Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 11 august 2015

Zf.ro: Grupul irlandez Origin va opera businessurile Redoxim şi Comfert în mod independent. „Am fixat ţinte ambiţioase de creştere“

Jucătorii din agrobusiness spun că interesul investitorilor pentru piaţa locală este unul justificat, iar tranzacţiile vor continua, tot mai mulţi antreprenori locali fiind tentaţi în actuala perioadă să predea cheile afacerii.

Agrobusinessul a fost în ultima lună cea mai fierbinte industrie pe piaţa de fuziuni şi achiziţii. Grupul irlandez Origin, cu venituri de 1,4 mld. euro, a plătit 55 de milioane de euro pentru a intra în România.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: În decembrie, vom avea Bursa de Peşte, la Corabia

În această perioadă, la Corabia se desfăşoară un proiect pe fonduri europene pentru dezvoltarea Bursei Peştelui. Se ridică o clădire, lângă piaţa urbei, cu o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi, care urmează să fie inaugurată în luna decembrie.

Despre locul în care pescarii îşi vor vinde produsele, dar şi despre alte proiecte aflate în desfăşurare, primarul Corabiei, Iulică Oane, ne-a oferit detalii într-un scurt interviu.

           Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţiunile Petrom recuceresc pragul de 0,39 lei, după cel mai mare avans zilnic din ultimele patru luni

Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP) au crescut în şedinţa de luni, 10 august, cu 2,66% până la cotaţia de 0,39 lei/titlu, cel mai mare avans raportat de titlurile companiei petroliere din ultimele patru luni. Maximul acestui an, de 0,4 lei/titlu, a fost atins de acţiunile Petrom în deschiderea şedinţei de tranzacţionare din 20 aprilie. Aprecierea raportată ieri de acţiunile SNP are loc în contextul în care compania îşi va anunţa mâine, 12 august, rezultatele financiare pe primul semestru la ora 8.30, înainte de deschiderea bursei.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Pieţele semnalizează câţiva ani cu petrol la preţuri reduse

Tranzacţiile de pe pieţele petrolului semnalează că preţurile acestui combustibil vor rămâne scăzute mai mulţi ani. Veştile sunt proaste mai ales pentru companiile de explorare şi producţie, scrie The Wall Street Journal.

Contractele futures pentru petrolul destinat pieţei americane cu termen de livrare în septembrie se apropie de minimul ultimilor şase ani atins în martie. Preţurile pentru livrările din 2016 şi 2017 sunt deja sub minimele din martie. Acestea arată că investitorii, traderii şi companiile petroliere iau în calcul că supraoferta de petrol de pe pieţele internaţionale va persista şi după anul acesta.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Din 5 consorţii chineze, rămân „probabil“ 3 în cursa pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti

Cele cinci consorţii sunt China Huadin Engineering – Guizhou Wujiang Hydropower Development, Huaneng Lancang River Hydropower – Hydrolancang International Energy, China Gezhouba Group Company – Wu Lingpower Corporation, Sinohydro Holding (Hong Kong) – Power China Huadong Engineering Corporation (China) şi Hanergy Holding Group (China) – Hanergy Holding Europe Cooperatief (Olanda).

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Primul investitor care decide să-şi pună eolienele la pământ: “Proiectul a devenit nefezabil din punct de vedere financiar”

Monsson Group, dezvoltatorul celor mai mari proiecte eoliene locale, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, a devenit primul investitor din domeniu care a luat decizia de a demonta turbinele eoliene dintr-un parc acuzând impactul negativ al multiplelor schimbări legislative din ultimii ani.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Profitul Conpet a crescut cu 13% în semestrul I, până la un maxim istoric

Profitul transportatorului de ţiţei Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE) a crescut cu 13% în primul semestru, datorită volumelor mai mari de petrol şi produse derivate vehiculate prin conducte şi a majorării tarifelor reglementate.

Volumul transportat de Conpet a crescut cu 10% faţă de anul trecut, până la 3,4 milioane de ţiţei şi produse petroliere.

          Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Inflația anuală s-a menținut în teritoriu negativ în iulie, la -1,7%, un nou minim istoric în 25 de ani

Inflația anuală s-a menținut în teritoriu negativ în iulie, la minus 1,7%, în scădere de la minus 1,6% în luna precedentă, iar inflația lunară a ajuns la 0,17%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

“Prețurile de consum în luna iulie 2015 comparativ cu luna iulie 2014 au fost mai mici cu—1,7%, măsurate prin IPC (indicele prețurilor de consum — n.r.) și cu—1,4%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum — n. r.)”, spune INS.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: Ponta, despre consultările pe Codul fiscal: “Pentru mine, linia roşie este 20% TVA”

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri seară, referitor la negocierile care urmează să aibă loc între partide pe tema noului Cod fiscal, că, din punctul său de vedere, “linia roşie” ar fi reducerea la 20% a TVA.

De asemenea, el a fost întrebat dacă, în eventualitatea în care s-ar conveni în urma consultărilor dintre partide o altă cotă de TVA, respectiv 21%, s-ar putea pune problema plecării sale din funcţie. “Eu îmi fac datoria. Eu sunt un general manager, în acest moment, al Guvernului şi am patru oameni în Consiliul de Administraţie, domnul Liviu Dragnea, domnul Oprea, domnul Tăriceanu şi domnul Daniel Constantin. Datoria mea este să le spun cum arată lucrurile, după care ei o să ia decizia politică”, a spus Ponta.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Cu cine trebuie să înceapă ANAF verificările veniturilor: politicieni care spun că trăiesc din salariu, dar care au active de milioane de euro

Declaraţiile de avere ale unor politicieni, şefi de regii sau alte instituţii publice arată că există discrepanţe majore între valoarea proprietăţilor, bunurilor sau depozitelor bancare deţinute şi veniturile anuale declarate de respectivii funcţionari publici.

ANAF a anunţat că va începe verificarea a 313 persoane, alese în baza unui algoritm de calcul care ia în considerare bunurile achiziţionate de contribuabili. Astfel, moştenirile sau donaţiile nu fac obiectul verificărilor ANAF.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: FMI: Grecia are nevoie de împrumuturi de cel puţin 90 de miliarde de euro

Grecia are nevoie de un împrumut de 90 de miliarde de euro prin planul de asistenţă financiară, estimează Fondul Monetar Internaţional (FMI), afirmă surse europene citate de Handelsblatt.

Grecia este pe cale să finalizeze proiectul de acord pe tema noului plan de asistenţă financiară şi ar putea primi până pe 20 august un împrumut-cheie. Atena negociază cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional un nou plan de asistenţă financiară, în valoare de cel puţin 86 de miliarde de euro.

         Citeste mai mult…

Economica.net: Cât ai plăti pe carburanţi dacă statul ar renunţa la taxele sale

Până la 60% din litrul de carburant vândut în România reprezintă accize şi taxe plătite statului. Restul reprezintă partea distribuitorului şi producătorului. Cu cât sunt mai scumpi sunt carburanţii, cu atât statul bagă mai adânc mâna în buzunarul şoferilor. Mai jos, puteţi vedea o situaţia comparată a componentei taxe din preţul carburanţilor în UE şi în România.

Benzina şi motorina vândute în România sunt suprataxate, având în vedere că circa 60% din preţul acestor carburanţi reprezintă acciză şi taxe. În aceste condiţii, modificarea preţurilor la pompă se datorează aproape exclusiv oscilaţiilor de preţ ale barilului de ţiţei, pentru că statul îşi ia mereu acelaşi procent din fiecare litru comercializat.

         Citeste mai mult…

Bursa.ro: MARIAN PETRACHE:

“Ţara noastră nu mai funcţionează după un proiect coerent”

PNL propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări pe tema macrostabilităţii economice, echipa desemnată de liberali ca să demareze negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache. Discuţiile se vor axa pe Codul fiscal şi sustenabilitatea acestuia, legea salarizării în sectorul de stat şi acordul cu instituţiile financiare internaţionale.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: MIHAI IONESCU AVERTIZEAZĂ:

“Dezvoltarea economică bazată pe consum dezechilibrează macrostabilitatea”

Statistica la şase luni a comerţului internaţional cu bunuri este prima oglindă fidelă a pericolului care paşte economia românească, respective instabilitatea macroeconomică, pe fondul dezvoltării economice bazate pe consum, avertizează Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Prefab vrea să-şi vândă fostul sediu din Bucureşti cu 2 milioane de lei

Producătorul de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (simbol bursier PREH), controlat de Marian Miluţ, vrea să vândă patru apartamente dintr-o clădire rezidenţială din centrul Bucureştiului care a servit anterior drept sediu al societăţii, sperând să obţină în schimb cel puţin 2 milioane de lei. Cele patru apartamente, care au împreună 580 de metri pătraţi, au o valoare contabilă cumulată de 1,1 milioane de lei, însă compania vrea să le reevalueaze înaintea vânzării şi să le cedeze la un preţ de măcar 800 de euro pe metrul pătrat.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Magazinul Cocor şi-a dublat profitul în primul semestru

Cocor Bucureşti (COCR), compania care operează centrul comercial cu acelaşi nume din Capitală, a încheiat primele şase luni cu un profit brut de 701.000 de lei, dublu faţă de rezultatul raportat în acelaşi interval al anului trecut.

Avansul profitului a fost susţinut de reducerea cheltuielilor totale cu peste 12% până la 5,5 mil. lei, în timp ce veniturile s-au ajustat negativ cu 6% până la 6,2 mil. lei. Cea mai mare pondere în cheltuieli este reprezentată de costurile cu prestaţiile externe, în cuantum de 1,5 mil. lei, în scădere cu 28% faţă de prima jumătate a anului trecut.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Producătorul pufuleţilor Gusto ridică miza pe exporturi şi speră la vânzări mai mari cu 10%

Phoenixy, producătorul pufuleţilor Gusto, intenţionează să mărească exporturile fabricii din localitatea Băicoi (judeţul Prahova) către noi pieţe din Europa, Statele Unite şi Emi­ratele Arabe, dar şi să iasă la export cu alte produse precum alune sau snacksuri.

Compania Phoenixy a fost pusă pe picioare la începutul anului ’90 de către Eliodor Apostolescu şi Cătălin Nour, pe vremea când erau studenţi la Politehnică. Cei doi antreprenori au început iniţial cu vânzarea de îngheţată la colţul străzii şi au ajuns astăzi să deţină primul loc în piaţa de pufuleţi, cu o cotă de 70%, şi una dintre puţinele companii româneşti care au găsit succesul şi la export.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Producătorul bomboanelor Feleacul a avut afaceri mai mari cu 18% în S1

Amylon Sibiu, compania din grupul Boromir care produce dulciurile Feleacul, a realizat în prima jumătate a acestui an o cifră de afaceri de 24,4 milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul precedent datorită listării de produse în reţelele mari de magazine.

Pentru a doua parte a anului, compania estimează o cifră de afaceri în creştere, avans adus de intrarea pe noi segmente de produse.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Companiile şi guvernele emit datorii pe termen lung în volum record, semn de neîncredere în economia globală

Companiile internaţionale şi guvernele din întreaga lume emit obligaţiuni pe termen lung în volum record în condiţiile în care investitorii iau în calcul decenii de creştere economică slabă şi inflaţie, scrie Financial Times.

Ratele de dobândă excepţional de mici de pe pieţele internaţionale de capital, dar şi cererea mare pentru active proiectate pentru a genera profit au încurajat guvernele, agenţiile guvernamentale şi companiile să emită de la începutul anului obligaţiuni pe termen lung în valoare de 253 de miliarde de dolari, o sumă fără precedent. Nivelul îl eclipsează pe cel de 188 de miliarde de dolari din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Dealogic.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Aqua Carpatica a lui Jean Valvis a depăşit în vânzări Izvorul Alb

Brandul Aqua Carpatica, creat de omul de afaceri Jean Valvis în 2010, a depăşit ca volume vândute brandul de apă minerală plată Izvorul Alb, creat de acelaşi antreprenor acum 15-20 de ani şi intrat în portofoliul gigantului Coca-Cola Hellenic în 2002.

Astfel, în perioada ianuarie-mai, cel mai vândut brand din categoria apelor minerale a fost Borsec, cu o istorie de peste 200 de ani, urmat de Aqua Carpatica şi Izvorul Alb, conform datelor companiei de cercetare de piaţă Vektor Marktforschung.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţionarul minoritar al şantierului naval din Mangalia spune că au fost create 1.100 de locuri de muncă pe platforma industrială

Şantierul naval Daewoo Mangalia Heavy Industries, cel mai mare din ţară, a fost în urmă cu aproape o lună „ameninţat“ cu lichidarea de către acţionarul majoritar din pricina pierderilor uriaşe. De atunci, acţionarii coreeni nu au mai răspuns la întrebările privind soarta şantierului.

Ministerul Economiei, care deţine indirect 49% din capitalul şantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries din Mangalia, judeţul Constanţa (DMHI), spune că în 2015 afacerile companiei ar urma să se dubleze faţă de nivelul de 914 mil. lei raportat în 2014. Optimismul ministerului este dat de un rezultat din exploatare pozitiv pentru primul trimestru din acest an. Ministerul nu spune însă care este acest rezultat, la fel cum nici reprezentaţii DMHI nu au comunicat nimic pe această temă.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Dräxlmaier: Avem comenzi pentru următorii doi ani. Trecem de 15.000 de angajaţi

Producătorul german de componente auto Dräxlmaier, cu afaceri globale de 3,4 mld. euro şi 55.000 de angajaţi, spune că evoluţia sectorului auto la nivel mondial a influenţat pozitiv activitatea fabricilor locale, în condiţiile în care germanii au contractate în prezent comenzi pentru următorii doi ani.

Dräxlmaier este unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume, care fabrică sub­ansambluri pentru auto­mobile din segmentele premium şi de lux.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Multinaţionalele sunt îndatorate la jumătate faţă de antreprenorii români

Topul celor mai mari 100 de jucători cuprinde 75 de companii multinaţionale, nouă afaceri antreprenoriale şi restul companii de stat. La nivelul întregii economii însă, companiile cu acţionariat local domină, raportul fiind invers.

          Citeste mai mult…

Ziare.com: Atuul Chinei dispare dupa patru decenii de dominatie mondiala?

Omenirea a ajuns in cele din urma la un moment in istoria sa de care economistii se temeau: momentul in care numarul de muncitori chinezi incepe sa scada, pentru prima data de decenii.

Cu mult inainte de anii ’90, China beneficia de un urias avantaj economic in fata restului lumii. An de an, numarul persoanelor care constituiau forta de munca a crescut, scrie intr-o analiza Business Insider.

          Citeste mai mult…

Capital.ro: Tranzacţia momentului: Vânzarea TriGranit către TPG nu include şi terenurile din România

Tranzacţia are în vedere trecerea în proprietatea TPG a tuturor proprietăţilor deţinute de TriGranit în Polonia şi Slovacia, precum şi o parte din cele de pe piaţa ungară şi croată. Americanii intenţionează să injecteze capital suplimentar în platforma cumpărată pentru a o transforma într-un lider imobiliar regional. În prezent, acţionarii TriGranit sunt milionarii Sándor Demján, Sándor Csányi, Peter Munk şi dezvoltatorul imobiliar Immofinanz. Activele TriGranit rămase nevândute vor fi grupate într-o nouă companie, denumită Gránit Management. După vânzarea TriGranit, Sándor Demján şi Sándor Csányi vor să răcumpere participaţiile lui Peter Munk şi ale Immofinanz şi să rămână unicii acţionari ai Gránit Management.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Qualitance discută cu americanii de la SolPass dezvoltarea unei soluţii de securitate IT bazate pe date biometrice

Compania locală Qualitance, specializată în furnizarea de servicii de consultanţă şi testare software, este în discuţii pentru a încheia un parteneriat cu firma SolPass din SUA pentru a implementa şi extinde soluţia de securitate IT cu acelaşi nume dezvoltată de compania americană pe baza tehnologiei biometrice.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: OLIVER AUERBACH, PROPRIETAR GLORIAFOOD: “Bucureşti – un loc propice pentru lansarea unui start-up pe IT”

GloriaFood, un start-up iniţiat în 2013, care oferă un sistem de comenzi digitale pentru restaurante, a ajuns deja la investiţii de câteva sute de mii de dolari şi preconizeaza profit operaţional, în acest an, potrivit lui Oliver Auerbach, fondatorul companiei.

Domnul Auerbach ne spunea, în 2013, că GloriaFood oferă gratuit aplicaţia de comenzi pentru restaurante, compania urmând să câştige bani pe baza clienţilor premium, care achiziţionează servicii suplimentare, neincluse în pachetul gratuit.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Finanţele au vândut titluri pe şase ani după două licitaţii eşuate în iunie şi iulie

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 249 milioane de lei printr-o emisiune cu titluri de stat cu scadenţa în iunie 2021, la un randament de 3,26% pe an, în creştere cu o jumătate de punct procentual faţă de nivelul la care statul s-a împrumutat anterior pe o scadenţă similară. Trezoreria mai vânduse titluri cu scadenţa la şase ani în aprilie, la un randament de 2,7% pe an, iar ulterior alte două licitaţii cu titluri pe aceeaşi scadenţă au fost anulate în iunie şi iulie, din cauza randamentelor prea mari solicitate de investitori. Cele două licitaţii fuseseră anulate din cauza tensiunilor de pe pieţe generate de criza grecească. Finanţele intenţionau să împrumute ieri 300 milioane de lei şi au primit oferte de 399 milioane de lei.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Lucia Alecu, Alfa Security: „Industria de pază şi protecţie este afectată de creşterea salariului minim cu 8%“

Piaţa muncii ar trebui lăsată liberă, să fluctueze, fără un salariu minim impus pe economie, astfel încât angajatorul să poată stabili singur nivelul salarial în funcţie de productivitatea angajaţilor, a spus la ZF Live Lucia Alecu, director general al Alfa Security Group.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Şeful Edenred: Cu un tichet de masă, în România poţi cumpăra două sticle cu lapte, în Cehia şase sticle, iar în Spania 12 sticle

România nu are alimente ieftine prin comparaţie cu alte state europene, iar mitul mâncării ieftine este uşor de demontat dacă se face o analiză în ceea ce priveşte puterea de cumpărare reală a oamenilor, a explicat Vianney du Parc, directorul general al emitentului de tichete Edenred România.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: EXPORTURILE AU ACCELERAT ÎN IUNIE, FĂCÂND UN SALT DE PESTE 12%. DAR IMPORTURILE CRESC MAI REPEDE, CU 14%

Exporturile au urcat în primul semestru la 27 mld. euro. Vor atinge un nou maxim istoric în 2015?

Exporturile pot să depăşească în acest an maximul din 2014, de 52,5 mld. euro, în condiţiile în care zona euro îşi revine, iar în S1 nivelul a ajuns la 27 mld. euro şi volumul lunar al exporturilor a oscilat între 4,2 şi 4,8 mld. euro.

Exporturile au făcut în iunie un salt de 12,4% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, la 4,7 mld. euro, acesta fiind cel mai rapid ritm de creştere din ultimele 18 luni. Pe ansamblul primului semestru (S1) creşterea exporturilor a fost de aproape 6%, la 27 mld. euro, ascensiunea fiind influenţată în principal de creşterea vânzărilor în Uniunea Europeană.

          Citeste mai mult…

Zf.ro: Primul job la 20 de ani: risc sau beneficiu pentru economie?

Vârsta medie la care românii intră în câmpul muncii este de aproape 20 de ani, „fluxul“ de tineri care invadează piaţa muncii fiind generat în principal de sezonul cald, când, odată ce au terminat anul şcolar, liceenii şi studenţii se gândesc să îşi suplimenteze veniturile sau să devină independenţi din punct de vedere financiar, conform unui studiu realizat de platforma online de joburi smartdreamer.ro.

         Citeste mai mult…

Evz.ro: Șapte tendințe majore pe piața muncii

După anii de foc ai crizei, piața muncii din România dă semne de viață. Aproape jumătate dintre companiile private se gândesc să angajeze, dar întrebarea este dacă mai au pe cine.

Din 2009 până acum, peste două milioane de români au ales să muncească în străinătate. Companiile au fost obligate să taie în carne vie, pe fondul crizei financiare. Acum, însă, situația tinde să se schimbe. Potrivit unui studiu OD&M, aproape jumătate dintre patroni se gândesc să angajeze. Este vorba însă despre mediul privat, statul face încă notă discordantă.

         Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ponta: Dacă noul Cod fiscal nu va fi aprobat, nu vom avea o nouă lege a salarizării

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că în cazul în care noul Cod fiscal nu va fi aprobat, nu va putea fi aplicată și o nouă Lege a salarizării, având în vedere că cele două se află într-o strânsă legătură.

El a explicat că afirmațiile că salariile tuturor bugetarilor vor fi mărite de la 1 ianuarie 2016 și acest lucru va duce la un dezastru nu sunt reale. “S-a spus că de la 1 ianuarie se măresc toate salariile bugetarilor și o să fie un dezastru.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: INS: Preţurile alimentelor au scăzut cu peste 7% în ultimele 12 luni

În iulie 2015, preţurile produselor de consunm au scăzut cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, iar în ceea ce priveşte alimentele acestea s-au ieftinit cu 7,25%, se arată într-un comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În iulie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu luna iulie 2014, este de 40,0%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 34,5%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 25,5%.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: Producţia industrială a crescut cu 3%

În luna iunie 2015, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,6%, respectiv cu 0,6%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 3,1% ca serie brută, respectiv cu 2,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În semestrul I 2015, comparativ cu semestrul I 2014, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 2,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,1%.

        Citeste mai mult…

Zf.ro: Băncile au strâns o jumătate de milion de cereri de credite de la companii în S1

Băncile au solicitat în primul semestru 522.000 de rapoarte de la Centrala Riscului de Credit pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali, cu circa 6.000 de rapoarte mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de BNR. Totuşi, situaţia s-a mai redresat în luna iunie, când numărul rapoartelor a crescut cu 5.000 faţă de aceeaşi perioadă din 2014 şi a ajuns la 94.000. Comparativ, numărul rapoartelor scăzuse cu peste 12.000 în primele cinci luni.

         Citeste mai mult…

Zf.ro: Profitul BT a crescut datorită tranzacţiilor cu titluri de stat

Banca Transilvania, a treia bancă locală după activele deţinute, a obţinut în primul semestru un profit net de 190 milioane de lei (43 mil. euro), în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor venituri mai mari din tranzacţii cu titluri de stat şi din comisioane.

Veniturile nete din dobânzi, care reprezintă principala sursă de câştig pentru bancă, s-au contractat cu 8% şi au ajuns la 522 de milioane de lei. Veniturile brute din dobânzi s-au redus cu 14%, dar şi cheltuielile cu bonificaţiile plătite clienţilor au fost mai mici cu 24%.

         Citeste mai mult…

Adevarul.ro: ANALIZĂ Cum au performat marile bănci din România în primul semestru

Cele mai mari bănci din România au înregistrat profituri în creştere în primele şase luni ale acestui an, odată cu reluarea creditării, dar şi ca urmare a restructurărilor şi a curăţării portofoliului de împrumuturi.

Marile bănci din România şi-au crescut profiturile în primele şase luni, după ce şi-au curăţat bilanţurile şi au început să acorde tot mai multe credite, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice generale şi a scăderii dobânzilor.

          Citeste mai mult…

Bursa.ro: De ce nu sunt recunoscute limitele cunoaşterii la BNR?

Despre economie unii afirmă cu tărie că este ştiinţă. Alţii vin şi completează definiţia cu arta, iar alţii spun, pur şi simplu, că este voodoo, adică ceva care oferă astrologiei o aură de respectabilitate.

Cadrul teoretic după care s-au ghidat deciziile de politică economică în ultimele decenii, keynesismul şi variantele post sau neo ale acestuia, şi-a dovedit gravele deficienţe odată cu declanşarea crizei financiare globale.

        Citeste mai mult…

Bursa.ro: CLIENTUL REACŢIONEAZĂ LA DECLARAŢIILE LUI NICOLAE CINTEZĂ: “Bancpost a minţit din nou”

Clientul Bancpost cu credit în franci elveţieni (CHF) care ne-a sesizat în legătură cu o ofertă de conversie primită, recent, din partea băncii a reacţionat la declaraţiile domnului Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), după ce oficialul BNR ne-a explicat, în ediţia de ieri, că Bancpost a avut o comunicare eronată atât în oferta de conversie, cât şi în răspunsul transmis ziarului BURSA.

Printre altele, debitorul ne-a spus că, în ciuda afirmaţiilor domnului Cinteză, dar şi în ciuda faptului că reprezentanţii băncii i-au promis, la telefon, o dobândă fixă în primii trei ani, ulterior, în oferta transmisă la finalul săptămânii trecute, Bancpost i-a comunicat, în scris, clientului, că dobânda ar urma să fie fixă doar în primul an după acordarea creditului.

         Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Grecia a ajuns la un ACORD cu creditorii, anunţă un oficial elen

Grecia şi creditorii săi internaţionali au ajuns marţi la un acord asupra unui nou plan de salvare, în urma unor negocieri-maraton în cursul nopţii de luni spre marţi, au anunţat mai mulţi ofiiciali, alimentând speranţele plătirii la timp a unui ajutor pentru achitarea unei datorii importante, scadente în câteva zile, relatează Reuters în pagina electronică.

După 23 de ore de negocieri, care au început luni după-amiaza, oficiali greci extenuaţi au ieşit dintr-un hotel din centrul Atenei pentru a anunţa că cele două părţii au convenit asupra detaliilor unui acord, în pofida faptului că au mai rămas de aplanat două probleme minore.

        Citeste mai mult…

Capital.ro: China tocmai şi-a devalorizat moneda

China și-a devalorizat marţi moneda Yuan cu 2% pentru a stimula exporturile într-o mișcare care riscă să aprofundeze războiul global al monedelor, scrie portalul de ştiri Business Insider.

După ce datele recente arătau căderea exporturilor și un sector de producție care stagnează, banca centrală a Chinei a declarat marți că îi permite yuanului să slăbească cu aproape 2%, în speranța de a ieftini exporturile Chinei și de a împinge în jos costurile de creditare.

       Citeste mai mult…

Zf.ro: Carpatica şi-a adâncit pierderile la 15 mil. lei în primul semestru

Banca Comercială Carpatica (simbol bursier BCC) a încheiat primul semestru al anului cu o pierdere netă de 15 milioane de lei, faţă de un minus de 0,35 milioane de lei în prima jumătate a anului trecut.

Veniturile nete ale băncii s-auredus cu 40% în primul semestru până la 58 milioane de lei. Cheltuielile operaţionale ale băncii s-au ajustat cu 2,4% până la 73 milioane de lei.

         Citeste mai mult…

Adevarulfinanciar.ro: Neexplorata grădină carpatică: suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește ponderea turiștilor străini

În ciuda programelor dedicate, a brandului de țară și a standurilor de la târgurile internaționale de profil, turiștii străini nu se lasă convinși să ne viziteze țara. Doar una din cinci înnoptări în structurile clasificate de cazare din România este atribuită unui turist străin.

          Citeste mai mult…

Adevarulfinanciar.ro: Voucherele de vacanță – cine și cui le emite, unde și cum se folosesc

Publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță i-a făcut pe operatorii din turism să se gândească deja la profituri mai mari. La rândul lor, și turiștii au de câștigat.

Intrarea în vigoare a actului normativ care reglementează utilizarea voucherelor de vacanță ar putea aduce o creștere de până la 400 de milioane de euro în încasările operatorilor din turism.

          Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Consumul de energie a scăzut din nou: acum înregistrează un minus de 4,9% faţă de primul semestru din 2014

Consumul final de electricitate s-a situat la 23,5 TWh în primele şase luni ale anului, fiind cu 4,9% mai mic faţă de acelaşi interval din 2014, potrivit informaţiilor transmise de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scăderea a survenit în ciuda faptului că iluminatul public a înregistrat o creştere cu 28,7%, iar consumul populaţiei s-a majorat cu 4,3%.

         Citeste mai mult…

Capital.ro: Dezordine financiară şi monetară la orizont?

Băncile centrale derulează cele mai radicale experimente din istoria existenţei banilor şi probabilitatea ca acestea să reuşească este foarte scăzută, spune analistul financiar american James Grant.

         Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor