Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI - 3 martie 2015

Gazetadenord-vest.ro, preluat de ziare.com: Guvernul Ponta respectă întocmai programul USL

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, a efectuat ieri o vizită la Satu Mare, ocazie cu care a susținut și o conferință de presă la sediul PLR. Totodată, acesta s-a întâlnit, la Camera de Comerț, Industrie şi Agricultură cu un grup de oameni de afaceri din județ cu care a purtat discuții pe marginea noului Cod Fiscal.

     Citeste mai mult…

Agerpres.ro: INS: Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul a crescut cu 6,3%, în ianuarie 2015

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, a crescut ca serie brută cu 6,3% în ianuarie 2015, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS) remis, marți, AGERPRES.

Astfel, au fost înregistrate creșteri la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+10,3%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+8,0%) și la vânzările de produse nealimentare (+2,3%).

      Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Preţurile producţiei industriale s-au redus în ianuarie cu 2,1% anualizat, mai mult pe piaţa externă

Preţurile producţiei industriale au scăzut în ianuarie cu 0,3% faţă de decembrie şi cu 2,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care preţurile producţiei industriale livrată pe piaţa internă s-au redus cu 1%, iar pentru piaţa externă contracţia a fost de 4,3%.

În comparaţie cu decembrie 2014, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% per total, cu o reducere a acestora de 0,8% pentru piaţa externă, în timp ce pentru piaţa internă s-au păstrat la acelaşi nivel, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Lucrările de construcţie la noul terminal al Aeroportului Iaşi au început. Investiţia este de 11 milioane de euro

Lucrările de construcţie la noul terminal al Aeroportului Iaşi, cu o capacitate de 320 de pasageri pe oră, au început luni, investiţia de aproximativ 11 milioane de euro având ca termen de finalizare luna august, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Clădirea noului terminal va avea 3.600 metri pătraţi, şase birouri check-in şi o capacitate de procesare de 320 de pasageri pe oră.

Citeste mai mult...

Zf.ro: OPINIE SORIN PÂSLARU – REDACTORUL-ŞEF AL ZF

Un nou fel de a face politică nu înseamnă că dacă se vorbeşte limba germană la vârful ţării PIB-ul se va dubla de la sine în următorii 10 ani

Cât de departe este Moldova de Uniunea Europeană? Poate fi România fratele mai mare care ajută mica economie de doar 7 miliarde de euro să se rupă de influenţa Rusiei?

Pentru prima dată, România are un reprezentant la înalt nivel care poate vorbi direct, fără translator, cu preşedintele şi cancelarul celei mai puternice ţări din Europa, Germania, însă uitându-te la cine a negociat şi ce la întâlnirea de săptămâna trecută a preşedintelui Klaus Iohannis cu Angela Merkel te întrebi: oare ştim cu adevărat să folosim această poartă deschisă?

Citeste mai mult...

Zf.ro: Topul ţărilor care au trimis cei mai mulţi turişti străini în România

Sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au crescut în ianuarie, faţă de prima lună a anului trecut, cu 17,1%, respectiv cu 17,7%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, sosirile au avansat la 498.400, în vreme ce înnoptările au totalizat 988.500.

Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 79,1%, în timp ce turiştii străini au acoperit 20,9%, ponderi apropiate de cele din ianuarie 2014.

      Citeste mai mult...

Zf.ro: Băncile îşi presează clienţii persoane fizice cu marje de dobânzi mai mari. Companiile se împrumută doar puţin mai ieftin

Bancherii au tăiat, în medie, încă 5% din dobânzile la depozitele populaţiei în ianuarie şi în acelaşi timp ai scumpit creditele cu 3%, rotunjindu-şi astfel marjele de câştig cu o treime de punct procentual. Marja de dobândă medie (diferenţa din dobânda la credite şi cea la depozite) se apropia de 4,8 puncte procentuale în ianuarie.

Citeste mai mult…

Zf.ro : SURPRIZA BUNĂ A EXECUŢIEI BUGETARE ÎN IANUARIE:

Surpriza bună a execuţiei bugetare în ianuarie: Tăierea CAS cu cinci puncte a condus la o scădere a veniturilor din această sursă de doar 3,4%

Execuţia bugetului general consolidat pentru prima lună din an arată o diminuare a veniturilor din contribuţiile de asigurări de doar 136 de milioane de lei (un minus de 3,4% faţă de ianuarie 2014), deşi CAS a fost redusă cu cinci puncte, ceea ce indică fie o creştere a colectării, fie un calcul greşit al impactului acestei reduceri de taxe.

Veniturile din contribuţiile de asigurări au fost în ianuarie de 4,58 miliarde de lei, în scădere cu 3,4% faţă de ianuarie 2014. Impactul scăderii cu cinci puncte a contribuţiilor de asigurări a fost socotit de guvern la 5 miliarde de lei pentru acest an. Însă, dacă lucrurile vor rămâne la fel şi în celelalte luni, impactul va fi la jumătate, în jur de 2 miliarde de lei pe întreg 2015.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Paradoxul pieţei muncii: cum reuşeşte România să aibă una dintre cele mai mici rate ale şomajului din Europa cu atât de puţini angajaţi

Rata scăzută a şomajului, de sub 7%, plasează România pe o poziţie favorabilă în Uniunea Europeană, având în vedere că indicatorul semnalează o piaţă a muncii mai „sănătoasă“ decât cea din Spania (unde şomajul e de aproape 24%) sau faţă de cea din Italia (cu şomaj de 13%). Cu toate acestea, specialiştii spun că modul în care este măsurat şomajul în România nu include totalul populaţiei care ar putea intra în categoria şomerilor.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Viitorul board al SIF Banat-Crişana ar putea fi decis de 10% din acţionari, după „concertarea“ făcută de ASF unui grup de firme

SIF Banat-Crişana (SIF1) convoacă azi din nou Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor pentru alegerea a patru noi membri în consiliul de administraţie, după ce ieri, la prima convocare, au fost prezenţi doar 10,99% din acţionarii cu drept de vot, cvorum insuficient pentru a ţine AGA.

Acţiunile SIF1 au scăzut ieri cu 1%, până la un preţ de 1,41 lei/titlu, pe o piaţă în stagnare. Prezenţa la AGA a fost scăzută în condiţiile în care vineri, 26 februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a suspendat la 5% drepturile de vot pentru un grup de acţionari pe care i-a considerat că acţionează concertat şi care deţin cumulat 23,46% din acţiunile SIF1.

     Citeste mai mult...

Zf.ro: Trei candidaţi sunt pe lista scurtă pentru şefia Hidroelectrica

Unul dintre candidaţi a fost preşedintele ANRE – autoritatea de reglementare. Trei candidaţi se află pe lista scurtă în procesul de recrutare a unui director general pentru Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, care a terminat anul trecut cu un profit brut record de 1,2 miliarde de lei.

Printre aceştia se află şi fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Plaveti, au spus surse din piaţă, informaţiile fiind confir­mate de conducerea Hidroelectrica, firmă care la începutul anului trecut a intrat din nou în insolvenţă.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Bursa face un upgrade pentru a stimula tranzacţiile „intraday“

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că începând de ieri, 2 martie, a implementat alături de Depozitarul Central un nou model de decontare, care va reduce riscurile aferente tran­zacţiilor şi care extinde po­sibili­ta­tea exe­cu­tării tran­zacţiilor in­tra­day (în cursul zilei).

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Ciprian Dascălu este noul economist-şef al ING Bank

Ciprian Dascălu, 35 de ani, revine după şapte ani la ING Bank pe poziţia de economist-şef, el preluând rolul de vector de imagine al băncii pe zona analizei macroeconomice de la Vlad Muscalu, care a fost numit senior dealer interest rates. Dascălu a fost anterior market business manager în cadrul trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank.

      Citeste mai mult…

zf.ro: Rezerva valutară a BNR scade spre 30 de miliarde de euro

BNR a încheiat luna trecută cu rezerve valutare în valoare de 30,5 mld. euro (echivalentul a 135 miliarde de lei), în scădere cu 113 milioane de euro faţă de nivelul înregistrat în ianuarie, deter­minan­tă pentru această mişcare fiind plata unei rate din împrumutul contractat în primăvara anului 2009 de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, rezervele valutare au fost mai mici cu aproxi­mativ un miliard de euro. Luna trecută au avut loc intrări în rezerva valutară de aproape

     Citeste mai mult…

Zf.ro: Stabilitatea financiară a României: BNR se uită la 163 de indicatori

Stabilitatea preţurilor este cuantificată prin rata inflaţiei, în timp ce stabilitatea financiară este dificil de măsurat cu un singur indicator, iar BNR urmăreşte pentru monitorizarea stabilităţii financiare un portofoliu de peste 160 de indicatori grupaţi după 10 sectoare de activitate. „Identificarea celor mai relevanţi indicatori, a pragurilor de semnal şi a unui indicator compozit final este preocuparea importantă actuală a băncilor centrale pentru monitorizarea stabilităţii financiare. Indicatorii folosiţi în evaluările atât ale diverselor organisme internaţionale, cât şi ale BNR arată că sistemul financiar din România este capabil să gestioneze adecvat riscurile, iar intensitatea provocărilor este similară celor din regiune“, consideră Florian Neagu, şef serviciu Riscuri macro­prudenţiale la Direcţia Stabilitate Financiară din BNR.

Citeste mai mult...

Zf.ro: Traderul Ameropa a cumpărat două noi depozite de cereale

Traderul de materii prime agricole Ameropa Grains, controlat de magnatul elveţian Andreas Zivy, a cum­părat două magazii de cereale în localităţile Dor Mărunt (Călăraşi) şi Măcin (Tulcea). Achiziţiile mar­chează primele investiţii ale companiei în infrastructură de depozitare în afara judeţului Constanţa, un adevărat fief al elveţienilor.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Transelectrica şi-a calculat un dividend cu randament de 9,6%

Transportatorul de energie este în cărţi să ofere unul dintre cele mai atractive dividende de pe bursă.

Transportatorul de energie Transelectrica (simbol bursier TEL) ia în calcul acordarea unor dividende egale cu 60% din profitul net realizat anul trecut, care la preţul actual de pe piaţă al acţiunilor TEL ar avea un randament de circa 9,6%.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: Cele 2.000 de benzinării din România şi magazinele din incinta lor au vânzări de 41 miliarde de lei, peste reţelele străine din comerţul alimentar

Benzinăriile încep să devină adevărate centre de servicii în încercarea de a-şi fideliza clienţii

Anul trecut, prin cele aproape 2.000 de benzinării din România, inclusiv prin magazinele din incinta lor, s-au realizat vânzări de 40,9 miliarde de lei (9,3 mld. euro), în creştere cu circa 4% faţă de 2013. În timp ce volumele au continuat să scadă uşor, creşterile de preţ au echilibrat balanţa.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile energetice trebuie să-şi diversifice businessul, dar nu prin proiectele „strategice“ susţinute doar de stat

Companiile din energie nu au mai aşteptat o nouă strategie energetică pentru a-şi decide direcţiile de dezvoltare, iar unele şi-au întins deja antenele în vederea extinderii în ţară sau în regiune.

Acesta este un semnal că statul trebuie să coopereze cu acţionarii privaţi pentru a asigura managementului libertatea să aloce resursele companiilor către planuri de dezvoltare viabile, spun analiştii BCR.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: FOLLOW-UP ZF POWER SUMMIT ’15:

Vicepreşedintele KMG International: Nu se pune problema existenţei a mai mult de 3 rafinării în România acum

Cătălin Dumitru, vicepreşedintele KMG Interna­tional, fostul grup Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, spune că deşi situaţia de la Rafo Oneşti, rafinărie care va fi vândută la fier vechi, „este dureroasă“, ţinând cont de consumul actual al României nu se pune problema existenţei a mai mult de trei răfinării, cele care mai funcţionează acum.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Board-ul Gazprom a aprobat o majorare de capital de 570 milioane euro pentru South Stream Transport

Board-ul directorilor Gazprom a aprobat o majorare de capital de 569,4 milioane de euro pentru South Stream Transport, fiind posibil ca această companie să fie folosită pentru construcţia secţiunii offshore a proiectului Turkish Stream, relatează Novinite.

O sumă de 109,9 milioane de euro a fost inclusă în capitalul South Stream Transport în trimestrul patru al anului 2014, iar alte 459,7 milioane de euro urmează să fie incluse în primul trimestru din 2015, se arată într-un comunicat al Gazprom.

      Citeste mai mult…

Zf.ro: SIF Muntenia a trecut la condiţii relaxate de cvorum

Pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare la SIF-uri este de acum înainte necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor deţinând cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANRP RĂMÂNE FĂRĂ CONDUCERE

Băeşu: “Trebuie să aducem bani, pentru că unii au furat de-au rupt pământul”

Gheorghe Piperea propune desfiinţarea ANRP şi despăgubirea prin obligaţiuni, plătibile cu banii recuperaţi de la “samsarii” care au prejudiciat statul

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi-a înaintat demisia, ieri, din cauza amenzilor pe care este obligată să le plătească pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire.

George Băeşu, preşedintele ANRP, ne-a declarat că există mii de procese împotriva ANRP în care este solicitată amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens.

      Citeste mai mult

Bursa.ro: Banca Românească dispune de un plafon de garantare de 62 milioane lei pentru “Prima Casă”

Banca Românească, membră a Grupului National Bank of Greece dispune de un plafon de garantare în valoare de 62 milioane de lei pentru programul “Prima Casă”, până la finalul anului, arată un comunicat remis redacţiei.

“Clienții Băncii Românești pot contracta, în 2015, împrumuturi totale în valoare de 124 de milioane de lei prin programul Prima Casă”, este citat în comunicat Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail Banca Românească.

       Citeste mai mult…

Bursa.ro: BVB deschide în creştere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de astăzi în creştere.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, urcă procentual cu 0,22%, fiind cotat la 7.212,41 puncte.

Indicele BET Plus creşte şi el, cu 0,2%, la 1.061,35 puncte.

Pe de altă parte, BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, este singurul care se depreciază, dar lent, cu 0,09%, atingând valoarea de 31.081,05 puncte.

Titlurile Fondului Proprietatea stagnează la 0,869 lei/unitate.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Căruntu, BCR: “ANRE ar putea diminua veniturile Transelectrica şi Transgaz”

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) ar putea diminua, în perioada următoare, veniturile Transelectrica şi Transgaz, după ce aceastea au înregistrat profituri foarte mari anul trecut, estimează Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare piaţă de capital din cadrul BCR.

Domnia sa a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă: “Transelectrica şi Transgaz au activitatea complet reglementată. Dacă ANRE va constata că au înregistrat profituri mult prea mari, atunci aplică diminuări de venituri pentru perioada următoare. Nu este un lucru neapărat rău. Cele două companii vor putea realiza în continuare profituri atractive pentru investitori, iar perspectivele de dezvoltare sunt bune”.

      Citeste mai mult...

Bursa.ro: 315 MILIARDE DE EURO – FONDUL EUROPEAN PENTRU INVESTIŢII STRATEGICE

“«Planul Juncker» favorizează statele cele mai dezvoltate”

“Ţara noastră nu are de câştigat prea mult de pe urma acestui plan, aşa cum este schiţat acum”

* (Interviu cu domnul Victor Negrescu, europarlamentar social-democrat)

Comisia Europeană a adoptat în ianuarie 2015 propunerea legislativă privind Fondul european pentru investiţii strategice, care va fi instituit în parteneriat strâns cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Acest fond, care va mobiliza cel puţin 315 miliarde EUR în investiţii private şi publice în întreagă Uniune Europeană, se află în centrul ofensivei investiţiilor, prezentată de preşedintele Junker. Fondul va susţine în special investiţiile strategice, cum ar fi cele în bandă largă şi în reţelele de energie, precum şi întreprinderile de dimensiuni mai mici, cu mai puţin de 3000 de angajaţi. Propunerea instituie, de asemenea, o platformă europeană de consiliere în materie de investiţii, care este menită să contribuie la identificarea, elaborarea şi dezvoltarea proiectelor în întreaga Uniune. În fine, un portofoliu de proiecte europene de investiţii va îmbunătăţi informaţiile aflate la dispoziţia investitorilor cu privire la proiectele existente şi cele viitoare.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Inflaţia din zona euro se menţine în teritoriu negativ

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a rămas în teritoriu negativ în luna februarie, dar s-a îmbunătăţit faţă de ianuarie, potrivit unei estimări preliminare publicate ieri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Conform cifrelor oficiale, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la -0,3% luna trecută, faţă de -0,6% în ianuarie.

Februarie a fost a treia lună consecutivă cu inflaţie negativă în uniunea monetară. Scăderea inflaţiei din regiune a fost determinată, în luna februarie, de declinul preţului energiei (-7,9% în ritm anual). Totuşi, scăderea a fost inferioară celei înregistrate în ianuarie, în domeniu: -9,3%.

În schimb, luna trecută, în zona euro, au crescut preţurile serviciilor (+1,1%), cele ale alimentelor, alcoolului şi ţigărilor (+0,5%).

      Citeste mai mult…

Economica.net: Volksbank a adus un miliard de euro ca să vândă banca românilor de la BT. Suma include conversia creditelor în CHF

Acţionarii Volksbank România au adus capital de 1,2 miliarde de euro în banca locală, pentru a o vinde, a declarat şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR. Doar în ultimii doi ani, Volksbank a făcut majorări de capital de peste 420 de milioane de euro. Ultima majorare include şi costul conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, chiar înaintea semnării tranzacţiei de preluare cu Banca Transilvania.

Acţionarii Volksbank România au cheltuit 400 de milioane de euro pentru a pregăti vânzarea către Banca Transilvania, sumă ce include inclusiv costurile de conversie a creditelor în franci elveţieni, a declarat Cinteză la un seminar pe teme economice organizat la Sinaia de Finmedia.

Citeste mai mult…

Economica.net: Autoritatea Bancară Europeană nu va derula teste de stres în 2015

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a decis marţi să nu supună băncile din Uniunea Europeană (UE) la noi teste de stres în anul 2015, urmând în schimb să demareze pregătirile pentru următoarea rundă de teste ce va fi organizată în 2016, transmite Reuters.

Autoritatea Bancară Europeană a adăugat că progresele realizate de băncile din UE în ceea ce priveşte întărirea bilanţurilor lor, după ultima analiză a calităţii activelor lor derulată în 2014, a stat la baza deciziei sale de a nu derula o nouă rundă de teste în 2015, scrie Agerpres.

        Citeste mai mult…

Economica.net: Francul şi dolarul cresc pe piaţa interbancară

Francul elveţian creşte pe piaţa interbancară până la 4,15 lei, după ce ieri BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,14 lei. Săptămâna trecută, francul elveţian a atins nivelul minim de la începutul “crizei” – 4,1040 lei.

Criza francului elveţian a început pe 15 ianuarie când moneda a crescut de la 3,7415 lei (14 ianuarie), la 4,3287 lei. De atunci, moneda elveţiană s-a apreciat şi a atins după următoarele şase zile un maxim istoric de 4,5817 lei, pe 23 ianuarie.

Citeste mai mult…

Antena3.ro: Radu Soviani, la Daily Income: Avem nevoie de FMI pentru a ne păzi de propria incompetenţă

Analistul economic Radu Soviani este îngrijorat de calitatea proastă a previziunilor bugetare şi spune că avem nevoie de FMI pentru a ne păzi de propriile excese şi vulnerabilităţi.

În 2006-2007, când domnul Tăriceanu rupea acordul cu Fondul Monetar Internaţional, FMI zicea atenţie la politica bugetară, atenţie la politica fiscală, atenţie la minusuri de venituri. Domnul Tăriceanu spunea “domne, ne învaţă de noi băieţii ăia de la Londra ce să facem”. Iată că băieţii de la Londra au reuşit să vadă deficitul. Nu avem nevoie neapărat de sursele Fondului Monetar Internaţional, ci pentru a ne păzi de propria incompetenţă, propriile excese şi vulnerabilităţi“, a spus analistul, marţi, la Daily Income cu Adrian Măniuţiu“.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: MFE: România a încasat peste 460 milioane euro de la Comisia Europeană în 2015; absorbția a depășit 52%

România a încasat, în acest an, peste 460 milioane euro de la Comisia Europeană, rata absorbției fondurilor europene depășind 52% la finalul lunii februarie 2015, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) remis, marți, AGERPRES.

“România a încasat în acest an peste 460 milioane de euro de la Comisia Europeană. În data de 27 februarie a.c., țării noastre i-a fost rambursată suma de aproximativ 303 milioane de euro, în cadrul Programului Operațional Sectorial Transport și în cadrul Programului Operațional Regional”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

       Citeste mai mult...

Agerpres.ro: Ponta: Dacă tot schimbăm axa Londra-Washington în Berlin-Washington, aș propune să facem Roma-Washington

Premierul Victor Ponta a propus, luni, crearea unei axe Roma-Washington, “fiindcă e la modă”, atât timp cât, a susținut prim-ministrul, “schimbăm axa Londra-Washington în Berlin-Washington”.

* Hellvig: Nimeni nu are intenția de a muta parteneriatul strategic între SRI și SUA

Ponta a făcut aceste declarații în cadrul unui discurs susținut la o ceremonie organizată de Ambasada Italiei la București, unde au fost acordate legitimații de italofoni unor personalități române care au promovat limba și cultura italiană.

“Îmi place să cred că cei care sunt prezenți aici sunt nu numai italofoni, dar și italofili. Poate că cele aproape 20 de milioane de români se simt și italofoni și italofili și asta nu înseamnă decât o apropiere foarte mare între cele două țări. Azi în Parlament se discută despre strategia națională, despre noul șef al Serviciului Român de Informații și, dacă schimbăm axa de la Londra-Washington în Berlin-Washington, atunci, dat fiind că e la modă, aș propune să facem Roma-Washington. Roma, Londra, Berlin, important este să fim toți la Washington și la București prezenți. Cu siguranță pentru mine întotdeauna este o plăcere să mă duc întâi la Roma și după aceea în restul Europei”, a spus premierul.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Proiect Finanţe: Supraimpozitarea ajunge până la 40%, în urma controalelor fiscului

Supraimpozitarea companiilor prin aplicarea unei penalităţi de 5% sau 25% din obligaţiile descoperite de controalele fiscului ca nedeclarate este prevăzută în proiectul Codului de procedură fiscală. Cumulată cu dobânzile de întârziere, penalitatea creşte suma calculată de inspectori cu încă 40% într-un an.

Citeste mai mult…

Rasunetul.ro, preluat de ziare.com: Autorităţile judeţene vor transmite Guvernului un Memoriu pentru susţinerea construcţiei Autostrăzii Nordului

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile vor transmite, în perioada imediat următoare, către Guvernul României, Ministerul Transporturilor şi cele două Comisii parlamentare pentru transporturi şi infrastructură un Memoriu privind susţinerea introducerii în Master Planul General de Transport a construcţiei unei autostrăzi care să traverseze nordul României prin judeţele Satu Mare, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

          Citeste mai mult…

Comunicatemedia.ro: Acord de colaborare CCIB – ISMB

Bucuresti, 3 martie 2015

Marti, 3 martie 2015, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a avut loc semnarea unui protocol de colaborare intre Camera bucuresteana si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Ca urmare a semnarii acestui document de catre presedintele CCIB, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, si de catre inspectorul scolar general Constantin Traistaru, alaturi de inspectorul scolar general adjunct, Liliana Maria Toderiuc, cele doua parti vor coopera in vederea imbunatatirii sistemului de formare scolara si profesionala a elevilor din reteaua scolara a Capitalei, tinand seama de conditionalitatile socio-economice ale momentului, vor identifica proiecte comune ce urmeaza a fi implementate in scolile bucurestene si care pot contribui la formarea si dezvoltarea profesionala a elevilor din Capitala, in acord cu cerintele pietei muncii, si vor organiza, in parteneriat, manifestari expozitionale, seminarii, simpozioane, conferinte si alte evenimente din aceeasi sfera.

         Citeste mai mult…

Ziuaconstanta.ro, preluat de ziare-pe-net.ro: ÎNCEPE TÂRGUL DE TURISM VACANŢA CONSTANŢA 2015

Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA) Constanța şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică (FAPT), prin Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare Turistică Litoral – Delta Dunării organizează, în perioada 6-8 martie, ediția a VI-a a Târgului de Turism VACANŢA Constanţa,  cel mai mare eveniment de profil din zonă în domeniul promovarii turismului.

        Citeste mai mult…

Tion.ro, preluat de realitatea.net, ziare-pe-net.ro: Tripla aniversare la Camera de Comert Timis

amera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş va fi vineri în mare sărbătoare. Organizaţia, reprezentativă pentru mediul de afaceri local va aniversa trei evenimente:165 de ani de la înfiinţarea instituţiei, 25 de la reluarea activităţii după 1989, fiind prima Cameră reînfiinţată în România, respectiv zece ani de la deschiderea Centrului Regional de Afaceri Timişoara – CRAFT. Cu această ocazie, vineri, la CRAFT va fi organizat un eveniment de gală.

În 1850 se înfiinţează, printr-o patentă imperială emisă pe 26 martie, sub semnătura împăratului Franz Josef, Camera Meşteşugărească a Vojvodinei sârbeşti şi a Banatului Românesc. Organizaţia este precursoarea actualei Camere de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş. Aceasta şi-a deschis porţile în 7 martie 1990, ca rezultat al iniţiativei unui grup provenind din Biroul de Relaţii Externe a CFSN Timiş. CCIAT a fost prima Cameră de Comerţ redeschisă după Revoluţie în România.

Cea de a treia aniversare este cea a zece ani de la inaugurarea Centrului Regional de Afaceri Timişoara.

         Citeste mai mult...

Timponline.ro: Ioan Țintean: Intervenţie de ultimă oră, memoriu către Guvern. Nordul e condamnat fără autostradă

Prefectul Ioan Țintean a spus la dezbaterea publică privind reintroducerea în Master Planul de Transport a unei autostrăzi a nordului, finalizată cu un memoriu ce va fi trimis Guvernului, că parlamentarii ar fi trebuit să facă mai multe presiuni. Preşedintele CCI BN, Vasile Bar: ”Să zbierăm pentru a fi auziţi”.

         Citeste mai mult…

Postare pe blog: 14 martie 2015 la Romexpo, va avea loc o conferinta pe turism rural

Reprezentantii celor mai importante institutii si organizatii din turism, administratorii de

pensiuni, consultanti, agentii de turism si presa se intalnesc la Bucuresti, in cadrul Targului

de Turism de la Romexpo, la conferinta „Romania Vacantelor – Cazare la Pensiune”, din 14 martie a.c., pentru a discuta despre perspectivele si modul de dezvoltare a pensiunilor si zonelor turistice din Romania.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Şeful Companiei Naţionale a Uraniului a demisionat după întânirea cu Andrei Gerea, ministrul Energiei. Minerii de la Crucea protestează şi azi 3 martie 2015

Compania Naţională a Uraniului extrage materia primă folosită apoi în reactoarele centralei atomice de la Cernavodă Ioan Moraru, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, a demisionat astăzi din funcţie, în urma unei întâlniri Andrei Gerea, cu ministrul Energiei, el afirmând că demisia sa nu are legătură cu discuţiile şi nici cu protestele minerilor de la Crucea, din judeţul Suceava. Aproximativ două sute de mineri, care s-au blocat de luni în subteran, continuă şi marţi dimineaţă protestul şi aşteaptă până la ora 14.00 ca revendicările să le fie soluţionate, ameninţând că, în caz contrar, vor intra în greva foamei. Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana – unde lucrează peste 500 de angajaţi.   Directorul CNU a declarat că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creştere cu 5,2 – 5,5 la sută, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de Gerea.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, la Adevărul Live: Şapte societăţi de asigurare din zece care vând RCA sunt pe pierdere, suntem sub nivelul anului 2010

Preşedintele ASF a explicat, la Adevărul Live, care sunt soluţiile pentru reducerea tarifelor la poliţele RCA Companiilor de asigurare le-a fost mai uşor să spună tarifele RCA cresc din cauza normelor ASF, a declarat, la Adevărul Live, Mişu Negroţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). El a precizat că directivele europene limitează intervenţia în materie de preţuri, dar că a cerut societăţilor de asigurări să reevalueze diferenţele între şoferii tineri şi cei mai în vârstă. Despre pieţele financiare non-bancare Se discută în domeniul asigurărilor despre plasamente în instrumente cu venit fix, acestea sunt obligaţiunile. La fel la pensii, este nevoie de instrumente cu venit fix şi randamente cât mai bune.

       Citeste mai mult...

Agerpres.ro: România și Slovenia, singurele state din UE în care prețurile producției industriale au rămas stabile în ianuarie

Prețurile producției industriale au scăzut cu 1,2% în Uniunea Europeană (UE 28) și cu 0,9% în zona euro în luna ianuarie 2015, comparativ cu luna decembrie 2014, însă România și Slovenia au fost singurele state UE în care prețurile producției industriale au rămas stabile, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, prețurile producției industriale au scăzut în 23 de state membre UE, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Olanda (minus 3,6%), Lituania (minus 3,1%) și Marea Britanie (minus 2,9%). Singurele creșteri ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Letonia (0,4%), Luxemburg și Malta, ambele cu o creștere de 0,1%.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Noua lege a achiziţiei publice: Termenul de aşteptare pentru depunerea ofertelor va fi redus. Statul se va putea consulta cu un ofertant la caietul de sarcini

Termenul obligatoriu de aşteptare între anunţ şi data limită de depunere a ofertelor pentru contractele publice va fi redus de la minimum 52 de zile în prezent la 35 de zile, perioadă care va putea fi limitată chiar la 15 zile, faţă de doar 36 de zile permise de actuala legislaţie.

Reducerea termenelor este prevăzută în primul draft al proiectului noii legi a achiziţiilor publice, consultat de MEDIAFAX şi care reglementează regimul juridic al contractelor de achiziţie publică, procedurile de atribuire a acestor contracte, precum şi aspecte legate de derularea contractului.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Statul face calea ferată între Braşov şi Sighişoara şi un multimodal la Galaţi din banii puşi la bătaie prin programul Connecting Europe Facility

 Cel mai mare proiect depus de stat pentru finanţare din programul Connecting Europe Facility vizează modernizarea căii ferate între Braşov şi Sighişoara, secţiunea Braşov-Apata şi secţiunea Cata-Sighişoara.

România a depus 14 proiecte cu o valoare totală de 1,2 miliarde de euro ce ar putea fi finanţate prin programul de fonduri europene Connecting Europe Facility (CEF), un mecanism al Uniunii Europene care vizează dezvoltarea infrastructurii la nivel european, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.

          Citeste mai mult...

Economica.net: Investitorul chinez pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar putea fi selectat până la finele anului

România ar putea selecta, până la finele acestui an, un investitor chinez care să dezvolte proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti în valoare de un miliard de euro şi care a fost amânat trei decenii, a declarat pentru Bloomberg directorul general al companiei de proiect Hidro Tarniţa, Ovidiu Demetrescu.

Cinci companii chineze, inclusiv China Gezhouba Group, Hanergy Holding Group Ltd. şi Guizhou Wujiang Hydropower Development Co. Ltd., au depus oferte preliminare şi neangajante în cadrul etapei de precalificare pentru dezvoltarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti (CHEAP Tarniţa-Lapuşteşti).

        Citeste mai mult…

Economica.net: Argeş: OMV Petrom a primit amenzi de 270.000 de lei în urma poluărilor cu ţiţei de pe râul Cotmeana

Societatea OMV Petrom a primit amenzi în valoare totală de 270.000 de lei în urma poluărilor accidentale cu ţiţei de pe râul Cotmeana, produse în zilele de 22 şi 25 februarie, a anunţat marţi prefectul judeţului Argeş, Mihail Oprescu.

Garda de Mediu a aplicat societăţii poluatoare două sancţiuni contravenţionale de câte 100.000 de lei, alte două amenzi, de câte 35.000 de lei, fiind aplicate de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Argeş Vedea, scrie Agerpres.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: LA ORELE PRÂNZULUI:

Lichiditate de aproximativ 19 milioane lei pe BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de astăzi, o lichiditate de aproximativ 19 milioane lei (4,3 milioane euro).

     La orele prânzului, BVB era în urcare. Indicele BET creşte cu 0,05%, ajungând la valoarea de 7.200,14 puncte, la fel ca indicele BET Total Return, care se majorează cu 0,05%, la 7.862,82 puncte. BET-FI se apreciază, de asemenea, cu 0,04%, până la 31.123,27 puncte.

     Indicele BET Plus, introdus pe 23 iunie, creşte, totodată, cu 0,02%, la 1.059,46 puncte.

          Citeste mai mult...

Hotnews.ro: Conferinta Internationala Oportunitati de finantare pentru IMM-uri 2014-2020

EurActiv.ro si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizeaza cel mai important eveniment al anului in domeniul finantarii IMM: Conferinta internationala dedicata programelor de finantare pentru firme mici si mijlocii, disponibile incepand cu 2015.

In acord cu eforturile institutiilor Europene si statelor membre de a sustine dezvoltarea IMM-urilor, EurActiv.ro si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania intentioneaza sa contribuie la promovarea instrumentelor din domeniu prin intermediul unei conferinte internationale. Evenimentul urmareste sa aduca impreuna actori publici relevanti din Romania, autoritati europene si reprezentanti ai IMM-urilor din Romania.

           Citeste mai mult…

Agerpres.ro : Livrările de gaze prin conducta Iași-Ungheni vor începe miercuri, anunță premierul Gaburici

Livrările de gaze din România pentru Republica Moldova prin conducta Iași – Ungheni vor începe miercuri, a anunțat marți premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici.

”Gazoductul Iași — Ungheni își va începe activitatea cu ziua de miercuri; desfășurăm deja discuții la capitolul gazoductului Ungheni — Chișinău, ceea ce ne va da posibilitatea să acoperim întreaga țară cu gazul din România și să creăm o concurență loială pe piața energetică din Republica Moldova”, a declarat Chiril Gaburici în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de secretarul adjunct de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit Unimedia.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: ONG-uri: Modificarea Codului fiscal ar afecta veniturile a mii de organizații neguvernamentale, spitale, universități, școli și muzee

Modificarea Codului Fiscal ar afecta veniturile a mii de organizații neguvernamentale, spitale, universități, școli și muzee și “ar penaliza” marile companii care realizează profit și fac sponsorizări, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Finanțelor Publice de mai multe ONG-uri.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Video ZF Live: Popescu, ING Asigurări: Piaţa asigurărilor de viaţă ar putea creşte în acest an cu 5%

Piaţa asigurărilor de viaţă ar putea creşte cu 5% în 2015, după ce industria a fost marcată în ultimii ani de scăderi, pe fondul crizei economice, a declarat marţi la ZF Live Marius Popescu, director general ING Asigurări.

http://www.zf.ro/zf-live/video-zf-live-popescu-ing-asigurari-piata-asigurarilor-de-viata-ar-putea-creste-in-acest-an-cu-5-13924368

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: TENDINŢELE PE PIAŢA DE CURSURI IT ÎN 2015:

Se caută specialişti în reţelistică, securitate şi cloud computing

Cererea de cursuri axate pe tehnologii de mare actualitate, precum securitatea informaţională, cloud computing şi Internet of Everything (IoE), va creşte în 2015, conform unei analize realizate de Academia Credis, un centru de training în IT din ţara noastră.

     Tot mai mulţi angajaţi din diverse alte domenii (în special comerţ, contabilitate şi marketing), precum şi şomeri se reorientează profesional, îndreptându-se spre IT, domeniu în care vor să lucreze sau chiar să-şi deschidă o mică afacere, pornind de la cererea tot mai mare de specialişti IT de pe piaţa globală a muncii şi fiind atraşi de salariile mult mai mari.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: ANALIZĂ:

Investiţiile rezidenţiale în Bucureşti aduc profituri medii anuale de 30-35%

Cererea de imobile rezidenţiale cu scop comercial a fost mai mare 30% la nivel de intenţie, în al doilea semestru din 2014 comparativ cu perioada similară din anul precedent, existând investiţii de peste un milion de euro în achiziţia de terenuri sau structuri neterminate, pentru a dezvolta apartamente de lux sau cu finisaje medii.

     Potrivit unei analize a pieţei imobiliare din Capitală, efectuată de Nordis, investitorii care dezvoltă proiecte rezidenţiale, fie cumpărând terenuri în incinta oraşului, fie structuri neterminate, au un profit anual de 30-35%, pe o perioadă de 2-3 ani, până la finalizarea investiţiei.

         Citeste mai mult...

Bursa.ro: Conferinţa “Dezbaterea noului Cod Fiscal”

  Ministrul Finanţelor Publice, domnul Darius Vâlcov, a explicat mediului de afaceri implicaţiile noului Cod Fiscal în cadrul Conferinţei “Dezvoltarea României în noul context financiar european”, organizată de Grupul de Presă BURSA, în data de 19 februarie 2015.

În contextul în care proiectul noului Cod Fiscal şi cel al noului Cod de Procedură Fiscală se află în dezbatere publică, Grupul de Presă BURSA, în parteneriat cu Camera Consultanţilor Fiscali şi Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, va organiza o conferinţă în care vor fi prezentate importanţa celor două coduri şi implicaţiile lor asupra mediului de afaceri.

        Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministerul Energiei propune o creștere a veniturilor cu 300 de lei pentru minerii de la mina Crucea

Condițiile din protocolul semnat cu minerii de la mina Crucea vor putea fi îndeplinite în iunie iar până atunci Ministerul Energiei la propune o creștere a veniturilor cu 300 de lei, a afirmat, marți, ministrul Energiei, Andrei Gerea, la Parlament.

“Undeva în iunie vom avea toate condițiile din protocol îndeplinite. Suntem în dialog cu dânșii. Nu o să stăm ca oamenii aceia să rămână în mină”, a declarat Andrei Gerea, la ieșirea de la Comisia pentru Transporturi și Energie din Senat.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: ANAF va controla, în 2015, 1.000 de firme, suspectate că plătesc angajaţii la negru

Proiectul pilot vizând salariile subdeclarate a fost extins la nivel naţional, începând cu luna februarie 2015. În acest sens, au fost selectaţi pentru inspectie fiscală contribuabili cu risc fiscal privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii şi/sau de natura salarialã, având ca obiectiv verificarea impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale obligatorii, informează un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

        Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Un grup din Cipru vrea să investească 75 milioane de euro pe piaţa imobiliară din România

Grupul Mentor Group Holdings (Cipru), prin intermediul diviziei imobiliare, Mentor Group Investments, vrea să investească în acest an 75 milioane de euro în România, pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare “la cerere” şi pentru soluţii de creditare pentru potenţialii clienţi.

“Anunţăm începerea activităţii în imobiliare în România datorită creşterii interesului acţionarilor şi fondurilor străine partenere în alocarea investiţiilor în dezvoltări imobiliare diverse. Conform analizei făcută de companie, piaţa nu este complet stabilă şi încă vulnerabilă la schimbări, o situaţie ce afectează disponibilitatea resurselor financiare pentru proiecte imobiliare. Bugetul alocat pentru 2015 va fi folosit pentru dezvoltare de proiecte şi soluţii de creditare speciale pe care grupul le va direcţiona către clienţi şi investiţii selectate cu atenţie”, se arată într-un comunicat al companiei.

          Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Proiect de lege pentru reutilizarea comerciala sau necomerciala a informatiilor publice: Daca este posibil si adecvat, datele vor fi puse la dispozitie in formate deschise si prelucrabile automat

 Ministerul pentru Societatea Informationala a afisat in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.109/2007 privind reutilizarea, in scop comercial sau necomercial, a informatiilor din institutiile publice. Potrivit proiectului, “in masura in care institutiile publice aproba reutilizarea documentelor pe care le detin, acestea sunt puse la dispozitia solicitantului, in orice format preexistent sau in orice limba disponibila si, daca este posibil si adecvat, in formate deschise si prelucrabile automat, impreuna cu metadatele lor

         Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor