Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

REVISTA PRESEI ECONOMICE - 13 octombrie 2015

Agerpres.ro (flux știri), preluat de capital.ro: Exportul de mobilă a crescut cu 8,3% în primul semestru

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurica Sereny, a declarat luni, la Constanţa, că sectorul mobilei este printre puţinele care “merg bine”, în primul semestru din 2015 înregistrându-se o creştere a producţiei industriale cu 4,8%, în timp ce exportul a crescut cu 8,3% şi importul cu 6%.

Citeste mai mult…

Cugetliber.ro, preluat de ultimele-stiri.eu: “Parada” mobilei româneşti la Mamaia

– Târgul „Mobila Expo Constanţa“ îşi deschide porţile pe 15 octombrie

Mobila românească este vedeta acestei luni în cetatea Tomis. Constănţenii vor putea admira creaţiile producătorilor autohtoni în cadrul ediţiei de toamnă a Târgului „Mobila Expo Constanţa”. Evenimentul este găzduit de Pavilionul expoziţional din staţiunea Mamaia, în perioada 15 – 18 octombrie 2015. Organizatorii sunt Camera de Comerţ, In-dustrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Asociaţia Clubul Ro-mân de Mobilă şi ROMEXPO SA.

Citeste mai mult…

Ziuaconstanta.ro, preluat de ziare.com, ziarelive.ro, ziare-pe-net.ro: CCINA TE AJUTĂ SĂ-ŢI MOBILEZI CASA

EDIŢIA DE TOAMNĂ A TÂRGULUI „MOBILA EXPO“, LA CONSTANŢA

Mobilă modernă şi clasică, din lemn masiv de nuc sau de cireş, camere de zi, dormitoare sau bucătării – toate pot fi admirate şi cumpărate de la ediţia de toamnă a Târgului „Mobila Expo Constanţa“.

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Asociaţia Clubul Român de Mobilă şi Romexpo, organizează, în perioada 15-18 octombrie, ediţia de toamnă a Târgului de mobilă „Mobila Expo Constanţa“, eveniment  important de profil în domeniul mobilei şi activităţilor conexe, cu tradiţie pentru zona Dobrogea.

 Citeste mai mult…

Infopress.tv: Se deschide Târgul MOBILA EXPO Constanta

Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA Constanța), în parteneriat cu Asociatia Producatorilor de Mobiladin Romania, Asociatia Clubul Roman de Mobila si ROMEXPO, organizează, în perioada 15 – 18 octombrie 2015, ediția de toamna  a Târgului de mobila MOBILA EXPO Constanta,  eveniment  important de profil în domeniul mobilei si activitatilor conexe, cu tradiţie pentru zona Dobrogea.

 Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Economistul american Joseph Quinlan, la conferința “The Case for Investing in Romania”

La eveniment vor lua cuvântul, alături de alți participanți, șeful Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Private, Alexandru Năstase, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, și economistul american Joseph Quinlan.

Potrivit organizatorilor, economistul american Joseph Quinlan, susținător fervent al consolidării relațiilor comerciale transatlantice și autor al studiului “The Case for Investing in Europe”, ediția 2015, va prezenta rolul pe care România îl joacă pe harta investitorilor străini, precum și oportunitățile de investiții pe care aceasta le oferă, comparativ cu celelalte state europene.

 Citeste mai mult…

Ziarulevenimentul.ro: Agricultura şi comerţul salvează Vasluiul

Firmele cu rezultate bune vor fi premiate

Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Vaslui, Ionel Constantin a declarat că în momentul de faţă, în judeţ, afacerile din domeniul agriculturii şi cel al comerţului sunt cel mai bine dezvoltate. Agenţii economici din Vaslui vor fi premiaţi, la sfârşitul lunii octombrie, în cadrul „Topului Firmelor”, printre firmele performante, regăsindu-se multe care au ca obiect de activitate agricultura sau comerţul.

Citeste mai mult…

Ziarulargesul.ro: CCI Argeş ne invită la un veritabil târg de produse agricole

Începând cu 15 octombrie şi până pe 18 octombrie inclusiv, în parcarea complexului Jupiter City va avea loc un târg de produse agricole autohtone (inclusiv utilaje de mari dimensiuni) la care vor fi prezenţi peste 30 de expozanţi. Este primul eveniment de acest gen organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Argeş la Piteşti, în parteneriat cu colegii de la Constanţa şi cu APIA.

Citeste mai mult…

Ibusiness.com.ro: Medialine Romania, sponsor la cel mai mare eveniment de IT din România IMWorld 2015

Medialine România a fost sponsor la cel mai mare eveniment de IT din România, IMWorld 2015. La târgul de la Romexpo, unde au participat cei mai mari jucători din piața de soluții IT&C, Medialine a ales să prezinte două dintre soluțiile de business pe care le pune la dispoziția clienților săi din România – ERP-ul mesonic WinLine și CRM-ul CAS genesisWorld, soluții ce se bucură de maxim success atât în România, Germania și Austria, cât și la nivel global, ambele soluții fiind implementate cu success în peste 25 de țări pentru clienți din toate industriile.

Citeste mai mult…

Obiectiv-online.ro: Despre INVESTIŢII REALIZATE şi PROIECTE DE INVESTIŢII TRANSFRONTALIERE în cadrul unei VIDEOCONFERINŢE ROMÂNO-BULGARE

Ultimul dintre cele cinci evenimente-pilot – videoconferinţa având tema ” INVESTIŢII REALIZATE şi PROIECTE DE INVESTIŢII TRANSFRONTALIERE” , se încadrează în seria de evenimente demonstrative organizate în cadrul proiectului “Împreună în timp real” / “CBC LIVE –Cross Border Cooperation Live Interaction Video Conferencing Network”, implementat de Camera de Comerţ şi Industrie Ruse, cu parteneri Asociaţia “Societatea “Idein”, Camera de Comerţ şi Industrie Vratsa, Asociaţia Română pentru Transfer Tehnologic şi Inovare – ARoTT – Craiova, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi şi finanţat prin Programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Afacerile din serviciile pentru întreprinderi au crescut cu 9,2% în august 2015, față de august 2014

Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut, în august, cu 9,2% comparativ cu luna august a anului trecut, atât pe serie brută cât și pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate marți.

Avansul cifrei de afaceri s-a datorat creșterilor consemnate la activitățile de servicii informatice și în tehnologia informației, transporturi, activitățile de comunicații, activitățile de producție cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare și transmitere de programe și la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Bursa de la București închide în creștere prima ședință din săptămână; rulaj de peste 132 milioane de lei

Bursa de Valori București a închis în creștere prima ședință de tranzacționare din săptămână, iar valoarea totală a tranzacțiilor a atins 132,24 milioane de lei (29,95 milioane de euro).

Schimburile cu acțiuni au totalizat 20,64 milioane de lei (4,67 milioane de euro), cele cu obligațiuni 111 milioane lei (25,14 milioane euro), iar cu certificate 596.338 lei (135.052 euro).

Cele mai semnificative au fost tranzacțiile cu acțiunile Fondului Proprietatea (8,74 milioane de lei), Romgaz (3,35 milioane lei) și SIF1 Banat — Crișana (2,39 milioane de lei).

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Ministrul Energiei dă din nou asigurări că bucureștenii vor avea căldură la iarnă

Ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a reiterat, luni, la Roman, că nu vor fi probleme în această iarnă cu alimentarea cu agent termic pentru bucureșteni.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, declarațiile au fost făcute la Roman, unde ministrul Energiei a participat, luni, la inaugurarea Stației de Comprimare, investiție a Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz, prin sucursala Mediaș.

Citeste mai mult…

Agerpres.ro: Instanța a amânat luarea deciziei privind falimentul Astra Asigurări

Tribunalul București a decis, luni, amânarea deciziei în dosarul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) solicită intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, potrivit datelor publicate de Tribunal.

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august a acestui an, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Retailerii împreună cu miniştri şi şefi de instituţii, la conferinţa “Mediafax Talks about Retail”

Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), organizează conferinţa Mediafax Talks about Retail, marţi, 13 octombrie, începând cu ora 09.30, la hotel J.W.Marriott, sala Grand Ballroom, salon AB.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CONFERINŢA MEDIAFAX – Dan Şucu: Retailerii resping restricţiile privind programul de funcţionare şi oferta de produse

Retailerii resping restricţionarea programului de funcţionare, întrucât clientul este singurul care trebuie să decidă când intră în magazin şi cât stă, iar statul nu trebuie să intervină nici în privinţa prezenţei produselor româneşti,a declarat şeful AMRCR, Dan Şucu, la MEDIAFAX Talks about Retail.

 “Contează ce-i place şi ce vrea clientul. Iar clientul prin intrările în magazine, prin cumpărăturile făcute la diferite ore şi in diferite zile ale săptămânii decide câte ore stau magazinele noastre deschise”, a spus preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), referindu-se la posibilitatea ca programul magazinelor să fie restricţionat.

Interacţiunea dintre clienţi şi magazine se face doar pe bazele clientului, a afirmat el.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: CONFERINŢA MEDIAFAX – Aurel Popescu (Rompan): În doi ani de la reducerea TVA la pâine populaţia a economisit 500 de milioane euro

Populaţia a economisit 500 de milioane de euro în cei doi ani care au trecut de la reducerea TVA la pâine, a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Retail.

“Numai la populaţie, din reducerea preţului la franzelă a rămas suma de 500 de milioane de euro. Nici mie nu mi-a venit să cred că în doi ani s-au făcut economii atât de mari la populaţie”, a spus Popescu.

TVA de 9% la pâine a fost introdusă în septembrie 2013, iar din iunie 2015 se aplică pentru toate produsele alimentare, faţă de 24% anterior.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Daniel Constantin: Vrem să stimulăm crearea de cooperative prin scutiri şi reduceri de impozite

Agricultorii care se vor asocia în cooperative vor fi scutiţi de impozit pe norma de venit dacă sunt persoane fizice, nu vor plăti taxe pe bunurile pe care le introduc în cooperativă, iar impozitul pe profit va fi redus pentru o perioadă de 5 ani,a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

“Vrem să încercăm să trecem, cu ajutorul Ministerului Finanţelor, unde discutăm intens în aceste zile, o lege prin care să stimulăm crearea de cooperative în ţara noastră, să convingem fermierii că nu vrem acele cooperative care s-au dezvoltat în perioade comuniste, pe principiul de forţă. Şi înainte de perioada comunistă cooperativele au susţinut dezvoltarea agriculturii şi au făcut-o bine, cooperative care s-au creat prin participarea voluntară la acest concept”, a declarat Constantin marţi la conferinţa Mediafax Talks About Retail, organizată ĭn parteneriat cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Citeste mai mult… 

Mediafax.ro: CONFERINŢĂ MEDIAFAX – Teodorovici: Guvernul ar putea reduce TVA la 9% pentru apă, pentru a sprijini agricultura

Guvernul ar putea reduce cota de TVA de la 24% la 9% şi pentru apă, propunere lansată în discuţie odată cu dezbaterea proiectului de Cod Fiscal, măsură care ar putea sprijini agricultura, în special sectorul de irigaţii, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Citeste mai mult…

Capital.ro: Bursele se păbuşesc în urma datelor economice catastrofale ale Chinei

China se află în atenţia întregii lumi după ce exporturile şi importurile gigantului asiatic s-au prăbuşit. Economiștii spun că noile date oferă un indiciu în plus că cifrele din cel de-al treilea trimestru vor scădea sub țintele anuale ale Beijingului.

Deși exporturile au scăzut mai puțin decât era de așteptat, cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea importurilor au scazut cu mai mult de 20%, după 11 luni de scădere.

Importurile au scăzut 20,4% în luna Septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la 145.2 miliarde de dolari, declară funcționari vamali, din cauza prețurilor materiilor prime și a cererii interne slabe. Acești factori vor complica eforturile Beijingului de a opri deflația, una dintre turbulențele care amenință a doua cea mai mare economie a lumii.

Citeste mai mult…

Economica.net: Ungurii ne cumpără ieftin energia şi ne-o vând înapoi scump. Noi oricum o plătim de două ori în factura la curent

Deşi România este, în această perioadă, un exportator masiv de energie ieftină, aceasta se întoarce la noi ca import, de la unguri, în orele de seară. Astfel, energia produsă de eolienele de la noi, care pleacă ieftin din ţară, se întoarce tot la noi. De această dată, scumpă.

Investiţiile în reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice au fost de 9,7 miliarde de lei în ultimii 7 ani

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Tranzactie record – Numarul unu mondial al berii, AB InBev, va prelua cu 96 miliarde euro numarul doi mondial SABMiller

 Producatorul de bere SABMiller a anuntat miercuri ca accepta oferta de preluare facuta de numarul unu mondial AB InBev, suma tranzactiei fiind de 96 miliarde euro. Eventuala apropiere a celor doua firme a fost de mult timp obiectul speculatiilor pe piata dar nu a existat mult timp niciun anunt oficial pe marginea acestui subiect. AFP scrie ca AB InBev va intra in forta pe piata africana, unde SABMiller are o prezenta putermica.

SABMiller a respins in trecut mai multe oferte de preluare, motivand ca a fost subevaluata. Daca tranzactia va fi aprobata si se va concretiza, noul grup creat va acea 30% din piata mondiala a berii.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Corina Cretu: Nu e important cine e vinovat de absorbtia mica, stanga sau dreapta. Romania pierde multi bani

La Bruxelles e mai putin important cine e vinovat de rata mica de absorbtie, stanga sau dreapta, ci faptul ca Romania pierde o multime de bani, a afirmat,luni, Corina Cretu, subliniind ca problema principala e capacitatea administrativa foarte slaba. Intrebata cum poate Comisia Europeana sa combata coruptia si birocratie, doua dintre motivele pentru care Romania are o rata mica de absorbtie, Corina Cretu a declarat ca, din punctul sau de vedere nu acestea sunt motivele, mai ales ca exista “o toleranta zero la coruptie”, potrivit Euractiv.ro.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Băncile centrale nu reuşesc nici măcar aparenţa stabilităţii financiare

Ridicarea în slăvi a băncilor centrale şi a “puterii” lor de a curma recesiunea, prin simpla reducere a dobânzilor şi prin relaxarea cantitativă, s-a dovedit, în cele din urmă, la fel de lipsită de acoperire precum “banii” pe care îi tipăresc şi “administrează”.

Avertismentele din anii anteriori, mai ales cele venite de la BIS (Bank for International Settlements), considerată “banca băncilor centrale”, nu au fost luate în seamă.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: INS:

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 2,6% în primele opt luni ale anului

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 2,6% (serie brută), respectiv cu 2,5% (serie ajustată) în primele opt luni din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, dar a scăzut semnificativ în luna august faţă de luna precedentă, potrivit unui comunicat de presă al INS.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în luna august, faţă de iulie 2015, cu 5,2% (serie brută) şi cu 4,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: Piperea: “Numirea KPMG ca lichidator pentru Astra ar fi «caz penal» pentru ASF”

Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 26 octombrie luarea unei decizii în procesul în care ASF cere deschiderea falimentului la Astra

Avocatul Cătălin Dascăl: “Termenul a fost acordat din motive procedurale”

KPMG şi Dascăl Insolvency sunt incompatibile, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care vrea un lichidator internaţional independent în cazul Astra

Luarea unei decizii în cadrul procesului în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cere deschiderea falimentului pentru Astra Asigurări a fost amânată pentru data de 26 octombrie, după cum ne-a declarat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, la Tribunalul Bucureşti.

Citeste mai mult…

bursa.ro: RADU DUDĂU, DIRECTORUL ENERGY POLICY GROUP, ESTIMEAZĂ:

“Preţul ţiţeiului se va situa între 50 şi 70 dolari/baril, în următorii doi ani”

Preţul internaţional pentru petrol se va situa în culoarul 50-70 dolari/baril Brent în următorii doi ani, estimează Radu Dudău, directorul Energy Policy Group (EPG) – un think-tank fondat în februarie 2014 şi specializat în politici energetice, analize şi strategii în domeniul electricităţii, gazelor şi cel petrolier.

Iranul va mări şi mai mult relevanţa strategică a Turciei ca hub regional de tranzit şi de tranzacţionare a gazelor, ne-a declarat domnia sa, subliniind că va mai dura până când Iranul reintră propriu-zis în pieţele energetice internaţionale. Domnul Dudău apreciază că, pe termen mediu, Coridorul Sudic de Gaze, din Azerbaidjan până în Italia (bazat pe South Caucasus Pipeline Baku-Tbilisi-Erzurum, TANAP şi TAP, precum şi pe ramificaţiile lor în Balcani) este cel mai realist dintre proiectele recent vehiculate. Dacă nu vor fi întârzieri serioase în dezvoltarea zăcământului azer Shah Deniz II din Marea Caspică, acest proiect va aduce, pentru prima dată, volume de gaz din afara Rusiei în Europa de Sud-Est, în 2020-2021, în opinia directorului EPG.

Citeste mai mult…

Bursa.ro: BNR: “Băncile au practicat comisioane excesive”

Instituţiile bancare au expus categorii vulnerabile la produse cu volatilitate ridicată a factorilor de risc, arată un raport BNR

Băncile au practicat comisioane excesive şi dobânzi a căror stabilire nu putea fi înţeleasă de clienţi, arată Raportul asupra Stabilităţii Financiare întocmit de Banca Naţională a României (BNR).

Acesta subliniază: “Instituţiile de credit din România sunt supuse riscului de conduită, ca urmare a intereselor imperfect aliniate între manageri şi acţionari, respectiv ca urmare a unui control insuficient al ris¬cului. Deficienţele în ceea ce priveşte gradul de pregătire a personalului implicat în activitatea de creditare a condus la o informare uneori incompletă a consumatorilor în ceea ce priveşte riscurile de bază asociate produselor de creditare.

Citeste mai mult…

Economica.net: Nu mai e loc de erori. Următoarea criză economică va fi neiertătoare

Următoarea criză economică va fi “neiertătoare”. Nu mai e loc de erori. De la Washington la Beijing, ne aşteaptă probleme “masive”. România riscă să se ciocnească din nou de probleme similare consecinţelor crizei financiare din 2008, cu schimbarea percepţiei investitorilor şi creşterea abruptă a costurilor de finanţare suportate de stat, companiile şi băncile din ţară.

Citeste mai mult…

Economica.net: Noi restricţii în cazul organismelor modificate genetic. Romania decide dacă le mai importă sau nu

Europa revine cu dezbaterile privind organismele modificate genetic din alimentaţie. După ce a lăsat la latitudinea statelor membre decizia de a restricţiona sau a interzice cultivarea plantelor care conţin OMG pe teritoriul lor, parlamentarii europeni vor vota astăzi în Comisia de Mediu un proiect ce vizează  acordarea posibilităţii statelor membre de a interzice sau restricţiona importurile şi vânzarea de OMG pe teritoriul lor.

Citeste mai mult…

Mediafax.ro: Proiect adoptat de Senat: Produsele lactate să indice procentul de lapte praf conţinut. Amenzile pot ajunge la 10.000 lei

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege care prevede ca pe eticheta laptelui proaspăt pentru consum sau a produselor lactate să fie indicat procentul de lapte praf pe care acesta îl conţine, nerespectarea acestei obligativităţi fiind sancţionată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Citeste mai mult…

Economica.net: Suntem a patra cea mai mare piaţă de outsourcing din lume. Trei ani la rând de creştere pentru cele mai mari companii locale

Peste 50.000 de oameni lucrează în outsourcing-ul local, iar amploarea interesului pe care îl au investitorii străini pentru ţara noastră va creşte cu 20% în următorii doi ani. Datele pe care le-am analizat arată că primele opt companii din industria locală de call center au avut afaceri în creştere continuă din 2012 încoace. Citeşte într-o analiză ECONOMICA.NET cum a ajuns România una dintre cele mai competitive destinaţii globale pentru outsourcing, ce cântăreşte cel mai mult în decizia greilor internaţionali de a se extinde în ţara noastră, cum au performat din 2011 până acum cei mai mari jucători din industria românească de BPO, şi care sunt cel mai bine plătiţi profesionişti din BPO.

Citeste mai mult…

Economica.net: Ponta: Guvernul va aproba, miercuri, ordonanţa privind amnistia fiscală

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va aproba, în şedinţa de miercuri, ordonanţa referitoare la amnistia fiscală pentru persoane fizice şi juridice, transmite Agerpres.

Guvernul va aproba, miercuri, ordonanţa privind amnistia fiscală

‘Miercuri (va fi aprobată ordonanţa – n.r.). (Proiectul – n.r.) a fost o săptămână în dezbatere. Am discutat şi cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi cu toţi ceilalţi’, a declarat Victor Ponta, luni, înainte de şedinţa conducerii PSD, care are loc la Palatul Parlamentului.

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Harta muncii. Patru români din zece lucrează pe cont propriu

În agricultură lucrează 2,3 milioane de persoane Clasamentul ocupării populaţiei este dominat de agricultură (27% din total), industrie (21%) şi comerţ (14%). Din 10 români, şase sunt salariaţi şi doi sunt patroni. Datele oficiale privind ocuparea populaţiei, relevate în publicaţia „Balanţa forţei de muncă“, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că în agricultură, industrie şi comerţ lucrează cei mai mulţi români, iar în tranzacţiile imobiliare – cei mai puţini. Potrivit INS, populaţia ocupată civilă însumează 8,4 milioane de persoane, iar clasamentul ocupării este dominat de agricultură (2,3 milioane de persoane, reprezentând 27,3% din totalul populaţiei civile), industrie (1,7 milioane de persoane – 21,1% din total) şi comerţ (1,2 milioane de persoane – 14,2% din total).

Citeste mai mult…

Adevarul.ro: Iuliu Winkler, europarlamentar UDMR: „Absorbţia de fonduri europene a fost un eşec“

România riscă să piardă circa 7 miliarde de euro din sumele alocate de Uniunea Europeană pentru exerciţiul financiar 2007-2013, în condiţiile în care ţara noastră a absorbit, până la jumătatea acestui an, circa 57% din fondurile europene alocate în exerciţiul financiar trecut, a declarat luni, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE). “Domnul ministru al Finanţelor, fost ministru al Fondurilor Europene, încă mai vorbeşte, pe la seminarii, de o absorbţie de 80%.

Citeste mai mult…

Digi24.ro: Biziday | Linie de autobuz pentru muncitorii din Ungaria care lucrează în parcul industrial din Oradea

Linie de autobuz directă între România şi Ungaria. Este intenţia autorităţilor locale din Oradea şi din localitatea maghiară Biharkeresztes. Noua linie ar facilita transportul sutelor de români stabiliţi peste graniţă dar şi al maghiarilor care vor să se angajeze în parcul industrial din Oradea.

Peste 700 de români s-au stabilit în ultimii opt ani în localitatea maghiară Biharkeresztes. Majoritatea muncesc în Oradea şi spun că o linie de transport public i-ar ajuta la naveta zilnică.

Citeste mai mult…

Digi24.ro: Cea mai mare preluare din istoria industriei IT

Cea mai mare preluare din istoria industriei IT a fost parafată. Dell va cumpăra cu 67 de miliarde de dolari o altă companie americană, EMC, specializată în servicii de cloud computing.

Suma este cu 14 miliarde de dolari mai mare decât valoarea pe care o are EMC pe bursă.

Citeste mai mult…

Digi24.ro: Biziday | Amnistia fiscală nu este pentru toată lumea

Se tot vorbeşte zilele acestea despre aşa numita amnistie care nu e mai mult decât o scutire de la plată, de fapt, şi pe care nimeni nu înţelege cui îi e destinată. O scutire care se referă strict la penalităţile acumulate de un contribuabil, nu şi la dobânzile aplicate acestora. Oricum, această scutire înseamnă puţin peste şapte la sută din suma datorată. Potrivit proiectului, sunt însă o serie de condiţii de respectat pentru a primi aceste facilităţi de la stat.

Orice impozit neachitat la timp către stat se măreşte automat cu 0,02 la sută pe zi. Peste penatilităţi se adaugă însă şi dobânzile aferente ceea ce, la final de an, poate însemna cel puţin 15 la sută în plus faţă de datoria iniţială. Pentru multe dintre firmele care se află în această situaţie şi care oricum nu a avut banii pentru taxe, povara fiscală este atât de mare încât se ajunge inevitabil la conturi poprite şi executări silite. Acesta este motivul principal pentru care statul a gândit proiectul privind scutirea de la plata penalităţilor, însă nu şi a dobânzilor.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Dezvoltatorul NEPI intră pe “radarul” Standard & Poor’s şi primeşte calificativ BBB- cu perspectivă stabilă

Dezvoltatorul imobiliar NEPI, cu active totale de 1,7 miliarde de euro, a primit de la agenţia Standard & Poor’s un rating preliminar de credit BBB- pentru finanţare pe termen lung, cu perspectivă stabilă.

“Profilul de business al NEPI este susţinut de poziţia sa ca cel mai mare proprietar de spaţii de retail din România”, afirmă reprezentanţii Standard & Poor’s într-un raport în care anunţă că au acordat un calificativ preliminar dezvoltatorului, ratingul final urmând să fie stabilit în urma unor analize.

Citeste mai mult…

Zf.ro: FINANŢE PERSONALE

Fondurile de obligaţiuni au bătut depozitele, cu profituri şi de 7% pe an în euro

Fondurile de obligaţiuni au raportat randamente cuprinse între 2,4% şi 7% în ultimele 12 luni, aproape dublu faţă de dobânda adusă de un depozit bancar.

Trei fonduri de obligaţiuni administrate de societatea BRD AM, parte din grupul financiar BRD, se situează pe primele trei locuri în clasamentul fondurilor conservatoare cu cele mai mari randamente în perioada cuprinsă între 30 septembrie 2014 şi 30 septembrie 2015.

Citeste mai mult…

Zf.ro: ZF LIVE. Nawaf Salameh, Alexandrion: Începem să căutăm manageri în străinătate

România trece printr-o criză de angajaţi calificaţi, specialişti, ingineri sau manageri, iar soluţia companiilor pentru a contracara lipsa forţei de mun­­că specializate este aceea de a că­u­­ta oameni în străinătate care să ocupe posturile vacante.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Economia la opt luni. Creştere moderată la industrie şi exporturi, avans puternic în construcţii

Exporturile şi industria au avut scăderi de două cifre în august faţă de iulie, dar la opt luni comparativ cu perioa­da similară din 2014 sunt pe creştere, în vreme ce construc­ţiile, grav lovite în criză, îşi continuă redresarea. Inflaţia rămâne pe teritoriul negativ – acesta este tabloul unei părţi a economiei aşa um este descris de datele INS.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Cea mai importantă decizie pe care trebuie să o ia Mariana Gheorghe, CEO Petrom, ca membru al boardului grupului ING

HSBC, cea mai mare bancă din Europa şi una dintre cele mai mari bănci din lume, intenţionează să vândă divizia din Turcia către banca olandeză ING Group, existând negocieri de câteva luni. Mariana Gheorghe, CEO Petrom, a ajuns din primăvara acestui an pe poziţia de membru al consiliului de supraveghere al băncii olandeze ING, una dintre cele mai înalte poziţii atinse de un executiv român.

 Citeste mai mult…

Zf.ro: „Nu mai este timp“: Ordinea economică mondială se prăbuşeşte, iar economia lumii s-a apropiat periculos de aproape de o nouă recesiune

Ordinea economică se prăbuşeşte în diferite colţuri ale lumii, crescând pericolul ca economia mondială să fie paralizată de o nouă recesiune până când îşi regăseşte echilibrul. Unul dintre pesimişti este fostul secretar al Trezoreriei americane Larry Summers.

Băncile din China sunt, efectiv, falimentare. Puţine dintre enormele împrumuturi pe care le-au acordat mai pot fi recuperate, astfel că acum nu mai pot susţine cu credite ritmurile ameţitoare, dar iluzorii, de creştere a economiei chinezeşti. De altfel, activitatea băncilor în general a devenit ruptă de economia reală, scrie Will Hutton, editorialist la The Guardian, directorul Hertford College, Oxford, şi preşedintele Big Innovation Centre. Ritmul real de creştere al Chinei este acum mai mic decât cel al Chinei lui Mao, iar criza economică va declanşa o criză de legitimitate a unui guvern corupt în profunzime.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Îşi marchează profitul: Personaje-cheie încep să vândă din acţiunile deţinute la Banca Transilvania după ce titlurile băncii din Cluj au crescut cu 40% în acest an

SIF Moldova, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Roberto Marco Marzanati şi Radu Pălăgheanu, membri ai board-ului au vândut din acţiuni în ultimele luni.

Brokerii susţin că aceste tran­zacţii de vânzare sunt mar­cări de profit, după ce ti­tlurile TLV au câştigat pes­te 40% de la începutul anu­lui, şi că aceste tranzacţii nu anunţă ne­apă­rat o schimbare de trend în evo­luţia ti­tlurilor. Banca Transilvania este a tre­ia cea mai mare instituţie de credit locală.

„În cazul SIF Moldova, vânzarea de acţiuni TLV este legată de marcarea de profit pentru a încheia anul cu un anumit rezultat financiar, din care anul viitor să distribuie dividende pentru propriii acţionari“, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest.

Citeste mai mult…

Zf.ro: ANAF rambursează în octombrie TVA de 1,1 miliarde lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va rambursa în octombrie TVA în valoare de 1,1 miliarde lei pentru deconturile cu decizie de rambursare aprobată până la 5 septembrie, iar prima tranşă va fi achitată luni 12 octombrie, în cuantum de 328,8 mil. lei, restul urmând pe 30 octombrie.

Citeste mai mult…

Zf.ro: CNADNR va permite în continuare plata rovinietei prin terminale automate

CNADNR a renunţat la măsura de a sista, de marţí, plata rovinietei prin terminale automate şi de a accepta doar terminalele asistate de operator uman, după consultări cu Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Reprezentanţii UNTRR s-au întâlnit luni, pentru discuţii pe această temă, cu oficialii CNADNR.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Acţionarii Băncii Carpatica au dat undă verde vânzării către JC Flowers

Acţionarii Băncii Comerciale Carpatica (simbol bursier BCC) au aprobat participarea fondului american de private equity JC Flowers la majo­rarea de capital de 110 milioane de lei care ar trebui să aibă loc luna viitoare.

JC Flowers, care a încheiat în iulie un memorandum cu acţionari repre­zen­tând 57% din capi­talul Carpatica, va avea dreptul de a subscrie acţiunile ră­mase nesubscrise în majorarea de capital. Operaţiunea trebuie să aibă loc până pe 27 noiembrie, iar data de înre­gistrare a fost mutată pe 27 octombrie.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Romgaz a deblocat resurse de 350 de milioane de lei în Neamţ

Producătorul de gaze naturale Rom­gaz (simbol bursier SNG) va câş­tiga suplimentar peste 10 mil. euro (45 mil. lei) anual din vânzarea ga­zului de­blocat dintr-un zăcământ din ju­deţul Neamţ printr-o investiţie înce­pută în 2013 şi finalizată ieri.

Romgaz a investit în jur de 60 mil. lei (13,5 mil. euro) acum doi ani în staţia de comprimare Roman după ce studiile geo­logice au arătat că instalaţia ar putea creşte gradul de recuperare a resursei din perimetru. Staţia a fost pusă în funcţiune ieri.

Citeste mai mult…

Zf.ro: ECONOMIA LA OPT LUNI

Construcţiile îşi continuă redresarea, exporturile şi industria avansează moderat, iar inflaţia rămâne în teritoriu negativ

Exporturile şi industria au avut scăderi de două cifre în august faţă de iulie – însă în august acestea cad mereu -, dar, an la an, sunt pe creştere, în vreme ce construcţiile, grav lovite în criză îşi continuă redresarea sprijinite de construcţiile de infrastructură. Acesta este tabloul unei părţi a economiei de la care se aşteaptă în acest an un avans de 3,5 – 4%, aşa cum este el creionat de datele Institutului de Statistică (INS) publicate ieri.

Citeste mai mult…

Zf.ro: BNR extinde echipa care se ocupă de băncile cu probleme şi scoate la concurs trei posturi de expert

Banca Naţională a României, instituţie în cadrul căreia lu­crea­ză aproximativ 1.900 de persoane, scoate la concurs trei pos­turi de expert în cadrul direcţiei de rezoluţie bancară, un de­partament care a apărut în organigrama BNR la începutul acestui an şi care se ocupă de reorganizare băncilor cu probleme.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Un dezvoltator chinez ridică peste 100 de locuinţe în Bucureşti

Dezvoltatorul City Garden Development, controlat de două companii chineze, va demara trei proiecte imobiliare totalizând 80 de apartamente şi 24 de vile în centrul şi în nordul Capitalei.

Ansamblul City Garden Pipera, cu termen de finalizare ianuarie anul viitor, va cuprinde 24 de vile, iar proiectul DownTown 21 din zona Unirii va avea 50 de apartamente şi spaţii comerciale, cu termen de predare august 2016. Al treilea proiect al chinezilor, ce va demara anul viitor, va cuprinde un imobil cu 30 de apartamente de lux pe Bulevardul Libertăţii. Proiectele vor fi prezentate în cadrul Targului Imobiliar Naţional tIMOn, care va avea loc săptămâna viitoare în Bucureşti.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Brokerii sunt responsabili pentru debitarea conturilor clienţilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a completat regulamentul numărul 5 pe 2010 privind utilizarea sistemului de conturi globale prin introducerea condiţiei că intermediarii participanţi la sistemul Depozitarului Central (firmele de brokeraj) sunt responsabili pentru debitarea sau creditarea în evidenţele proprii a conturilor de instrumente financiare sau numerar ale clienţilor, corespunzător evenimentelor corporative în legătură cu instrumentele financiare evidenţiate în aceste conturi şi corespunzător instrucţiunilor primite de la clienţi. Completarea a fost făcută de ASF printr-un nou regulament, cu numărul 11/2015, menit să modifice şi să completeze unele acte normative.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Alro vrea să prelungească datorii vechi de 120 mil. dolari şi se împrumută pentru investiţii la banca Mării Negre

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (simbol bursier ALR) vrea să obţină un împrumut de maximum 60 mil. dolari (240 mil. lei) de la Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB) şi alte bănci, pentru a acoperi cheltuieli de investiţii. Compania mai doreşte şi o facilitate de credit revolving cu o valoare maximă de 137 mil. dolari (550 mil. lei) pentru a refinanţa, printre altele, un credit de 120 mil. dolari luat în 2010 de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care se apropie de scadenţă. Acţionarii vor discuta propunerile pe 30 octombrie, iar hotărârile privind împrumuturile noi vor înlocui deciziile similare luate în luna iulie. Alro, controlat de grupul Vimetco al omului de afaceri rus Vitali Machitski, avea datorii de 813,6 mil. lei (200 mil. dolari) la finalul primului semestru, peste 90% reprezentând datorii pe termen scurt, adică scadente în mai puţin de un an.

Citeste mai mult…

Zf.ro:  Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa zece ani a ajuns la 3,4%, minimul din luna mai

Rata de dobândă la titluri de stat cu scadenţa de zece ani a ajuns săptămâna trecută la 3,43%, minimul din luna mai, potrivit unui raport al Băncii Transilvania.

“Perspectivele favorabile pentru economia internă pe termen scurt, coroborate cu tensiunile geo-politice din regiune şi cu evoluţiile recente din pieţele internaţionale au determinat noi intrări de capital pe piaţa internă a titlurilor de stat. În consecinţă, rata de dobândă pe scadenţa 10 ani a scăzut cu 4,8%, la 3,435% (minimul din luna mai) în cursul săptămânii”, scrie în raport Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Asigurătorii au cedat o treime din primele subscrise în reasigurare

Companiile locale de asigurări generale au transferat către reasigurători aproximativ 30% din primele subscrise, echivalentul a un miliard de lei în primele şase luni ale anului, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Ponderea primelor cedate în asigurare în total subscrieri se situează la un nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citeste mai mult…

Zf.ro: Legea salarizării mai aşteaptă pentru că „este greu să mulţumeşti 1,2 milioane de bugetari“

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că legea salarizării unitare nu va fi discutată în şedinţa de Guvern de mâine având în vedere că încă se mai pun la punct detalii şi sunt „lucruri de reglat“, prim-ministrul spunând că este greu să se mulţumească 1,2 milioane de bugetari. „E o lege mult prea importantă ca să zicem că o realizăm într-o zi, două“, a spus Ponta, întrebat dacă proiectul va fi discutat mâine de către Guvern.

Citeste mai mult…

agerpres.ro: Teodorovici: Discutăm cu misiunea FMI bugetul pe 2016, legea redevențelor și stadiul reformelor structurale

Ministerul Finanțelor Publice începe marți discuțiile cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional pe marginea bugetului de stat pe 2016, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Citeste mai mult…

agerpres.ro: Iana (ANCOM): România a întârziat foarte mult procesul de trecere la televiziunea digitală

România a întârziat foarte mult procesul de trecere la televiziunea digitală, iar până la sfârșitul acestui an va fi în dezbatere publică un nou caiet de sarcini în vederea licitației ce urmează să fie organizată în 2016, a declarat, marți, în cadrul International Digital Forum, Bogdan Iana, director executiv al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/.

Citeste mai mult…

Hotnews.ro: Ministrul Sorin Grindeanu, despre initiativa ca firmele sa aiba sedii electronice: Vi se pare aplicabila o astfel de reglementare, cand in Romania sunt zone albe, fara acces la internet? Eu cred ca nu

Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, si-a aratat retinerea marti fata de initiativa legislativa ca orice operator economic sa primeasca odata cu inregistrarea fiscala, alaturi de codul unic de identificare sau codul de identificare fiscala si o adresa de email identica cu acesta, care va constitui sediul electronic al operatorului economic. “Vi se pare ca este aplicabila in acest moment o asemenea reglementare? Cand noi avem in continuare zone albe? Eu cred ca nu. Sunt firme in zone albe. Cum poti sa le obligi? Pe de alta parte, stiti bine ca in Romania daca lasi lucrurile optional, acestea nu se vor intampla. Haideti sa nu mai existe zone albe si atunci putem sa facem lucrurile obligatoriu”, a spus ministrul.

Citeste mai mult…

Capital.ro: OMV Petrom investește în echipament pentru guri de sondă

Cea mai importantă companie din sectorul petrolier de la noi, OMV Petrom, va investi între 0,34 și 1,56 milioane euro pentru achiziția de echipamente aferente sondelor.

Citeste mai mult…

Romanialibera.ro: Statul pune noi taxe, crescând presiunea pe preţul electrocasnicelor

Produsele electrice şi electrocasnice s-ar putea scumpi după intrarea în vigoare a unui proiect de lege prin care comercianţii acestor echipamente, dar şi cei obligaţi să colecteze deşeurile sunt obligaţi la plata unei taxe suplimentare.

Citeste mai mult…

        Impreuna in lumea afacerilor