapitalizării cronice a companiilor, a declarat marți Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, în cadrul Conferinței ‘IMM-urile și locul lor în economie: O abordare comparativă cu alte țări UE. Drumul de la problemele noastre la soluțiile lor’.

      Citeste mai mult…

Radioconstanta.ro: (AUDIO) Turismul de pe litoral: cum va fi afectat de noul Cod Fiscal

Eliminarea taxei hoteliere din proiectul noului Cod Fiscal, aflat în dezbatere la Parlament, va duce la dispariția unei surse de venit care era folosită în promovarea și dezvoltarea stațiunilor de pe litoral, apreciază Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro, preluat de ziare-pe-net.ro, ziarelive.ro: Ionuţ Dumitru: Noul Cod Fiscal va fi respins de mediul de afaceri, nimeni nu va plăti TVA de 18% dacă văd că banii lor se transformă în tablouri

Consiliul Fiscal, condus de către Ionuţ Dumitru, a dat aviz negativ noului Cod Fiscal, care ar creşte puternic deficitul Mediul de afaceri va respinge noul Cod Fiscal, proaspăt adoptat de către Guvern, oricât de agresive sunt măsurile de relaxare fiscală prevăzute în acesta, fără o eficientizare a cheltuielilor publice, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank. ”Nu vor plăti nici TVA de 18% dacă văd că banii lor se transformă în tablouri”, a spus Dumitru, în cadrul unei conferinte dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), desfăşurată la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

       Citeste mai mult…

Infopresstv.ro: Parteneriat de afaceri romano – turc

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa prin Centrul Enterprise Europe Network Constanta în colaborare cu TIM – Asociaţia Exportatorilor din Istanbul Turcia şi cu sprijinul  Consulatului General al Republicii Turcia la Constanta şi al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea organizeaza  evenimentul „Parteneriat de afaceri româno-turc”, miercuri, 1 aprilie, la sala de conferinţe a hotelului DEL MAR din Mamaia, începând cu ora 09.30.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: BNR a redus dobânda de politică monetară la 2% pe an

Banca Națională a României a decis, marți, reducerea dobânzii de politică monetară la 2% pe an, de la 2,25%, începând din data de 1 aprilie, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

În plus, Consiliu de Administrație al BNR a hotărât îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,75 puncte procentuale de la +/-2 puncte procentuale. ‘În consecință, începând cu data de 1 aprilie, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 3,75% pe an de la 4,25%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25%’, se precizează în comunicat.

      Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Inflația în zona euro s-a apropiat de nivelul zero în luna martie

Rata anuală a inflației în zona euro a rămas în teritoriul negativ în luna martie, pentru a patra lună consecutiv, dar s-a apropiat la limită de nivelul zero, după ce Banca Centrală Europeană a demarat mult așteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro și să evite riscul unei spirale deflaționiste, transmite AFP.

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CONFERINŢA MEDIAFAX – Fondul de Garantare a Creditului Rural a acordat anul trecut garanţii de 1,5 miliarde de lei

Fondul de Garantare a Creditului Rural a acordat anul trecut garanţii în valoare de 1,5 miliarde de lei, care au susţinut credite în domeniul agricol de peste 2 miliarde de lei, a declarat, marţi, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture, Ileana Bratu, director în cadrul fondului.

“Anul trecut am avut parteneriat cu 30 de bănci şi am susţinut fermieri şi procesatori de produse agricole. Volumul de garanţii acordate de Fond anul trecut a fost de 1,5 miliarde de lei, care se raportează la credite care au depăşit 2 miliarde de lei, având în vedere că garanţiile acoperă 80% din împrumut”, a spus Bratu.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CONFERINŢA MEDIAFAX: Azomureş vrea să crească la 80% ponderea livrărilor pe piaţa internă

Producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş vinde 66% din producţie pe piaţa locală, ţinta fiind de 80%, în condiţiile în care în 2012, când compania a fost cumpărată de traderul elveţian Ameropa, vindea 80% la export, a declarat Mihai Aniţei, directorul general al companiei.

“După 2012, ne-am îndreptat spre agricultura românească. Suntem în mijlocul investiţiilor de peste 200 de milioane de euro, în mediu, în creşterea capacităţii de producţie şi în produse noi.

Ne-am propus ca în loc de 80% din producţie vândută la export să vindem 80% pe piaţa internă. Suntem foarte aproape de această ţintă. Strategia noastră vizează piaţa românească, vrem să creştem numărul de produse pentru piaţa românească”, a spus Aniţei, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: STUDIU: Afacerile de familie din România, aflate la primul schimb de generaţii, fie rezistă, fie sunt vândute

Afacerile de familie din România se află într-una dintre cele mai importante etape ale evoluţiei lor din 1989 până în prezent – primul schimb de generaţii, care se va finaliza fie prin transferul către noua generaţie, fie cu vânzări şi chiar dispariţii de companii, potrivit unui studiu PwC.

“Antreprenoriatul românesc parcurge una dintre cele mai importante etape ale evoluţiei sale din 1989 până în prezent – primul schimb de generaţii. Această etapă se va finaliza fie cu păstrarea afacerii în familie (transferul către noua generaţie), fie cu vânzări şi, din păcate, chiar cu dispariţia unor companii. Proporţiile acestor transformări sunt greu de anticipat, însă cu siguranţă vom vedea poveşti de succes, dar şi drame. Din această perspectivă, atât costurile cât şi beneficiile acestui proces se vor regăsi în portofelul fondatorului şi, prin urmare, ele trebuie asumate cu mare atenţie şi cu toată responsabilitatea”, a declarat Ionuţ Simion, Partener, Liderul Echipei de Servicii Fiscale pentru Antreprenori şi Afaceri de Familie din cadrul PwC România.

       Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preţurile de consum din zona euro au scăzut în martie pentru a patra lună consecutiv

Preţurile de consum din zona euro au coborât cu 0,1% în martie faţă de aceeaşi lună din 2014, marcând a patra lună consecutivă de valori negative, însă ritmul de scădere a fost cel mai lent din această perioadă, potrivit datelor Eurostat.

În luna februarie, inflaţia s-a situat la -0,3%, iar în ianuarie preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2014, consemnând cel mai important declin de la înfiinţarea zonei euro, în 1999, până în prezent, relatează MarketWatch.

      Citeste mai mult…

Economica.net: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a redus dobânzile la creditele acordate imediat

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) a redus cu peste un punct procentual dobânzile la creditele în sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ, cu ipotecă, acordate imediat (anticipat sau intermediar), a anunţat marţi banca.

Astfel, în primii maximum cinci ani, la creditele în lei pentru domeniul locativ, cu ipotecă, dobânda este fixă, între 4,5% şi 5,75% pe an, în funcţie de valoarea avansului (între 0% şi 40%). După această perioadă, clienţilor li se asigură o dobândă fixă de 4,5% pe an, pentru toată perioada rămasă a creditului (aproximativ 8 – 9 ani sau mai mult în funcţie de tarif), scrie Agerpres.

      Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Oamenii de afaceri cer plafonarea CAS la trei salarii medii brute în loc de cinci

Mediul de afaceri propune plafonarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) la trei salarii medii brute pe economie, în loc de cinci salarii, cum prevede proiectul noului Cod Fiscal Mediul de afaceri propune plafonarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) la trei salarii medii brute pe economie, în loc de cinci salarii, cum prevede proiectul noului Cod Fiscal, consolidarea fiscală la impozitul pe profit a grupurilor de firme din holdingurile româneşti şi revizuirea obligaţiilor de raportare a tranzacţiilor de peste 5.000 euro.

       Citeste mai mult…

Evz.ro: Studiu: O companie românească din şase este inactivă fiscal

În România, aproximativ 17% dintre companii sunt inactive fiscal, potrivit unei analize MemoX, aplicația pentru verificarea simplă, rapidă și în timp real a informațiilor fiscale despre companii, lansată de grupul de firme QuickMobile.

Cele mai multe companii care prezintă riscul inactivității fiscale se regăsesc în București, unde există peste 90.000 de companii în această situație. Business-urile care ajung să deruleze afaceri cu firme inactive fiscal riscă să nu le fie luate în considerare tranzacțiile de către Fisc și chiar să nu beneficieze de dreptul de deducere a TVA-ului.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Consiliul Legislativ a atenţionat Guvernul că taxa impusă microfirmelor fără angajaţi se îndepărtează de Constituţie

Consiliul Legislativ a atenţionat Guvernul că taxa trimestrială impusă prin noul Cod Fiscal microîntreprinderilor fără angajaţi, de 1.530 lei, îndepărtează proiectul de la normele Constituţiei, care obligă statul să asigure o concurenţă loială în economie, Consiliul tratând taxa drept o “sancţiune”.

Consiliul a avizat favorabil proiectul noului Cod Fiscal, dar cu o serie de observaţii, analizate de MEDIAFAX, printre care şi cea referitoare la o necorelare cu spiritul Constituţiei.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro : China-CEE Investment Cooperation Fund discută investiţii pe piaţa românească în telecom şi energie

Fondul China-CEE Investment Cooperation, al cărui acţionar principal este Eximbank China, vede în România o piaţă cu oportunităţi de investiţii în diverse sectoare şi discută în prezent implicarea în proiecte din domeniul telecomunicaţiilor şi energiei, care s-ar putea concretiza spre finele anului.

“În perioada care a trecut de la deschiderea fondului am văzut un număr de proiecte, dintre care sunt câteva care sperăm să se concretizeze către sfârşitul anului, în sectorul telecomunicaţiilor şi energiei”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Octavian Vidu, manager de investiţii pentru România în cadrul CEE Equity Partners, consultantul pentru investiţii al fondului.

China-CEE Investment Cooperation este un fond de private equity înregistrat în Luxemburg, care dispune de 500 milioane de dolari pentru investiţii de capital în Europa Centrală şi de Est. Până la sfârşitul anului va fi lansat sub acelaşi management un al doilea fond de 1 miliard de dolari, pentru aceeaşi regiune.

        Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Cum a periclitat directorul general al CE Oltenia relatia societatii cu CEC Bank. PLUS Cum poate intra un mamut energetic in insolventa din cauza unor declaratii defaimatoare

Relatia dintre Complexul Energetic Oltenia si CEC Bank pare a fi compromisa, existand riscul ca banca sa ceara societatii “creditul exigibil anticipat”, fapt care ar aduce compania in pragul falimentului. Totul a pornit de la unele afirmatii defaimatoare la adresa bancii facute de directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, pe data de 10 martie, la Antena 3. Potrivit unei scrisori a CEC Bank, din cauza acelor declaratii, banca poate face uz de drepturile contractuale, solicitand anticipat rambursarea a doua credite in valoarea de 210 milioane de lei. Ofertele de finantare au fost declarate castigatoare urmare a unei licitatii publice, derulate prin SEAP, la care au participat si alte instituii de credit, se arata in scrisoarea CEC Bank obtinuta de HotNews.ro. Pana in acest moment, Laurentiu Ciurel nu a transmis niciun punct de vedere legat de acuzatiile bancii. Vezi in text scrisoarea CEC Bank, iar atasat contractul de mandat al directorului general CE Oltenia care ii poate aduce demiterea.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: Piraeus Bank, profit brut de 2,1 milioane euro în 2014

Piraeus Bank a înregistrat un profit brut de 2,1 milioane de euro, iar la 31 decembrie 2014, activele băncii totalizau aproximativ 2 miliarde de euro, arată un comunicat remis azi redacţiei.

     Valoarea totală a creditelor acordate de bancă anul trecut este de peste 1,4 miliarde de euro, înregistrând o ușoară scădere față de anul 2013, notează reprezentanţii băncii. Volumul de credite noi acordate au însumat peste 300 de milioane de euro, prezentând o creștere de 50% față de realizările anului 2013. Creditele acordate companiilor au crescut cu 21%, în timp ce creditele retail au rămas pe un trend descrescător.

     Numărul de carduri emise a crescut cu 3% față de anul 2013. În ceea ce privește valoarea depozitelor atrase de Piraeus Bank România la 31 decembrie 2014, acestea se situează la peste 1,1 miliarde de euro, cu o creștere de 8% față de anul trecut.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: Profitul Gazprom a scăzut cu 70% în 2014

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a anunţat ieri că profitul său net, calculat potrivit standardelor de contabilitate ruseşti, a scăzut anul trecut cu 70% până la 189 miliarde de ruble (3,3 miliarde de dolari) din cauza evoluţiilor nefavorabile ale cursului de schimb, transmite Reuters.

     Gazprom a precizat că aceste cifre se referă doar la rezultatele firmei mamă şi nu includ profiturile realizate de subsidiarele sale precum producătorul de petrol Gazprom Neft sau divizia de producţie a energiei electrice. Gazprom utilizează cifra de profit drept bază pentru calcularea dividendelor.

     Gazprom, care deţinea deja 50% din acţiunile South Stream, a precizat că a preluat şi participaţia de 20% a firmei Eni la consorţiul South Stream Transport BV, pentru 22,42 miliarde ruble (388 milioane de dolari), pachetul de 15% al Wintershall pentru 16,85 miliarde ruble şi participaţia similară a EDF pentru 16,82 miliarde ruble.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: EY: “2015, an de cotitură pentru creditarea din zona euro”

Slaba redresare economică din zona euro din 2014 a dus la al treilea an consecutiv de scădere a creditării companiilor, la stagnarea creditului de consum şi la continuarea unor rate ale dobânzilor relativ mici, dar 2015 pare să fie un moment de cotitură, estimează EY, în raportul “Eurozone Outlook for Financial Services (EOFS)”.

     EY susţine, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei, că, în 2015, creditarea pentru companii va creşte pentru prima dată în ultimii patru ani, iar creditul ipotecar va atinge un maxim istoric în zona euro.

     Autorii studiului comentează: “Asigurătorii continuă să se confrunte cu rate scăzute ale dobânzilor, însă vor beneficia de o creştere a cererii, pe măsură ce economia prinde avânt, iar activele în administrare (AUM) cunosc deja o creştere accelerată. Cu toate acestea, deşi QE (relaxarea cantitativă – n.r.) stimulează revenirea economică pe termen scurt, de care este atât de multă nevoie, iar băncile din regiune sunt pregătite să sprijine această creştere, efectele QE asupra industriei financiare nu vor fi toate pozitive”.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: AIPC:

“Investitorilor de pe Rasdaq le sunt încălcate drepturile”

Într-o scrisoare adresată vicepreşedintelui Sectorului instrumentelor şi investiţiilor financiare din cadrul ASF, Mircea Ursache, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) notează că investitorii pe piața Rasdaq sunt “în situația de a suporta un adevărat arsenal de procedee de intimidare pentru a renunța la drepturile care li se cuvin”, fără ca ASF să intervină pentru “îndreptarea acestei stări de fapt”.

     AIPC își manifestă nemulțumirea față de “modul în care ASF înțelege să supravegheze” respectarea legii 151/2014 și a regulamentului ASF însoțitor, Regulamentul 17/2014.

     “După o lege (151/2014) care sfidează orice normă europeană de protecție a investitorilor, adoptată în grabă, fără consultarea reală a investitorilor și în funcție de memoria unor parlamentari (cazul segmentului Unlisted de la BVB) aflați (pe de altă parte) în relații de rudenie cu acționari majoritari ai emitenților cotați pe piața Rasdaq, ne așteptam ca măcar aplicarea acestei legi să se facă în condiții cel puțin civilizate. În schimb, constatăm cu regret că investitorii pe piața Rasdaq sunt în situația de a suporta un adevărat arsenal de procedee de intimidare pentru a renunța la drepturile care li se cuvin, fără ca ASF să intervină în mod eficient pentru îndreptarea acestei stări de fapt”, arată sursa citată.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Băncile ar putea fi forţate să rămână, timp de doi ani, în panelurile care stabilesc ratele dobânzilor pe piaţa interbancară

Băncile ar putea fi forţate să rămână, timp de doi ani, în panelurile care stabilesc ratele dobânzilor pe piaţa interbancară, potrivit planurilor susţinute de Parlamentul European, informează Bloomberg.

Îndoielile cu privire la viitorul Euribor şi Libor au crescut după declanşarea mai multor scandaluri de manipulare, care au costat băncile implicate amenzi în valoare de mai multe miliarde de dolari şi mai multe bănci s-au retras din aceste paneluri.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Şeful ANAF, invitat în comisie la Senat să explice de ce “închide cofetării pentru 5 lei”

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, a fost invitat la următoarea şedinţă a Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi “închide cofetării pentru 5 lei”.

Decizia a fost luată, marţi, la propunerea senatorului PSD Constantin Popa, propunere care a fost votată în unanimitate de membrii comisiei.

“Oricum nu vine, e prea mare onoarea pentru noi”, a spus unul dintre senatori.

“Nu vine, nu vine, dar asta e altceva”, a afirmat şi Constantin Popa, iniţiatorul demersului.

Discuţiile dintre senatorii membri ai comisiei au continuat pe marginea acestui subiect.

         Citeste mai mult…

Economica.net: APIA: Declaraţiile anuale privind livrările şi vânzările directe de lapte se depun în perioada 1 aprilie-14 mai

Operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2014/2015, în perioada 1 aprilie – 14 mai 2015, informează, marţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală conform datelor din Caietul fermierului. Producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă, scrie Agerpres.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Banii investiţi în zăcămintele mature au scos la iveală petrol nou de 125 milioane de euro anual şi au oprit declinul producţiei de hidrocarburi

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a identificat în două dintre cele mai mature zone exploatate din portofoliu echivalentul a 3% din producţia zilnică, lucru care dovedeşte încă o dată potenţialul de resurse pe care România îl mai are în zonele considerate „în vârstă“. România este al cincilea producător de petrol şi gaze la nivel european, cu o tradiţie în acest domeniu de peste 150 de ani.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live. Ursache, ASF: Săptămâna trecută am aprobat 7 intrări pe piaţa AeRo. Sper ca AeRo să decoleze

AeRO este o pornire mai grea, nu sunt aşa nume de impact, însă numai săptămâna trecută în sedinţa consiliului ASF am aprobat încă 7 intrări pe piaţa AeRo, şi mâine sunt câteva propuneri. Sper că undeva AeRo să ajungă, să decoleze, a spus Mircea Ursache, prim-vicepreşedinte ASF în cadrul emisiunii ZF Live.

Urmăriţi mai multe subiecte din ZF Live aici

        Citeste mai mult…

Capital.ro:  Subvenţii de peste 270 de milioane de lei pentru oi şi capre

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plata aferentă Ajutorului naţional tranzitoriu (ANT) – schema cuplată de producţie în sectorul ovine/caprine pentru anul de cerere 2014, în sumă totală autorizată la plată de 275.617.976,40 lei pentru un număr de 57.954 fermieri.

Aşadar, au fost efectuate plăţi pentru ovine – 241.377.420,96 lei pentru un număr de 8.596.062 capete eligibile şi pentru caprine – 34.240.555,44 lei  pentru un număr de 1.219.393 capete eligibile.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: Complexul Energetic Hunedoara a schimbat şefii unor sucursale, pentru ineficiență

Conducerea executivă a Complexului Energetic Hunedoara a decis schimbarea conducerilor exploatărilor miniere Livezeni şi Lupeni şi a Sucursalei Electrocentrale Deva, pe fondul lipsei de eficienţă în implementarea măsurilor de reducere a pierderilor şi a nerealizării producţiei de cărbune necesară funcţionării celor două termocentrale.

     Complexul Energetic Hunedoara a parcurs prima etapă a programului de reorganizare prin transformarea punctelor de lucru, reprezentate de exploatările miniere, în sucursale, și prin înființarea unei sucursale de prestări de servicii.

     “Urmare a acestei reorganizări, societatea Complexul Energetic Hunedoara va avea în componență șapte sucursale (patru sucursale miniere, două sucursale energetice și sucursala de prestări servicii) și zece puncte de lucru”, se arată într-un comunicat al companiei.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Producătorul sud-coreean de cabluri electrice LS Cable & System, interesat de România şi Polonia

Compania sud-coreeană LS Cable & System, al treilea mare producător de cabluri electrice şi de telecomunicaţii la nivel mondial, este interesat să se implice activ pe piaţa est-euroeană, în ţări precum România şi Polonia, relatează The Korea Times.

LS Cable & System a anunţat marţi că a încheiat un acord cu ESB Networks, singura companie de transmisie şi distribuţie de electricitate din Irlanda, pentru furnizarea de cabluri electrice de înaltă tensiune, pentru care anticipează vânzări de cel puţin 48 de miliarde de woni (43,34 milioane dolari), până în 2018.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Isărescu sugerează că BNR va continua relaxarea politicii monetare cu reducerea RMO şi a coridorului

Politica monetară nu se reduce numai la rata dobânzii cheie, ci include şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută şi coridorul simetric, a afirmat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sugerând astfel că banca centrală ar putea continua relaxarea pe aceste paliere.

“Nu pot să confirm că suntem la încheierea unui ciclu de reducere a dobânzii, dar nu pot nici să infirm. În definiţia noastră, politica monetară, cel puţin în România, nu se reduce numai la rata dobânzii de politică monetară, include şi rezervele minime obligatorii şi coridorul (dintre ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii cheie – n.r.). Putem să ne imaginăm modificări ale coridorului, fără a modifică rata de dobândă de politică monetară”, a declarat Isărescu la briefingul de presă, după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Isărescu: Pachetul de măsuri de relaxare fiscală trebuie să prezinte sustenabilitate și credibilitate

Pachetul de măsuri de relaxare fiscală trebuie să prezinte sustenabilitate, pentru a nu fi nevoie de reveniri după reducerile de taxe, și credibilitate pentru piețele financiare, astfel încât să nu crească dobânzile aferente finanțării bugetare, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

“Analizăm ceea ce s-a propus (proiectul de Cod Fiscal — n.r) cu foarte mare atenție. Suntem, ca orice bancă centrală, prudenți în exprimări și în evaluări. Probabil că în perioada următoare ne vom pronunța mai în detaliu. Esențială mi se pare sustenabilitatea măsurilor. E clar că reducerea TVA este de dorit nu numai din punct de vedere social ci și din punct de vedere economic, dar mai rău decât să nu reduci TVA este să îl reduci și să revii asupra deciziei. O revenire ar fi nu numai dureroasă ci ar avea efecte negative. Deci, cuvântul sustenabilitate este vital”, a explicat guvernatorul BNR marți, în cadrul unei conferințe de presă.

       Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor